a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

SANT JUST DESVERN

NÚM. 316 • OCTUBRE 2019 • PUBLICACIÓ MUNICIPAL • INCLOU ACTIVITATS D’AGENDA • WWW.SANTJUST.CAT

Recuperem la Font de la Bonaigua

50 anys de Festes de Tardor amb propostes per a tothom

L’art entra als locals comercials buits de Sant Just

El Club Natació Sant Just celebra 30 anys d’història


Mig segle de Festes de Tardor amb un mateix objectiu: oferir activitats i atraure la gent al carrer

Imatge de les primeres Festes de Tardor de la Col·lecció Quintana Cortès, 1970

ACTE DE PRESENTACIÓ DE LA 50 EDICIÓ DE LES FESTES DE TARDOR Dissabte 5 d’octubre, 12.30 h, primera planta del Mercat

L

es Festes de Tardor bufen enguany 50 anys d’història. El camí va començar a l’Ateneu de Sant Just Desvern l’any 1970. Els inicis van ser tímids, totes les activitats es feien dins l’Ateneu. Quatre anys més tard, però, es va produir un gir total amb la incorporació de gent jove a l’entitat que va acabar assumint la gestió i la programació. Aires nous que van suposar obrir les festes a tot el poble i afavorir la convivència i la integració. La participació i la implicació de moltes persones a títol individual i entitats va fer que les festes creixessin quant a dimensió i qualitat dels espectacles i activitats. Caps als anys 80 es va produir un relleu i l’Ajuntament va acabar assumint l’organització. Al llarg d’aquests anys han canviat força coses però l’objectiu primigeni és el mateix: avui, les Festes de Tardor continuen sent una eclosió d’activitats als equipaments i als carrers del poble, així com punt de trobada pel veïnat. No debades, Sant Just al Carrer ha esdevingut, sense dubtes, l’activitat més concorreguda del poble. Per celebrar aquests 50 anys s’han preparat activitats de tot tipus i per a les diferents franges d’edat. Del 17 al 27 d’octubre hi haurà propostes culturals, socials i comercials per atraure la ciutadania i gaudir-ne. En els següents blocs destaquem algunes de les activitats però podeu consultar tota la programació a santjust.cat i al programa que es farà arribar a totes les llars els propers dies.

2 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

Els 50 anys es mereixien una presentació per anar obrint boca. A banda de recordar els inicis de les festes, també es donaran a conèixer algunes de les activitats més novedoses, com les accions artístiques del “Persona”, l’exposició de fotografies antigues de Sant Just al Carrer, i el tràiler de la websèrie Sant Just Fever. I tot això es compartirà amb les entitats locals, que seran convidades a la trobada anual. També s’ha fet per a l’ocasió una imatge de Festes de Tardor moderna i atractiva, que s’utilitzarà en els diferents elements de difusió, com ara les estovalles de paper individuals que es faran arribar als punts de restauració del municipi i que destacaran algunes de les activitats del programa. Es tracta d’una campanya de difusió en col·laboració amb el comerç del poble.

EXPOSICIÓ DE FOTOGRAFIES ANTIGUES DE SANT JUST AL CARRER Del 17 al 27 d’octubre, plaça Campreciós i plaça Verdaguer Una mirada al passat, això és el que pretén l’exposició de fotografies antigues de Sant Just al Carrer obra de Francesc Fàbregas. FRANCESC FÀBREGAS Veí i fotògraf “Aquesta mostra de fotografies al carrer és un homenatge a l’Ateneu, com a entitat que va impulsar fa 50 anys la creació de les Festes de Tardor, així com la primera edició de Sant Just al Carrer, l’any 1974, i a totes les persones i institucions que van participar-hi”


RECITAL POÈTIC DE JOAN MARGARIT I LUIS GARCIA MONTERO

SEGUICI I BALLS PROPIS DE FESTES DE TARDOR

Dijous 17 d’octubre, 19.30 h, El Celler de Can Ginestar

Divendres 18 d’octubre, 19 h, plaça Malaret

La Biblioteca Joan Margarit organitza aquest acte amb dos dels poetes més importants del panorama actual: Joan Margarit, premi Reina Sofía de poesia Iberoamericana 2019, i Luis García Montero, director de l’Institut Cervantes. Dues retòriques molt diferents: social i amable la de García Montero, despullada i solitària la de Margarit. ROSA MARIA VALLÈS Directora de la Biblioteca Joan Margarit “Aquest acte és una oportunitat molt especial per tornar a reunir a la Biblioteca de Sant Just a aquests dos poetes que es troben entre els més rellevants de la poesia contemporània en català i castellà, i per gaudir d’un recital únic per l’amistat i la complicitat que existeix entre ells dos. El motiu és la celebració dels 8 anys del bateig de la nostra biblioteca amb el nom de Joan Margarit, veí de Sant Just”

GALA DE LA WEBSÈRIE SANT JUST FEVER I FEVER PARTY Divendres 25 d’octubre, 20 h, parc Roquetes Després d’un mes de rodatge pels carrers i espais públics de Sant Just Fever i un altre mes de post producció, arriba l’esperada presentació d’aquesta websèrie policíaca protagonitzada per veïnat del municipi i produïda per Mun Films. I després de la gala hi haurà festa oberta al públic davant del Casal de Joves amenitzada amb música dels anys 80. L’entrada tindrà un cost de 5 euros i s’haurà de reservar prèviament a l’adreça sjf@munfilms.com (per les persones que van participar del crownfunding serà gratuïta). PAU ARDÈVOL Director creatiu de la sèrie “En el marc de les Festes de Tardor, totes les persones que han fet possible Sant Just Fever ens retrobarem de nou per veure plegats el resultat de la feina titànica que vàrem fer durant el mes de juliol. Un projecte que encara ara ens fa vertígen i que ha sobrepassat amb escreix totes les espectatives que hi teniem posades. Projecció de l’últim capitol en primicia, making of, les sempre divertides prese falses, entrega de premis i finalment una festa dels 80 per celebrar-ho. Deixeu que us pugi el Fever!”

La Ginesta de l’Ateneu de Sant Just, amb la col·laboració de la Colla Gegantera, l’Esbart Sant Just, el Drac i Dimonis han preparat el seguici, per tercer any consecutiu, i balls que ompliran de música, dansa i tradició els carrers del poble durant més de cinc hores. Hi haurà cercavila, balls propis, sopar popular i actuació de balls bojos.

PERSONA SE SUMA A LES FESTES Des del 2016 el col·lectiu santjustenc dona suport a la creació contemporània i als nous llenguatges artístics, buscant espai a casa per a l’exhibició, la creació i la producció.

Dissabte 19 i diumenge 20 Teatre: “Excalibur, i altres històries d’animals morts”, Cia. Hermanas Picohueso Primera planta del Mercat Dissabte 19.30 h. Diumenge 19 h La companyia Hermanos Picohueso presenta aquest espectacle que també és un joc i un programa de televisió. L’obra s’endinsa en el desplegament de les pors mundials des del punt de vista dels animals morts que, sense saber-ho, n’han estat les víctimes col·laterals. El dissabte 19 hi haurà un col·loqui posterior amb la periodista cultural Clara Nervión i els integrants de la companyia Picohueso.

Dijous 24 d’octubre Projecció del documental “Caras y Lugares”, Agnès Varda i J.R. Primera planta del Mercat. 20 h L’Agnès va escollir el cinema. El JR, la fotografia. Junts s’uneixen en un viatge basat en l’atzar i la creativitat. En una furgoneta màgica que imprimeix fotografies de gran format, recorren els pobles del sud de la França rural i donen veu a les persones anònimes que els habiten. Penúltim documental d’Agnès Varda, reconeguda cineasta de la Nouvelle Vague i una de les pioneres del cinema feminista. OLGA ÁLVAREZ Col·lectiu Persona “ Si em pregunteu per l’objectiu i la relació que hi ha entre totes les accions programades us diria que hi ha la lògica de l’atzar, del aquí i de l’ara. S’ha tingut en compte el context on s’emmarca, el seu públic i les propostes latents tant de casa com de fora. Finalment comptarem amb l’homenatge a la cineasta Agnès Varda que acompanyarà la intervenció del fotògraf Francesc Fàbregas, tindrem l’oportunitat de veure l’última producció de la cia. Hermanas Picohueso que tant èxit ha tingut a Fira Tàrrega, i compartirem una estona amb la periodista cultural Clara Narvión. El fil conductor sembla ser l’audiovisual i la quarta paret, en parlem dissabte al col·loqui post-funció”

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 3


NIT DE SANT JUST AL CARRER

SANT JUST AL CARRER

Dissabte 26 d’octubre Tarda i nit als carrers del centre

Diumenge 27 d’octubre De 10 a 14.30h a l’entorn de la plaça Verdaguer

Amb la complicitat de les associacions comercials, jornada amb botigues obertes i tapes al Mercat com a principals reclams al voltant dels carrers Bonavista, Raval i Creu. Més d’una seixantena d’establiments obriran fins les 12 de la nit per oferir els seus productes i serveis, i els paradistes del Mercat oferiran més de 10.000 tapes. A tot això cal sumar actuacions i espectacles de petit format.

