Page 1

L’ISLAM L’INFORMA

Emporta’t-en un mocador de disseny per la compra del teu del teu diari.

Avui amb el diari la recepta del cous cous per que la podeu fer a casa

MAHOMA, EL PROFETA DE L’ISLAM

Per a més informació aneu a les pàgines de Política. Pàgines 2 i 3


POLÍTICA MAHOMA, EL PROFETA DE L’ISLAM

Mahoma va néixer a la Meca cap a

acostumava a retirar-se a meditar a la

l’any 570 i ben aviat va quedar orfe. Va

cova d’Hira, a les afores de la Meca.

ser educat pel seu oncle i treballava

Segons la tradició, l’arcàngel Gabriel li

conduint caravanes.

va anunciar que ell era el nou profeta

A vint-i-cinc anys va entrar al servei

d’Al·là (Deu en Àrab) i que ha de

d’una vídua rica, amb la qual es va

predicar una nova religió basada en la

casar i va tenir tres fills i quatre filles.

submissió a la voluntat divina: l’Islam.

Era

un

home

molt

religiós

i


Política

.

MAHOMA HA FUGIT!

Mahoma va explicar als habitants de la

Medina: ho podem anomenar hègira o

Meca el que Al·là li havia transmès i

fugida. Va marcar l’inici de l’era

els va demanar que abandonessin les

musulmana.

antigues

creences.

Però

el

seu

missatge no va ser ven acceptat i va ser perseguit per les seves idees. Mahoma va abandonar la Meca fa una setmana i es va refugiar a la ciutat de

Mahoma ja ha aconseguit convertir als habitats de Medina a la nova religió, i amb la seva ajuda atacarà a la Meca en poques setmanes.


ACTUALITAT ELS LLOCS MÉS IMPORTANTS DE L’ISLAM A l’actualitat els tres llocs sagrats més importants de l’Islam són la Kaaba, la mesquita de Medina i la mesquita de l’Omar a Jerusalem.

És un monument cúbic cobert amb un vel

A medina els musulmans hi van construir un

negre a l’interior del qual hi ha una pedra

edifici per a Mahoma i un lloc d’oració per

basàltica negra que els musulmans adoren.

musulmans. Va ser la primera mesquita

es considerada la residència de Déu a la Terra.

construida.

els musulmans fan una sèrie de rituals; Un consisteix a fer-hi set voltes.

Una de les primeres mesquites del món és la d’Omar, a Jerusalem. Té una planta de tipus octagonal i està construida a la plataforma del temple jueu de Jerusalem. La decoració és feta amb plaques de mosaics preciosos.


Actualitat

.

NOVES OBLIGACIONS I PROHIBICIONS A partir d’ara hi hauran cinc noves obligacions i quatre prohibicions que les hauran de complir obligatòriament tots els musulmans. OBLIGACIONS

PROHIBICIONS

• Creure en un Déu únic

• Prendre begudes alcohòliques

• Resar cinc vegades al dia

• Menjar carn de porc

• Dejunar en el mes del ramadà

• Practicar jocs d’atzar

• Fer almoina

• Vestir de manera impúdica

• Pelegrinar a la Meca almenys una vegada a la vida.

LES DUES BRANQUES DE L’ISLAM • Sunnisme: grup majoritari (90%), defensa que la direcció de l’Islam ha d’estar en mans dels califes sense tenir en comte els llaços de sang amb Mahoma. L’ALCORÀ

Demana l’Alcorà de butxaca al teu quiosc per només 60 DH.

• Xiisme (10%): Creu que la successió de Mahoma correspon als descendents d’Alí, cosí i gendre del profeta.

MESQUITA

Ves a la mesquita de Medina amb un 40% de descompte presentant aquest cupó.


LA CONQUESTA DE LA PENÍNSULA IBÉRICA Els exèrcits musulmans han travessat

Roderic ha mort i les seves tropes

l’estret de Gibraltar, han entrat per

s’han dispersat.

Tarifa i han començat la conquesta del regne visigòtic.

Els exèrcits musulmans, amb Tariq i Musa al capdavant, han avançat molt

Els visigots, que ja es trobaven afeblits

ràpidament i han ocupat les principals

a causa de baralles internes, han sigut

ciutats d’Andalusia a la capital del

incapaços d’encarar-s’hi. El rei visigot

regne visigòtic, Toledo.


LA CREACIÓ DELS REGNES DE TAIFES L’Al-Andalus s’ha fragmentat en més de 25 regnes, les taifes, una mena de ciutats Estat, envoltades de territori,amb la ciutat com a centre econòmic. Les més importants són les de Sevilla,Toledo, Badajoz, Saragossa, Tortosa, Dénia i Granada.

LA CONSTRUCCIÓ DE L’ALHAMBRA DE GRANADA Les obres de l’Alhambra de granada ja han començat, s’han fet uns plànols molt bons i ja saben totes les parts que tindrà al exterior i al interior.

L’Alhambra està situada a l’interior de l’alcassaba de Granada i hi fixaran la residència la dinastia nassarita.


