Page 1

Parròquia de Sant Esteve Vila-seca Número 5 Gener - Març 2013

GRÀCIES, PAPA BENET

BENVINGUT, PAPA FRANCESC

Hem viscut un fet històric i inesperat. Feia segles que el món no presenciava la renúncia d’un papa. Benet XVI, considerat per molta gent com el guardià de les tradicions més ràncies del catolicisme, ha sorprès tothom amb una decisió plena de llibertat, de coherència, de despreniment personal i de confiança en Déu. Tota una lliçó per a la nostra societat, tan enganxada al poder, tan curta de mires. El papa no té forces per a complir adequadament els seus deures de suprem pontífex, i es retira a temps. Es retira per a donar suport amb la pregària i el silenci a un nou papa que el succeirà. No baixa de la creu, atès que no ha renunciat al seguiment de Jesús ni al servei de l’Església. No baixa de la creu, però no s’aferra al tron. Després dels primers dies de xoc i atordiment, la maquinària successòria es posa en marxa. Les setmanes de coll abans que la renúncia es faci efectiva, i el període previst abans d’entrar al conclave, permeten a les congregacions generals cardenalícies una reflexió a fons sobre les necessitats de l’Església i del món en el moment actual. I, amb l’impuls de l’Esperit Sant, el coratge innovador del papa Benet s’encomana als cardenals, que elegeixen nou papa el cardenal argentí Jorge Mario Bergoglio.

Tots els papes són diferents, però sens dubte el nou papa és triplement insòlit: el primer americà, el primer jesuïta i el primer que tria el nom de Francesc. Ja des de la seva primera aparició, Francesc ens ha sorprès i captivat amb el seu estil senzill, auster, proper. Paraules vibrants, plenes d’autenticitat, gestos que surten del cor. Anhel, desig vehement d’una Església pobra i per als pobres, que surti a l’encontre de les perifèries existencials, que prefereixi accidentar-se pels carrers del món abans que ofegar-se dins la seva bombolla. Una Església samaritana, que serveix, que té entranyes de misericòrdia, que custodia amb amor tot allò que Déu ha creat, i especialment tots i cadascun dels éssers humans, creats a imatge i semblança d’ell. Francesc ha aixecat arreu una gran onada de simpatia, d’esperança, de respecte i d’il·lusió. Com si tothom l’estigués estat esperant des de feia molt de temps. Se senten flaires de primavera, frescor d’evangeli. Hi ha qui diu que, als cinquanta anys de la seva celebració, ara és quan el concili Vaticà II pot començar a donar fruits madurs. Que el Senyor beneeixi el nou papa. I nosaltres, tal com ell demana a tothom qui se li acosta, no deixem de pregar per ell.


EL PILÓ - Número 5

RECÉS ARXIPRESTAL DE QUARESMA

El diumenge 17 de febrer a les 17h al santuari de la Mare de Déu de la Pineda va tenir lloc el recés arxiprestal de Quaresma predicat per Mn. Josep Mateu, rector de Riudoms i de Vinyols i els Arcs. Després de la meditació vam tenir 15 minuts de silenci per meditar. Vam acabar amb el rés de les segones vespres del I diumenge de Quaresma.

Gener - Març 2013

OBRES A LA FAÇANA DE L’ESGLÉSIA

L’església parroquial de Sant Esteve és sens dubte un edifici singular de la nostra vila. Presideix la plaça de l’Església, al centre neuràlgic del nucli antic, i forma part del patrimoni històric de tots els vila-secans. Per això la parròquia té la responsabilitat de mantenir-la en les millors condicions possibles. És una contribució cívica que fem a tota la comunitat humana de Vila-seca. Un ajut oportú de la Diputació de Tarragona ens ha permès dur a terme una actuació que, encara que no fos urgent, calia per tal de millorar la imatge de la nostra plaça. Ara fa vint anys que es van restaurar les façanes de l’església. En general conserven encara un molt bon aspecte, llevat de la façana principal. El mal estat de la cornisa i, sobretot, les dues gàrgoles que deixen caure l’aigua de pluja des del nivell superior de la rosassa, l’estaven tacant i malmetent. Les obres han consistit en: 1. Modificar la canalització de les aigües pluvials perquè no ragin a la façana. 2. Refer la cornisa. 3. Pintar la façana principal. D’aquesta manera podríem dir que es completa la restauració feta l’any 1993 i facilitem que la façana es pugui mantenir en bon estat durant un període de temps molt més llarg.

