Page 1

R E V I S TĂ B I L U N A R Ă

#951 / 21.10. 2016

FILM•MUZICĂ•ARTĂ•STIL•SPORT•GADGET•TREND

WWW.SAPTESERI.RO

R E VISTĂ DE C U LT U R Ă U R BANĂ

VALEA MUTĂ

LOCUL ÎN CARE RUȘINEA ȘI FRICA UCID ADEVĂRUL SERIAL NOU PE HBO


REVISTĂ BILUNARĂ / SAPTESERI.RO

#951

21 OCT. - 3 NOV. 2016

REVISTĂ DE CULTURĂ URBANĂ

ANUL XVII Str. Popa Petre 5, et. 1, București, 021.250.10.53 www.sapteseri.ro EDITORIAL & ART Redactor-șef: Ana-Maria Caia anamaria.caia@sapteseri.ro Advertising Director: Ovidiu Mureșanu 0742.692.226 ovidiu.muresanu@sapteseri.ro Art Director: Gina Nedu Redactor-șef adjunct: Dana Musceleanu dana.musceleanu@sapteseri.ro Consultant Editorial: Iulian Comănescu DTP: Laura Velcea Web Editors: Lucia Roșca Ana Nătălețu ana.nataletu@sapteseri.ro Revista Șapte Seri este editată de Șapte Nopți SRL Local Network Manager: Ion Valentin Dumitru 0728.112.778 ionut.dumitru@sapteseri.ro COLABORATORI Film: Ileana Bîrsan Teatru, Clasic: Ana Nătăleţu ana.nataletu@sapteseri.ro Tech: Vlad Andriescu Food: Horia Ghibuțiu TV: Alexandru Matei Social Drinker: Dragoș Vărșăndan Auto: Alexandru Duțu Beauty: Lioara Bradu Redacţia nu își asumă responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicitare și pentru modificările de programe survenite ulterior. Materialele marcate cu „Advertorial” sau cu litera „P” reprezintă publicitate. Tipar: Coprint

Ne găsiți și aici:

fb.com/7seri sapteseri.ro issuu.com/SapteSeri instagram.com/ SapteSeri

Scanează-mă ca să-ţi iei aplicaţia Șapte Seri!

concert Garou,

CUPRINS

6 Evenimente Ce să nu ratezi și pe unde trebuie să fii în oraș. 21 Film O producătoare româncă de succes și-o regizoare nemțoaică au făcut un film care ajunge în inimile spectatorilor. 34 Teatru Recomandări pentru cei mari și pentru cei mici. 49 Fashion Cele mai cool piese ale sezonului de toamnăiarnă. 58 Food Mâncare gustoasă de la

31 octombrie

Garou revine la București, la Sala Palatului, pentru un concert care va cuceri inimile fanilor. Canadianul are trei discuri de platină pentru vânzările albumelor sale, nenumărate premii de muzică și popularitate și piese care au spart topurile din Canada și Franța. Un concert bun pentru o ieșire romantică în oraș.

beauty THE BALM OVERSHADOW

Fardul pudră poate fi aplicat uscat sau umed, simplu sau peste o altă culoare, imaginând astfel propria nuanță de fard pentru pleoape. Produsul e disponibil în parfumeriile Douglas.

46 TRAVEL

Călătorim alături de o echipă simpatică tocmai până sus, pe Kilimanjaro.

NOTA EDITORULUI

Milano, făcută de tineri bucătari excepționali. 66 Social Drinker Un cocktail legendar, amărui și puternic.

27 TECH

Ne ocupăm de telefoane mobile, cele mai bune, acum, pe piață.

Șapte Seri a împlinit 18 ani. 18 ani în care a fost, pe rând, primul ghid urban al orașului, cea mai cool revistă bucureșteană, ghid de evenimente cu o rețea națională. În ianuarie 2015 s-a transformat dintr-o revistă de buzunar într-una mare, cu mult conținut care să hrănească publicul care a crescut și s-a distrat cu Șapte Seri. Mai facem un pas înainte: devenim o revistă bilunară, cu mai multe pagini, mai bogată în articole, mai frumoasă. E o maturizare după acești primi 18 ani de viață. Începem revista în noua ei formă cu o copertă despre cel mai nou serial HBO, „Valea Mută”, un serial despre care se va vorbi destul de mult după debut, chiar dacă numele lui ar sugera altceva. Adăugăm în paginile noastre o rubrică de auto, semnată de Alexandru Duțu, și una de beauty, semnată de Lioara Bradu. Vă mulțumim că ne citiți, pentru voi este acest Șapte Seri înnoit, singura revistă de cultură urbană din România. ANA-MARIA CAIA, redactor-șef anamaria.caia@sapteseri.ro, fb.com/anamaria.caia WWW.SAPTES E R I . R O


oamenii din spatele textelor şi imaginilor 27 Vlad Andriescu

E omul care pune primul mâna pe chestii pe care noi, profanii, întâi le cumpărăm și după aceea ne întrebăm la ce ne folosesc. De regulă îl punem să-ți spună la ce-ți folosește ceva înainte să dai banii. Vlad face un tur al celor mai bune telefoane mobile de pe piață și ne povestește de un proiect inovativ, african, cu drone, dezvoltat de un român.

33 Alexandru Matei

Are un doctorat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales – Universitatea din Bucureşti și un post-doctorat în istoria TVR, concretizat în volumul „O tribună captivantă. Televiziune, ideologie, societate în România socialistă” (Curtea veche, 2013). Se ocupă la Șapte Seri de rubrica de tv ca să știți la ce să (nu) vă uitați la televizor.

43 Alexandru Duțu

Cu mulți ani în urmă a terminat Filozofia. Ani de zile a mers la serviciu, că de muncă nu prea se putea vorbi, la revista Academia Cațavencu. A plecat cu tot cu serviciul la revista Kamikaze. Dar mult înainte de astea a lucrat câțiva ani într-o autobază din Brăila, de unde cunoștințele tehnice și glumele specifice. La Șapte Seri scrie paginile de auto. Fără bază.

49 Ovidiu Buta

Director de modă al revistei GQ, este autorul și coautorul a două cărți de specialitate apărute la Editura Polirom. Este redactor-șef la FashionandBeauty.ro, gazdă a emisiunii „Cred în mine” și profesor al cursului de Stilism și Tendințe în Modă – Avansați de la DallesGO. A lucrat și pentru London Fashion Week și Berlin Fashion Week.

54 Lioara Bradu

Jurnalist de beauty cu multă experiență, Lioara se alătură echipei Șapte Seri pentru o rubrică în care ne învață cum să fim mai frumoși - nu numai în exterior, ci și în interior. În trecut, Lioara a semnat articole despre frumusețe, fericire și mulțumire de sine pentru publicații glossy cum ar fi Elle sau The One. Online o găsiți la lioarabradu.ro.

58 Horia Ghibuțiu

S-a născut la Praga, în 1969, dar la șase săptămâni a aterizat pe Otopeni și-a rămas în România până în zilele noastre. A fost redactor-șef și la cotidian, și la lunar, după o carieră în care n-a ratat aproape niciun titlu major din presa românească. Îl găsiți la rubrica de cronici culinare, unde caută delicii capitale.

66 Dragoș Vărșădan

A fost redactor-șef al revistelor TV Mania și TV Satelit, publisher și director executiv al diviziei de reviste a trustului Ringier. S-a lăsat de corporație pentru a deschide un magazin online de băuturi, www.theliquorstore.ro. Recent, Dragoș a lansat un site care poartă chiar numele rubricii din Șapte Seri, www.socialdrinker.ro.

WWW.SAPTESERI.RO


 SCHILLER, ZEUL MUZICII

EVENTS

PONTURILE PERIOADEI 21.10 - 03.11.2016

ELECTRO Artistul german de muzică electronică, denumit şi „The God of Sound”, concertează în premieră la Bucureşti, pe 22 octombrie, începând cu ora 20:00. Show-ul va dura cel puţin 120 de minute, timp în care Schiller, prin noul său turneu, „Future”, va aduce publicul iubitor de muzică electronică mult mai aproape de relaxare şi visare cu noile sale compoziţii, dar şi cu piese mai vechi ce l-au făcut celebru. „Fiecare melodie de pe Future e ca şi cum ţi-ai imagina un film, întreg albumul te poate duce cu gândul la coloana sonoră a unei pelicule în care te regăseşti, în care poţi simţi Paradisul. Este nou, este emoţional, optimist, pe alocuri mistic; este liniştitor, este un nou material care te va determina să pluteşti”, a declarat Schiller pentru German Quality Entertainment, organizatorul concertului din România.

Schiller

BILET: 59-199 lei SALA PALATULUI 22 octombrie, ora 20:00

WWW.SAPTESERI.RO


Proiectul are ca scop re­a­ lizarea unei cercetări în­tr-o viziune dinamică, con­cre­ ti­zată în prezentarea unor expoziții ce prezintă lucrări de artă, publicaţii ale vremii, cărţi poștale, cataloage de artă, memorabilia, cercetări sociologice pentru a rele­va multiculturalitatea ro­mâ­nească de-a lungul se­colului XX. Expozițiile sunt acompaniate de un stu­diu publicat, reeditat du­pă fiecare nouă etapă de documentare, și de me­se rotunde deschise pu­blicului larg. În expoziția de la sediul Nicolae Minovici sunt prezente o selecție de lucrări ale artiștilor Eugen Taru, Cik Damadian, Aurel Mărculescu, Daniel Brici, Cătălin Bădărău. Intrarea e liberă.

Pentru că tot e prilej de tocmeli de Sânmedru, Muzeul Țăranului își cheamă meșterii din toate cătunele și ungherele țării: olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari, iconari, dar și încondeietoare, țesătoare, cusătorese, împletitoare. Meșterii aduc la târg: obiecte din lemn, ceramică, țesături, împletituri, jucării, podoabe, ouă încondeiate, icoane și multe, multe alte lucruri frumoase care vor putea fi negustorite la Muzeul de la Șosea. Iar pentru a vă pune stomacul la cale găsiți: cozonaci, cofeturi din Teleorman, miere de albine și dulceață, polen și propolis, ierburi de leac, mere și nuci, pălincă și sucuri. Bilet: 2-4 lei

PĂNĂ PE 3 NOIEMBRIE 100 DE ANI DE MINORITĂȚI ETNICE

Piaţa George Enescu

21-22 OCTOMBRIE, DE LA ORA 17:00 GALA FOLK YOU 2016 Primăria Generală a Muni­ ci­piului București, ARCUB și Mişcarea de Rezistenţă vă invită pe 21 şi 22 octom­ bri­e, în Piața George Enes­ cu, la Gala Folk You 2016. E­venimentul aduce laolaltă nu mai puţin de 16 trupe şi artişti consacraţi din zo­­­na folk-rock, precum: A­lina Manole, Dinu Olăraşu, Alexandru Andrieş, Adrian Despot, Byron, Compact, Krypton, OCS, Cristi Min­cu­lescu şi Iris. Intrarea e liberă.

22-23 OCTOMBRIE, ORELE 10:00-18:00 TÂRG DE SÂNMEDRU

Muzeul Bucureștiului

Control Club

Muzeul Țăranului Român

Arenele Romane

22 OCT., ORA 21:00 TIDES FROM NEBULA

23 OCT., ORA 19:00 THE CAT EMPIRE

Tides From Nebula revin sâmbătă, 22 octombrie, la Bucureşti pentru a susţine un show ieşit din comun! Polonezii aduc cu ei piesele de pe noul lor material, „SafeHeaven”, un album complex ce denotă stilul unic şi atipic post-rock pentru care trupa e renumită. În deschidere vor cânta „Am Fost La Munte Şi Mi-a Plăcut”, un proiect nou apărut în scena muzicală underground bucureşteană. Bilet: 40-55 lei

Trupa australiană de ska și jazz revine la București pentru a-și promova noul album, „Rising with the Sun”, descris de solistul Felix Reibl ca o lume plină de artificii și arome exotice. Muzica atât de colorată a celor de la The Cat Empire  a făcut înconjurul lumii, iar reputația trupei s-a construit pe un show live haotic și puternic. În deschidere va concerta trupa The Kryptonite Sparks. Bilet: 90 lei


9

Ad Hoc va susține un concert în Club Fabrica, pe data de 27 octombrie, începând cu ora 20:00, în cadrul căruia va lansa primul videoclip 360 de grade al single-ului „Furtuna II”. Melodia face parte din coloana sonoră compusă de trupă pentru un mega-spectacol conceput de Liviu Pancu, actor și regizor la Teatrul Național din Târgu Mureș. Bilet: 20 lei

27 OCTOMBRIE, 20:00 AD HOC

Sala Palatului

27 OCTOMBRIE, ORA 20:00 BERE GRATIS

Bere Gratis îşi serbează majoratul într-un show cu hituri, cu videoclipuri, colaborări inedite şi cu câte o poveste magică în care devii personaj. „Ce mişto”! „Povestea de oraş” de anul acesta aduce aceleaşi „Două inimi”, a trupei şi a publicului, într-o „Noapte caldă” la Sala Palatului. Concertele Bere Gratis sunt unele dintre cele mai mari şi spectaculoase din muzica ro­mâ­nească şi aşa va fi şi pe 27 octombrie, o desfă­şu­rare scenografică rar văzută la Sala Palatului. Spectacolul se bucură şi de participarea extra­or­di­nară a maestrului Gheorghe Zam­fir, care are o alchimie artistică deosebită cu trupa. Concertul va fi şi unul de lan­­sare a noului album Bere Gratis, al 12-lea, care include hiturile „Noapte caldă” şi „Două inimi”. Bilet: 50-150 lei

Club Fabrica

 EVENTS

Clinica de Estetică Medicală SlimArt 27 OCT., ORA 14:00

ANTI-AGING HALLOWEEN PARTY CU LUANA IBACKA VINO la „Anti-Aging Halloween Party” și participă la conferința „Fii irezistibilă”, susținută de Luana Ibacka, în cadrul Clinicii SlimArt. Te așteptăm să încerci tratamentele antiaging „wow” pe care ți le-am pregătit. Te așteaptă promoții la: injectări cu acid hialuronic și/sau botox, terapia cu plasmă proprie „Vampir”, lifting facial cu fire bioresorbabile, tratamentul profund de restructurare a pielii „Fractora”, liftingul feței/gâtului prin chirurgie minim invazivă. Calea Floreasca 91-111, sect. 1 Programări la tel.: 0754.220.050 www.slimart.ro


11

cu improvizația talentatei trupe de artiști. Este vorba de un show interactiv, mereu diferit, în care publicul participă la atmosfera serii. Prezentator: Mihai Mitoșeru. Biletele pot fi achiziționate de pe bilete.ro, iabilet.ro, myticket.ro, eventim.ro sau de la Bordello Bar.

Ateneul Român

Mulanruj, bine-cunoscutul cabaret din Cen­trul Bucureștiului, parte din celebrul Bordello, cel mai premiat bar din România, prezintă noul sezon de spectacole. Dinamica show-ului, așa cum ne-a obișnuit faimoasa locație, include o variată gamă de momente artistice, acrobații spectaculoase, dans, magie, cântec și umor, presărat fiind

SPECTACOLE DE CABARET

Hard Rock Cafe

24 OCTOMBRIE, ORA 19:00 CLASIC, CARITABIL

Fundația SERA ROMÂNIA aduce la Ateneul Român un pianist de talie mondială, Alan Gampel, pentru un concert caritabil organizat în sprijinul copiilor aflați în dificultate. Acestuia i se vor alătura dirijorul Cristian Oroșanu, Ioana Cristina Goicea la vioară și Ștefan Cazacu la violoncel. În program: Bartok, Gershwin, Rimsky-Korsakov, Brahms, Chopin. Bilete: 150 și 200 de lei.