ECONOMIA LES ACTIVITATS ECONÒMIQUES S’ha fet una investigació sobre les principals activitats econòmiques que fem la majoria de musulmans. A continuació s’expliquen unes quantes: • Ciutat: és el centre de qualsevol activitat econòmica. S’intercanvien productes agraris pels artesans i es on es celebren els mercat.

de cuir, forja, vidre... Està controlada i organitzada per l’Estat, els productes de la qual es posen a la venda als mercats.

• Agricultura: la part més important de la població es dedica a l’agricultura. Els musulmans hem introduït noves tècniques per millorar, com el regadiu i el conreu.

• Comerç: és molt actiu, no sols en l’àmbit local, sinó també en l’internacional. A Al-Andalus es comercia amb els productes d’Europa i els d’Àfrica i l’Orient . D’allà arriben primeres matèries com l’or, la plata, esclaus... A canvi, exporta artesania i productes agrícoles.

• Artesania: actualment podem crear coses com per exemple, roba, coses

IMPOSTOS I MONEDA La prosperitat econòmica del món musulmà té dues bases: • El sistema d’impostos. Permet potenciar el desenvolupament agrícola i industrial i finançar l’administració de l’Estat.

• La unitat monetària. El dinar d’or i el dirhem de plata circulen per totes les terres islàmiques i són molt apreciats pel valor i per l’estabilitat que tenien.


NOUS GRUPS A L’ORGANITZACIÓ SOCIAL ELS MUSULMANS La societat andalusina és complexa a causa de la gran diversitat de cultures, religions i categories socials. Entre la població de religió musulmana es distingeixen tres grups: • Àrabs: formen l’elit del poder polític i social, detenen els càrrecs i són propietaris • Berbers: han arribat a la Península amb l’exèrcit conqueridor o han emigrat des del nord d’Àfrica. Molts es dediquen al pasturatge i tenen una situació relativament humil.

• Muladites: són la majoria de la població. Eren els hispanovisigots convertits a l’islamisme. No han adoptat només a la religió dels conqueridors, sinó també els costums i la llengua.

ELS NO MUSULMANS També hi ha minories no musulmanes, que paguen més impostos i tenen limitats alguns drets: • Mossàrabs: hispanovisigots que continuen sent cristians. Majoritàriament viuen a les ciutats. Molts han patit persecucions i han emigrat cap als regnes cristians.

• Jueus: han arribat amb els musulmans i es dediquen a l’artesania, el comerç, la medicina i la ciència.

LA CIUTAT HISPANOMUSULMANA El centre de la ciutat és la medina, on hi ha la mesquita principal. A la part més alta i més ben defensada hi ha l’alcassaba o fortalesa militar, on el governador acostuma a fixar la residència.


CULTURA L’ESPLENDOR ISLÀMICA

DE

El fet que tots els musulmans coneixen una mateixa llengua, l’àrab, ha permès que els coneixements es transmetin fàcilment entre els territoris i afavorir la integració de cultures diverses. Així dons, els coneixements de les cultures grecollatines, persa,

LA

CULTURA

egípcia, índia, etc. conformin una cultura variada en la qual han destacat els estudis matemàtics i les ciències aplicades: sistemes hidràulics i d’irrigació, fabricació de porcellana i de paper, elaboració de perfums i de bàlsams, etc. També tenen uns amplis coneixements de medicina i cirurgia, i van desenvolupar.


L’ART DE L’ISLAM En l’arquitectura predominen les construcció de maó i la influencia oriental és evident en la utilització d’arc i cúpules. La pobresa dels materials comporta una decoració profusa amb marbres, mosaics o pintures, i temes epigràfics, geomètrics o vegetals. L’edifici més representatiu és la mesquita, però hi ha uns altres edificis, com palaus, mercats i

banys públics, amb constructives semblants.

tècniques

Pel que fa a les arts decoratives, destaca la ceràmica, decorada amb una enorme varietat de motius, formes i colors. També tenen una gran difusió les miniatures utilitzades per decorar llibre amb escenes de la vida de cada dia.