JORNADES DE CUINA Els dies 4, 5 i 6 de març, l’associació hotelera Salou – Cambrils – la Pineda ha organitzat, en col·laboració amb Càritas Parroquial de Vila-seca, unes jornades de cuina a l’hotel Gran Palas de la Pineda. Les 11 dones que hi han assistit han rebut formació sobre cuina domèstica i s’han pogut endur a casa els plats que elles mateixes han preparat.

Tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure'm. (Mt 25,35-36)


EL PILÓ - Número 5

Gener - Març 2013

II JORNADA ESPORTIVA I FORMATIVA PER A ESCOLANS La II Jornada esportiva i formativa dels escolans de l'arxidiòcesi va aplegar el dia 3 de gener a infants de les parròquies de Vilabella, Vila seca, de la parròquia de Sant Pere Apòstol de Cambrils, de Solivella i de la parròquia de Sant Pau de Tarragona.

La jornada va començar amb l'acolliment i presentació de la trobada al Claustre de Sant Pau, a l'edifici del Seminari de Tarragona, i amb un petit esmorzar. Seguidament es va celebrar l'eucaristia on hi van ser presents els rectors de la parròquies participants, els seminaristes tant del Seminari Major Interdiocesà com del Menor juntament amb monitors dels esplais i catequistes que van col·laborar en la preparació de la trobada. L'acolliment i l'eucaristia van ajudar a centrar el contingut d'aquesta segona trobada basada en l'evangeli de Jn 1, 29-34 amb el testimoni de Joan Baptista. Com a ell, als escolans també se'ls hi confia que ajudin a trobar Jesús en les seves amistats, en la família o a l'escola. Els escolans van recordar que Jesús se'ns va fa proper i ens acull sobretot a través dels sagraments i les celebracions i ens alimenta a través de la comunió.

Cap al migdia els escolans es van desplaçar als patis del Col·legi Sant Pau on hi va haver jocs esportius i dinàmiques que van afavorir la bona relació i l'ambient entre els participants. A la mateixa escola van dinar i a primera hora de la tarda van començar tres tallers conduïts per Mn. Albert Fortuny, Mn. Jordi Vila i Mn. Xavier Roig. A mitja tarda tots junts van acomiadar-se cantant l'hora dels adéus a les pistes esportives del Col·legi i es van emplaçar per a la trobada d'escolans de l'estiu que tindrà lloc el dia 25 de juny.

QUÈ DIU L’ESGLÉSIA SOBRE EL DRET AL TREBALL? El treball és un bé de tots, que ha d’estar disponible per a tots els qui en són capaços. La «plena ocupació» és, doncs, un objectiu obligat per a tot ordenament econòmic orientat a la justícia i al bé comú.

Una societat en què el dret al treball esdevingui va o es negui sistemàticament i en què les mesures de política econòmica no permetin que els treballadors assoleixin nivells satisfactoris d’ocupació «no pot aconseguir ni la seva legitimació ètica ni la pau social». Un rol important i, per tant, una responsabilitat específica i greu corresponen, en aquest àmbit, a l’«empresari de treball indirecte», és a dir, a aquells subjectes -persones o institucions de tipus divers- que estan en condicions d’orientar, a escala nacional o internacional, la política del treball i de l’economia. (Compendi de la doctrina social de l’Església, 288)


EL PILÓ - Número 5

Gener - Març 2013

DEFUNCIONS

BAPTISMES 13 de gener: 20 de gener:

