Page 1

D e clara d a Fe sta Loc al d’Interès Turístic Publicació gratuïta de la Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet

Carro gran de Jaume Rigat

19 de gener de 2014

Ripollet,

Organitza:

Col·labora:

COFSAAR

Comissió Organitzadora Festa Sant Antoni Abat Ripollet ®

www.cofsaar.org

Adherit a:


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

2


Índex Índex................................................................................................3 El President......................................................................................4 L’Alcalde...........................................................................................6 Presentació Festa St. Antoni...........................................................8 El Banderer....................................................................................10 XVI Trobada 3 Tombs Catalunya..................................................14 Recorregut dels Tres Tombs..........................................................16 Programa Matí..............................................................................18 Programa Tarda.............................................................................20 Esmorzar de traginer....................................................................24 St. Jordi a la Rambla......................................................................26 XIX Arrossegament.......................................................................28 El Mercat De Sant Antoni Abat....................................................30 Traginers Honor 2013....................................................................32 Record a Miquel Bonàs Mestres...................................................34 Fotos Històriques...........................................................................36 Nit d’Òpera....................................................................................40 Fotografia: Arxius Comissió Família Calveres Navinés Família Estrada Navinés Família Hernández Dueñas Família Pere Puig Sotastudi

Premiats del Sorteig 2013.............................................................42 Col·laboradors...............................................................................43 Calendari Tres Tombs 2014...........................................................44

Redacció: La Junta Correcció lingüística: Marta Pastor Disseny i Maquetació: Sotastudi

Dades Històriques Gener 1993 - Celebració CENTENARI Festa Sant Antoni Abat Maig 2000 - Celebració IIIª Trobada Tres Tombs de Catalunya Gener 2003 - Inauguració del 1r Monument a Catalunya, a la Festa Sant Antoni Abat “Tres Tombs” Abril 2009 - Declaració per l´Ajuntament de Ripollet com a Festa Local d´Interés Turístic.

3


El President

J

a tornem a estar aquí, s.D.v. celebrarem el dia 19 Gener 2014 la nostra 121 edició d’aquesta magnífica Festa en honor al nostre Patró Sant Antoni Abat. Enguany tindrem algunes novetats que esperem que tots el socis i simpatitzants les pugueu gaudir i disfrutar Una d’elles serà a l’acte de la presentació en la que comptarem amb el Pregoner i l’actuació de la Coral “El Vallès” com podreu llegir en el programa. Una altra serà al carrer, al costat del Mercat de Sant Antoni i per últim al Pavelló d’Esports en l’apartat sorpresa, que esperem serà del grat de tots els assistents. Voldria remarcar i agrair el gran esforç realitzat per la Junta d’Espectadors del Teatre Mercat Vell, que enguany ens portaran a la nostra vil·la una Magnífica Opera com és “La Flauta Màgica” de Mozart, tenint un preu especial per a tots els socis de la nostra Festa. Com podeu suposar, poder celebrar la nostra Festa dels Tres Tombs és cada vegada més feixut tant econòmicament com pel compliment de tots els requisits que exigeix la llei per actes al carrer. La segona part, podem assolir-la gràcies a la total col·laboració per part del Patronat de Cultura del Excm. Ajuntament que ens ajuden en tot i per a tot i així puguem complir amb la normativa legal.

Aquesta Junta que tinc l’honor de presidir es mereix una millor resposta de tots plegats, no hi ha prou de dir que la Festa és una de les millors de Catalunya, de paraules no en mengem ni en fem res, necessitem ajuda de tots, la col·laboració amb anuncis i socis, perquè no oblidem, que tots som responsables que puguem tirar endavant i que la torxa que varem recollir dels nostres antecessors segueixi encesa amb una bona flama. Jo, personalment no vull ser responsable de que algun dia el meus néts em diguin “Avi perquè no es fa la Festa de Sant Antoni Abat?” I vostè? No vull acabar sense agrair al Banderer d’enguany, en Rafael Estrada i a tota la seva Família per ser els portadors Joan Albiñana Castells d’aquest Estandard que ens representa President de la Comissió Organitzadora de la a tots els que estimem la nostra Festa, Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet les nostres tradicions i la nostra Terra. Us desitjo que tingueu un dia inoblidable, moltes felicitats. Espero retrobar-nos com cada any durant els diferents actes que realitzarem. Us desitjo una molt bona Festa de Sant Antoni Abat.

