a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

SANT JUST DESVERN

NÚM. 312 • MAIG 2019 • PUBLICACIÓ MUNICIPAL • INCLOU ACTIVITATS D’AGENDA • WWW.SANTJUST.CAT

26 DE MAIG eleccions municipals

Sant Just aprova el Pla municipal d’acollida a persones refugiades i migrades

Exposició retrospectiva de la Soledat Sans a la planta superior del Mercat

La Vall Festival, una nova proposta d’oci alternatiu el 15 de juny


ELECCIONS MUNICIPALS 26 DE MAIG DE 2019

Josep Perpinyà i Palau

7 persones encapçalen les candidatures a l’alcaldia de Sant Just Desvern En aquestes planes presentem les persones que estan al capdavant de les llistes dels 7 partits polítics que es presenten a les eleccions municipals. La informació ha estat facilitada per cadascuna de les persones candidates. El proper 26 de maig, els 13.067 veïns i veïnes de Sant Just Desvern que figuren al cens electoral podran exercir el dret a vot als 10 col·legis habilitats per aquest dia. Regidors/es mandat 2015-2019

PDeCAT 4

Alcalde. Llicenciat en Història Moderna per la UAB i màsters per ESADE en funció gerencial de les Administracions Públiques, Lideratge de Serveis Públics i per l’UPC en Tecnologia i Gestió de l’Aigua. President del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Aficionat a l’alpinisme i excursionista. Tret més rellevant del programa que presenteu: Seguirem treballant per atendre les persones vulnerables que viuen situacions delicades i volem orientar molt més l’accés als serveis i les prestacions públiques a les classes treballadores. Com a propostes concretes proposem la construcció de fins a 350 pisos de lloguer assequible; l’entrega de 8 targetes T-mes gratuïtes/any per a joves que estudien fora; més dies d’obertura de la Biblioteca; carrers més segurs i il·luminats, i també crearem un centre d’atenció a les dones. Què destaqueu de la vostra candidatura: Som un equip amb experiència de govern i una alta dedicació a la millora constant de Sant Just. La proximitat, l’experiència i la formació són els trets forts de la nostra candidatura.

ERC 3 Movem Sant Just 2

PSC 6 C’S 1

facebook.com/perpinya Twitter: @josepperpinya Instagram: @perpinyapj

PP 1

Laia Flotats Bastardas

Sergi Seguí i Esteve

42 anys i veïna de Sant Just Desvern. Diplomada en Empresarials i postgrau en Govern Local. Empresària i regidora-portaveu a l’Ajuntament. Mare de dues filles, a qui dedica tot el temps que té disponible.

38 anys i veí de Mas Lluí Sant Just. Llicenciat en Humanitats, postgrau en Gestió Cultural i Màster en Govern Local. Les seves aficions són l’esport i el bon vi.

Tret més rellevant del programa que presenteu: Volem un Ajuntament que reconegui i que lluiti pels drets humans fonamentals: autodeterminació, vot i llibertat d’expressió; que treballi per la comunitat; que porti a terme polítiques socials ambicioses; que faci de la participació i la transparència el seu motor i objectiu; que converteixi la cultura i l’esport en dos eixos cabdals; que cuidi el nostre espai natural; i que contribueixi a fer una societat més justa i més lliure.

Tret més rellevant del programa que presenteu El #SantJustRepublicà serà socialment digne, territorialment equilibrat, econòmicament dinàmic i culturalment actiu. Amb més habitatge de lloguer assequible, transport públic a tots els barris, espais públics segurs i de qualitat, “Ecobarris”, sostenibles i eficients, art al carrer, millors horaris, equipaments i serveis culturals i una mirada de gènere i d’igualtat a totes les polítiques públiques.

Què destaqueu de la vostra candidatura: Som una candidatura molt transversal, fruit de la suma de dos espais polítics molt diferents, JuntsxCat i Alcaldia Republicana, impulsada per l’esperit de la unitat de l’1-Octubre. Volem sumar a tothom que vulgui portar els valors republicans a l’Ajuntament i que, per primer cop en la història de Sant Just, una dona sigui l’alcaldessa. Aquest és el gran repte que les eleccions municipals ens posen al davant i l’ambició que la societat santjustenca demana. Vine a sumar amb nosaltres!

Què destaqueu de la vostra candidatura ERC podem evitar que guanyi el PSC. Som un equip paritari, sòlid i preparat per liderar el Govern, pensant en el present però, sobretot, en el futur, de manera dialogant, participativa, transparent, inclusiva i progressista.

sumantpersantjust@gmail.com Twitter: JxCatSantJust // @AlcaldiaRepubl1 Insta: @sumantpersantjust facebook.com/JxCatSantJust/ // facebook.com/AlcaldiaRepublicana/

2 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

santjustdesvern@esquerra.cat facebook.com/ercsantjust Twitter: @ERC_Santjust esquerra.cat/santjust


Just Fosalva i Sanjuan

Kiko Ferrer

32 anys i veí de Sant Just Desvern. Llicenciat en Enginyeria Tècnica d’Obres Públiques. La seva professió és cansalader. Aficionat a l’associacionisme, la fotografia, les motos, els jocs de taula, el Barça...

44 anys i veí de Sant Just Desvern. Diplomat en Relacions Públiques. Té una empresa de reformes. Aficionat als esports relacionats amb la velocitat i la natura, i a gaudir dels amics i la família.

Tret més rellevant del programa que presenteu Movem som una candidatura ecologista i feminista que aposta per un Sant Just amb una comunitat de gent diversa i cohesionada. Per això garantirem l’accés a l’habitatge públic; el lloguer assequible perquè la gent que vulgui quedar-se a Sant Just, pugui. Planificarem el barris amb la gent; seran plans participatius perquè els veïns puguin decidir el barri que volen. Ecològic; cuidant del seu espai natural com un bé de tothom i reduint la contaminació en favor de la nostra salut. Impulsarem l’educació i la cultura com a motor de canvi de la nostra societat. Perquè volem un poble valent, habitable, cuidador i feminista.

Tret més rellevant del programa que presenteu Aprobar una moción para que el Alcalde de Sant Just no pueda estar más de dos legislaturas (8 años ). Más limpieza: bien organizada y con vehículos adecuados para el centro de Sant Just. Más seguridad: ampliar la Policía los fines de semana y contratación de Agentes Cívicos que complementen la Policía local. Bajar el IBI. Dar apoyo al proyecto de La Vall de Sant Just pero con un ordenamiento social en beneficio de la ciudadanía. Más vivienda protegida, más servicios para el pueblo. Proponer una tarifa lineal para los residentes en Sant Just en las zonas verdes y azules. Ofrecer parques de ocio para los jóvenes que quieran practicar deportes de patines,… Hacer obras de mantenimiento de la vía pública durante el mandato de los 4 años.

Què destaqueu de la vostra candidatura La candidatura de Movem és diversa i integra diferents perfils de persones vinculades a Sant Just des del món educatiu, el cultural, l’esportiu, l’ecologista, el sindical; són persones amb experiència, treballadores, serioses i amb voluntat de canviar Sant Just.

Què destaqueu de la vostra candidatura Ninguno es tan bueno como todos juntos. Mejor unidos. Catalunya es mi tierra, España mi país, Europa mi futuro.

info@movemsantjust.cat movemsantjust.cat Twitter: @movemsantjust Instagram: @movemsantjust facebook.com/movemsantjust/

Twitter: @kiko_sant Insta: @kikoferrer Facebook: facebook.com/kiko.ferrer.98

Enric Salvadores Manzano

Carles Garcia Salas

46 anys. Tècnic superior d’electricitat. Treballa com a autònom i té empresa pròpia.

61 anys i veí de Sant Just Desvern. Va estudiar Enginyeria Tècnica de Telecomunicacons (Imatge i So). És tècnic de postproducció de so de TV3.

Tret més rellevant del programa que presenteu: El programa lo dividimos en tres grupos, el primero destinado a defender la pluralidad lingüística y cultural que existe en el municipio. El segundo bloque consiste en una batería de medidas enfocadas a flexibilizar la presión fiscal que a día de hoy es de las más altas de la comarca y el tercer bloque de medidas está claramente enfocado a fomentar y aumentar las dotaciones económicas de todas las partidas que hacen referencia a cuestiones de ámbito solidario y social. Què destaqueu de la vostra candidatura: De la candidatura del partido popular de Sant Just es importante destacar las ganas de trabajar y la implicación de todos sus miembros

ppsantjust@gmail.com

Tret més rellevant del programa que presenteu Som poble i volem ser els nostres gestors, perquè és nostra l’aigua i l’espai públic. I nostres són els residus que generem. I volem ser nosaltres els qui decidim sobre els serveis municipals: què fem, quan ho fem, com ho fem... i a quin preu ho fem. Perquè els diners del poble són del poble i per al poble. Perquè volem alliberar-nos d’un segrest financer que s’ha anat perpetuant fins a esdevenir normalitat. Què destaqueu de la vostra candidatura És una candidatura rupturista que destaca pel seu compromís i la seva implicació en entitats i col·lectius locals.

Twitter: @CUPSantJust cupsantjust.blogspot.com cupsantjust@gmail.com

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 3


DEBAT ELECTORAL DE RÀDIO DESVERN Dimecres 22 de maig / 22 h Emissió simultània per ETV i Ràdio Desvern (98.1 fm)

Resultats de les eleccions generals del 28 d’abril a Sant Just La ciutadania de Sant Just Desvern va votar massivament a les eleccions generals del 28 d’abril, amb una participació del 83,24%, 12 punts per sobre que a les generals del 2016 ERC: 2.733 vots (25,9%) PSC: 2.088 vots (19,8%) JxCat: 1.558 vots (14,8%) ECP: 1.442 vots (13,5%) C's: 1.235 vots (11,7%) PP: 582 vots (5,5%)

ERC

4 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

PSC

JXCAT

ECP

C’s

FRONT: 348 vots (3,3%) VOX: 345 vots (3,2%) PACMA: 135 vots (1,2%) Recortes Cero: 13 vots (0,12%) Convergents: 11 vots (0,10%) Izquierda en Positivo: 7 vots (0,07%) PCPC: 4 vots (0,04%) PCTC: 3 vots (0,03%)

PP

FR

VOX ALTRES BLANCS NULS


Pla municipal d’acollida a persones refugiades i migrades El Ple de març ha aprovat per unanimitat aquest pla que recull el conjunt de directrius que articulen les polítiques d’acollida del municipi. El document, que s’ha elaborat conjuntament amb les persones membres del Consell de Cooperació i Solidaritat, pretén dissenyar i implementar una proposta de caràcter municipal que permeti afavorir el procés d’acollida i integració a la població refugiada i migrada des d’una perspectiva psicosocial i de drets humans. El Pla respon a les necessitats de la població refugiada i migrada en els països d’origen, en els països de trànsit i a Sant Just Desvern, com a poble d’acollida, i s’estructura en dos grups d’actuació. El primer eix engloba totes les actuacions exteriors vinculades a les necessitats de les persones que cerquen protecció internacional, tant en el país d’origen com en els països de trànsit en les rutes de fugida. Es preveu tant l’actuació d’assistència humanitària i d’emergència com la possibilitat de donar suport a algun projecte de promoció dels drets humans i la pau en els països d’origen. El segon eix, se centra en totes les actuacions que es desenvoluparan al poble de Sant Just Desvern vinculades a una concepció integral de l’acollida, que abraça els proces-

sos d’acollida i assistència social a les persones, els mecanismes per garantir la inclusió i l’autonomia, i la sensibilització de la població santjustenca, amb el propòsit últim que l’acollida esdevingui una oportunitat d’aprenentatge col· lectiu i una eina per al foment de la pau i els drets humans. CONTEXT D’EMERGÈNCIA

L’any 2015 va tenir lloc la major crisi de persones refugiades i migrades al món després de la Segona Guerra Mundial Segons dades de l’ACNUR, aproximadament 850.751 persones van arribar a Europa durant el 2015, la majoria com a refugiades, fugint de la violència i la persecució dels seus països. Però aquest drama ja existia anteriorment i continua a dia d’avui. Des de setembre de 2018, Sant Just Desvern té un centre d’emergència temporal de menors no acompanyats. Actualment hi ha 110 joves menors tutelats per l’entitat EDUVIC i l’Ajuntament ha coordinat els temes d’assistència mèdica, empadronaments i activitats de lleure amb el suport del Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, i altres entitats del poble. L’aprovació del Pla municipal d’acollida és un pas més en el compromís de Sant Just amb la situació de les persones refugiades en el seu àmbit competencial.

Vetllar perquè la comunicació no sigui sexista El llenguatge i en general els elements de comunicació, en tant que són una construcció social, reflecteixen la situació existent de desigualtat entre homes i dones i contribueixen a reforçar-la, però, també es mostren com un possible instrument per al canvi, atès que tenen una importància fonamental en la construcció d’una societat més igualitària. Especial menció cal fer a la publicitat sexista, una forma de publicitat il·lícita que predomina en el nostre dia a dia, tot i que la societat no n’és conscient. És aquella que representa a les dones de manera indigna, que utilitzen de manera parcial o total el seu cos o les seves parts com a un objecte sense relació directa amb el pro-

ducte; i que també pot ajudar a generar violència masclista. Complint amb el compromís de reforçar les mesures i els mecanismes concrets per aconseguir evitar l’androcentrisme i eradicar el sexisme en tots els àmbits, l’Ajuntament va aprovar en el Ple de març, per unanimitat, el Reglament sobre l’ús d’una comunicació no sexista, amb la voluntat de vetllar, fer visible i denunciar la utilització inadequada de la imatge de les dones en els mitjans de comunicació. El document es basa en la guia elaborada per l’Observatori de les dones en els mitjans de comunicació, del qual en forma part Sant Just Desvern, i ofereix pautes sobre l’ús d’una comunicació no sexista apli-

cable a l’Ajuntament, però també a les persones i proveïdors/es que es relacionin amb l’Administració local. També compta amb la participació de l’Institut de les Dones de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. Els criteris d’actuació per garantir una comunicació no sexista abasten la documentació escrita i digital, les manifestacions culturals, la senyalització municipal, la formació, activitat de foment (premis, ajuts, etc), l’execució d’obres i prestació de serveis públics, instruments reguladors (ordenances, reglaments, etc) i la gestió del patrimoni. Es tracta d’un document de base i ara es treballarà per a la seva implementació de forma progressiva. EL BUTLLETÍ MAIG 2019 5


ENTREVISTA A SOLEDAT SANS I SERAFINI, PINTORA I FUNDADORA DEL CARRAU BLAU

“Autoretrat” és un diàleg amb mi mateixa a través de les obres, que no són altra cosa que les meves vivències El ginebró i la savina, la mimosa i el lliri blau. El cel perfilat de les muntanyes, la palmera en primer pla. La florida reincident dels ametllers. L’olivera sobre el mar... són els paisatges recurrents de l’obra de la Soledat Sans i Serafini i que es podran veure en l’exposició retrospectiva que acollirà la planta superior del Mercat Municipal a partir del 24 d’abril. “Autoretrat”, comissariada per la Laura Baringo, aplega una setantena d’obres a manera de biografia pictòrica de l’entorn i de les vivències de la Sole al llarg de la seva vida, sempre amb la seva característica paleta de colors i sense perdre ni un bocí de passió per plasmar allò que mira. D’on sorgeix la idea de fer aquesta exposició? La proposta de l’Ajuntament de posar el meu nom al futur Centre Cívic de Mas Lluí ha estat per a mí com un homenatge a la part pedagògica que he desenvolupat en el Carrau Blau, però després de dos anys vivint a Barcelona vaig pensar que també havia de tancar la part pictòrica, acomiadant-me del poble on he viscut i que ha estat font d’inspiració per moltes de les meves obres. Ha estat fàcil aplegar quadres teus que tenien altres persones? Una quarta part de l’exposició són obres que tenien amistats meves o persones a les quals tinc confiança per demanar-les. Sóc conscient

6 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

necessito interioritzar-les i sentir-les. Aleshores, aquesta exposició és un retrat teu? Es podria dir que sí perquè, pinzellada a pinzellada, es pot veure el que he après, el que he sentit i viscut. Jo la plantejo com un diàleg amb mi mateixa a través de les meves obres, que són també les meves vivències. Quan pinto el temps passa diferent, s’acota perquè només el dedico a fer allò, és el meu moment íntim. Després, un cop feta, l’obra deixa de ser de l’autora i passa a ser de qualsevol persona que la mira.

que cedir-les sempre comporta molèsties, però crec que també és una satisfacció per a ells i elles que formin part del conjunt i que altres persones puguin gaudir-les. T’ha semblat emocionant retrobarte amb alguns d’aquests quadres? He de confessar que hi ha alguns que em sap greu no tenir-los. I ha estat molt emotiu tornar-los a veure perquè he pogut constatar que la meva pintura no ha canviat gaire en tots aquests anys. Sempre he pintat les meves vivències, el meu entorn més proper: Sant Just Desvern, el mar de Capicorb i la muntanya de Zucaina, a Castelló. No sé fer-ho d’una altra manera, no sé pintar coses que no he vist ni viscut, perquè

Et sorpren veure que la teva pintura s’ha mantingut estable i continuïsta al llarg dels anys? La meva ha estat i és una pintura de plaer, perquè encara gaudeixo molt del que hi ha al meu voltant i em faltarien molt anys per esgotar tot allò que he vist i viscut. Sortosament, el Carrau Blau m’ha donat l’oportunitat d’arriscar, inventar i posar en pràctica tot allò que em passava pel cap. Aquesta mostra és una tanca de la teva trajectòria artística? Ni molt menys, encara tinc molta capacitat de produir. El cos ja no m’acompanya com abans, però el meu cap no para. Ara ja estic treballant en uns quadres de grans dimensions per al nou centre cívic de Mas Lluí i, de ben segur que, d’aquesta exposició, neixen alguns altres projectes.


Projectes d’innovació a les escoles Fem una ullada al treball i als processos d’aprenentatge de les escoles de la població. L’escola, la comunitat i els recursos del territori són fonamentals a Sant Just Desvern, des de la mirada de la Ciutat Educadora.

ESCOLA CANIGÓ Renovació metodològica

L’equip directiu de l’Escola Canigó amb la implicació del claustre de mestres, i a partir d’un procés de reflexió conjunt, fa un parell de cursos que estem portant a terme una renovació metodològica. Aquest plantejament es basa principalment a continuar fent aquells aspectes que tenim l’evidència –per l’experiència– que tenen valor educatiu i innovar en aquells que tenen potencial de millora. Per acompanyar aquest procés de renovació, l’Escola Canigó apostem per la formació permanent del nostre professo-

rat, pels beneficis que aporta aprendre dels companys i companyes, per innovar i per adaptar-nos als canvis en els quals estem immersos. Per això, ja fa dos anys que formem part de la Xarxa de Competències Bàsiques, un espai on compartim i exposem les nostres maneres de treballar. Seguint amb aquesta línia, aquest curs hem aprofundit més en la Pedagogia dels Projectes i hem rebut l’assessorament d’una experta en el tema que ens ha guiat en el nostre procés, ens ha resolt dubtes i ha valorat molt positivament la feina que estem fent. Fruit de totes aquestes formacions aquest curs hem realitzat amb l’alumnat projectes a tots els cursos.

ESCOLA MONTSENY

“En temps de Comtats...”

ESCOLA MONTSERRAT Iniciem dos nous projectes d’innovació pedagògica

mSchools EduHack és un programa de Mobile World Capital Barcelona que es basa en dissenyar experiències innovadores integrant l’ús de la tecnologia digital. L’escola ha iniciat el pilotatge del projecte “Growing APP” juntament amb l’Institut de Sant Just on s’integra el disseny i l’ús d’aplicacions mòbils. L’objectiu és que l’escola disposi d’un catàleg d’aplicacions específiques, alhora que en els instituts es formin els nous programadors i programadores del futur. “Apadrinem el nostre patrimoni” és un altre programa basat en l’apadrinament d’un element patrimonial amb l’objectiu de donar valor i aprofundir-ne en el coneixement des del punt de vista cultural, social i natural. L’escola ha apadrinat l’actual edifici “Les Escoles” de Sant Just, el qual havia estat durant molts anys la nostra seu. L’alumnat coneixerà tota la història i l’arquitectura d’aquest edifici.

Durant el mes de febrer i alguns dies de març l’Escola Montseny va fer un viatge a una altra època, més de 1100 anys enrere, coneguda com l’Edat Mitjana. Sota el títol “En temps de Comtats...” i amb la inspiració i motivació provocades per l’aparició d’un bufó anomenat Bartolí, l’escola va patir una transformació i es va convertir en el Castell del Montseny. Cadascuna de les classes va representar una part dels habitants d’aquest castell. Van visitar castells i monestirs, van recrear els mercats medievals i els oficis artesanals, van aprendre danses i, fins i tot, es van realitzar dues pel·lícules ambientades a l’època que es poden veure a la nostra web. Vam destacar també el paper fonamental d’una figura femenina: Ermessenda de Carcassona. Ens hem sentit molt contentes amb la implicació i la il·lusió que ha mostrat tota la comunitat educativa en el Projecte. EL BUTLLETÍ MAIG 2019 7


NOTÍCIES BREUS

PRESENTACIÓ DE LA SEGONA MISCEL·LÀNIA DE DONES DE SANT JUST La Sala Municipal de l’Ateneu es va omplir per la presentació de “Santjustenques. Vides en democràcia”, la segona Miscel·lània de dones de Sant Just. Aquesta publicació retrata la vida de 66 dones de Sant Just nascudes entre els anys 1930 i 1956, que han desenvolupat bona part de la seva trajectòria vital en un context de transformació democràtica. “Santjustenques. Vides en democràcia” és un projecte de l’Ajuntament que ha comptat amb la participació de Ràdio Desvern. L’emissora municipal ha emès les entrevistes fetes a les protagonistes del llibre, unes converses que es poden escoltar a través del web de Ràdio Desvern i a través de codis QR inclosos a la publicació. El Consell Municipal de les Dones, el Centre d’Estudis Santjustencs i l’Arxiu Històric Municipal també han col·laborat en aquest projecte, aportant molts noms de dones que apareixen en el llibre. La presentació va tancar l’agenda d’actes del mes de març al voltant del Dia Internacional de les Dones.

LA RESIDÈNCIA VITÀLIA CELEBRA EL SEU DESÈ ANIVERSARI La residència Vitàlia, amb places públiques i privades, celebra els 10 anys de la seva creació. Una efemèride que coincideix amb l’obertura d’una nova unitat de convivència en aquest espai, que van presentar a la ciutadania a finals d’abril. En aquestes jornades s’hi han organitzat diferents activitats, i es van donar a conèixer les instal·lacions on conviuen més de 190 persones residents i professionals.

APP PER PAGAR LES ZONES BLAVES I VERDES D’APARCAMENT Sant Just Desvern és un dels municipis on ja es pot fer servir l’app “AMB Aparcament Metropolità” per pagar les zones blaves i verdes. Aquesta aplicació gratuïta, disponible per a Android i iOS, neix amb l’objectiu d’unificar el model d’aparcament regulat, adaptant l’àrea metropolitana de Barcelona al model que fins ara ja estava operatiu a la ciutat de Barcelona. La nova aplicació permet pagar totes les zones regulades d’estacionament de vehicles, oferint dos grans avantatges: un estalvi econòmic i un estalvi de temps. Amb l’aplicació, no caldrà desplaçar-se fins a un parquímetre per pagar i es podrà abonar la quantitat corresponent al temps real d’estacionament, evitant sobrecostos.

8 EL BUTLLETÍ MAIG 2019


NOTÍCIES BREUS EL BON TEMPS IMPULSA L’ÚS DE LA BICICLETA A SANT JUST En tres mesos hi ha hagut un augment progressiu de les persones que utilitzen la bicicleta per als seus desplaçaments, convidats per les càlides temperatures. Segons les dades extretes del comptador situat a la ctra. Reial-Rambla Sant Just, de 400 bicicletes registrades al gener es va passar a 600 al mes de març, això representa una mitjana de 507 bicicletes diàries durant el primer trimestre de 2019. El dia de més afluència va ser el diumenge 24 de març amb 795 bicicletes.

IMPORTANTS ÈXITS DEL CLUB VOLEIBOL SANT JUST Diferents equips del Voleibol Sant Just estan aconseguint grans fites. Destaca el cas del primer equip femení, classificat per a la fase d’ascens a categoria nacional, després de proclamar-se campió de la primera divisió catalana. A més, a hores d’ara, aquest equip no ha perdut cap partit dels que ha disputat al campionat regular en tota la temporada. D’altra banda, les noies del Juvenil A s’han proclamat campiones de Catalunya, per davant del Barça i del Sant Cugat, històricament favorites a guanyar aquest títol. Aquest equip va disputar també la final de la Superlliga Femenina Júnior, tot i que no va poder derrotar al de Las Palmas en la final. I l’Aleví Mixt ha estat campió de Catalunya en la seva categoria, un èxit que li permet accedir al campionat d’Espanya, que se celebrarà a Valladolid el mes de juny.

LA WEB DE MOBILITAT, FINALISTA ALS PREMIS MOBILICAT La nova web impulsada per l’Ajuntament per donar a conèixer les possibilitats de mobilitat al municipi, i aportar informació sobre seguretat viària, ha quedat finalista en els premis Mobilicat, organitzats per l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà. En el portal santjust.cat/mobilitat es pot trobar informació sobre tots els mitjans de transport disponibles al municipi, notícies d’actualitat, dades sobre seguretat viària i espais per a la participació.

RÈCORD DE PRESENTACIÓ D’OBRES AL CONCURS DE PROSA I POESIA EN CATALÀ Aquest any el XXXI concurs de prosa i poesia en català per a no professionals ha batut el seu rècord i s’hi ha presentat 310 obres el nombre més alt des que es va iniciar ara ja fa 31 anys. Aquest concurs vol encoratjar les persones a escriure i ajudar-los a iniciar-se en aquest món que els obre portes a formar-se com a futurs escriptors com ja ha succeït en molts casos. Informació de les persones premiades a santjust.cat.

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 9


Compromís de millora de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials del Baix Llobregat Recentment s’ha signat el Compromís de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials de millora amb i per les persones del Baix Llobregat. Aquest compromís és fruit d’un treball previ i una diagnosi en la qual han participat tots els municipis de la comarca de menys de 20.000 habitants, Sant Just Desvern entre ells, i a través del qual el personal tècnic d’aquests municipis ha pogut reflexionar sobre algunes oportunitats de millora que presenten els nostres serveis socials. A partir de les oportunitats de millora detectades, i responent al mandat de garantir el benestar de les persones, sigui quin sigui el context socioeconòmic, els ajuntaments sotasignants, es comprometen a continuar treballant per a enfortir els serveis socials de la comarca en un procés de millora contínua i consolidar el sistema de serveis socials com a quart pilar de l’Estat del Benestar de manera col·laborativa amb la resta de

10 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

municipis de l’àrea bàsica; millorar el model de prestació per tal de donar un millor servei a la ciutadania; i reforçar i promoure el treball en xarxa amb altres sistemes o actors. Tanmateix, el Consell Comarcal es compromet a impulsar i coordinar aquesta línia de millora, promovent espais d’intercanvi de coneixement i de suport, tant en la planificació dels serveis, en la reformulació del model d’atenció, en la unificació de criteris d’intervenció i en la gestió de noves situacions socials que requereixin de professionals i recursos més especialitzats.

Constituïda la Taula de Salut Mental de Sant Just Desvern Aquest mes d’abril s’ha constituït la taula per desenvolupar el pla d’actuació de Salut Mental a Sant Just. Una eina de proposicions concretes per coordinar la feina de l’Ajuntament i els serveis públics del municipi que treballen en aquest camp. La proposta vol treballar sobre quatre aspectes: la prevenció, treballant conjuntament amb escoles i diferents centres educatius per detectar aquest tipus de problemàtiques; la inserció laboral, incidint amb polítiques que afavoreixin l’adaptació d’entorns de feina a persones que convisquin amb malalties mentals; afavorir l’accés a l’habitatge d’aquest col·lectiu; i, per últim, promocionar propostes d’oci per a aquestes persones.


Reconeixement al veí Fulgenci Baños Rodríguez, un apassionat de l’excursionisme i de Sant Just

Primeres passes per crear un espai de participació de la infància

Amb la finalitat de posar en valor la vida del veí Fulgenci Baños Rodríguez (19222005) i de reconèixer la seva passió per la muntanya, per la natura i per l’excursionisme, el PRc 164 “Collserola des de Sant Just” passarà a denominar-se PRc “Fulgenci Baños Rodríguez”. Aquest és un dels 226 Senders homologats que formen part de la Xarxa de senders de Catalunya. El recorregut fou dissenyat per la SEAS i està registrat per la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). En el manteniment i la senyalització, també hi participen el Consorci de Collserola, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Ajuntament. Ara es millorarà la senyalística i es revisarà tot l’itinerari, de 14,30 km, que surt de la plaça Verdaguer i arriba a la plaça del Parador passant per can Cortès, la font de la Beca, Sant Pere Màrtir, el turó d’en Cors, can Fatjó, la Penya del Moro i seguint el coll de can Solanes cap a la plaça Monfalcone i la del Parador. La proposta de denominació parteix de la SEAS, Secció Excursionista de l’Ateneu. En Fulgenci fou l’impulsor de la refundació de la SEAS l’any 1964 al fer-se càrrec d’un grup de joves; va iniciar l’activitat excursionista que s’havia interromput amb la Guerra Civil. És un referent per a la SEAS i per a Sant Just Desvern.

L’Ajuntament de Sant Just fa anys que desenvolupa projectes i serveis per a la infància, tots exemples del desplegament de les polítiques d’infància al municipi en el marc de la Ciutat Educadora. En els últims tres anys s’ha treballat de manera participativa a renovar el Projecte Educatiu de Ciutat, i en aquesta línia s’ha proposat la creació d’un espai de participació dels infants. Després de presentar-se al Consell Escolar Municipal a l’abril la proposta de l’Ajuntament comença a treballar per convocar un grup de nois i noies que, de manera activa, participaran en la definició d’aquest nou espai que podria començar a funcionar el proper curs escolar. És un nou repte per a Sant Just, perquè, tot i haver generat espais puntuals de participació, mai s’havia posat en marxa un espai estable de participació de la infància.

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 11


SERVEIS PÚBLICS AL TEU ABAST…

ELECCIONS MUNICIPALS 2019 A les eleccions del 26 de maig, s’escolliran els regidors i les regidores de tots els municipis de l’Estat espanyol durant els propers quatre anys. El nombre de membres de les corporacions s’estableix en funció de la població de cada municipi. A Sant Just, n’hi corresponen 17.

17 regidors/es

El cens electoral

El cens conté la inscripció de totes les persones amb dret a vot i varia en funció del procés electoral. En el cas de les eleccions municipals, tenen dret a sufragi totes les persones que hagin complert 18 anys el dia de les eleccions i tinguin nacionalitat espanyola, de qualsevol dels estats membres de la Unió Europea o d’algun dels països amb conveni de reciprocitat amb Espanya. A partir del 2019, les persones amb discapacitat que han estat incapacitades per la justícia tenen dret a vot. Això es tradueix en 11.300 persones amb discapacitat que estan inscrites al cens per primera vegada a Catalunya. El cens electoral es tanca el dia 1 del segon mes anterior a la convocatòria d’eleccions, en aquest cas l’1 de febrer. Els ajuntaments s’encarreguen d’inscriure les persones que consten al padró d’habitants al cens i la ciutadania té dret a consultar-lo en qualsevol moment.

Col·legis electorals

Cada municipi constitueix una circumscripció electoral, dividida en seccions electorals. Cada secció ha de tenir un mínim de 500 electors i un màxim de 2.000 electors. A Sant Just, hi ha nou seccions electorals i 18 meses.

A Sant Just Desvern hi corresponen 17 regidors i regidores, com a municipi que té entre 10.001 i 20.000 habitants.

13.065 persones

A Sant Just Desvern, el cens provisional per a les eleccions municipals és de 13.065 persones.

Composició de les meses electorals

Les meses electorals estan formades per un president o presidenta i dos vocals. L’Ajuntament té la competència de designar els membres de la mesa mitjançant un sorteig públic, on també s’escullen dos suplents per a cada membre. La presidència i les vocalies són càrrecs de compliment obligat. Les persones designades tenen un termini de set dies per al·legar a la Junta Electoral una causa justificada i documentada que els impedeixi complir la seva obligació.

18 meses A Sant Just Desvern, hi ha nou seccions electorals, amb un total de 18 meses.

DATES CLAU DE LA CONVOCATÒRIA D’ELECCIONS MUNICIPALS 2019 3 D’ABRIL – 10 DE MAIG Precampanya

1 D’ABRIL

Convocatòria d’eleccions municipals a tot l’estat espanyol 12 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

8-15 D’ABRIL

Exposició pública del cens electoral i període de reclamacions

17-22 D’ABRIL Presentació de candidatures


Secció 1 LES ESCOLES-EQUIPAMENT EDUCATIU I FORMATIU

9

Mesa Cens A 783 B 844

2 CENTRE CÍVIC JOAN MARAGALL U

9 3 7

5

649

3 CAN GINESTAR

A 841 B 972

4 CENTRE PILOT

A 599 B 737

5 ESCOLA CANIGÓ

A 655 B 844

6 ESCOLA MONTSENY A 638 B 742 C 659

6 8 1

4

7 ESCOLA D’ARTS GRÀFIQUES A 677 A. ALGUERÓ B 785

2

8 CENTRE CÍVIC SALVADOR ESPRIU A B

7

9 IES SANT JUST

446 589

A 807

9 ESPAI VEÏNAL MAS LLUÍ B 800 TOTAL 13.067

Les candidatures que concorren a les eleccions poden nomenar fins a dos interventors o interventores per mesa, que s’encarreguen de vetllar pel funcionament correcte del procés. D’altra banda, les candidatures també poden designar apoderats i apoderades, que tenen funcions de representació en els actes i operacions electorals. Poden examinar el desenvolupament de la votació i l’escrutini a qualsevol mesa, formular reclamacions i protestes i demanar certificacions.

Jornada d’eleccions

El dia 26 de maig, els col·legis electorals estaran oberts des de les 9 h fins les 20 h. Els treballadors i treballadores tenen dret a un permís retribuït per votar, la duració del qual depèn del temps que coincideixi el seu horari habitual amb l’horari d’obertura del col·legi. Per votar, cal presentar l’original del DNI, el carnet de conduir, el passaport o la targeta d’identitat d’estranger. Es pot votar amb el DNI caducat, però no s’admeten fotocòpies.

Recompte de vots

La presidenta o el president de mesa extreu els sobres de l’urna, d’un en un, llegeix en veu alta cada vot i comprova que la suma dels vots a les candidatures, en blanc i nuls coincideix amb el nombre de

persones electores que han votat. Un cop acabat el recompte de vots, se signen les actes de sessió i d’escrutini. Les persones representants de l’administració compleixen un paper fonamental en la jornada electoral: transmetre les dades provisionals de l’escrutini als Centres de Recollida d’Informació. A les 8.30 h, comuniquen la constitució correcta de les meses electorals o les possibles incidències que s’hagin produït i a les 14 h i a les 18 h comuniquen les dades de participació fins aquell moment. Quan tanquen els col·legis electorals, presencien l’escrutini i comuniquen els resultats de la votació a l’Administració. Els presidents i presidentes de mesa entreguen la documentació a la jutgessa de pau, que s’encarrega de traslladar-la a la Junta Electoral. La Junta Electoral corresponent realitza l’escrutini general, que s’ha de dur a terme el tercer dia després de les eleccions.

La fórmula D’Hondt determina els regidors i regidores

La fórmula D’Hondt és un sistema de càlcul proporcional que divideix el número de vots de cada partit entre tots els nombres compresos entre 1 i el nombre de càrrecs electes (17 a Sant Just). El regidorat s’assigna als 17 quocients més alts, independentment del partit al que corresponguin.

26 DE MAIG

Jornada d’eleccions municipals

10-24 DE MAIG Campanya electoral

25 DE MAIG

Jornada de reflexió

15 DE JUNY:

Ple constitutiu de l’Ajuntament

7 DE JUNY

Proclamació de càrrecs electes EL BUTLLETÍ MAIG 2019 13


Inscripcions obertes per als casals i les activitats d’estiu

Al maig i juny torna l’Aula d’Estudi a la Biblioteca Joan Margarit La Biblioteca Joan Margarit tornarà a oferir el servei d’Aula d’Estudi els mesos de maig i juny, coincidint amb l’època d’exàmens. El servei vol donar resposta a les necessitats que molts estudiants tenen de trobar un espai on estudiar adequadament. Enguany, la prestació del servei serà del 3 de maig al 30 de juny. Els horaris es poden consultar a santjut.cat El servei vol donar resposta a les necessitats que molts estudiants tenen de trobar un espai on estudiar adequadament. La biblioteca és un espai públic obert a tothom i quasi la meitat de la població té carnet de persona usuària. La seva oferta de serveis garanteix l’accés democràtic a la informació, la transmissió de coneixements, l’educació, el desenvolupament personal, l’esbarjo i el lleure.

14 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

Ja està disponible a santjust.cat la informació referent als casals i activitats d’estiu que les entitats, clubs esportius i equipaments han fet arribar a l’Ajuntament. La Bonaigua ofereix el casal lúdic-esportiu amb accés a la piscina d’estiu i, com cada any, des dels diversos equipaments i entitats, s’han programat activitats, majoritàriament per setmanes, adreçades als diferents col·lectius. Com a novetat, enguany les ampe’s de les escoles ofereixen conjuntament el casal d’estiu, que estarà ubicat a l’Escola Montseny, a través de la Fundació Pere Tarrés. Patim Patam organitza el casal habitual que fa a La Vagoneta, també un altre d’esport a la natura adreçat a infants i joves de 3r de primària a 2n de batxillerat i, per primera vegada, ofereixen conjuntament amb l’escola de teatre Tamboret (Ateneu), un casal de teatre adreçat a infants d’entre 4 i 17 anys.


La Vall Festival, una proposta d’oci alternatiu que neix del Pla Municipal de Joventut El festival se celebrarà el 15 de juny a l’entorn del Molí Fariner La Vall Festival neix amb la voluntat d’aplegar activitats artístiques i culturals, i donar resposta a les inquietuds en aquest àmbit que es van recollir en el Pla Jove. L’Ajuntament està treballant conjuntament amb els joves implicats a través de quatre comissions –decoració, comunicació, tallers i xerrades i espectacles–, les quals s’encarreguen de tots els engranatges que comporta el festival. L’escenari triat és l’entorn del Molí Fariner i hi haurà dos escenaris, batejats amb els noms d’El Molí i de Pit Roig. A partir de les 5 de la tarda i fins a la matinada, aquests espais acolliran actuacions musicals, de dansa, màgia i grafits, però també tallers amb perspectiva de gènere, de defensa personal per dones i d’art; així com xerrades del Pla Caufec i antiracista.

Pol Gómez Comissió d’espectacles i contractació

“La Vall Festival ha nascut de la cooperació de persones procedents de diferents entitats joves del poble. Cadascú ha ofert les seves habilitats i temps desinteressadament per crear un espai de trobada on el poble pugui gaudir de diferents arts escèniques, xerrades i art urbà. Des d’aquesta comissió hem organitzat i planejat la contractació i el desenvolupament dels espectacles del festival. Entre els dos escenaris que hi haurà comptarem amb un mag, un trio que fusiona la música i la dansa, un quartet de jazz, un grup de música llatina o una banda amb showman de funk i

També hi haurà una zona chill-out, barra i punt gastronòmic. Podeu seguir les informacions de La Vall Festival a les xarxes Instagram i Twitter al perfil : @lavallfestival.

soul, entre molts d’altres. Hem buscat la varietat de músiques i formats perquè sigui un festival atractiu i diferent.”

Georgina Manrique i Carla Rodríguez Comissió tallers i xerrades

“La Vall Festival ens sembla una gran iniciativa per crear un altre dia on tot el poble es troba al carrer per celebrar, en aquest cas l’art. A través de la comissió de tallers i xerrades el nostre objectiu és concienciar i donar a conèixer problemàtiques socials, incloent-hi tallers per als més petits.”

Amador Saiz i Pol Pérez Comissió comunicació

“Com a joves que ens considerem actius en la participació en actes per donar vida al poble, trobem que l’oportunitat d’organitzar un festival és una gran idea, tant per l’oci en si mateix com per promoure les qualitats dels artistes participants. Esperem que aquest festival sigui, sobretot, un pas endavant quant a propostes d’oci a nivell local i obri portes a més iniciatives similars de cara al futur. La nostra comissió s’encarrega de donar visibilitat al Festival a nivell imatge i promocional, treballem desde la part de disseny gràfic fins a la presència a les xarxes socials i la comunicació.”

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 15


guit st ha aconse Ju t n a S i e u ei q sculí de l’Ho la Lliga Hoqu a a m s n ip e u c q s e ’a r d e y-off El prim ifinals del pla s de maig m e s s le a s é l’acc est me isputarà aqu d s e e u q , ta Pla

ern ant Just Desv S e d ts n ra u resta 30.000 Els 19 bars i a han servit p a T to in u Q l a participants tercera edició ta s e u q a n e s tape

16 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

La planta superior del Mercat Munic ipal va acollir la segona edició del Forast oc k, una iniciativa que pe rmet als comerço s ve ndre els seus productes a baix preu

L’Ajuntame nt i l’Àrea Bàsica de S organitzar alu activitats per fomen t van motiu del D t ar l’ ia Mundial de l’Exercic esport amb i Físic

Per Sant Jordi, alumnat de l’In stitut va prep els continguts arar i presenta del programa r e special Justa Ràdio Desvern la Fusta de en el qual van participar tote primària s les escoles d e


a e Torreblanc d rc a P l e d ri i la ostes l del Mil·lena a t n ie b allers i prop m t a b c e m t a a a g d u J ra La mpo at la seva te edi ambient m l e han començ b m a s e cionad familiars rela

ny, , engua l del n o i r a cen bal tat l’es sa i grups de s e a h n all Marag escoles de da ansa c r a p l E de les el Dia de la D t a n m u rat l’al n celeb a h e l b po

Autors i au tores, bona part dels q signar les u seves obre s en la fes als locals, van Sant Just e t a de Sant Jo s va celebr rdi ar el 14 d’a bril a Can G que a inestar

La triatleta sa ntjustenca He lena Moragas Molina, ha ac onseguit la m e dalla de bronze campionat d’E en el spanya de dua tl ó en la catego cadet femení ria

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 17


AVANCEM

8 ANYS

QUATRE ANYS APRENENT

Joan Basagañas i Camps Grup Municipal del PSC

Joan Asmarats i Gallart Grup Municipal de PDeCAT

Sergi Seguí i Esteve Grup Municipal d’ERC

El proper 26 de maig els santjustencs i santjustenques escollirem els nostres representants a l’Ajuntament. Serà el moment de valorar la tasca realitzada pel govern municipal durant els darrers 4 anys i d’escoltar les diferents propostes que els candidats ens ofereixen per a millorar Sant Just. Molt probablement, durant la campanya electoral podreu comparar les diferents ofertes polítiques i no us costarà gaire detectar quines opcions prioritzen la solució de les problemàtiques locals i quines reprodueixen a escala municipal els discursos que cada setmana escoltem al Parlament o al Congrés dels Diputats. No cal malpensar per a intuir que, darrere d’aquests segons discursos, s’hi amaga una buidor d’idees i propostes per a solucionar els reptes i problemàtiques a les quals ens enfrontem els santjustencs i les santjustenques. Perquè malgrat que Sant Just és, en molts aspectes, un municipi privilegiat, tenim alguns reptes que no podem obviar. El primer és l’accés a l’habitatge. PROMUNSA ha aconseguit al llarg de la seva història retenir molta població al nostre municipi i ho ha de seguir fent durant els propers 4 anys, posant a disposició de la ciutadania fins a 350 habitatges de lloguer assequible. El segon repte és la mobilitat. Sant Just ha millorat molt pel que fa a transport públic en els darrers anys, però ho ha de seguir fent. Cal ampliar i millorar l’oferta de transport col·lectiu existent actualment i cal explorar noves fórmules de transport per a la demanda que permetin solucionar les problemàtiques existents en determinats barris. I, finalment, tenim una xarxa d’equipaments d’alta qualitat, però cal ajustar el funcionament d’algun i adaptar-lo a les noves demandes i necessitats socials. Acabo pel principi. A l’hora d’anar a votar, us heu de preguntar si esteu satisfets en com ha avançat el nostre poble durant aquests darrers 4 anys. Si la valoració que en feu és positiva, us demanem que ens renoveu la confiança per a poder seguir avançant i construir un Sant Just millor.

socialistes.santjustd@gmail.com http://santjust.socialistes.cat/ facebook.com/psc.santjust @socialistesSJD

18 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

Aviat s’acabarà el mandat municipal i ens embarcarem en una nova aventura que esperem que, amb l’ajuda de la ciutadania, estigui encara més carregada de reptes i responsabilitats. Perquè l’aprenentatge adquirit durant aquest temps ens fa estar encara més segurs de la nostra capacitat de liderar un Sant Just Republicà, un Sant Just de progrés. Han sigut quatre anys durs, amb un context nacional convuls que ens ha trasbalsat amb fets que crèiem que eren propis d’èpoques pretèrites. Quatre anys treballant tan bé com hem sabut en coherència amb tot allò que defensem. Construint un model de poble i defensant una gestió basada en l’ètica i la bona pràctica. Ara bé, segur que també hem comès errors. I volem aprofitar aquestes línies per demanar disculpes si en algun moment considereu que no hem estat a l’altura. Però, sobretot, per no haver pogut arribar a tot arreu. La feina és ingent i quan vols fer les coses ben fetes no pots fer tot allò que potser caldria. El que és urgent sovint passa per davant del que és necessari. Hem de seguir aprenent a escoltar per perfeccionar, complementar i dotar el nostre projecte per Sant Just d’idees noves. Aquell que es fonamenta en els valors republicans para atenció a les petites coses i té en compte la diversitat de la ciutadania. Un model que considera el poble com un espai de cohesió, dinàmic i viu socialment, en lloc d’un terreny on només coexistim. I en coherència amb tot això, i molt més que podeu consultar en el nostre programa electoral (www.femho. cat) i amb tota la feina feta al llarg d’aquest mandat, ens comprometem a seguir aprenent i treballant perquè Sant Just sigui aquell lloc on tothom, vingui d’on vingui, senti que val la pena viure-hi.

​santjustdesvern@partitdemocrata.cat ​facebook: ​PDeCATSantJust ​@PDeCATSantJust @pebocus @jasmarats @lflotats @CortesPep

MÉS INFORMACIÓ DE LA CORPORACIÓ A SANTJUST.CAT

santjustdesvern@esquerra.cat www.facebook.com/ercsantjust www.twitter.com/ERC_Santjust http://esquerra.cat/santjust


QUATRE ANYS DESPRÉS

LA FUNCIÓN SOCIAL DEL DEPORTE

A VOTAR

Just Fosalva i Sanjuan Grup Municipal de Movem Sant Just

Guillermo Francés Morbach Grup Municipal de Ciutadans

Enric Salvadores Manzano Grup Municipal del PP

“Som Movem Sant Just, una candidatura oberta d’esquerres amb ganes de sumar, de constituir una força amb capacitat de liderar un projecte per als pròxims anys”. Així vam néixer i amb aquesta visió ens vam presentar a les eleccions municipals del 2015 on vam tenir la confiança de 950 persones del poble. Hem format part del govern municipal en un mandat marcat per una forta convulsió política al nostre país, que malgrat tot no ens ha impedit exercir un lideratge en els temes més importants de la nostra agenda política, rendibilitzant al màxim els 2 regidors que ens va atorgar el resultat electoral. La força que ens heu donat ens ha permès treballar molt durant aquests anys, i el balanç de mandat que trobareu al nostre web n’és la prova. Hem estat fent política com nosaltres l’entenem: transformant i generant canvis estructurals pel bé comú i des d’una lògica comunitària. I ho hem fet sense deixar de ser ciutadania, sense deixar de ser i actuar com ho hem fet sempre, des de la nostra quotidianitat. Hem estat sempre conscients que tenim un encàrrec temporal, hem estat gent de mètode i hem intentat treballar amb el màxim rigor. Sentim orgull del que s’ha fet i construït de mica en mica entre totes i tots, però queda molt a fer. Les polítiques de fons, les que ajuden a canviar realitats, requereixen feina a llarg termini. La ciutat educadora, la batalla contra el canvi climàtic, la política d’habitatge públic de lloguer, la lluita per l’equitat en les oportunitats de generar un projecte de vida propi i amb dignitat, l’agenda feminista en la política i la vida quotidiana, la lluita per les sobiranies (totes), en són exemples ben clars. Hem apostat per la cohesió del govern municipal sense deixar de mirar cara a cara els fets que succeïen al nostre país, treballant per generar amplis espais de consens quan sovint semblava quasi impossible. Som i volem continuar sent una força reconeixible i fiable. Volem ser presents amb força al proper ajuntament. Treballarem per fer una candidatura per guanyar i teixir complicitats que ens permetin seguir treballant pel bé comú, pel bé de tothom. Moltes gràcies a la gent que ha confiat en nosaltres, a les treballadores i treballadors municipals que ens han acompanyat en tots els nostres projectes, als companys i companyes de consistori. Moltes gràcies a tothom.

Detrás de los deportistas multimillonarios y el negocio global del entretenimiento que implica la competición de élite que inunda nuestros televisores y periódicos deportivos, sigue existiendo un deporte que ayuda a los más vulnerables a superar sus dificultades. Un deporte de base social que ayuda a la inclusión de los chavales más desfavorecidos a tener una ilusión, un afán de superación, una disciplina, una vida saludable y el calor de formar parte de un equipo. Un deporte que ayuda a las personas con discapacidad a su rehabilitación y a su desarrollo personal. Un deporte sin pretensiones que permite disfrutar de un envejecimiento activo que ayuda a mantener la calidad de vida de los más mayores. Un deporte con pretensiones que permite a las mujeres aspirar a ser deportista de elite. Y también existe un deporte comprometido que lucha contra las actitudes machistas y homófobas para que el deporte sea un ejemplo de respeto y libertad. Este es el deporte que tiene que fomentar, en especial, la administración local, el Ayuntamiento, la más cercana al ciudadano. La red de equipamientos deportivos municipales se tiene que diseñar pensando en las necesidades sociales del municipio y, por supuesto, su sostenibilidad económica. No puede estar a expensas de las improvisaciones del Alcalde Josep Perpinya y decir a tres meses de unas elecciones municipales que se construirá un pabellón cubierto en el complejo deportivo de la Bonaigua, cuando es una petición existente de las entidades deportivas y usuarios desde hace mucho tiempo. Hace falta un equipo de gobierno realista con las prioridades claras y en Ciutadans lo tenemos claro. Una de nuestras prioridades es invertir en instalaciones deportivas tanto en el campo de futbol como en la Bonaigua. Así mismo que ningún niño o niña de Sant Just Desvern se quede sin practicar deporte porque sus padres no pueden afrontar la cuota. Apostamos por el deporte como un pilar fundamental entre nuestros jóvenes, adultos y mayores no solo para evitar enfermedades, sino también por los valores que aporta a la sociedad como son: compañerismo, esfuerzo, solidaridad, superación, etc.

Amigas y amigos, para cuando salga este articulo estaremos en las puertas de salida de las elecciones municipales 2019 para la alcaldía de Sant Just Desvern, y como está claramente prohibido pedir el voto de forma expresa hacia una determinada formación política hasta el inicio de la campaña electoral, 15 días antes del día de las votaciones, solo lo puedo hacer y lo hago de forma genérica invitando a la participación. Y es que en estas próximas elecciones si queremos que las cosas puedan ser diferentes ha de ser, y no existe otra fórmula, que la de una gran movilización ciudadana expresando cada uno /a su voluntad , de cambio o bien su aprobación y confianza a lo ya existente. En cualquier caso, quiero destacar de forma clara que los vecinos de Sant Just siempre participan de todas las consultas celebradas de forma ejemplar siendo la participación en tantos por ciento, de las más altas de toda la comarca. Una vez más, y ahora de forma particular, os pido que en estos tiempos difíciles donde la política más que despertar pasiones causa desasosiego y desánimo, volváis a confiar en las personas o formaciones que más os representan y las apoyéis a través del voto el próximo domingo día 26 de mayo de 2019. Porque de nada sirve quejarse de determinadas cuestiones si cuando tenemos la oportunidad de expresar la nuestra, simplemente no lo hacemos. Queridas amigas y amigos, votar, votar la opción que creáis más conveniente pero votar. Si me permitís la broma, yo ya tengo clara cual va a ser mi opción. Un abrazo a todas y todas y nos vemos el día de las elecciones.

info@movemsantjust.cat www.movemsantjust.cat @movemsantjust www.facebook.com/movemsantjust @movemsantjust

francesmg@santjust.cat santjust.desvern@ciudadanos-cs.org Facebook: Ciutadans Sant Just Desvern @grances86 @Cs_Santjust

MÉS INFORMACIÓ DE LA CORPORACIÓ A SANTJUST.CAT

ppsantjust@gmail.com

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 19


MOLT PER VIURE A SANT JUST AGENDA D’ACTIVITATS MAIG 2019. SANT JUST DESVERN

AQUEST MES DESTAQUEM... LA FESTA DE L’ESPORT

TOTES LES ACTIVITATS a www.santjust.cat i també a l’app santjustcat MEDI AMBIENT

Fomentem l’esport d’infants i grans i coneguem tots les disciplines esportives que podeu practicar a Sant Just. Mireu quina jornada esportiva i lúdica ens han preparat les entitats, clubs esportius i el CEM La Bonaigua pel diumenge 12 de maig. Al CEM La Bonaigua, de 9 h a 14.30 h Masterclass de Pilates i ioga per a la salut A la plaça Camoapa i c. Salvador Espriu, durant tot el matí Festa de l’Esport amb activitats lúdiques amb la participació de les entitats i clubs esportius

I recordeu també: Divendres als Parcs Dies 17, 24 i 31 de maig, a les 17 h. Parc del Mil·lenari Contacontes, tallers infantils, jugatecambiental, hoquei, dansa, berenars...

SOLIDARITAT

20 ANYS DE LA FESTA DE LA PAU Ja fa 20 anys que se celebra al mes de maig la Festa de la Pau durant la qual les entitats i col· lectius associats s’organitzen per reivindicar un món més just, per donar eines de reflexió, per fomentar la pau entre les persones i per divulgar les tasques que fan moltes entitats sense ànim de lucre. A més, el divendres 10 també hi ha previst una taula rodona organitzada per Sant Just Solidari, sobre la mirada dels artistes davant els conflictes bèl·lics i com l’obra artística els reflecteix. Taula rodona: “La mirada dels artistes sobre els conflictes bèl·lics” Amb Marta Balada, Jan Vallverdú, Quim Gordun, Rubén Córdoba, René Pineda, A.K.A Padrino RAPJUDESCO. Modera: Carme Malaret Divendres 10 de maig, a les 20 h. Les Escoles Festa de la Pau Dissabte 11 de maig, a partir de les 17.30 h. Pl. de la Pau Tallers infantils, xocolatada, gegants, actuacions, sopar d’hamburgueses i tonyina, música, actuacions de dimonis i drac. 20 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

European Clean Up Day! Netegem el nostre entorn! Amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, i amb la iniciativa de veïns i veïnes de Sant Just Desvern que, amb motivació i preocupació per la protecció del medi ambient, es farà una neteja en un espai proper al Mas Lluí. També hi ha previstos tallers per a infants i grans. Us animen a participar-hi! Netegem el nostre entorn Dissabte 11 de maig, a les 10 h. Punt de trobada: Parc Iulia Quieta (Mas Lluí) Esmorzar per a tothom que hi participi. Taller de manteniment de bicicletes Vine amb la teva bicicleta i aprendràs a allargar-ne la vida, reparar punxades, manteniment de frens, eixos... Dissabte 11 de maig, a les 11 h. Parc Iulia Quieta Taller de dibuixos naturals Crearem imatges amb fulles o altres elements naturals per decorar casa nostra o per regalar. Dissabte 11 de maig, a les 11 h. Jardins de Can Ginestar Xerrada sobre medicina ambiental, amb la Dra. Padma Solanas Dijous 23 de maig, a les 18 h. Espai Mas Lluí


SALUT

Més salut sense fum!

aquest objectiu ha estat la finalitat de la campanya “Sant Just, encara fumes” .

Fa temps que l’ambulatori, l’Ajuntament i alguns equipaments municipals són considerats “Espais sense fum” adherits al projecte comunitari per continuar lluitant contra el tabaquisme. Però fa més de 30 anys que l’Àrea Bàsica de Salut, i sota el lideratge de la Sílvia Granollers, va iniciar una fita important: aconseguir que el màxim possible de persones deixessin de fumar. Ajudar-los en

I seguint en l’àmbit de la salut, també us poden interessar les següents xerrades:

Caminada popular del Dia Sense Fum Inscripcions a l’Àrea Bàsica de Salut fins al mateix dia de la caminada. Divendres 31 de maig, a les 10 h. Des de l’ambulatori.

El nostre encèfal, l’ordinador que ens controla, amb la Dra. Esther Pérez Dimarts 7 de maig, a les 18 h. Centre Cívic Salvador Espriu Envelliment i memòria. Com preservar els nostres records, amb Mercè Pallàs. Dimarts 14 de maig, a les 18 h. Centre Cívic Salvador Espriu

US PROPOSEM... INFANTS, JOVES I FAMÍLIES Hora del Conte: Els calaixos del cel, amb Ada Cusidó Dissabte 11 de maig, a les 11 h. Jardins de Can Ginestar Mindfulness per al benestar de mares i nadons Dimarts 14 de maig, a les 18 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet (Can Ginestar) 6è Triatló Infantil de L’3SCOLA Diumenge 19 de maig, a les 9 h. CEM La Bonaigua. Adreçat a infants nascuts entre 2005 i 2012. Prova inclosa al calendari de la Federació Catalana de Triatló

JUGATECAMBIENTAL Dissabtes, al Parc del Mil·lenari Diumenge, al Parc de Torreblanca

PER A TOTHOM On Air Jazz Series: Santos Puertas pesenta el seu darrer disc Triple Santos. Preus: 10 ¤ (general), 8 ¤ (socis i sòcies) i 6 ¤ (menors de 30 anys). Inclou consumició. Divendres 3 de maig, a les 22 h. Sala Cinquantenari de l’Ateneu

Tertúlia: “Guinovart, un artista total”, amb la seva filla Maria Guinovart Divendres 17 de maig, a les 20 h. Sala Piquet de l’Ateneu Audivisual de muntanya de la SEAS: “El primer pas de jubilat: el GR-11”, amb Toni Serrallonga Dijous 30 de maig, a les 20 h. Sala Piquet de l’Ateneu

FESTA MAJOR DE L’ATENEU Del 31 de maig al 2 de juny

Itineraris de ciutat. La Barcelona dels antics cafès i restaurants. Dissabte 4 de maig, a les 10 h El Prat Centre. El Delta guanyat pam a pam. Dissabte 25 de maig, a les 10 h. Informació: CC Joan Maragall Excursió al museu de Dalí a Figueres de l’Associació de Veïns Sant Just Diumenge 12 de maig, a les 7. Des del c. Major/c.Nord

EL BUTLLETÍ MAIG 2019 21


ENTITATS

50 anys del Club d’Esplai Ara Mateix Mig segle dedicats al lleure, a l’esbarjo i a l’educació de nens i nenes de Sant Just. I ho volen celebrar com sempre ho han fet: passant-ho d’allò més bé! Barbacoa on tothom pot participar, acampada pels exesplaierus i monitors/ es actuals... Si no coneixeu l’activitat de l’esplai, us convidem que ho feu a través del web https://esplaiaramateix.com/ Barbacoa oberta a tothom Dissabte 4 de maig, a les 13 h. Exterior del Casal de Joves. Preu: 5 ¤ “Acampi qui pugui” i moltes activitats nocturnes Dissabte 11 de maig, a les 20 h i durant tota la nit i fins l’endemà. Al Pont Reixat.

I NO US PERDEU... FESTA DEL COMERÇ

MÚSICA

• Carpes de botigues i establiments • Oferta i mostra de productes i serveis • Zona de restauració amb tapes ofertes per parades del Mercat Municipal • Carpa de “Desvern, Comerç i Empresa” i “Dona i Empresa” • Carpa de la Policia Local amb la campanya “Els Valents” Activitats infantils, xocolatada solidària, lliurament dels premis del Concurs d’Aparadors i repartiment de flors. Diumenge 5 de maig, durant tot el dia al Parc de Joan Maragall

• Concerts de música de joves de Sant Just • Participació dels Tallers de Música i de l’Escola de Música de l’Ateneu Dissabte 4 de maig, a les 18 h. Plaça Antoni Malaret i Amigó

CLUB 60 i + AL CENTRE SOCIAL EL MIL·LENARI: Uneix-te al Club del Ganxet Novetats i tendències actuals del món del ganxet que despertaran la teva creativitat. Tant si ets expert/a com si parteixes de zero, vine a passar una estona en bona companyia. Inscripcions al Centre Social El Mil·lenari o trucant al tel. 93 371 89 87 Divendres 3 de maig, a les 11 h. Al Centre Social El Mil·lenari Ball en línia dinamitzat per Pedro Mulero Activitat gratuïta i exclusiva per a les persones sòcies. Dijous 30 de maig, a les 17.30 h. Centre Social El Mil·lenari

22 EL BUTLLETÍ MAIG 2019

CULTURA EXTREMENYA

Extremadura i Catalunya, 35 anys de lligam a Sant Just L’entitat Associació Cultura Casa d’Extremadura fa 35 anys que es dedica a la divulgació de la cultura extremenya, a mantenir les tradicions, a fomentar els lligams que moltes persones de Sant Just tenen amb els seus orígens de naixement o familiars, i tot això, vinculat amb la terra que els va acollir, Catalunya. Mireu què ens han preparat aquest mes: Creu de Maig. Benedicció. Dissabte 4 de maig (21h) i celebració, diumenge 5 de maig (11.30 h). Pl. de la Pau XXXV aniversari de l’entitat Dies 17, 18 i 19 de maig. Exposició fotogràfica, recital de poesia, concert, (dia 17, a les 20 h, La Vagoneta) Actuació coral (dia 18, 20 h, Ateneu) Castells inflables, balls, servei de bar (dia 19, al matí, a la Pl. de la Pau).

Si teniu més de 60 anys, us animem a participar activament d’aquestes propostes pensades per a vosaltres. Excursió matinal al Palau Mercader (Cornellà) Inscripcions del 20 al 30 de maig, al Centre Social El Mil·lenari.. Divendres 31 de maig, a les 10 h, des de la parada de TRAM Rambla Sant Just

ESPORT I SALUT Activitats esportives per a persones + grans 60 anys Tots els dimecres, a les 10.30 h, des del Parc del Parador Es combinen passejades, natació i altres activitats esportives en dies alterns, dirigides per un/a monitor/a del Complex Esportiu Municipal La Bonaigua. Activitat gratuïta. No cal inscripció.

ASSOCIACIÓ DE GENT GRAN DE SANT JUST DESVERN Activitat per a la gent gran Divendres 10 de maig, a les 17.30 h. Al Centre Social El Mil·lenari Conferència-col·loqui amb les professionals de Serveis Socials de l’Ajuntament Divendres 24 de maig, a les 17.30 h. Al Centre Social El Mil·lenari Xerrada d’interès per a la gent gran Divendres 31 de maig, a les 17.30 h. Al Centre Social El Mil·lenari

XERRADES AUGGE Conferències de l’Aula d’Extensió Universitària per a la Gent Gran Dies 2, 9 i 16 de maig, a les 18 h. Aula de la Residència La Mallola


PARTICIPACIÓ A LES XARXES

EXPOSICIONS Exposició de pintura de Soledat Sans i Serafini A la planta superior del Mercat Municipal, fins al 16 de juny

Collserola i Sant Just, un patrimoni comú: les fonts Al CIM de Can Ginestar, del 2 de maig al 16 de juny IX Concurs Internacional de Fotografia (II part) Al Centre Cívic Joan Maragall, del 2 al 31 de maig Organitza: Agrupació Fotogràfica Sant Just Identitat i diferències. Projectes artístics a l’abast dels infants, del Taller de Plàstica Municipal Carrau Blau Al Celler de Can Ginestar, del 16 de maig al 16 de juny. Inauguració 16 de maig, a les 19.30 h

CONEGUEM EL PATRIMONI HISTÒRIC

CLICS NOTÍCIES RÀDIO

Les tres notícies de Ràdio Desvern més consultades a santjust.cat durant el mes d’abril (5.522 clics) 1. L’Alcaldia Republicana vota concórrer a les municipals amb Junts per Catalunya Sant Just. 2. Marc Abelló, guanyador del premi Dani Montesinos. 3. Ja s’han publicat les candidatures provisionals per a les pròximes eleccions municipals.

SANT JUST ENS AGRADA

Punt d’informació del jaciment iber i medieval de la Penya del Moro Diumenge 5 de maig, de 10 h a 14 h

nostatikus David Revillas

El monestir femení de Sant Joan de l’Erm (1228-1466) Estudi de recerca sobre aquest monestir santjustenc de l’historiador Raimon Masdéu i Térmens Dilluns 13 de maig, a les 20 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet EL REFUGI: visites comentades al refugi antiaeri de la Guerra Civil, murals, obres d’art i ulleres 360º Diumenge 19 de maig, cada hora (10 h, 11 h, 12 h i 13 h). Preu: 3 ¤ (menors de 16 anys i persones més grans de 60 anys, gratuït). Lloc: Les Escoles. Inscripcions: elrefugisantjustdesvern@gmail.com o al telèfon 93 475 63 35. www.elrefugi.santjust.net

ALTRES Acte de celebració dels 50 anys de la Residència Emmanuel Amb l’assistència de Josep-Lluís Carod-Rovira, autor del llibre Història del protestantisme als Països Catalans Dimarts 7 de maig, a les 20 h. Les Escoles XII Curs de Coneixements Santjustencs: El naixement de Catalunya. “La marca hispànica a la unió amb el Regne d’Aragó. Segles VIII-XII”, amb el ponent Cristian Domínguez. Dies 8, 15 i 22 de maig, a les 19 h. Sala Isidor Cònsul i Giribet de Can Ginestar Coordinació: Servei de Comunicació Correcció: Servei Local de Català Disseny i maquetació: Albert Espona Fotos: Lluís Tarrés i arxiu Impressió: T.G. Alfadir, S.A Dipòsit Legal: B-1151/81 Tiratge: 8.500 exemplars Distribució: gratuïta Adreça internet: http:// www.santjust.cat E-mail: ajuntament@santjust.cat Publicitat: Publimpacte Serveis al Comerç, S.L. Tel. 667 56 09 33. El contingut dels anuncis és responsabilitat de l’empresa que es publicita.

AQUEST BUTLLETÍ FA UNA UTILITZACIÓ NO SEXISTA DEL LLENGUATGE

Nota: Aquest BUTLLETÍ MUNICIPAL s’edita cada mes i es fa arribar, mitjançant una bustiada, a totes les llars del municipi. Si no el rebeu correctament, comuniqueu-nos el carrer i la finca a través de l’Oficina de Gestió Integrada (OGI), L’Ajuntament contribueix a l’activitat de les entitats mitjançant convenis i subvencions. AGENDA JUNY: Màxim dia per comunicar les activitats: 10 DE MAIG

Butlletí elaborat amb paper reciclat

instagram #santjust

#atardecer #sunset #rodando #shooting #rodantirodant #walden7 #architecture

SELECCIÓ DE TUITS (ABRIL 2019)

@santjustcat

@justalafusta #SantJordi2019 a #SantJust Ambient animat a @ cccanginestar tot i avançar-nos uns dies al calendari Llibres, roses, exposicions, autors/ autores... I molt bon dia Jugatecambiental Torreblanca @JAMBTorreblanca Què puc fer per ajudar al nostre planeta a fer front canvi climàtic? Vine aquest diumenge a la @JugatecaAMB del #ParcTorreblanca a fer la nostra gimcana per descobrir-lo! Roser Batlle @roserbatlle Angel, quina bona idea!! Puri Martín Rivera @purimartinriver Eiii! Que em fa molta il·lusió anar a cremar a @santjustcat amb els @Mansuetsdefoc @pl_mireia Moltes ganes de que sigui el dia 26! Special Olympics Cat @SOCatalunya 39a Jornada Escolar de #bàsquet a @santjustcat a partir de les 11 h i fins a les 14 h al Pavelló Poliesportiu de la Bonaigua. 450 nens i nenes de 8 a 20 anys amb #disCapacitat intel·lectual hi participaran! #MillorQuiHoIntenta EL BUTLLETÍ MAIG 2019 23


CASALS D’ESTnsIuUlta’19 Co ts a les activita t santjust.ca

t ’ a ç n e Ll ! u i t s e ’ al

Profile for santjust

Butlletí del mes de maig de 2019  

PUBLICACIÓ MUNICIPAL. INCLOU ACTIVITATS D'AGENDA - WWW.SANTJUST.CAT

Butlletí del mes de maig de 2019  

PUBLICACIÓ MUNICIPAL. INCLOU ACTIVITATS D'AGENDA - WWW.SANTJUST.CAT

Profile for santjust1
Advertisement