Page 1

D e clara d a Fe sta Loc al d’Interès Turístic Publicació gratuïta de la Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet

Organitza:

COFSAAR

Comissió Organitzadora Festa Sant Antoni Abat Ripollet ®

www.cofsaar.org

Col·labora:

Adherit a:

20 de gener de 2013

Ripollet,

Josep Oliva del Prat de Llobregat


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

2


Índex SALUTACIONS El President...........................................................................................................5 L’Alcalde................................................................................................................7 Presentació de la Festa.........................................................................................9 El Banderer.........................................................................................................11

EL REPORTATGE XV Trobada Trest Tombs de Catalunya: Reus....................................................15

LA FESTA El Recorregut......................................................................................................17 Programa matí....................................................................................................18 Programa tarda..................................................................................................19 L’esmorzar del Traginer......................................................................................21 ALTRES ACTIVITATS DE LA COMISSIÓ Sant Jordi a la Rambla.......................................................................................23 Arrossegament...................................................................................................25 Mercat de Sant Antoni.......................................................................................27 PERSONES DESTACADES Traginers d’Honor..............................................................................................29 Record a Josep Oliva..........................................................................................31 Masia de Can Mas..............................................................................................33 Nit de Sarsuela i Òpera......................................................................................35 Fotos Antigues....................................................................................................37 Premiats..............................................................................................................37 ALTRES INFORMACIONS Col·laboradors....................................................................................................39 Calendari de Festes dels Tres Tombs a Catalunya.............................................40

Fotografia: Arxius Comissió Familia Bertran-Cairó Sr. Josep Grau (Can Mas) Família Calveres-Navinés Sr. Andreu Cárceles Redacció: La Junta. Disseny i Maquetació: SOTASTUDI

Dades Històriques Gener 1993 - Celebració CENTENARI Festa Sant Antoni Abat Maig 2000 - Celebració IIIª Trobada Tres Tombs de Catalunya Gener 2003 - Inauguració del 1r Monument a Catalunya, a la Festa Sant Antoni Abat “Tres Tombs” Abril 2009 - Declaració per l´Ajuntament de Ripollet com a Festa Local d´Interés Turistic.

3


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

4


El President Benvolguts socis i col·laboradors:

U

n any mes si Deu vol, celebrarem tots junts la nostra estimada Festa de Sant Antoni Abat “Tres Tombs” el dia 20 Gener 2013, en la seva 120ª edició.

Us desitjo en el meu nom i el d’aquesta Junta de la que tinc l´honor de presidir una molt bona Festa de Sant Antoni Abat. El President JOAN ALBIÑANA CASTELLS

És una fita que tenim assenyalada tots plegats a la nostra agenda com una de les millors festes que es celebren al nostre Poble, una Festa que al llarg dels anys es va conservant amb molts esforços i treball, una dedicació voluntària i desinteressada d’un reduït grup de persones.

Ripollet Gener de 2013

La Festa de Sant Antoni Abat és una Festa oberta a tothom, que replega als que viuen a dins i fora de Ripollet, una festa de retrobament, de les famílies, del amics, dels veïns, una festa que els ripolletencs portem dins nostre i que ens desperta sentiments i enyorances d’un passat de poble pagès.

Joan Albiñana Castells President de la Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet

Records de quant a vegades passaven el carros i els seus carreters carregats de portadores, en temps de barema, de verd quan havien segat el camp, de sacs de blat o de bales de palla en els mesos de segar, records que quant tanquem els ulls i sentim els picarols en sembla que el temps no hagi passat. Així doncs el meu desig és que aquesta diada de celebració del Tres Tombs en Honor al nostre Patró Sant Antoni Abat, serveixi per reviure i tornar a la nostra memòria aquest temps passats i que serveixi, en moltes ocasions per reprendre aquella relació amb el nostre amic, amb el veí o amb la família, amics celebrem junts aquesta Festa conservació de les nostres Tradicions, de la nostra Identitat Catalana i acabo demanant-vos que ensenyeu als vostres hereus a estimar i conservar aquesta tradició.