El President Joan Albiñana Castells

Ara bé, la primera part, la econòmica, aquí és on tenim fallida, i voldria des d’aquestes línies donar el meu agraïment a tots els comerços de diferents vessants que ens ajuden amb la seva publicitat i col·laboració, i demanar a tots els socis que els demostrem la nostra gratitud anant a comprar als seus establiments. Seria una bonica manera de agrair-los el seu esforç. També voldria remarcar la manca de nous socis, crec que ens falta que tothom que estima aquesta Festa ens aporti valor afegit, convencent a l’amic, al veí, al familiar que si volen que aquesta Festa es conservi, es facin socis de l’Entitat.

4


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

5


L’Alcalde

Q

uan acaben les festes nadalenques comencen els darrers preparatius perquè Ripollet aculli una nova edició de la Festa dels Tres Tombs. Una de les festes més esperades del nostre calendari festiu, els Tres Tombs del nostre municipi és també una cita marcada a l’agenda de molts municipis del voltant i està considerada una de les millors trobades de tot Catalunya. Aquest fet és motiu d’orgull per a tots els ripolletencs i ripolletenques. La tradició dels Tres Tombs a Ripollet és centenària. I no us penseu que és un fenomen casual. És la conseqüència de la feina que realitzen des de fa tants i tants anys les persones que integren la Comissió de Sant Antoni Abat. Totes elles tenen part de responsabilitat en l’èxit de la festa: des dels socis i sòcies que col·laboren fins els membres de la Junta, que són els encarregats de preparar el programa que teniu a les vostres mans.

Il·lustríssim Sr. Alcalde de Ripollet Juan Parralejo Aragoneses

Així doncs, tots sabem què hem de fer. Acollir totes les persones que vindran a Ripollet a gaudir de la Festa dels Tres Tombs, participar a totes les activitats d’aquest dia i passar-ho d’allò més bé amb els nostres familiars i amics. Com a Alcalde, com a ripolletenc i com a soci, us desitjo que tingueu una bona festa de Sant Antoni Abat!

6


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

7


Presentació Festa St. Antoni

E

l dissabte dia 11 de gener, a les 12 del migdia, començarem els actes de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet. Serà la presentació de la nostra festa i enguay per primer cop tindrem un pregoner, en Ramon Martos Calpena, fill de Ripollet, historiador i autor i col·laborador de diversos llibres d’història del nostre poble, i un fidel seguidor de les nostres tradicions i en especial de la Festa dels Tres Tombs. A l’acte tindrem la presència de les primeres autoritats municipals, antics banderers, antics traginers d’honor i socis. Comptarem amb la participació de la banda de música “La Popular Sansense” i de “La Coral del Vallès”.

Presentació de la Festa de Sant Antoni.

En acabar l’acte ens dirigirem tots junts cap al monument a la festa de Sant Antoni Abat on el banderer dipositarà un ram en memòria dels socis i simpatitzants difunts. Convidem a tots els socis a ser partícips d’aquest acte que ens prepara per escalfar motors per la nostra diada.

Ofrena floral al monument de la festa per la família del banderer Bertran Cairo.

Autoritats, socis i antics banderers.

Ramon Martos Calpena, historiador pregoner 2014

8


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

9


El Banderer

E

Desitjar-vos que per vosaltres i per la resta de la família que sigui un gran dia, que gaudiu enguany com mai heu pogut, els vostres Tres Tombs i seguiu sempre i no defalliu en treballar perquè la festa de Sant Antoni, segueixi sent una Des de fa cinc o sis anys ens va anunciar de les millors de Catalunya. que l’any 2014 volia ser el banderer de la seva festa, i diem de la seva festa per- Gràcies família. què és un home que la porta dins de les venes, és un membre de la junta des de fa molts anys. nguany la Festa de Sant Antoni Abat, tenim un banderer dels més il·lusionats, en Rafael Estrada Jiménez, un cordovès de naixement i un ripolletenc pels quatre costats.

