Page 1

Spanyol konyha lépésről lépésre


A

spanyol konyha ötvözi az országot alkotó régiók kony-

haművészetét. Galícia, Katalónia, Baszkföld, Kasztília vagy Andalúzia eltérő természeti adottságai, történelme és kultúrája az étkezési szokásokban is tükröződik. A spanyol étlapot a kelták, rómaiak és arabok is gazdagították. Amerikából is sok új alapanyag került a spanyol hozzávalók közé. A főzéshez leginkább olívaolajat használnak. Kedvelik a húst, a halat és a tenger gyümölcseit, a sajtot, a gyümölcsöt és a zamatos bort.

002_031_spanyol_hu.indd 2

2011.11.14 12:39:09


002_031_spanyol_hu.indd 3

2011.11.14 12:39:13


[ Kulturális olvasztótégely E

urópa legnyugatibb részén, az Ibériaifélszigeten fekszik Spanyolország. Afrikától a 12 km széles Gibraltári-szoros választja el. Az országhoz két szigetcsoport is tartozik: a Baleár-szigetek a Földközitengeren és a Kanári-szigetek az Atlanti-óceánon. Az ország középső része a Meseta, a 600 méterrel a tenger szintje feletti magasságban található fennsík. Spanyolország és Franciaország természetes határa a Pireneusok, amelynek legmagasabb csúcsai meghaladják a 3000 métert is, akárcsak délen a Sierra Nevada vagy a Sierra Morena és az északon levő Kantábriai-hegység. A félsziget első lakosai az ibérek és a kelták voltak, őket követték a föníciaiak, a görögök, a rómaiak és a közép-európai germán törzsek. A 800 éves arab uralom mély nyomokat hagyott a félsziget életében.

La Coruña

GALÍCIA

Santiago de Compostela

Lug

Pontevedra

Orense

Santiago de Compostela

Galícia közigazgatási és szellemi központja a világörökség részét képezi. Régi egyetemi város: lakóinak egyharmada diák. A város a katedrális köré épült, amely a IX. század óta több millió zarándok úti célja volt.

*

extremad Badajoz

Navarra tartomány fővárosa, Pamplona leginkább San Fermín ünnepéről ismert, amelynek ideje alatt reggelente bikákat futtatnak végig a város utcáin egészen az arénáig, ahol este bikaviadalt rendeznek.

Huel

Kasztília–La Mancha

Az autonóm tartomány az araboktól kapta az al-Mansha (aszályos föld) nevet. A spanyol Meseta déli részén fekszik. Fontos mezőgazdasági terület, ahol a földet a mai napig hagyományos módszerekkel művelik. A tájat Miguel de Cervantes Don Quijote de la Mancha című regénye tette halhatatlanná.

KANÁRI-SZIGETEK A Guggenheim Múzeum 1997-ben történt átadása hatalmas kulturális fellendülést hozott Bilbao számára.

la palma

gomera

Lanzarote

Santa Cruz de Tenerife Las Palmas de Gran Canaria

fuerteventura

tenerife hierro

gran canaria

6

002_031_spanyol_hu.indd 6

2011.11.14 12:39:58


A mai Spanyolország más-más kulturális hagyományokkal rendelkező népcsoportok szövetségéből jött létre, autonóm tartományokból épül fel. Minden autonómia őrzi saját identitását és történelmi tradícióit, számtalan helyi jellegzetességgel gazdagítva az ország kultúráját. Galícia, Katalónia és Baszkföld önálló nyelvvel is rendelkezik.

Santander

ASZTÚRIA

Coruña

Orense

Salamanca

KASZTÍLIA ÉS LEÓN Segovia

madrid

Cáceres

Badajoz

la rioja

Valladolid

Avila

extremadura

Mérida

Sevilla

Logroño

Huesca

KATALÓNIA

Zaragoza

Soria

ARAGÓNIA

Guadalajara

BALEÁR-SZIGETEK MEnorca

Valencia valencia

Ciudad Real

ANDALÚZIA

Barcelona

Castellón de la Plana

Albacete

Girona

Baszk nyelven Donostia, Baszkföld (Euskadi) egyik legfontosabb városa. A Vizcayai-öböl fontos halászati kikötője, egyben jelentős kulturális és turisztikai központ. La Concha (’kagyló’) nevű tengeröble a spanyol arisztokrácia kedvelt nyaralóhelye, amelynek díszes palotái igazi látványosságot nyújtanak.