5


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

6


L’Alcalde

C

om a Alcalde de Ripollet, és un honor adreçar-me a vosaltres en aquesta revista per presentar-vos el programa de la Festa dels Tres Tombs de 2013. Una festa que any rere any, des de fa ja més de cent, ens recorda l’origen rural del nostre municipi. Sant Antoni Abat és una de les festes més multitudinàries del poble. La passada dels Tres Tombs és una cita obligada en el calendari festiu, no només de Ripollet sinó també dels veïns dels municipis del voltant, que coneixen la nostra festa i també volen gaudir-la. La Comissió organitzadora ens ofereix un dia sencer ple d’activitats per commemorar una de les tradicions més arrelades al nostre municipi. Un dia amb actes per a tothom, perquè tots i totes puguem participar-hi i passar una bona estona amb els familiars i amics. En aquests moments difícils que estem vivint, és més important que mai mantenir les nostres tradicions, els nostres costums. Festes com aquesta dels Tres Tombs ens ajuden a cohesionar-nos com a societat i fomentar aquest sentiment de pertinença i orgull del nostre poble. Gaudiu de la festa, de les activitats que la comissió organitzadora ens ha preparat i fins l’any vinent!

Juan Parralejo i Aragoneses Alcalde de Ripollet

Ripollet, gener de 2013

7

Il·lustríssim Sr. Alcalde de Ripollet Juan Parralejo Aragoneses


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

8


Presentació Festa St. Antoni DISSABTE 12 GENER 2013 A LA SALA D´ACTES DEL CENTRE CULTURAL A LES 12 HORES.

E

nguany iniciem una nova tradició, la presentació de la Festa de Sant Antoni Abat, del banderer i l´ofrena foral en el monument de la festa en memòria de tots els socis difunts. A l’acte hi assistiran les primeres autoritats municipals, els antics banderers i tots els socis que desitgin assistir-hi per fer caliu.

Ofrena per part de la família del banderer.

El president presentarà la festa i tots els actes que estan previstos, aixi mateix una petita explicació del banderer d’enguany en Nicolau Bertran Vila i la seva família. Tancarà l’acte l’Ilmm. Sr. Alcalde de la Vila Sr. Joan Parralejo. Cap a les 13 hores sortirem tots plegats i ens dirigirem al monument dels Tres Tombs perquè el banderer i la seva família acompanyats per la Junta, juntament amb las primeres autoritats municipals, antics banderers i socis es faci l’ofrena floral. Volen que sigui un acte senzill però emotiu, un acte de record i retrobament i que sigui l’escalfament de la nostra gran Festa de Sant Antoni Abat.

Antics banderers.

Us hi esperem.

Família del banderer, antics banderers i membres de la Junta.

9


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

10


El Banderer

E

nguany en aquesta 120ª edició serà banderer de la nostra festa en Nicolau Bertran Vila i seran cordonistes llurs fills n’Albert i en David Bertran Cairó.

Albert i David, volem aprofitar per demanar.vos que seguiu l´estela del vostre Pare en vers la Festa de Sant Antoni i no deixeu de celebrar i col·laborar en els Tres Tombs.

En Nicolau és fill de Ripollet, d’una de les cases antigues del poble “Can Clau”, que estava al costat de la plaça de Can Clos, al carrer Duc de Tetuan, casat amb na Paquita Cairó Ubach .

Moltes felicitats família Bertran-Cairó.

Des de jovenet es va aficionar als cavalls segurament seguint la tradició del seu pare en Francisco que era el barber del barri, alhora feia de pagès i també treballava a la fàbrica Uralita com molta gent en aquells anys.