Mulanruj

 EVENTS

Arenele Romane

29 OCTOMBRIE, ORA 16:00 VIŢA DE VIE

După aniversarea de 20 de ani, din 20 februarie, cu Arenele Romane pline ochi, trupa menţine în continuare starea de sărbătoare la cote înalte: pe 29 octombrie, își va lansa următorul album – „Şase, Şase” – printr-un concert deosebit. „Noul album Vița de Vie este rezultatul a tot ce am acumulat în

27 OCTOMBRIE, ORA 21:30 IRIS

Cu 19 materiale discografice lansate, nenumărate clipuri şi o serie de prestigioase distincţii ale in­ dus­­­triei muzicale în palmares, Iris scrie pagini din is­­­toria rockului românesc de peste 35 de ani. Pe 27 oct., formaţia va urca pe scena din Hard Rock Cafe în formula sa de aur, care îi include pe: Cristi Minculescu (vo­ce), Nelu Du­mi­­trescu (tobe), Val­ter Popa (chitară), Do­ru Borobeică (bass) şi Relu Marin (keyboards). Bilet: 55-80 lei

ultimii ani. Este un amalgam de emoție și energie, decantat prin filtrul celor 20 de ani petrecuți pe metereze”, spune Adrian Despot, care, alături de Sorin Pupe Tanase, Cezar Popescu, Adrian Ciuplea şi Mihai Ardelean, îşi invită fanii la concert. Bilet: 50-70 lei


EVENTS 

12

Garou – cel mai iubit cântăreţ canadian revine la Bucureşti Garou, cel mai iubit cântăreţ canadian, revine la Bucureşti cu un nou concert, intitulat „Fly Me to the Moon”. Pe 31 octombrie, chiar în seara de Halloween, artistul al cărui nume de scenă înseamnă vârcolac îşi dă întâlnire cu fanii săi din Garou România la Sala Palatului, BILET: 100-350 lei de la 19:30, pentru o altă SALA PALATULUI 31 octombrie, ora 19:30 seară magică petrecută în compania muzicii sale. Cântăreţ, compozitor, actor şi instrumentist talentat (cântă la chitară, trompetă, pian, orgă şi armonică), Garou a cucerit publicul de la prima întâlnire nu numai prin muzică, ci şi prin prezenţa sa pe scenă, o combinaţie sexy între sensibilitatea interpretării şi virilitatea înfăţişării, la care se adaugă inconfundabilul său timbru gutural. Garou a lansat până acum nouă albume de studio şi unul live, având la activ numeroase hituri, atât în franceza, cât și în engleză. Are în palmares 3 discuri de platină şi numeroase premii de popularitate.

FROM MARILYN TO MANSON Bordello Bar Din L.A. direct pe scena de la Mulanruj, avem onoarea să vă prezentăm nu doar un spectacol de dans, ci și o istorie a cabaretului, de la All that Jazz la Personal Jesus. Concept, regie și coregrafie: Luiza Comşa Dansatori: Flavia Mihăşan, Angie Sutru, Silvia Uceanu, Raluca Netca, Oana Dedeu, Vladimir Palamarciuc Spectacole, în fiecare vineri! Biletele pot fi achiziționte de pe bilete.ro, iabilet.ro, myticket.ro, eventim.ro sau de la Bordello Bar.

WWW.SAPTESERI.RO


Casa de cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei, nr. 15), în parteneriat cu Asociația Istoria Artei, organizează un dublu eveniment pe 1 noiembrie, începând cu ora 18:30 – conferința și lansarea broșurii „Grădini bucureștene și peisagiști din spațiul cultural german”. Broșura prezintă pe scurt istoria principalelor grădini publice bucureștene și amenajări peisagistice începând cu secolul al XIX-lea și până în anii '30 ai secolului al XXlea: Kiseleff, Cișmigiu, Cotroceni, Icoanei, Ioanid, Herăstrău, Botanică, grădinile palatelor regale. Invitați: istoricul de artă Oana Marinache, arhitectul Raluca Zaharia și fotograful Cristian Gache. Intrarea este liberă.

Compozitor, multi-instru­ men­t ist și producător, Hindi Zahra e un soi de Frida Kahlo care de­s e­nează în culori audio mari legende şi mici trăiri – în timp ce cântă într-o adorabilă engleză cu accent berber. Cu o prezență scenică intensă, Zahra e naivă și senzuală, într-o spirală de stări care urcă și coboară întrun vârtej de influențe: folk din Maroc, gypsy, jazz, world music, blues și un ingredient pentru care încă mai căutăm un nume. Primul ei disc, „Handmade”, a primit în 2010 Premiul „Constan­­t in” pentru desco­ pe­rirea anului în Franța. În 2015, Hindi Zahra și-a lansat discul „Home­land”, cu care a plecat în turneu mondial, seducând fanii și criticii muzicali deopotrivă. Pe 1 noiembrie, vine din nou în România pentru a concerta la Arenele Romane. Bilet: 130 lei

1 NOIEMBRIE, ORA 18:30 GRĂDINI BUCUREŞTENE

HINDI ZAHRA Arenele Romane 1 noiembrie, ora 20:00

Sala Radio

3 NOIEMBRIE, ORA 20:00 JACK DEJOHNETTE TRIO

Acum douăzeci de ani, Jack DeJohnette i-a reunit pentru prima dată pe saxofonistul Ravi Coltrane și basistul Matthew Garrison pentru a cânta muzica lui John Coltrane la Muzeul Brooklyn, în New York. Această configurație de importanță istorică a renăscut și porneşte din nou la drum în sezonul 2016-2017. Într-o carieră care se întinde pe mai bine de cinci decenii și include colaborări cu unele dintre cele mai emblematice figuri din jazzul modern,  câștigătorul Premiului Grammy Jack DeJohnette și-a stabilit o reputație incontestabilă, recunoscut fiind drept unul dintre cei mai mari toboșari din istoria genului. De-a lungul carierei, el a dezvoltat o versatilitate care i-a permis să abordeze cu ușurință diverse genuri, precum hard bop, R&B, world music, avant-garde sau orice alt stil care a apărut în ultima jumătate de secol. Bilet: 105-185 lei

Casa de cultură „Friedrich Schiller”

13

 EVENTS

ARENELE ROMANE

30 OCT., ORA 17:00 CONCERT CARITABIL #COLECTIV

O parte din răniţii din Colectiv împreună cu Asociaţia Promusic Events, alături de Crucea Roşie, organizează un eveniment rock caritabil la Arenele Române, pe 30 octombrie, când se împlineşte un an de la incendiu. În acest eveniment sunt incluse atât formaţii tinere, precum Up To Eleven sau 9.7 Richter, ai căror membri au fost răniţi în urma incediului din clubul Colectiv, cât şi artişti consacraţi, printre care se numără Holograf, Vama, Antract şi Nicu Covaci. Intrarea se face pe bază de donaţie (60-100 lei).


COVER STORY




15

THEODOR ȘOPTELEA

Theodor s-a născut în 1998, la Botoșani. Din 2012 este membru al trupei de teatru DramaClub din Botoșani, alături de care a participat la festivaluri de teatru pentru tineri, dar și la festivaluri de renume. Printre piesele de teatru în care a jucat se numără „Sssst”, adaptare după „Îmblânzirea scorpiei”, „La Lilieci”, „Steaua fără nume”, „Harap-alb”, „Împăratul muștelor” etc. A primit distincții speciale și premii pentru rolurile sale la diferite festivaluri pentru adolescenți.

Încă înainte de a vedea primul episod al miniseriei VALEA MUTĂ, recunosc că m-am întrebat: o să fie doar un alt serial românesc, fie el și marca HBO? Răspunsul e da, e un alt serial românesc, și nu, nu seamănă deloc cu nimic din ce a văzut piața până acum.

Valea Mută Cronica primului episod

 COVER STORY

VLAD BĂLAN

Vlad s-a născut în 1993, în București. În perioada liceului a fost membru al trupei de teatru Brainstorming și a jucat la Teatrul de Comedie în spectacolul „Draga Elena Sergheevna”. Pe perioada facultății a colaborat cu mai multe teatre independente și a câștigat Premiul pentru debut în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent în 2015. În prezent este masterand în arta actorului și colaborează cu mai multe teatre din București.

DE ANA-MARIA CAIA FOTO ADI MARINECI PENTRU HBO ROMÂNIA

WWW.SAPTES E R I . R O


COVER STORY 

16

S

untem într-o cabană la munte și doi adolescenți fumează iarbă, se pros­ tesc, se sărută, ajung în pat împreună. Un început cinstit de banal pentru un serial dacă cei doi ar fi o fată și un băiat, și nu doi băieți. Așadar, un început suficient de curajos pentru o producție au­tohtonă, care pune pe masă o temă fierbinte în societatea noastră: cum îi receptăm pe cei diferiți de noi, cum ne raportăm la ceilalți, cât de greu atârnă rușinea și frica în țesătura de relații sociale și de familie. Nu e o scenă gratuită, sex de dragul sexului sau sex de dragul ratingului, pentru că ea declanșează acțiunea și e cheia care poate rezolva misterul unei crime. „Valea Mută” este o adaptare a unui serial norvegian, Oyevitne/ Eyewitness, multi-premiat și cu drepturi vândute în toată lumea, inclusiv pe piața americană. Va­ rianta românească păstrează su­ ficient de mult din specificul se­ riilor de profil nordice, acum foarte în vogă printre pasionații de seriale, mai ales ca ritm și ca sus­ pans: niciodată lucrurile nu sunt ceea ce par la prima vedere. Spectatorul e „testat” tot timpul, „antrenat” într-o joacă de-a apa­ren­țele care se dărâmă pe rând. O familie obișnuită e, de fapt, plină de complicații, un tată de mafioți e, de fapt, lider spiritual

WWW.SAPTESERI.RO

al unei comunități. Un infractor e, de fapt, omul legii. Clarificările nu sunt cu explozie întârziată, intriga avansează dezvăluind micile ade­ văruri, care, uneori, se pot dovedi și ele doar niște aparențe. În a­cest fel, fiecare personaj capătă profunzime și sens. La discuția de după vizionarea de presă a primului episod, scenaristul (Cristian Barna) și regizorul (Ma­ri­an Crișan) au lăsat cumva im­presia că realitatea foarte ro­ mâ­nească prezentată în serial nu a fost îndelung premeditată, ci pur și simplu e o construcție ca­ re a a­părut spontan în jurul su­ bi­ ectului principal, dezlegarea u­nei crime spectaculoase. Sigur, pentru privitor nu e importantă premeditarea sau lipsa ei, dar cert e că „Valea Mută” conține teme a­flate pe agenda publică: clanuri mafiote, comunități izolate (nu în sens fizic, ci social), defavorizați, religiozitate, violență (chiar și o scenă de bullying într-un liceu), autorități corupte, luptă între servicii. „Valea Mută” e, probabil, cea mai bună producție HBO de până acum, excelent filmată (Tudor Mircea semnează imaginea), cu un sce­nariu care ține și niște actori (mai ales cei tineri și foarte tineri) care promit un viitor luminos.

Filip și Horia, adolescenții din „Valea Mută”, ajung în pădurea crimei cu motocicleta lui Horia, care se antrenează pentru campionatul de motocros.


17

 COVER STORY

Glasurile tăcerii:

Vlad Bălan și Theodor Șoptelea

În „Valea Mută” joacă doi prieteni adolescenți care au o primă experiență erotică împreună, precum și un secret monstruos care-i va transforma în pradă. Vlad e deja actor cu diplomă (are 23 de ani), iar Theodor e elev în clasa a douăsprezecea la un liceu din Botoșani (are 18 ani, împliniți pe platoul de filmare, de altfel). Debutanți pe micul ecran, pe cei doi îi leagă în viața reală o prietenie construită la festivalurile de teatru la care au participat în adolescență. Anul acesta, la Ideo Ideis (festivalul de teatru pentru puști, de la Alexandria), au avut roluri diferite: Vlad, deja veteran al scenei, a fost în juriu, iar Theodor a fost actor-concurent. Se tachinează cald unul pe celălalt, Vlad nu i-a dat premiul colegului de platou de la HBO, Theodor recunoaște că nu l-a meritat. I-am întâlnit pe Vlad și pe Theodor în Teatrul Odeon, la lansarea serialului și i-am întrebat despre serial, despre ei, despre filme, la o masă pe care erau așezate multe ilustrate cu actorii din „Valea Mută”. A ieșit o mică piesă de teatru, pe care o redau mai jos. Mă așez pe scaun, Theodor Șoptelea se așază lângă mine. Are ochelari și o eșarfă peste gulerul cămășii, un palton hipsteresc despre care spune că l-a luat cu 80 de lei. Înainte de a se așeza pe scaunul ăsta, de interviu, își sărutase prietena, o puștoaică superbă dintr-a douășpea, ca și el. Eu: Mi se pare că ați fost foarte buni, tu și Vlad, că ați furat show-ul. Cine te-a învățat pe tine să joci? Theodor: Eu sunt într-o trupă de teatru, la Botoșani, în DramaClub, trupa de teatru a liceului, din clasa a șaptea și mai merg pe la festivaluri de teatru. Nu știu de unde, au fost multe sfaturi și îndrumări de la oameni de pe lângă mine și în timpul filmărilor: de la Rodica (Lazăr), de la Emilian (Oprea), de la Mihai (Călin), de la Marian (Crișan, regizorul) și m-au ajutat foarte mult. Și de la Vlad. Eu: Am înțeles că vii dintr-o familie mai artistică, deci ai acasă un mediu care te-a împins cumva spre asta? Theodor: Cumva da, dar nu intenționat, până să intru în trupă am făcut șase ani fotbal.

Vlad: Da, chiar și în liceu. Theodor: Noi de-atunci ne știm. Vlad: Eu eram a douăsprezecea și el era clasa a șaptea.

Am o față explicit nedumerită. Theodor arată ca opusul unui fotbalist liceean, ușor firav, ușor delicat, sigur, nu scrie pe fruntea lui artist cu litere, dar, dacă ar scrie, nimeni nu s-ar mira. Intră în scenă Oana, PR la HBO, care se așază pe scaun la masă cu noi. Vine și Vlad Bălan. Eu protestez puțin că s-a transformat totul într-un interviu-interviu pe bune, Oana spune că vrea să aibă grijă de ei.

Pentru prima oară în interviu, Theodor are un accent ușor moldovenesc.

Eu (către Vlad): Tu ai ceva experiență, ai făcut și teatru...

Vlad zâmbește tot timpul, de altfel, zâmbet de june-prim, îi și spun că seamănă fizic cu tatăl lui din film, Adrian Păduraru, pe când Adrian rupea inimile româncelor în „Declarație de dragoste”. Râde și zice că da, da, poate că pentru asta i-au ales să joace tată-fiu în serial. Eu: Tu ești încă elev de liceu și-o să te întorci la Botoșani după ce o să fie difuzat primul episod. Homosexualitatea e pe agenda pu­bli­ că anul ăsta și miniseria debutează cu o scenă erotică îndrăzneață cu voi doi. Ce impact crezi că o să aibă? Îți faci griji? Theodor: Nu, nu. În niciun caz. Eu: Crezi că o să fii implicat într-o dezbatere publică? Theodor: Nu cred că o să depășească discuțiile din clasă, care o să fie...

Theodor: „Băi, e super-OK” sau „Băi, mie numi place.” Eu: Cred că eu cu tine trăim în societăți diferite. Theodor: Nu cred că-i chiar așa. Dar în cercul în care mă învârt eu... Vlad: Da, dar în rândul adolescenților nu cred că e o problemă. Theodor: Ar putea privi seria asta și spune WWW.SAPTES E R I . R O


COVER STORY 

18

„Hai să mă uit ca să văd care-i treaba, mie de ce nu-mi place chestia asta și o privesc ca pe o anomalie?”. Și tind să cred că ar avea puterea miniseria asta să schimbe multe lucruri. E clar că nu trăim într-o societate propice pentru discutat despre asta, dar nu cred că o să se formeze două tabere. Marian Crișan (regizorul) dă un interviu la masa de lângă, tragem cu ochiul la el. Eu: Mi s-a părut super-tare că serialul ăsta pune pe masă tema „rușinii”. Rușinea mai presus de orice, îți pui în pericol chiar și viața ca să nu te faci de rușine. Vlad: Asta-i foarte ciudat, ca o coincidență. Ne întorceam de la Alexandria, de la Ideo Ideis, cu o doamnă psiholog și vorbeam despre rușine. Și ne zicea că e un sentiment foarte întâlnit în educația românească, e și expresia „nu ți-e rușine?”, și e diferită de vină, pentru că vina înseamnă că tu simți că ai greșit și data viitoa-

re ai putea să îndrepți ceva. Rușinea e cumva senzația că nu ești potrivit. Dacă am putea cumva să trimitem o bombă atomică pe sentimentul ăsta și să dispară, cred că am putea fi cu toții mai liberi și mai fericiți. Eu: Personajului lui Vlad mai curând îi este rușine și personajului lui Theodor mai curând îi este frică. Theodor: Fac o analogie ca pentru școală. Un profesor care te apasă cumva și relația nu mai e una de respect, ci una de frică. Și, la un moment dat, apăsarea asta se transformă într-o izbucnire. Asta e cu frica. Eu: Ce-ai face în locul personajului tău, ai păstra secretul, de frică? Theodor: Cred că aș spune. Eu: Deci seria s-ar termina la jumătatea primului episod. Vlad își intră în personajul din film și începe să vorbească cu tonul de pe ecran. Vlad: Nu spunem nimănui nimic!