Tarragona

Cuenca

KASZTÍLIA-LA MANCHA

Lleida

Teruel

Madrid

Toledo

Córdoba Huelva

Pamplona

navarra

Burgos

Palencia Zamora

Bilbao San Sebastián

Vitoria

León

San Sebastián

BASZKFÖLD

KANTÁBRIA

Oviedo

Lugo

]

mallorca ibiza

Palma de Mallorca

formentera

Barcelona murcia

Jaén

Alicante

Murcia

Granada

Katalónia fővárosa, az ország demográfiai és gazdasági szempontból második legfontosabb városa. Lenyűgöző építészeti örökségéhez tartozik a gótikus negyed és a híres építész, Antonio Gaudí szecessziós alkotásai, mint a képen látható Sagrada Familia-bazilika.

Málaga Cádiz

Almería

Granada

Az arab uralom Granadában tartott legtovább, így ez a lenyűgöző andalúz város őrzi a mór kultúra és építészet legcsodásabb emlékeit. Életre szóló élményt nyújt egy séta az Alhambrában, a Generalife kertjeiben vagy az Albayzín negyed kanyargós utcáin.

Madrid

Madrid az ország közepén fekszik, 1561 óta Spanyolország fővárosa. Dinamikus metropolisz, az ország gazdasági motorja, s csodálatos múzeumai révén, mint például a Prado, a Reina Sofía és a Tyssen-Bornemisza gyűjtemény felbecsülhetetlen értékű kulturális értékek őrzője.

7

002_031_spanyol_hu.indd 7

2011.11.14 12:40:32


[ A változatosság konyhája Valencia és Murcia konyhája

Gasztronómiai régiók

Murcia Spanyolország zöldségeskertje, Valencia hagyományos mediterrán konyhájában pedig a hal és a tenger gyümölcsei dominálnak. Egyik legjellegzetesebb ételük az all i pebre (valenciai nyelven fokhagyma és bors), egy fűszeres mártás, amellyel a haléte-

{ }

leket, elsősorban az angolnát főzik. A rizs az egész Földközitenger térségében alapvető élelmiszer, és nagyon változatos módokon készítik. Legemblematikusabb változata a valenciai paella, a hallal és tenger gyümölcseivel készített sáfrányos rizs.

A rizs mindig is a halételek fontos kísérője volt. Sok ma is népszerű rizsételt eredetileg a mélytengeri halászok főztek először a nyílt tengeren, hajójuk fedélzetén. Hiszen a hosszú utakon a rizs sokkal kevésbé volt romlandó, mint a búza és a belőle készült kenyérfélék.

Tőkehal: a parttól a szárazföldig

Ez a világszerte kedvelt halfaj a baszk és katalán konyha egyik alappillére. Sózással vagy szárítással tartósítják, régen csak így volt lehetőség arra, hogy a part menti települé-

sektől távolabb is hozzájussanak. Számtalan módon készítik: csípős, fokhagymás szószban, sütve, bundázva, de csinálnak belőle pástétomot és tölteléket is.

Az ország nagy része a mediterrán konyhának hódol: olívaolajjal főznek, kedvelik a halat, a tenger gyümölcseit, a zöldséget, a kenyeret, a rizst és a bort. Ám az egyes régiók kulturális hagyományai a főzési szokásokon is nyomot hagytak. Északon az ételeket mártások kísérik, az ország középső részén grillezik a húst és a halat, délen inkább sütik vagy bundázzák, a keleti partvidéken pedig rizzsel készítik el. A gasztronómiai sokféleségből kiemelkedik Baszkföld, Galícia és Katalónia, az a három autonóm tartomány, melynek népei rendkívül büszkék saját történelmükre, nyelvükre, intézményrendszerükre és kulturális hagyományaikra.

A baszk konyha

Az itt élők mindig is halászatból és állattenyésztésből éltek, ezért sem meglepő, hogy legnépszerűbb ételeik halból, a tenger gyümölcseiből, illetve marha- és kecskehúsból készülnek. Híresek az itteni húskészítmények, mint a tripotx, a bárányvérrel készült hurka, vagy a hegyi levegőn érlelt sonka. Jellegzetes előételük a pichos (baszkul pintxos), a falatnyi kenyérszeletekre fogpiszkálóval rögzített hús, hal vagy pástétom.

