Page 1

Всяка

ВРЕМЕТО

се

събужда

с

вестник

“Съперник”

КАЛЕНДАР Св. мчци Кирик и Юлита. Св. равноапостолен велик О княз Владимир

Y K

Перник

120 - 250 Предимно облачно

C M

сутрин

ВАЛУТИ

Цена: 0,60 лева

1 Евро = 1.955 лв. 1 Долар = 1.500лв.

Понеделник, 15 юли, 2013 г., бр. 133 /5249/ год. XX

Първият брой на вестник “Съперник” излиза на 21 септември 1992 година

гр. Перник, ул. “Св. Св. Кирил и Методий”, бл. 2 А, ап. 2, тел. 60 13 72

“ÐÎÌÈ ÑÌÅ, ÍÎ ÑÌÅ ÕÎÐÀ È ÁÚËÃÀÐÈ”

СТР. 3

ÔÎËÊËÎÐÅÍ ÑÚÁÎÐ ÍÀ ÂÈÒÎØÊÈÒÅ ËÈÂÀÄÈ

СТР. 11

Перничани смятат, че той има достатъчно опит и ще е добър губернатор

ÔÅÍÎÂÅÒÅ ÈÑÊÀÒ ÑÅÑÈß ÍÀ ÎáÑ КОМЕНТАР

Магистралата сега! България трябва да мине на магистрална скорост. Всеки час, всяка минута е ценна. Един ден забавяне - и после няколко часа в натоварения трафик на Петолъчката. Въпросът за откриването на последния участък от магистрала “Тракия” се превърна в магистрален. По-важен от парламентарния контрол дори. Депутати от ГЕРБ даже похарчиха цяла бутилка шампанско, за да дадат зор на Орешарски да реже лентата час по-скоро. Ако беше Бойко, досега да я е наситнил като конфети. Лентата обаче остана за чист понеделник. Казусът с двата дена забавяне има и политически аналогии. Защо тия, които я бързат, не бързат да отидат на работа в Парламента? Единият край на магистралата опира в отпускарското море, другият - в протестите на жълтите павета. Кой е по-важен за добруването на народа? А и двата дена са своеобразно време за размисъл. Ако управляващите бяха мислили два дена преди да назначат Пеевски, сега магистралата нямаше да опира с единия си край в протестите.

Любомира ПЕЛОВА В петък със заповед на министър председателя Пламен Орешарски бе назначен новият областен управител на Перник. В кабинета на губернатора влиза 47-годишнят арх. Михаил Михайлов Той е роден е през 1966 г. Завършил е Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София, специалност „Архитектура”. Работил е като управител и проектант в ЕТ „Идея М – Михаил Михайлов” и управител и проектант в „Идея М“ ЕООД. Досега об-

ластен управител на Перник за кратко бе Радослав Йорданов от ГЕРБ. Арх.Михаил Михайлов бе и зам.кмет на Перник, движещ ресора ”Изграждане инфраструктура и ТСУ” от 2007 до 2012 година. Той бе рамо до рамо с градоначалника още от първите часове на бедствието, ударило жестоко Перник миналата година. Оглавяваше възлаганията за най-спешните неотложно-възстановителни дейности на различни фирми, ангажирани с ремонтите в общината след труса.

„Ателие за търсене на работа“ ще стартира в края на месец юли. Това информираха от Дирекция „Бюро по труда” в петък. От там поясниха, че ателието ще се превърне в постоянна услуга и ще се провежда 4 пъти в месеца. То ще стартира на 30 юли от 10,30 часа. „Ателие за търсене на работа”

предоставя шанс за намиране на работа на онези, които са се озовали на трудовата борса и изпитват затруднения в намиране на работа. Това се отнася най-вече за младежите, които не притежават опит в търсенето на работа и умение да водят разговори с потенциални работодатели. Продължителността на едно ателие е минимум половин работен ден. Предвидено е във всяка група да бъдат включвани от 5 до 8 безработни. Безработните, които проявяват интерес към ателието, могат да намерят съобще-

ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ 0700 100 10 www.cez.bg Tел. 076/68 10 13, 076/68 12 30 Факс 076/68 19 51, 076/68 19 53

ул. „Владайско въстание” 1 2304 Перник local@stomana.bg;

www.stomana.bg export@stomana.bg

Арх. Михайлов бе част от екипа на Янакиева още от първия й управленски мандат, изпълняваше временно функциите на кмет по време на отсъствието й в периода на предизборната кампания за втори мандат. Не са малко хората, които днес са твърди сторонници на новия областен губернатор и твърдят категорично, че е изключително мъдър и добронамерен човек, отличен спецалист и ще се справи с административните отговорности, които лягат сега на плещите му.

Бюрото по труда предлага нова услуга на безработните

Валентин ВАРАДИНОВ

ЛАФ НА ДЕНЯ Богат не е този, които е богат, а този, които е човечен и пълноценен

www.sapernik.info

ÀÐÕ. ÌÈÕÀÉËÎÂ Å ÍÎÂÈßÒ ÎÁËÀÑÒÅÍ ÍÀ ÏÅÐÍÈÊ

ДНЕС ЧЕТЕТЕ: СТР. 2

e-mail: sapernik_n@yahoo.com; sapernik_92@abv.bg

ISSN 1312-7012

“ТОПЛОФИКАЦИЯ ПЕРНИК” АД Перник 2303, кв. Мошино тел. 076/588 009; факс: 076/588 008

ния за темите, мястото, датата и часа на провеждането му на информационното табло в Бюрото по труда. Целта на този нов вид услуга, предлагана от Бюрото по труда, е на първо място да се подобрят уменията на безработните лица да се представят успешно на интервюта за работа. На следващия етап е безработните да се научат да преговарят с потенциалния си работодател за условията на труд и работната заплата, които им се предлагат, за да си осигурят по-добър жизнен статус. Силвия ГРИГОРОВА

Пиян и без книжка в ареста два пъти само за месец Любомира ПЕЛОВА 28-годишният перничанин Д.П. е хващан в рамките на месец два пъти да шофира след сериозна почерпка. Около час след полунощ вчера лекият му автомобил „Фолксваген голф” със софийска регистрация бил спрян за проверка в района на пернишкия квартал Изток. При тестването за алкохол дрегерът на служителите на реда отчел цели 1,73 промила. Справката показала, че перничанинът не само за втори път е пипнат пиян зад волана, но е и неправоспособен водач. Служителите на Второ районно управление на МВР веднага го свалили от волана и го задържали в ареста за 24 часа. Срещу него е образувано и незабавно полицейско производство.

Заложна къща”ПИК” НАЙ-ИЗГОДНИ УСЛОВИЯ Убедете се в разликата! ул. Кракра бл. 30 до „Мал-Мук”

Застрахователна и презастрахователна компания

Вестник

застраховка „ГО” ул. „Кракра” 61 тел. 076/60 11 00

„КРАКРА СОФТ” НОВИ

Компютри, принтери, софтуер РЕМОНТ И ПОДДРЪЖКА ул. „Кракра” 68 Тел. 64 03 50

търси РЕКЛАМЕН АГЕНТ с опит Телефони:

0887 884 095 0888 503 237


2

АПИ щe съдейства за възстановяването на земите на долнодиканчани Силвия ГРИГОРОВА Земеделски производители, които обработват и стопанисват близо 40 дка земя в землището на село Долна Диканя, намираща се в близост до рехабилитираната в момента автомагистрала „Струма”, но извън нейния сервитут и не е отчуждена, протестираха. Причината за бурното недоволство е, че земите им са затрупани със строителни отпадъци и са превърнати в нерегламентирано сметище, поради което не могат да се обработват. Земеделците твърдят, че скалната маса се изсипва в техните ниви, вместо да се депонира на определеното за това място, за което в проекта са предвидени пари. Те обвиняват строителите и затова, че са унищожили над 500 м поливна инсталация, които успели до сега с много усилия да опазят да не бъде унищожена, за да напояват насажденията си. Стопаните се заканиха да блокират магистралата, ако Агенция „Пътна инфраструктура” не предприеме спешни мерки за решаване на проблема. Потърсихме за коментар по този казус директора на Областно пътно управление-инж. Румен Сачански. Той заяви, че конкретен отговор на повдигнатите въпроси от земеделските стопани може да даде единствено Агенция „Пътна инфраструктура”. От АПИ ни посъветваха да отправим писмено въпросите си, за да ни се отговори. Наистина в края на миналата седмица получихме писмен отговор. В него се посочва: „Изпълнител на допълнително проектиране и строителството на обект: „АМ „Струма“ лот 1 Долна Диканя – Дупница от км 305+ до км 322+000“ е Консорциум „Струма – 1“, а изпълняващ строителен надзор е ДЗЗД „ИНФРАСТРУКТУРА МАГИСТРАЛНИ ПЪТИЩА”. При изпълнението на дейностите по обекта е констатирано стриктно прилагане на определените и разрешени за депониране и разтоварване места. Проведена е /миналата седмица-бел.ред./ среща с представители на изпълнителя и жалбоподателите- земеделски производители, на която беше обсъдена възможността частично нарушените поземлени имоти, в близост до директното трасе от пътно-строителната механизация, да бъдат подобрени за негова сметка. На срещата са уточнени засегнатите участъци зад монтираната оградна мрежа от км 305 до км 310. Очаква се до 20 юли т.г. да се извърши рекултивиране и засипване с хумусен пласт на участъците от изпълнителя на обекта. Установено е и наличие на хидромелиоративни съоръжения при км 306, които не са упоменати в сервитута на проекта. На проведена работна среща на представители на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Струма–Места и изпълнителя е съгласувано да бъде извършен ремонт на наличнитехидранти за напояване до края на юли т. г.” Този отговор, мисля, че удовлетворява потърпевшите, стига, разбира се, поетите ангажименти да бъдат спазени. Ние от своя страна си запазваме правото да проверим това.

Още пари за здраве Зоя ИВАНОВА Здравният министър д-р Таня Андреева обяви, че има обещанието на министърпредседателя и на финансовия министър, че след евентуална актуализация на бюджета пари за здравеопазването ще има и Министерството на здравеопазването ще получи поне още 4-5 млн. Тя уточни, че до месец май бюджетът на системата е бил изразходван и никой не е мислил за второто шестмесечие на годината. С част от допълнителните пари ще започне изграждането на регистър на социално значимите заболявания, а съществуващият регистър на новородените ще бъде надграден с допълнителен модул за недоносени, като вероятно това ще стане през септември. Министър Андреева потвърди, че в МЗ ще бъдат върнати трите дейности, които бяха прехвърлени към НЗОК - интензивните грижи, ваксините и асистираната репродукция.

Съперник

Областта

15 юли 2013 г.

„Ðîìè ñìå, íî ñìå õîðà è áúëãàðñêè ãðàæäàíè!”

18-годишен вилнял с приятели из Могиличе Любомира ПЕЛОВА Гневни жители на пернишкия квартал Могиличе протестираха пред полицията Вчера десетки жители на пернишкия квартал Могиличе, където в събота вечерта лек автомобил „Ланчия” вилня и гази роми, се бяха събрали пред Областната дирекция на полицията и влязоха в остра разпра разпра с дежурните полицаи, настоявайки да им бъде дадена повече информация за задържаните бабаити. Те обвиниха директно служителите на реда, че се опитват да потулят случая, омаловажават случая, при които по чудо няма загинал, само защото потърпевшите са представители на малцинството. Може да сме роми, но сме хора и сме български граждани, бяха категорични протестиращите. Според Атанас Атанасов, чиито син е бил свидетел на ужасното меле, мъл-

чанието на полицията по случая било, защото един от скандалджиите бил син на следовател. Според него в ареста били един или двама, за третия не се знаело нищо. Уплашени сме всички, подкрепяха Атанас събралите се роми пред сградата на МВР, които не желаеха да бъдат снимани, защото както признаха те, се боят от нова разправа. Някои вече получавали заплахи по телефоните, че тази вечер /неделя/ ще има втора вълна, цялото гето ще бъде изгорено до основи, ще има кървава саморазправа. Дадохме телефонният номер, от който са изпращани заплахите на полицията, да видим какъв ще е резултатът, разказаха уплашени жени. Част от свидетелите на мелето в събота вечер разказаха, че най-напред през квартала минал мотоциклет, а водачът оглеждал района.

После се появил лек автомобил Ланчия и почнал да гази излезлите пред бараките роми наред. Сред постарадалите е Димчо Стефанов, който е инвалид и с един крак. Неговата глава счупила предното стъкло на колата при удара. В болница е и майката на две деца Силва, която е вдовица. Кракът й е счупен на няколко места и поискали 700 лв за операцията, която е наложителна след получената травма, разказа Атанас. Тя няма как да ги плати, ние днес умуваме какво да направим, допълни той. Според ромите, лекарите в болницата неглижирали повечето пострадали, бързо –бързо ги отпращали у дома, защото близките на един от вилнелите бабаите бил силен на деня и казал по телефона на медиците да не ги оставят в болницата, а да ги връщат у дома. Така една от мла-

Събор на Витошките ливади

Виктория СТАНКОВА Песни и танци ще огласят витошките ливади на 11 и 12 август. Традиционен Фолклорен събор „Арт Мастърс“ ще събере за трета поредна година певци, инструменталисти и танцьори от цяла България на прохладните поляни пред хижа “Звездица”. Сред уникалната красота на Природен парк “Витоша” еднодневен празник ще зарадва любителите на фолклора и на българските традиции. Всички желаещи могат да заявят участието си на адрес: artmastersfestivals@hotmail.com, а такси няма. Регламен-

тът предвижда представяне с блокова програма в рамките на 15 минути. Могат да се включат фолклорни танцови колективи, формации, любителски клубове и състави, певци и певици, певчески колективи, музиканти, групи за обичаи и словесен фолклор, както и всякакви артисти, свързани с българския фолклор, без ограничение във възраст и пол. Поканени са и всички, които обичат красивата природа и народното творчество, на което ще могат да се насладят с изпълне-

нията на участниците. За желаещите да пренощуват в гостоприемната хижа “Звездица” се предлага пакетна цена за храна и нощувка на цена 30 лв. Организаторите обещават фолклорно парти до сутринта. Освен възможност за обмен и трайно приятелство между групите, представители на различните етнографски области на България, фолклорен събор „Арт Мастърс“ е и една чудесна възможност да си починете и да се позабавлявате сред чист въздух и красива природа.

дите жени, която получила сериозен удар в коремната област, била върната у дома с препоръка да лежи и да не мърда пет дни. Защо вкъщи, защо без лекарски надзор, явно положенито не е толкова безобидно, щом трябва да е на легло толкова дни, гневяха се уплашените и за малките си деца, които са в стрес вече втори ден, роми. Атанас твърди, че ромите с нищо не са провокирали мелето. Според други обаче, в основата на разправата бил почерпен 18-годишен пер-

ничанин, който отправял заплахи към мургавите, че ще ги избие. В отговор те го нападнали и дори шамаросали. Това отключило агресията и младежът развъртял срещу хората ланчията. Според неофициална информация, тримата автори на саморазправата с живеещите в гетото в Могиличе са задържани в ареста. Изясняват се причините за скандала. Вчера дознатели провеждаха до късно разпити на свидетели на случилото се. Патрулни коли и тази вечерят ще дежурят в квартала.

В Перник и Дивотино ще гледат филми на пътуващото кино Виктория СТАНКОВА Перничани ще могат да гледат на 15-ти август два филма- „Скор” и „№1". В Дивотино пък, на 16-ти август ще има прожекции на хита „Опасен чар” и „Шопинг”. Инициативата е в рамките на „Пътуващо лятно кино с БНТ1". Перник и село Дивотино са сред 32-те населени места, където ще премине киното на колела. Пътуващото лятно кино на БНТ предлага общо 16 филмови заглавия. Акцентът отново е новото българско кино, най-доброто от конкурсите за късометражни филми на млади автори „РепорТийн” и „София филм фест” и обичани хитове от последните 30 години. Сред заглавията, които киното на колела ще предложи, са съвременните „Джулай”, „Аве” и „Кецове”, ретрокомедиите „Баш майсторът”, „Баш майсторът на море” и „Опасен чар”, както и много други. Инициативата за възстановяване на летните кина се превърна в най-успешната телевизионна кампания на БНТ за сезон 2012. Поводът националната телевизия да стартира проекта бе фактът, че летните кина у нас са единици, повечето от тях са в руини, а голяма част от младите хора до 25-годишна възраст никога не са ходили на лятно кино. БНТ привлече за свои партньори общините- домакини, като на местата, в които няма такива кина, бе предоставено пространство за прожекциите на открито. От няколко години по инициатива на общината, в Перник бяха възобновени летните филмови прожекции. Перничани гледат лятно кино в Мемориала на миньорския труд. Общината започна и ремонт на старото лятно кино зад Областната дирекция на полицията. Заради земетресението миналата година ремонтните дейности там бяха преустановени.


Панорама

Съперник

15 юли 2013 г.

Ïîðåäåí ñåìèíàð ñúáðà àêòèâèñòè íà ÃÅÐÁ

Банско събра активисти от Перник, Кюстендил, Благоевград и Кърджали

Основното нещо, към което се стремим, е младите хора да останат в България. Това заяви в Банско зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, който участва в двудневния регионален семинар на МГЕРБ на тема „Новата политическа култура в динамиката на променящата се среда”.„Трябва да осигурим необходимите условия за реализация

на българските младежи след напускане на ученическата или университетската скамейка. Те трябва да знаят, че не политическите пристрастия са водещи, а качествата на хората, за да можем да изведем сред тях лидери, които могат да бъдат и кметове, и общински съветници, и депутати, и бъдещи министри, а защо не и бъдещи президенти. Когато една партия претендира,

Софийски фирми търсят шивачки с опит Силвия ГРИГОРОВА На трудовия пазар в Перник все още се търсят близо 50 шивачки от две софийски фирми. Това информираха от Дирекция „Бюро по труда” в Перник. От там уточниха, че едната от фирмите възнамерява да премести производството си н Перник като по този начин времето за пътуване до месторабота ще се съкрати значително, въпреки че работодателите осигуряват безплатен превоз. Тяхното изискване към кандидатите е да имат средно образование и опит в професията. Освен тези, Бюрото по труда предлага още 42 свободни работни места на хората, които в момента са на трудовата борса. Търсят се 10 кредитни консултанти. За 5 от тях изискването е да са със средно образование като им се предлага граждански договор, за другите 5 изискването е да имат висше образованиестепен бакалавър и да притежават компютърна грамотност. Търсят се още: 5 тапицери; 5 заварчици; 1 багерист; 1 застрахователен агент, 3 кофражисти; 3 арматуристи; 3 гипсаджии- специализирани в работа с гипсокартон ; 3 общи работници в селското стопанство, 1 главен счетоводител с висше образование и опит, който трябва да има отлична компютърна грамотност, 1 сервитьор със средно образование и документ за квалификация, 1 барман със средно образование и документ за квалификация, 1 шофьор международни превози със средно образование и категории С +E, 1 инженер В и К с висше образование-специалност хидро- инженер, 1 автотенекеджия и 2 учители по английски език с висше образование-английска филология. Най-голям шанс да си намерят работа през изминалата седмица имаха безработните със средно образование. Висшистите имаха далеч по-ограничен избор- едва 9 от предлаганите свободни работни места.