ESPECIAL RECEPTES COUSCOUS • Ingredients: Cous cous (250-300 grams), dos o tres cuixes de pollastre, desossades i sense pell (els preparen a la carnisseria), dos carbassons més aviat petits, un pebrot vermell més aviat petit, una ceba fresca, un porro, dues pastanagues no gaire grans, tres grans d'all, dos tomàquets no gaire grans, un tros de carabassa, un grapat de mongetes tendres, pebre negre en gra, comí en gra, una branqueta de menta fresca, sal, oli d'oliva verge extra i aigua. • Preparació: Es preparen les verdures, tallades en trossets més aviat petits. Als tomàquets, pastanagues, carbassons, carabassa, alls, porro i ceba fresca se'ls treu la pell. En pebrot vermell se li treu les llavors. A les mongetes verdes se'ls treuen les puntes i els filets dels costats. El pollastre es trosseja. Es posa el recipient de baix de la cuscusera al foc (foc mitjà o mitjà fort) i se li tira un raig d'oli fins a cobrir el fons. S'afegeix el pollastre i s'ofega durant cinc minuts S'extrau el pollastre. S'afegeixen a la cuscusera el porro, la ceba, l'all i el pebrot vermell. S'ofega cinc minuts. S'afegeixen la pastanaga i les mongetes verdes. S'ofega altres cinc minuts. S'afegeixen la carabassa i el carbassó. Cinc minuts més ofegant. S'afegeixen la carabassa i el carbassó. Cinc minuts més ofegant. Del paquet de cous cous fem servir aproximadament la meitat, és a dir, uns 250 a 300 grams. Agafem un got d'aigua i li afegim una culleradeta de sal. El escalfem, dissolent les restes de sal. El afegim al cous cous (que hem dipositat en un plat fons) i remenem perquè es humitegi homogèniament. Tornant a la cuscusera, afegim el tomàquet, el pollastre, la menta i les espècies, ofegant altres cinc minuts. Aprofitem per fer el cous cous humitejat en el recipient perforat de la cuscusera. Amb els dits remenem el cous cous perquè quedi solt i repartit uniformement. Afegim dos gots d'aigua calenta a l'olla i remenem (al llarg de la cocció haurem d'anar mirant el guisat perquè no es quedi sense brou, tirant l'aigua necessària, i perquè no s'enganxi). Posem el recipient perforat sobre de l'olla i ho tapem. De tant en tant destapem fins que veiem que surt el vapor, moment a partir del qual deixem coure uns quinze minuts (amb la tapa posada). Retirem el recipient perforat amb el cous cous. Remenem aquest amb una cullera de fusta fins que es deixi anar. Afegim un got d'aigua calenta (sense sal) i remenem de nou perquè s'humitegi homogèniament i quedi ben repartit. Tornem a posar el recipient perforat sobre de l'olla. Deixem coure quinze minuts. Retirem el recipient perforat i remenem el cous cous amb una cullera de fusta fins que es deixi anar i quedi ben repartit. Aquesta vegada no se li tira aigua. Tornem a posar i deixem coure altres quinze minuts. Un cop passat aquest temps, el cous cous ha d'estar preparat (és com la pasta, s'infla doblant la seva grandària, s'estova i es torna més clar). Si no és així, es deixa coure un temps prudencial fins que acabi de fer. Si s'ha arribat ja el punt òptim, es retira el recipient perforat, es tira el cous cous en una safata fonda i es remou amb una cullera de fusta perquè el gra quedi solt. Mirem el guisat, si té poc brou per al nostre gust afegim aigua, si té molt deixem consumir (jo aconsello no deixar el guisat sec, sinó amb una mica de brou). Rectifiquem el punt de sal i el vam fer fora en una altra safata fonda. Per a servir posem en un plat, separades, una ració de cous cous i una ració de guisat. A l'hora de dinar jo aconsello barrejar.


PASSATEMPS


EL TIEMPO

MINI-CÒMIC


HORÒSCOP PUNYAL.21 març-20 abril

CADENA.22 setembre-22 octubre

Evita deixar-te portar per les persones i les seves Avui et pressionaran perquè obris el teu cor i opinions, perquè si ho fas pots trair els teus principis demostris realment el que sents per una persona. No i més tard penedir-te de les decisions preses. tinguis por perquè tot sortirà com tu desitges.

CLAVA.21 abril-20 maig

DAGA ÀRAB.23 octubre-21 novembre

No tanquis les portes a l'amor, deixa't conèixer per aquesta persona que t'està començant a agradar i deixa a un costat el passat.

Si et dediques a finalitzar totes aquelles petites tasques que sols acumular, veuràs com et sentiràs molt millor i alliberat.

MAÇA.21 maig-21 juny

ARC.22 novembre-20 desembre

En qualsevol activitat que avui realitzis tindràs el suport dels teus amics i familiars. Seria un error no fer-ho per por que no surti bé.

Pot ser que avui no tinguis forces per tirar endavant. És millor que deixis de fer-te el fort i descansis sense preocupar-te per la feina.

GANIVET.23 juny-22 juliol

LLANÇA.21 desembre-19 gener

Mai diguis mai: avui podries fer una cosa que sempre has dit que no faries. Pots sorprendre molta gent que et coneix molt bé.

Avui és el dia perfecte per obrir el teu cor i demostrar el teu amor a la persona que estimes. Els astres t'afavoriran.

SABRE CURT.23 juliol-22 agost

FONA.20 gener-18 febrer

Aquesta no és una bona jornada per fer una anàlisi És un bon moment per començar a fer canvis en la de la teva economia i elaborar un pla per millorar. Hi teva vida, buscar activitats que t'agradin per fer en el haurà una part negativa. teu temps lliure i aprendre a trencar la rutina.

MATXET.23 agost-21 setembre

DESTRAL.19 febrer-20 març

La teva idea per passar-ho bé pot ser avorrida, així Necessitaràs molta confiança en tu mateix per que deixa't portar pels teus amics. Ells sabran fer que afrontar els problemes que et sorgiran. Recorre a les t'ho passis bé. persones de confiança.

Diari Socials  

Diari Socials

Advertisement