És d’aquelles persones que fa la seva tasca sense soroll: cobrant els tiquets del soci, repartint les coques als socis, porter a l’entrada del Pavelló, etc. Tot un seguit de tasques que no són agraïdes, no surten a les fotos, però que hem d’agrair immensament la seva aportació, perquè sense les persones com en Rafael no seria possible dur a terme aquesta gran festa que fem a Ripollet.

Rafael Estrada Jiménez. Banderer 2014

A casa d’en Rafael i la Carme, la seva muller, el dia de Sant Antoni Abat, es reuneix tota la família, tant els que estan a Catalunya com als que viuen fora d’ella, a ca l’Estrada és festa grossa i és perquè allà es respira tot l’any la festa de Sant Antoni Abat, mai millor dit, ja que ell és l’encarregat de guardar la imatge del nostre Sant Patró. No voldríem concloure sense dir-vos que en Rafael també és l’encarregat de guarnir el carruatge del Sant que surt Carmen Navinés Roviralta, Cordonista 2014 als Tres Tombs, ell col·loca i dirigeix a la resta de companys que l’ajuden a que el nostre carruatge del Sant sigui el més ben guarnit de totes les festes que es fan a la nostra comarca.

Antoni Estrada Navinés. Cordonista 2014

Gràcies Rafael! Gràcies Carme i com no, gràcies Antoni! El seu fill que també des de ja fa anys és membre de la Junta i un gran treballador durant la Festa i la Marta la nora d’en Rafael i la Carme que ja està integrada als Tres Tombs. Família Estrada-Navinés, moltes gràcies per ser com sou, per sentir aquest orgull de ser de la Junta de Sant Antoni, pel vostre treball, i per tot el que heu fet, feu i fareu per aquesta festa que és la vostra. Família Estrada Pastor

10

-

Família Estrada Navinés


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

11


El Banderer Arxiu hist貌ric de Rafael Estrada

Palau Robert de Barcelona, presentaci贸 de la 3陋 Trobada dels Tres Tombs de Catalunya de Ripollet.

Process贸 de Corpus 2009

Trobada de Sabadell 2005

12


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

13


XVI Trobada 3 Tombs Catalunya Mataró, 5 de maig de 2013

L

a junta de la comissió organitzadora de la festa de Sant Antoni Abat de Ripollet, un any més va participar a la trobada de tancament de la festa dels Tres Tombs de Catalunya, que enguany es va celebrar a la capital de la comarca del Maresme, a Mataró. Ripollet va estar present amb el seu banderer, en Nicolau Bertran i els seus fills, en David i n’Albert, el carro gran i un carruatge, aportats pel component de la junta, en Jaume Rigat. Va ser una molt bona festa i vam gaudir d’un molt bon dia a Mataró.

Albert i David davant del carruatge de la comissió.

Albert i David Bertran

Familia Estrada Navinés i Família Collazos Lozano

El carro de Ripollet.

El carruatge de la comissió de Sant Antoni Abat de Ripollet

14


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

15


Recorregut dels Tres Tombs 1. Col·legi Anselm Clavé Lliurament de coca als socis. Sarrià de Ter

2. Recinte Firal Esmorzar de traginers. Concentració i sortida de cavalleries i carros participants. Sortida dels Tres Tombs. 3. C/Nou - C/ Anselm Clavé

Rizal

Benedicció de les cavalleries.

Montcada

4. Plaça 11 de Setembre Presentació de tots els participants. Rbla. St. Jordi

5. Plaça Josep Mª Brull

Pau Casals

Lliurament d’obsequis davant el monument dels Tres Tombs a les cavalleries participants. Pl. 11 Setembre

6. Plaça Avrillé

4

Calvari

Final de Recorregut. 7. Pavelló Municipal d’Esports Joan Creus

Padró Nou

Concert i ball de fi de festa. Rbla. St. Esteve

8. Cal Banderer Carrer del Sol, 16

Escoles

Rambla dels Pinetons

Normes de Seguretat Per tal de poder gaudir de la festa, es recomana seguir els consells de seguretat: • El públic no es pot apropar en cap moment als vehicles, carrutatges i animals, mantenint en tot moment una distància de seguretat de 2 m.