че е демократична, тя трябва да дава шанс на всички – младежи, жени и мъже, на всички граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност. Това е силната страна на ГЕРБ, към която се стремим и искаме да бъдем широко отворени за диалог с всички, които изповядват центърдясно в политическата ориентация”, заяви Цветан Цветанов. Той уточни, че ГЕРБ дава шанс на знаещите и можещите.Според Цветанов, младежите на ГЕРБ стават генератор за това, че има смисъл да бъдеш активен в обществото, а една от формите на активност е да изразяваш своето конституционно право да гласуваш за да-

дена политическа формация, защото всеки глас е важен за една страна-членка на Европейския съюз. „Тук е мястото на младите хора, които могат да убедят своите връстници да припознаят целите и идеите на ГЕРБ, защото всеки един глас показва, че хората искат да има перспектива в държавата. Всеки, който не отиде да гласува, се задоволява със статуквото и остава случайността или контролираният вот да определят бъдещето на страната”, зави Цветан Цветанов. Той коментира, че с днешния семинар продължават да създават необходимата комуникация не в политическата партия на общинско и об-

ластно ниво, а и между различните области, в случая Кюстендил, Благоевград, Кърджали и Перник. Семинарът е вторият форум от поредицата, който провеждат съвместно структурите от четирите области. Първият семинар бе с организациите на Жени ГЕРБ. Лектори на младежкия форум бяха зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, народните представители от ПГ ГЕРБ Цвета Караянчева, Даниела Савеклиева, Ирена Соколова и Кирил Калфин, административният секретар на ПП ГЕРБ Цветомир Паунов и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов. Зоя ИВАНОВА

Фармацевти застават зад идеята за карта на аптеките Зоя ИВАНОВА Идеята на здравното министерство да се направи национална аптечна карта, подобно на националната здравна карта намира подръжник и в лицето на Българския фармацевтичен съюз. Според шефа на съсловната организация на фармацевтите у нас трябва да се мисли и за някакви стимули, от страна на НЗОК подобно на такива,които се дават на семейните лекари. Проф. Илко Гетов уточнява, че става въпрос за договаряне на стимули за работа в труднодостъпните и неатрактивни райони за аптеките, кои-

Извеждането на деца от институции ще продължи Зоя ИВАНОВА Процесът на деинституционализация е необратим и правителството ще продължи своя ангажимент всяко дете, лишено от родителска грижа, да получи възможност за пълноценно развитие, е заявил заместник министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на информационна среща с директорите на домове за деца с увреждания и представители на общините. Форумът е организиран по проект “Детство за всички”. Информацията е от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика. Председателят на Държавната агенция за закрила на детето / ДАЗД/ Калин Каменов е уверил присъстващите, че промяната вече се случва. Открити бяха първите центрова за настаняване от семеен тип и защитено жилище, а в съществуващите институции започнаха да се прилагат иновативни форми на грижа като интензивното хранене и общуване.Всички ние като общество участваме в реформата, която да осигури по-добро съществуване на децата с увреждания. За да е успешна обаче трябва да бъде осигурена устойчивост и приемственост.Колкото и да е трудно - вървим в правилната посока, категоричен е председателят на Държавната агенция за закрила на детето. Янита Манолова, заместник - изпълнителен директор на АСП, е информирала присъстващите, че ще бъде сформирана работна група, която да създаде механизъм, чрез който средствата за издръжка на съществуващите институции ще бъдат насочени към новите услуги. По този начин ще бъде гарантирано, че за в бъдеще те ще бъдат държавно делегирана дейност. По време на информационната среща е дискутирана и подготовката на децата и младежите от домовете за деца с умствена изостаналост и с физически увреждания за преместването в новите услуги. Очертани са ролите и отговорностите на участниците в този процес.

Земеделският министър се срещна с представители на развъдните организации то отпускат лекарства и медицински изделия по здравна каса. Това ще гарантира еднакъв достъп на здравноосигурените лица до пакета на касата. Яснота за подобна необходимост ще даде националната аптечна карта. В момента аптеките са групирани в големите градове, къ-

дето е икономически активното население и където могат да функционират на базата на приходите си. Идеята е в здравната карта да бъде инкорпорирана и аптечната, за да се знае в коя община колко аптеки има, къде се намират и къде има дупки в лекарствоснабдяването.

240 000 напуснали училище Виктория СТАНКОВА За последните десет години у нас по различни причини са напуснали задължителното си образование над 240 хиляди български ученици, сочат данни на националната статистика. Най-голям е бил броят на напусналите образование българчета през учебните 2002/ 2003 и 2003/2004 години - по над 31 хиляди. За миналата учебна 2011/ 2012 г. при общ брой на учащите от близо 758 хиляди - са напуснали в

3

различна степен образованието си 18 450 българчета. Анализ на Евростат за образованието в ЕС отчита тенденцията, че приблизително едно на всеки седем деца в Евросъюза прекратяват обучението си по-рано от обикновено и това оказва значително влияние на икономиката и обществото в Евросъюза. Според данните на Евростат делът на преждевременно напускащите образование младе-

жи варира значително в ЕС - има 26 региона, в които 1 на всеки 10 младежи прекратява не навреме обучението си. По-голямата част от тези райони са концентрирани в Централна и Източна Европа /включително и България/ и отчитат едни от найниските съотношения на напускащи прибързано образованието си младежи.Най-значителен ръст от 1 на 5 преждевременно напускащи младежи се отчита в Южна Европа.

Силвия ГРИГОРОВА Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков и заместник-министрите се срещнаха с председателите на развъдните организации, които са членове на Националния съвет по генетични ресурси в животновъдството. „Това е първата среща на земеделски министър и цялото ръководство на министерството с нас през последните 12 години”, заявиха представителите на развъдните организации. На срещата министър Греков ги информира, че развъдните организации ще бъдат включени в работната група договорена с министъра на земеделието, храните и животновъдството на Турция Мехмет Екер на среща в Рим. Тя ще има за задача да решава въпроси от взаимен интерес, сред които са износът на живи животни, месо и карантинен граничен контрол. Присъстващите на срещата бяха единодушни, че трябва да се запази подпомагането на развъдната дейност и то да обхване и фермерите, които се занимават с нея, за да се постигне очаквания положителен ефект. Представителите на развъдните организации запознаха министъра и заместниците му със своите идеи и предложения за развитието на развъдната дейност, както и с проблемите в животновъдния отрасъл. Едно от основните им искания е да имат представителност в Консултативния съвет по животновъдство и в работните групи на Програмата за развитие на селските райони. На срещата бе поискана и промяна в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, свързана с процедурата за идентификация на животните.


4

Общество

15 юли 2013 г.

Съперник

Ïåðíèê ïîäêðåïÿ ñåìåéñòâîòî íà 6-ãîäèøíàòà Åëåíà „Черна сряда” нарекоха 10-ти юли жителите на областния град

Любомира ПЕЛОВА «Всички от Белодробна болница се молим за малката Елена... Нека всеки който се моли, да го изрази и напише, за да може Бог да чуе молбите ни, мислите ни и помогне на детето, на майка му. Д-р Михайлов, с теб сме!» Така звучи едно от многото послания в социалната мрежа, с които

перничани изказват съпричастието си с трагедията, застигнала семейството на 6-годишното момиченце, пометено от пиян шофьор при кървавата катастрофа на «Цариградско шосе» в столицата в сряда вечерта. Оказа се, че семейството е с пернишка адресна регистрация. Майката на детето –

41-годишната Бойка Михайлова, е преподавател по география в 7-мо основно училище «Георги Сава Раковски», където се учат и деца със специални потребности, бащата, който в момента е рентгенолог в столичната клиника «Токуда» е работил в Многопрофилната болница «Рахила Ангелова» и в държавнна белодробна болница. Той е обичлив човек и изключителен специалист, не заслужаваше

това страдание, бяха коментарите на перничани вчера. Дни наред доктори даваха подкрепа на колегата си д-р Милен Михайлов, чиято дъщеричка Елена се бори за живота си. В интернет пространството пък перничани не само изразяваха своята съпричастност и морална подкрепа за семейството, за което не пестяха и добрите думи, а и гнева си към пияния безумец Михаил Куртев, съсипал не само семейството на д-р Михайлов, настоявайки за възможно найтежко наказание за шофьора – убиец. В едно от кафетата на пернишкия квартал Твърди ливади дори започнаха дарителска акция в помощ на пострадалото семейство. „Черна сряда” нарекоха 10-ти юли перничани, след като стана

ясно, че едно от пострадалите деца при катастрофата между врачанските села Ракево и Баурене, също е от Перник. Тежкият пътен инцидент, при който се прости с живота 16годишен тийнейджър, бе предизвикан от 17-годишно момче от София, което седнало зад волана без книжка, изгубило контрол върху управлението на лекия автомобил, колата излязла от платното и се ударила в дървета. 14-годишният нино Найденов бил братовчед на непълнолетния пишман – шофьор, който бил не само без книжка, но и почерпен. Нино, който бил с тежки черепно-мозъчни и гръдни травми, както и със счупена подбедрица е транспортирано веднага до клиниката по неврохирургия в „Пирогов”.

Любомира ПЕЛОВА След закриването на маршрутната линия, която свързваше Перник със съседния град Батановци, липсата на у,добен транспорт тормозеше както жителите на градчето, така и на съседния пернишки квартал Бела вода, който вече се е слял с Батановци. Разделя ги само пътните табели за входа и изхода на двете населени места. За неудобствата , които изпитват над 3000 жители на двата района, са писани десетки жалби до общинската администрация, алармиран е и Общинския съвет, но

проблемът оставаше нерешен. Не помогна и подписката до кмета на Перник Росица Янакиева, под която стотици поставиха имената си с искане да бъде разкрита новата линия. Отговорът бе, че това може да стане само след приемането на новата транспортна схема на общината, чието обсъждане и приемане се отлага вече четири години, и след провеждане на конкурс. А казусът бе сериозен, тъй като в залепеното вече за Перник градче работещи предприятия почти няма и жителите му в работоспособна възраст ежедневно си из-

карват хляба в Перник и столицата. Миналата седмица временният областен управител на Перник Радослав Йорданов реши проблема, като разреши да бъде пусната временно, за шест месеца нова автобусна линия от Батановци, през квартал Бела вода, до ж.п.спирка Метал в областния град..Фирмата, която ще извърша превоза засега е „АСФ Транс”, допълни Йорданов. Докладната за транспортната схема е внесена за разглеждане на предстоящето заседание на Общинския съвет в четвъртък.

Ясно е колко ще са първолаците наесен Рейс временно до Батановци Виктория СТАНКОВА Очаква се в първи клас за учебната 2013/2014 година да бъдат записани 63 199 ученици, като от тях 48 992 са завършили детските градини, а 14 207 деца са от предучилищните групи в училищата,съобщават от образователното министерство. Със сигурност обаче след 15 септември ще може да се каже какъв е точният брой на първокласниците, защото може да има и деца, които да заминат да живеят в чужбина или по желание на родителите им да започнат на 6 години училище, уточняват от образователното

ведомство. “Трябва обаче да има система за децата, заминаващи в чужбина, чрез която да се проследи дали те посещават там училище и това може да стане чрез интернационалните програми”, коментира образователният министър. Проф. Клисарова припомни, че през учебната 2012/2013 г. първокласниците са били 65 677 и така са запазва трайна тенденция за децата в първи клас. Според образователния министър трудно би могъл да се организира електронен прием на първокласниците в цялата страна.

ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ Уважаеми клиенти, Уведомяваме ви, че в изпълнение на Общите условия на ЧЕЗ Разпределение България и в съответствие с изискванията на действащото законодателство в страната, компанията извършва планова подмяна на електромерите на своите клиенти в Западна България. Молим клиентите на ЧЕЗ, които живеят на посочените долу адреси, да осигурят представител на домакинството, който да присъства на подмяната. Подмяната на електромерите ще се извърши както следва: Пернишка област Община Брезник На 15.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Брезник – ул. „Йордан Стефанов” На 16.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Брезник – ул. „Цвета Лумбарова” На 17.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Непразненци На 19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Милославци Община Перник На 15.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Рашо Димитров“, бл. 74, вх. Б, вх. В, вх. Г

За периода 15-16.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Люлин На 16.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Рашо Димитров“, бл. 74, вх. Д, вх. Е На 17.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Рашо Димитров“, бл. 78, вх. Г На 17.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Карл Маркс“, бл. 17, вх. А, Б На 18.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Карл Маркс“ бл. 17, вх. В, Г, Д На 18.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Милославци На 19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Карл Маркс“ бл.17, вх. Е На 19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Юри Гагарин“ бл. 27, вх. А Община Радомир За периода 15-19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Радомир - кв. „Върба“, с. Байкалско, с. Долни Раковец На 15.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Друган – махала Кованджийска За периода 17-19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Дрен За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010, на цената на един градски разговор, от всяка точка на България или на сайт: www.cez-rp.bg.

В Земен социална услуга има, търсят се кандидати да я ползват Любомира ПЕЛОВА „Помощ в дома” е нова социална услуга, която се предлага в община Земен. Идеята е да се продаставят по-качествени социални услуги на услуги на възрастни и деца с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване. Бъдещите й ползватели ще трябва да заплащат потребителска такса, съгласно своя доход. Услугата може да е в полза минимум на 40 души, затова общинската администрация е удължила срока за подаване на документи, чиито прием вместо на 8 юли, ще приключи на 7 август. Общината търси и социални сътрудници за лична помощ. Те трябва да помагат на нуждаещи се лица за поддържане на лична хигиена, помощ при хранене, помощ при вземане на лекарства, предписани от лекар, помощ при извършване на рехабилитационни или други специализирани услуги, в дома на потребител, придружаване до болнично заведение или месторабота и др. Кандидатите трябва да са безработни, но не пенсионери, поясниха от кметството. Новата социална услуга е по успешно защитен проект, съобшиха от общинската управа.

Търсят причините за отказ от ваксиниране Зоя ИВАНОВА В последните години се забелязва сериозно увеличение на семействата, които отказват да ваксинират децата си, дори и със задължителните ваксини. В тази връзка здравното ведомство събира информация за причините и мотивите, поради които майките отказват задължителните имунизации в първите дни от живота на новороденото. Ще бъдат събирани и обобщени данни за всички новородени, независимо дали раждането е станало в родилно заведение или извън него. Това бе съобщено по време на семинар на експерти, журналисти и представители на пациентски организации, проведен в Хисар. Цялата информация ще бъде незабавно огласена и предоставена на медиите, за да може обществото да получи ясна представа за тенденциите в антиваксиналните нагласи, които, за съжаление стават все по-разпространени, смятат специалистите. Има обаче и важни пречки за постигането на пълен имунизационен обхват, породени от затруднения в системата на здравеопазването, категорични бяха експертите и ги посочиха конкретно: у нас расте броят на хората с неизрядни здравни осигуровки, които остават извън системата, както и децата без избран личен лекар. Расте броят на незаетите лекарски практики предимно в отдалечените и слабо населените райони. Често срещан феномен е слабата заинтересованост на родителите и трудната комуникация с тях (не само сред малцинствените етнически групи). Липсва единна информационна система за прехвърляне на здравна информация за пациента при преместване, смяна на ОПЛ и пр. Кои региони и социални групи са най-проблематични по отношение на обхвата с имунизации? Кои родители най-често отказват да имунизират децата си, какви са техните страхове? Как могат да бъдат оценени резултатите от почти едногодишния опит след въвеждането на ваксината срещу рака на маточната шийка, която вече е изцяло платена от НЗОК? Лекарите клинични хомеопати противопоставят ли се на ваксините или подкрепят спазването на имунизационния календар? Ще бъде ли разширен той и с други нови ваксини? На всичките тези въпроси ще се търсят отговорите.