Râdem zgomotos. Eu: Cum ați interacționat cu regizorul? E un tip tare, din noul val... Izbucnesc amândoi. Vlad și Theodor (unul peste altul): Șeriful! Eu: Șeriful, adică o figură autoritară? Vlad: Nu, nu, nu, adică da, aoleu, oricum o dai sună prost... Într-un fel, da, dar e o prezență foarte caldă. Marian Crișan e cu telefonul la ureche la fix un metru de noi. Eu: Acum, dacă Marian Crișan e chiar aici, ce-o să spuneți și voi. Vlad: E o prezență foarte caldă. Theodor: Nici măcar nu ridică tonul, a fost o călăuză.

10 motive pentru care să te uiți la „Valea Mută” Miniseria HBO are tot ce-i trebuie ca să placă publicului din România, iar noi, după ce am văzut o parte din episoade, am adunat 10 motive pentru care n-ar trebui să ratați acest serial.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

E despre România în care trăim: clanuri mafiote, infiltrați, luptă între diverse instituții ale statului, tabuuri. Pentru prima oară într-un serial se folosește și limba rromani.

Actorii tineri, aflați la prima experiență pe ecran, Vlad Bălan și Theodor Șoptelea, fac niște roluri de debut extraordinare. E un serial crime&investigation cu răsturnări de situație spectaculoase, adică stă bine la capitolul suspans. E filmat impecabil, în Brașov și împrejurimi, arată o Românie foarte frumoasă. Remus Mărgineanu, actor la teatrul din Craiova, are de jucat un pastor rrom și e magistral. Marian Crișan, regizorul serialului, are un palmares care-l plasează printre cei mai buni regizori ai noului val. Pune în discuție o temă hot a ultimului an: homosexualitatea și receptarea ei publică. Rodica Lazăr, care-i procuroarea de caz în serial, arată ca-n filmele americane de profil. Ba nu, ca-n alea daneze. Ba nu, ca-n alea englezești. În fine, arată foarte bine în pielea unei procuroare. Dincolo de faptul că e un serial polițist, „Valea Mută” pune lupa și pe relațiile de familie, complicate cum pot fi ele, mai ales în cele cu copii adolescenți.


19

 COVER STORY

RODICA LAZĂR Rodica Lazăr joacă o procuroare de 40 de ani, Elena Zamfir, cu o personalitate puternică, nedispusă să facă compromisuri. Cariera ei, încununată de rezolvarea unui caz care a dus la căderea unei rețele infracționale protejate de politicieni, este la o cotitură. Dorind mai puține presiuni, se mută la Brașov, unde preia cazul crimei din Valea Mută.

EMILIAN OPREA Emilian Oprea îl joacă pe Robert Dima, un tip șarmant, sigur pe sine și cameleonic, fără trecut, rădăcini și angajamente, cu un background profesional bun, care îl propulsează în funcția de șef al Direcției de Operațiuni Speciale DIICOT. E un om care nu se dă în lături să folosească mijloace neortodoxe pentru a-și atinge scopurile.

Marian Crișan ascultă conversația și începe să râdă. Lasă telefonul de la ureche. Marian: Vedeți că se înregistrează. Theodor: Călăuză, adică îndrumător. Vlad: E genul de om care-ți dă încredere, care spune puține lucruri și-ți dă un tip de libertate. Eu: Nu-l cunosc personal, dar știu că e genul de regizor care dă indicații mai minimaliste. Theodor: Îți dă vibrația aia de siguranță. Vlad: Prima oară ai senzația că ai nevoie de cineva care să te ia frumos de mânuță și săți zică așa și așa, dar după un timp îți dai seama că mergi și pe instinctul tău și e mai bine ca el să te ghideze doar prin asta. Theodor: Creează o atmosferă foarte plă­ cută pe platou. Marian Crișan pleacă, prin sală se învârte Tudor Giurgiu, conversația se rupe puțin de la stimulii exteriori. Vlad: Când a început proiecția cu primul episod, îi spuneam și lui Theo că nu-mi vine să cred că se întâmplă asta. OK, lucrezi la ceva și

te aștepți să iasă, dar nu te aștepți să fie așa. Theodor: Eu încă habar n-am ce e cu mine. Eu: Ha, au venit și părinții tăi cu tine, de la Botoșani. Theodor: Da, sunt pe-aici. Ei m-au susținut cu tot, și cu trupa de teatru. Eu: Lasă susținutul, cât sunt ei de încântați? Theodor: Păi, mama stă doar pe HBO și așteaptă promo-ul și mă cheamă de 20 de ori pe zi: uite, uite, uite! Tata e mai spiritual, mai calm. Eu: Îți scrie Ofelia (PR Manager de la HBO) scutiri de la școală. Oana (PR HBO): Ți-a povestit de asta? Theodor: Da, profesorii au fost foarte into it de la început. Și colegii mă întreabă în fiecare zi când mai plec la București. Oana (PR HBO): Să-i povestești și cum ai împlinit 18 ani pe platoul de filmare. Eu: Deci ai fost actor-copil întâi, cu ore reduse de filmare. Theodor: Da, și-ntr-o zi am trecut brusc la actor-adult. Vlad: Și-ai văzut și tu cum e.

Ovidiu Niculescu, care joacă rolul unui mafiot periculos, vine amenințător din spate și îi ia pe după cap pe băieți, cu multă căldură. Pare încă dominat de rolul său. Ovidiu: Bravo, mă, mânca-v-aș, sunteți excepționali, bravo, mă, bravo! Ia mai răspundeți-le și voi la ăștia care vă întreabă de-astea (se referă la o întrebare de la vizionare despre scena erotică homosexuală), n-ați văzut, bă, și alte filme produse de HBO, adică e o chestiune care a devenit banală. Eu: Nu e așa de banală în societatea românească. Ovidiu: În societatea românească trebuie să ne comportăm ca și cum lucrurile ar fi normale. Să nu mai zicem tabu, că dacă zicem tabu nu e bine. Ovidiu pleacă, eu încerc să aflu de către ce regizor român visează Vlad să fie distribuit, evită un răspuns frontal, de Puiu i-ar fi puțin frică, de Mungiu, ba. La masă se așază și iubita lui Theodor. Sunt toți, foarte tineri și foarte frumoși. Și poartă în spinare șansa unui succes la viitor. WWW.SAPTES E R I . R O


C

u premiul FIPRESCI de la Cannes în buzunar și cu cronici care mai de care mai laudative, filmul „Toni Erdmann” al regizoarei germane Maren Ade (coprodus din partea românească de Ada Solomon) e oarecum luat pe sus de faimă și supraapreciat ca piesă cinematografică de rezistență. Nu-i vorbă, filmul e cinema de senzație și de actorie, greu și inutil de pus într-un sertăraș, cu un scenariu lucrat la milimetru, dar și cam încărcat fie de subploturi,

ILEANA BÎRSAN a făcut literele la București și film la Zurich. Este critic și educator de cinema

FILME

Toni Erdmann un film premiat, iubit de public

fiica rătăcită într-o lume dominant masculină și cu regulile ei stricte de supraviețuire. Winfried (remarcabilul actor Peter Simonischek) e înarmat cu o pereche de dinți falși și cu o perucă ciufulită, ce aparțin, de fapt, alterego-ului Toni Erdmann, un coach în viață, carieră, timp liber și aproape orice îi pică la îndemână, iar cei doi vor avea un du-te-vino afectiv, o recuperare a unei re-

lații pierdute cu timpul și timpurile, fără vreun accident notabil. În tot angrenajul de jocuri, farse, glumițe, gaguri și vorbe de înțelepciune și cu toată coregrafia per­sonajelor secundare sau episodice (foarte bine dirijate de Ade), și cu toată costumația tatălui și nuditatea fetei, însemnă­ tatea (re)întâlnirii celor doi nu ne ajunge și pe noi, spectatorii, decât rar și bizar. Repri-

marea afectivă a lui Ines petrece tot filmul (de la falsele apeluri telefonice, conversații cu șefii și nevestele lor, partide de sex cel puțin discutabile, deadline-uri și strategii) și astfel e construită întreaga legătură. Winfried via Toni via Winfried aduc o încărcătură emoțională pe care o transformă în încurcătură emoțională și de aici fiecare are ce merită.

În căutarea lui Toni Erdmann

fie de de gaguri, farse și caraghios-duios, ultimele, de multe ori pe muchie și cu riscul de a cădea în caricatură, exagerări și ina­decvări. Și tocmai din aceste motive, e posibil ca acest film să intre pe o listă de filme-cult, cumva, cândva. Inclusiv convenția în care intrăm de la primul minut al filmului, de dublu, mască, joaca cu identitatea par prea evidente, dar nu toate previzibile, pentru că drumul surprizelor abia începe. Viața sau simulacrul unei vieți a lui Ines, o tânără cu carieră, ambiții și perspective (Sandra Hüller, pe care am remarcat-o în Recviem), solitară și înstrăinată într-un București recognoscibil, este fracturată sau obstrucționată de bunele intenții ale tatălui său, venit pe nepusă-masă să-și înveselească

Regizoarea germană Maren Ade a fost prezentă în București la deschiderea celei de-a șaptea ediții a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, în care a fost proiectat filmul Toni Erdmann. Despre personaj, actorie și filmările în București, într-un interviu de Ileana Bîrsan. Despre influența lui Andy Kaufman: „Toni este băiatul rău, în vreme ce Winfried este un personaj mai complex. Îmi place cât de radical era Andy Kaufman, negând chiar că este acest personaj. Nu era doar joc pe scenă pentru a distra oamenii, el făcea și era multe lucruri în viața reală. Toni Clifton era un personaj și în afara scenei, adică un personaj pe care îl scotea în oraș sau îl scotea la un bar.” Despre jocul lui Peter Simonischek: „Peter este un actor foarte bun care trebuia să joace prost pentru rolul lui Toni Erdmann. A fost o linie foarte subțire: să joace un tip care încearcă să joace, dar căruia nu-i iese prea bine, și să fie în același timp amuzant și credibil, totodată. Apoi era foarte important pentru poveste ca prin acest alter-ego să se zărească tot timpul Winfried. Ca să nu cadă în tușele unei caricaturi, a trebuit să-l am în minte tot timpul pe Winfried și el să ajungă și la spectatori. Legătura între fiică și tată trebuia să meargă mai departe, nu se putea opri atunci când Toni Erdmann apărea în scenă sau în viața ei. Acolo e tot timpul un tată. Despre construcția alter-ego-ului Toni Erdmann: „Am lucrat în perioada de dinaintea filmării mai multe ver­ si­uni ale lui Toni, de la una foarte stridentă și exagerată, pâ­ nă la cea pe care am filmat-o. Dar în acest proces, în per­ so­naj s-au adunat mai multre straturi, unele dintre ele, a­cum, aproape imperceptibile, pe care Peter le păstrează fie într-un gest, fie într-o mișcare a corpului, fie într-o nu­

an­ță din voce și fac să fie personajul complex de acum. Tot ce am construit la repetiții a rămas undeva în Peter, iar la filmare a funcționat ca un bumerang care de mul­ te ori readucea frânturi din variantele propuse.” Despre realitatea care invadează realismul construit: „În general, nu sunt o regizoare foarte spontană și merg con­ form planului, dar s-a întâmplat de câteva ori, datorită lo­ cațiilor în care am filmat, să las realitatea să intre în film. De pildă, în scena în care ea se uită de la fereastra biroului, am descoperit în spatele clădirii un zid dincolo de care niște oa­ meni trăiau în con­diții foarte di­ficile și am ales să filmez. Con­ trastul era binevenit. Deși nu am im­provizat, de multe ori i-am lăsat pe ac­ tori să respire și să las loc să se întâmple lucrurile.” Despre București: „Am fost de foarte multe ori în Cișmigiu, mai ales cu fiul meu. Îmi place mult Piața U­nirii, unde am și filmat sce­na îmbrățișării celor doi. Da, știu, e ca și cum ci­ ne­va ar vrea să fil­meze în Alexanderplatz. De ce-ai vrea să fil­mezi acolo? Dar, deh!, eu sunt doar turist aici. În general, îmi place că în București ai peste tot un amestec de stiluri și epoci. Îmi amintește de Berlinul de Est, după căderea zidului, când descopeream tot felul de locuri care încet, încet s-au transformat.”

WWW.SAPTES E R I . R O


FILME

Afacerea Est

FIȘĂ DE

regizor

Igor Cobileanski este cel mai cunoscut și activ regizor de peste Prut, vestit mai ales pentru comediile lui hâtre, filme de scurt sau mediu metraj în care suprarealismul estic se combină cu realismul exsovietic. Personajele lui sunt halucinante și trăiesc într-o perpetuă halucinație, plasate geografic la doar doi pași de țara noastră și plasate spiritual chiar mai aproape. „Afacerea Est” spune povestea a doi prieteni care visează să se căpătuiască. Vă recunoașteți în asta? Și dacă da, și dacă nu, mergeți la cinema. Se va lăsa cu râsete.

Igor Cobileanski s-a născut pe 24 februarie 1974, în orașul Comrat, Republica Moldova. A debutat ca actor, iar mai apoi a urmat W WW . S A P T E S E R I . R O cursurile facultății de film la București. A regizat scurtmetraje, „Când se stinge lumina” (2005), „Sașa, Grișa și Ion” (2006), „Plictis și Inspirație” (2007), lungmetraje, „Tache” (2008), „La limita de jos a cerului” (2013), și seriale tv – episoade din „Umbre”, o producție HBO.  WWW.SAPTESERI.RO

FIVE

„Cinci” este numele filmului și tot cinci la număr sunt și prietenii care apar pe post de eroii principali ai peliculei. După modelul multor millenials, și aceștia stau la grămadă într-o locuință și au ceva probleme la plata facturilor. Povestea se condimentează cu niște droguri vândute și lucrurile o iau razna. Situația e de plâns, dar filmul e de râs.


23

 HOȚI DE GENIU (MASTERMINDS)

E o comedie cu multă acțiune, pentru că povestea se învârte în jurul unui paznic de noapte care pune la cale un jaf bancar de mari proporții. E o acțiune cu multă comedie, pentru că îi regăsim la pachet în distribuție pe Zach Galifianakis și pe Owen Wilson.

 FATA DIN TREN (THE GIRL ON THE TRAIN)

E un film care a vândut și bilete, după o carte care a vândut milioane de exemplare. O tânără femeie urmărește un cuplu într-un tren de dimineață, iar viețile lor ajung să se întrepătrundă în circumstanțe sumbre. Criticii au fost foarte împărțiți în opinii despre acest film, dar publicului pare să îi placă.

 JACK REACHER:

SĂ NU TE ÎNTORCI NICIODATĂ! (JACK REACHER: NEVER GO BACK!)

Tom Cruise și un film de acțiune sunt cea mai bună pereche posibilă. Crimă, mister, dramă – toate se adaugă la rețetă pentru o super-producție 100% hollywodiană. Eroul nostru este, ca și-n alte filme, nedreptățit și trebuie să scape basma curată. Sigur, Dumnezeul filmelor ține cu marile staruri, așa că adevărul va învinge. Sau nu?