Sant Just al Carrer és l’element diferencial de les Festes de Tardor, una jornada que s’ha mantingut al llarg dels anys i que, any rere any, és multitudinària gràcies a la participació de moltes entitats, escoles, col· lectius, artesans/es i famílies. A banda de les paradetes a l’entorn de la plaça Verdaguer, també hi haurà batucada, xaranga, actuacions de mim i activitats per a totes les edats.

A petició dels assentadors del Mercat, com a novetat enguany no hi haurà tiquets de tapes per comprar-los de forma anticipada, ja que cada parada cobrarà directament les consumicions.

Fins el 21 d’octubre hi ha temps per sol·licitar la instal·lació de paradetes per Sant Just al Carrer

ROSA MARIA MANUEL Associació Desvern Comerç i Empresa “L’Associació Desvern Comerç i Empresa us convida a participar d’una nit on podreu conèixer el nostre comerç des de la vessant més festiva, oferint obsequis i descomptes, dins d’un marc on la música i actuacions no hi faltaran”

4 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

JOAN FANECA Actor i veí “En aquestes festes, amb el meu company en Joan Segalés farem un petit número de mim que farà referència a l’espectacle que vam fer l’any 1978, i del qual es pot veure una imatge a l’exposició de fotos antigues de Sant Just al Carrer. Després de tants anys, que les festes continuïn sent un referent perquè la gent es trobi i consumeixi cultura i tradicions del poble és tot un mèrit”.


EQUIP DE GOVERN QUÈ ENS ESTÀ PASSANT COM A SOCIETAT?

Cal exigir més mitjans en tots els àmbits i admetre que tenim un problema públic de primer nivell. Els passos i els esforços fets fins ara s’han quedat curts. Cal seguir incidint en la prevenció, en l’atenció i en l’acompanyament constant. Cap dona s’ha de sentir sola quan pateix violència masclista, una agressió sexual o qualsevol agressió a la seva llibertat.

Josep Perpinyà i Palau ALCALDE

Quan ETA estava activa, la resposta de la ciutadania era massiva, el rebuig polític era unànime i les accions policials i judicials eren contundents. Durant tota la seva història, ETA va assassinar a 864 persones. Avui en dia, les dones estan morint a mans del seus marits o exmarits de manera alarmant, com el darrer cas que hem conegut a Gavà. Aquest any, les víctimes ja són més de 40, i si sumem totes les dones mortes per violència masclista al conjunt de l’Estat des de 2003, la xifra supera el miler. La resposta al carrer és massiva? El rebuig polític és unànime? Les accions policials i judicials són contundents? El 20 de setembre, centenars de persones, principalment dones, van sortir als carrers de tot l’Estat per reclamar l’estat d’emergència feminista. Les dones no poden fer una vida plena quan el degoteig de dones assassinades és constant; quan els delictes sexuals s’estan duplicant; quan creix el nombre de violacions grupals en relació amb anys anteriors. Això no és pot tolerar. El sistema actual no funciona. Hi ha lleis pioneres en la igualtat i en la lluita contra la violència masclista però el sistema judicial falla contínuament. Des del punt de vista social, el sistema de protecció a les víctimes té moltes mancances. Si una dona ha de marxar de casa seva, no hi ha prou pisos d’emergència disponibles. Si no ha treballat en els darrers temps, la cerca de feina és complicada. Si ha d’iniciar la via judicial, el procés és llarg i costós. Quan hi ha fills o filles en comú, l’agressor tendeix a utilitzar-los com a eina de pressió i de control cap a la víctima.

POBRESA ENERGÈTICA Just Fosalva i Sanjuan 2n tinent d’alcalde

Durant el mes d’agost, aquest Ajuntament va rebre, com molts altres ajuntaments de Catalunya, una carta de la companyia elèctrica Endesa en què ens comunicava que emprendria les accions necessàries per agilitzar el cobrament de deutes i reclamava que l’Ajuntament es fes càrrec del 50% del deute acumulat. Si no, Endesa començaria a tallar el subministrament elèctric a les persones afectades a partir de l’1 d’octubre.

El mes de juliol va ser assassinada una dona cada dos dies: 42 en el que portem d'any; i els delictes sexuals a l’Estat espanyol van créixer un 50% durant l'estiu

L’amenaça d’Endesa a les famílies vulnerables i als ajuntaments és del tot intolerable, tant pel fons perquè menysté la realitat social de la pobresa energètica i la legislació catalana que protegeix les persones vulnerables, com per la forma perquè és una amenaça als ajuntaments i a les persones afectades del tot inacceptable. El Govern de la Generalitat ha de tenir un posicionament públic clar i coherent en defensa dels ajuntaments i de les persones afectades, ha de posar en marxa tots els mecanismes jurídics i polítics per fer front a l’actuació d’Endesa i ha de desenvolupar plenament la llei 24/2015 per garantir la plena protecció de les persones vulnerables. L’Ajuntament continua estant a la primera línia d’atenció ciutadana, i els serveis de benestar social han hagut de fer front a complicades tramitacions i informes de vulnerabilitat amb l’agilitat requerida sense els recursos addicionals necessaris. Ha estat una càrrega afegida a la ja complicada situació de càrregues de treball. I ho ha fet, com passa massa sovint, com a resposta a situacions d’emergència i la majoria de vegades amb fons propis, sense el suport de la resta d’administracions.

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 5


ENTREVISTA A ELISA SÈCULI, GASPAR ORRIOLS I ANTONI MALARET, PARTICIPANTS EN L’ORGANITZACIÓ DE LES FESTES DE TARDOR ELS SEUS PRIMERS ANYS

“La il·lusió, la col·laboració i l’esforç de moltes persones van ser la clau de l’èxit de les Festes de Tardor” L’Ateneu de Sant Just va ser el bressol de les Festes de Tardor. Van néixer el 1970 com una activitat més de l’entitat, però el veritable sotrac es va produir quatre anys més tard, quan un grup de jovent va agafar les regnes de l’organització amb l’objectiu d’obrir les festes a tot el poble i fer-les molt més participatives. La il·lusió, l’empenta i l’esforç de moltes persones que s’hi van implicar van fer possible que l’èxit popular de les festes anés creixent. 50 anys després, els objectius i les activitats han canviat molt, però les festes han esdevingut patrimoni intangible de Sant Just i continuen arrossegant la ciutadania a gaudir de la cultura als carrers. Quins records teniu d’aquelles primeres Festes de Tardor? Al principi les activitats es feien dins l’Ateneu amb poca incidència en el conjunt del poble i el canvi de l’any 1974 va ser conseqüència de la crisi generacional que, aquells anys, afectava molts àmbits de la societat. A l’entitat s’hi havia incorporat un gran nombre de joves, majoritàriament a través de la Secció Excursionista SEAS, i les tensions amb la junta directiva començaven a ser freqüents. D’un d’aquests debats en va resultar que la Comissió de Cultura, integrada pel jovent, assumís l’organització de les Festes. Això ens va donar llibertat total per actuar i ens va permetre complir els nostres objectius de sortir al carrer i afavorir la participació de sectors socials diversos. La programació d’aquell any és un reflex d’aquesta voluntat i com a activitats més significatives tenim el dia de Sant Just al Carrer i el concert conjunt dels cantants Ovidi Montllor i Manuel Gerena. A què atribuïu l’èxit de les festes d’aquells primers anys? El context social i polític del moment hi té molt a veure. La gent tenia moltes ganes de fer coses, de participar, i per fer qualsevol activitat érem una bona colla. A l’hora de fer propostes i donar opinions s’escoltava a tothom, fossin o no de l’Ateneu.

6 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

També hi col·laboraven moltes entitats, comerços i empreses. I la manca de recursos econòmics era substituïda per la creativitat i l’enginy per dur a terme propostes innovadores i amb capacitat d’atracció. Aquesta eufòria quant va durar? Durant aquests anys vam fer coses realment interessants i vam poder portar gent de nivell com Lluís Llach, Pavlovsky, Comediants... Les festes van anar creixent quant en dimensió i participació. En algunes edicions les festes duraven fins a dos mesos per la gran quantitat d’activitats que s’oferien, ja que tothom hi volia participar d’una manera o altra. Però tot té un cicle, i mantenir el nivell era difícil. Això, sumat al pols que hi havia amb l’Ajuntament per liderar unes festes que havien agafat tant de protagonisme, va fer que a finals dels 80 l’organització fos assumida pel consistori. Sant Just al Carrer és un dels trets diferencials de les Festes de Tardor. Ha canviat gaire al llarg dels anys? Sí, molt. Els primers anys les activitats culturals i artístiques al carrer eren les protagonistes, no hi havia paradetes. Ara la fira ho domina tot. Pel que fa a la gent, segurament surt la mateixa o més que abans, però el que no té res a veure és el nivell d’implicació de la gent en l’organització. Això s’ha perdut totalment. Però els temps han canviat i avui les festes responen a uns altres objectius i a una altra realitat social.