Рекламно приложение

Може да видите, вашите рекламни карета и на електроното издание, на вестника www.sapernik.info

®

Понеделник, 15 юли 2013 г., брой 133 /5249 / година XХ

БРОКЕРСКА КАНТОРА

ÀËÄÈÍÀ УЛ. ТЪРГОВСКА 13, ЕТ. 2

ТЕЛ. 076/60 03 01 01;; 60 86 86; 0898/528 306; 0898/640 456; 0878/528 026; 0879/628 687 E-mail:aldina_imot@abv.bg БИЗНЕС ОФЕРТИ: 1. Нов магазин, Ид.ц., 50 кв.м - 28 800 евро 2. Търговски обект, Изток, топ-място, 200 кв.м, + градина 80 кв.м, работещ, напълно оборудван - 250 000 лв. ГАРСОНИЕРИ: 1. Боксониера, до х-л Зора, ремонтирана- 12 900 лв. 2. ул. Кракра, ет. 2, тх., пл., ТЕЦ - 33 000 лв. 3. Център, ет. 3, ТЕЦ, тх, юг - 35 000 лв. 4. ул. Струма, ет. 4, преустроена, отлична, ремонтирана - 40 000 лв. 5. Пашов, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер. - 22 000 лв. 6. Пашов, ет. 3, ТЕЦ, юг, ремонт - 27 500 лв. 7. Изток, ет. 1, ТЕЦ РVС - 21 000 лв. 8. Изток, ет. 6, ТЕЦ, юг, отлична - 27 500 лв. 9. Изток, ет. 5, ТЕЦ, тер. - 24 500 лв. 10. Изток, ет. 2, юг, ТЕЦ - 23 500 лв. 11. Проучване, ет. 6, ТЕЦ - 26 000 лв. 12. Проучване, ет. 6, ТЕЦ, юг, преустр.- 28 000 лв. ДВУСТАЙНИ: 1. Ид.ц., ново строит., 72 кв.м, юг - 56 000 лв. 2. Център, ет. 2, тх., ТЕЦ, 2 тер., юг - 24 000 евро 3. ул. Кракра, ет. 4, тх., ТЕЦ, тер. - 23 500 евро 4. Ид.ц. , тх., лукс, обзаведен - по договаряне 5. Проучване, ет. 1, ет. 7 - по договаряне 6. Тв. ливади, ет. 2, ТЕЦ, тх., пл. - 36 000 лв. 7. Пашов, ет. 4, ТЕЦ, тер. - 26 600 лв. 8. Тева, ТЕЦ, ет. 7/8, преустроен - 29 400 лв. 9. Тева, без ТЕЦ, ет. 3 - 32 900 лв. 10. Мошино, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер., РVС - 35 000 лв. 11. Ю. Гагарин, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер. - 35 500 лв. 12. Ю. Гагарин, ет. 6, 2 тер., нов блок, лукс- 47 000 лв. 13. Албените, ет. 1, ТЕЦ, тер., добър - 30 500 лв. 14. Изток, ет. 3, ТЕЦ, 2 тер. - 32 800 лв. 15. Изток, ет. 6, ТЕЦ, 2 тер. - 28 800 лв. 16. Изток, ет. 3, ТЕЦ, ремонт, топъл, вътрешен- 37 800 лв. ТРИСТАЙНИ: 1. Ид.ц., ет. 5, ТЕЦ, тер. - 31 500 евро 2. Ид.ц., ет. 1, 96 кв.м, тх., таван - 34 600 евро 3. Пашов, ет. 3, вътр., непреходен, лукс- 46 800 лв. 4. Изток, ет. 3, ет. 5, непреходен - 45 000 лв. 5. Изток, ет. 6, ЕПК, непреходен - по договаряне 6. Албени, ет. 3, ремонтиран, саниран - 53 000 лв. 7. Радомир, кв. Тракия, ет. 7/8/, обзаведен- 18 000 лв. КЪЩИ ВИЛИ И ПАРЦЕЛИ: 1. Къща, над Автогарата, 1 ет., 75 кв.м - 35 000 лв. 2. Къща, над Автогарата, дв. 260 кв.м, гараж- 32 000 лв. 3. Къща, Кладница, 2 ет., таван, масивна, дв. 488 кв.м - 85 000 лв. 4. Къща, Драгичево, груб стр., 2 ет., по 3 стаи, дв. 540 кв.м - 36 000 евро 5. Къща, Рударци, 2 ет., дв. 1 033 кв.м- 39 500 евро 6. Къща, над Болницата, сут. + ет., гараж- 53 800 лв. 7. Къща, Даскалово, над Пектин - 35 000 евро 8. Къща, с. Витановци, с доп. постройки, дв. 700 кв.м - 19 300 лв. 9. УПИ, 250 кв.м, Център - 13 500 лв. 10. УПИ, с. Кладница, 540 кв.м - 9 300 евро 11. УПИ, 635 кв.м, с. Садовик - 4 900 лв. 12. УПИ 223 кв.м, Драгановец - 11 000 лв. 13. УПИ, 300 кв.м, Драгановец - 14 000 лв. 14. Парцел на Е-79 до път. възел Даскалово, 2 дка, за обслужващи дейности - по договаряне 15. УПИ, 590 кв.м, над Автогарата - 19 800 лв. 16. УПИ, 500 кв.м, до Профил., с проект- 15 500 евро 17. УПИ, 520 кв.м, с. Велковци, с фургон, ток, вода, асфалт - 7 300 лв. 18. ПИ, Ц-ърква, 600 кв.м, за жил. стр. - 12 800 лв. 19. Вила, с. Пещера, на асф. път, дв. 1 дка- 13 000 лв. 20. Вила, Селищен дол, дв. 860 кв.м - 14 800 лв. 21. Парцел, с. Дивотино, 730 кв.м - 22 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Тристаен, Радомир, ет. 7/8, нап. обз. - 100 лв. 2. Помещение, гараж, до ул. Търговска - 80 лв. 3. Магазин, до ул. Търговска - 300 лв. 4. Офис до Площада, 54 кв.м - 150 лв.

КУПУВА: 1. Гарсониера и Двустаен в Тв. ливади 2. Гарсониера, с тераса, ТЕЦ, кв. Изток от 2 до 5 ет. 3. Гарсониера, Изток, Проучване, ет. 2, ет. 4 4. Гарсониера, с тераса, в Центъра 5. Спешно Гарсониера, Пашов, в брой 6. Гарсониера, Тева 7. Двустаен, в Изток /Мошино/, ремонтиран 8. Двустаен, тухлен в Центъра, от ет. 2 до ет. 4 9. Голям тристаен в Центъра 10. Двустайни и Тристайни, Тева

Агенцията е създадена през 1994 г.

ул. "Търговска" 42, ет. 1 стария съд тел. 076/60 28 94; 076/60 57 67/дом./ GSM: 0888/240 895; 0878/39 57 67

"Мила ЕМ" ЕООД

Агенцията работи и в събота от 9.00 ч. до 15.00 ч ГАРСОНИЕРИ: 1. Тв. ливади, лукс, ремонт - 33 000 лв. 2. Център, ет. 7, ТЕЦ, тер., таван - 34 000 лв. 3. Тева, ТЕЦ, тер., ет. 7/н/ - 20 000 лв. 4. Мошино, ет. 7 /н/, ТЕЦ - 24 000 лв. 5. Изток, Албените, ет. 2, ТЕЦ - 24 000 лв. ДВУСТАЙНИ: 1. Център, ет. 2, ТЕЦ, 2 тер. - 46 000 лв. 2. Център, ет. 5, ТЕЦ, 3 тер., юг, РVС, таван - 29 000 евро 3. Тв. ливади, ет. 1., ТЕЦ, тер - 30 000 лв. 4. Дараци, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер. - 40 000 лв. 5. Пашов ет. 7, 1 тер. ТЕЦ - 30 000 лв. 6. Тева, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер. - 30 000 лв. 7. Изток, Албените, ет. 7, ТЕЦ, 2 тер. - 35 000 лв. 8. Изток, ТЕЦ, 2 тер., тх., на пазара - 42 000 лв. 9. Изток, ет. 1, ТЕЦ - 28 000 лв. 10. Проучване, ет. 7, ТЕЦ, 2 тер. - 38 000 лв. ТРИСТАЙНИ: 1. Пашов, ТЕЦ, 3 тер., ет. 1 - 34 000 лв. 2. Пашов, ет. 4, ТЕЦ, 3 тер. - 40 000 лв. 3. Проучване, ет. 3, ТЕЦ, 2 тер., мн. добър, ремонт, РVС - 56 000 лв. 4. Изток, ет. 1, ТЕЦ, 3 тер., РVС - 40 000 лв. 5. Изток, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер. - 38 000 лв. 6. Изток, 2 тер., ТЕЦ, лукс, ремонт - 50 000 лв. 7. Тева, ет. 1, без ТЕЦ - 28 000 лв. 8. Ид.ц., 2,98 кв.м, ТЕЦ, непреходен, с части от магазин - 63 000 евро ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Център, ТЕЦ, 3 тер., обзаведен - 200 лв. 2. Тристаен, Център, ет. 5, обзаведен - 180 лв.

Рекламен офис: гр. Перник - 2300 х-л "Струма", ет. 2, ст. 208 телефон/факс: 076/60 31 29

КАЛИ-КОНСУЛТ ЕООД

Хотел “Струма”, ет. 1, стая 113 076/60 51 27

0898/620 696; 0878/620 925

1. Гарсониера, Изток, ет. 6, РVС - 22 500 лв. 2, Двустаен, Център, ет. 3, тх., ремонт - 52 000 лв. 3. Двустаен, Пашов, ет. 4, юг, 1 тер. - 35 000 лв. 4. Двустаен, Изток, ет. 3, добър - 35 000 лв. 5 Двустаен, Изток, среден, 1 тер., ет. 5 - 25 000 лв. 6. Двустаен, Албените, ет. 3, 1 тер. - 39 000 лв. 7. Тристаен, ул.Вардар, ет.1 /непрех./, таван, мазе - 35 000 евро 8. Тристаен, Център, ет. 3, в района на Пожарната - по договаряне 9. Тристаен, Център, 118 кв.м, + подземен гараж - 75 000 евро 10. Тристаен, Център, тих район, ет. 1, непрех., отремонтиран - 75 000 лв. 11. Къща, с. Люлин, 2 ет., пл., РЗП: 112 кв.м, дв. 500 кв.м - 42 000 лв. 12. Спешно Къща, с. Прибой, с лятна кухня, дв. 800 кв.м - 9 500 лв. 13. Къща, Габров дол, гараж, етаж, таван, дв. 470 кв.м - 29 000 лв. 14. Къща, с. Кошарево, сутерен, етаж и тавански етаж, граж, пл., дв. 830 кв-.м - 29 000 лв. 15. Стара Къща, с. Извор, дв. 870 кв.м - 10 000 лв. 16. Къща, над Профилакториума, РЗП: 260 кв.м, дв. 400 кв.м - 63 000 евро 17. Къща, Радомир, сутерен, ет. + нова сграда, пл. 32 кв.м, работилница, гараж с канал, дв. 500 кв.м - 40 000 лв. 18. Вила, с. Ковачевци, РЗП: 150 кв.м, дв. 600 кв.м - 28 000 лв. 19. УПИ, 376 кв.м, център, за жил. строителство - 50 000 евро 20. Парцел, Център, 380 кв. м - по договаряне 21. Парцел, Калкас, 822 кв.м, ток, вода, на път - по договаряне 22. Парцел, с. Богданов дол, 1 100 кв.м - 12 000 лв. 23. Парцел, с. Конска, 1 000 кв.м, равен, ток, вода - 8 000 лв. 24. Парцел, Мещица, 600 кв.м, със стара къща - 16 000 лв. 25. Парцел, с. Люлин, 1 1`20 кв.м - х 15 евро/кв.м ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Гарсониера, Тева, обзаведена, до спирка - 130 лв. 2. Гарсониера, Мошино, нап. обзаведена - 180 лв. 3. Двустаен, Изток, ет. 6, юг, необзаведен - 180 лв. 4. Тристаен, Ид.ц., нап. обз., след ремонт - 400 лв. 5. Тристаен, Мошино, нап. обз. - 300 лв. / за работници 350 лв./ 6. Офиси, до Съда, без ТЕЦ - 230 лв.; 150 лв. 7. Гараж, кв. Ив. Пашов - 50 лв.

АГЕНЦИЯ

ПЕРНИШКИ ИМОТИ-ЕЛИТ 19 - ГОДИШНА ТРАДИЦИЯ!

www.pernishkiimoti.imot.bg pernishkiimoti@abv.bg

ул. "Кракра"N:15вх. "Б", ет. 2, ап. 3 /над Ловното/

Член на НСНИ и РСНИ

076/60 04 15 0888/222 656 0879/460 763

ГАРСОНИЕРИ: 1. Гарсониера, Проучване, ет. 6, ТЕЦ - 26 000 лв. 2. Гарсониера, Тв. ливади, ет. 1, пл. 60 кв.м - 25 000 лв. 3. Гаросниера, Тв.ливади, ет.1, ч.гред., 59 кв.м, ТЕЦ - 22 500 лв. ДВУСТАЙНИ: 1. Двустаен, От. Паисий, ет. 2, 2 тер., ТЕЦ, южна - 24 000 евро 2. Двустаен, ул. От. Паисий, ет. 1, ТЕЦ, тер., РVС - 25 500 евро 3. Двустаен, около Печатницата, ет. 1, 2 тер., ТЕЦ - 48 000 лв. 4. Двустаен, на Пазара,, ет.3, 78 км.м, лукс, ТЕЦ, тер., част. гредоред 33 000 евро 5. Двустаен, Ид.ц., ет.7/10/, ТЕЦ, тер. 29 000 евро 6. Двустаен, Ид.ц., ет. 8/10, ТЕЦ, 2 тер. - 52 500 лв. 7. Двустаен, ул. Кракра, ет. 4, 74 кв.м, ТЕЦ, подобр. - 52 000 лв. 8. Двустаен, Изток, Бл. Гебрев, ет. 4, ТЕЦ, тер. - 35 000 лв. 9. Двустаен, Пашов, ет. 5, ТЕЦ, 2 тер. - 34 500 лв. 10. Двустаен, Пашов, ет. 7/8/, ТЕЦ, 2 тер. - 28 500 лв. 11. Двустаен, Изток, ет. 3, ул. Рашо Димитров, ТЕЦ, 2 тер. - 33 000 лв. ТРИСТАЙНИ: 1. Тристаен, ул. Искър, ет. 1, 90 кв.м, ТЕЦ, тер. - 29 000 евро 2. Тристаен, Ид.ц., ет. 1, ТЕЦ, 2 тер., 9 ет. блокове - 37 000 евро 3. Тристаен, Ид.ц., ет. 2, лукс, с обзавеждане, 2 тер., ТЕЦ, 96 кв.м - 52 000 евро 4. Тристаен, Ид.ц., ет. 2, нов блок, ТЕЦ, 2 тер., 94 кв.м - 100 000 лв. 5. Тристаен, ул. Кракра, ет. 2, лукс, 2 тер. ТЕЦ - 60 000 евро 6. Тристаен, около Болницата, ет. 1, 80 кв.м, ТЕЦ, удобен за кабинет - 47 000 евро 7. Тв. ливади, ет. 2, 75 кв.м, ТЕЦ, 3 тер., ЕПК - 47 000 лв. 8. Тристаен, Тева, нов, ет. 6, 3 тер., ТЕЦ, РVС, подобрения - 28 000 лв. 9. Тристаен, Тева, ет. 4, ТЕЦ, 2 тер. - 33 000 лв. 10. Тристаен, Изток, ул. Ю. Гагарин, ет. 7/8, ТЕЦ, 2 тер. - 40 000 лв. 11. Тристаен, Изток, НОЕ, ет. 1, 105 кв.м, подх. за живеене и офис, лукс, тер., камина- 31 000 евро 12. Тристаен, Изток, Бл.Гебрев, ет.3/4/, 83 кв.м, тец, тер., тх. 45 000 лв. ЧЕТИРИСТАЙНИ: 1. Мезонет, Център, 140 кв.м, с гараж, лукс, с 1/12 част от двор - 90 000 евро 2. Мезонет, ИД.ц., 149 кв.м, с акт 16, ТЕЦ, 3 тер., лукс, ул. Н. Цанов - 89 400 евро КЪЩИ И ПАРЦЕЛИ: 1. Къща, при Гаров район, 2 ет., РЗП: 150 кв.м, дв. 160 кв.м - 72 000 лв. 2. Къща, 2 ет., Пригаров р-н, за: 56 кв.м, дв: 175 кв.м, ПВЦ, климатик - 60 000 лв. 3. Къща, Драгановец, сут. + 2 ет., ЗП: 72 кв.м, дв. 220 кв.м - 35 000 евро 4. Къща, Винпром, 2 ет., лукс, РЗП: 130 кв.м, дв. 382 кв.м - 85 000 лв. 5. Къща, при Гаров район, ЗП: 2 ет. х 86 кв.м, дв. 861 кв.м - 65 000 лв. 6. Къща, Варош, 2 ет. + таван, ЗП: 81 кв.м, дв. 430 кв.м - 63 000 лв. 7. Къща, Клепало, 3 ет., ЗП: 64 кв.м, дв. 400 кв.м - 45 000 евро 8. Парцел, над Автогарата, 1 171 кв.м, с къща, ЗП: 94 кв.м, 1 ет., делим - 32 000 евро 9. УПИ, Мошино, 748 кв.м, на асф. улица, за жилищно строителство - 30 евро/кв.м БИЗНЕС ИМОТИ: 1. Магазин, Център, 101 кв.м, ТЕЦ - 600 евро/кв.м 2. Заведение, Изток, 68 кв.м, нап. оборудвано, с лятна градина, 150 кв.м - 75 000 евро 3. Магазин, Център, 73 кв.м, с гараж, лукс - 140 000 лв. 4. Магазин, Пашов, 46 кв.м, ТЕЦ, тх. - 30 000 евро 5. Магазин, за хр. стоки, 80 кв.м, с кафе, оборудвано, лукс, 120 кв.м, прил. терен 80 кв.м- 250 000 лв. 6. Хале, Караманица, ЗП: 391 кв.м, с прилежащ терен 1 187 кв.м - 210 000 лв./с ДДС/ 7. Хале, Мошино, РЗП: 673 кв.м, с прилежащ терен 2 580 кв.м, РVС, изолация, адм. част- 290 000 евро 8. УПИ, Център, 500 кв.м, за жил. стр. /с възможност за закупуване на още 390 кв.м/ - 50 000 евро 9. УПИ, Винпром, с лице на ВГМ от 1 563 кв.м, с проект за автосервиз - х 50 евро/кв.м 10. УПИ, Изток, на ВГМ, с лице 30 м, 991 кв.м, за обс. дейности - 45 000 евро 11. УПИ, Радомир, 3 802 кв.м, за фото-волт. центр., на гл. път Перник-Кюстендил - 20 евро/кв.м 12. УПИ, Радомир, 2 040 кв.м, с хале 600 кв.м - 60 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Гарсониера, Изток Албените, нап. обзаведена, ТЕЦ - 210 лв. 2. Двустаен, Център, над Пазара, ет. 7, без ТЕЦ, обзаведен - 200 лв. 3. Двустаен, близо до Гарата, без ТЕЦ, ет. 3, необзаведен - 200 лв. 4. Двустаен, Пашов, ет. 3, необзаведен, ТЕЦ, тер. - 170 лв. 5. Тристаен, Пашов, ет. 4, ТЕЦ, нап. обзаведен - 250 лв. 6. Тристаен, Мошино, ТЕЦ, тер., обзаведен, за работници - 300 лв. 7. Етаж от Къща, Проучване, 80 кв.м, луксозен, нап. обзаведен, РVС - 300 лв. 8. Кафе, Изток, нап. оборудвано, 68 кв.м - 850 лв. 9. Магазин, Център, 35 кв.м, лукс, около Болницата - 500 лв. 10. Офиси, Център, луксозни, 30 кв.м, 15 кв.м - 300 лв.; 240 лв. 11. Офис, Пашов, 2 ет., РЗП: 150 кв.м, лукс, климатик - 300 лв. 12. Хале, Стомана, 700 кв.м с кран-12 т, телфер-9 т., за производство или склад - 3 000 лв. 13. Хале, кв. Караманица, РЗП: 391 кв.м, с прилежащ терен 1 187 кв.м - 1 200 лв. /с ДДС/ Продава Апартаменти, в нова сграда, Пашов Боксониери, Двустайни и Тристайни, напълно завършени с акт 16, луксозни, обзаведени - 500 евро/кв.м

0898/47 12 53; 0878/47 12 53; 076/59 07 07; 02/448 40 60

площад "Кракра Пернишки” Бл.14-Б, офис 9, партер/до сл. София/ Нова сграда Изток с акт 16 от 2008 г., ЛИЗИНГ до 15 г. Собственост върху земята. Апартамети от 72 кв.м до 100 кв.м Уникална цена от 390 евро/кв.м