Ziua Independenței: Renașterea

INDEPENDENCE DAY: RESURGENCE 1 NOIEMBRIE, 20:00

P

Regia: Roland Emmerich Distribuție: Vivica A. Fox, Maika Monroe, Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Jesse T. Usher GEN FILM: ACȚIUNE, AVENTURI, SF Format disponibil: Steelbook, Blu Ray Combo (3D+2D), Blu Ray, DVD Sinopsis: La 20 de ani după ce misterioșii extratereștri aproape că au distrus omenirea, aceștia se întorc pentru răzbunare în exploziva continuare după blockbuster-ul original, Ziua Independenței! Folosind tehnologie extraterestră și sub îndrumarea genialului om de știință David Levinson (Jeff Goldblum revine în rol), națiunile Pământului dezvoltă un amplu program de apărare pentru protejarea planetei. Nimic nu ne poate pregăti pentru o invazie de proporții uriașe – doar ingeniozitatea și curajul unor bărbați și femei ne pot salva lumea de la exctincție. Cu Liam Hemsworth, Jesse T. Usher și Bill Pullman în distribuție, „Ziua Independenței: Renașterea” este o cursă plină de acțiune, care te va ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit! Data lansării: 26 oct. 2016

 FILME

Țestoasele Ninja 2

TEENAGE MUTANT NINJA TURTLES: OUT OF THE SHADOWS 1 NOIEMBRIE, 20:00

P

Regia: Dave Green Distribuție: William Fichtner, Pete Ploszek, Noel Fisher, Megan Fox, Jeremy Howard, Brian Tee, Alan Ritchson GEN FILM: ACŢIUNE, AVENTURI, COMEDIE, FANTASTIC, SF Format disponibil: Blu Ray Combo (3D+2D), Blu Ray, DVD Sinopsis: Țestoasele tale preferate, iubitorii de pizza Michelangelo, Donatello, Leonardo și Raphael, se întorc în noua aventură plină de acțiune, care este „distractivă de la început până la sfârșit.” După ce super-răufăcătorul Shredder evadează, își unește forțele cu cei doi mutanți criminali, Bebop și Rocksteady, pentru a dezlănțui planul diabolic de a cuceri lumea. Acum țestoasele trebuie să facă echipă cu April O’Neil și noul aliat mascat, Casey Jones, pentru a înfrânge dușmanii și a se confrunta cu cea mai mare amenințare de până acum – rău famatul Krang. Data lansării: 12 oct. 2016

 CIFRE

PERICULOASE (THE ACCOUNTANT)

Ben Affleck joacă în acest film rolul unui matematician îndrăgostit de cifre (cum altfel) și mai puțin îndrăgostit de oameni, care o face pe contabilul pentru cele mai tari organizații criminale din lume. Lucrurile o iau razna când găsește un client aparent de treabă. Nu știm care-i morala din asta, n-am văzut încă filmul. Dacă voi l-ați văzut, să ne scrieți.

 OUIJA:

ORIGIN OF EVIL

Forțe malefice, spirite nemiloase, entități bizare bântuie prin acest horror american plasat în Los Angeles, anul 1967. O văduvă se ține din „citit” în viitor și din „ședințe” paranormale, în fapt niște mici înșelătorii din care scoate bani. Odată cu intrarea în casa lor a unei table de Ouija (folosită de spiritiști pentru a contacta lumea de dincolo), se declanșează un mic infern pe pământ. WWW.SAPTES E R I . R O


Primul continent mobil de la ora 8

scrie despre tehnologie de trei ani şi încearcă să se pună în pielea consumatorului obişnuit

Ș

VLAD ANDRIESCU

tirea seacă pe care vreau să o comentez zice cam așa: în Rwanda, o companie din Silicon Valley, Zipline, a lansat primul serviciu comercial de livrare cu ajutorul unor drone. Zipline va transporta sânge pentru transfuzii rapide, salvând în acest fel mii de vieți în următorii ani. Știrea are două semnificații: un român a fost implicat în acest proiect și vorbim de o democratizare a resurselor care va schimba lumea în care trăim pe viitor. Prima fază, care nu e atât de importantă. Unul dintre cei care a lucrat la acest proiect pentru Zip­ line, ca inginer de sisteme, este Cătălin Drulă, actual consilier al premierului Dacian Cioloș pentru infrastructură. Cătălin a renunțat la proiectul din Rwanda pentru a se putea alătura guvernului. Ca să nu mai zic și de diferența de salariu.

Acum să trecem la lucrurile cu adevărat importante. De ce ni se pare atât de esențial faptul că o companie a reușit să lanseze un sistem de drone pentru livrarea de sânge în Rwanda? Detaliile tehnice spun că drona poate fi trimisă la aproximativ 50-60 de kilometri și ajunge în maximum jumătate de oră la destinație. Cu ajutorul coordonatelor GPS, drona eliberează în mod automat o parașută când ajunge deasupra locului unde e nevoie de sânge. În Rwanda, una dintre marile probleme este moartea cauzată de hemoragiile post-partum, adică cele de după naștere. Cum majoritatea nașterilor au loc acasă, îngrijirea ulterioară este de calitate foarte slabă, iar multe femei mor. Dacă este nevoie de sânge, o mașină ajunge în 24 de ore, din cauză că terenul e foarte complicat și nu sunt drumuri.

TECH

Au mai fost aftel de încercări, dar cei de la Zipline sunt primii care au reușit să implementeze un program întreg, nu doar câteva teste. Astfel, dronele ar putea reprezenta răspunsul la problemele de infrastructură ale Africii și nu numai. În loc să aștepți ca autoritățile să construiască drumuri, ceea ce în Africa și în anumite zone din lume e aproape imposibil într-un interval de timp rezonabil, dronele ar putea rezolva o multitudine de probleme, conectând ruralul cu urbanul, astfel încât resursele să nu mai fie o problemă. Potrivit studiilor, în 2020, o dronă ar putea căra 20 de kilograme, ceea ce înseamnă nu doar un pachet de sânge, ci și alimente sau medicamente. De ce este Africa locul propice? Pentru că tehnologizarea a fost foarte slabă până acum. Așa cum România are o viteză mare de internet pentru că am venit târziu pe harta tehnologiei și am avut acces din prima la viteze uluitoare și lipsite de reglementări, Africa poate fi zona unde se naște prima generație „mobile-first”. Pare ciudat, nu? Dar Facebook și Google lucrează la oferirea de internet cu ajutorul baloanelor sau drone­ lor, sângele e transportat pe calea aerului, iar plățile cu mobilul sunt foarte dezvoltate în Africa, acolo unde sistemul bancar stă foarte prost. S-ar putea ca tocmai acest continent să fie, de data asta întrun mod pozitiv, cobaiul întregii lumi și să ne arate cum putem co­ necta zonele cele mai „remo­te“ de așezările urbane. WWW.SAPTES E R I . R O


TECH

28

Dincolo de Samsung Galaxy Samsung a anunțat că retrage de pe piață toate Samsung Galaxy Note 7 și oprește producția, din cauza problemelor care produc combustia instantanee a telefonului. Noi vă oferim soluții dincolo de Note 7.

GOOGLE NEXUS 6P

E un telefon produs de Huawei, care nu păstrează însă din defectele chinezilor, dar împrumută din filosofia Nexus – un telefon cu Android curat, ce poate fi ușor modificat de către pasionați și care oferă performanțe excelente. Telefonul are 3 GB de RAM, 32 de GB de stocare, dar, din păcate, nu poate fi extins cu un card microSD. De ce recomand telefonul? Ecranul este excelent și contrastul culorilor e unul reușit, e rezistent, mare, cu o dimensiune de 5,7 inci, iar prețul este mai mult decât decent. 2.200 de lei la eMAG.ro

HUAWEI P9 PLUS

E un phablet de la Huawei care a fost relativ ignorat pe piață, dar care oferă performanțe bune la un preț decent. Terminalul are 5,5 inci, Full HD, iar sistemul de operare este Android 6.0. Capacitatea de stocare e de 64 de GB, iar memoria RAM de 4 GB. Ce știe foarte bine Huawei să facă e să optimizeze telefoanele pentru a consuma mai puțină energie. În plus, arată extraordinar – e subțire, iar aluminiul de pe spate e spectaculos. 2.800 de lei pe cel.ro

ONEPLUS 3

Din nou recomand acest telefon cu tot sufletul, pentru că l-am avut și eu o perioadă. E cel mai bun telefon din punctul de vedere al raportului calitate/preț. Nu știu cum face OnePlus să aibă și profit de pe urma acestor telefoane, dar nu ai nevoie de nimic mai mult decât ce oferă ele. Ecranul e Full HD, cititorul de amprentă permite deblocarea telefonului, iar încărcarea se face în doar 30 de minute. 6 GB de RAM sunt prea mulți, dar sunt acolo, iar procesorul Snapdragon 820 permite accesarea celor mai complicate jocuri. 400 de dolari pe oneplus.net

WWW.SAPTESERI.RO

LG V20

Ignorate, în comparație cu linia G4, seria V10 și acum V20 sunt cele mai reușite de la sud-coreeni. Îmi place simplitatea telefonului și faptul că producătorii nu au încercat să impresioneze prin tot felul de artificii nefolositoare. LG V20 e ce trebuie la un telefon – display 4K, 4GB de RAM, Android de ultimă generație (7.0 Nougat) și o cameră foto duală, pentru a face imagini cât mai bune, cu un obiectiv mai larg. E interesantă prezența unui al doilea ecran deasupra celui normal, de unde pot fi deschise aplicații. 4.000 de lei pe quickmobile.ro


29

Note 7 SAMSUNG GALAXY S7 EDGE

S7 Edge e un telefon probabil la fel de bun ca Note 7, care însă nu ia foc, terminalul lan­ sat în primăvară fiind o reușită în materie de design și tehnologie. S7 Edge vine cu ecranul curbat, pe care puteți pune notificări și deschide aplicații, e rezistent la apă, iar procesorul e unul cu opt nuclee, produs de Samsung, menit să asigure cele mai bune performanțe. Sistemul de operare e Android 6.0, capa­citatea de stocare variază, dar poți pune card microSD de până la 200 de GB. Memoria RAM e identică – 4 GB ca la Note 7. Autonomia a crescut cu ajutorul bateriei de 3.600 de miliamperi. 2.800 de lei la eMAG.ro

 TECH

GOOGLE PIXEL

E ultima găselniță de la Google, un telefon construit să se lupte direct cu iPhone-ul. E tot ce are mai bun Google în domeniul mobil și este dotat cu unele lucruri foarte interesante. Dispozitivul are Google Assistant, un fel de Siri mai inteligent, care îți poate oferi răspunsuri la diverse întrebări, poți seta remindere și afla lucruri de pe internet. De asemenea, totul este integrat cu celelalte conturi ale tale din universul Google. Camera foto de 12,3 megapixeli promite poze excelente, în timp ce stocarea pozelor și a videoclipurilor este practic nelimitată – poți urca în Cloud, pe Google Photos, tot. 650 de dolari pe store.google.com

XIAOMI MI MAX

Standardele s-au mai schim­­bat și nu ni se mai par ecranele atât de mari – Mi Max are 6,44 inci, fiind a­­­propiat de prima ta­bletă. Are un preț in­decent de mic, iar ecranul e Full HD. Nu e 2K, dar nu ai nevoie de 2K pe telefoanele mobile. Bateria e de 4.800 de miliamperi, iar camera principală are 16 megapixeli. 1.400 de lei pe stradait.ro

IPHONE 7 PLUS Știu că, dacă îți place Android și voiai Note 7, nu vei fi ușor de convins să treci la Apple, dar lasă-mă să încerc. În primul rând, sigur îți place tehnologia de ultima oră, așa că acest iPhone e perfect. Ai un ecran Full HD de 5,5 inci, o cameră de 12 megapixeli care face cele mai bune poze de pe piață și un design mai frumos ca niciodată, dacă alegi varianta Jet Black. În plus, Apple a introdus și varianta cu 128 de GB, ca să ai unde stoca totul. Au și un program gratuit de transfer al datelor de pe Android pe iPhone.

4.600 de lei pe quickmobile.ro


muzică live ponturile perioadei ■ 21 oct. - 3 nov. 2016 SMILEY Hard Rock Cafe Smiley și trupa sa de live, compusă din muzicieni numai unul şi unul, promit încă un concert sold out la Hard Rock Cafe. Vino pe 3 noiembrie, la ora 21:30, pentru a asculta hiturile care l-au făcut celebru: „Dream Girl”, „Criminal”, „Dincolo de cuvinte”, „Dead Man Walking”, „Preocupat cu gura ta”, „Cai verzi pe pereţi”, „Am bani de dat”, „Acasă”, „Pierdut Buletin” şi multe altele. Cel mai recent hit, „Insomnii”, l-a plasat pe Smiley în vârful topurilor de specialitate şi i-a adus un show sold out pe 1 iunie la Arenele Romane, pentru al doilea an consecutiv. Ca la toate show-urile Smiley, nu vor fi mese în faţa scenei, pentru o atmosferă perfectă! Bilete: 80 lei (în faţa scenei, pe ringul de dans), 130 lei (în sală, cu loc la masă). Supliment Meet & Greet: 100 lei

AKCENT LIVE BAND Kaffa Pub Muzica de calitate îşi va face simţită prezenţa alături de Akcent Live Band joi, 27 octombrie, începând cu ora 22:00! În frunte cu Adrian Sână, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai momentului, trupa aduce în Kaffa Pub (Str. Morilor, nr. 46) hituri de succes şi multă energie pozitivă. Luaţi-vă prietenii şi veniţi la o distracţie garantată! Intrarea este 20 de lei şi include un shot din partea casei. Rezervări la tel. 0767.671.013

The dAdA Spice Club

THE DREAM DIGGERS Control Club Pe 2 noiembrie, de la ora 21:30, trupa The Dream Diggers lansează în clubul Control videoclipul piesei „To Dream Is to See”, regizat de Ionuţ Marius (Good stuff). Mihnea Blidariu (voce, chitară), Răzvan Ristea (tobe), LowFreq (synths & live mixing) şi Inward String (synths, sound fx) vă aşteaptă la o seară cu ritmuri electronice, industriale şi dub. After party-ul va fi semnat de un set Low Freq, B2B şi Fane. Intrare: 20 lei

Sâmbătă, 22 octombrie, începând cu ora 23:00, The dAdA revin în Spice Club pentru un nou show relaxat, nebun şi sincer! Fondată în 2010, trupa The dAdA aduce un stil curajos şi personal, atât prin mesajele pieselor, pline de ironie şi umor, cât şi prin liniile melodice care îmbină creativ stiluri muzicale diverse pentru a defini un stil unic, „out of the box". Rezervări la tel. 0766.260.390


10


ALEXANDRU MATEI

este profesor universitar, preocupat de media, în special televiziune. Este autorul unei cărţi despre TVR, „O tribună captivantă”

Ceaiul de la ora 8

nu este o Coco Chanel, nu are nimic din profilul de artist occidental damnat și răsfățat în același timp. Creatoarea de modă își crește cele trei fete singură (ca văduvă de război), iar acestea devin creatoare de modă recunoscute internaţional. În 2006, la vârsta de 92 de ani, cu puţin timp

MACHIKO ONO  Născută în prefectura Nara, Ono a fost descoperită de regizorul Naomi Kawase în timp ce curăța dulapuri pentru încălțăminte, la școală.  A fost distribuită în filmul „Suzaku”, care a câștigat Camera d’Or la Cannes, în 1997.  A recidivat zece ani mai târziu, când a jucat în filmul care obține Marele Premiu tot la Cannes.  Pentru „Aripi de mătase”, a fost aleasă din alte 1.850 de candidate.

copii, cu copii. Melodia de generic a filmului, interpretată de Naoki Sato, este muzică de stretching și se înscrie în aceeași alveolă de relaxare pe care o ocupă acest gen. Nu-mi dau seama dacă pot merge cu speculația până-ntr-acolo încât să vorbesc despre un ceremonial al televiziunii japoneze, dar prinderea în buchet a câte două scurtmetraje de acest fel, de la ora 18, în locul unei telenovele, reprezintă un experiment pentru postul nostru public. Trebuie spus și că nu vorbim aici de artă, ci de un program japonez cu audiențe mari, chiar dacă în scădere clară din anii 1970 și până astăzi (cote de piață de 20% în anii 2000). Despre ce-i vorba în Aripi de mătase? Născută în 1913, Ayako Koshino (interpretată în film de Akari Ninomiya, copil, apoi de Machiko Ono, adultă, și, în fine, de Mari

Nat­suki de la vârsta de 72 de ani înainte) s-a impus ca designerul care a făcut tre­cerea de la vesti­ men­taţia tra­di­ţi­o­na­­lă niponă la cea vest-eu­ro­­pea­nă. Avem de-a fa­ce cu un bildungsroman feminin, nu toc­mai opus multor telenovele tur­cești care promovează figura fe­meii emancipate de sub tutela pa­triarhatului. Sigur că nu vor­bim deloc de violență în cazul se­­rialului japonez. Decorul de e­­ po­că, simplu și fără complexități re­aliste, poate interesa telespectatorul doritor de o cură de dezoccidentalizare, dar nimic nu atinge spectaculosul. Scenele sunt și ele decupate frust: nici nu se pu­tea altfel în cazul porțiilor de 15 minute în care se împarte narațiunea. Aripile de mătase continuă tradiția Asadorei japoneze mai ales prin tema vieții de familie. Ayako

înainte de atacul de cord care i-a luat viaţa, Ayako Koshino declara că încă se lua la întrecere cu fetele sale (Hiroko, Junko şi Michiko) în ceea ce priveşte creaţiile vestimentare. Serialul a fost preluat foarte puțin după difuzarea în Japonia, nicăieri în Europa, doar în țări ca Trinidad Tobago, dar și Iran. Încă o dată, vorbim despre un experiment, unul care însă ne oferă ocazia acestui scurt și superficial insight în lumea aparte a televiziunii japoneze.