Avda. Maria Torras

Afores

Afores Monument als Tres Tombs

St. Josep

Pl. Avrillé C/ Barberà del Vallès

• Vetllar i controlar els nens i nenes perquè no s’aproximin a les rodes dels vehicles, carruatges i animals. • Queda prohibit transitar entre els vehicles, carruatges i animals de la passada. • Els membres de l’organització controlen el compliment de tots aquests consells per part del públic assistent a la passada. És obligatori el seguiment de les instruccions donades pels organitzadors.

Salut

Pl. J.M. Brull

Rbla. Les Vinyes

6

7

8 Anselm Clavé

Pl. Vinaters

5

• Evitar col·locar-se a les calçades, mantenint-se en tot moment a les voreres. • Evitar recollir caramels a la zona de pas del vehicles, carruatges i animals.

1

3

Ctra. Santiga

Avda. Catalunya

Entrada

RECINTE FIRAL Parc Pinetons Avda. Mediterrani

16

2

Deixalleria de Ripollet


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

17


Programa Matí A les 7.00 h. Diana de traginers, desperta- A les 9.30 h. A l’església parroquial celeda del poble amb motiu de la festa. bració de l’ofici solemne pel rector de la parròquia, mossèn Josep Gassó Lecera, intervindrà la Coral “El Vallès”.

A les 8:00 h. Benedicció de les coques pel mossèn Josep Gassó Lecera. Esmorzar de traginers (Organitzat pel grup de cuiners “El Setrill”) al Recinte Firal per a tots els participants i públic assistent. De 8:00 a 13:00 h. Lliurament de coques als socis al col·legi Anselm Clavé al carrer Escoles.

Bandes de música participants: La Popular Sansense i la Xaranga Toc Sarau, cavalls de muntura, xurquis, mallorquines, featons i altres carruatges. Carros a la pagesa i carros grans de transport.

A les 13.00 h (aprox). A la plaça de l’OnA les 10.30 h. Al pati del col·legi Anselm ze de setembre, desfilada individual de Clavé al carrer Escoles, repartiment de tots els participants, essent anunciats coques i mistela per als socis i partici- pels serveis de megafonía. pants, i concert de les bandes de música. La plaça estarà engalardonada i dispoA les 11.00 h. Concentració de les ca- sarà d’unes grades per seure. valleries i carros participants al recinte firal situat a l’avinguda Catalunya cruïlla amb carrer Barberà i carrrer Torrent Tortuguer.

A les 9.00 h Concentració a cal banderer, Sr. Rafael Estrada Jiménez, al carrer del Sol, núm. 16, per seguidament diri- A les 12.00 h. Benedicció dels animals gir-nos a l’església parroquial de Sant de companyia a la cantonada carrer Nou Esteve, precedits per la banda de música amb Anselm Clavé. “La Popular Sansense” de Barcelona. Repic de campanes anunciant l’inici dels Tres Tombs i de la benedicció dels cavalls i ases participants pel mossèn de la parròquia, Josep Gassó Lecera.

A les 14.00 h (aprox). Lliurament de records de la Festa a tots els participants davant el monument als Tres Tombs a la plaça Josep Mª Brull.

El banderer de la festa Sr. Rafael Estrada Jiménez, acompanyat per la seva muller Carmen Navinés Roviralta, el seu fill Antoni Estrada Navinés i el carruatge de la Comissió amb la figura de Sant Antoni Abat, encapçalant la passada. Coral El Vallès

18


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

19


Programa Tarda Al Pavelló Municipal d’Esports Joan Creus (rambla dels Pinetons) amb: INTERNACIONAL MONTGRINS

COBLA-ORQUESTRA

A les 17.30 h. Concert de Sant Antoni Abat de Ripollet. Tot seguit, actuació sorpresa amb els participats d’un programa de TV3. Entrada de l’estandard de Sant Antoni Abat al pavelló. Nomenament dels Traginers d’Honor. Seguidament es farà el sorteig del poltre, el porc, el xai i el tomb en carro. Internacional Cobla-Orquestra Montgrins Relleu de Bandera i nomenament del Banderer de l’any 2015. A les 19.00 h. Ball fi de festa. Inaugurarà el ball, el banderer Sr. Rafael Estrada Jiménez i la seva muller, Carmen Navinés Roviralta, acompanyats de la seva família i amics. Continuarem amb el ball fins al final de la festa.