1. Едностаен Център 55 м2, тухла, плоча, тераса - 23 700 евро 2. Едностаен, ЦГЧ, тх., тер., реновиран - 26 500 евро 3. Едностаен, ЦГЧ, ет. 6, тх., ТЕЦ, тер. - 18 500 евро 4. Едностаен, ЦГЧ, ет. 2, тх., пл., преход, без ТЕЦ - 15 800 евро 5. Едностаен Пашов, ет. 7, РVС, преустр. в 2ст. - 13 700 евро 6. Едностаен Изток, ет. 5, тер., южен, реновиран - 14 300 евро 7. Двустаен ЦГЧ, ет. 5, ново, ЕПК, тер., по БДС -22 999 евро 8 Двустаен ЦГЧ, ет. 8/10/, тухла, югозапад - 26 600 евро 9. Двустаен ЦГЧ, ет. 2, ЕПК, ТЕЦ, двойна тераса - 28 999 евро 10. Двустаен, ЦГЧ, до бизнес клуб, ет. 2, ново стр. - 49 000 евро 11. Двустаен Мошино, ет. 6, ново стр. до ключ - 21 500 евро 12. Двустаен, Бл. Гебрев, ет. 8, преустр., в 3-стаен - 16 900 евро 13. Двустаен, Бл. Гебрев, ет. 8, изцяло юг, 2 тер. - 14 800 евро 14. Двустаен, Бл. Гебрев, ет. 4, ТЕЦ, тер. - 17 900 евро 15. Двустаен, Ю. Гагарин, ет. 5, 2 тер. изцяло юг, подобр.- 21 500 евро 16. Двустаен, Ю. Гагарин, ет. 7, реновиран - 24 000 евро 17. Двустаен Юр. Гагарин, ет. 7, ТЕЦ, тераса - 12 500 евро 18. Двустаен Юр. Гагарин -тип"Утинор", ет. 6, тераса - 23 000 евро 19. Двустаен Юр. Гагарин, 78 м2, ЕПК, ет.7, реновиран- 31 000 евро 20. Двустаен Юр. Гагарин, ет. 1, удобен за бизнес - 21 500 евро 21. Двустаен Юр. Гагарин, ет. 3, РVС, тер, ТЕЦ - 18 500 евро 22. Двустаен, Р. Димитров, ет. 3, ТЕЦ, 2 тер. - 16 400 евро 23. Двустаен, Р. Димитров, ет. 6, 2 тер., за ремонт - 14 300 евро 24. Двустаен, Р. Димитров, ет. 8, по БДС, нестандартен- 14 900 евро 25. Двустаен, Буч. път, ет. 4, нов, панел, по БДС, 2 тер..- 17 900 евро 26. Тристаен ЦГЧ, ет. 2, тухла, лукс - 62 000 евро 27. Тристаен ЦГЧ, ет. 3, реновиран, с обзавеждане - 55 000 евро 28. Тристаен Мошино, ет. 5, непрех, до СОУ - 23 000 евро 29. Тристаен, тип УТИНОР, ет. 3, подобрения - 35 000 евро 30. Тристаен -105 м2, ет. 6, тип УТИНОР, ТЕЦ, с екстри- 44 800 евро 31. Тристаен Изток, до ОДЗ, непреходен, реновиран - 22 999 евро 32. Четиристаен, ЦГЧ, ет. 4, тх., 100 кв.м, до площада - 62 000 евро А К Ц И Я: Само за два апартамента по избор в нова сграда, жк. Изток - Тристаен 96 м2 - 30 500 евро; Двустаен 73 м2 - 23 300 евро АПАРТАМЕНТИ НА ЛИЗИНГ до 15 год. ново строителство, с акт - 16


6

15 юли 2013 г.

РЕГИОНАЛНА БРОКЕРСКА ВЕРИГА

СОФИЯ - ПЕРНИК - РАДОМИР - КЮСТЕНДИЛ 076/60 26 26; 076/60 46 76; 0886/796 902; 0777/80448 www.simeond.imot.bg Ул. "Търговска" 42 eт. 2, ст. 5/стария съд/ ул. "Кирил и Методий" 4 /до сладкарница Виена/

ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Ид.ц., ет. 7, тх., пл., ТЕЦ, 2 тер. - 27 000 лв. 2. Гарсониера, Тева, ет. 2, РVС, преустр., ТЕЦ - 25 000 лв. 3. Двустаен, Център, ет. 2, 73 кв.м, тх., пл., таван, тер. - 33 500 евро 4. Двустаен, ИЦ, ет. 7, тх., пл., ТЕЦ, 3 тер., юг - 42 000 лв. 5. Двустайни, ИЦ, тх., пл., ТЕЦ, ет. 1, ет. 2, тер. - 55 000 лв.; 52 000 лв. 6. Двустаен, ИЦ, ет. 2, тх., пл., 2 тер., 64 кв.м, ТЕЦ - 45 000 лв. 7. Двустаен, ИЦ, ет. 1, РVС, тх., пл., тер., мазе, таван - 25 500 евро 8. Двустаен, ИЦ., 65 кв.м, ет. 8, ТЕЦ, тер., тх., пл. - 44 000 лв. 9. Двустайни, Проучване, ет. 1, ет. 7, ТЕЦ, 2 тер. - 36 000 лв.; 37 000 лв. 10. Двустайни, Пашов, ет. 4, ет. 3, ТЕЦ, тер. - 27 000 лв.; 28 000 лв. 11. Двустаен, Пашов, тх., пл., ТЕЦ, 3 тер., след ремонт - 52 000 лв. 12. Тристаен, Център, тх., пл., ТЕЦ, РVС, с обзавеждане - 47 000 евро 13. Тристаен, Център, ет. 3, тх., ТЕЦ, 3 тер., таван, мазе - 36 000 евро 14. Тристаен, ул. Търговска, ет. 2 тераси, ТЕЦ, таван - 52 000 евро 15. Тристаен, ул. Струма, ет. 4, тх., пл., ТЕЦ, тер. - 29 000 евро 16. Тристаен, Пашов, ет. 7/н/, тх., пл., ТЕЦ, 2 тер., юг - 38 000 лв. 17. Къща, Драгановец, ЗП: 103 кв.м, дв. 340 кв.м - 32 000 лв. 18. Къща, кв. Ралица, РЗП: 216 кв.м, л.о., гараж - 45 000 евро 20. Къща, кв. Ралица, дв. 387 кв.м, РЗП: 108 кв.м - 45 000 лв. 19. Къща, кв. Клепало РЗП: 144 кв.м., 2 гаража, дв. 470 кв.м. - 54 000 лв. 21. Хоризонтален близнак, кв. Клепало, РЗП: 190 кв.м, л.о., отремонтиран, дв. 190 кв.м - 85 000 лв. 22. Търговски обект, Ид.ц., 127 кв.м, тх., пл., голяма витрина - 174 000 лв. 23. УПИ, Драгановец, 330 кв.м; 350 кв.м, съседни - 15 800 лв.; 20 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Етаж от Къща, Проучване, нап. обзаведен - 300 лв. 2. Двустаен, ул. Струма, ТЕЦ, нап. обзаведена - 270 лв. 3. Двустаен, Проучване, ет. 5, ТЕЦ, обзаведен - 200 лв. 4. Тристаен, Ид.ц., ч. обзаведен, ТЕЦ - 250 лв. 5. Тристаен, Пашов, обзаведен, ТЕЦ - 250 лв. 6. Офис, Ид.ц., 33 кв.м, нова сграда - 230 лв.

“ИНТЕЛЕКТ” ЕООД ÊÂ. ÈÇÒÎÊ, ÓË. “ÁË. ÃÅÁÐÅ” áë. 66; âõ. À; åò.1 /ÁËÎÊÀ Ñ/Ó Ò-ìàðêåò/ www.intelekt2000.portalimoti.com Тел. 076/670 900; 076/607 707 0898/726 803 ; 0898/451 500; 0888/716 538/

АПАРТАМЕНТИ: 1. Гарсониера, Пашов, ет. 5 - 22 000 лв. 2. Гарсониера, Тева, ет. 4, юг, тер., без ТЕЦ - 16 000 лв. 3. Двустаен, Проучване, ет. 2, подобр. - 37 000 лв. 4. Двустаен, ул. От. Паисий, ет. 3, 2 тер., тх., пл. - 60 000 лв. 5. Двустаен, ул. Струма, ет. 5, тх., пл., юг - 32 000 евро 6. Двустаен, Пашов, нов, ет. 5, лукс - 33 000 евро 7. Двустаен, Пашов, ет. 2, юг, преустр., лукс, с гараж - 52 000 лв. 8. Двустаен, Мошино, ет. 1, нов, юг, 1 тер., лукс - 35 000 евро 9. Двустаен, Мошино, нов, с гараж, ет. 4 - 63 000 лв. 10. Двустаен, Изток, ет. 2, тх., РVС - 29 500 лв. 11. Двустаен, Изток, ет. 2, ремонт, обзаведен, юг - 40 000 лв. 12. Двустаен, Албените, ет. 8, преустроен - 33 000 лв. 13. Двустаен, Албените, ет. 6, преустроен - 34 000 лв. 14. Тристаен, ул. Кракра, 120 кв.м, ремонт - 60 000 евро 15. Тристаен, Пашов, ет. 8, мн. добър - 39 000 лв. 16. Тристаен, Изток, ет. 3, нов, 110 кв.м, с парко място, юг- 50 00 евро 17. Тристаен, Изток, ет. 6, обзаведен - 52 000 лв. 18. Тристаен, Изток, Албените, ет. 1, непреходен - 45 000 лв. 19. Тристаен, Радомир, ет. 1, тх - 37 000 лв. 20. Четиристаен, Изток, до Кметството, 135 кв.м, тх., пл. - 45 000 евро 21. Mногостаен, СЦ, ново стр., 138 кв.м, лукс - 66 000 евро 22. Магазин, ул. Търговска, 60 кв.м - 180 000 евро 23. Магазин, ул. Бл. Гебрев, 56 кв.м - 57 000 евро КУПУВА: 1. Гарсониера, Изток - до 25 000 лв. 2. Двустаен, Изток - до 35 000 лв. 3. Тристаен, Изток - до 50 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Магазин, Ид.ц., 20 кв.м - 400 лв. 2. Магазин, ул. Кракра, 80 кв.м - 400 евро 3. Магазин, Пашов, 53 кв.м - 350 лв. 4. Магазин, ул. Бл. Гебрев, 20кв.м - 200 лв. 5. Офис, Изток, ет. 2, лукс - 250 лв. 6. Двустаен, Мошино, ет. 2, обзаведен - 200 лв.

Имоти

Съперник

0887/884 095; 0888/503 237

ПРОДАВА:

1. Двустаен, Тв. ливади, ЕПК, ет. 4, тер., 60 кв.м - 21 900 евро /без посредник/ ÀÃÅÍÖÈß

"ÅËÈÎÍ"

Тел. 076/60 19 23; GSM: 0887/938 108; 0894/416 188

КУПУВА : 1. Къща в Изток, Мошино 2. Парцел, Мошино, Изток 3. Гарсониера, Изток, Мошино 4. Парцели, в Перник Àãåíöèÿ “ÆÎÊÈ”

Ул.”Найчо Цанов” № 34, ет.4, www.joki.imot.bg офис:13

тел: 076/60 13 42

тел. 088/8548 867; 088/8227 490 Ново строителство: 1. Тристаен, Ид.ц., тец, 173 кв.м, ет. 2, 2 бани, акт 16

- 72 500 евро

2. Тристаен, Мошино, 116 кв.м, ет. 2, акт 16

- 42 000 евро

3. Четиристаен, Изток, 155 кв.м, гараж, луксозно довършен 4. Изток, апартаменти, от 76 до 100 кв.м, с акт 16, лизинг

- х 390 евро/кв.м

5. Изток, апартаменти и мезонети от 65 до 183 кв.м, акт 16 - от 290 евро до 360 евро/кв.м ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Димова махала, ет. 2, юг, тер. - 23 000 лв. 2. Гарсониера, Мошино, тх., пл., 53 кв.м, ТЕЦ, тер. - 26 200 лв. 3. Боксониера, Изток, ет. 1, 24 кв.м, юг - 16 900 лв. 4. Гарсониери, Център, ет. 1, ет. 2, РVС, подобр. - 30 000 лв. 5. Гарсониери, Пашов, ет. 3, ет. 5, юг, РVС - 23 000 лв. 6. Гарсониери, Изток, ет. 5; ет. 6; ет. РVС, тер. - 24 000 лв. 7. Гарсониера, Изток, РVС, ет. 7, ТЕЦ - 23 000 лв. 8. Двустайни, Ид.ц., 73 кв.м, 76 кв.м, ет. 1, ТЕЦ, юг - 44 000 лв. 9. Двустаен, Ид.ц., ТЕЦ, ет. 2, 64 кв.м, 2 тер. - 45 000 лв. 10. Двустаен, Тв. ливади, ЕПК, ТЕЦ, ет. 13 - 28 500 лв. 11. Двустайни, Пашов, ТЕЦ, тер. - 25 000 лв.; 26 000 лв. 12. Двустаен, Тева, ет. 3, ремонтиран, РVС - 27 500 лв. 13. Двустаен, Мошино, тх., пл., ТЕЦ, ет. 1, 2 тер. - 29 500 лв. 14. Двустаен, Мошино, ТЕЦ, ет. 5, голяма кухня - 31 500 лв. 15. Двустаен, Изток, ТЕЦ, тер., РVС, подобрения - 24 000 лв. 16. Двустайни, Изток, ТЕЦ, ет. 6; ет. 7, лукс - 27 000 лв.; 31 500 лв. 17. Двустаен, Изток, 66 кв.м, ет. 4, ТЕЦ, 2 тер. - 33 500 лв. 18. Двустаен, Изток, 67 кв.м, ет. 1, юг, РVС, с магазин - 35 500 лв. 19. Тристаен, Ид.ц., тх., 98 кв.м, ет. 7, непрех., РVС, тер., асансьор - 37 000 евро 20. Тристаен, Ид.ц., ул. Търговска, ет. 2 - 52 000 евро 21. Тристаен, Ид.ц., ТЕЦ, тх., лукс, спешно - 33 200 евро 22. Тристаен, Тв. ливади, ет. 2, пл., 90 кв.м - 42 000 лв. 23. Тристаен, Център, тх., ет. 7, 94 кв.м, 3 тер., РVС - 35 000 евро 24. Тристаен, Монте Карло, ТЕЦ, 2 тер. - 56 000 лв. 25. Тристайни, Проучване, ТЕЦ, непреходни - 32 000 лв. 26. Тристайни, Пашов, ТЕЦ, ет. 7/8/, асансьор - 40 000 лв. 27. Тристайни, Тева, ТЕЦ, ет. 2, ет. 4 - 37 000 лв.; 35 500 лв. 28. Тристаен, Тева, лукс, ет. 1, л.о., климатици - 46 000 лв. 29. Тристаен, Мошино, ет- 1, ТЕЦ, подобрения - 42 000 лв. 30. Тристаен, Изток, ет. 2, тх., пл., до Пазара - 45 000 лв. 31. Тристаен, Изток, ТЕЦ, ет. 5, 3 тер. - 35 000 лв. 32. Къща, Драгановец, пл., 2 ет. х 80 кв.м, гараж п: 280 кв.м - 53 500 лв. 33. Къща, Църква, 2 ет., пл., дв. 900 кв.м - 65 000 лв. 34. Къща, Варош, 2 ет. х 140 кв.м, дв. 420 кв.м, гараж - 59 900 лв. Съдейства за жилищни и ипотечни кредити

Кантора за недвижими имоти

“ПРЕСТИЖ” ул. "Петко Каравелов", бл. 20, вх. Б, ап. 29 ; www. prestij_pk.imot.bg тел. 076/60 00 01 088/7215 084, 0889/552 004

Съдействие за жилищни кредити ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Тв. ливади, ет. 1, тх., без ТЕЦ, част гредоред, обезопасен - 21 000 лв. 2. Гарсониера, Соф. шосе, ет. 1, 52 кв.м, преходна, част. гредоред, изолация, РVС - 19 000 лв. 3. Гарсониера, Изток, ет. 2, усвоена тер., ТЕЦ - 25 000 лв. 4. Гарсониера, Албените, ет. 8, преустроена - 18 000 лв. 5. Гарсониера, Радомир, 50 кв.м, без ТЕЦ, 1 тер., изток/запад, непоследен ет., ет. 10 - 16 000 лв. 6. Гарсониера, Радомир, 50 кв.м, без ТЕЦ, 1 тер., изток/запад, непоследен ет., ет. 11 - 17 000 лв. 7. Двустаен, Димова махала, ет. 5, ЕПК, ТЕЦ - 31 000 лв. 8. Двустаен, Тв. ливади, ет. 5, тх., ТЕЦ - 32 000 лв. 9. Двустен, Проучване, ет. 5, 2 тер. - 34 000 лв. 10. Тристаен, Ид.ц., 79 кв.м, ет. 3, РVС дограма, ремонт, преустр., спешно - 26 000 евро 11. Тристаен, ул. Вардар, ет. 3, 2 тер., ТЕЦ, тх., пл., таван, мазе - 36 000 евро 12. Тристаен, Дараци, ет. 7 от 8, 3 тер. - 43 000 лв. 13. Тристаен, Изток, ет. 3, 93 кв., изток/запад - 43 000 лв. 14. Тристаен, Изток, ет. 8, изток/запад, 2 тер., ТЕЦ - 30 000 лв. 15. Тристаен, София, кв. Лагера, ет. 2, ЕПК, 120 кв.м, РVС, за ремонт - 65 000 евро 16. Четиристаен, Център, тх., ТЕЦ, ет. 4, 3 тер. - 40 000 евро 17. Мезонет, Ид.ц., ж.к Колош, 86 кв.м, 2 работещи асансьора I-во ниво: дневна, кухня, баня, WC, 1 спалня, II- ро ниво: емпоре-дневна 2 спални - 39 000 евро 18. Къща, широк център, 2 ет. дв. 200 кв.м., 2 гаража - 55 000 лв. 19. Масивна къща, Църква, сут. + 2 ет., дв. 800 кв.м - 92 000 лв. 20. Къща, кв. Ралица, 700 кв.м, дв., сут. + 2 ет., лукс ремонт, застр. площ 95 кв.м - 58 000 евро 21. Масивна къща, кв. Ралица, сут. + 2 ет., дв. 380 кв.м, самост. - 39 000 евро 22. Етаж от Къща кв. Ралица, 80 кв.м, 2 спални, дневна с кухненски бокс, баня, и тоалетна, малък двор - 28 000 евро 23. 2- ри етаж от Къща, над Соф. шосе, тх., пл., 97 кв.м, сутерен със стая, баня, тоалетна, мазе, гараж, дв. 250 кв.м, ремонт - 58 000 лв. 24. Стара Къща, Байкушева, ЗП: 60 кв.м, с УПИ-340 кв.м, ток, вода- 29 000 лв. 25. Къща, с. Катрище /Кюстендилско/, строена - 80 год., дв. 2 дка, лозе, черошова градина и др. плодни дръвчета - 49 000 лв. 26. Вила, с. Селищан дол, двор 1 дка, 2 ет. - 20 000 евро 27. УПИ, срещу ДЕМО, 1 300 кв.м - 39 евро/кв.м 28. УПИ, 763 кв.м, на ул. Р. Димитров, за жил. строителство и обществено обслужващи дейности - 30 евро/кв.м 29. УПИ, 330 кв.м, гр. Перник, кв. Клепало, ток, вода - 20 000 лв. 30. УПИ, 38 дка, за складове и промишлени дейности в района на Червена могила - 5 лв./кв.м 31. УПИ, кв. Клепало, 340 кв.м, ток, вода - 26 000 лв. 32. УПИ, 1 дка, с. Мещица, равен, близо до главен път - 10 000 евро 33. УПИ, 1 000 кв.м, с. Кошарица, общ. Несебър, ток, вода, бунгало- 50 000 евро 34. УПИ 880 кв.м, с фургон, отлична панорама, Ковачевци - 7 500 евро 35. ПИ, на ВГМ, 1 300 кв.м - 30 евро/кв.м 36. Дворно място с Бунгало, 1 дка, Богданов дол, ток, вода - 18 000 лв. 37. Действащо заведение, 200 кв.м, 85 места, Център, оборудвано, след ремонт - 160 000 евро 38. Пром. хале, Караманица 400 кв.м., дв. 1 200 кв.м., термоизолиран панел, л.о. - 250 000 лв. /с ДДС/ 39. Магазин, кв. Изток, на Пазара, 59 кв.м, тх., ТЕЦ, пл. - 45 000 евро ДАВАМ ПОД НАЕМ: 1. Тристаен, Изток, отличен, нап. обзаведен - 500 лв. 2. Помещение, Ид.ц., 20 кв.м, РVС, обезопасено - 200 лв. КУПУВА: 1. Къща в близките до Перник села - до 20 000 лв. 2. Двустаен, Изток, без ТЕЦ - до 35 000 лв.