NU RATA

la tv

E

xistă viață și în afara alfabetului. Așa după cum există televiziune și în afara Americii și Europei. „Carnation” e un serial japonez al cărui titlu ales de TVR devine A­­ ripi de mătase. Pentru că vorbim despre viața unei creatoare de modă și despre Japonia. În grila TVR, filmul e plasat înainte de știrile de seară, în slotul emisiunilor de familie, de la ora 18. Dar aici nu-i important ce spun o sută sau mai mulți români, ci japonezii. „Carnation” este o Asadora, adică un serial de dimineață, realizat și difuzat de NHK, televiziunea publică japoneză, din 2011 și până în 2012. Are 151 de episoade, dar și aici vorbim de diferențe. Episodul original are un sfert de oră, cât avea primul așa-zis serial românesc de televiziune, „Tanța și Costel”, în anii 1960. De altfel, prima Asadora japoneză datează tot de atunci, iar tradiția n-a fost nicicând întreruptă. Telespectatorul japonez își începe dimineața cu această pastilă de ficțiune. Datorită orei de difuzare, mereu 8 dimineața, vorbim despre un obicei de familie. De aceea, să nu vă mirați dacă, în primul episod, veți crede că asistați la un film pentru

TV

AXN PERCEPTION, SEZONUL 1, EPISOD 1, LUNI, 24 OCTOMBRIE, DE LA 20:10

TVR2 POVESTEA MINORITĂȚILOR DIN ROMÂNIA, PARTEA A DOUA, LUNI, 24 OCT. ORA 20:00.

WWW.SAPTES E R I . R O


TEATRU

Festivalul Naţional de Teatru

„D

OPERA COMICĂ PENTRU COPII sâmbătă și duminică Don Pasquale, Cu Nino prin Napoli și Genova, Petrică și Lupul on Pasquale” – Operă, Sala Mare, 22 octombrie, ora 17:00 și 23 octombrie, ora 11:00 „Don Pasquale” este unul dintre cele mai cunoscute titluri ale compozitorului Gaetano Donizetti. Adaptată pe înțelesul copiilor, acțiunea se petrece în Roma secolului al XIXlea, când bătrânelul care dă numele operei ajunge să fie păcălit de propriile decizii, spre deliciul publicului, care asistă la farsele ce îi sunt orchestrate acestuia. Spectacolele programate în weekend în Salonul Mozart se joacă cu casa închisă. Astfel, la cererea publicului, a fost suplimentat numărul de reprezentații ale poveștii simfonice „Petrică și Lupul”, pe 22 octombrie, de la ora 10:00 și de la ora 12:00, și ale concertului lecție „Cu Nino în jurul lumii | Napoli și Genova”, pe 23 octombrie, de la ora 10:00 și de la ora 12:00.

WWW.SAPTESERI.RO

The Sunset Limited (unteatru) şi Băiatul din Brooklyn (Teatrul Evreiesc de Stat) se joacă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul Act Bucureşti, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul De Comedie, Teatrul Metropolis, Unteatru, Godot Cafe-Teatru, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Luni De La Green Hours, Creart-Teatrelli, 21-30 octombrie Începe cea de-a 26-a ediție a Festivalului Național de Teatru. Anul acesta, dedicată artistei Miriam Răducanu. În cele zece zile de festival, avem ocazia să vedem 40 de spectacole româneşti şi producţiile a trei creatori străini de elită. Lev Dodin, Angelin Preljocaj și Carolyn Carson sunt invitaţii speciali ai ediţiei. Dacă nu reuşeşti să ajungi în sălile de spectacol, nu rata secţiunea On Air. La Radio România Cultural ascultăm cele mai îndrăgite spectacole de teatru radiofonic.

Fără frică

TEATRUL DE COMEDIE, SALA NOUĂ, 22-23 OCTOMBRIE, 11:00

Povestea a doi prieteni, U­re­chilă și Pămătuf, ne în­­vaţă despre încredere, ca­­maraderie şi pu­te­rea de a ne învinge fricile. A­flăm că, deşi pădurea poate fi un loc întunecos şi în­spăimântător, lucrurile stau altfel atunci când pri­e­tenii sunt alături de tine. Spec­tacolul, prezentat de Teatrul Ion Creangă, e dedicat micuţilor cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani.


35

REFLECTION Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, 23 octombrie, 19:30

 TEATRU

La Boheme

OPERA NAŢIONALĂ BUCUREŞTI, 3 NOIEMBRIE, 19:00

La Opera Naţională petrecem seara în compania creaţiei lui Giacomo Puccini. Descoperim portretul tinerilor boemi din Cartierul Latin al Parisului anilor 1840 şi o poveste de dragoste sfâşietoare.

O femeie şi un bărbat încearcă să treacă peste experienţa care i-a înstrăinat, lăsându-se pradă amintirilor, suferinţei prezentului şi bucuriei trecutului. Un spectacol deosebit, care reuneşte măiestria păpuşarilor cu muzica, drăgălăşenia celor mai mici detalii şi culoarea, care nu are nevoie de cuvinte pentru a se face auzit.

Directorul Executiv

TEATRUL DE COMEDIE, SALA RADU BELIGAN, 23 OCTOMBRIE, 19:00

Seara Annei şi a lui Hans ia o turnură neobişnuită când primesc vizita neaşteptată a lui Sven, directorul executiv al companiei pentru care lucrează Hans. Sub pretextul că vrea să îi cunoască mai bine, Sven se insinuează în vieţile lor, hotărât să demonstreze că totul are un preţ. Montarea lui Vladimir Anton tratează cu umor o situație inedită, dar nu improbabilă.

Spectacolul regizat de tânăra Irina Alexandra Banea după textul lui Wajdi Mouawad urmează călătoria a doi gemeni care încearcă să descopere misterul vieţii mamei lor. În căutarea tatălui pe care nu l-au cunoscut niciodată şi a fratelui pe care nu ştiau că îl aveau, pornesc într-o aventură care îi duce din Montreal în deşertul mistuit de război.

În Camera Albastră întâlnim 10 actori care au avut curajul să îmbrățișeze roluri ambițioase și să dea viață unei producții controversate. În scaunul regizorului stă Cristian Bajora, cunoscut pentru montările sale îndrăznețe.

TEATRUL BULANDRA, SALA STUDIO SPACE, 28 OCT., 19:00

We are one

WORKING ART & SPACE PRODUCTION, 28 OCTOMBRIE, 21:00

Coregrafa Inger-Reidun Olsen experimentează cu metafore și idei despre aspectele psihologice, sociale și politice ale alienării. Spectacolul, prezentat în cadrul Explore Festival #11, urmărește explorarea unor teritorii neatinse, prin metode de scris, mișcări ale corpului, peisaje sonore și materiale.

TEATRUL ÎN CULISE, 1 NOIEMBRIE, 20:00

Incendii

Bullets over Lipscani

GODOT CAFE-TEATRU, 30 OCTOMBRIE, 19:00

O comedie în ritm alert care tratează, printre replicile iuţi ca gloanţele tâşnite din revolver, teme filosofice de înaltă factură. Trebuie să-l găsim pe Dumnezeu! O viziune ironică, nuanţată de umor, asupra intelectualului contemporan, copleşit şi uneori rătăcit în labirintul reflexiei filosofice.

The Blue Room

Idolul și Ion Anapoda

ARCUB, 30 OCTOMBRIE, 19:00

Oana Pellea prin Stavăroaia, o doamnă plină de viaţă, Florina Gleznea prin Frusinel, idolul din vis, Cristina Casian prin Mioara, o fată frumoasă dar proastă, Richard Bovnoczki prin Ion, un om anapoda, și Istvan Teglas prin Valter, un băiat tânăr şi deştept, dau viață unor personaje care trăiesc relații pline de pasiune dezlănțuită și contradictorie.

WWW.SAPTES E R I . R O


CĂRȚI

Cronica vieții mele, de Bob Dylan EDITURA HUMANITAS, 34 DE LEI Vestea că Bob Dylan a fost distins cu Nobelul pentru literatură i-a încântat pe fanii cântărețului american și i-a nedumerit pe criticii de specialitate. Bob Dylan, totuși, e și scriitor, cu șa­se titluri la activ, dintre care o ex­ce­lentă autobiografie, publicată în Ro­ mânia sub titlul „Cronica vieții mele”. Autorul are în plan o trilogie autobiografică, acesta fiind doar primul volum din serie. O să găsiți în carte o Americă a

Că tot e în vogă serialul Narcos, produs de Netflix, iată o recomandare despre Medellinul din vremea lui Escobar, cu morții lui, cu droguri și traficanți, o carte ironică și autobiografică, în care Vallejo, unul dintre cei mai buni scriitori columbieni contemporani, parodiază această lume haotică.

EDITURA HUMANITAS, 45 DE LEI Bucureștiul e un oraș cu o geografie reală și un oraș fictiv, cu o geografie literară. De cea din urmă se ocupă Andreea Răsuceanu, cu talent și minuțiozitate, refăcând harta capitalei din fragmente scrise de cei mai importanți scriitori contemporani. Așadar, citiți și apoi ieșiți la plimbare prin Bucureștiul literar.

EDITURA CURTEA VECHE, 29 DE LEI

Bucureștiul literar, de Andreea Răsuceanu

Tot ea..., de Michael Schulman

EDITURA PUBLICA, 39 DE LEI

Meryl Streep e din categoria aceea de vedete pe care nu numai le iubești, dar le și admiri din toată inima pentru că are consistență, lucru de­stul de rar în showbiz. Schul­man (redactor la New Yorker) documentează ma­turizarea acestei actrițe fantastice, o pune sub lupă nu numai ca artist, ci și ca mamă, soție, femeie de succes. O carte cu lecții de viață.

Sfânta Fecioară a ucigașilor plătiți, de Fernando Vallejo

EDITURA HUMANITAS, 65 DE LEI O carte cu neliniști,

cum îi zice numele, dintr-acelea pe care nu le putem alunga din noi, dar pe care le putem exorciza prin citit.

În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe

EDITURA POLIROM, 25 DE LEI

Dan Alexe s-a ocupat în cărțile precedente cu roșcatele amare și cu dacopații, iar acum se deplasează spre ocultism și alchimie, cu această ultimă carte care conține 22 de povestiri, câte cărți are jocul de Tarot și câte litere are alfabetul ebraic. Dați un ochi pe contul de Facebook al lui Alexe. Știe să fie și troll, dar unul cu talent.

NELINIȘTI VECHI ȘI NOI, de Andrei Pleșu

muzicii și poeziei, a marilor transformări sociale din secolul 20, populată de personaje excentrice și de întâmplări me­mo­rabile. Revista Rolling Stone îl compară pe Dylan cu Henry Miller, ceea ce poate da o indicație despre forța cu care își transformă Dylan experiențele per­sonale în literatură. Dacă vă prinde proza, încercați și volumele de versuri, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, publicate tot de Humanitas.

50 de mari mituri de­ spre sexualitatea umană, de Pepper Schwartz, Martha Kempner

EDITURA TREI, 53 DE LEI

Aventurile nu duc niciodată la relații solide, zice mitul 33, din cele 50 puse în discuție de autoare (o socioloagă și o jurnalistă). E o carte despre sex, curtare, relații intime sau mai puțin intime, alertă și deșteaptă, care se citește și de plăcere, și de nevoie.

WWW.SAPTES E R I . R O


SPORT

P

Sub motto-ul „Live Differently”, World Class a creat cea mai bună echipă de antrenori personali din România, ajutând membrii să înțeleagă importanța antrenamentelor, a nutriției echilibrate și a unui stil de viață sănătos.

WWW.SAPTESERI.RO


41

 SPORT

Challenge the hero in you! Î

ți va testa abilitățile și te va face mai puternic ca niciodată – asta înseamnă pe scurt HEROES, cel mai nou program de antrenamente din World Class, disponibil din octombrie.

Depășește-ți limitele

Creat pentru cei cu o condiție fizică bună, HEROES este un antrenament în care vei combina exerciții efectuate cu greutatea corpului, cu unele de pliometrie și cu unele cu greutăți mari. Vei trece prin mișcări din body build­ing, weightlifting, din gimnastică și de viteză și reacție, exerciții cu kettlebell, alergare sau rowing. Vei avea mai multă putere, mai multă anduranță și, nu în ultimul rând, mai multă flexibilitate.

Cum funcționează

Ca să poți accesa programul, ai nevoie de un HOD Clip Card. Acesta îți va da acces la sesiuni numite Hero of the Day – antrenamente cu maximum 15 persoane, con­du­se de antrenorii World Class certificați. Cu ajutorul pa­chetelor specifice programului HEROES, vei intra în co­munitatea pasionaților de fitness care vor să devină eroi. Programul e disponibil în World Class Lujerului, Pipera Plaza și Polus Cluj.

Pachetele HEROES

HEROES se adresează atât membrilor World Class, cât și celor care nu au un abonament. Trebuie doar să îți iei un HOD Clip Card de una, cinci, 12 sau număr nelimitat de sesiuni.

WWW.SAPTES E R I . R O


AUTO

BENTLEY BENTAYGA,

POATE „CEA MAI DE SĂRACI “ MAȘINĂ DE BOGAȚI DE ALEXANDRU DUȚU

L

a începutul rubricii auto o să vă luăm de sus de tot. De la Bentayga. Bentley Bentayga, ca să sune british. Dar nu orice Bentayga, ci unul despre care se spune că ar fi „cea mai de săraci mașină de bogați”. Fiindcă e diesel. Dieselul e pentru toți economie și pentru mulți economia e sărăcie. Buuuun! S-o luăm cu începuturile, mai exact cu domnul Soichiro Hon­­da. Îl știți, un fierar dintr-un să­tuc de la poa­lele muntelui Fiji (vezi vederile atârnate de ad­mi­nistratorii co­ mu­ niști pe casa scă­ rii), care l-a dezmoștenit pe fi-su la majorat și l-a pus să înceapă mun­ ca în uzina unde el ocupa pos­tul de patron miliardar de la mătură, ca să se învețe ăla mic cu gre­ ul în viață. Acum vreo treizeci de ani, bătrânul Honda le răspunde oarecum obraznic unor ziariști cam așa: inginerii Honda nu-și vor

UN CEAS DE ASORTAT

Breitling a produs un ceas special pentru Bentley.

mur­ dări niciodată mâinile ca să pro­­ iecteze un diesel. Unii l-ar fi a­uzit chiar accentuând „niciodată, niciodată”. Așa era Soichiro, aprig, ce să-i faci! Deci cam asta era ima­ ginea dieselului nu cu mult în urmă. Anii au trecut, Soichiro s-a dus „să facă mașini cu îngerii”, iar inginerii Honda fac acum motoare diesel în draci. Anii au continuat să treacă și, la parastasul de 27 de ani al lui Soi­ chi­ ro, în 2008, Bentley face un son­daj printre clienții americani și asiatici, în urma căruia ne-o a­­run­ că de la obraz: Bentley nu o să aibă motoare diesel. În 2008 a­nunțul nu a fost făcut de Walter Owen Bentley, MBE, numele le­ gen­ dar care fondase compania, ci de directorul neamț pus de Volks­wagen, Franz-

Compania Mulliner se ocupă de personalizarea interioarelor pentru mașinile Bentley.