A galíciai konyha

A galíciai konyha messze földön híres a sült polipról, amelyet hagyományosan fatányéron szolgálnak fel, és az empanada nevű töltött sült tésztáról, amelyet nagyon sok változatban készítenek. Jellegzetes főzőedényük a pote, a három lábon álló hasas öntöttvas fazék, amelyben akár több napon át rotyoghat a ragu vagy a sokfajta finom egytálétel valamelyike, mint a csicseriborsóval készített pacal.

8

002_031_spanyol_hu.indd 8

2011.11.14 12:40:50


Spanyolországot az idők folyamán számtalan kulturális hatás érte, és konyhaművészete is tükrözi a sokféle hagyományt. A spanyol konyha alapanyagai igen változatosak, és nemegyszer messze földről érkeznek. A végeredmény: különleges ízeket egybeolvasztó mediterrán konyha.

*

]

Az ország közepén

Kasztília és Extremadura konyhaművészete lényegében hasonló. Sokféle sültet és felvágottat esznek, melyek közül az egyik leghíresebb a morcón, a bélbe töltött vastag paprikás szalámi. Nagyon sokféle édes és sós búzakenyeret, illetve piskótát sütnek, de legalább ilyen nevezetesek a különféle kecskesajtok is.

Andalúzia

h

A virágzó mezőgazdaságnak köszönhetően a spanyolok minden évszakban remek friss alapanyagokhoz jutnak hozzá. A piac a mindennapi élet szerves része, ahol nemcsak vásárolni, hanem többnyire kóstolni is lehet. Katalónia legszebb és legnagyobb ilyen látványossága a barcelonai Szent József piac, amelyet a helyiek csak La Boquería néven emlegetnek, ami annyit tesz: ’a város gyomra’. 1836-ban nyitották meg a hajdani Szent Józsefkolostor helyén a híres Ramblas sétányon.

A katalán konyha

A katalán konyha rendkívül változatos, a mediterrán konyha megannyi csodáját ötvözi. A régi rómaiak és francia szomszédaik egyaránt hatottak rá. Az egyik legjellemzőbb sajátossága a picada, amely a legkülönfélébb húsos és zöldséges ételek végső ízét adja meg. Számtalan változata létezik. Mozsárban megtört friss és szárított fűszerek, pirított magok, olívaolaj, pirított kenyér, sőt nemegyszer fokhagyma és étcsokoládé adja az alapját. Ezt azután hús- vagy zöldségalaplével sűrű mártássá főzik. Legalább ilyen híres a pa amb tomàquet, a paradicsomvelővel megkent, sóval és olívaolajjal ízesített kenyér.

Andalúziát a 800 éves arab fennhatóság alatt erős iszlám kulturális hatás érte. A halat és a tenger gyümölcseit főként panírozva és olajban kisütve készítik. Nagyon finom az andalúziai ropogós sült szardínia, a pescaítos. Az ital mellé kínált vendégmarasztaló falatkák, a tapas szokása is andalúz eredetű. Egyik legnépszerűbb fogásuk a gazpacho, a hűsítő leves. 9

002_031_spanyol_hu.indd 9

2011.11.14 12:41:03


[ Jellegzetes élelmiszerek A tenger ajándékai k

A sokszínű halválasztékból a tőkehal, a szardínia és a tonhal kiemelkedően népszerűek. Számtalan recept nélkülözhetetlen hozzávalói, akárcsak a sokféle kagyló és rák, a polip vagy a tintahal.

Hüvelyesek k

A spanyolok sok lencsét, babot és csicseriborsót esznek. A lencsét ecetesen készítik, és nem sűrítik. A sokfajta bab számos fogás alapját képezi. Csicseriborsóból készül az egyik legfinomabb egytálétel, a cocido, amelybe sonkacsont, csirke- és disznóhús, krumpli, valamint zöldbab is kerül.

v Hús

Spanyolország Európa egyik legnagyobb húsfogyasztó nemzete. Szeretik a bárányt, a sertést, a baromfit, a marhát, a kecskét, a birkát és nyulat. De nagyon sok vadhúst is fogyasztanak, hiszen az ország bővelkedik fürjben, szarvasban és vaddisznóban. Több mint 1,5 millió spanyol vadászik rendszeresen, és az üzletekben is hatalmas választék van vadhúsból.

c Rizs

Spanyolország Európa legrégebbi rizstermelő országa. Legfontosabb ültetvényei az Ebro deltájában és a murciai Calasparrában találhatók. Itt termesztik a közkedvelt bomba, senia és bahia fajtákat is. A spanyol ételekhez leginkább a közepes szemű rizs illik. Sok más jellegzetes rizsétel mellett ebből készül a híres paella is.