* Tots el horaris a partir de l’inici són aproximats, poden haver-hi petites variacions segons el transcurs de la festa.

Actuació sorpresa a càrrec de “Divines”, gener 2013

Relleu de Bandera - Gener 2013.

20


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

21


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

22


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

23


Esmorzar de traginer Anem a esmorzar!

A

partir de les 8 del matí, tothom pot anar a esmorzar al recinte firal, on els amics del Setrill, us delectaran amb un bon àpat de traginer. Gràcies “Setrilleros” per la vostra col· laboració, sou una peça fonamental perquè puguem agafar forces per tota la diada dels Tres Tombs.

Els amics del setrill preparant l’esmorzar de traginer.

Realitzant els preparatius per l’esmorzar de traginers.

La colla de “El Setrill”

24


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

25


St. Jordi a la Rambla 21 d’abril de 2013

L

a Comissió Organitzadora de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet com a entitat ripolletenca, no podia faltar a la trobada anual de la cultura al carrer, en aquesta Festa de Sant Jordi a la Rambla.

Any rere any estem presents amb el nostre estand en diferents mostraris de carruatges i estris tradicionals vinculats al món del pagès i del cavall. Volem agrair a la CRAC per l’organització d’aquest esdeveniment i animar-los a que segueixin amb aquest impuls i il· lusió durant molts anys.

Imatge de Sant Antoni Abat.

Estand de la Comissió de Sant Antoni amb la mostra d’estris.

Carruartge de passeig.

26


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

27


XIX Arrossegament 25 d’agost de 2013

E

nguany com ja és tradició hem celebrat l’exhibició d’arrossegament, assolint un gran èxit de participació dels concursants.

L’assistència de públic va ser realment molt alta, comptant amb la presència de persones de diverses comarques, omplin les grades i diverses files al voltant de la pista de competició.

La quitxalla disfrutà amb els tres cavalls que feien una passejada pel recinte, i qui sap si s’iniciaran en l’afició del món del cavall. L´esmorzar també fou un èxit ja que es van acabar totes les existències que s’havien previst. En fi, una gran festa del món del cavall, que una vegada més, Ripollet va demostrar que segueix amb aquesta tradició. Podem considerar l’arrossegament com l’aperitiu de la Festa de Sant Antoni Abat. Gràcies a tots pel vostre suport.

Categoria A. Cavalls que pesen més de 500 Kg

Posició

Cavall

Carreter

Recorregut

Total Kg. Arrossegats

1n

Rogante

Andreu Serrat

26 cotes + 210 cm.

1.900 kg

2n

Ali

Pere Colomer

24 cotes + 289 cm.

1.850 kg

3r

Lucero

Antoni Senart

23 cotes + 710 cm.

1.750 kg

Categoria B. Cavalls que pesen menys de 500 Kg Posició

Cavall

Carreter

Recorregut

Total Kg. Arrossegats

1n

Lady Gaga

Antoni Senart

24 cotes + 147 cm.

1.700 kg

2n

Esperit

Andreu Serrat

20 cotes + 380 cm.

1.400 kg

3r

Kip

Francisco

20 cotes + 130 cm.

1.400 kg

Vista general.

Participants de l’arrossegament.

Passeig en cavall.

Antoni Senart.

28


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

29


El Mercat De Sant Antoni Abat 5è Mercat de Sant Antoni Amics, enguany podem dir que el Mercat de Sant Antoni Abat consolida la seva tradició, arribem al nostre primer quinquenni. Ja s’ha convertit en una tradició la assistència multitudinària de visitar aquest mercat tradicional amb un gran assortit de productes naturals i artesans provinents de diferents comarques de Catalunya. Allà podrem adquirir i gaudir de les tradicionals coques de vidre, els pans de pagès fets amb llenya allà mateix, herbes medicinals de les notres muntanyes, formatges artesanals de diferents tipus i llets de les pastures dels nostres prats, fruits secs que donen els arbres de diferents contrades, en fi un gran ventall de botigues i productes i algunes peces d’artesania tradicional de la nostra terra. Agrair un any més a l’amic i col·laborador Pere Saboya i Aiguadé per l’organització i muntatge del Mercat de Sant Antoni Abat de Ripollet.

