Page 1

LA SAGRADA FAMÍLIA

Alumnes de 6è de Primària Escola Sant Francesc de Sabadell Març del 2014 1


Introducció Coneguda simplement com la Sagrada Família, és una basílica catòlica de Barcelona (Espanya), dissenyada per l'arquitecte Antoni Gaudí. Iniciada el 1882, encara està en construcció (febrer de 2014). És l'obra mestra de Gaudí, i el màxim exponent de l'arquitectura modernista catalana. Segons dades de 2011, és el monument més visitat d'Espanya, amb 3,2 milions de visitants, seguit pel Museu del Prado i l'Alhambra de Granada. La construcció va començar en estil neogòtic, però, en assumir el projecte Gaudí el 1883, va ser completament replantejada. Segons el seu procedir habitual, a partir d'esbossos generals de l'edifici va improvisar la construcció a mesura que avançava. Gaudí es va fer càrrec del projecte amb només 31 anys, i li va dedicar la resta de la seva vida, els últims quinze en exclusiva.

2


És al barri de la Sagrada Família,al districte de l’Eixample de la ciutat . La Sagrada Família és el monument més visitat de l’estat espanyol , per damunt fins i tot de l’Alhambra i el Museu del Prado.

El temple expiatori de la Sagrada Família, basílica coneguda habitualment com la Sagrada Família, és un dels exemples més coneguts del modernisme català ha esdevingut tot un símbol de Barcelona. En aquest temple, l’arquitecte va concebre una minuciosa simbologia dintre d’un poema místic amb grans audàcies constructives formals. Segons dades de l´any 2004,la Sagrada Família és ei monument més visitat de l´Estat espanyol, per damunt fins i tot de l´Alhambra i el Museu del Prado. La Sagrada Família va ser dedicada al culte. Malgrat que no és una catedral, diverses fonts l’han denominat la Catedral d´Europa pel caràcter universal que gaudí volia donar-li.

3


Medeix uns 170m d´altura i en total té 18 torres. Simbolitza la Mare de Déu. Cada torre és molt alt ,ja que medeixen 125m.I la torre central està dedicada a Crist. En la il·lustració no el veiem ,però hi ha uns grans finestrals que contenen nombrosos vitralls. Estan fetes de vidre de diferents colors. Al sortint a l’interior dels murs laterals del temple ,hi ha peixos en mosaic. Absis ocupa la capçalera del temple. Al temple també hi ha claustres que està dissenyat per fer el recorregut al voltant del temple. Cada dia hi ha molts turistes que van a visitar el temple de Sagrada Família.

4


A continuació, explicarem algunes de les parts que em considerat importants a destacar: Torres i cimboris

Les torres, que n’han de ser 18, tenen perfil parabòlic i disposen d’unes escales helicoïdals. Una, sobre l’absis, simbolitzarà la Mare de Déu i serè coronada per una estrella de dotze puntes; n’hi haurà també una per cada apòstol (quatre a cada portal) i una par cada evangelista. Al voltant del cimbori central, que tindran 125 d’alçària; Coronaran els pinacles els símbols de l’home per Sant Mateu, El lleó per Sant marc, el brau per Sant Lluc i l’àliga Sant Joan. La torre central estarà dedicada a Crist i es situarà sobre el creuer, un gran cimbori de 170 metres, serà coronada per la creu gaudiniana tridimensional. El cimbori és l’exaltament del temple.

5


Columnes La nau central té l’estructura arborescent en la qual els pilars són inclinats i es descomponen en forma de branques i fulles. El tronc de la columna interior és geomètric i s’aconsegueix per interseccions successives de polígons estel·lars. La construcció de les columnes de suport de la plaça del parc Güell, fetes a base d’elements prefabricats d’un metre d’alçada, amb trencadís per decoració, és el mateix sistema amb què s’han construït les columnes de suport de les naus de la Sagrada Família. Les columnes de l’interior tenen variada simbologia: les quatre del creuer són dedicades als evangelistes, les dotze que envolten el creuer als apòstols (Sant Pere i Sant Pau al costat de l’altar), i la resta de bisbats continuadors de l’obra apostòlica.

Part Central Aquesta es la part del mig de la estructura de la Sagrada Família .En la part de a dalt del mig hi ha un mini pont i al seu costat unes torres enormes que atreuen la mirada del públic estranger tant com la mirada dels ciutadans de la ciutat de Barcelona . El que podem veure en aquesta imatge es tota una part del frontal de la Sagrada Família. 6


Ès molt alta i gran. Es veuen quatre torres amb moltes finestres. Aquí també el que podem veure a sota són cinc arcs i en el arc central podem veure que hi ha Jesús a la creu i em sembla que esta la verge. També el que puc veure es que a cada torre hi ha algun nom escrit, peró no es pot veure el que posa.

Els arcs de la Sagrada Família Un arc es un element constructiu estructural de línia de directiu .Es una de les parts més importants també es molt bonica amb diferents dibuixos ( escultures ). Pertanyen a la Sagrada Família actualment sense acabar. Aquesta part es on es ve a posar espelmes.

7


La Puríssima La figura de la mare de Déu trepitja la serp recolzada sobre la llentia de tres braços i està envoltada d’espigues i raïm com a símbols de la fecunditat. Portal de la Fe.

Cripta S’hi accedeix per una escala a la part Ezquerra de l’absis. Consta de planta circular d’estil neogòtic de 40 x 30 metres, amb volta nervada, amb la clau de volta principal representant la Anunciació, de l’escultor; les set capelles estan dedicades a la Immaculada, el sagrat cor de Jesús i a familiars de Jesús, amb la de sant Josep al centre. La talla en fusta de la imatge de Sant Josep és de Maximí Sala Sánchez i va ser policromada pel pintor Guixà. Enfrontades hi ha cinc capelles més, la central és l’altar major, amb un relleu de la Sagrada Família de l’escultor Josep Llimona; als seus costats hi ha la de la Mare de deu de Montserrat, la de Crist crucificat de l’escultor Carles Maní i Roig que conté la sepultura de Josep Maria Bocabella, la de 8


Jesucrist i la de la Nostra Senyora del Carme amb la sepultura d’Antoní Gaudi. La cripta està circumdada per un mosaic romà on estan representats la vinya i el blat, símbols de l’eucaristia, obra del mosaïcista Mario Maragliano.

Interior És tracta de una planta subterrània situada a sota del àbsida. Està coberta per una gran bóveda i en el punt en que se uneixen els arcs de major tamany destaca una imatge esculpida i policromada de la anunciació de María. També posseeix un altar central amb un retauló de escultor Josep Llimona i quatre capelles dedicades a la Verge del Carmen, a Jesucrist, a la Verge de Montserrat i a Crist crucificat. El terra de la cripta està rodejada per un mosaic roma amb representacions del blat de moro i la vida.

9


Cúpula A la cúpula De la Sagrada Família es fan les mises, hi ha molts bancs/seients per poder seure i estar còmode. Es pot veure que el vidres estan pintats de diferents colors. A les columnes surten els animals. Podem veure moltes col.lumnes,un òrgan i la taula on el frare fa les misses cada diumenge. També a dalt de tot ,tenim una representació de Jesucrist en la creu. És el símbol de l’església catòlica. Gaudi volia que la seva església sigues diferent ,peró també catòlica.

Les esposalles de la verge

Maria i Josep,agenollats l’un davant de l’altre,uneixen les mans per segellar el compromís de matrimoni. Josep mira Maria;ella abaixa la mirada. En segon terme, un sacerdot estén els braços cap als promesos. En primer pla,un ram de roses. Déu totpoderós va disposar que Maria fos mare per obra de l’Esperit Sant,però també va disposar que Jesús tingués un altre pare a la terra. L’escollit per formar aquella família modèlica que havia d’acollir el 10


Messies va ser Josep,i és en aquesta escena que la figura protectora del patriarca fa entrada en la vida de Jesús.

El Centre Aquesta part de la Sagrada Família és el centre de la catedral. Podem veure moltes columnes, un òrgan i la taula on el frare fa les misses cada diumenge. També a dalt de tot ,tenim una representació de Jesucrist en la creu. És el símbol de l’església catòlica. Gaudi volia que la seva església sigues diferent ,però també catòlica.

11

Sagrada familia sisè de primària  

Treball realitzat pels alumnes de sisè de primària de l'Escola Sant Francesc de Sabadell