Zöldség k

A spanyolok imádják a zöldségeket. A legtöbb receptből nem hiányozhat a paradicsom, a hagyma és a fokhagyma, a sült paprika vagy a cukkini. Az andalúz fokhagymalevesbe és a fehérborral készített serpenyős pecsenyékbe, valamint a gazpachóba is bőven adagolják.

c Sajt

Spanyolország a kecskék, birkák, tehenek és a pásztorok hazája, így régi hagyománya van a kézműves sajtkészítésnek. Ez az ősi tudás tükröződik a lenyűgöző sajtválasztékban: a lágy sajtok mellett, mint a galíciai tetilla kéksajtot is készítenek, mint a híres cabrales, vagy kemény sajtokat, mint amilyen a manchego. Spanyolországban sajtot enni kész szertartás: legtöbbször a sajt ízét kiemelő minőségi vörösborral, olajbogyóval és házikenyérrel fogyasztják.

Felvágott k

A spanyol konyha az ibériai fekete lábú sertést becsüli legtöbbre, amelyből a nemzeti jelképnek számító serrano sonkát is készítik. A különféle kolbászok és szalámik mellett a hurkát is nagyon kedvelik, amelyet olívaolajban tartósítanak.

10

002_031_spanyol_hu.indd 10

2011.11.14 12:41:20


A spanyol konyha az alapanyagok gazdag választékából merít, és nagy becsben tartja a kézművestermékeket. Előétel gyanánt falatnyi darabokra vágott sajtot, sonkát és sajtot csipegetnek, amit olajbogyó vagy saláta, illetve gazpacho követ. A főfogásokat finom borok és rusztikus kenyérfélék kísérik, majd friss gyümölcs következik. Kenyér T

A spanyolok minden meleg ételhez kenyeret kínálnak, amelyet többnyire közvetlenül étkezés előtt vásárolnak frissen. Kenyér nélkül olyannyira elképzelhetetlen a főétkezés, hogy a vendéglőkben sem számítanak fel érte külön árat, ugyanúgy a menü része, mint az olcsó, de jó minőségű vörösbor. A hétköznapi barra (bagetthez hasonló rúdkenyér) mellett sok különleges helyi kenyérspecialitást is érdemes megkóstolni. Ilyen a leóni vekni, a katalán parasztkenyér, a pa de pagès vagy az andalúz cipócska, a pachocha, más néven hoyo.

Zöldfűszerek l

Az illatos füvek sokféleképpen jelen vannak a mindennapi spanyol konyhában. A kakukkfű, a rozmaring, a babérlevél, a menta, a petrezselyem, az oregánó, a bazsalikom és a majoránna önállóan vagy fűszercsokorban kerül ízesítőként a levesekbe, ragukba és mártásokba. De nagy hagyományuk van a zöldfűszerekből készített gyógyteáknak is.

Gyümölcs k

Spanyolország nemzetközi szinten is jelentős gyümölcstermelő ország, az európai piac egyik fő ellátója. Az éghajlatnak köszönhetően egész évben nagy a választék. Nemcsak a hagyományos gyümölcsökből, mint a rendkívül jó minőségű narancs, mandarin és citrom, cseresznye, szamóca, illetve füge, de az újabban egyre népszerűbb karambolából vagy kiviből is.