АГЕНЦИЯ “АРГО” ул. “Кракра” 15, ет.1 тел./факс: 0877/698 384;

0898/56 97 84; 0888/820 327 ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Ид.ц., добра, след рем. - 27 000 лв. 2. 1-ст., Тв. ливади, ЕПК, тер. - 32 000 лв. 3. 1-ст., Тева, ТЕЦ, тер., след ремонт - 22 000 лв. 4. 1-ст., Тева, ТЕЦ, тер. - 19 800 лв. 5. 2-ст., Ид.ц., ТЕЦ, тер. - 43 000 лв. 6. 2-ст., Тв. ливади, ЕПК, добър, 2 тер. - 42 000 лв. 7. 2-ст., Тева, ТЕЦ, тер. - 28 000 лв. 8. 2-ст., Тева, ет. 2, ТЕЦ, тер., добър - 32 000 лв. 9. 2-ст., Изток, ТЕЦ, тер., добър - 28 000 лв. 10. 2-ст., Изток, след ремонт, ТЕЦ, тер. - 28 000 лв. 11. 2-ст., Ид.ц., ТЕЦ, юг - 32 000 евро 12. 2-ст., Тв.ливади, тх., ТЕЦ, пл., отличен - 40 000 лв. 13. 3-ст., Ид.ц., ТЕЦ, тер. 30 000 евро 14. 3-ст., Ид.ц., ТЕЦ, тер. 62 000 евро КЪЩИ: 1. Къща Протожерица, РЗП: 130 кв.м, гараж, дв. 350 кв.м - 40 000 лв. 2. Къща, над Автогарата, РЗП: 60 кв.м, дв. 180 кв.м - 35 00 лв. 3. Къща, Драгичево, РЗП: 200 кв.м, дв. 450 кв.м - 50 000 евро 4. Къща, Център, ЗП: 70 кв.м, дв. 220 кв.м, след ремонт - 35 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Двустаен, ул. Търговска, обз. - 300 лв. 2. Двустаен, Ид.ц., обзаведен - 300 лв. 3. Тристаен, Пашов - 300 лв.


Имоти, реклами

Може да видите, вашите рекламни карета и на електроното издание, на вестника www.sapernik.info

Съперник БРОКЕРСКА КАНТОРА "ПЕРНИК"

7

15 юли 2013 г.

РЕГИОНАЛНА БРОКЕРСКА ВЕРИГА СОФИЯ - ПЕРНИК - РАДОМИР - КЮСТЕНДИЛ

НАЦИОНАЛНИЯТ СОТ

тел. 076/60 28 94 дом. тел. 076/60 57 67 GSM 088 /8240 895

ПРОДАВА: 1. ДВУСТАЕН, ЦЕНТЪР, ЕТ. 5, ТЕЦ, 3 ТЕР., НЕПРЕХ., ЮГ, РVС, ТАВАН, НЕПОСЛЕДЕН ЕТАЖ - 30 000 ЕВРО

ПРОЕКТИРАНЕ, ДОСТАВКА И ИЗГРАЖДАНЕ НА СИГНАЛНО-ОХРАНИТЕЛНИ, ПОЖАРОИЗВЕСТИТЕЛНИ И ТЕЛЕВИЗИОННИ СИСТЕМИ. КОНТРОЛ НА ДОСТЪПА. ОХРАНА СЪС СОТ И ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА Тел.: 076/60 48 40; 0888/29 29 62

17 000 м площ! Над 25 000 артикула! За вашият ремонт! САМО В ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР ЗА МОДЕРНО СТРОИТЕЛСТВО “МАЛ-МУК” гр. Перник, ул. “Владайско въстание” тел: 076/67 22 23;67 22 24 e-mail: malmuk@abv.bg

Àãåíöèÿ çà íåäâèæèìè èìîòè

Телефони:

076/67 34 03;

ул. "Благой Гебрев" 38 /срещу Казабланка/

0888/689 535

ТОП ОФЕРТИ:

9. Офис, нова бизнас сграда, до Съда, 40 кв.м- 550 евро/кв.м 1. Гарсониера, Изток, ет. 3, тх., тер - 18 500 лв. 10. Магазин, 25 кв.м, Р. Димитров, луксозен, витрини, 2. Двустаен, Център, ул. Кракра, след ремонт, гранитогрес, завършена баня, СОТ, среден, юг, 75 кв.м, ет. 5, с мет. врата, в търговски комплекс, с 7 магазина - 16 000 евро сменена дограма, нова баня, 11. Парцел, Изток, 16 дка, възл. място - 1 400 000 евро нов естествен паркет, поръчкова кухня - 38 000 евро КУПУВА: 3. Двустаен, Изток, ул. Ю. Гагарин, ет. 4, 1. Гарсониера, Изток, Мошино по БДС, мет. врата, възлово място - 32 500 лв. 2. Двустаен, Изток, Мошино, Пашов 4. Двустаен, Изток, ул. Кл. Готвалд, ет. 7, 3. Тристаен , Изток асанс., ламинат, сменена дограма, усвоена тер. - 34 000 лв. ДАВА ПОД НЕМ: 5. Двустаен, до 3-та Поликлиника, ет. 5, РVС дограма, ламинат, плочки в коридора, поръчкова кухня, преустроен - 37 500 лв. 6. Тристаен, Изток, Ю. Гагарин, ЕПК, ет. 6, отличен - 29 000 евро 7. Две къщи, до Детска градина, дв. 500 кв.м - 25 000 лв. 8. Вила, с. Рударци, дв. 530 кв.м, РЗП: 90 кв.м, I-ви ет., хол, кухня, вътр. стълби, II-ри ет., 3 спални + сан. възел, завършена обитаема, целогодишен достъп - 39 000 евро

2. Разработен фризьорски салон, кв. Изток, ул. Благой Гебрев 4. Магазин, ул. Бл. Гебрев, ет. 1, СОТ, климатик, WC , 48 кв.м

БРОКЕРСКА КАНТОРА

ул. "Търговска" 42, ет. 1 стария съд тел. 076/60 28 94; 076/60 57 67/дом./ GSM: 0888/240 895 0878/395 767

"Мила ЕМ" ЕООД

Агенцията е създадена през 1994 г.

ВИЛИ И КЪЩИ: 1. Вила, Рударци, дв. 752 кв.м, РЗП: 240 кв.м, 4 ет. - 125 000 евро 2. Къща, Кладница, РЗП: 280 кв.м, дв: 500 кв.м, санирана, PVC, + къща за гости с РЗП: 40 кв.м, басейн- 170 000 евро 3. Къща, Сладк. коопер., тх., пл., самост., 2 ет., дв. 300 кв.м- 50 000 лв. 4. Къща, с. Сопица, 3 ет., 700 кв.м, нова, завършена - 40 000 лв 5. С. Ярджиловци, 3 стаи, дв. 840 кв.м, равен - 22 000 лв. 6. Къща, Ковачевци, 3 ет., РЗП: 270 кв.м, дв. 1 050 кв.м - 60 000 лв. 7. Къща, Бобораци, дв. 1 дка, 2 ет. - 25 000 лв. 8. Къща, Прибой, нова, 2 ет., дв. 400 кв.м - 28 000 лв. 9. Вила, Рударци, дв. 595 кв.м, 2 ет., гараж - 58 000 евро СПЕШНО КУПУВА: 1. Двустаен, Ид.ц. - до 30 000 евро 2. Тристаен, Център - до 40 000 евро 3. Двустаен, Изток - до 34 000 лв. 4. Боксониера, Център - до 32 000 лв. 5. Двустаен, Проучване - до 34 000 лв.

1. Кв. Мошино, ул. "Юрий Гагарин" 7

2

сл. 076/59 28 66

ЕООД

0894/615 757; 0878/787 453

- 400 лв.

0886/149 700 0886/149 701

новата сграда на ъгъла на ул. Кракра и ул. Райко Даскалов - ет. 1

НИКОЛ

- 200 лв.

дом. 076/60 55 83 076/60 58 11

Нов блок в Изток, между Ю. Гагарин и Бл. Гебрев, апартаменти от 60 до 130 кв.м, без комисионна за купувача 1. Гарсониера, ул. Струма, ТЕЦ, ет. 2, юг - 36 500 лв. 2. ГАРСОНИЕРА, СЦ, ТХ., ПЛ., ТЕР., ЕТ. 6, ЮГ - 38 000 ЛВ. 3. Гарсониера, Център, тх., пл., ТЕЦ, тер., ет. 3 - 31 500 лв. 4. Гарсониера, Тева, ет. 4, без ТЕЦ, с тер. - 16 000 лв. 5. Гарсониера, Мошино, тх., ТЕЦ, тер. - 17 500 лв. 6. Двустаен, около Пазара, ет. 4 - 42 000 лв. 7. Двустаен, около Пазара, юг, тх., тер., ет. 6 - 39 000 лв. 8. Двустаен, Ид.ц., тх., пл., ТЕЦ, тер., ет. 1, таван, мазе - 46 000 лв. 9. Двустаен, Пашов, ет. 3, ТЕЦ, тер. - 42 000 лв. 10. Двустаен, Изток, до Кметството, тх., пл., ТЕЦ, тер., отл. - 41 500 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Гарсониера, ул. Вардар, ет. 2, обзаведена, ТЕЦ - 180 лв. 2. Гарсониера, Тева, ет. 1, обзаведена, без ТЕЦ, около Колелото - 160 лв. 3. Гарсониера, Изток, Ю. Гагарин, обзаведена, отлична - 180 лв. 4. Гарсониери, Изток до БИЛЛА, ет. 2, ет. 5 - 150 лв. 5. Двустайни, Център, обзаведени - 250 лв.; 200 лв. 6. Двустаен, Пашов, необз., ет. 2 , мн. добър - 160 лв. 7. Двустаен, Тева, обзаведен, ет. 4 и Гарсониера - 200 лв. 8. Двустаен, Изток, обзаведен, добър - 220 лв.

ÁÎÂÈÍÀ e-mail: imoti_bovina@abv.bg

ул.”Кракра” 57/2Б тел. 076/60 03 54, 0899/95 60 15

1. Гарсониера, Топ-Център, ет. 6, 2 тер., тх., ТЕЦ, /за ч.л./ - 26 000 евро 2. Гарсониера, ул. От. Паисий, след ремонт, ет. 1 - 55 000 лв. 3. Гарсониера, Проучване, лукс, ет. 3 - 29 900 лв. 4. Двустаен, Топ-център, ет- 3, ТЕЦ, 72 кв.м - 29 500 евро 5. Двустаен, Център, ет. 2, юг, удобен и за офис - 30 000 евро 6. Двустаен, Пашов, ет. 4, ТЕЦ - 26 500 лв. 7. Къща, Дивотино, 2 ет., тх., пл., дв. 600 кв.м - 30 000 евро 8. Къща, Дивотино, РЗП: 150 кв.м, дв. 400 кв.м - 56 000 лв. 9. Къща, Кошарево, ЗП: 60 кв.м, 2 ет. + таван, нова, дв. 1 000 кв.м - 30 000 лв. 10. Къща, Рударци, ЗП: 60 кв.м, 2 ет., дв. 550 кв.м, лукс - 155 000 евро 11. Парцел, Калкас, 700 кв.м, изгодно 12. Парцел с. Люлин, 800 кв.м, с два масивни гаража - 20 000 евро 13. Парцел, Рудничар, 800 кв.м, със стара къща - 15 000 лв. 14. Парцели, Дивотино, 785 кв.м, 1 337 кв.м, 900 кв.м и 830 кв.м - изгодно 15. Парцел, с. Негованци, център, 620 кв.м - 7 000 лв. 16. Парцел, Драгановец, 380 кв.м, с масивен гараж - 33 000 лв. 17. Кафе- клуб, ИЦ, 76 кв.м, СОТ, ТЕЦ, клим., въздухопр. - 45 000 евро ДАВАМ ПОД НАЕМ: 1. Гарсониера, Център, ТЕЦ, обзаведена - 200 лв. 2. Двустаен, ул. Кракра, ч. обзаведен, ТЕЦ - 200 лв. 3. Двустаен, Пашов, ТЕЦ, обзаведен - 200 лв. 4. Магазин, офис, Топ-център, 30 кв.м - по договаряне

076/67 30 55; 0896/751 787

ГАРСОНИЕРИ: 1. Изток, ул. Р. Димитров, ет. 2, ТЕЦ - 21 000 лв. 2. Изток, ет. 2, тх., пл., ТЕЦ, тер. - 31 000 лв. 3. Изток, ет. 5, ТЕЦ, тер. - 25 000 лв. 4. Изток, ТЕЦ, ет. 8, източна - 21 000 лв. 5. Мошино, ет. 7, ТЕЦ, ремонт, преустроена, лукс - 46 000 лв. ДВУСТАЙНИ: 1. Мошино, ет. 7/н/, ТЕЦ, 2 тер. - 31 500 лв. 2. Изток, ТЕЦ, тер., комун. място - 31 000 лв. 3. Изток, ТЕЦ, 2 тер., PVC - 29 800 лв. 4. Изток, ет. 5, ТЕЦ, тер. - 38 000 лв. 5. Изток, ет. 6, ТЕЦ, 2 тер. - 28 500 лв 6. Изток, ет. 7, тх., пл., ТЕЦ, тер. - 42 000 лв. ТРИСТАЙНИ: 1. Изток, ЕПК, ет. 7, ТЕЦ, тер., 98 кв.м - 60 000 лв. 2. Изток, ет. 3, ТЕЦ, 3 тер. - 40 000 лв. 3. Мошино, ет. 3 ТЕЦ, тер., непреходен - 41 000 лв. 4. Мошино, ет. 4, ЕПК, ТЕЦ, тер. - 28 000 евро 5. Мошино, ет. 1, ТЕЦ, 2 тер., РVС, след ремонт - 45 000 лв. КЪЩИ И ПАРЦЕЛИ: 1. Къща, Изток, РЗП: 60 кв.м, дв.400 кв.м - 60 000 лв. 2. Къща, Изток, тх., пл., 2 ет., дв. 500 кв.м - 80 000 евро 3. УПИ, Мошино, 830 кв.м, равен, на гл. път, подх. за бизнес - 35 000 лв. 4. УПИ, Изток, 660 кв.м - 25 евро/кв.м 5. Парцел, Мошино, 800 кв.м - 26 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Гарсониера, Изток, ТЕЦ, обзаведена, ремонт - 190 лв. 2. Двустаен, Мошино, ет. 5, нап. обзаведен - 240 лв. 3. Помещение, Изток, 20 кв.м, сан. възел - 250 лв. 4. Помещение, Изток, 23 кв.м - 150 лв. 5. Магазин, Изток, х 35 кв.м, санитарен възел - 200 лв.