Iosef Paefgen, un ne­ne doar cu prenume le­gendar. Anii au trecut din nou și în 2016 iese pe piață Bentley Bentayga, primul diesel din istoria de 97 de ani a măr­cii. Niciodată să nu spui nici­od ­ ată diesel. La primul Bentley pe motorină, avem un motor

V8 de 4 litri, pe care probabil îl știți de pe Audi SQ7 și Porsche Panamera. Aici scoa­te 429 CP (deci peste 100 CP pe litru de capacitate cilindrică; dacă ar auzi d-alde Honda, tăticul motoarelor supraturate pe benzină, mai ales la motociclete!). Dar mai important WWW.SAPTES E R I . R O


AUTO 

44

Presa britanică susține că regina Elisabeta a II-a a fost primul client al SUV-ului Bentley Bentayga.

WWW.SAPTESERI.RO

repet, noi, „ăștiălanți”. Vă mai dau doar două numere în baza zece de numerație: 1) peste 200.000 de euro costă autovehiculul; 2) Nouă români au rezervat cu banu’ jos modelul încă de când a fost anunțat, hăt, cu multă vreme în urmă, în ianuarie, iar unul din ei a plătit 310.000 de euro. Au rămas doar nouă, fiindcă s-a epuizat cota alocată de Bentley României. Deci, dacă vă bate gândul, trebuie să vă înscrieți cu mai bine de un an înainte, cam ca la Daciile lui Ceaușescu.

Și dacă am terminat cu numerele, matematica, fizica și finanțele modelului, să vă mai spu­ nem câteva povestioare de­spre acest Bentayga. Divizia de personalizare Mulliner – un fel de luxul luxului – vă oferă la un SUV Bentayga și o trusă de pescuit, cum vedeți în fotografii. Lansete,

DACĂ BENTAYGA NU, ATUNCI CE?

e că dă 900 Nm la numai 1.000 de turații/minut. 2.390 de kile de SUV Bentley ajung în 4,8 secunde până la sută și apoi la 270 km/h viteză maximă. Același motor vine cu o limitare la 250 km/h la Audi SQ7, dar asta ne interesează mai puțin, având în vedere că nici de SQ7 nu am toți banii luna asta. Și cred că nici în viața asta. Tot la cifre englezii mai comunică și un consum de 7,9 l la sută. Ei, asta să i-o spuneți proaspătului manager general de la Dinamo, adică lui Mutu. Dar chiar dacă n-o consuma baragladina 7,9 în medie și consumă un 10 l afară și un 15-20 în oraș, tot e senzațional. Ei se laudă cu o autonomie de 1.000 km (re­zervorul are doar 85 de litri), dar și dacă ai 7-800 km tot e ceva, față de cât o mânca benzinarul, care, ce-i drept, „bagă” 301 km/h în loc de 270 km/h, cât spuneam că are dieselul. Bănuiesc că partea de cifre vă interesează mai puțin, chiar dacă cred că noi știm cifrele mult mai bine decât cei care au bani și chiar cumpără o astfel de mașină. Mă gândesc că la mașina asta e și de prost-gust să-i știi specificațiile tehnice când o cumperi. Chiar nu se face. E țărănie! Datele le știm,

97

DE ANI DE ISTORIE ARE COMPANIA BENTLEY, FONDATĂ ÎN 1919.

Aici ar trebui să prezentăm ceva potențiali concurenți ai lui Bentley Bentayga pe piața auto. Problema e că Bentayga, primul SUV al unei mărci de lux opulent, chiar nu prea are concurenți în zona lui. M-aș gândi la un Mercedes G Class AMG sau Brabus într-o echipare de vârf, așa, cât să sari de bariera psihologică de 200.000 de euro, dar să ajungi cu greu la 310.000, cât a dat un românaș de-al nostru pe o Bentayga. Dar Mercedes este, orișicât, un nume mai des văzut pe stradă decât Bentley. Cam la fel și în cazul vreunui Range Rover mai bibilit sau al unui Porsche Cayenne. Tehnic aduc cu titularul nostru, dar nu au blazon de firmă cu sub 10.000 de unități produse pe an. Rolls Royce pregătește de ceva vreme SUV-ul Cullinan, criticat cum că ar fi doar un Phantom supraînălțat și nu o mașină de teren. Cullinan însă nu va fi disponibil mai de vreme de finalul lui 2018. Mai aproape de existență este Lamborghini Urus, prezentat în aprilie 2012 și anunțat deja pentru 2017. Să reținem că Lamborghini este coleg de gașcă Volkswagen cu Bentley, deci va încerca să nu-și calce pe bătături fratele Bentayga. Așa că alternativa la un SUV Bentley de câteva sute de mii de euro pe care v-am recomanda-o noi ar fi un iaht second-hand. Pare o șmecherie mai mare. Sau, de și mai mare fiță, în banii ăștia o puteți chema pe madam Hilara Clinton să vă țină o conferință de vreo jumătate de oră, în care, cel mai probabil, o să spună numai prostii.


45

mulinete, cârlige, un dezumidificator în interior, nebunie! Bine că nu-ți dă și un borcan de râme. Deci dacă optați pentru un Bentayga Mulliner, faceți-vă calculul că vă mai scoateți din bani mâncând peștele pescuit o perioadă. Rentează! Bine că nu ți-au dat un ditamai năvodul, Mila 23 style. Sau o diodă de televizor Diamant, să pescuiești la curent, ca braconierii. E mai comod. Sau să-ți ofere opțional un detector de metale. De ce? Păi, dacă, venind din Deltă, cumperi pește de la băieții de pe podul Cernavodă, s-ar putea să afli acasă că, din cele 12 kile ale crapului, șapte sunt niște bile de rulment strecurate cu grijă în burta animalului. Mare atenție, dragi posesori de SUV Bentley amatori de pescuit! Lumea e plină de pericole. Și de bile de rulment. Tot pe acolo aveți grijă și la borcanul de icre negre, în care braconierul a strecurat o bucată de picior de scaun sau de masă. Să nu luați scândură la preț de caviar. Se face, credeți-mă, c-am copilărit la Dunăre! Tot la SUV-ul ăsta, Bentley îți mai poate oferi un set de lumini de întâmpinare care proiectează pe sol logo-ul Bentley sau orice alt logo. Asta mi se pare de mare angajament. Vă dați seama că poți proiecta pe asflat, în fața domnișoarei pe care vrei să o agăți în Dorobanți, textul: „Bună păpușe, te fac o citronadă?” Să creadă aia că e un mesaj direct de la Dumnezeu din ceruri. Frumos! Elegant! La interior, Bentley îți mai poate oferi, pe partea dreaptă a planșei de bord, deasupra torpedoului, ceva care vrea să aducă cu o operă de artă: un peisaj realizat manual din 32 de bucăți individu­ale și șase tipuri de lemn nobil, care cică ar reda imagina stâncii Bentayga, din Gran Canaria. (Aveți în fotografie mânuțele domnului care a avut răbdarea și migala să făurească opera de torpedou.) În încheiere poate că ar trebui să răspundem la această întrebare: faptul că un Bentley are motor diesel ne dă voie să vorbim, cum spuneam, despre „cea mai de săraci mașină de bogați”? Nu prea. Deocamdată. Dieselul este pe o mașină de teren (din ce știu eu, cel mai scump autoturism cu diesel), o chestie care trebuie să împrumute destul din

Unde ați putea merge cu un Bentley Bentayga

1

Întâi și întâi, în D ­­ orobanți/ Floreasca sau Bamboo. E drept că, după modelul unor personaje celebre, s-ar putea ca dimineața să veniți acasă într-o garsonieră confort trei din Prelungirea Ghencea, închiriată, care costă a zecea parte din Bentayga cu care v-ați dat mari la Entourage sau Gaya. Nu râdeți, s-au mai văzut cazuri!

 AUTO

(recomandări de care chiar nu trebuie să țineți seamă)

2

La vânătoare la Balc, la Țiriac. Mai ales dacă în buletin vă scrie Porsche. Am zis în buletin, nu pe talonul mașinii. De ce? Porsche deține Volks­ wagen, care deține toate aceste mărci gen Bentley, Lamborghini sau Bugatti. Riscul în acest caz este să vă afurisească Remus Cernea, apărătorul mistreților.

3

Teoretic, cu un Bentley de teren te-ai putea lupta cu codul roșu de nin­ sori pe coclauri, la Bușteni, sau ai putea sparge blo­ cada de pe linia FăureiRâmnicu Sărat-Bărăgan la iarnă, dar, sincer, cred că tot un Tractor Universal te va scoate din troiene. Așa că rămâneți în Dorobanți/ Primăverii, habitatul firesc al acestui SUV.

forța unui tractor. Iar pentru așa ceva s-a făcut dieselul: vapoare, camioane, arături de primăvară. Pe stânci ai nevoie de 900 Nm cuplu la doar 1.000 de rotații. Pe jumătate parcă au scăpat de eticheta asta. Dar nu pot să nu observ că trendul acesta a fost în ultimii douăzeci de ani: dieseluri și economie și pe ­S Class-uri sau serii 7 de peste suta de mii de

DE CE/CÂND MI-AȘ LUA O ASTFEL DE MAȘINĂ 1) Gândind la prețul de câteva sute de mii de euro, pot spune că mi-aș lua mașina asta dacă aș scăpa de urmărirea DNA. Dar și cu banii ăștia în buzunar, dacă m-ar lovi pofta de a ieși ca aristocratul în natură, aș opta mai degrabă pentru un Aston Martin Shooting Brake, fie și unul mai vechi, din anii '90 să spunem. Dacă nu găsesc deci Shooting Brake, iau Bentley. 2) Dacă aș avea deja în garaj măcar un Ferrari sau un Bentley, coupe sau limuzină. Mi se pare deplasat să intri în familia Bentley direct cu un SUV. 3) Bentayga diesel ajunge la 270 km/h, iar cuplul imens îl face să tragă ca bivolul. Mi l-aș lua ca să merg cu iahtul remorcat pe autostrada Soarelui cu 240 km/h. Iar eu să stau sus, în iaht, și să fac cu mâna băieților cu Mercedes pe care îi depășesc.

euro. Asta nu-i prea frumos! Sau, poate, nu e luxos. În orice caz, benzina are ștaiful ei, dacă tot vorbim de lux. Poate că stavila la elanul pe care l-a luat dieselul în zone în care acum 25-30 de ani era de neconceput (vorbesc de zona de lux) va veni de unde nu ne așteptăm: de la normele anti-poluare prin care americanii au început un război cu Volkswagen, întâmplător pro­­prietarul lui Bent­ley. E mult de discutat. Dacă încă în anii ‘90 vorbeai de un motor cu au­toaprindere pe un Jaguar, en­glezoii de acolo ar fi fost în stare să-și facă Brexit pe loc. Și acum? Asta-i viața! Tot ce pot spera este să nu apară un Ferrari pe motorină. Cel puțin nu în timpul vieții mele.

Hand-made nu sună fantastic

În epoca super-tehnologiilor, Bentley rămâne o companie care folosește munca artizanilor excepționali pentru a crea detaliile mașinilor. Fie că vorbim de piele, metal sau lemn, ele sunt prelucrate manual pentru niște mașini cu adevărat de lux. WWW.SAPTES E R I . R O


TRAVEL

Dincolo de nori: O CĂLĂTORIE PE KILIMANJARO A

ceasta este o poveste nu numai despre o călătorie pe cel mai înalt multe al Africii, ci și o poveste despre colegialitate, echipă și aspirații. La începutul lui 2016, în birourile companiei UPC din România, se năștea o idee: cear fi să facem un program intern, cu etape, ai cărui câștigători să plece într-o aventură fantastică, pe vârful Kilimanjaro? Ideea s-a pus în practică și, în luna august a acestui an, un grup de colegi din UPC, 15 la număr, alături de CEO-

WWW.SAPTESERI.RO

ul companiei, Robert Redeleanu, și de alpinistul Alex Găvan, au atins pământul roșu al Africii. Hemingway scria în Zăpezile de pe Kilimanjaro: „imens cât lumea, măreț, înalt și necrezut de alb în soare”. De fapt, în limba oamenilor care trăiesc lângă muntele cel mare, numele e din două cuvinte, Kilima și Njaro, și lingviștii au încercat de-a lungul timpului să descifreze sensul acestora. Una dintre variante, pornind de la limba populațiilor Chagga, este „acel loc care înfrânge și păsările”,

referindu-se la dimensiunile muntelui și la ascensiunea lui dificilă, chiar cu „aripi” la purtător. Și totuși, temerari există, careși pun aripi simbolice și „atacă” muntele, astfel încât Kilimanjaro este, dincolo de legendă, cel mai înalt munte al planetei noastre care poate urcat până în vârf de oameni care nu sunt alpiniști de profesie, sportivi cu antrenament, ci oameni în formă și cu multă voință. Există mai multe rute care duc spre vârf, cele mai populare sunt Machame și Ma-

 All for

Kilimanjaro

este numele unui proiect intern al UPC care a avut ca finalitate o călătorie pe Kilimanjaro. A fost o experiență, dincolo de exoticul ei, cu profunde consecințe umane.