]

v Turrón

A legnépszerűbb spanyol édességek és sütemények fő összetevője a méz, a tojás és a mandula. Közülük is kiemelkedik a valószínűleg arab eredetű turrón (mandulanugát), amely nélkül elképzelhetetlen lenne a karácsony. Bár újabban sokféle változat kerül a boltokba, a népszerűségi listát még mindig a hagyományos jijóni (puha) és alicantei (kemény) változat vezeti.

v Olívaolaj

Spanyolországban van a világ legtöbb olajfája. A kenyér és a bor mellett az ókor óta ez a mediterrán konyha harmadik pillére. A hidegen sajtolt olívaolaj nagyon egészséges, csökkenti a vér koleszterinszintjét.

c Diófélék és magok

A spanyolok sok ételbe tesznek pirított mandulát vagy fenyőmagot, legfinomabb grillázsaik is ezekből készülnek. Zöld dióból készül a ratafia nevű híres katalán likőr, amelyet többek közt citromhéjjal, szegfűszeggel és mentával ízesítenek. Mandulát és mogyorót is szívesen csipegetnek poharazgatás közben. Ragaszkodnak ahhoz, hogy mindszentek előestéjén sült gesztenyét egyenek, vagy hogy esküvőre és keresztelőre cukorbevonatú mandulát ajándékozzanak a vendégeknek kis dobozkákban.

v Bor Cava k

A cava a habzóborok királya. Úgy készül, mint a pezsgő. Nem hiányozhat az ünnepi asztalokról, de bármilyen jó hír vagy örvendetes esemény kapcsán is előkerül egy üveg jóféle cava. A legtöbb és legfinomabb Katalóniában készül.

Bortermelés szempontjából Spanyolország kivételes adottságokkal rendelkezik. A pincészetek több évszázados bortermelői hagyományokat ápolnak, boraikat a világ legjobbjai közé sorolják. A vega sicilia única gran reserva bukéja egyedülálló, tíz évig érlelik. De legalább ilyen híres a mézédes moscatel oro, a vérszegénység ellen kitűnő Santa Catalina nevű vasbor, a málaga virgen, a rioja vagy a jerez is.

11

002_031_spanyol_hu.indd 11

2011.11.14 12:41:38


[ Gazpacho HOZZÁVALÓK (6 személyre)

ESZKÖZÖK

2 szelet kenyér (héja nélkül)

tál

1 csésze hideg víz

lábas

1 kg paradicsom + 1-2 a tálaláshoz

szűrőkanál

1 uborka + egy kevés a tálaláshoz

vágódeszka

3 gerezd fokhagyma

kés

1 zöld kaliforniai paprika + egy kevés a tálaláshoz

fakanál

1 piros kaliforniai paprika + egy kevés a tálaláshoz 1/2 hagyma 4 evőkanál olívaolaj só 1 evőkanál sherryecet 1 csésze kenyérkocka

turmixgép kúpos szűrő levesestál merőkanál műanyag háztartási fólia serpenyő tálkák

Sherryecet

Az ecet nélkülözhetetlen ehhez a fogáshoz. Kiemeli az ízeket, és a savanykás íz csillapítja a szomjat a nyári forróságban. A sherryecet egyedi, gazdag és lágy ízéről híres, de ha nem sikerül beszereznünk, használjunk helyette félszáraz bort vagy vörösborecetet. Az ecetet óvatosan kell adagolni: ha túl sokat teszünk az ételbe, könnyen elnyomja a többi hozzávaló ízét. 40

032_077_spanyol_hu.indd 40

2011.11.14 12:30:31


Az ízesítésen és a hozzávalók arányán múlik, hogy milyen a feltálalt gazpacho. Van, aki több fokhagymát tesz bele, mások teljesen elhagyják például a kenyeret. Sokan azt szeretik, ha a gazpacho darabos és sűrű, kanalazásra való leves állagú, míg mások jobban kedvelik jégkockákkal behűtve pohárból kortyolgatni a hűsítő levet.

]

41

032_077_spanyol_hu.indd 41

2011.11.14 12:30:34


[

Gazpacho lépésről lépésre

»1

Előkészítés

Szétmorzsoljuk a kenyérbelet, és 15 percig áztatjuk 1 csésze hideg vízben.

»2

A paradicsomot apróra vágjuk, és félretesszük.

»

FORTÉLY

Mielőtt feldarabolnánk az uborkát, mindig vágjuk le a két

»5

végét, nemcsak mert emészthetetlen, hanem mert keserű lehet. Jobb, ha a paradicsomnak is lehúzzuk a héját, hiszen a pürében zavaró lehet. Ha teljesen homogén állagú gazpachót szeretnénk, turmixolás után érdemes szitán vagy szűrőn is átnyomkodni.

[

A paprikát kockákra vágjuk. Egy keveset félreteszünk a tálaláshoz.