30


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

31


Traginers Honor 2013

Traginers d’Honor 2013: Amics del teatre (Dolors Torras i Marta Figueras), Jaume Miquel Font i Josep López Carcedo.

L

a sorpresa sempre és característica en aquest acte, sa- seves frases era sempre: “nois no patiu, aconseguirem arribar ber qui serà, tant per la part pública, com la de socis, a cinc-cents socis” i carai ho varem aconseguir, hem d’agrair-li els Traginers d’honor, un petit acte però que és gran poder arribar a aquesta fita. en simbolisme i afecte. Josep, moltíssimes gràcies per la teva ajuda, pel teu suport i L’any 2013, s’atorgaren els següents nomenaments de tragi- per la teva participació a la festa, tant a tu com a la teva família, ja que per vosaltres és una diada assenyalada. ners d’honor: Per la part pública, a una de les entitats més antigues de Ripollet, els Amics del Teatre. Els seus diferents components al llarg de tots aquests anys, han fet riure i plorar, i sense dubte ens han portat al Teatre del Centre Parroquial, unes grans i boniques obres de teatre i musicals, és per això que ja els hi tocava que els distingíssim amb aquest reconeixement.

En acabar els nomenaments, la junta va voler tenir un detall amb aquests quatre músics de l’orquestra Montgrins que després de tants anys, s’han jubilat, i volíem que tinguessin un bon record d’aquest poble, a qui durant tants anys han delectat amb la seva aportació musical. Desitgem que gaudeixin molts anys de la seva jubilació i que recordin que a Ripollet i als Tres Tombs sempre seran ben rebuts.

Volem agrair-los que segueixin en aquesta tasca i els animem a no defallir, el nostre poble sempre estarà en deute per la seva aportació en vers a la cultura que ens fan arribar. A la vessant de socis, dos veterans, un en Jaume Miquel Font, de cal Serra, fill de Ripollet i ripolletenc de soca-rel, soci i fidel seguidor del C.F.Ripollet, de la mateixa manera que ho és amb la nostra festa. Durant molts anys va ajudar-nos a repartir coca entre els participants, i ha portat el nom del seu poble arreu del nostre país, quan es dedicava al transport. Gràcies Jaume per ser tan ripolletenc. Per últim, va ser nomenat en Josep López Carcedo, que encara que no va néixer a Ripollet, és un gran ripolletenc. Quan ara fa trenta-dos anys va començar la nova junta i a fer de la nostra festa un projecte gran, ell va ser una de les persones que més va ajudar-nos a aconseguir nous socis, una de les Músics dels Montgrins

32


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

33


Record a Miquel Bonàs Mestres

A

quest és un dels escrits que més tristesa ens aporta a la junta de Ripollet i a tots els seguidors de les diverses festes dels Tres Tombs de la comarca.

Amb la ferma voluntat del guanyador he intentat enganyar el meu destí, el mal ha guanyat la partida però ell també ve amb mi.

El passat 8 de setembre, ens va deixar a plena joventut dels 52 anys, aquest bon amic, en Miquel Bonàs, que tots l’anomenàvem com en Miquel de Santa Perpètua, un fervent participant de la nostra festa de Sant Antoni Abat.

Que no brotin llàgrimes dels ulls ni ombra de tristesa en la mirada, vull un somriure com a comiat de la meva gent tant estimada.

Ell sempre anava amb el carro gran d’en Josep Payés de La Llagosta. Encara que era del poble veí, es sentia molt ripolletenc, mai faltava a la nostra festa. De bon matí ja venia a recollir la seva coca de soci, perquè en Miquel també n’era de Ripollet, era costum que arribés amb la seva alegria i bon humor saludant a tots els que allà ens trobàvem; portava sens dubte els Tres Tombs dins seu. En Miquel, era una persona senzilla, i de la seva senzillesa, sense adonar-se’n, en va fer un dels seus valors. Era fill de Santa Perpètua i membre de la junta d’aquesta població, que n’ha perdut un fervent seguidor i un gran treballador.