Nicolau Bertran Vila. Banderer 2013

La seva mare la Teresa “Treseta de Can Clau” una persona afable, i molt riallera, una persona que sempre en tenia una per dir. En Nicolau de jove sempre els diumenges el podíem veure dalt de cavall juntament amb el seu amic en Miquel Palau “el Farre” galopant pel camí de la Serra i pels Pinetons, aquells anys, que totes aquelles contrades eren vinyes, aquell temps del Ripollet pagès. El nostre banderer ha sigut sempre soci de la festa i un col·laborador en aquesta revista a través de la seva aportació publicitària del seu taller de cotxes, en Nicolau mai a deixat la nostra festa, i tant per ell com per la seva família, el dia de Sant Antoni Abat a “Can Clau” és festa grossa, dia que junta als seus amics i familiars per celebrar-la i viurela.

Albert Bertran Cairo. Cordonista 2013

Volem agrair la seva presidència com a banderer els Tres Tombs i aquesta il· lusió que tant ell, con la seva muller i els seus fills, per celebrar aquest esdeveniment. Desitgem que sigui per ells i per a tots un dia inoblidable ple de joia, i felicitat i perquè no, serà un dia que en Nicolau revisqui moments passats.

Família Bertran Cairo.

11

David Bertran Cairo. Cordonista 2013


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

12


El Banderer Arxiu històric de Nicolau Bertran Aquí podem veure diverses fotografies històriques de’n Nicolau Bertran muntant dos cavalls diferents, els dos d’un gran record per ell i la seva muller na Paquita, que podem veure’ls junts durant la festa de Ripollet. La fotografia de la colla que venien a la Festa de Ripollet de l’Hípica Truyols a l´entrada de Ripollet, al carrer Padró davant de l’església.

13


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

14


XV Trobada 3 Tombs Catalunya Reus 6 de maig de 2012

C

elebrat el dia 6 de maig de 2012 a Reus (Tarragona). Com cada any Ripollet va estar present amb el seu estàndard dalt de cavall i un carro a la pagesa carregat de sacs en vela i tirat per tres magnífics cavalls . A les fotografies es pot observar al portador de la bandera en Joaquin López i en Jaume Rigat, màxim responsable del tiro, i com a carreters, i vestits com l’ocasió ho requereix, en Juanito García, en Teo López i a la màquina en Joan Calveres.

Joaquin López amb l’estandard de Sant Antoni Abat.

Des d’aquestes línies felicitar a tots ells per la seva aportació i molt especialment a Jaume Rigat “Fargas” pels magnífics cavalls i les esplèndides guarnicions, que va rebre molts aplaudiments durant la passada. També podem observar en una de les fotografies aquesta parella de Ripollet, en Jaume i la Núria, molt riallers que varen gaudir d’aquesta trobada.

Joaquin Lopez i Fidel Collazos

Núria i en Jaume

El carruatge de Ripollet.

Jaume Rigat, Juanito García, Teo López i Joan Calveres

15


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

16


Recorregut dels Tres Tombs Sarrià de Ter

1. Col·legi Anselm Clavé Lliurament de coca als socis. 2. Recinte Firal Esmorzar de traginers.

Rizal

Concentració i sortida de cavalleries i carros participants. Sortida dels Tres Tombs.

Montcada

Rbla. St. Jordi

3. C/Nou - C/ Anselm Clavé

Pau Casals

Benedicció de les cavalleries.

4

4. Plaça 11 de Setembre

Pl. 11 Setembre

Calvari

Presentació de tots els participants. Padró

5. Plaça Josep Mª Brull

3

Nou

Lliurament d’obsequis davant el monument dels Tres Tombs a les cavalleries participants.

Rbla. St. Esteve

1 Escoles

Salut

8

6. Plaça Avrillé Rambla dels Pinetons

Final de Recorregut. 7. Pavelló Municipal d’Esports Joan Creus

Anselm Clavé

Avda. Maria Torras

Concert i ball de fi de festa.

5

7

Afores

Pl. Vinaters

Afores Pl. J.M. Brull

Monument als Tres Tombs

8. Cal Banderer

St. Josep

Rbla. Les Vinyes

Carrer Duc de Tetuan, 25

6

Pl. Avrillé

C/ Barberà del Vallès

Ctra. Santiga

Avda. Catalunya

Entrada

RECINTE FIRAL Parc Pinetons Avda. Mediterrani

17

2

Deixalleria de Ripollet


Programa Matí A les 7.00 h. Diana de traginers, despertada del poble amb motiu de la festa.

A les 10.30 h. Al pati del col·legi Anselm Clavé al carrer Escoles, repartiment de coques i mistela per als socis i participants, i concert de les bandes de música. A les 8:00 h. Benedicció de les coques pel mossèn Josep Gassó Lecera. Esmorzar de traginers (Organitzat pel grup de cuiners “El Setrill”) al Recinte Firal per a tots els participants i públic assistent.

De 8:00 a 13:00 h. Lliurament de coques als socis al col·legi Anselm Clavé al carrer Escoles. A les 9.00 h Concentració a cal banderer, Sr. Nicolau Bertran Vila, al carrer Duc de Tetuan, núm. 25, per seguidament dirigir-nos a l’església parroquial de Sant Esteve, precedits per la banda de música “La Popular Sansense” de Barcelona.

A les 9.30 h. A l’església parroquial celebració de l’ofici solemne pel rector de la parròquia, mossèn Josep Gassó Lecera, intervindrà la Coral “El Vallès”.

A les 11.00 h. Concentració de les cavalleries i carros participants al recinte firal situat a l’avinguda Catalunya cruïlla amb carrer Barberà i carrrer Torrent Tortuguer.

A les 12.00 h. Benedicció dels animals de companyia a la cantonada carrer Nou amb Anselm Clavé. Repic de campanes anunciant l’inici dels Tres Tombs i de la benedicció dels cavalls i ases participants pel mossèn de la parròquia, Josep Gassó Lecera. El banderer de la festa Sr. Nicolau Bertran Vila, acompanyat pels seus fills Albert i David Bertran Vila, i el carruatge de la Comissió amb la figura de Sant Antoni Abat, encapçalant la passada. Bandes de música participants: La Popular Sansense i el Triangle de Sants, cavalls de muntura, xurquis, mallorquines, featons i altres carruatges. Carros a la pagesa i carros grans de transport.

18

A les 13.00 h (aprox). A la plaça de l’Onze de setembre, desfilada individual de tots els participants, essent anunciats pels serveis de megafonía. La plaça estarà engalardonada i disposarà d’unes grades per seure.

A les 14.00 h (aprox). Lliurament de records de la Festa a tots els participants davant el monument als Tres Tombs a la plaça Josep Mª Brull.


Programa Tarda Al Pavelló Municipal d’Esports Joan Creus (rambla dels Pinetons) amb: INTERNACIONAL COBLA-ORQUESTRA MONTGRINS A les 17.30 h. Concert de Sant Antoni Abat de Ripollet. Dins del concert, actuació sorpresa. A les 18.45 h. Nomenament Traginers d’Honor. Tot seguit es farà el sorteig del poltre, el porc, el xai i el tomb en carro. A continuació lliurament de fanalets. A les 19.00 h. Ball fi de festa.

Internacional Cobla-Orquestra Montgrins

Inaugurarà el ball, el banderer Sr. Nicolau Bertran Vila i la seva muller, Paquita Cairo, acompanyats de la seva família i amics. Relleu de Bandera i nomenament del Banderer de l’any 2014. Ball del fanalet. Continuarem amb el ball fins al final de la festa.

* Tots el horaris a partir de l’inici són aproximats, poden haver-hi petites variacions segons el transcurs de la festa. Actuació sorpresa Fit Kid Bunkay Gym - Gener 2012

Relleu de Bandera - Gener 2012.

19


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

20


Esmorzar de traginer

U

n any mes tots els participants al Tres Tombs podrán gaudir d´un bon esmorzar i també tots els que ho desitgin, l’Associació Gastronòmica “El Setrill” tornarà a portar a terme aquesta tasca, cuinar i servir el típic esmorzar de Traginer, que es composa d’un tall de butifarra negra, un tall de butifarra crua i un tall de cansalada, pa torrat sucat amb tomàquet o fregat amb all, un bon vi servit en porró i remartar-ho en un bon cafè o cígalo i un bon tall de coca de Sant Antoni. Aquest esmorzar és per agafar energia per no sentir el fred i aguantar la passada fins a l’hora de dinar.

Els amics del setrill preparant l’esmorzar de traginer.

No cal recordar que sense la participació dels amics de “El Setrill” la Comissió Organitzadora no podría assolir aquesta tasca, per la qual cosa un any mes des d’aquestes línies els volem agraïr la seva inestimable col·laboració. I no voldríem acabar aquest escrit sense dir-vos, aneu i disfruteu de l´esmorzar i de passada, on podreu veure el montatge dels carros participants. L´esmorçar es començarà a servir a partir de les 8 del matí.

Anem a esmorzar ! Assistents degustant el primer àpat del dia amb l’esmorzar de traginer. La colla de “El Setrill”

21


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

22


St. Jordi a la Rambla 22 d’abril de 2012

U

n Any més la comissió organitzadora de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet va estar present amb un estand en aquesta magníifca Festa de Sant Jordi. Aprofitem per agrair l’aportació del traginer d’honor en Pere Navinés, “En Peret de la Torre”, per la seva magnífica col·lecció de carros en miniatura fabricats per aquest ebanista. Les primeres autoritats municipals encapçalades pel nostres alcalde, Sr. Joan Parralejo, la Sra. Rosa Martin i el Sr. Xavier Peñarando fent la txerrada amb el president de Sant Antoni, Sr. Joan Albiñana, el Sr. Argenté i el traginer d’Honor Sr. Josep Grau, “En Pepito de Can Mas”.

Pere Navinés davant una mostra de la seva col·lecció

Alcalde I autoritats davant de l’estand de Sant Antoni Abat.

Diversos membres de la Junta de Sant Antoni a l’estand.

23


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

24


XVIII Arrossegament 26 d’agost de 2012

E

nguany com ja es tradició hem cel·lebrat l’exhibició d´arrossegament, assolint un gran èxit de participació dels concursants. L´assistència de públic va ser realment molt alta, comptant amb la presència de persones de diverses comarques, omplin les grades i varies files al voltant de la pista de competició.

La quitxalla disfrutà amb els tres cavalls que feien una passejada pel recinte, i qui sap si s’iniciaran en l’afició del món del cavall. L´esmorzar també fou un èxit ja que es van acabar totes les existències que s’havien previst. En fi, una gran festa del món del cavall, que una vegada més, Ripollet va demostrar que segueix amb aquesta tradició. Podem considerar l´arrossegament com l´aperitiu de la Festa de Sant Antoni Abat. Gràcies a tots pel vostre suport.

Categoria A. Cavalls que pesen més de 500 Kg Posició

Cavall

Carreter

Recorregut

Total Kg. Arrossegats

1n

Rogante

Andres Serrat

22 cotes + 2,67 m.

1.700 kg

2n

Lucero

Antoni Senart

19 cotes + 3,00 m

1.550 kg

3r

Bayo

Genís Colomer

17 cotes + 6,30 m.

1.400 kg

Categoria B. Cavalls que pesen menys de 500 Kg Posició

Cavall

Carreter

Recorregut

Total Kg. Arrossegats

1n

Lady Gaga

Antoni Senart

19 cotes.

1.450 kg

2n

Esperit

Andres Serrat

18 cotes + 5,60 m.

1.250 kg

3r

Pia

Gerard Bricard

17 cotes + 0,50 m.

1.150 kg

Vista general.

Salvador García amb el seu fill Martí.

Membres de la Junta.

Tania Guasch de Valls

25


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

26


El Mercat De Sant Antoni Abat 4t Mercat de Sant Antoni

U

n any més tindreu l’oportunitat de gaudir d’aquest mercat on es podrà comprar tot un segut de productes artesans i ecològics. Estarà instal·lat davant del Mercat Municipal a partir de dissabte 19 de gener, fins al diumenge 20 per la tarda. Agraïm al nostre estimat col·laborador, el Patronat Municipal de Cultura i de la Brigada d’Obres de l’Ajuntament per la seva ajuda en el muntatge i les instal·lacions del mercat. Voldríem concloure aquest escrit donant les gràcies a en Pere Saboya per la seva aportació professional en l’organització de tot el mercat.

27


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

28


Traginers Honor 2012

Traginers d’Honor 2012

D

ins dels actes de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet, un dels més esperats, saber a quines persones o entitats seran nomenats Traginer d’Honor de la Festa, per ells és tota una sorpresa molt agradable i molt emotiva.

A tots volem des d’aquestes línies felicitar-los amb el desig que segueixin estimant el seu poble i la nostra Festa dels Tres Tombs, i que traslladin als seus hereus tals sentiments, perquè sense dubte qui estima la nostre Festa també ho fà amb les nostres tradicions i això no és res més que estima el seu país, Catalunya.

En l’acte d’anomenament i lliurament de tals distincions varem comptar amb la presencia de dos personatges rellevants, de la vida pública, en primer lloc el senador Josep Maldonado en representació de l’expresident de la Generalitat de Catalunya, el molt honorable Jordi Pujol, va portar una carta dirigida al President de la nostre Entitat excusant-se de no poder assistir a tal acte i amb una cordial felicitació dirigida al seu bon amic Simeó Sendra. L´altra personalitat va ser la presidenta de la Federació Catalana dels Tres Tombs na Tania Guasch que tampoc volia perdre’s aquest homenatge al Fundador de la Federació Catalana dels Tres Tombs, en Simeó Sendra Piñol, i aquestes personalitats van lliurar en la vessant de Traginer d´Honor en personatge públic a l’amic Simeo Sendra “Semi”, president fundador de la Federació Catalana dels Tres Tombs, i expresident dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, capital i ensenya de la Festa dels Tres Tombs. En la vessant de Socis de l´Entitat varen ser anomenats dos dels socis antics de l’Entitat, el primer fill i hereu d’una de les masies de Ripollet “Can Mas”, conegut popularment per en Pepito de Can Mas, en Josep Grau Arnau, i el segon gendre d’una masia que estava molt a prop de Ripollet, i que encara que no pertany al terme sempre havia estat molt vinculada a Ripollet, és la masia de Can Salvatella i a un dels seus gendres en Francesc Pañella Bayo, en Cisco Pañella, fill de Ripollet, dues persones que els uneix un mateix sentiment i estima, la del seu poble Ripollet i la seva Festa de Sant Antoni Abat.

29


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

30


Record a Josep Oliva Colominas

A

mics de la Festa, fer aquest escrit és el més trist d’enguany, és per dir-vos que no veurem a un dels carreters més emblemàtics i simpàtics de tots els Tres Tombs, estem parlant d’en Josep Oliva del Prat de Llobregat, el rei de les carxofes, ell ens a deixat, un lluitador nat, que no ha pogut guanyar aquesta malaltia que va portar amb fermesa, i sempre secundat per la seva muller i els seus fills.

Gràcies Pepet per la teva aportació a que els Tres Tombs siguin més grans, els pobles que ho celebrem mai t’oblidarem.

En Pepet ens a deixat, deixant un buit a la nostra diada, un buit que el seu fill, en Xavier suplirà juntament amb la seva colla del Prat amb els magnifics cavalls que en Pepet ha cuidat fins a l’últim moment de la seva vida i amb la meravellosa guarnició, potser la millor de Catalunya. Que podem dir d’en Pepet, un home senzill, un home de pagès, honrat, treballador i un gran senyor dels Tres Tombs de Catalunya, sempre amb la rialla als llavis, el seu bon humor i la seva gran afició als cavalls. En Pepet era un dels puntals amb la seva aportació de la fira del seu poble El Prat de Llobregat, durant la fira del capó i el pollastre de pota blava del Prat. Voldria dir-vos que mai havia vist tanta gent i tants homes plorar a raig la seva mort, això és molt significatiu, en Josep era un home molt estimat i que sense dubte Ripollet trobarà a faltar durant la passada dels Tres Tombs, però de ben segur que està al cel, i el seu esperit estarà al nostre costat i en Xavier – el seu fill – el dia 20 de Gener en el seu pas per la Plaça 11 de Setembre serà un moment emotiu i emocionant. Durant els actes de l’arrossegament de la Festa Major la Junta va lliurar a la seva muller i als seus fills un quadre amb la fotografia d’en Josep amb el seu carro, perquè recordin que ha Ripollet, estimàvem i estimen en Josep i mai l’oblidarem.

31


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

32


Masia de Can Mas

E

nguany hem volgut rendir un petit homenatge a una de las masies més antigues de la nostre vila i que encara existeix, és la masia de Can Mas, que durant molts anys ha sigut la primera casa que es trobava tot venint de Masrampinyo a l’entrada de Ripollet. És una casa del segle XVII, concretament de l’any 1787, i que a dia d’avui encara que ha tingut varies transformacions encara podem veure els principals traços arquitectònics de la mateixa i que els seus propietaris han mantingut. Ens els seus dies no varem caure en l’especulació urbanística de la zona, gràcies al seu tarannà avui encara podem dir que a Ripollet i podem entrar per davant de la masia de Can Mas.

Carretera de MasRampinyo, Can Mas. 1934.

Aprofitem per fer-ne un homenatge a mode de fotografies a aquesta masia i als seus propietaris, en Josep Grau Arnau (en Pepito de Can Mas ) i la seva muller Celia Sastre, esperem que els seus fills Josep i Tomàs i els seus nets segueixin conservant-la tan bé com ells. En Tomàs Grau Badia davant la casa amb una de les seves vaques.

La Sra. Rosario Arnau, esposa d’en Tomàs i mare d’en Pepito, juntament amb la Sra. Celia Sastre (esposa d’en Pepito) a l´eixida davant l´aviram.

En Francesc Grau (El Cisco de Cal Mas, germà d’en Pepito) treballant a la vinya al costat mateix de la masia.

33


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

34


Nit de Sarsuela i Òpera Caro elisir!!! Concert d’òpera i sarsuela a càrrec dels Amics de l’Òpera de Sabadell.

A

mb l’actuació d’Elisa Vélez (soprà), Carles Cosías (tenor), Carles Daza (baríton), Andrea Álvarez (piano) i el Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell, sota la direcció de Daniel Gil de Tejada.

18 de gener de 2013, a les 22 hores. Teatre Auditori de Ripollet.

fusió i promoció de l’òpera, organitzen des de 1989 el programa Òpera a Catalunya. A partir de l’interés de l’Associació d’Espectadors per programar una actuació dels Amics de l’Òpera a Ripollet, l’entitat ha creat un programa d’òpera i sarsuela en versió concert, que inclourà peces de La Traviata, Nabucco, L’elisir d’amore, Doña Francisquita, Los gavilanes o La tabernera del puerto, amb la participació de tres cantants solistes i el cor de l’entitat.

L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell conviden els socis de la Comissió de Sant Antoni Abat a assistir a aquest concert tant especial, que portarà a Ripollet una de les companyies líriques més importants de Catalunya. Els Amics de l’Òpera de Sabadell, que aquest any compleixen 30 anys de di-

35

L’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha fixat un preu especial per als socis de la Comissió de Sant Antoni Abat de 16 euros. El PVP a la taquilla serà de 22 euros. El període de reserva serà del 17 de desembre al 9 de gener. Les condicions són: màxim dues entrades per soci, cal presentar el carnet de soci de l’entitat i recollir les reserves el dijous 10 de gener o el divendres 11 de gener, en les taquilles del Teatre Auditori, de 20 a 21 hores.


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2013

36


Fotos Antigues

Andreu CĂĄrceles i la seva muller Pepita Nosas (q.e.p.d.).

Aqui podeu observar els carros que muntaven la gent de Can MartĂ­ del Gera, encara els recordem!

Nicolau Bertran Vila.