47

 TRAVEL

Ascensiunea nu a fost o finalitate, ci un punct culminant pentru echipa UPC. Ce au învățat participanții vor folosi pe termen lung în companie, dar și în viața de zi cu zi. rangu. Cea din urmă este mai dotată turistic, cu cabane, care au chiar și energie electrică. Deși nu e un munte care necesită competențe de cățărător, numai 60% dintre cei porniți să cucerească vârful ajung acolo. Restul renunță, mai ales în ultima parte a călătoriei, în ascensiunea finală, care se face, de obicei, începând de după miezul nopții și necesită forță, nu numai fizică, dar mai ales psihică. Altitudinea mare, urcușul mai abrupt, solul dificil, privarea de oxigen sunt provocările cele mai mari despre care povestesc cei trecuți prin această experiență. Andrei Gherasim, unul dintre membrii expediției UPC, povestea că fără ghizi, porter și sprijinul colegilor le-ar fi fost imposibil să ajungă sus. „Pe munte am devenit o familie, iar fiecare dintre noi aveam grijă de celălalt. Întrebări de genul: «Hei neața, cum te simți?», «Te doare ceva, ai dureri de cap?», «Ai dormit bine, poți să respiri?» erau deja în repertoriul nostru zilnic, iar faptul că simțeai un minimum de interes din partea lor îți dădea multă încredere și siguranță în tine. Cele mai gre-

le momente au fost în noaptea ascensiunii, când am început să resimt efectele altitudinii: presiune ușoară în zona tâmplelor, oboseală crescută, lipsa poftei de mâncare și deshidratare. Toate acestea făceau ca urcarea să nu se mai termine. Și aici, echipa a avut un rol esențial. Ne încurajam reciproc, ne interesam de sănătatea celuilalt, iar glumele schimbau atmosfera, uneori, dură a nopții. Ajuns pe creastă, după o urcare de aproape 7 ore, corpul era epuizat și știam că mai avem cel puțin 45 de minute până în vârf. Doar îmbrățișarea colegilor și vorbele lor îmi mai puteau reîncărca bateriile. În vârf, abia reușeam să ne mai ținem pe picioare. Am făcut poze, am plâns, ne-am îmbrățișat și ne-am dat seama că unul fără celălalt nu am fi reușit.” De altfel, călătorii care se încumetă să cucerească Kilimanjaro vorbesc în general despre sprijinul de care ai nevoie de la ceilalți. Și Sabina Bălan, din grupul UPC, a descris asta plastic, referindu-se la ultima porțiune de mers: „În noaptea ascensiunii spre vârf, m-a ajutat foarte mult ritmul impus de grup și mersul în

șir ca o omidă imensă. Nimeni nu încetinea, nimeni nu se grăbea.” Drumul până la vârf e un spectacol fără egal al naturii. Se traversează păduri tropicale bogate, platouri alpine acoperite de flori în culori electrice. Se trece pe lângă formațiuni de stâncă parcă modelate de un sculptor suprarealist și se admiră ghețari impunători. Irina Zinculescu a descris experiența ca pe una inedită, departe de zona ei de confort: „Durerea fizică a fost mai mare decât mă așteptam și, pe lângă toate astea, aș adăuga că a fost greu să stăm departe de «tehnologie». Ce am câștigat? Pot să spun că mi-am îmbogățit sufletul cunoscând niște oameni deosebiți. Cuvintele sunt prea puține pentru a descrie porterii și ghizii. Aceștia, fără voia lor sau fără să își propună, mi-au dat anumite lecții despre lucrurile cu adevărat importante în viață: sănătate, simplitate, afecțiune și înțelepciune.” Și în capătul acestor experiențe a stat Uhuru Peak. La 5.895 de metri. Atingerea unui obiectiv. Împlinirea unei dorințe. Depășirea propriilor limite. WWW.SAPTES E R I . R O


FASHION

SEDUCȚIE TOAMNA TENDINȚE Toamna e seducătoare, dar și noi trebuie să seducem toamna. De la această premiză a pornit jocul de-a ținutele din acest shooting care arată o femeie urbană, puternică, dispusă să se arate exact atât cât trebuie. Am combinat blana colorată cu rochii simple negre, am adus în joc catifeaua, cu toată senzualitatea ei, am ales culori pale uneori pentru a lăsa feminitatea să strălucească. Ne-am jucat cu contrastul și v-am sugerat accesorii îndrăznețe: cască sau dresuri roșii, care vă scot cu siguranță din anonimat. Ca să te faci remarcat, uneori trebuie pur și simplu să-ți drămuiești resursele, așa că soluțiile noastre sunt simple. În plus, ușor de pus în practică. Așadar, o toamnă seducătoare vă dorim!

ROCHIE PLASĂ Bershka 79,90 LEI, FUSTĂ Top Shop 120 LEI, CHOKER Obsidian 80 LEI, BLANĂ VERDE Vintage Shop, CIZME Aldo, 700 LEI

WWW.SAPTES E R I . R O


FASHION 

ROCHIE NUDE Mihaela Gherlan 150 LEI, ROCHIE PLASĂ Bershka 79.90 LEI, PALTON Zara, 499 LEI, PANTOFI Louboutin, 3.200 LEI, CHOKER Top Shop ACCESORIU CAP Aldo, 49 LEI DRES PLASĂ, garderoba stilistului

50


51

 FASHION

CASCHETĂ Vintage, 5 LEI CERCEI AURII Zara, 49 LEI ROCHIE NEAGRĂ H&M, 159 LEI CIORAPI ROȘII Only, 15 LEI PANTOFI Louboutin, 765 EURO (net-a-porter) GEANTĂ ROȘIE PIELE ȘOPÂRLĂ Dolce & Gabbana, 2.000 EURO BATIC Vintage

WWW.SAPTES E R I . R O


FASHION 

BENTIȚĂ CU URECHI DE IEPURAȘ H&M, 39 LEI ROCHIE NEAGRĂ H&M, 159 LEI DRESURI ALBE, 39 LEI PANTOFI Christian Louboutin, 3.200 LEI CERCEI H&M DIN COLECȚIA DE VARĂ

52

ECHIPA Stiliști: Eliza Bratu, Ana Lovin, Cristina Purdea, Crissanda Miha, Tara Holtea, Cristina Barnea Make-up: Narcisa Șimandan, Nick Barnea Modele: Miruna Tocileanu, Lidia Maria Foto: Andra Mirea Locație: DallesGo Coordonator: Ovidiu Buta Un pictorial realizat de absolvenții cursurilor de Stilism de la DallesGo (www.dallesgo.ro)


BEAUTY

1

Pentru ca – femeile stiu e foarte complicat să gasesti nuanta ideala de ruj, L OREAL PARIS a imaginat o paleta cu 6 nuanțe, ce pot fi combinate în fel si chip – Color Riche La Palette. Se aplică ușor, se completează impecabil și se omogenizeaza perfect.

DA, SUNT UNICĂ! a semnat articole de beauty în cele mai importante reviste glossy din România, fiind una dintre primele jurnaliste specializate în beauty și devenind în timp o autoritate în domeniu. Online o găsiți la www.lioarabradu.ro.

WWW.SAPTESERI.RO

e vremea studenției, eram bună prietenă cu L. Mare parte din timp mi-o petreceam în casa ei. Casa ei era și casa mea. Masa ei era și masa mea. Mama ei era și mama mea. Venind din provincie în jungla de București, cu numai 17 ani în picioare și mult mai puțini în minte ori îndrăzneală, aveam și eu nevoie de cineva să vegheze asupra-mi. Și-mi găsisem. Doamna Vasilescu era o fe­meie fenomenală. Fiică de di­ plo­ mat în vremea lui Titulescu, doctor în litere, doamna Vasilescu era întruparea bunătății și bunei creșteri într-o făptură de o inteligență și o eleganță năucitoare. Multe am învățat eu de la doam­na Vasilescu: despre viață și visare, despre cum se mănâncă un măr („așa cum iubești un bărbat: îl speli bine de trecut, cu apă curată, și apoi muști din el, cu îndrăzneală. Nu te-ncurca să-l tai felie cu felie, că-ți omori pofta.”), despre diplomați­e și spă­ latul rufelor, despre Dali și fluturii cu aripi mari… Prima lecție de modă și tendințe tot de la dumneaei am luat-o. Într-o zi de toamnă, așa, cam pe vremea asta, mă înfățișez eu în

P

LIOARA BRADU

casa lor cu o fustă lungă cât o zi de post și largă cât o clopotniță. Era atât de „la modă”, încât îmi topisem fără să clipesc toată bursa în poalele ei. Eram mândră foar­ te de extravaganța mea, deși (cred că) arătam nițel anapoda căznindu-mă de colo colo cu fusta ceea prea mare pentru trupul meu firav, ca un șoarece în cizme de elefant. Numai că nimeni nu se-ndurase să mi-o spună. Doar doamna Vasilescu. Pe la jumătatea celui de-al doilea fursec, o aud șoptindu-mi peste ceașca de ceai, cu vocea aceea de nocturnă născută din Chopin: „M-aș bucura să nu revăd fusta asta. Știu că se poartă, dar nu e un motiv să te ascunzi în ea. Ai picioare frumoase. Să scoți în evidență tot ce ai mai frumos e o chestiune ce ține de inteligență, așa cum măsura în care o faci ține de bunul-simț și de propria-ți personalitate. Dacă nu te admiri tu prima, nimeni altcineva nu o s-o facă… Și iar a ieșit ceva amar. Vezi, n-am pus destulă miere în ceai.” Avea dreptate. (În privința fustei, vreau să spun. Altminteri, susțin și azi că doamna Vasilescu obișnuia să bea ceaiul exagerat de

2

NATURAL NUTRITION

este una dintre primele companii cosmetice românești ce oferă opțiunea de personalizare a cremelor/serurilor pe care le produce. Pornind de la formula de bază, poți adăuga sau scoate un anume ingredient, poți modifica mirosul sau textura produsului. Se percepe un cost suplimentar de 5% față de prețul standard, iar livrarea se face în 7 zile de la plasarea comenzii.


55

CUM, UNDE ȘI CE POȚI PERSONALIZA

 BEAUTY

4

În premieră absolută, cu o programare prealabilă, la

MOOGU JEWELLERY

poți face o bijuterie cu mâinile tale. O poți păstra ori o poți dărui, important e că va purta amprenta ta, pentru totdeauna. www. moogu.ro

3

COSMETICELE PURE BY DIANA ANGHEL sunt atât de... pure, încât, pe baza lor, îți poti compune propriul ritual cosmetic. Le poți adăuga în produsele obișnuite sau poți crea produse noi, combinându-le între ele. (Vezi Maskit, kitul pentru măști naturale). www.purebydaianaanghel.com

dulce.) Moda cu tendințele ei e un reper, nu o obligație. Iar dacă nu ți se potrivește, transformă totul în așa fel încât să te pui în valoare. Mi-am adus aminte povestea asta pentru că luna trecută, ca în fiecare septembrie, m-am simțit învinsă de invazia de in-uri și out-uri, de must-uri și have-uri și hot-uri și not-uri din tendințele de beauty. Bietul meu cer a fost sfâșiat de avioane de luptă pline cu ruj burgundi, glitter și fard de pleoape sidefat, în vreme ce egoul meu se refugiase într-un adăpost subteran, înfricoșat la gândul că nimic din toate astea nu i se potrivește. Din fericire, știu de la doamna Vasilescu deja că tendințele pot fi manipulate în așa fel încât individul să-și pună în valoare unicitatea. Domnișoara Coco ne-a învățat asta cu mult timp în urmă, purtând pantaloni și cămăși cu mâneci suflecate într-o vreme când moda feminină nici nu visa la așa ceva. Numai că ne-am luat cu altele și am uitat. Dar iată că se ridică un curent, din ce în ce mai puternic, care pune în centrul atenției mai puțin criteriul de modă sau poziția pe piață, cât individualitatea consumatorului, alături de va­

5

THE BALM OVERSHADOW poate

6

8

7

Fardul pudră

fi aplicat uscat sau umed, simplu sau peste o altă culoare, imaginând astfel propria nuanță de fard pentru pleoape. Produsul e disponibil în parfumeriile Douglas.

lo­rile fundamentale ale brand­ ului ales. Punând la dispoziție materialele/in­gre­dientele/produsele lor, a­ ceste branduri te încurajează să-ți creezi propriul parfum, propria bijuterie, propria cremă, propria geantă, propria nuanță de ruj. Iar asta mi se pare fenomenal! Este ca și când ai spune: „Da, aparțin acestei familii, dar, vezi, sunt unică! Universul se învârte în jurul meu!” Așa cum universul tău se învârte în jurul tău. Și al tău. Și al tău… Vedeți voi, și moda se consumă tot ca un măr: o speli bine de trecut și muști din ea cu îndrăzneală. Dacă o tai felii, îți piere pofta.

BEAUTIK HAUTE PARFUMERIE

împreună cu casa Molinard organizează L’Atelier des parfums, wokshopuri de parfumerie unde, sub îndrumarea unui parfumier Molinard, oricine își poate crea propriul parfum, unic, uluitor. Detalii, în magazinele Beautik Haute Parfumerie.

YOUR PERSONAL AROMA creează la

comandă sau în ediție limitată parfumuri organice – personale sau ambientale. Îți alegi povestea și primești propriul parfum. Brandul e 100% românesc. Detalii, pe www. yourpersonalaroma.com.

Probabil cunoașteți deja serviciul de scris și livrat scrisori personalizate

LIVREZ DRAGOSTE

(www.livrezdragoste.ro). E drept, nu are nimic de-a face cu moda, dar am ținut să îl pomenesc aici, pentru că, oarecum, tot cu frumusețea se ocupă. A sufletului și a minții. Și frumusețea asta e cea mai importantă.


de gustat plăcerea din farfurie

■ Calea Dorobanților 177 0722.216.666, four-seasons.ro

FOUR SEASONS specific libanez

Cei de la Four Seasons au adus pe meleagurile mioritice gusturile autentic libaneze, de la aperitive reci și calde, până la carne delicioasă de miel, vită sau pui, toate condimentate exotic și completate de sosuri unice. Alegeți un homos Beiruty sau delicioasa muhammara înainte de o kafta gustoasă sau niște frigărui de miel. Încercați alături și un vin libanez.

n TAJ Calea 13 Septembrie 127-131

021.410.18.20 www.tajrestaurant.ro

„Aapka Swagat Hai!” Vă sună bizar? Este felul indian de a vă întâmpina, scris în limba hindi. Odată sosiți la noi, nu veți fi doar consumatorii unor excelente bucate, ci vă veți impregna puțin și de farmecul și spiritualitatea indiană. Am dori ca vizita dvs. să fie începutul unei prietenii, să intrați alături de noi într-o lume în care gusturile vă vor fi răsfățate de savori inedite și în care veți putea fi mereu protagoniștii unor istorii fabuloase, pline de farmecul exotic al Indiei dintotdeauna. Vă spunem: „Phir Seva Ka Mauka Dijiye!” – adică dorim să vă servim din nou.

■ Str. Gheorghe Manu 021.212.77.88

BISTRO LA TAIFAS specific internațional

Restaurantul Bistro La Taifas este si­­ tuat în curtea Palatului Can­ ta­ cuzino. Bucătăria cu specific ro­mâ­nesc, dar şi cu reţete culinare din bucătăria eu­ropeană, asigură oaspeţilor bistroului tihna şi buna dispoziţie a unei mese în familie. Meniul, fără a fi extravagant, redă întrun registru de arome une­ori discrete, alteori zglobii, deplina fu­ ziune dintre bucătăriile Orientului şi ale Occidentului.

n Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, nr. 2, 0722.224.799 CAPRICCIOSA specific italienesc Muncă, perseverență, experiență și pasiune sunt cuvintele care definesc interesul, formarea și practica profesională a echipei resturantului Capricciosa. Munca pentru că drumul spre bucătăria italiană a început acum 26 de ani. Emil a petrecut 8 ani în Italia învățând secretele bucatăriei italiane și a deschis restaurantul Capricciosa în anul 1998. Perseverența definește tenacitatea și munca de zi cu zi în încercarea de a oferi clienților cele mai bune retete culinare. Experiența este dovedită prin cunoașterea bazelor în gastronomia italiană și varietatea de preparate. Pasiunea este cea care dă sens celorlalte trei elemente, iar noi știm că nimic măreț nu se poate creea în lumea aceasta fără pasiune.