Eric Carmona Uceda Valèria Oliveira Codorniu Pol Peña Rincón

MOVIMENT ECONÒMIC ANy 2012 Catequesi 5.257,00 Retorns (il·luminació exteriorl santuari) 2.700,52 Taxes per celebracions i despatx 3.974,80 Venda d’objectes 1.979,77 Ornamentació primeres comunions 1.540,00 Subvencions Diputació 30.000,00 Subvenció Ajuntament 1.100,00 Quotes fixes periòdiques 9.845.00 Col•lectes habituals 16.935,50 Col•lectes destinades a obres majors 14.587,36 Donatius i llantions 2,869,86 Donatius destinats a obres majors 16.709,76 Total ingressos 107.499.57 € Material per al culte 1.041,62 Compra de cera i objectes per vendre 4.208,23 Flors 1.170,00 Comissions bancàries 1.150,19 Impostos i taxes estatals 3.12,78 Impostos i Taxes Ajuntament 381,07 Reparacions i conservacions 7.516,67 Electricitat, aigua, gas 9.352,16 Despeses de neteja 1.735,90 Honoraris professionals 5.075,89 Assegurances 3.161,59 Obres Santuari i capella del Santíssim 48.916,66 Instal·lació calefacció rectoria 17.831,93 Material d’oficina 827,73 Telèfon i correus 1.113,32 Pagament de quotes 908,29 Catequesi 3.121,09 Publicacions 1.953,57 Aportació al Fons Comú Diocesà 12.912,00 Total despeses 121.690,69 € SALDO A 31/12/2012

10.745,79 €

Manuel Gómez León, el 31 de desembre, als 54 anys. Francisco Rodríguez Insúa, l’1 de gener, als 82 anys. Carmen Anglas Ullastra, el 2 de gener als 85 anys. Jerónimo Martínez Ríos, el 9 de gener als 78 anys. Soledad Bermejo Corro, el 10 de gener als 88 anys. Francisco Dionisio Romero, el 19 de gener als 56 anys. Florentina Bolancé Mengual, el 28 de gener als 85 anys. Antonio Clavé Aguiló, l’11 de febrer als 97 anys. Pascuala Sabirón Sabroso, el 17 de febrer als 83 anys. Julia Escaño Postigo, el 17 de febrer als 85 anys. Esteban Sarrà Ferran, el 19 de febrer als 91 anys. Josefa Pujals Roselló, el 19 de febrer als 92 anys. Luis Gómez Fonts, el 24 de febrer als 78 anys. Rebekah Kehinde Modupe, el 24 de febrer, d’1 any. Juan Manuel Márquez Obispo, l’1 de març als 60 anys. Pedro Pinel Torres, el 7 de març als 77 anys. Dominga Felisa Moreno Plaza, el 9 de març als 95 anys. Lucrecia Valdelvira Artesero, el 14 de març als 89 anys. Tomás Pérez Sicilia, el 17 de març als 91 anys. Concepción Arbolí Garcia, el 18 de març als 69 anys. José Herreros Cuesta, el 19 de març als 67 anys.

Col·lectes per a finalitats específiques Germanor Fam en el món Seminari Llocs Sants Càritas Diocesana Domund

994,69 1.122,11 870,67 357,93 1.413,30 1.444,98

Càritas Parroquial Quotes de socis Col·lecta Dijous Sant Col·lecta Nadal Donatius Subvenció Ajuntament Total ingressos

1.797.00 847.28 1.168.31 1.502.22 1.862.00 7.176.81 €

Subscripcions Ajudes a famílies Aportació a Càritas Diocesana Total despeses

30.60 1984.44 5000.00 7015.44 €

Visiteu-nos a: http://parroquiadevilaseca.wordpress.com i seguiu-nos al facebook

Full

inFormatiu

El Piló

Parròquia de Sant Esteve de Vila-seca Plaça de l’Església 17 · 43480 Vila-seca Tel. 977 390 368

Profile for Parròquia de Sant Esteve de Vila-seca

El pilo 5  

El pilo 5  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded