Page 1


Glòria Nicolau i Figuera Màster de Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura Curs 2012-2013

2


Introducció... Aquesta guia de llibres recomanats uneix els diferents llibres que inclou a partir del títol “La natura tot ho sap”. Joana Raspall és qui ha inspirat aquest títol ja que a més de ser el seu centenari, va escriure molts poemes d’elements de la natura, com la neu, el camp, els arbres, les flors, els animals.. Més avall us deixem un poema de la poetessa que enguany compleix 100 anys amb bona salut. També pensem que és important el coneixement de la naturalesa, el desenvolupament d’una actitud de salvaguarda i protecció del patrimoni natural amb l’enriquiment de les activitats lingüístiques. D’aquesta manera, creiem quer haurem aconseguit fomentar unes actituds positives envers la natura i una conducta cívica i respectuosa amb el medi ambient. La guia que presentem està destinada a la franja de lectors de 10 a 12 anys. El principal criteri de selecció han estat les històries que tenen algun fil conductor de la trama relacionat amb la natura, tant flora com fauna, a més de ser novetats literàries recomanades per la crítica dels últims anys. Hem procurat que la guia inclogués diferents tipologies de llibres, tot i que amb certa dificultat a causa de la poca oferta de qualitat en diferents formats i suports. La selecció de llibres s’ha fet a partir de fonts més comunes en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil, la secció de recomanats de GRETEL, el més recomanats de la biblioteca de l’Associació de Mestres Rosa Sensat i de la selecció dels millors llibres de l’any 2011 de la revista Faristol. Els llibres que s’han seleccionat hem intentat que fossin el més variats possibles pel que fa tant a la tipologia com al format. Les dades que es detallen de cada llibre són el títol, l’autor, l’il·lustrador, l’editorial, l’any de publicació i un comentari que pretén ser atractiu.

3


Per iniciar aquesta recomanació literària us fem un petit regal:

La rel La rel de l’arbre no sap que jo li estimo les branques perquè fan ombra a l’estiu, i l’hivern, al foc escalfen; perquè puc collir-hi flors i quan té fruita, menjar-ne. I no li prenc res de franc! que quan està assedegada i els núvols passen de llarg, sóc l’amic que li dóna aigua. Joana Raspall, 1998

4


És flora de jardí... Títol: El jardí secret Autor: Frances Hodgson Burnett Il·lustrador: Núria Giralt Editorial: Viena Any: 2011 Gènere: Novel·la Comentari: És un clàssic intemporal que tracta de la capacitat de superació i del poder de transformació que emana del contacte amb la naturalesa. Mary, la seva protagonista, és una heroïna de la marginació. A l’inici se la presenta com una nena indesitjable, però al llarg de la novel·la transforma la seva aparent lletjor en bellesa espiritual gràcies al poder regenerador del jardí, al fet de compartir la vida amb el servei de la residència i al fet de confrontar la seva neurosi amb la del seu cosí Colin. Un segle després de la primera edició del llibre, el seu missatge connecta perfectament amb els valors del segle XXI i, encara avui, és una lectura que pot ensenyar molt sobre el món adult als seus joves lectors.

5


És flora natural... Títol: L’herbari de les fades Autor: Sébastien Perez Il·lustrador: Benjamin Lacombe Editorial: Edicions Baula Any: 2011 Gènere: Àlbum il·lustrat Comentari: És un tractat de ciències de la natura i un recull d'històries fosques i passat recent. Per ordre de Rasputín, el científic Aleksandr Bogdanovitch viatja al bosc de Broceliande, del qual s'expliquen moltes llegendes, a la recerca de l'elixir de la immortalitat. En lloc seu troba un fantàstic món d'éssers meravellosos que el captivarà. Un llibre de gran format sobre l'apassionant univers de les fades. Les belles imatges d'aquests éssers i les plantes que habiten il·lustren el diari que narra la història. El text es completa amb la correspondència del científic i pàgines de paper vegetal amb espectaculars il·lustracions.

6


Ho són els éssers vius amb el seu hàbitat... Títol: Aquí no hi ha silenci Autor: Phillis Gershator Il·lustrador: Jay Alison Editorial: Intermon Oxfam Any: 2009 Gènere: Àlbum il·lustrat / poesia Comentari: És un llibre per a llegir en veu altra i anar gaudint de les imatges. La poesia rítmica de Phillis Gershator i les il·lustracions enrevessades d’Alison Jay són la combinació perfecta per a celebrar els sons intemporals de les estacions: de l’estiu a la tardor i de l’hivern a la primavera. Podria ser la bonior relaxant de les abelles a l’estiu. O, tal vegada, el cruixit de les fulles a la tardor quan es trepitgen. Escolta el brunzit dels insectes, el rauc de les granotes i el trepig fort de les botes... I és que estàs envoltat de sons!

7


Títol: Kulanjango: el viatge de l’àguila Autor: Gill Lewis Editorial: Cruïlla Any: 2011 Gènere: Novel·la Comentari: L’autora vol fomentar l’amor i la protecció dels animals amb l’excel·lent retrat migratori d’una àliga pescadora (espècie quasi extingida a Escòcia) i donar algunes singularitats geogràfiques i socials del seu país. La sorprenent descoberta de l’àguila niant prop del riu fa que en Callum i la Iona, dos adolescents fins aquell moment uns perfectes desconeguts, superin les diferències social que els separen i es comprometin a vetllar per la supervivència de l’animal. Es tracta d’una lectura estimulant que enganxa des del primer capítol i que presenta diferents punts forts; l’empatia que promouen en el lector els protagonistes; xocar de cop amb un fet del tot insospitat; l’oportunitat de descobrir i de reflexionar sobre com i amb quins recursos el mateix lector podria comptar si es trobava en una situació semblant. 8


Títol: L’esparver Autor: Anna Tortajada Il·lustrador: Pedro Rodríguez Editorial: Barcanova Any: 2007 Gènere: Novel·la Comentari: Al nord de Tunísia hi ha una tradició mil·lenària: caçar amb esparvers. Tot un ritu de compromís amb la natura que en Maruan i la cosina Fàtima aprenen del seu oncle, a qui sempre han seduït aquests ocells. Aquest llibre descriu la fascinant aventura de la descoberta que fan aquests nois des de la captura de l'au fins al seu alliberament en un festival multicolor, i que passa pel procés d'ensinistrament de l'esparver, que els fa veure la importància de respectar totes les criatures que mantenen el fràgil equilibri de la natura.

9


Títol: Tigre, tigre Autor: Lynne Reid Banks Editorial: Bambú Any: 2010 Gènere: Novel·la històrica Comentari: És una novel·la històrica fascinant que aprofundeix en les dues representacions mítiques del tigre, fera salvatge/fera dominada, en relatar el destí de dos preciosos felins trets del seu hàbitat natural, la selva, per tal d’entretenir els humans, ja sigui a casa o al Coliseu. El llibre explora la crueltat, però també la compassió humana, mira críticament l’exercici del poder en una societat de castes i recrea de manera impecable la Roma Imperial. Per la finesa amb què retrata les emocions, és una lectura que commou i fa pensar.

10


També podem gaudir-la... Títol: La muntanya de les tres coves Autor: Olov Enquist Il·lustrador: Stina Wirsén Editorial: Cruïlla Any: 2007 Gènere: Novel·la Comentari: Història d’aventures protagonitzada per un avi i els seus quatre néts que fan una excursió aparentment tranquil·la a una muntanya anomenada “de les Tres Coves”. La pujada al cim està farcida d’anècdotes i algun misteri, però tot es precipita quan gairebé són a punt d’arribar a les Tres Coves. Llavors comencen els problemes i els perills: una cama trencada, els óssos, els caçadors furtius, els llops, la por. Els nois han de prendre decisions, demostrar la seva valentia i han de ser prou llestos per salvar-se a ells mateixos.

11


12

La natura tot ho sap  

Guia de llibres recomanats.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you