»7

42

032_077_spanyol_hu.indd 42

Hozzáadunk 4 evőkanál olívaolajat,

]

és az egészet összeturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kis vizet, és turmixoljuk további néhány másodpercig.

2011.11.14 12:30:45


Előkészítés, pépesítés, szűrés

»3

Az uborkát meghámozzuk, és feldaraboljuk. Felhasználásig félretesszük.

»4

»

A három gerezd fokhagymát meghámozzuk, de egészben hagyjuk. Félretesszük.

»

FORTÉLY

Spanyolország néhány vidékén a gazpachót úgy szervíroz-

»6

PÉPESÍTÉS

zák, hogy az egyes hozzávalókból kis tálkákban külön is kínálnak, hogy ki-ki kedve szerint gazdagíthassa a maga adagját. Ehhez érdemes tehát a megadottaknál több hozzávalót előkészíteni, így mi is igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk az asztalra. A kísérő levesbetétek sorát bővíthetjük darabolt garnélával, marinírozott articsókával vagy akár pirított mandulával is. A turmixgépbe tesszük a paradicsomot, az uborkát, a paprikát, az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a kenyeret az áztatólével együtt.

»8

SZŰRÉS

A gazpachót kúpos szűrőn vagy szitán átszűrjük.

»9

Levesestálba öntjük, sózzuk, és sherryecettel ízesítjük.

43

032_077_spanyol_hu.indd 43

2011.11.14 12:30:56


»

Gazpacho lépésről lépésre

»10

»11

HŰTÉS

Az edényt letakarjuk műanyag háztartási fóliával, és tálalásig a hűtőben pihentetjük.

BEFEJEZÉS

A félretett paradicsom héját lehúzzuk, a magját kikanalazzuk, a húsát feldaraboljuk. Tálkába tesszük, megsózzuk, és tálalásig a hűtőbe tesszük.

»14

»

FORTÉLY

Különleges tálalóedények Az utóbbi időben nagy divat külön gazpachós szervizzel tálalni. A speciális étkészlet kerek levesestálból és köré helyezhető, ívelt oldalú, háromszögletű kisebb tálkákból áll, amelyekben a levesbetéteket tálalhatjuk. A rendkívül dekoratív elrendezés különösen a forgatható aljzatnak köszönhetően egyben nagyon praktikus is, mivel így mindenki hozzáfér a választékhoz.

A paradicsomot, uborkát, a pirított kenyérkockát, a félretett paprikát és hagymát tartalmazó tálkákat az asztalra tesszük.

» Ajoblanco

VARIÁCIÓK Fehér gazpacho Hozzávalók 4 személyre: 2 szelet kenyér, 2 csésze víz, 30 dkg hámozott, nyers mandula, 3 gerezd fokhagyma, 1 csésze olívaolaj, 2 evőkanál sherryecet vagy fehérborecet, só, néhány szem mag nélküli fehér szőlő a díszítéshez. Elkészítés: A kenyeret 15 percre beáztatjuk a hideg vízbe. Amikor jól megszívta magát, lecsöpögtetjük. A mandulát

és a fokhagymát krémesre turmixoljuk. Hozzáadjuk a kenyeret, és tovább turmixoljuk. Ha túlságosan sűrű, felönthetjük egy kevés hideg vízzel. Beleöntjük az olívaolajat, a sherryecetet, majd megsózzuk. Újra összeturmixoljuk. A kész gazpachót tálba öntjük, lefedjük, és legalább 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Tálalás előtt még egyszer átturmixoljuk.

Tálkákba osztjuk, és minden adagot 2-3 félbevágott szőlőszemmel díszítve tálaljuk.

44

032_077_spanyol_hu.indd 44

2011.11.14 12:31:01


Hűtés, befejezés

»12

]

»13

Serpenyőben 2 evőkanál olívaolajat hevítünk, és aranyszínűre pirítjuk benne a kockára vágott kenyeret. Lecsöpögtetjük, és tálkába szedjük.

Meghámozzuk a félretett uborkát, és felkockázzuk. Tálkákba tesszük, megsózzuk, és tálalásig szintén a hűtőbe tesszük.

[ ] »15

TÁLALÁS

Behűtve tálaljuk, és külön tálkákban kínáljuk mellé a kísérőket.

45

032_077_spanyol_hu.indd 45

2011.11.14 12:31:15

Spanyol konyha lepesrol lepesre  

Izek es kulturak

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you