WWW.SAPTES E R I . R O


FOOD

RAȚA CARE-A SUCIT TOATE GÂTURILE O

rață friptă cu confit picant de por­ to­ca­­le și cu napi a schimbat harta va­ lo­rilor culi­nare. Cu acest fel de mâncare aparent simplu, dar devastator de elaborat, s-a câștigat titlul de Cel Mai Bun Chef din lume, categoria sub 30 de ani. Pariez că nu știați despre existența unui campionat mondial al bucă­tarilor tineri – ei bine, chiar există și a ajuns la ediția a doua. Concursul s-a desfă­ șurat săptămâna trecută la Milano, de miercuri până vi­neri, pentru ca marea gală a finalei să aibă loc sâmbătă seara și să-l proclame S. Pellegrino Young Chef 2016 pe un american. Am fost acolo, ca singur exponent al presei din România, am văzut tot, am adulmecat

HORIA GHIBUȚIU

e gazetar freelance, dedulcit la mediul digital după un sfert de veac în care a slujit tiparul

WWW.SAPTESERI.RO

cu toate nările, am gustat deam spart, am fost pe deplin satisfăcut calitativ și, de ce să nu recunosc?, cantitativ, în pofida faptului că fine dining înseamnă, înainte de toate, ceea ce voiau să exprime romanii prin expresia „non multa, sed multum”. Azi e despre el: Mitch Lienhard. 20 de Chefi Under 30 s-au strâns la Milano, după ce fieca­ re dintre ei se calificase, din 3.000 de candidați înscriși la competițiile zonale, în finală, pentru a reprezenta câte o zonă geografică. Să vă faceți o idee, reprezentantul Europei de Est a fost un ungur, Rodrigo Sandor, care, ca orice finalist, a avut un mentor, în cazul său, pe celebrul Adrian Hădean. La sfârșitul celei de-a doua zile de concurs, aveau să fie aleși trei bucătari pentru a se întrece în marea finală. Pe primii doi am pariat, simbolic vorbind, că vor trece mai departe, iar norocul și flerul nu mi-au jucat feste: și japonezul, reprezentând Fran­ța, și spaniolul, care a can­didat din partea zonei Spa­nia-Portugalia, meritau să a­jungă acolo. Pe al treilea nu l-am ghicit – a fost și cel care a câștigat râvnitul trofeu: ame­ricanul Mitch Lienhard, având-o drept mentor pe cea mai bună bucătăreasă din lume, Dominique Crenn. Când și-a prezentat rața în fața juriului compus din 7 magnifici ai bucătăriei mondiale – David Higgs, Carlo Cracco, Gaggan Anand, Elena Arzak, Mauro Colagreco, Wylie Dufresne și Roberta Sudbrack – Mitch a punctat decisiv la tehnică. Nu mai puțin importantă a fost însă aroma, care era cu totul deosebită: rața friptă părea

MANGALIȚA UGRO-ROMÂNĂ Unul dintre cele mai apreciate preparate, chiar dacă n-a prins finala mare a celor trei Chefi, a fost obraz de porc Mangalița cu piure de conopidă caramelizată, sos de stafide și tortellini cu sfeclă roșie umplute cu rinichi de porc. Este opera bucătarului maghiar Rodrigo Sandor și a fost girată de Adrian Hădean, în calitate de mentor. Așa cum vorbeam cu Adrian după concurs, și membrii juriului au apreciat gustul și prezentarea acestui preparat. Dar pentru a fi în topul mondial, e nevoie de ceva mai mult decât ceva cu totul special, așa cum e carnea de Mangaliță, o specie mult gustată atât în Ungaria, cât și în România. E nevoie, cum zicea Chef-ul nostru, „să muncești și mai mult și să nu te oprești din învățat. Când crezi că ai învățat totul, probabil că s-a greșit pe undeva.”

afumată de niște frunze de arțar cărora li s-a dat foc. Ceea ce de fapt se și întâmplase – Mitch nu poate uita toamna și mirosul de frunze arse din copilăria petrecută la Michigan. Câteva vorbe despre câști­gă­ tor. E departe de a fi fiștecine – lucrează la un restaurant cu 3 stele Michelin, Manresa din San Francisco, unde e Chef de Cuisine. În meniul acelui lo­ cal exclusivist se și găsește această bijuterie culinară la care a Mitch a lucrat câte 6 ore în timpul concursului, supra­ve­


59

Adrian Hădean și Rodrigo Sandor

 FOOD

Mitch Lienhard și Dominique Crenn

Ce mi-a gătit Chef-ul Chef-ilor FARFURIA CÂȘTIGĂTOARE, MITCH LIENHARD, USA

gheat de mentorița sa și ajutat de niște sub-Chefi. Ca o curiozitate, Lienhard are li­pită pe unul dintre pereții bu­ că­­ tăriei o poză a lui Arnold Schwarz­enegger. Aidoma i­do­­­ lului său, americanul și-a um­ flat mușchii în fața ju­riului, cei șapte fiind cu siguranță im­ presionați – ca dovadă, l-au votat în unanimitate pen­tru ce a știut să prepare din acea rață, înnebunitor de apetisantă cel puțin din punct de vedere olfactiv, și care le-a sucit gâturile ju­ra­ți­lor. „Tradiția mâncărurilor

din SUA începe azi, cu Mitch Lienhard”, a precizat Do­ mi­ nique, răspunzând celor care nu înțelegeau de ce a ajuns americanul, dintr-o țară fă­ră tradiții culinare, să fie de­semnat Cel Mai Bun Chef din lume! N-aveam să degust rața – e un privilegiu de care s-au bucurat doar membrii juriului. În schimb, m-am consolat cu bucatele special preparate de Massimo Bottura, desemnat anul acesta atât cel mai bun Chef din Europa, cât și din lume!

Am să las asta aici nu de fudulie, ci doar pentru a consemna, strict, faptele: la Milano, la recepția de după desemnarea lui Mitch Lienhard drept Cel Mai Bun Chef tânăr din lume, am mâncat vreo cinci feluri preparate de MASSIMO BOTTURA, cel mai bun bucătar al anului 2016. Italianul are și cel mai bun restaurant din lume, Osteria Frances­ cana din Modena, unde se găsesc în mod curent în meniu și bu­ cate din care m-am înfruptat cu o uriașă curiozitate și cu o poftă pantagruelică. Să vă spun că, în viziunea lui Bottura, boabele mi­ni­aturale de linte capătă forma și aroma caviarului și sunt servite într-o cutiuță metalică? Să vă ispitesc cu vițelul psi­he­delic sau cu tarta de lămâie servită de parcă tocmai a fost scăpată pe jos? Și că tot ce am mâncat a fost stropit generos cu șase soiuri de vin spumant Ferrari, nespus de în vogă în Peninsulă? Uite că vă spun! WWW.SAPTES E R I . R O


FEATURE

RAHOVA – Am ales să desenez tramvaiul 32,

care merge pe Bulevardul Regina Maria, și încă un element – un mall faimos aflat la intersecția Progresului cu Calea Rahovei. Tramvaiul este pentru mulți locuitori ai cartierului conexiunea cu centrul orașului.

DRUMUL TABEREI – Am introdus

un cort în loc de litera „A”, denumirea venind de la tabăra de panduri a lui Tudor Vladimirescu, așezată pe drumul ce ducea din București spre vest. Am folosit unul dintre podurile din parcul Drumul Taberei, semnul de la fostul cinematograf Favorit și turnul de apă din cărămidă de la Orizont.

De ce m-am apucat de branduit cartierele bucureștene Am început povestea acum 5 ani, mai mult ca un exercițiu, pentru că îmi do­ ream proiecte de logo design. A fost un proiect personal, ca să îmi creez un portofoliu.

WWW.SAPTESERI.RO

L-am început ușor, pentru că am descoperit că, pe cărțile poștale vechi, multe nume de orașe aveau fonturi mișto, vintage. Am început să caut cât

mai multe asemenea cărți poștale din toate cotloanele Bucureștiului și să citesc despre aceste locuri. Scopul proiectului este să-i încurajez pe bucureșteni să simtă că fac par­te dintr-un oraș cu o istorie im­ pre­sio­nantă. Ei trebuie să învețe să-l iu­bească și să înțeleagă că de la noi pornește totul.


61

 FEATURE

Brandul și cartierul TEA TOMESCU este o tânără graphic designer și ilustratoare, care a făcut un proiect simpatic, menit să învie spiritul cartierelor bucureștene: a creat, după toate regulile, logo-uri pentru zonele cele mai cunoscute ale orașului. Am rugat-o să ne po­ vestească de ce a desenat cum a desenat și să ne explice unde duce proiectul ei artistic.


FEATURE 

62

COLENTINA

– E singura zonă din București unde chiar sunt multe magazine asiatice, ținute de asiatici, de aceea am pus lampioane și arcade. În background am ilustrat râul Colentina. Numele vine de la „colea-n-tina”, care înseamnă „acolo în noroi”. Logo-ul are însă o tăietură care poate fi interpretată ca o pată.

DOROBANȚI

– Este o zonă cunoscută ca fiind exclusivistă. Mi s-a părut destul de potrivit să așez o coroană regală pe cel de-al doilea „O”. Cât despre ce apare în background – adică Societatea Română de Televiziune – cred că e o clădire reprezentativă pentru zonă.

DRISTOR

– Cel mai simbolic lucru de care m-am putut lega a fost... shaorma, desigur. Am încercat să mai caut câteva detalii de care m-aș putea lega și am preferat să folosesc o imagine de fundal care-mi amintește de copilărie și de vizitele la bunica – într-un bloc de genul celui din ilustrație.

WWW.SAPTESERI.RO


63

 FEATURE

TEA TOMESCU este graphic designer din cartierul Berceni. De puțin timp nu mai lucrează doar în birou, așa că desenează litere pe pereți (lettering) și face murale. E freelancer de un an și jumătate și a transformat povestea cu brandingul cartierelor bucureștene într-o afacere (www.dungishop.ro). Visează să călătorească în cât mai multe colțuri ale lumii.

PANTELIMON

– Cuvântul conține două cuvinte grecești – „pan” („tot”) și „eleimon” („milă”). Acesta se poate traduce „întreg milostivul”. Denumirea a fost dată de la Sfântul Pantelimon, deci am desenat o cruce pentru litera „T”. Pe lângă bine-cunoscutele „blocuri gri”, unde stăm „noi, majoritatea”, am desenat și „Turnul de Artă”.

TITAN

– Am ilustrat stația de metrou. Arată interesant, cu o deschidere mare, fără stâlpi de susținere sau coloane. Logo-ul este exact același care se afla înainte pe magazinul Titan, unul care mi-a plăcut atât de mult, că am preferat să îl readuc la viață.

BERCENI

– Pentru mine acest cartier se rezumă la multitudinea de blocuri care există deja și care se tot construiesc. De asemenea, parcul Tineretului reprezintă o parte destul de importantă din acest cartier, împreună cu roata și amfiteatrul care se afla în apropierea acestuia. În imagine există și mausoleul din parcul Carol.

WWW.SAPTES E R I . R O


de încercat

■ octombrie 2016

n German Dentist Calea Dorobanților, nr. 208, 021.231.88.56, MALL BĂNEASA 0726.666.999 www.germandentist.ro Cabinetul din Mall Băneasa este primul cabinet deschis de luni până duminică între orele 10:00-22:00. Toții medicii echipei German Dentist dețin cunoștințe avansate de RCP (practici de resuscitare cardio-respiratorie). Pacienții cu patologie asociată, boli cardiovasculare, diabet zaharat, afecțiuni hepatice, renale, endocrine sau oncologice, pot beneficia de un tratament dentar efectuat în condiții de maximă siguranță medicală. German Dentist oferă servicii stoma­tologice premium, fără a face compromisuri în ceea ce privește calitatea ce i-a consacrat numele. Toate acestea pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de un zâmbet frumos, luminos și, în primul rând, sănătos.

PRIMUL DEPOZIT CU AUTO-SERVIRE DIN BUCUREȘTI La Euro Mini Storage se găsesc peste 1.000 de unități de depozitare ce se întind pe o suprafață de 7.500 m², pe trei niveluri. Euro Mini Storage oferă o varietate de unităţi de depozitare, cu diferite grade de accesibilitate, atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice. Pentru cei ce sunt în proces de renovare sau care pleacă din localitate/ţară pentru o vreme, există opţiunea de a stoca mobilă, automobile sau alte apartenenţe personale pentru cât timp este nevoie.

EVIDENCE BEAUTY SALON Evidence Unirea Unirea Shopping Center 0729.036.620 Evidence Feeria Galeria Feeria 0729.036.623 Evidence Băneasa Băneasa Shopping City 0746.109.427 office@evidencebeauty.ro De peste un deceniu, rețeaua de saloane Evidence transformă dorințele clienților în realitate și îndeplinește chiar și cele mai exigente cereri ale vedetelor autohtone. Distincția „Salon Expert L'Oréal Professionnel” oferă garanția unor servicii de înaltă clasă, adaptate pentru fiecare client în parte. Pășește alături de Evidence în lumea frumuseții, în care singurele limite sunt cele impuse de propria imaginație! Programează-te acum!

Mai mult, Euro Mini Storage susține inițiativele antreprenoriale și vine cu o ofertă unică în România: găzduirea sediului social. Clienții care optează pentru această variantă primesc un pachet care include toate actele necesare înregistrării unui sediu social și/sau punct de lucru în clădirea Euro Mini Storage, o cutie poștală pentru corespondență, plus o boxă de depozitare, începând de la 2 m²! Mai multe informații găsiți pe www.EuroMiniStorage.ro


SOCIAL DRINKER

UN COCKTAIL legendar Z

ilele acestea de toam­ nă, cu vreme ușor schim­bătoare, ne sti­­ mulează apetitul pentru bă­ u­­turi ceva mai aromate, însă nu mai puțin răcoritoare. Probabil de aceea cocktailurile de sezon in­ clud mai mereu lichioruri și bitteruri italienești. Cum este, de pil­dă, Negroni, un cocktail foarte po­pular în cafenelele din Italia, între cele

DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

este jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri. Este proprietarul Theliquorstore.ro

două războaie mondiale. A devenit între timp un clasic, cu­nos­cut în întreaga lume, și mai nou și-a făcut loc și în barurile din Bu­curești. Dacă nu ați făcut deja cunoștință cu această băutură, iată ce trebuie să știți despre ea înainte de prima degustare. S-a născut în anul 1919, în Floren­ța. Legenda spune că într-o bu­ nă zi, pe terasa barului CaWWW.SAPTESERI.RO

soni și-a făcut apariția contele Ne­ gro­ ni, un personaj cunoscut în o­ raș, foarte excentric și chefliu. Pe vre­mea aceea era la modă Ame­ri­­cano (un amestec de vermut dul­­ce, Campari și sifon). Contele a ce­rut un pahar de Americano fă­ cut ceva mai tare și i-a sugerat bar­­manului să înlocuiască sifonul cu gin, pentru că tocmai se în­tor­­sese de la Londra. Ceea ce pă­rea la momentul respectiv o i­ dee proastă, pusă pe seama ex­­ centricității contelui, s-a transfor­ mat mai apoi într-o modă. În scurt timp, toată Florența co­man­da Americano „cum îi place lui Ne­groni”, apoi moda s-a pro­pa­gat în toată Italia și, după război, în toată lumea, mai ales prin con­tri­buția nemijlocită a soldaților americani. Rețeta lui este destul de simplă: într-un pahar scurt de bar (Old Fashioned) plin cu gheață, amestecați în părți egale vermut dulce (Martini roșu), Campari și gin. Garnisiți apoi cocktailul cu coajă de portocală sau o felie de lămâie. Unora poate să li se pară un amestec ciudat, dar succesul de care se bucură după atâția ani este cumva explicabil: o dată pentru că este o băutură foarte bi­ ne echilibrată (tărie, dulceamar, amestec de plante și con­ di­mente distilate care merg bine împreună) și apoi pentru că e foarte simplu de făcut și foarte greu de „zbârcit”. Primul gust e întotdeauna ne­obișnuit și poate chiar ușor agresiv, din cauza bitte­ru­lui. La jumătatea paharului însă, papilele se obișnuiesc cu gus­tul și începi să te bucuri de arome. Pentru cei care suportă cu greu amestecul celor trei tării și con­cen­trația lor alcoolică con­ ju­gată, există și o variantă mai light, în care poți înlocui Campari cu Aperol, Martini roșu cu Du-

Rudele lui Negroni Negroni sbagliato: ginul se înlocuiește cu un spumant sau un Prosecco. Boulevardier: un cocktail similar care folosește whiskey în loc de gin. Negroni olandez: punem Jenever (gin de Geneva) în loc de ginul sec britanic. Old Pal: se folosesc un vermut sec și whiskey canadian de secară.

bonnet și folosești un gin mai puțin sec (cum sunt, de pildă, Hendricks sau Botanist). În ultima vreme, mai ales în Statele Unite, întâlnești tot felul de variațiuni și rețete „îmbunătățite” de Negroni. Însă eu m-aș obișnui mai întâi cu rețeta clasică și abia apoi m-aș aventura să im­pro­vizez. Un lucru este cert: în ulti­­ma vreme am văzut puțini cunoscuți care au gustat Negroni și nu au cerut un al doilea pahar. Prin ur­mare, îndrăzniți și gustați! Aveți mari șanse să fiți impresionați.

Cine-a fost Negroni Pascal Olivier de Negroni, căruia i se atribuie invenția cocktailului cu același nume, s-a născut în insula Corsica, în castelul San Colombano. La 18 ani s-a înrolat în armata franceză, alături de care și-a petrecut, în fapte de o notabilă vitejie, aproape toată viața. A fost și decorat cu legiunea de onoare.


Șapte Seri 951  

The Bucharest Going-Out Guide ♥ www.sapteseri.ro ► fb.com/7seri ☼ 21 octombrie - 3 noiembrie 2016

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you