Page 1

Bútorjavítási szakszótár Akril festék---- vízzel hígítható műanyag festékrevesedést gátló és favédő hatóanyagokkal, tartalmaz titán-dioxidot és fényálló színes pigmentet Alkidgyanta---- észter sűrítéssel nyert gyanta, amely a festékanyagokban alkalmazva ezeket igen rugalmassá, nagyon ellenállóvá és hőmérsékletállóvá teszi Ár---- dörzsár, háromélű penge (fafogantyúba erősítve. A csavarlyukak kipontozására, kijelölésére használják Berakási munkák---- furnérozott felületek díszítő mintákkal való élénkítésére másfajta furnérokat, fémeket építenek be. A bedolgozást közvetlenül a furnérozás után végzik, amikor az enyv még nyúlós, vagy a furnérozás előtt Borítás---- vastag fabetét a bútordarab dekoratív kialakításához Bútorlap---- egymás mellett fekvő falécek összeenyvezéséből létrehozott falap, amelyet bútorgyártásra használnak. A két külső réteg keresztbe enyvezett zárófurnér Csap---- különböző vastagságú barázdáit hengeres farúd Csomó, ághely---- a faanyag természetes szabálytalansága. Nagyságuktól, számuktól és helyzetüktől függően csökkenthetik a fa szilárdságát és megnehezítik a megmunkálást; értéknövelő, megszépítő hatásuk is lehet (pl. cirbolya körte) Csontenyv---- a növényi enyvek előtt, csontból, bőrökből, bőrhulladékokból és egyéb szerves anyagokból előállított ragasztóanyag, amelyet állati eredetű enyvnek is neveznek; tábla, gyöngy, pehely, pikkely alakban kínálják. A feldolgozáshoz vízben meg kell duzzasztani, és fel kell forrósítani Epoxigyanta ragasztó---- nagy szilárdságú műgyanta ragasztó Faerezet---- a fa évgyűrűi és színe által előidézett rajzolat (textúra) Farostlemez ---- a széthasogatott és szálakra bontott fahulladékból rostmorzsát készítenek, amelyhez műgyantát kevernek. Nagy nyomáson és hőmérsékleten sima felületű és világos vagy középbarna színű vastag lapokká sajtolják. Bútorok hátlapját, fiókdeszkát és különböző lapokat készítenek belőle Forgácslemezek---- összetételük faforgács, amelyet műgyantával kevernek, majd hevítéssel és nyomással a kívánt vastagságra sajtolnak Francia politúr---- sellakpolitúr. Magas fényű, képlékeny és áttetsző bevonat régi értékes búrtorok felületén. Összetétele: denaturált szeszben oldott sellak (gumigyanta, trópusi fákon)


Furnér---- vékony falemez, amelyet fatörzsből készítenek. Fűrész-, kés-, hántolt és radiál furnért különböztetünk meg Fúró---- kézi vagy elektromos fúrógép fúrótokmányába behelyezendő a felhasználás céljától és a géptől függően különböző átmérőjű és alakú szerszám lyukak fúrására Hátoló---- különleges alakú, pl. háromszög keresztmetszetű szerszám, amellyel a sarkokból és díszítő elemekből a festék- és ragasztó maradvány eltávolítható Intarzia---- különböző fafajtákból készült furnérokkal, amelyeket felragasztás előtt díszítő vagy képszerű motívumokká komponálnak össze Karborund---- mesterséges szilícium-karbidból készülő csiszolókő lapos vésők stb. élezéséhez Kárpitléc---- a székülőke hátsó keretén húzódó faléc Laminát---- öntapadó hordozófelületre kasírozott műanyag nyomtatott faerezet mintázattal Laposvéső---- facsapok, fecskefarkak és élhornyok kivésésére használatos egyenes élű véső Latex (gumitej)---- trópusi fák friss tejnedvéből nyerik és emulziókban, diszperziókban használják fel PVA---- polivinil-acetát. acetilénből polimerizált származék, fehér faenyv kötőanyagként használják PVAC-enyv---- használatos fehérenyv (pl. Ponal) Rajztű---- csúcsos fémszerszám a keményfán végzett pontos bejelölésekhez Reszelők---- nem gyalulható. Ívelt felületek és peremek megmunkálására alkalmas szerszám. Szerszámok élezésére is használják Sellak----a sellakpolitúr alapanyaga. A kereskedelemben apró szemcsék vagy lapocskák alakjában kapható. Barnássárga-vörösesbarna színű Süllyesztő vagy kúpos süllyesztő ---- a fúrótokmányba helyezve fúrt lyukak kúpos kitágítására, kivájására szolgál. A süllyeszték a csavarfejek befogadásához szükséges Szorítók---- a csavarszorítók és a satu fontos szorítóeszköz az enyvezett fa részek összeszorításához Szövetszegély---- az anyagdarab tömörre szövött széle, amely nem rojtozódhat ki Termoplaszt---- a melegen alakítható műanyagok csoportja (hőre lágyuló) Tixotropia---- a festék vagy lakk meghatározott fizikai állapota. A festék képlékeny, keveréskor folyékony és ismét megdermed (tixotropikus konzisztencia)


Töltőanyag---- fafelületek kisebb mélyedéseinek kitöltésére a tervezett felületkezelésnek megfelelően folyékonyfát, viaszkitett, sellakkittet használnak. Fapórusok (pl. tölgy) kitöltésére pórustöltőanyagok alkalmasak. A töltőanyag lehet horzsakőliszt, alabástromgipsz, sülypát, keményítőtej. Az üvegpor és a porított gyanta áttetszővé teszi. A kötőanyag oldott sellak. oldott cellulóz vagy terpentinnel hígított lenolaj Vetemedés---- a fa nedvesség vagy hőhatás következtében deformálódik Zárólap---- (réteges falemez) összetétele 3, 5, 7 vagy több egymásra enyvezett faréteg (furnér), amelynek erezete váltakozóan hossz- vagy keresztirányban fut. Bútorkészítésnél csak betétek, hátlapok, fióklapok céljára használják Forrás: Kitty Grime, Bútorok restaurálása és javítása

Profile for Sándor Kispál

Bútorjavítási szakszótár  

Bútorjavítási szakszótár Szakkifelyezések értelmező magyarázatai.

Bútorjavítási szakszótár  

Bútorjavítási szakszótár Szakkifelyezések értelmező magyarázatai.

Advertisement