Sempre que vulgueu veure’m tanqueu els ulls i penseu en mi, que tot i que hagi marxat així serà com si fos aquí. I quan el vespre es faci fosc i la nit desplegui el seu vel, de tots els estels, el que més llueixi seré jo, allà dalt al cel.

Miquel, a Ripollet, quan passi el carro gran de La Llagosta, trobarem a faltar el buit que ens has deixat, però per nosaltres i per a tots els seguidors, veurem i recordarem la teva imatge, el teu caminar segur davant del cavall i el teu saber fer la feina de traginer. Miquel gràcies per deixar-nos ser amics teus, i haver pogut gaudir de la teva humilitat i senzillesa. No voldríem acabar aquesta pàgina sense incloure aquest poema que va dedicar-te la teva família. Fins sempre Miquel.

34


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

35


Fotos Històriques Salvador Navinés i Josep Navinés.

Antoni Rigat (pare) i Jaume Rigat (fill)

Ignasi Grau (Teixidor) i dalt del carro Joan Roviralta i Maria Roviralta i nens.

36


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

Carros de Cal Martí del Gera. C/ Ntra. Senyora dels Àngels. “Familia Puig”:

37


Fotos Històriques Trobades de Catalunya

Valls 2011

Sabadell 2005

Martorell 2010

Martorell 2010

38


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

39


Nit d’Òpera Presentació de la Sra. Mirna Lacambra Al Teatre Auditori, el dia 10 de gener de 2014 a les 20:00h

Opera: La Flauta Màgica Al Teatre Auditori, el dia

17 de gener de 2014, a les 21:00 h

Recollida de reserves: 9 i 10 de gener de 2014, de 20 a 21 hores, al local de l’Associació d’Espectadors (plaça de l’Onze de setembre, 6). Les entrades no recollides en aquestes dates es posaran a la venda. Venda d’entrades sense reserva: dijous, 16 de gener de 2014, de 20 a 21 hores, al local de l’Associació d’Espectadors, i divendres, 17 de gener de 2014, de 20 a 21 hores, a la taquilla del Teatre Auditori. Sra. Mirna Lacambra. Presidenta de l’AAOS Guardonada amb la Creu de St. Jordi. Medalla de la ciutat de Sabadell al Mèrit Cultural.

L

’Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell convida als socis de la Festa de Sant Antoni Abat a assistir a la representació de l’òpera La flauta màgica, de W. A. Mozart, en versió concert-escenificat, a càrrec de l’Escola d’Òpera de Sabadell, el divendres 17 de gener, a les 21 hores, al Teatre Auditori del Mercat Vell. Aquesta versió de La flauta màgica, adaptada específicament per al teatre de Ripollet, s’oferirà amb música de piano i amb la presència d’un narrador que explicarà la romàntica i divertida història de Tamino, Pamina, Papageno i Papagena. Està produïda pels Amics de l’Òpera de Sabadell, de la qual la Senyora Mirna Lacambra és presidenta i directora artística. Amb la intenció de donar a conèixer alguns aspectes de l’òpera i ajudar els espectadors a preparar la representació, es realitzarà una sessió especial de les Nits de Música en el Teatre Auditori del Mercat Vell, el divendres 10 de gener, a les 20 hores. Aquesta sessió és gratuïta i obert a tots els públics. Les condicions de reserva i venda d’entrades per als socis de la Festa de Sant Antoni Abat són les següents: Preu especial Socis de Sant Antoni Abat: 15 euros Reserva d’entrades: del 16 de desembre de 2013 al 8 de gener de 2014 al telèfon 936919406 ó a la web www.espectadorsripollet.cat

Sr. Daniel Gil de Tejada Director d’orquestra i del cor.

40


Festa Sant Antoni Abat de Ripollet 2014

41


Premiats del Sorteig 2013

E

l sorteig tindrà lloc el mateix dia que la festa de Sant Antoni Abat, després del concert al Pavelló Municipal d’Esports Joan Creus. Els números premiats del sorteig, estaran exposats durant 8 dies al plafó d’anuncis del Mercat Municipal, del Casal de Cultura i al web de la Comissió Organitzadora de la Festa Sant Antoni Abat Ripollet (www.cofsaar.org) Els premis caduquen el dia 20 de febrer de 2014.