37


Premiats del Sorteig 2012

E

l sorteig tindrà lloc el mateix dia que la festa de Sant Antoni Abat, després del concert al Pavelló Municipal d’Esports Joan Creus. Els números premiats del sorteig, estaran exposats durant 8 dies al plafó d’anuncis del Mercat Municipal, del Casal de Cultura i al web de la Comissió Organitzadora de la Festa Sant Antoni Abat Ripollet (www.cofsaar.org) Els premis caduquen el dia 20 de febrer de 2013.

1r. Premi del Poltre

2n. Premi del Porc

Josep Inglavaga

Alfons Gisbert

3r. Premi del Xai

4t. Premi del Tomb en carro a la Festa

Ignasi Gimenez i Francisca Puig (q.e.p.d.)

Julia Glanadell, Mireia Sanz, Mari Àngels Estapé i Teresa Estapé.

Premis: 1r. EL POLTRE (300 euros) 2n. EL PORC (120 euros) 3r. EL XAI (80 euros) 4t. TOMB EN CARRO (per l’any vinent, no té equivalent econòmic)

38


Col·laboradors Ajuntament de Ripollet

Gràfiques Gimenez

Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet

Patronat Municipal de Cultura Policia Local

Associació Gastronòmica “El Setrill” Protecció Civil Brigada d’Obres i manteniment (Aj. Ripollet) Pere Albiñana Riera - Assessor de so i il·luminació Col·legi Anselm Clavé Creu Roja

Pedro Saboya – Artistic Events – Muntatge de Mercats i Espectacles

Família Bayó Pla

Sotastudi, estudi disseny gràfic i web

Família Calveres Navinés

39


Calendari Tres Tombs 2013 Sant Joan Despí Santa Eugènia de Berga

Gener Dia 12:

Dia 13:

Dia 17:

Dia 19:

Dia 20:

Dia 27:

L’Esquirol L’Hospitalet de Llobregat Santa Coloma de Queralt Argentona Cerdanyola del Vallès Martorell Polinyà Roda de Ter Sant Andreu del Palomar Taradell Valls Sabadell (Colla Nova) Sabadell (Colla Vella) Vilanova i la Geltrú Vila-Seca Barcelona Canovelles Centelles Caldes de Montbui Cambrils Igualada Manlleu Puig-Reig (La Corrida) RIPOLLET Sant Cugat del Vallès Solsona Vilafranca del Penedés Calafell Esparreguera Gandesa Lliçà d’Amunt Rubí

Febrer Dia 3:

Dia 10:

Dia 17:

Alcover Balsareny Cabrera de Mar Perafita Sta. Oliva Sta. Perpètua de Mogoda Badalona Barberà del Vallès Mòra la Nova Vallirana Vic Albinyana Folgueroles La Roca del Vallès

Dia 17:

Abril Dia 7:

Dia 14:

Dia 21: Dia 28:

Terrassa

Dia 10:

Maig

Castellar del Vallès

Dia 5:

Constantí La Granada del Penedés Molins de Rei

Dia 13:

Alcarràs XVI Trobada Tres Tombs de Catalunya - Mataró El Prat de Llobregat

Dia 2: Dia 25:

Sant Llorenç d’Hortons Prats de Lluçanès

Dia 29:

Tivissa

Dia 6: Dia 20:

Miravet Bítem

Març Dia 3:

Banyeres del Penedès Montcada i Reixac Tona Vilanova del Vallès La Garriga Roda de Barà Vilaverd Anglesola Cubelles L’Aldea Lletger (St. Jaume del Domenys) Vallmoll

Santpedor

Dia 24:

Esplugues de Llobregat Sant Vicenç del Castellet Llorenç del Penedès St. Climent de Llobregat Tarragona

Castellbisbal Deltebre Reus Sant Joan de Vilatorrada Sant Miquel de BalenyàSeva Batea Bigues i Riells

Juny Setembre Octubre

Dades facilitades per la Federació Catalana dels Tres Tombs (www.federaciotrestombs.cat)

Festa Sant Antoni Abat Ripollet 2013  

Revista de la festa de Sant Antoni Abat de Ripollet, els Tres Tombs.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you