Sinergies econòmico-creatives que generen oportunitats Els aparadors de tres locals comercials (carrer Bonavista 105, plaça del Parador 3 i carrer Reial 79-81) acullen fins al 14 de novembre una mostra d’art contemporani de set artistes de Sant Just Desvern. Aquesta iniciativa té dos objectius: d’una banda, reivindicar la feina d’artistes locals especialistes en diferents disciplines i, de l’altra, donar ús i visibilitat a locals comercials ara en desús per dinamitzar la via pública, fer-la més atractiva i potenciar l’espai com a local comercial. Les persones que exposen són Ignasi Rosés, Marcel Camps, Montserrat Sastre, Miracle Serra, Nil Nebot, Roger Abella i Ruben Córdoba. La iniciativa ha estat possible gràcies a la complicitat de la propietat d’aquests locals. El catàleg d’obres i el contingut del projecte es pot consultar a l’espai web de Rutes Singulars de santjust.cat

Projectes que formen part del programa europeu Rutes Singulars D’altra banda, aquest mes de setembre ha quedat instal·lat al carrer del Mercat un banc artístic, obra de Noemí Fernández, Daniel Aragonés i Nil Carreras. Aquesta peça de mobiliari urbà va ser la guanyadora del concurs públic convocat al mes de març amb la voluntat de fer visible a la via pública un mobiliari que combinés funcionalitat i disseny artístic, i l’acció creativa i empresària de persones emprenedores. Aquests dos projectes formen part d’“Interreg-Rutes Singulars”, cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) mitjançant el Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). Aquest projecte europeu ha permès, entre altres accions, recuperar i difondre el Refugi Antiaeri de Les Escoles, definir rutes de patrimoni, debatre en una jornada sobre el potencial dels municipis amb la creativitat econòmica, generar línies d’actuació per activar l’economia creativa, crear sinergies entre l’economia i persones generadores d’art i difondre el projecte en murals al carrer. Com a projecte transfronterer, s’ha difós entre els municipis del grup

de socis i ha permès exportar el potencial creatiu fora de Sant Just Desvern. Els municipis socis amb Sant Just i que comparteixen el mateix objectiu són Barakaldo, Irun, Foix i Tournefeille, i la fundació catalana Kreanta. La darrera de les accions del projecte serà un mural sota el pont de la rambla Modolell que pretén ser un element d’integració del territori a partir del concepte natura: natura/Collserola, espai urbà i espai productiu econòmic industrial de Sant Just Diagonal.

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 7


NOTÍCIES BREUS ACCIONS PER EVITAR LA PROLIFERACIÓ DE PLAGUES L’Ajuntament, amb la col·laboració d’una empresa especialitzada en el control de plagues, treballa per evitar la proliferació de plagues al municipi, tant en els equipaments municipals com a la via pública. En cas que veieu paneroles, ratolins, formigues, vespes... podeu contactar amb el Servei de Salut Pública, al telèfon 93 480 48 00. D’altra banda, també s’està treballant per controlar la proliferació de coloms al poble amb diferents accions: es farà una campanya informativa a les zones més afectades, i s’estan protegint els edificis municipals per evitar que es refugiïn i niïn. Recordem que està prohibit posar productes a la via pública per eliminar els coloms i /o altres espècies d’animals perquè pot perjudicar la salubritat d’altres animals i persones. Tampoc està permès donar de menjar a la via pública als animals. En cas de trobar qualsevol animal mort a la via pública cal avisar al Servei de Salut Pública.

L’AMB INICIA EL PROCÉS DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA DEL PDU METROPOLITÀ La ciutadania de Sant Just i d’altres municipis de l’entorn podrà debatre i fer aportacions sobre el futur Pla Director Urbanístic (PDU) metropolità el pròxim 8 d’octubre a les 6 de la tarda al Prat de Llobregat. Es convida les persones representants d’entitats, col·lectius o a títol individual que vulguin participar en aquest procés que facin la inscripció via web. Després d’una visita guiada a l’exposició “Metròpolis de Ciutats” hi haurà una sessió de debat ciutadà de 2 hores de durada. Podeu consultar tota la informació a santjust.cat o a http://urbanisme.amb.cat El període d’informació pública del PDU metropolità va començar oficialment el passat 26 de març del 2019, quan el Consell Metropolità va aprovar el document de l’Avanç d’aquest Pla director urbanístic. Aquest finalitzarà el pròxim 13 de desembre del 2019. A banda de l’exposició itinerant i el procés de participació ciutadana, també es produiran un seguit de debats amb diferents col·legis professionals.

8 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

ESPAI DE PARTICIPACIÓ INFANTIL I ADOLESCENT: PRESENTA, PROPOSA, MILLORA! El 19 de setembre, el grup impulsor del projecte de participació infantil i adolescent es va reunir a Les Escoles per seguir treballant en el nou projecte co-dissenyat per ells i elles: Espai de participació infantil i adolescent. Sota l’eslògan PRESENTA, PROPOSA, MILLORA! el grup ha preparat un procés de presentació de candidatures i  votacions a les escoles i on-line per a infants i adolescents de la ciutat. I el proper mes de novembre es realitzarà el procés d’elecció de nous membres per a conformar un grup d’infants i adolescents actiu i amb motivacions per transformar i incidir en temes de ciutat. Es donaran dos procediments de votacions:  per infants i adolescents escolaritzats i no escolaritzats a centres educatius de Sant Just. Del 1 al 11 de novembre: presentació de candidatures: Per a infants i adolescents no escolaritzats: enviant un correu amb la candidatura a: pec@santjust.cat Infants i adolescents escolaritzats: al centre educatiu. • Del 12 al 22 de novembre: Votacions de les candidatures  • Del 25 al 29 de novembre constitució de la llista de membres. • 2 de desembre es farà publica la llista del grup de membres escollit. • 12 de desembre es celebrarà l’acte de constitució formal del grup. Més informació a santjust.cat


NOTÍCIES BREUS REGULAR LA CIRCULACIÓ DE BICICLETES I VEHICLES DE MOBILITAT PERSONAL Sant Just està treballant en la nova ordenança municipal reguladora de la circulació de bicicletes, vehicles de mobilitat personal i cicles de més de dues rodes. En els propers dies es penjarà a l’e-tauler l’esborrany per la consulta ciutadana. La consulta és prèvia a la tramitació de l’ordenança.

FRONT INSTITUCIONAL CONTRA ENDESA PER AMENAÇAR AMB TALLAR LA LLUM A FAMÍLIES VULNERABLES A PARTIR DE L’1 D’OCTUBRE

NOU CICLE D’ACTIVITATS A LA JUGATECA AMBIENTAL DEL MIL·LENARI I DE TORREBLANCA Al setembre han començat les activitats i es perllongaran fins el 23 de novembre. Al parc del Mil·lenari es fa tots els dissabtes al matí, i a Torreblanca els diumenges, i s’ofereixen diversos jocs, manualitats i tallers. És una iniciativa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona que ja s’està duent a terme en 28 parcs metropolitans per conèixer l’entorn i posar en valor el medi natural. A l’edició anterior, la primavera de 2019, la jugateca del parc del Mil·lenari va augmentar l’assistència fins a les 644 persones, i la del parc de Torreblanca va registrar una participació per sobre del miler de persones.

La Generalitat, les associacions municipalistes i els Ajuntaments han enviat una carta conjunta a Endesa per exigir a la companyia que retiri l’amenaça d’iniciar talls de subministrament a partir de l’1 d’octubre a les persones vulnerables amb rebuts pendents. La llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, prohibeix els talls de subministrament a les persones en situació d’exclusió residencial. Per tant, la companyia s’ha de seure a negociar amb les administracions i subscriure un conveni per determinar com es fa front al deute acumulat d’impagaments. Donada la inexistència d’un conveni marc entre administracions i companyies, els Ajuntaments estan fent front al pagament de les factures, com és el cas del consistori de Sant Just Desvern. Durant l’any 2018, ja es van pagar 75 rebuts d’electricitat per un import de prop de 5.500 euros. Ara la companyia reclama a Sant Just un deute acumulat de 15.284 euros, dels quals reclama al consistori el 50% del cost. Al costat de la resta d’administracions, l’Ajuntament farà les accions que calguin per defensar els drets de la ciutadania que pugui resultar afectada.

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 9


El nou curs escolar comença amb normalitat i amb les escoles a punt

El nou curs escolar 2019-2020 va començar amb normalitat per a un total de 1291 nenes i nens de primària a Sant Just Desvern. Per centres, a l’escola Canigó s’han matriculat 441 infants, al Montserrat 392, al Montseny 237 i al col·legi concertat Madre Sacramento 215. Pel que fa a secundària obligatòria (ESO), a l’Institut Sant Just s’han matriculat 485 nois i noies i al concertat Madre Sacramento 111.

10 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

L’acte d’obertura del curs escolar es farà el 15 d’octubre a les 18 h de la tarda a La Vagoneta i tractarà sobre la participació infantil com a repte col·lectiu. MILLORES ALS CENTRES

Durant els mesos d’estiu s’han dut a terme obres de millora en diferents centres. S’ha renovat el paviment del pati de l’edifici Sant Ferran a l’escola Canigó i, també

en aquest centre, s’ha dut a terme la restitució del terra de dues aules per part del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. A l’escola Montserrat, la Generalitat ha fet l’ampliació de dues aules, la reforma de la zona de l’AMPA per habilitar-hi uns lavabos i la pavimentació de dues zones dels patis exteriors. I al Montseny, s’han arranjat els arrambadors del vestíbul.


El tramvia compleix 15 anys amb rècord de viatges i amb una valoració excel·lent L’any 2004 començaven a circular els primers tramvies per les xarxes Trambaix i Trambesòs. En aquests 15 anys de funcionament ha esdevingut el transport públic més ben valorat, amb 29 milions de viatgers el 2018. El creixement del nombre de viatges del tramvia ha estat constant des que es va posar en marxa, amb 350 milions de viatges al llarg d’aquests anys. La xarxa Trambaix, amb tres línies (T1, T2 i T3) i 29 parades i una demanda superior, ha registrat més de 227 milions de viatges des del 2004, i la xarxa Trambesòs, amb tres línies (T4, T5 i T6) i 27 parades, 107 milions de viatges. Un acord entre els diferents ajuntaments i el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, van fer efectiu un dels transports més sostenibles, més ben valorats i més utilitzats del Baix Llobregat. Alhora, l’actuació urbanística també va suposar un canvi radical dels espais que travessa, amb una millora de l’entorn i els serveis. A mitjans de setembre es va fer un acte, presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, amb personalitats polítiques dels municipis per on passa i treballadors de les empreses públiques i privades que fan possible el seu funcionament. En l’acte es van recordar els inicis de la gestió, la coordinació entre administracions i les properes actuacions previstes en el Pla d’Infraestructures, com la unió de les dues línies de tram –Llobregat i Besòs– i la prolongació de la T3 pel carrer Laureà Miró, que està en fase d’estudi informatiu i s’està treballant amb els ajuntaments de Sant Just i Esplugues.

També es va fer palesa la necessitat d’anar incorporant més accions sostenibles per fer front a l’emergència del canvi climàtic.

Total nombre de viatgers i viatgeres al tram Sant Just Desvern-Sant Feliu de Llobregat 1,2 m

1.015.727 1m

800.000

600.000

575.386

400.000 2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2015

2016

2017

2018

Nombre de viatgers per parades 600.000

Sant Feliu / Consell Comarcal Torreblanca Walden Rambla de Sant Just

500.000 400.000 300.000 200.000 100.000 0 2007

2008

2009

2010

Espai publicitari cedit per l’Ajuntament als comerços guanyadors del concurs d’aparadors 2019

2011

2012

2013

2014

2018

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 11


SERVEIS PÚBLICS AL TEU ABAST…

POSAR EN VALOR EL PATRIMONI LOCAL PER GAUDIR-NE Recuperar, conservar, protegir i difondre el patrimoni local és clau per poder entendre i gaudir de la història que ens envolta. Sant Just Desvern té una especial cura per posar-lo en valor i acostar-lo a la ciutadania.

Part del mosaic original de la font

En aquest sentit, una de les darreres accions que s’han dut a terme ha estat l’excavació arqueològica extensiva de la Font de la Bonaigua a final del mes de juliol. Els treballs van permetre la localització i documentació d’aquest espai d’esbarjo on moltes famílies santjustenques es trobaven per berenar i celebrar diades populars, com l’enterrament de la sardina, el dia de la truita o la Festa Major, entre les dècades de 1930 i 1970. La font va quedar totalment soterrada quan es va fer la canalització de la riera de Sant Just i, posteriorment, l’institut, l’any 1979. L’any 2002, l’Ajuntament va fer una cala que va servir per localitzar les escales i ara, una empresa d’excavacions i un arqueòleg, amb el corresponent permís del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, l’han documentat i han fet un aixecament planimètric amb un dron. L’excavació ha permès comprovar que el mur de tancament final –no localitzat l’any 2002– va ser enderrocat de la meitat en amunt a l’alçada del retòl que diu Font de la Bonaigua, de manera que es va perdre el 90% del mosaic ceràmic on hi havia una figura femenina, possiblement una dona d’aigua. Es mantenen en bon estat el paviment de rajols ceràmics i els graons per pujar a la font fets amb còdols de riu i només s’han localitzat restes dels dos bancs que servien per seure. A l’agost es va fer un acte de presentació al veïnat, en el qual diverses persones van explicar vivències i anècdotes relacionades amb aquest espai, explicant la necessitat de cobrir-lo per no perdre les restes de la font. I a principi de setembre es va procedir a protegir amb geotèxtil les restes constructives de la Font de la Bonaigua –a una fondària de 4 metres–, per tal de garantir la seguretat. A partir d’ara, l’Ajuntament està estudiant les diferents opcions per visibilitzar de nou la Font de la Bonaigua a curt termini. Altres accions de recuperació del patrimoni en marxa en aquests moments es relacionen amb el patrimoni de la vinya i el vi. Són la premsa del vi de Can Ginestar i el lacus (cup) romà imperial situat a Camp Roig, on s’ha posat una nova coberta i s’han encarregat uns dibuixos per mostrar com funcionava aquesta estructura, que servia per contenir líquids, dins de la part rústica de la vila romana de Quatre Camins, i que es va descobrir fa 15 anys arran de les obres del tramvia al seu pas per la carretera. La darrera gran actuació de recuperació de patrimoni, però, ha estat la del refugi, que es va construir per protegir la població civil, permet conèixer de més a prop les vivències d’algunes persones del municipi durant els bombardejos de la Guerra Civil Espanyola gràcies a la implicació de diferents artistes locals i la incorporació de noves tecnologies. Compta amb 3 espais –visita al refugi, mur de la memòria i les escultures 12 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

Visita guiada a el Refugi Antiaeri

i siluetes– i una experiència 360º que està vinculada a 5 personatges: un soldat, un home gran, una nena, una dona embarassada i una mestra. També pel que fa a difusió del patrimoni, aquest 2019 s’ha presentat el treball de recerca de l’historiador Raimon Masdéu i Térmens sobre el monestir femení de Sant Joan de l’Erm (1228-1466), un dels pocs monestirs de dones de l’època, situat al que avui és la masia de Can Cuiàs. L’Ajuntament de Sant Just Desvern es planteja un estudi arqueològic de parament de l’edifici de Can Cuiàs amb possibles sondejos en llocs puntuals que permetin interpretar l’evolució de l’antic monestir i localitzar-ne restes. Aquestes actuacions reforcen el contingut i els 24 elements visitables de les 4 Rutes Singulars que van implementar-se el 2017 amb el projecte europeu POCTEFA, i que es poden consultar a santjust.cat.

Un any després de la seva inauguració més de 1.500 persones han visitat el refugi QR vol de dron


JORNADES EUROPEES DE PATRIMONI 2019 Una altra acció de difusió del patrimoni són les Jornades Europees. Sant Just Desvern se suma a aquesta iniciativa des de l’any 2007.

Divendres dia 11

Jordi Amigó Arxiver municipal “La font va ser una realització de l’ajuntament republicà de Daniel Cardona i Civit, i va ser projectada per l’arquitecte municipal, el senyor Alemany. L’any 1935 ja estava en funcionament. Era la més gran del terme municipal, en aquell moment. Va ser un lloc de trobada fins a final dels anys seixanta. Unes riuades, la construcció del col·lector i, posteriorment, la construcció de l’institut, que s’estrenà el curs 1978-79, la van acabar ensorrant. La població sempre ha mantingut viu el seu record i en certa manera una tristor per una pèrdua que anava més enllà dels murs pròpiament dits.”

María Martínez Padilla “Tornar a veure la font m’ha fet molta il·lusió. Jo vaig néixer a Collblanc i tenia 20 anys quan vaig venir a viure a Sant Just Desvern. Recordo que al meu pare i a la meva mare els hi agradava molt venir a la Font de la Bonaigua, era coma una excursió, perquè esmorzàvem aquí i passàvem un matí molt agradable. Tinc records molt bonics d’aquest indret”.

19:00 h A la Sala Isidor Cònsul de Can Ginestar Presentació del llibre La veritable història de Josep Sàbat, el bandoler Capa Negra amb l’autora, Carme J. Huertas, filòloga i escriptora Organitzen: Biblioteca Joan Margarit i Centre d’Estudis Santjustencs

Dissabte dia 12

10:00 h a 14:00 h Punt d’informació del jaciment iber i medieval de la Penya del Moro Organitza: Ajuntament. Regidoria de Cultura i Patrimoni

Diumenge dia 13

10:00 h A l’equipament municipal Les Escoles Visites comentades al refugi de la Guerra Civil, murals, obres d’art i ulleres 360º Horari: 10, 11, 12 i 13. Durada: 1 hora. Visites gratuïtes Inscripcions: elrefugisantjustdesvern@gmail.com o al telèfon 93 475 6335 Organitza: Ajuntament

ACTUACIÓ A LA PREMSA DE VI DE CAN GINESTAR La premsa de vi, una peça de la segona meitat del segle XIX, estava molt deteriorada. El principal problema era la pèrdua de volum de fusta (de més d’un 60%), la qual cosa comprometia la seguretat de tota l’estructura. L’Ajuntament va encarregar la restauració de la premsa i el 19 d’agost van començar els treballs, que finalitzaran a final d’octubre i que han consistit a: apuntalar la biga per tornar la verticalitat al cargol central perquè quedi ben subjecta; reintegrar la pèrdua de fusta amb roure –la mateixa que l’original– amb una tècnica basada en diferents segments de fusta adherits per donar més força a l’estructura, i el tractament dels ferros per treure’n l’òxid acumulat i protegir-los. Finalment, es netejarà la fusta original i es protegirà amb un vernís de porus oberts. Per evitar que la premsa es torni a malmetre, s’hi farà una actuació de manteniment cada any.

Idoia Tantull González i Cati Aguer Subirós són les persones que estan duent a terme els treballs de restauració a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, del qual són col·laboradores habituals. EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 13


Trobada per crear xarxa empresarial i fer front comú als nous reptes Amb l’objectiu d’obrir un espai per fer xarxa i cercar sinergies entre l’empresariat de Sant Just, el servei de Promoció Econòmica de l’Ajuntament ha organitzat per al 15 d’octubre una jornada adreçada a l’empresariat del poble i altres agents clau de l’entramat de l’energia i de les administracions públiques. La trobada vol donar a conèixer l’associació empresarial de Sant Just amb la intenció de reforçar-la i ampliar-la perquè l’empresariat pugui donar respostes conjuntes als reptes actuals com l’economia circular i l’ús racional de l’energia.

En aquest sentit, a la jornada s’ha previst tractar el canvi que han suposat la derogació de l’impost al sòl i de l’eliminació de les traves que dificultaven l’impuls de l’autoconsum, l’emmagatzematge i l’autoproducció com a factors clau en la competitivitat empresarial, i les comunitats compartides d’energia. Pel que fa a les comunitat compartides d’energia agafa embranzida el terme energia circular que fa referència a l’energia produïda i distribuïda localment, compartida, amb menys malbaratament en la distribució i més facilitat per ser eficients.

Pedro Soria Aliaga Regidor d’Empresa i Innovació “L’objectiu de l’Ajuntament és facilitar espais de trobada en els quals l’empresariat pugui intercanviar idees i plantejar les seves inquietuds per tal de donar-los suport i cercar plegats respostes conjuntes a problemàtiques i/o reptes que els hi puguin afectar. És el cas de les comunitats compartides d’energia, amb les quals s’obren també oportunitats de generació de riquesa. Tanmateix volem fomentar i impulsar l’associacionisme empresarial a Sant Just Desvern com a motor de projectes compartits presents i futurs”.

14 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

Utilitzar la tecnologia per afavorir i controlar l’estalvi d’aigua L’Ajuntament de Sant Just Desvern i Aigües de Barcelona signaran un conveni per implantar la telemesura en els comptadors d’aigua . Això representa una sèrie d’avantatges respecte al sistema tradicional de lectura, com un major control de consums –la qual cosa permet una millora de la gestió de la xarxa, gràcies a la identificació en temps quasi real de l’aigua registrada pels comptadors–; es genera una cultura de consum intel·ligent on les persones poden disposar de tota la informació sobre els seus consums amb un clic i suposa un primer pas cap a la Gestió de la Demanda Activa per a períodes de crisi hídrica. Són accions que aprofiten les noves tecnologies per afavorir la sostenibilitat mediambiental, en aquest cas l’estalvi d’aigua.


30 anys fent de la natació una passió El Club Natació Sant Just va nèixer a final dels anys 80 per facilitar la pràctica de la natació al municipi i evitar que el jovent s’hagués de desplaçar a altres municipis. Segons l’entitat, aquests 30 anys han transcorregut entre moments àlgids i dmoments no tan bons, però actualment, gràcies a l’ampliació de propostes esportives, es troba en un moment de forma excel·lent. En aquests moments, amb 130 llicències, el Club participa en les proves del calendari de la Federació Catalana de Natació, i en els trofeus en què és convidat. A més, any rere any, un grup de nedadors i nedadores del club es classifiquen per als Campionats Nacionals de Catalunya en diferents categories. Paral·lelament l’entitat treballa amb l’Ajuntament per adequar la piscina del Complex Esportiu La Bonaigua per poder-hi realitzar competicions. Com a novetat dels darrers anys ,s’està fomentant que les persones associades participin en les proves

de natació en aigües obertes, en les quals es poden trobar famílies competint, conjuntament i envoltades de natura, en un dels esports més complets que hi ha. La gran empenta, però, va venir amb la creació l’any 2014 de la secció de triatló infantil L’3SCOLA, on participen nens i nenes des de la categoria prebenjamí fins a cadet. L’evolució d’aquesta secció pel que fa a resultats ha estat excel·lent i en només 5 anys ha aconseguit podi cada any als Campionats Nacionals de Catalunya i situar-se entre les tres primeres posicions del rànquing català de triatló infantil per clubs . Aquest any, s’ha obert la secció de persones adultes, de manera que s’han cobert totes les categories.

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 15


a en la VI Curs t a ip ic rt a p es destina a ersones han a p id 0 u 0 g 7 e s e n d o c p Pro ció a u. de la recapta rt a P . a ri nt Joan de Dé à a d S li e o d S a rc e c ials i de re projectes soc

i el Festa Major e d a in u Q la p de ollits a alitzat al Cam Els diners rec re a n a v ir N enors rtista quadre de l’a el centre de m , ú ik ir K a t a don Futbol s’han de Sant Just. subsaharians

OCTUBRE 2019 16 EL BUTLLETÍ JULIOL 2019

El centen ar festes lliu de propostes de la re en els Pu s de sexisme, ra ciutadania per a cis nt u l’edició d s Segurs de la Fe me i LGTBIQfòbia nes sta Majo e 2020. r r es valo ecollides raran pe r

Famílies i p rof d’una jorna essionals de l’educa ció da dins de l’au sobre tècniques de r van poder gaudir elaxació viv la organitz ada per la encial Xarxa 0-6 .

Entitats, partit s polítics i pers ones a títol ind van participar ividual en la tradiciona l ofrena floral a commemorativ l’estàtua a de l’Onze de Se tembre.


El Celler de Can Gine star acull fins al 5 d’ octubre una exposició amb obres de Pepe Jiménez Espe jo amb el títol “Després de l’estupor ”.

a rallong ció r e S s e ’Ac iev veïna N i la regidora d a l e r b e setem lcald ar-la. El 15 de r 100 anys. L’a r-la per felicit fe ta Puig va a Pol, van visi in Social, G ent lm persona

Nou accés al Camp de Futbol pel carrer Narcís Monturiol. Aquesta entrada vol millorar l’accessibilitat a l’equipame nt i evitar molèsties veïnals.

La nit de S ant l’emergènc Just es va tenyir de v ia feminist a convocad ioleta per sumar-se per frenar a a per dese la v nes de col·le assassinad iolència masclista q ctiu u es en el qu e portem d e ja registra 42 done s ’any. s

EL BUTLLETÍ EL BUTLLETÍ OCTUBRE JULIOL 2019 17


PER UNA FISCALITAT MODERADA

IMPULS A LA CULTURA

OCTUBRE DE REIVINDICACIÓ I PARTICIPACIÓ CIUTADANA

Quima Giménez González Grup Municipal del PSC

Laia Flotats Bastardas Grup Municipal de JUNTS X CAT-PAR

Montserrat Molinero Juncà Grup Municipal d’ERC

El PSC de Sant Just Desvern sempre ha defensat una fiscalitat moderada i així ho hem fet des que gestionem les finances públiques a l’Ajuntament. No només hem impulsat una moderació en taxes i preus públics sinó que hem creat ajuts i bonificacions en àmbits tan diversos com el pagament de l’IBI, el foment de les energies renovables; l’impuls de la mobilitat sostenible, etc. De cara a l’any 2020, el grup municipal defensa que els tipus impositius de les taxes es congelin o bé s’incrementin amb l’IPC previst per l’any vinent, donat que els contractes vigents ja tenen previst aquest augment anual. Hem de pensar que la font d’ingressos que té un Ajuntament són els seus impostos, taxes i preus públics i amb tots ells, ha de fer front a totes les despeses, inversions, accions i plans de millora cap a la ciutadania. Defensem totes aquelles bonificacions que tenen a veure amb el medi ambient, o en l’IBI quan es fan millores a les llars perquè s’utilitzi energies renovables. Amb aquestes bonificacions “verdes” volem que el nostre planeta, sigui més respectat per cadascú de nosaltres. I és un bon moment per dir que tothom som responsables de cuidar el nostre poble amb petites accions com separar les nostres deixalles correctament, deixar la brossa dins els contenidors, recollir els excrements dels animals de companyia... També volem seguir impulsant les bonificacions de l’IBI a les famílies d’acord amb el seu nivell d’ingressos. Tanmateix volem que es treballi la tarificació social per tal de tenir una fiscalitat més ajustada als ingressos i característiques de la ciutadania. La primera experiència volem aplicar-la a l’Escola Bressol Marrecs. Gràcies als ingressos previstos a les ordenances, podem seguir donant cobertura a tots els serveis socials que estan en funcionament com són servei d’atenció domiciliaria, les beques menjadors o les beques d’activitats extraescolars. Sense oblidar l’aposta per una educació de qualitat, un esport inclusiu i una cultura diversa. En l’àmbit econòmic, seguirem acompanyant a l’emprenedoria i el teixit econòmic i donant suport al mercat municipal, congelant les taxes de les parades. En relació al mercat ambulant, proposem una reducció del 50% per aquelles parades que vulguin vendre tant els dimecres a la Plaça Camoapa com els dissabtes al Mas Lluí. socialistes.santjustd@gmail.com http://santjust.socialistes.cat/ facebook.com/psc.santjust @socialistesSJD @pscsantjust

18 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

L’octubre ja és aquí. Des de l’any 2017 ha estat un mes de mobilitzacions, i no sembla que aquest any hagi de ser gaire diferent: està a punt d’arribar la sentència dels nostres presos i preses polítics, empresonats i empresonades per defensar els nostres drets i llibertats. Totes les persones que lluitem per tenir una societat lliure, justa i democràtica tenim un deute amb tots ells. Un cop es conegui la sentència del Tribunal Suprem, haurem de tornar al carrer per exigir una amnistia que es tradueixi en la llibertat dels presos i les preses i el retorn de les persones exiliades. No podem fallar! Hem de seguir explicant, clar i català, la situació política i judicial. A Sant Just tenim doble feina, perquè la nostra dinàmica local no s’atura. Serem al carrer per celebrar i participar en les Festes de Tardor. Aquest any, a més, celebrem els 50 anys de Sant Just al Carrer. Els regidors i la regidora d’ERC no formem part de l’equip de govern, però el nostre sentit de la responsabilitat ens va portar, abans de passar a l’oposició, a fer la feina i deixar les activitats d’aquestes festes embastades perquè no perdin el sentit de poble i de cultura que les ha caracteritzat durant aquests anys. Hem de seguir participant en la cultura i assistint als actes i a les activitats. Les Festes de Tardor tenen lloc en un punt neuràlgic de l’any –entre l’estiu i l’hivern–, duren 10 dies –del 17 al 27 d’octubre­– i se celebren amb poesia, el Seguici, el Correllengua, teatre, conferències, exposicions, la Nit de Sant Just al Carrer, concerts i Sant Just al Carrer. Tot això no es pot fer sense el suport de les entitats i les associacions i les persones que en formen part. Cal donar pas a les ganes de fer poble, fer caliu i fer comunitat. Deixem que sigui la ciutadania del nostre municipi qui, a través de les associacions, els comerços, els col·lectius, les entitats, etc., faci treballar la imaginació i ens sorprengui, i que, amb el suport de l’Ajuntament, puguin ser unes festes de civisme, respecte, convivència, divertiment i ganes de passar-ho bé. I no oblidem que després tenim els Karts, el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el Novembre Literari... Per tant, ens espera una tardor moguda, políticament i culturalment. juntsxcatsantjust@gmail.com Twitter: JxCatSantJust // @AlcaldiaRepubl1 facebook.com/JxCatSantJust/ // facebook.com/ AlcaldiaRepublicana/

santjustdesvern@esquerra.cat www.facebook.com/ercsantjust www.twitter.com/ERC_Santjust http://esquerra.cat/santjust


VAGA MUNDIAL PEL CLIMA

ESPAÑA + CATALUÑA= PATRIOTA, NO FACHA

IMPULSEM L’ASSEMBLEA D’ELECTES

Just Fosalva i Sanjuan Grup Municipal de Movem Sant Just

Kiko Ferrer Miguel Grup Municipal de Ciutadans

Carles Garcia Salas Grup Municipal de la CUP

Al ple del mes de juliol vam declarar l’emergència climàtica. Aquesta declaració té com a objectiu principal col·locar la crisi climàtica al centre del debat polític i social per plantejar una sèrie d’objectius i accions que permetin mitigar els efectes de l’escalfament global. La declaració d’emergència es vincula a dues premisses: reconèixer el problema i plantejar un eix d’actuació per resoldre’l. La crisi climàtica és conseqüència directa del model de producció extractivista i de consum globalitzat que posa en risc la nostra pròpia supervivència i la d’un gran nombre d’ecosistemes i que afecta especialment i de manera injusta les poblacions més empobrides i vulnerables del món. No respondre amb prou contundència a l’emergència climàtica seria una enorme irresponsabilitat i comportaria l’extinció de moltes espècies i, fins i tot, d’ecosistemes complets. El repte d’aturar la crisi suposa, també, una oportunitat única per establir un model econòmic més just, per aprofundir en democràcia i per blindar drets. Per a la majoria de la societat, les transformacions estructurals en l’economia i la societat que són necessàries per salvar el planeta no han de representar un sacrifici, sinó una millora de les seves condicions de vida. Les dades són contundents. Si no es limita l’increment de la temperatura mitjana global en 1,5 °C, les conseqüències per a les generacions presents i futures seran letals: onades de calor més intenses i prolongades, sequeres recurrents, desertificació, augment dels fenòmens meteorològics extrems, pèrdua de biodiversitat, falta de disponibilitat d’aigua potable i terres fèrtils, incendis més virulents, empobriment i augment de les desigualtats. Per tant, les diferents institucions europees, estatals, autonòmiques i locals hem d’assumir la nostra responsabilitat i estar a l’altura de les necessitats que exigeix aquest moment cabdal de la història. Cal reconèixer que ens trobem davant d’una emergència climàtica que requereix una resposta global i local. El 27 de setembre s’ha convocat la Vaga Mundial pel Clima, que es planteja com una mobilització que serà vaga estudiantil, vaga de consum, mobilitzacions als centres de treball i als carrers i tancaments en suport de la lluita climàtica.

Primero de todo quería desearos a todos los jóvenes de Sant Just Desvern que empezáis el nuevo curso escolar un feliz año y que los hitos que os propongáis los alcancéis. El trabajo es esfuerzo, y el esfuerzo tarde o temprano tiene SIEMPRE RECOMPENSA. Quería felicitar también el trabajo que están realizando el S.P.E KIRIKÚ liderado por Hèctor Rubies (Director)y su equipo de voluntarios. Este verano tuve la suerte de poder entender de la mano de Hèctor las inquietudes de estos jóvenes subsaharianos que tenemos en nuestro municipio, en el HOTEL CITY, se llama Sufrimiento. Sufrimiento de ser expulsados del centro de menores si Fiscalía detecta que son mayores de edad. Esa carta que temen es la que no les deja vivir. Quiero aprovechar para agradecer a nuestro Ayuntamiento y a todas las personas que se implican para que estos jóvenes puedan estar bien atendidos ofreciéndoles nuestra cultura, cariño, valores, educación, deporte y sobretodo esperanza, que la vida siempre nos da una oportunidad. Me siento orgulloso de nuestros santjustencs, un ejemplo de Caridad humana. Gracias. Pediremos al Gobierno liderado por nuestro Alcalde Sr.Josep Perpinyà, que informe a los santjustencs con un calendario real de inicio y final de las obras propuestas en campaña electoral. 1.- Centro Cívico de Mas Lluí 2.-Deixalleria de 3ª generación (Polig. Sud –Oest ) 3.- La ampliación de La Bonaigua 4.-Las mejoras y adecuaciones en diferentes equipamientos (renovación de la instalación eléctrica, nuevas salas, ampliación de espacios, mejoras de accesibilidad en viales …) Sr. Perpinyà informe a los sanjustencs dónde y cuándo se realizaran todas esas propuestas que prometió en su campaña. Albert Rivera (C,s) ofreció una solución de Estado para desbloquear la investidura del Sr. Sánchez. Sólo tenía que aceptar tres condiciones básicas, para el bien de todos los españoles y la unidad de España (más fácil imposible) 1.-Romper con Otegi en Navarra 2.-Planificar la activación del 155 (si Torra se salta la constitución Española) 3.-No subir impuestos a familias y autónomos VAMOS SANTJUSTENCS VAMOS CIUDADANOS

Fa uns dies, un exregidor de Badalona es lamentava que no s’hagués activat l’Assemblea d’Electes després del 155. L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) havia de convocar-la amb l’objectiu que els regidors i regidores agafessin les regnes del país, però no ho van fer. Per aquesta raó, entre d’altres, la CUP de Sant Just va decidir desplegar una pancarta en l’acte institucional de l’Onze de Setembre. El nostre programa electoral recull la creació de l’Assemblea d’Electes. És un dels punts programàtics de la CUP d’ençà que es presenta a les eleccions municipals. La política municipal és la més propera al veïnat, i per això permet posar les bases per a la construcció de futures institucions polítiques d’àmbit nacional sorgides de la legitimitat democràtica. És a dir, tenim eines per implementar la República. Només cal impulsar-les. Ara fa 10 anys que es va celebrar la consulta d’Arenys de Munt i 2 anys d’un l’1-O que tots plegats vam fer possible barri a barri, poble a poble i ciutat a ciutat. La força de la gent al carrer i dels electes a les institucions ens va portar a un referèndum que impugnava massivament el règim monàrquic. Aquest mes coneixerem la sentència i haurem de donar una resposta com a poble. Així doncs, és el moment de començar a posar les bases per impulsar l’Assemblea d’Electes. Alguns diran que això sobrepassa el marc competencial propi dels ajuntaments. Sí, és clar que sí!. Es tracta d’anar una mica més enllà. Cal dotar-nos, doncs, de les eines més adequades en cada moment per assolir la plena sobirania com a poble i ho hem de fer desbordant les legalitats hereves de règims caducats.

info@movemsantjust.cat www.movemsantjust.cat @movemsantjust www.facebook.com/movemsantjust @movemsantjust

Twitter: @kiko_sant Insta: @kikoferrer Facebook: facebook.com/kiko.ferrer.98

Twitter: @CUPSantJust cupsantjust.blogspot.com cupsantjust@gmail.com

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 19


MOLT PER VIURE A SANT JUST AGENDA D’ACTIVITATS OCTUBRE 2019. SANT JUST DESVERN

TOTES LES ACTIVITATS a www.santjust.cat i també a l’app santjustcat MÚSICA

AQUEST MES DESTAQUEM... FESTES DE TARDOR 2019 50 anys de Festes de Tardor que celebrarem àmpliament des del 17 al 27 d’octubre. Rebreu la programació a casa vostra, però es prepara un acte per presentar-vos com seran aquestes festes. El regidor de Cultura, Joan Basagañas, farà una breu presentació sobre que hi ha previst durant aquests dies i també el Centre d’Estudis Santjustencs i l’Ateneu ens explicaran quins eren els orígens de les Festes de Tardor a Sant Just que enguany celebren la seva 50a edició. I tot això, amb la tradicional Trobada d’Entitats que serà un moment de retrobament i un bon inici per engegar els motors de les Festes de Tardor 2019. Us hi esperem! Dissabte 5 d’octubre 11 h - Mercat Municipal (1a planta) Presentació de la 50a edició de les Festes de Tardor i trobada d’entitats de Sant Just Desvern

CULTURA

ELS CLUBS DE LECTURA DE SANT JUST, UN REFERENT LITERARI QUE S’AMPLIA Fa anys que els clubs de lectura que es van iniciar a la Biblioteca Joan Margarit tenen un gran èxit de participació i demanda. S’han anat ampliant per donar cobertura a més persones usuàries i, ara, es tornen a ampliar. Anoteu-vos els diversos clubs que existeixen i apunteu-vos al del vostre gust literari. Compartireu una bona estona literària amb altres persones i potser amb els propis autors i autores de les obres. Club de Lectura de la Biblioteca Joan Margarit coordinats perJosé Luis Ibáñez Ridao. 1r dijous de mes i 3r dimarts de mes. A les 19 h, a Can Ginestar. Club de Lectura de Teatre de la Biblioteca Joan Margarit, amb Roger Cònsul Dimecres 9 d’octubre, a les 19 h. Can Ginestar. Obra: La Rambla de les floristes, de l’autor Josep Maria de Sagarra Club de Lectura en anglès de la Biblioteca Joan Margarit. Dimecres 27 de novembre, a les 19.30 h. Can Ginestar Club de Lectura en veu alta del Servei Local de Català. Els dimarts, de l’1 d’octubre al 3 de desembre, a les 11.45 h. Les Escoles (aula 3). Obra: El camí de les Aigües, de Carme Martí Club de Lectura fàcil del Servei Local de Català. Dijous 31 d’octubre, a les 9.30 h. Les Escoles (aula 3). Obra: El misteri de l’habitació groga, de Gaston Leroux 20 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

Un programa musical adaptat a tothom Una programació musical regular, estable i adaptada a diversos gèneres i que pugui ser de l’agrat de tothom, és l’objectiu de l’oferta d’aquesta tardor a Sant Just. Concert solidari de tardor: Música en femení, amb Adela, cantant de versions de guitarra. Beneficis destinats a projectes de dones de Gàmbia i Camoapa (Nicaragua). Divendres 4 d’octubre, a les 21 h. Les Escoles Jazz: AB3 Organ Trio. Entrada general: 10 ¤. Socis i sòcies: 8 ¤. Menors de 30 anys: 6 ¤. Consumició inclosa. Divendres 4 d’octubre, a les 22 h. Sala Cinquantenari de l’Ateneu

Cicle de concerts de Clàssica amb Izan Rubio (guitarra). Dimarts 8 d’octubre, a les 19.30 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet (Can Ginestar) Estones de Clàssica amb Trio Capmany. Entrada general: 10 ¤. Socis i sòcies: 8 ¤. Menors de 25 anys: 5 ¤. Alumnat de l’Escola de Música de l’Ateneu: gratuït.

Diumenge 13 d’octubre, a les 19 h. Sala Cinquantenari de l’Ateneu Cicle de concerts de música clàssica amb el Duo Diamant. Dimarts 29 d’octubre, a les 19.30 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet (Can Ginestar)

I l’Orfeó Enric Morera participa a la trobada de cant coral que se celebra a l’Església Parroquial de Caldes de Malavella el diumenge 20 d’octubre a les 18 h


MEDI AMBIENT

Comença la jugatecambiental del Mil·lenari i de Torreblanca Després de l’estiu torna la regularitat i les programacions estables dels esquipaments, entitats i també de la Jugatecambiental. A Sant Just podem gaudir de dos espais de jugatecambiental i us animem molt a visitar-les perquè s’organitzen diverses activitats per als infants i les famílies fomentant sensibilitat i respecte pel medi ambient i l’entorn que ens envolta. A més hi ha un espai de lloc lliure i un punt informatiu sobre continguts mediambientals.

Jugatecambiental del Mil·lenari Els dissabtes, d’11.30 h a 13.30 h Parc del Mil·lenari Dia 5: Hort a casa Dia 19: Aprofruita Dia 25: Especial Festes de Tardor. Taller d’expressió plàstica del Carrau Blau Dia 26: Castanyada i contes al bosc Jugatecamiental de Torreblanca Els diumenges, d’11.30 h a 13.30 h. Parc de Torreblanca

Dia 6: La vegetació singular del parc Dia 13: Fem paper reciclat Dia 20: Qui menja a qui? Dia 27: Gaudim de la ciència, taller d’experiments

US PROPOSEM... Rajoles commemoratives del bombardeig de Sant Just i passejada guiada. Presentació de les rajoles realitzades per la Carme Malaret sobre el bombardeig de Sant Just Desvern i passejada guiada, fins al Refugi Antiaeri de Les Escoles, per Juli Ochoa, historiador local del Centre d’Estudis Santjustencs. Dimarts 8 d’octubre, a les 18.30 h. Des del Parc Joan Maragall fins al Refugi Antiaeri de Les Escoles.

Conferència inaugural del curs escolar 2019-2020: La participació infantil, un repte col·lectiu. Avancem junts, amb Anna Ma Novella Hi haurà servei d’acollida per a infants. Dimarts 15 d’octubre, a les 18 h. La Vagoneta. El territori de Sant Just Desvern en el s. XVIII. L’anàlisi del cadastre de 1716, amb Carme Montaner. Hi intervenen Olga Sbert i Raimon Masdéu, del Centre d’Estudis Santjustencs

Dimecres 16 d’octubre, a les 19.30 h. Celler de Can Ginestar. Tertúlia de l’Ateneu: La història viscuda. Memòries, amb Joan B. Culla, historiador Divendres 18 d’octubre, a les 20 h. Sala Piquet de l’Ateneu. Xerrada: Dios, ciencia, conciencia i consciencia, amb Enric Monturiol Divendres 25 d’octubre, a les 19.30 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet.

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 21


SALUT

ENTITATS

Cuidem del nostre cor Ho podeu fer participant de les activitats previstes dins de la III Setmana del Cor que l’Àrea Bàsica de Salut i l’Ajuntament us posen a l’abast. Fem control de la nostra edat arterial amb un cardiòleg de l’Hospital Moisès Broggi. Dimecres 2 d’octubre, de 9 h a 13 h. A l’ambulatori. III Caminada popular i posterior sessió de zumba. Inscripcions a l’ambulatori fins al mateix dia de la caminada. Dijous 3 d’octubre, a les 10 h. Sortida i arribada des de l’ambulatori.