Кантора за недвижими имоти

ул.”Търговска” 42, ет.3 /стария съд/ Тел.: 0898/945 694; 0877/067 392

Орел “EООД” Съдействие за жилищни кредити

ПРОДАВА: 1. Спешно Голяма Гарсониера, на Соф. шисе, ет. 2, 53 кв.м + таван 18 кв.м, тер., изолация, ремонтирана с ново обз. - 22000 лв./коментар/ 2. Гарсониера, ИЦ, ет. 6, тер., тух., пл., среден, ремонтирана - 36 000 лв./коментар/ 3. Голяма Гарсониера, ИЦ, 58 кв.м, тер., нова сграда - 36 000 лв. 4. Гарсониери, Пашов, ет. 3, ет. 7 - 23 000 лв.; 21 000 лв. 5. Гарсониери, Тева, ет. 6; ет. 5; ет. 4, с тер.- 19 000 лв.; 20 000 лв.; 21 000 лв. 6. Гарсониера, Мошино, ет. 4, средна, РVС - 18 000 лв. 7. Гаросниера, Изток, ТЕЦ, РVС - 18 000 лв. 8. Гарсониера, Изток, ет. 2, тер., ет. 1 - 21 000 лв. 9. Двустаен, Център, висок, 1-ви ет., тх., пл. - 38 000 лв. 10. Двустайни, Център, ет. 2; ет. 5, отлични - 42 000 лв.; 38 000 лв. 11. Двустаен, до Пазара, тух. пл., ет. 2, две голями тер. - 44 000 лв. 12. Двустаен, ул. От. Паисий, ет. 4, след осн. рем., РVС, 2 тер. - 45 000 лв. 13. Двустаен, Тв. ливади, ЕПК, 2 тер., РVС, лукс обз. и ремонтиран- 32 000 лв. 14. Двустаен, Тева, ет. 2, след основен ремонт - 33 000 лв. /с коментар/ 15. Двустаен, Тева, ет. 3 - 27 000 лв. 16. Двустайни, Пашов ет. 4, ет. 5, с 3 тер., юг, ЕПК - 32 000 лв.; 36 000 лв. 17. Двустаен, Изток, ет. 5, ет. 7, ет. 4 - 29 000 лв.; 28 000 лв.; 32 000 лв. 18. Двустаен, Изток, ет. 2, след осн. ремонт, с ново обз.- 39 000 лв./с коментар/ 19. Тристаен, Център, ет. 5, тх., пл., 105 кв.м, РVС - 60 000 лв./коментар/ 20. Тристаен, Ид.ц., ет. 3 тх. пл. - 45 000 лв. 21. Тристаен, Мошино, ЕПК, ет. 5, с екстри, ет. 3 - 40 000 лв. 22. Спешно Тристаен, Тева, без ТЕЦ - 27 000 лв. 23. Тристаен, Пашов, ет. 4, 3 тер. - 35 000 лв. 24. Тристаен, Изток, ет. 8, ет. 4, ет. 3 - 35 000 лв.; 38 000 лв.; 45 000 лв. 25. Къща, с. Кошарево, център, сутерен + ет., двор 400 кв.м - 6 000 лв. 26. Къща, с. Даскалово, сутерен + етаж, двор - 42 000 лв. 27. Къща, кв. Клепало, гараж + 2 ет., дв. 300 кв.м - 50 000 лв. 28. Къща, с. Извор, Радомирско, дв. 500 кв.м - 20 000 лв. 29. Стара къща, над Болницата, с дв. 400 кв.м - 30 000 лв. 30. Гараж, Изток, със закупена земя до Т-маркет, 22 кв.м - 7 000 лв. 31. УПИ над Болницата, 500 кв.м - 24 000 лв. 32. УПИ, кв. Даскалово, 800 кв.м - 30 000 лв. 33. Парцел, Дивотино ИЦ - 15 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Гарсониера, Тева, обзаведена - 150 лв. 2. Гарсониера, Изток, осн. ремонт, ново обзавеждане, лукс - 200 лв. 3. Гарсониера, Изток, с обз., след основен ремонт - 170 лв. 4. Луксозен двустаен, Ид.ц., нап. обзаведен - 300 лв. /с коментар/ 5. Двустаен, Проучване, ет. 4, обзаведен - 190 лв. 6. Двустаен, Тева, обзаведен, ет. 5, раб. асансьор - 180 лв. 7. Двустаен, Пашов, обзаведен, след ремонт - 200 лв. 8. Двустаен, Изток, частично обзаведен - 150 лв. 9. Двустаен, Изток, ет. 2, нап. обзаведен - 200 лв. 10. Спешно Тристаен, Ид.ц., нап. обз., може и за работници- 300 лв. /с коментар/ 11. Тристаен, ИЦ, нов блок, обзаведен, тх., пл. - 200 лв. 12. Офис, до Съда - 100 лв.


8

Имоти, реклами

15 юли 2013 г.

Ул. "Черешово топче" № 2, ет. 2, офис 10 /срещу Пожарната до ЕОДент/ GSM: 088/7938 108; Тел. 076/ 60 19 23; 0894/416 188

“ЕЛИОН”ЕООД eliyon@abv.bg

ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Пашов, ТЕЦ

- 21 000 лв.

2. Гарсониери, Тева, ет. 2, ет. 6, ТЕЦ, тер., РVС

- 21 800 лв.; 22 800 лв-

18. Къща, Драгановец, ЗП: 70 кв.м, 2 ет., дв. 250 кв.м

- 50 000 лв.

19. Къща, над Соф. шосе, 50 кв.м, дв. 200 кв.м

- 31 000 лв.

20. Къща, кв. Ралица, 2 ет., пл., дв. 560 кв.м

- 38 000 евро

3. Гарсониера, Мошино, ет. 5, ТЕЦ, РVС, подобрения

- 25 800 лв.

21. Къща над Автогарата, РЗП: 120 кв.м. дв. 280 кв.м.

4. Гарсониера, Изток, ет. 6, преустроена

- 23 000 лв.

22. Къща, кв. Църква, ЗП: 80 кв.м, сутерен + 2 ет.

5. Двустаен, Ид.ц., ет. 3, тх., ТЕЦ

- 39 800 лв.

23. Къща, Клепало, сутерен + 2 ет., таван, РЗП: 200 кв.м, дв. 230 кв.м- 60 000 лв.

6. Двустаен, Ид.ц., тх., ТЕЦ, тер., РVС, ет. 1

- 29 800 евро

7. Двустаен, Могиличе, ет. 1, 73 кв.м, тх.

- 30 000 лв.

8. Двустаен, Мошино, ет. 6, ТЕЦ, тер.

- 32 000 лв.

9. Двустайни, Изток, ет. 2; ет. 3, 2 тер., ТЕЦ, преустр. - 36 000 лв.; 29 800 лв. 10. Тристаен, Ид.ц., тх., пл., ТЕЦ, тер, таван; ет. 2

- 30 000 евро

11. Тристаен, Център, тх., ТЕЦ, РVС, ет. 2, 120 кв.м

- 45 000 евро

12. Тристаен, Център, ет. 2, ТЕЦ, тер., подобр.

- 36 000 евро

13. Тристаен, Център, непрех., ет. 1, ТЕЦ, тер.

- 41 000 лв.

14. Тристаен, Мошино, ет. 1, ТЕЦ, тер., отличен

- 43 000 лв.

15. Тристаен, Изток, ет. 3, ЕПК, ТЕЦ, тер.

- 35 000 евро

- 41 000 лв. - 40 000 евро

24. ПИ, Мошино, 2 700 кв.м, пром. зона

- 30 евро/кв.м

25. Парцел, Кладница, 610 кв.м, асф., цел. достъп

- 24 000 евро

26. Парцели, Рударци, 500 кв.м; 1 330 кв.м; 716 кв.м- 40 евро/кв.м; 35 евро/кв.м 27. Парцел, Даскалово, Център, 630 кв.м, ток, вода

- по договаряне

28. ПИ, Изток, външна магистрала, 2 180 кв.м

- по договаряне

29. УПИ, ВГМ, 1 200 кв.м; 800 кв.м

- 45 евро/кв.м; 35 евро:кв.м

30. УПИ, Изток, 2 060 кв.м; 1 700 кв.м

- 30 евро/кв.м; 35 евро/кв.м

31. УПИ, 600 кв.м; 1 200 кв.м, Мошино, гараж

- 30 евро/кв.м

ДАВАМ ПОД НАЕМ:

16. Тристаен, Изток, ет. 5, ТЕЦ, тер., непрех.

- 40 000 лв.

1. Двустайни, Ид.ц., обзаведен, ет. 7, ет. 1, тх., ТЕЦ

- 200 лв.

17. Апартамент, Изток, 83 кв.м, ЕПК, РVС

- 45 000 лв.

2. Етаж от Къща, Църква, частично обзаведен

- 200 лв.

ТУК Е МЯСТОТО ЗА ВАШАТА

ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Тева, ет. 7/н/, ТЕЦ, преустр. в Двустаен - 21 500 лв. 2. Двустаен, Ид.ц., ет. 2, 76 кв.м - 60 000 лв. 3. Двустаен, Ид.ц., ет. 3, 74 кв.м - 55 000 лв. 4. Двустаен, Проучване, ет. 7/н/, 2 тер., ТЕЦ - 39 000 лв. 5. Двустаен, Мошино, ет. 1, тх., пл., 76 кв.м, РVС - 36 000 лв. 6. Тристаен, Изток, ет. 1, става за офис, дет. градина - 49 500 лв. 7. Къща, над Болницата, сут. + 2 ет., парцел: 330 кв.м- 60 000 евро 8. Къща, Проучване, сут. + 2 ет., дв. 400 кв.м - 45 000 евро 9. Парцел, над Автогарата, до 7-мо у-ще, 450 кв.м, на 2 ул. - 40 евро/кв.м 10. Парцел, 700 кв.м, с лице на 2 ул., Калкас - 17 евро/кв.м 11. УПИ, Център, 2 400 кв.м + ЗП: 1 300 кв.м - 250 000 лв. игрална зала, банков офис и др. - 1 000 евро

КУПУВАМ ОБРАБОТВАЕМА ЗЕМЯ В ЗЕМЛИЩЕТО НА СЕЛО ЦЕНА 700 ЛЕВА, МОЖЕ И ПО-ВИСОКА В ЗАВИСИМОСТ ОТ ГОЛЕМИНАТА И КАТЕГОРИЯТА. ТЕЛ.ЗА ВРЪЗКА 0889 623-146, 02/981-73-98.

Сервиз за гуми

0898/221 126

12345678901234 12345678901234 12345678901234 12345678901234 12345678901234 12345678901234 Място 12345678901234 12345678901234 12345678901234 за 12345678901234 12345678901234 реклама 12345678901234 12345678901234 12345678901234 12345678901234

РЕМОНТ НА ПОКРИВИ улуци саниране мазилки шпакловки гипсокартон обръщане на РVС - боядисване - теракот - фаянс тел. 0876/945 423

3. Къща, Рудничар, ЗП: 82 кв.м, мазе, гараж - 25 000 лв. 4. Къща, с. Глоговица, /Трънско/, ЗП: 66 кв.м, дв. 1 дка, нова - 25 000 лв. 5. Къща, с. Рударци, ЗП: 77 кв.м, сут. + 2 ет., гараж, парцел 450 кв.м - 120 000 лв. 6. Къща, Даскалово, ЗП: 64 кв.м, гредоред, п: 800 кв.м - 35 000 лв. 7. Къща, с. Вискяр, сут. + ет., тавански етаж, дв. 700 кв.м, л.о. - 47 000 евро 8. Масивна Къща, Голямо Бучино, Център, 52 кв.м, в добро състояние, дв. 1 200 кв.м - 60 000 лв. 9. ПИ, Дивотино, 1003 кв.м - 10 000 лв. 10. Парцел, с. Дивотино, хубав, 780 кв.м, със стара къща - 18 000 лв. 11. Парцел, с. Бобораци, 1 дка - 10 000 лв. 12. Парцел, с. Прибой, 650 кв.м, едноетажна къща- 10 000 лв. 13. Парцел, Варош, 520 кв.м - 15 000 евро 14. Парцел, Г. Драгичево, 600 кв.м - 15 000 евро 15. Парцел, кв. Църква, 720 кв.м - 21 600 лв. 16. УПИ, Радомир, стара къща, 380 кв.м - 26 000 лв. 17. УПИ, с. Кладница, 670 кв.м, равен - х 50 евро/кв.м 18. УПИ, Брезник център, 700 кв.м, стара къща, започнат нов стр - 80 кв.м - 26 000 лв. 19. УПИ, 385 кв.м, с. Ездимирци, общ. Трън - 4 000 лв. 20. с. Люлин 2,5 дка, дворно място - х 10 лв./кв.м 21. Перник, над кв. Ралица, в местност ”ШАВРОЛЕК”, 300 кв.м- 10 000 лв. ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Самостоятелна Боксониера, Байкушева - 70 лв. 2. Гарсониера, Изток, обз. /печка, перална, хладилник- по договаряне 3. Тристаен, София бул. България, кв. Г. Делчев, обз.- 400 лв. 4. Двустаен, Изток, среден, юг, дългосрочно, ч. обз. - 190 лв. 5. Помещение, Ид.ц., партер в офис-сграда - 120 лв.

Купува, Гарсониера, Мошино, до ет. 5 добро състояние, панел

ул. “Н. Цанов” 34, /над Êàíòîðà ÈÌÎÒÈ р-т “Елит”/, ет.2, офис: 7 Тел.: 0895/718 709 „ÈÂÀ” ÅÎÎÄ 088/8215 130, 076/60 13 38 ПРОДАВА: 1. Гарсониера, Мошино, ет. 2, ТЕЦ, преустр., юг, или заменя за Двустаен В Мошино Изток до ет. 5 2. Гарсониера, Изток, Албените, ет. 6, ТЕЦ - 28 000 лв. 3. Гарсониера, Изток, ул. Р. Димитров, ет. 7, сменена дограма, метална врата - 24 000 лв. 4. Гарсониера, Изток, УТИНОР, ет. 5, ТЕЦ, тер., юг - 38 000 лв. 5. ДВУСТАЕН, ЦЕНТЪР, УЛ. ОТ. ПАИСИЙ, ТХ., ЕТ. 7, 3 ТЕР., ТЕЦ, ЮГ - 42 000 ЛВ. 6. Двустаен, Ид.ц., на супер място, ет. 3, двойна тер., РVС изолация - по договаряне 7. Двустаен, Ид.ц., нова кооперация, ет. 4, изток/юг, направена баня, шпакловка и замазка, ЗП: 75 кв.м - 30 000 евро 8. Двустаен, Мошино, 2 тер., ЕПК, ТЕЦ - 27 000 лв. или заменя за Гарсониера с доплащане 9. Двустаен, Пашов, ет. 3, ТЕЦ, тер. - 35 000 лв. 10. Двустаен, Изток, УТИНОР, ет. 6, преустр., обособен в мезонет - по споразумение 11. ДВУСТАЕН, ИЗТОК, ЕТ. 6, ТЕЦ, ЮГ, ЛУКС, РЕМОНТ - 27 000 ЛВ. 12. Двустаен, Изток, в района на Кметството, тх. ТЕЦ, мазе, таван - 29 000 лв. 13. Тристаен, Ид.ц., ет. 1 ТЕЦ, ЗП: 78 кв.м, подходящ за офис, представителство и др. - 55 000 лв. 14. ТРИСТАЕН, МОШИНО, ЕТ. 2, НЕПРЕХ., РЕМОНТ И ПРЕУСТРОЕН, РVС ИЗОЛАЦИЯ - 43 000 ЛВ. 15. Четиристаен, Изток, тх.., ТЕЦ, тер., 110 кв.м, лукс ремонт - 45 000 евро 16. Къща, с. Забел общ Трън, 2 ет., РЗП: 160 кв.м, нова, раздвижена, дв. 848 кв.м - 50 000 лв. 17. Къща, Църква, над Кметството, 1 ет., пл., ток, вода, дв. 470 кв.м - 50 000 лв. 18. Вила, Дебели лак, нова, ЗП: 90 кв.м, комуникации, дв. 900 кв.м, масивна сграда - 30 000 евро 19. Партерно помещение, Център, нова сграда, 65 кв.м, ТЕЦ - 90 000 лв. 20. Парцел, Варош, 525 кв.м, комуник., готов проект за къща - 39 500 лв. 21. Парцели, с. Люлин, от 500 до 1 500 кв.м, добър достъп, равен, комуникации - от 10 до 19 евро/кв.м 22. Парцел, Мошино, на 2 ул., 1 000 кв.м, комуникации - 21 евро/кв.м 23. Парцел, Тева, 576 кв.м, със започнат нов строеж, съвр. архитектура, РЗП: 150 кв.м - 25 000 лв. 24. Земя в местността Войниковец, 1 500 кв.м - 15 000 лв. 25. Дворно място, Студена, център, 986 кв.м - 13 000 евро 26. УПИ, Студена, 609 кв.м, ограден, равен, в близост ток и вода - 15 000 евро ДАВА ПОД НАЕМ: 1. Помещение, ул. Кракра, в бизнес-сграда - 280 лв. 2. Офис, Център, ул. Кракра, 35 кв.м, ремонт - 250 лв. СПЕШНО КУПУВА:

4. ТРИСТАЕН, В ЦЕНТЪРА, ТХ., В ПО-НОВ БЛОК - ДО 35 000 ЕВРО 6. ДВУСТАЕН, ЦЕНТЪР, /ОТ УЛ. ОТ. ПАИСИЙ ДО УЛ. СТРУМА/ - ДО 30 000 ЕВРО

Д-р Джунков

СЕРВИЗ И ОБСЛУЖВАНЕ НА АКУМУЛАТОРНИ БАТЕРИИ С 24 МЕСЕЦА ГАРАНЦИЯ

-

ГАРСОНИЕРИ: 1. Боксониера, Пашов, ет. 1, тх., лукс ремонт - 22 000 лв. 2. Боксониера, Изток, без ТЕЦ, топла вода - 16 500 лв. 3. Пашов, ТЕЦ, ет. 4, 2 тер. - 25 000 лв. 4. Център, ет. 2, пл., без ТЕЦ - по договаряне 5. Мошино, ТЕЦ,; ет. 7, ТЕЦ - 24 000лв. 6. Изток, ет. 7, санирана, РVС - 23 500 лв. 7. Радомир, ет. 7, ет. 8 - по споразумение 8. Помещение за бизнес, Център, 13 кв.м - 8 000 лв. ДВУСТАЙНИ: 1. Ид.ц., ет. 8/10/, тх., ТЕЦ, тер. - 48 000 лв. 2. Център, на Пазара, тх., 2 тер., ет. 5, ТЕЦ - 45 000 лв. 3. Центъра, ет. 1, тх., ТЕЦ, 2 тер. - 27 500 евро 4. Центъра, 50 кв.м, ет. 8/9/, тх., ТЕЦ, 2 тер. - 21 000 евро 5. Дараците, ет. 5, ТЕЦ, тер. - 40 000 лв. 6. Пашов, ет. 8, ТЕЦ, тер., мет. врата, РVС, теракот, ламинат - 28 000 лв. 7. Изток, ет. 8, ТЕЦ, по БДС, раб. асансьор - 26 000 лв. 8. Изток, ет. 1, ТЕЦ, тер. - 32 000 лв. 9. Радомир, кв. Гърляница, ет. 1, 2 тер., РVС, теракот- 28 000 лв. 10. Радомир, кв. Тракия ет. 2 - 18 000 лв. 11. Радомир, Арката, 68 кв.м, ет. 1, луксозен, ремонт- 25 000 лв. ТРИСТАЙНИ: 1. Център, ул. Вардар, ет. 1, тх., тер., ТЕЦ - 33 000 евро 2. Изток, ул. Ю. Гагарин, ет. 1, ТЕЦ, 2 тер. - 40 000 лв. 3. Ид.Ц., 80 кв.м., тх., ТЕЦ, тер. - 56 000 лв. 4. Радомир, кв. Тракия, ет. 1, лукс ремонт - 27 000 лв. 5. Радомир, ет. 8, по БДС, мет. врата - 17 000 лв. КЪЩИ, ВИЛИ, ПАРЦЕЛИ: 1. Къща, Център, кв. Клепало, долепен близнак, пл.- 33 000 евро 2. Къща, кв. Клепало, ЗП: 100 кв.м, сутерен, етаж, л.о., гараж, п: 500 кв.м - 95 000 евро

5. ТРИСТАЕН, Ю. ГАГАРИН, УТИНОР ИЛИ БЛОКОВЕТЕ СРЕЩУ ТЯХ

тел. 0888/85 50 94; 0888/33 08 96

Тел. 0896/760 900;