1r. Premi del Poltre

2n. Premi del Porc

Lluis Barrera Arrué

Teresa Corominas Llobet

3r. Premi del Xai

4t. Premi del Tomb en carro

Antonio Amezcua

Josep Grau Sastre

Premis: 1r. EL POLTRE (300 euros) 2n. EL PORC (120 euros) 3r. EL XAI (80 euros) 4t. TOMB EN CARRO (per l’any vinent, no té equivalent econòmic)

42


Col·laboradors ¢¢ Ajuntament de Ripollet

¢¢ Família Bayó Pla

¢¢ Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet

¢¢ Família Calveres Navinés

¢¢ Pere Albiñana Riera Assessor de so i il·luminació

¢¢ Gràfiques Gimenez

¢¢ Pedro Saboya – Artistic Events – Muntatge de Mercats i Espectacles

¢¢ Patronat Municipal de Cultura

¢¢ Sotastudi, estudi de disseny

¢¢ Associació Gastronòmica “El Setrill” ¢¢ Brigada d’Obres i manteniment (Aj. Ripollet)

¢¢ Patronat Municipal d’Esports

¢¢ Col·legi Anselm Clavé

¢¢ Policia Local

¢¢ Creu Roja

¢¢ Protecció Civil

43


Calendari Tres Tombs 2014 Dia 11: Dia 12:

Dia 17:

Dia 18:

Dia 19:

Dia 25: Dia 26:

L’Esquirol Santa Coloma de Queralt Argentona Cerdanyola del Vallès Martorell Polinyà Roda de Ter Sant Andreu del Palomar Taradell Valls Sabadell (Colla Nova) Sabadell (Colla Vella) Vilanova i la Geltrú Vila-Seca Canovelles Centelles Solsona Caldes de Montbui Cambrils Igualada Manlleu Mataró Puig-Reig RIPOLLET Sant Cugat del Vallès Vilafranca del Penedés Barcelona Calafell Esparreguera Gandesa Lliçà d’Amunt Rubí Santa Eugènia de Berga

Febrer

Dia 2:

Dia 9:

Dia 16:

Alcover Begues Cabrera de Mar Perafita Sta. Perpètua de Mogoda Santpedor Badalona Barberà del Vallès Móra la Nova Santa Eulàlia de Ronçana Vallirana Vic Albinyana Folgueroles La Roca del Vallès

Dia 16:

Dia 22: Dia 23: Dia 30:

Abril Dia 6:

Dia 13: Dia 27:

La Selva del Camp Sant Joan Despí Terrassa Dia 23:

Balsareny

Març Dia 2:

Dia 9:

Deltebre Sant Joan de Vilatorrada Sant Miquel de Balenyà Tiana Bigues i Riells Esplugues de Llobregat Reus Sant Cugat Sesgarrigues

Anglesola Banyeres del Penedès Tona Vilanova del Vallès Roda de Berà Cubelles La Garriga L’ampolla Lletger Vallmoll

Maig Dia 4:

Dia 18:

Alcarràs Vilaverd XVII Trobada Tres Tombs de Catalunya - Barcelona El Prat de Llobregat

Dia 1: Dia 25: Dia 29:

Sant Llorenç d’Hortons Prats de Lluçanès L’Aldea

Dia 14:

Tivissa

Dia 5: Dia 19:

Miravet Bítem

Castellar del Vallès Constantí La Granada del Penedés Molins de Rei

Sant Vicenç del Castellet Castellbisbal Llorenç del Penedès St. Climent de Llobregat Tarragona Hospitalet de Llobregat Batea Montcada i Reixac

Dia 11:

Juny

Setembre Octubre

Dades facilitades per la Federació Catalana dels Tres Tombs (www.federaciotrestombs.cat)

disseny:

Gener

Festa Sant Antoni Abat Ripollet 2014  

Revista de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet 19 de gener de 2014

Festa Sant Antoni Abat Ripollet 2014  

Revista de la Festa de Sant Antoni Abat de Ripollet 19 de gener de 2014

Advertisement