I NO US PERDEU... TALLER: MOC ZOMBI Dimecres 30 d’octubre, a les 17.30 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet (Can Ginestar). Per a infants de 8 a 12 anys. Creació del propi slime aprenent química. Places limitades. Inscripcions a la Biblioteca Joan Margarit, tel. 93 475 63 00 o b.st. just@diba.cat

CLUB Cursos del Centre Social El Mil·lenari Tai-txí, Mou-te, Memòria, Ball en línia, Internet i Club del Ganxet. Consulteu les places que encara hi ha disponibles al Centre Social. Grup de suport per a persones cuidadores Del 8 d’octubre al 19 de desembre, a les 10.30 h. Centre Social El Mil·lenari Grup d’ajuda mútua per a familiars amb persones amb malaltia mental Dimarts 8 d’octubre, a les 18 h. Centre Cívic Salvador Espriu Taller intergeneracional de jocs d’abans i d’ara. Amb la col·laboració de l’alumnat de 4t de primària de l’Escola Canigó. Dies 24 d’octubre i 7, 14 i 21 de novembre, de 15.15 h a 16.15 h Inscripcions al Centre Social El Mil·lenari, de l’1 a l’11 d’octubre, de 10 h a 14 h 22 EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019

50 ANIVERSARI CLUB D’ESPLAI ARA MATEIX 5 d’octubre, al Parc Can Freixes •14 h Dinar de camanyola •17 h Animació infantil •20.30 h Sopar amb botifarra, mongetes i pa amb tomàquet (opció de salsitxes vegetarianes) •23 h Concerts

La cultura d’Extremadura Enguany del 12 al 20 d’octubre, us podeu apropar per la seu de l’entitat ubicada a La Vagoneta, i participar dels actes previstos a l’Associació Cultural Casa d’Extremadura.. Inauguració, pregó, música i vi d’honor. Dia 12, a les 20.30 h. La Vagoneta Dia del soci/a i paella. Dia 13, a les 14 h. Pl. de la Pau Jocs de taula. Dies 14, 16 i 17. A les 17 h. La Vagoneta Concurs de tapes i ball amb música en directe. Dia 18, a les 20.30 h. La Vagoneta Festival folklòric. Dia 19, a les 20 h. Sala Municipal de l’Ateneu Missa extremenya i posterior vi d’honor a l’entitat. Dia 20, a les 13 h. Parròquia

CASTANYADA I MÚSICA EN DIRECTE! DIJOUS 31 D’OCTUBRE, A LES 21.30 H A LA VAGONETA

Si teniu més de 60 anys, us animem a participar activament d’aquestes propostes pensades per a vosaltres. Ball en línia dinamitzat per Pedro Mulero. Activitat gratuïta i exclusiva per a les persones sòcies. Dijous 24 d’octubre, de 17.15 h a 19.15 h. Centre Social El Mil·lenari

ESPORT I SALUT Activitats esportives per a persones + grans 60 anys. Tots els dimecres, a les 10.30 h, des del Parc del Parador. Es combinen passejades, natació i altres activitats esportives en dies alterns, dirigides per un/a monitor/a del Complex Esportiu Municipal La Bonaigua. Activitat gratuïta. No cal inscripció.

CANTADA AL CEMENTIRI 1 DE NOVEMBRE, A LES 12.30 h

Recital poètic musical: L’amor ronda pel barri. Poesia de l’autora Soledat Gascó. Llegiran els rapsodes Jordi Udina i Isabel Lozano amb acompanyament musical a la guitarra per Jaume Bogunyà Divendres 18 d’octubre, a les 17.30 h. Centre Social El Mil·lenari.

ASSOCIACIÓ DE GENT GRAN DE SANT JUST DESVERN

Conferències de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran* Conferència: Comprendre Wagner, amb Francesc Lozano Winterhalder, llicenciat en Biologia i màster en Humanitats per la UAB. Dijous 10 d’octubre, a les 18 h. A l’Auditori M.Rosa Campreciós i Garcia (Residència La Mallola, c. Raval de Sant Mateu, 46-48 d’Esplugues de Llobregat)

Inici dels assajos de la Coral Harmonia. Dijous 3 d’octubre, a les 16.30 h. Centre Social El Mil·lenari.

Conferència: Iran, el país dels Aiatol·làs, amb Jordi Belloso, filòleg àrab, islamòleg i viatger. Professor de la UNED

Dijous 17 d’octubre, a les 18 h. A l’Auditori M.Rosa Campreciós i Garcia (Residència La Mallola, c. Raval de Sant Mateu, 4648 d’Esplugues de Llobregat) Conferència: El teatre a través de Comediants, amb Jaume Bernadet, creador, guionista, director d’espectacles i membre de Comediants. Dijous 24 d’octubre, a les 18 h. A l’Auditori M.Rosa Campreciós i Garcia (Residència La Mallola, c. Raval de Sant Mateu, 46-48 d’Esplugues de Llobregat) Conferència: L’habitatge a l’àrea metropolitana, amb Carme Trilla, economista, presidenta de la Fundació Habitat3 i de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona. Dijous 31 d’octubre, a les 18 h. A l’Auditori M.Rosa Campreciós i Garcia (Residència La Mallola, c. Raval de Sant Mateu, 46-48 d’Esplugues de Llobregat) *Assistència gratuïta. No socis/es: 5 ¤


PARTICIPACIÓ A LES XARXES

EXPOSICIONS Després de l’estupor, de Pepe Jiménez Espejo Al Celler de Can Ginestar, fins al 6 d’octubre. Il·lustracions dels poemes de Joan Margarit Dibuixos realitzats per l’alumnat de la Facultat de Belles Arts de la Universidad Complutense de Madrid A la Biblioteca Joan Margarit, del 8 al 31 d’octubre.

Amateur: abans del Rock & Roll, de Francesc Fàbregas Oliveras Al Celler de Can Ginestar, del 10 d’octubre al 17 de novembre. Inauguració el 10 d’octubre, a les 19.30 h Petons del mar, d’Arnau Villegas, de l’Agrupació Fotogràfica Sant Just Al Centre Cívic Joan Maragall, fins al 24 d’octubre.

CLICS NOTÍCIES RÀDIO

Les tres notícies de Ràdio Desvern més consultades a santjust.cat durant el mes de setembre 1. Caiguda d’un arbre al carrer Salvador Espriu. 2. 6a Cursa Solidària Sant Just Desvern per Sant Joan de Déu. 3. Cau una de les tanques del Camp de Futbol Municipal degut al fort vent.

SANT JUST ENS AGRADA

instagram #santjust

Espais Singulars: mostra d’art als aparadors Amb obres d’Ignasi Rosés, Marcel Camps, Montserrat Sastre, MIracle Serra, Nil Nebot, Roger Abella i Rubén Córdoba. Al c. Bonavista 105, Pl. Parador 3 i Ctra. Reial 79-81, fins al 15 de novembre.

enricarandesphotography Composición. Can Ginestar. Sant Just Desvern. Catalunya.#catalonia #catalonia_experience #santjust #santjustdesvern #santjustdesvernmola

SELECCIÓ DE TUITS (AGOST-SETEMBRE 2019) Justa la Fusta@justalafusta Bon dia #SantJust ! Comencem amb #força una nova setmana ! Oficialment ens hem acomiadat de l’#estiu i a les 9:50h del matí hem donat la benvinguda a la TARDOR @santjustcat #radiodesvern Voleu refranys “tardorencs” per entrar en “matèria” ? Seguiu el fil!

67a CURSA DE KARTS DE COIXINETS 16 i 17 DE NOVEMBRE Consulteu a www.kartsdecoixinets.org Properament es faran les inscripcions online.

Coordinació: Servei de Comunicació Correcció: Servei Local de Català Disseny i maquetació: Albert Espona Fotos: Lluís Tarrés i arxiu Impressió: T.G. Alfadir, S.A Dipòsit Legal: B-1151/81 Tiratge: 8.500 exemplars Distribució: gratuïta Adreça internet: http:// www.santjust.cat E-mail: ajuntament@santjust.cat Publicitat: Publimpacte Serveis al Comerç, S.L. Tel. 667 56 09 33. El contingut dels anuncis és responsabilitat de l’empresa que es publicita.

AQUEST BUTLLETÍ FA UNA UTILITZACIÓ NO SEXISTA DEL LLENGUATGE

Nota: Aquest BUTLLETÍ MUNICIPAL s’edita cada mes i es fa arribar, mitjançant una bustiada, a totes les llars del municipi. Si no el rebeu correctament, comuniqueu-nos el carrer i la finca a través de l’OAC (Oficina d’Atenció a la Ciutadania). L’Ajuntament contribueix a l’activitat de les entitats mitjançant convenis i subvencions.

Dani DR@_DDR123_ Cursa solidaria a #santjust amb el vice de la @PBFontsanta, @AlexGisela29! Un plaer compartir amb tu un gest aixi! Cursa solidaria #santjust con nuestro vice de la @PBFontsanta, @AlexGisela29! Un placer compartir contigo un gesto asi Cursa @SJDbarcelona_es @santjustcat In reply to wetravelcat and 7 more TurismeBaixLlob Un dia fantàstic a només un salt de #Barcelona! #TurismeBaixLlobregat Descobreix la #RutaDelTram rutadeltram. cat

AGENDA NOVEMBRE: Màxim dia per comunicar les activitats: 10 D’OCTUBRE

Butlletí elaborat amb paper reciclat

EL BUTLLETÍ OCTUBRE 2019 23


Profile for santjust

Butlletí del mes d'octubre de 2019  

PUBLICACIÓ MUNICIPAL. INCLOU ACTIVITATS D'AGENDA - WWW.SANTJUST.CAT

Butlletí del mes d'octubre de 2019  

PUBLICACIÓ MUNICIPAL. INCLOU ACTIVITATS D'AGENDA - WWW.SANTJUST.CAT

Profile for santjust1
Advertisement