Съдейства, за жилищни кредити и купува, Апартаменти, Къщи и Парцели

3. ДВУСТАЕН, ИЗТОК, МОШИНО - ДО 35 000 ЛВ.

v Изправяне на джанти

Представителство за Перник и Oбластта ул.”Отец Паисий”№35 GSM 0888/21 85 08 бул. Юрий Гагарин 100А (до винпром) 076/60 85 85

Тел ефони: 60 13 15 елефони: ефони:60 15;; 0898/680 417; Офис: ул. "Търговска" 42, ет. 2, офис 1 /стария съд/ вечер: 076/60 52 68

2. ГАРСОНИЕРА, ИЗТОК, МОШИНО - ДО 26 000 ЛВ.

v Вулканизация

2-ст., Център, 60 кв.м, ет.1, тх. подходящ за офис, дет. забавачка и др. - 28 600 евро

ЗА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

1. ГАРСОНИЕРА, ТВ. ЛИВАДИ, МОНТЕ КАРЛО, БЕЗИСТЕНА

v Продажба и смяна

ПРОДАВА:

КАНТОРА

"ГАБИ-М" ЕООД

Тел: 0894/066 921

ЦЕГРИЛОВЦИ, ОБЩ.ТРЪН. НАЧАЛНА

РЕКЛАМА

Съперник

акушер-гинеколог приема от 14 00 до 18 00 ч прегледи, консултации, цитонамазка, ехография

1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 Място за 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 реклама 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678 1234567890123456789012345678

Кв. Изток, ул. “Минск” 13 Б, ап. 8 GSM: 088/8700 258, тел. 7 49 05

ГИПСОКАРТОН - Окачени тавани - Преградни стени - Прахово боядисване, на латекс

тел.0878/32 14 34

SOS Детски селища България Нашата банкова сметка: Райфайзенбанк (България) ЕАД: BG76RZBB91551060353913 Новооткрит автокозметичен комплекс и денонощно охраняем паркинг до стария Икономически техникум набира персонал тел.0893/37 20 73;

Aвтокомплекс “Запад” ул.”От.Паисий” (до бившия икономически техникум) v автомивка външно и вътрешно v пране на килими v денонощно охраняем паркинг тел.0893/37 20 40


Имоти, обяви

Може да видите, вашите рекламни карета и на електроното издание, на вестника www.sapernik.info

Съперник МАЛКИ

ОБЯВИ

имоти

Продавам масивна къща, вертикален близнак, сутерен с гараж + 2 етажа х 60 кв.м, 57 000 лв. - тел. 0879/454 577 Продавам, вила с. Планиница, 2 ет., 36 кв.м, 23 500 лв. - тел. 0899/ 809 407 Продавам масивна къща, вертикален близнак, сутерен + 2 етажа х 57 кв.м, с малък двор, 59 000 лв. - тел. 0879/454 577 Продавам къща, 80 кв.м, дв. 2 дка, с овощна градина в с. Драгомирово, Пернишки окръг, 25 000 лв. - тел. 0887 511 608 Продавам къща в с. Студена, РЗП: 140 кв.м, двор: 1 000 кв.м, цена по договаряне – тел. 0879/88 20 55 УПИ, Димова махала, 1 100 кв.м, разрешително за строеж, с Н=15 м и РЗП:2 200 кв., продажба или обезщетение – тел. 0899/19 42 00; 0899/19 42 02 Продажби: Двустаен, кв. Тв. ливади, ет. 4, ЕПК, преустр. в Тристаен, усвоена тер. с алум. дограма, теракот, с обзавеждане, 21 900 евро /без посредник/ - тел. 0887/ 884 095; 0888/ 503 237 наем

Давам под наем, помещения за офиси в гр. Перник, кв. Х. Смирненски - тел. 0888/13 78 85 Давам под наем, двустаен апартамент, Мошино, обзаведен тел. 0888/241 217 Давам под наем, магазин/офис, ул. Соф. шосе, над Автогарата, 45 кв.м, 400 лв. - тел. 0878/500 948 Давам под наем, двустаен апартамент, Мошино, обзаведен тел. 0888/241 217 Давам под наем, охраняемо складово помещение с рампа 150 кв.м, по пътя за кв. Калкас, след САМИ-М - тел. 60 37 20; 60 39 20; 0888/925 348 Давам под наем, партерно помещение, 90 кв.м, ул. Ю. Гагарин 6, ул. Св. св. Кирил и Методий 61, 120 кв.м - тел 60 35 74

èìîòè - òîï-ÎÔÅÐÒÈ 0887/884 095; 0888/503 237

1.

Двустаен, Тв. ливади, преустр. в Тристаен, ЕПК, ет. 4, ТЕЦ, усвоена тер. с алум. дограма, бар-плот, сводове, теракот, с обзавеждане - 21 900 евро /без посредник/

тел. 076/ 60 03 01

1. Къща, над Автогарата, дв. 260 кв.м, гараж - 32 000 лв. 2. Двустаен, Албените, ет. 1, ТЕЦ, тер, килер - 30 500 лв.

ïåðíèøêè èìîòè тел. 076/ 60 04 15

1. Купува Двустаен в Центъра - до 45 000 лв. 2. Купува Тристаен в Центъра - до 55 000 лв.

ÅËÈÎÍ тел. 076/ 60 19 23

1. Гарсониери, Тева, ет. 2, ет. 6, ТЕЦ, тер., РVС - 21 800 лв.; 22 800 лв. 2. Тристаен, Мошино, ет. 1, ТЕЦ, тер., отличен - 43 000 лв.

разни

Продавам пиролизно котле за отопление, 60KW – тел. 0887/88 40 95

ÅÄÀ

0888/874 595 Дава под наем

1. Магазин, кв. Изток,

ул. Бл. Гебрев, бл. 26, 16 кв.м, оживено място

ÀËÄÈÍÀ ÊÀÍÒÎÐÀ ÏÅÐÍÈÊ тел. 076/ 60 28 94

тел. 0888/689 535

Ателиета 33 кв.м, ново строителство Рударци, затворен комплекс с басейн - 40 000 лв. 1.

ÊÀËÈ-ÊÎÍÑÓËÒ тел. 076/ 60 51 27

1. Център, ет. 5, ТЕЦ, 3 тер., юг, 1. Двустаен, Изток, ет. 5, тер., на РVС, таван - 29 000 евро спирка - 23 000 лв. 2. Ид.ц., 2,98 кв.м, ТЕЦ, непрех., 2. Двустаен, Изток, ет. 3, 2 тер., РVС, напр. баня, ламинат - 35 000 лв. с част от магазин - 63 000 евро

ÀÐÒ-ÊÎ

ÑÈÌÅÎÍ Ä

1.Само за два апартамента по избор в нова сграда жк Изток - Тристаен, 96 кв.м 30 500 евро; Двустаен, 73 кв.м - 23 300 евро Апартаменти на лизинг до 15 год. ново строителство, с акт 16

1. Тристаен, ул. Струма, ет. 4, тх., пл., ТЕЦ, 3 тер. - 29 000 евро

тел. 0898/ 471 253

тел. 076/ 60 26 26

ïÐÅÑÒÈÆ ÈÍÒÅËÅêò тел. 076/ 60 00 01

1. Къща в кв. Ралица, 700 кв.м, дв., сут. + 2 ет., лукс ремонт, застр. площ 95 кв.м - 58 000 евро 2. Двустаен, Център, Кракра, тх., ет. 4, 68 кв.м - 35 000 лв.

тел. 076/ 67 09 00

ПРОДАВА: 1. Двустаен, Изток, ет. 1, ремонт - 34 000 лв. 2. Двустаен, Албените, ет. 8, преустроен 34 000 лв.

ÆÎÊÈ

ÑÏÅÊÒÚÐ

1. Двустаен, Изток, ТЕЦ, тер., РVС, подобрения - 24 000 лв. 2. Тристаен, Център, тх., 94 кв.м, РVС, 3 тер., непрех., подобр. - 35 000 евро

1. Гарсониери, Пашов, ет. 7/8 19 000 лв.; 26 000 лв. 2. Гарсониера, Изток, РVС 18 000 лв.

ÍÈÊÎË

ÁÎÂÈÍÀ

1. Гарсониера, Изток, ет. 8, юг - 18 000 лв. 2. Двустаен, Изток, до Кметството, тх., пл., ТЕЦ, тер. отл. - 43 000 лв.

1. Къща, Дивотино, 2 ет., тх., пл., дв. 600 кв.м - 30 000 евро 2. Кафе-клуб, ИЦ, 76 кв.м, СОТ, ТЕЦ, клим. въздохопр. - 45 000 евро

1.Спешно перфектен парцел, 2 дка., с къща, на 2 ет., на 2 ул., на гл. път, с разрешително за магазин, автосервиз и др, срещу “Мал Мук” в кв. Даскалово - по договаряне

ÃÀÁÈ-Ì

ÊÀÍÒÎÐÀ ÈÂÀ

ÀÃÅÍÖÈß ÀÐÃÎ

1. Двустаен, Център, ул. От. Паисий, тх., ет. 7, 3 тер., ТЕЦ, юг - 42 000 лв. 2. Двустаен, Ид.ц., ЗП: 75 кв.м, нова

1. Къща, Протожерица,

тел. 076/ 60 13 42

тел. 076/ 59 28 66

тел. 076/ 60 13 15

1. Двустаен, Център, ет. 8, обзаведен, без ТЕЦ - 50 000 лв. 2. Тристаен, Радомир, ет. 8, по БДС, метална врата - 17 000 лв.

работа

Вестник „Съперник” търси РЕКЛАМЕН АГЕНТ с опит – тел.0887/ 88 40 95; 0888/50 32 37

9

15 юли 2013 г.

CONTACT тел. 076/ 60 26 26

1. Гарсониера, Тева, ет. 7/н/, ТЕЦ, преустр. в Двустаен - 21 500 лв. 2. УПИ, Център, 2 400 кв.м, + ЗП 1300 кв.м - 250 000 лв.

тел. 0898/ 255 800

тел. 076/ 60 03 54

тел. 076/ 60 13 38

кооперация, изток/юг, направена баня на шпакловка и замазка - 30 000 евро

о та о та т т с а а с а я шм я ш ма а а Мв л Мва ла а ек а к з р з ре

ÎÐÅË

тел. 0898/ 945 694

тел. 0877/ 698 384

РЗП: 130 кв.м, гараж, дв. 350 кв.м - 40 000 лв.

123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 Място за вашата 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 реклама 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123 123456789012345678901234567890121234567890123


Може да видите, вашите рекламни карета и на електроното издание, на вестника www.sapernik.info

10

ДНЕВЕН ХОРОСКОП ОВЕН

ВЕЗНИ

Сутринта ще се събудите изпълнени с куп прекрасни идеи, но ако си губите времето в безцелни разговори, може да загубите и идеите си.

Не си губете времето в празни приказки по телефона, а действайте. Спазвайте обещанията си и бъдете навреме на уговорените срещи.

СКОРПИОН

ТЕЛЕЦ Философски гледате на нещата и това ви кара да се чувствате свободни и независими. Все пак обръщайте по-голямо внимание на детайлите.

Трудно ще ви е да организирате нещата, колкото и да ви се иска да го направите. Най-добре е да ги оставите да следват собствения си ход.

СТРЕЛЕЦ

БЛИЗНАЦИ Внимавайте какво и как правите, за да объркате нещата. Трудно ще устоявате на съблазните, а това ще ви кара да гледате по съвсем друг начин на нещата.

Имате сериозни цели и нищо не е в състояние да ви накара да не ги преследвате, освен собствените ви страхове. Вярвайте повече в себе си.

РАК

КОЗИРОГ

Днес може да се чувствате не толкова прекрасно, колкото би ви се искало, току ще се появяват разни недовършени домашни нещица.

ЛЪВ Няма да ви свърта на едно място и това може да ви подтикне да направите едно наистина изумително пътешествие.

ДЕВА Очаквайте недоразумения е службата, закъснения на транспорта, проблеми с телефона. Изобщо днес всичко ще е като по развален телефон.

Съперник

Минути за отдих

15 юли 2013 г.

Хубаво е да си сложите автоцензура иначе може много да съжалявате след няколко дни. Готови сте да кажете всички неща, които ви тормозят.

ВОДОЛЕЙ Приемате всичко, което ви се случва твърде драматично. Това може да стане повод за доста изненади, а те определено не са ви любимото нещо.

РИБИ Днес ще ви е доста нервно и напрегнато. Нали знаете, че по този начин не си помагате. Просто се опитайте да бъдете по-концентрирани.

ПРОЕКТ

ОБЛАСТЕН ИНФРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ГР. ПЕРНИК Перник 2300, ул „Кракра” № 15, тел. 076/600 777, e-mail: oic_pernik@abv.bg

ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА В ТРЪН, ОРГАНИЗИРАНА ОТ ОИЦ - ПЕРНИК На 16.07.2013 г. (вторник), от 10:00 часа в заседателната залата на Община Трън, Областният информационен център – Перник организира информационна среща. Поканените представители на бизнеса, неправителствени организации, институции и граждани ще имат възможност да се запознаят с основните акценти на новите оперативните програми, които България ще се изпълнява в периода 2014 -2020 г. Екипът на ОИЦ – Перник ще направи отчет за дейността си през изминалата половина на 2013 г., ще бъдат споделени добри практики на успешно приключили проекти и ще бъде предоставена актуална информация за отворени и предстоящи процедури, финансирани със средства от структурните и Кохезионния фонд на Европейския съюз. Областният информационен център – Перник, като част от мрежата на 28-те информационни центрове, е създаден по Проект на Община Перник и финансиран по Договор BG161РО002-3.3.02-00026-С0001 от Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. За допълнителна информация: Ваня Давидова Експерт „Комуникация, информация и логистика” тел./факс: 076/ 600 777 и 0875/ 13 22 77 e-mail: oic.pernik@eufunds.bg www.eufunds.bg Проект „Изграждане и функциониране на Областен информационен център – Перник”, Договор №BG161РО002-3.3.02-00026-С0001., финансиран от Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Удобно място да се скрия!

БНТ1

НОВА ТВ

05:15Без багаж - туристическо реалити/п/ 05:45Бразди/п/ 06:30Денят започва 09:00По света и у нас09:10Денят започва с Култура10:00По света и у нас10:10Денят отблизо с Мария 11:30Бързо, лесно, вкусно 12:00По света и у нас 12:35Малки истории/п/ 13:00БГ сериал: Врабците през октомври 14:00Сен Тропе - тв филм /311 епизод/ 15:10Живот с Дерек - тв филм /24 епизод/ 15:50Частен случай 16:00По света и у нас16:10Новини на турски език 16:20Ретро следобед: Клуб "НЛО"/п/ 17:05Дързост и красота - /3196 епизод/ 17:30Още от деня 18:00По света и у нас 18:25Зелена светлина 18:30Още от деня 18:55Любов за Лидия - тв филм /9 епизод/ 19:50Лека нощ, деца! Маша и Мечокът 20:00По света и у нас 20:50Спортни новини 21:05Детективката - тв филм /5 епизод/ 22:00В кадър 22:30По света и у нас 22:55Зелена светлина 23:00Денис и приятели 00:00Ретро следобед: Клуб "НЛО"/п/ 00:45Любов за Лидия - тв филм /9 епизод/ 01:40Апартаментът с Марта Вачков/п/ 02:25По света и у нас /п от 20:00/ 03:15Детективката - тв филм /5 епизод/п/ 04:10Малки истории/п/ 04:20Денис и приятели

06:00"Господари на ефира" 06:30"Здравей, България" 09:30"На кафе" - предаване на НТВ 11:30"Бон Апети" - предаване на НТВ 12:00"Любов и наказание" - сериен филм 13:00Новините на Нова 13:30"Щастливи заедно" - сериен филм 15:00"Забранена любов" - сериен филм 16:00"Часът на Милен Цветков" 18:00"Сделка или не" - телевизионна игра 19:00Новините на Нова 20:00"Черешката на тортата" - тв шоу, 21:00"Хавай 5-0" - сериен филм, 3 сезон 22:00"Касъл" - сериен филм, 3 сезон 23:00"Будни цяла нощ" - сериен филм 23:30Новините на Нова 23:45"Спаси ме" - сериен филм, 6 сезон 00:45"Сделка или не" - телевизионна игра 01:45"На кафе" - предаване на НТВ /п/ 03:00"Забранена любов" - сериен филм /п/ 04:00"Часът на Милен Цветков"

бТВ 05:40"Духът на здравето" /п./ - здравно предаване 06:30"Тази сутрин" - информационно предаване 09:30"Преди обед" /п./ - дневно токшоу 11:30"Кухнята на Звездев" - кулинарно шоу 12:00bTV Новините - обедна емисия 12:30"Шоуто на Слави" /п./ 13:30"Опасни улици" - сериал, еп. 255 15:00"Призракът на Елена" - сериал, еп. 114 16:00"Мечтатели" - сериал, еп. 198 17:00bTV Новините 17:30"Лице в лице" - публицистично предаване 19:00bTV Новините - централна емисия 20:00"Огледален свят" - сезон 2, еп. 10 21:00"Далас" (2012) - сезон 2, еп. 12 22:00bTV Новините - късна емисия 22:30"Шоуто на Слави" - вечерно токшоу 23:30"По средата" - сериал, с. 3, еп. 17 00:00"Кости" - сериал, с. 6, еп. 18 00:50"Досиетата Х" - сериал, с. 5, еп. 14 01:40"Преди обед" /п./ 03:40bTV Новините /п./ 04:10"Модерно" /п./


Спорт

Съперник

15 юли 2013 г.

Ôåíîâåòå èñêàò ñåñèÿ íà ÎáÑ

Краят на отбора наближава с всеки изминал ден – твърдят те

За спешна извънредна сесия на Общинския съвет настояват феновете на Миньор. Ис-

кането им е публикувано на фейсбук страницата Миньорци Перник. От фенклуба ще

Двамата перничани в отбора на Плачи летят за Аржентина Старши-треньорът на националния отбор Камило Плачи взе по един състезател допълнително на постовете , на които играят пернишките волейболисти – Тодор Скримов и Светослав Гоцев. Двамата започнаха като титуляри втория мач срещу Полша, но бяха сменени през втория гейм. И докато заместникът на Скримов, Валентин Братоев, се включи повече от добре, Стоян Самунев, който смени Светослав Гоцев не показа нищо особено на терена.Борислав Апостолов попадна в групата от 14 волейболисти, които ще ни представят на финалите на Световната лига. 208-сантиметровият център на “Марек” е сред дебютантите в националния. За Мар дел Плата ще пътува и посрещачът Мирослав Градинаров, който бе извън групата за двете победи над Полша, съобщиха от ръководството на федерацията и се похвалиха, че са подсигурили билети за бизнес класа на селекционера Камило Плачи. Жестът е заради състоянието на специалиста, който от години има проблеми с оперирания си крак. Дългите пътувания и натоварването изострят проблема. Затова президентът на федерацията Данчо Лазаров разговаря с Плачи и му предложи да пътува до Аржентина в салон за бизнес класа, тъй като там има повече място и съответно ще може да държи крака си в изпънато положение. Отборът замина вчера с на две групи, като полетите до Буенос Айрес са съответно през Лондон и Мадрид. Днес тимът ще се събере на аржентинска земя и ще продължи заедно към Мар дел Плата. Нашите са в група с Аржентина и Италия, а първият ни мач е на 18 юли от 03:00 часа сутринта българско време срещу домакините. Ето и групата за финалната шестица:

потърсят среща с председателя на местния минипарламент Владислав Караилиев с искане да събере съветниците, за да вземат отношение относно съдбата на пернишкия клуб. “Изненадани сме от мълчанието до този момент от страна на общинските съветници. Ние техните избиратели протестираме за бъдещето на футбола в града и това на пернишките деца, а нито един от тях не дойде да ни подкрепи, да вземе отношение

или най-малкото да поговорим. Все пак Община Перник е акционер в клуба и трябва да защитава обществения интерес. Затова настояваме за сесия на минипарламента и да чуем какво е становището на уж загрижените ни политици. Искаме незабавни действия, защото края на 94-годишната история на Миньор наближава с всеки изминал ден. Очакваме реални действия от представителите на народа. Ние не искаме Общината да издържа

отбора, а помощ за намиране на изход от тежката ситуация. Как може в редица градове политиците да намират начини, а в Перник не?”, заяви председателят на фенклуб Миньор Петър Илиев. Феновете са готови да преместят протестите си от Минната дирекция пред общината. Запалянковците протестират от 10 дни срещу абсолютното мълчание от страна на собственика Минна компания относно финансирането на клуба.

Пернишки волейболисти първи на плажен волейбол Две пернишки двойки играха една срещу друга на полуфинала на турнира но пложен волейбол в Божурище. Турнирът е във възрастова група момчета до 15 години. Перничани стигнаха до полуфиналите и играха един срещу друг. От едната страна на мрежата бяха Мартин Цветков и Методи

Методиев, от другата близнаците Милен и Кристиян Богданови. В крайна сметка Методи Методиев и Мартин Цветков спечелиха полуфинала , а следтова спечелиха и турнира съобщи треньорът им Мирослав Илиев. В мача за първото място Методи и Мартин надделяха с 2:1 над двойка от ЦСКА. Братятя

Кристиян и Милен пък спечелиха бронзовите медали, като надделяха над двойка от Божурище също с 2:1.Победителите получиха уайлдкарт за следващия турнир и няма да плащат такса правоучастиу която е в размер на 20 лева на двойка и беше заплатена от родителите на волейболистите.

“Витоша”(ДД) с равенство в първата контрола

РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ: Георги Братоев и Добромир Димитров;

ДИАГОНАЛИ: Цветан Соколов и Данаил Милушев;

ПОСРЕЩАЧИ: Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев и Мирослав Градинаров;

ЦЕНТРОВЕ: Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Стоян Самунев и Борислав Апостолов;

ЛИБЕРО: Теодор Салпаров.

Отборът на “Витоша” ( Долна Диканя) завърши 1:1 с юношеската формация на ЦСКА до 19 години. Приятелската среща, която бе първа за тима на Кириякос Георгиу, се игра на “Царско село”. Неделин

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

ИЗДАТЕЛ: "ПЕТРО-МАКС" ООД УПРАВИТЕЛ: инж. ИВАН ПЕТРОВ ISSN 1312-7012

Главен редактор: Любомира ПЕЛОВА Зам. главен редактор: Зоя ИВАНОВА Коментари и анализи: Валентин ВАРАДИНОВ

Дежурен редактор: Любомира ПЕЛОВА

Асенов откри за Витоша в 38-ата минута. През втората част младите армейци изпуснаха дузпа, а десет минути преди края успяха да изравнят. Двамата наставници използваха различни 11-орки през

РЕПОРТЕРСКИ ЕКИП

двете полувремена. Треньорът на “Витоша” Кириякос Георгиу заяви, че не е доволен от представянето на момчетата, но осъзнава, че това е първа контрола и играчите му почти не се познават.

БФС е нелигитимен Настоящият Изпълнителен комитет на БФС и президентът на централата Борислав Михайлов са нелегитимни. Това стана ясно преди минути от решение на Върховния касационен съд, информира БЛИЦ. Решението не подлежи на обжалване, тъй като ВКС бе последната инстанция по спора между БФС и бившия член на Изпълкома Христо Порточанов. При това положение всички решения, взети до момента от настоящия Изпълком, стават нелегитимни. Кашата е пълна, а какви ще са последствията, тепърва ще се разбира. Със сигурност съвсем скоро предстои конгрес на БФС, защото мандатът на Борислав Михайлов изтече. Миналият конгрес беше проведен на 30 януари 2009 година и след мандат от 4 години настоящит мандат на Изпълкома изтече на 30 януари тази година.

ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ БЪЛГАРИЯ Уважаеми клиенти, ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на eлектрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването, както следва: Пернишка област Община Брезник На 17.07.2013 г. /09.00-12.00 ч/ - гр. Брезник - ул. „Строител”, ул. „Любаш”, ул. „Неделко Савов”, ул. „Видрица”, ул. „Иглика”, ул. „Яровец”, ул. „Велин Ваклинов”, ул. „Некрит Кузманов”, ул. „Гребен” На 17.07.2013 г. /13.00-16.00 ч/ - гр. Брезник - ул. „Яне Сандански”, ул. „Макаренко”, ул. „Александър Филипов”, ул. „Нестор Петров”, ул. „Георги Стефанов”, ул. „1-ви май”, ул. „Люлин” На 18.07.2013 г. /09.00-12.00 ч/ - гр. Брезник - ул. „Граово”, ул. „Могилица”, ул. „Гребен”, ул. „Видрица”, ул. „Владо Захариев” На 18.07.2013 г. /13.00-16.00 ч/ - гр. Брезник - ул. „Октомври”, ул. „Иван Вазов”, ул. „Димитър Хранов”, ул. „Асен Алексов”, ул. „Евстати Николов”, ул. „Елена Георгиева”, ул. „Борис Антов” На 19.07.2013 г. /09.00-12.00 ч/ - гр. Брезник - ул. „Нов живот”, ул. „Шейново”, ул. „Чайка”, ул. „Ясна поляна”, ул. „Разцвет”, ул. „Владо Радославов” На 19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Непразненци На 19.07.2013 г. /13.00-16.00 ч/ - гр. Брезник - ул. „Борис Антов”, ул. „Синчец”, ул. „Евтим Стоянов”, ул. „Крум Савов”, ул. „Ангел Коцелянов” Община Перник На 16.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - кв. „Църква” На 16.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Кралев дол, ул. „Кралевски път“ За периода 16-19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Расник За периода 16-19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Рударци На 17.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Кърджали”, ул. „Прилеп”, ул. „Преспа”, ул. „Самара”, ул. „Пирот” За периода 17-18.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Боснек За периода 17-18.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - с. Чуйпетлово На 19.07.2013 г. /09.00-16.00 ч/ - гр. Перник - ул. „Кърджали”, ул. „Прилеп”, ул. „Преспа”, ул. „Самара”, ул. „Пирот” Община Радомир За периода 15-19.07.2013 г. /9.30-16.00 ч/ - с. Горна Диканя вилната зона, махала Гълъбова, махала Шипочка, махала Чупетловска, махала Йоргова, махала Парталина, Джоргова махала На 17.07.2013 г. /09.30-14.00 ч/ - с. Извор - централна част На 19.07.2013 г. /09.00-12.00 ч/ - гр. Радомир - кв. „Върба” На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Долни Раковец На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Стефаново На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Кондофрей На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Друган На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Владимир На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Червена могила На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Друган – „Свинеугояване“ На 19.07.2013 г. /09.00-09.30 ч и 11.45-12.15 ч/ - с. Долни Раковец Община Трън На 17.07.2013 г. /13.00-15.00 ч/ - гр. Трън - ул. „Денчо Знеполски” 1-30, ул. „9-ти септември” На 18.07.2013 г. /09.00-16.30 ч/ - с. Ломница Ръководството на дружеството поднася извинения на своите клиенти за създадените неудобства от планираните прекъсвания на електрозахранването. За повече информация, позвънете на денонощната телефонна линия 0700 10 010, на цената на един градски разговор, от всяка точка на България или на сайт: www.cez-rp.bg.

Страницата подготви Яне Анестиев

ОТДЕЛ РЕКЛАМА инж. Ани Петрова

Силвия Григорова, Яне Анестиев, Виктория Станкова

Х-л “Струма”, ет. 2, ст. 208, телефон/факс: 60 31 29

ПРЕДПЕЧАТНА ПОДГОТОВКА

1. Редакция в-к “Съперник” ул.”Св.Св.Кирил и Методий” бл.2 А тел.60 13 72 2. Кафе-клуб “Антония” нон-стоп кв.Изток ул.”Карл Маркс” 2 А тел. 67 30 83 3. Агенция “СИМЕОН -Д” ул.”Търговска” 42, ет.2, 60 26 26

Иванка Василева, Станислава Лазарова, Цветелина Чавдарова,

СЧЕТОВОДСТВО Радка Лазова

11

РЕКЛАМНИ БЮРА:

Адрес на редакцията: гр. Перник "Св. св. Кирил и Методий" бл. 2 А, ап. 2; тел. 60-13-72 Всеки автор носи отговорност за материала си Печат: Печатница “Аргус” Разпространение: Лъчезар Лазаров


15 юли 2013 г.

Âëàê ïðåìàçà ïåðíè÷àíèí â ðàéîíà íà Õóìíè äîë Ампутираха ръката му, състоянието му все още критично

Любомира ПЕЛОВА Трагичният инцидент стана в събота в района на перниш-

квартала и на пътниците в мотрисата. Заради трагедията влакът е забавил движението си по разписанието с около три часа. Мъжът е оживял,но е в критично състояние - с черепно мозъчна травма и смазана ръка. Транспортиран е в пернишката болница „Рахила Ангелова” с опасност за живота. кия квартал “Хумни Засега не е изяснно дол”, когато влак премаза мъж пред очите на хора от

Обявен за общодържавно издирване апаш задържан в Земенско Любомира ПЕЛОВА За по-малко от денонощие радомирски криминалисти установиха и задържаха криминално проявен мъж, обявен за общодържавно издирване от СДВР. 23 – годишният столичанин И. И. повредил две врати на вила в земенското село Одраница и отмъкнал хранителните продукти на стопаните. Сигнала за престъпното деяние е получен в радомирското районно управление на МВР в четвъртък по обяд. 35-годишната собственичка на имота се оплакала, че крадец се е възползвал от отсъствието и, разбил е две врати и се е вмъкнал във вилата. Ценни вещи не са изчезнали, но неканеният „гостенин” е задигнал всичките й продукти, които хич не били малко. Радомирските полицаи се задействали незабавно и буквално за часове не само да установят самоличността на крадеца, но и да му щракнат белезниците. Оказало се, че столичанинът е обявен за общодържавно издирване от СДВР във връзка с извършени кражби и обсебване на чуждо имущество на територията на град София. Действията на полицията по документиране на случая продължават.

28% е младежката безработица Зоя ИВАНОВА Пореден анализ на Евростат за безработицата в ЕС 28 сред хората на възраст от 15 до 24 годишна възраст показват, че през миналата година у нас е имало около 815 хил. млади хора на възраст 15-24 години, от които 178 хил. са били наети на работа, 70 хил. са били безработни, а 567 хил. са били икономически неактивни. Като цяло младежката възрастова група 15-24 години в ЕС е била 57,5 млн. души, от които 18,8 мл. са били работещи, 5,6 млн. са били безработни, а 33 млн. са били икономически неактивни, отчита европейската статистика, съобщава БТА. Големият брой неактивни млади хора в тази възраст се обяснява главно с факта, че много от тях все още не участват активно в образователните програми или преждевременно са прекратили образованието си. Младежката безработица в ЕС-28 е била 23 на сто или повече от двама на 10 млади хора на пазара на труда са били безработни.

точно как е станал инцидентът и какво е правил мъжът на ж.п.линията. Възможно е да се е канел да сложи край на живота си, коментираха вчера перничани. От МБАЛ „Рахила Ангелова” вчера съобщиха, че пострадалият е 44-годишен мъж от ромски произход. Състоянието все още остава критичино. Направени са му

няколко операции, тъй като е бил с тежка черепно-мозъчна травма. Освен това е била ампутирана едната ръка, отворен е бил корема му, за да се види дали има кръвоизлив и от какво евентуално е причинен той. Пострадалият е на апаратно дишане. Медиците полагат максимални усилия, за да спасят живота му.

Нерегламентираният внос по българските граници е спрян Силвия ГРИГОРОВА В резултат на 24-часови проверки по гранични контролно-пропускателни пунктове на България, на складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища е прекратен нерегламентираният внос на стоки в страната. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Данните за спирането на нерегламентирания внос бяха потвърдени и от БАБХ. Сред по-сериозните случаи от първите дни на проверките са заловените тирове с дини на ГККП „Капитан Петко войвода” и ГККП „Кулата”, които са се опитали да влязат в страната ни без необходимите финансови документи. Друг значим случай

е откриването на 16 тона домати с изтекъл срок на годност на борса в Пловдив, които са унищожени, за да не стигнат до потребителите. Масираните проверки постигат целите в защита на българското производство. В резултат на анализите от направените проверки става ясно, че дейността на мобилните групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите,БАБХ, НАП и Агенция „Митници” имат отлична превантивна функция. Според Явор Гечев, заради постигнатите добрите резултати от съвместните проверки, всички страни са били единодушни, че проверките трябва да продължат. Вариантът, който ще бъде разгледан от експер-

тни групи е базиран на европейските практики. Явор Гечев сподели, че след като се извършат експертните и юридически анализи ще стане ясно как точно да се въведе такъв модел за контрол. Дали това да стане със засилване и регламентиране на междуведомственото сътрудничество или чрез създаване на отделно специализирано звено, което да извършва контрола. „За да се засили ефектът от настоящите проверки ще се разшири техният обхват. Мобилни групи ще бъдат разпратени по допълнителни гранични контролно-пропускателни пунктове, с което се очаква превенцията да е още порезултатна“, допълни Явор Гечев.

Свежи цветя за варненския владика пред пернишката черква

Любомира ПЕЛОВА От деня, в който почина варненският митрополит Кирил, перничани забeлязват букeт свежи цветя, които се сменят непрекъснато, в градинката до централния храм „Св. Иван Рилски”. Върху импровизираната ваза е закрепена бележка с текст:

„Цветята са за варненския Владика. Бог да го прости“. Едва ли н я к о й знае, че цветята изразяват почитта на една перничанка към паметта на Божия служител. Поставя ги всяка сутрин една побеляла жена, която се моли за мир и за здравето и щастието на децата – на Перник, на България, на света. Това е 63-годишната Славейка Борисова, която се гри-

жи и за цветята пред чудотворната икона на Света Богородица пред храма. Тя е там всеки ден, и дори нощем идвала да провери на мястото си ли е ликът на Божията майка, дали вандал – богохулник не го е повредил. Славейка има тежеки здравословни проблеми, но се моли за доброто на добрите, както казва самата тя, а за лошото има провидене. До нея винаги ще видите кофичка с китка здравец и някоя и друга билка, с които е готова да помогне на нуждаещи се срщу някоя и друга стотинка.

12

„Легнали полицаи” укротяват трафика в Рударска махала Любомира ПЕЛОВА От няколко дни жителите на Рударска махала на пернишкото село Драгичево са много по-спокойни за здравето и безопасността си, след като в района бяха монтирани три нови пътни съоъжения, наричани „легнали полицаи”. Трафикът тук е изключително натоварен, особено в почивните дни, когато от и към Рударци и Кладница прелитат хиляди автомобили. Много от шофьорите – любители на високите скорости създават предпоставки за ПТП. Сега този проблем, със съдействието на общинскит администрации в Перник и столицата, „Пътна полиция” към ОД на МВР в Перник и СДВР и най-вече с активното съдействие на кмета на Драгичево Тодор Тодоров, е решен. Жителите на Рударска махала припомнят, че е време да се отрежат и старите тополи, които са особено опасни, тъй като някои са на близо 50 години, а „животът” на дървото според специалистите е около 30 -35.

АПРОПО ПАРТИЙНИТЕ АГИТКИ ВЕЧЕ ЗНАЯТ КОЙ СЕГА Е НОМЕР ЕДНО. Ако допреди няколко дена въпросът за областния управител беше част от градската клюка , в смисъл “ абе защо, докога, какъв е проблемът”, в петък привечер градската клюка мина на друга станция. Пак същите въпроси, само че с друг акцент, даже фалцет. Предварително се знаеше, че който и да стане губернатар, губернията леко ще се развълнува. Къде леко, къде тежко- въпрос на личен избор. Сега въпросът е губернията да се централизира и положението да не става “хуже губернаторское”, по безсмъртните думи на Гоголевия герой. А иначе извън литературата и театъра пред архитект Михайлов стои важна архитектурна задача- да досъгради, доколкото може, провинциалната сграда на пернишкия данъкоплатец. Не само да я санира, а да я направи малко по- светла и прозрачна за агитките, които до оня ден питаха “защо нямаме”, а днес викат “защо имаме”. НАВИКЪТ ДА КАРАШ БЕЗ КНИЖКА СЕ ПРИДОБИВА МНОГО ЛЕСНОКАТО НЕ ТИ ПРАВЯТ НИЩО след първия път. Така хванали един за втори път да кара кола за собствено удоволствие без съответната тапия. Най- вероятно ще го хванат и трети път, стига да имат малко късмет. И пак няма какво да му направят, тъй като не могат да му вземат това, което няма. А ако катаджиите продължат да са упорити и да се заяждат за липсващата му книжка, оня може да се изхитри и да каже, че така протестира срещу системата на каране с книжки, която уронва човешкото достойнство. Я колко лозунги се гледат по телевизията, достатъчно е да вземе на въоръжение само няколко и органите на реда сами ще му издадат книжка, само мир да е. ЧУДО НЕВИЖДАНО! ОНЯ ДЕН В КВАРТАЛ ПАШОВ НАРЯЗАХА ДУПКИТЕ ПО ПЪТЯ и изкърпиха асфалта за няма и два часа. В други времена тия две процедури са отнемали две седмици. Ето блестящ пример, когато бързата работа не е срам за майстора. Освен ако същите майстори не кърпят същите дупки след няколко месеца.

Вестник Съперник 2013.07.15 бр.133  

Вестник Съперник 2013.07.15 бр.133

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you