Page 1

Revista escolar Escola Sant Antoni - St. Vicenç dels Horts

NĂşm. 7

-

Juny 2012


Com cada any ens adrecem a vosaltres amb un nou número de la nostra “Reviscola Sant Antoni”. Com aquell qui no vol ja anem per la setena. Aquest nou curs hi ha hagut un munt de novetats com ja sabreu i podreu comprovar llegint aquest nou número. Un dels temes principals ha estat el nom de les classes. A partir d´aquí hem fet els Jocs Florals, el projecte de classe .... Per Carnaval ens vàrem disfressar de cargols, pardals, formigues, gira-sols, moreres, diables, castellers i falcons, personatges literaris i científics. En la festa de Sant Jordi els poemes també han estat relacionats amb el nom de cada classe. Educació Infantil fent rodolins i educació primària elaborant uns preciosos poemes.

Hem participat en una nova activitat per al curs de 4t. S’anomena “Ronda de Llibres” i es preveu continuar-la cada curs, donat el seu gran interès, ja que fomenta la lectura dels alumnes. Enguany hem inaugurat una sèrie de coses per al millor funcionament de l’escola, entre elles hi ha: la cuina nova, el blog de tots els cursos, pissarres digitals a les aules d’anglès, a segon curs i a quart de primària, música a l’entrar i sortir de les aules, una nova celebració, “Santa Cecília” patrona dels músics... Hi trobareu informació més detallada a l’apartat de notícies breus. Esperem que gaudiu amb la lectura d’aquest nou número de la nostra revista i us desitgem un BON ESTIU ! La Comissió

REVISCOLA, és la revista de l’escola Sant Antoni, de Sant Vicenç dels Horts. Aquesta publicació ,coordinada per l’equip de mestres, ha estat possible gràcies a la col·laboració de tots els membres de la comunitat escolar: mestres, pares, mares, alumnes i personal no docent del nostre Centre. A tots el nostre agraïment.

1


Més pissarres digitals Tal com estava previst, cada curs es va ampliant el nombre de pissarres digitals a les aules. Ara ja en tenim a les classes de tots els cicles i a les aules de música i anglès.

La Ronda de llibres Aquest any s’ha iniciat una nova activitat de foment de la lectura entre els escolars de 4t. curs de Primària del municipi i localitats properes. En “La Ronda de llibres”, han hagut de llegir diferents tipologies de llibres: narracions, contes curts, còmics , poemes, tant en català com en castellà. Mitjançant vuit preguntes, elaborades pels propis nens i nenes de cada classe, una per a cada llibre, les escoles s’han anat classificant fins arribar a la final.

Santa Cecília El nostre centre ha introduït aquest any una nova celebració dins el calendari escolar: Santa Cecília, patrona de la música. La tarda del dia 22 de novembre tota l’escola, al gimnàs, vàrem assistir a una audició musical amb l’actuació d’alumnes, pares i col·laboradors. Vam gaudir de diferents estils musicals i vàrem acabar tots ballant a ritme de rock and roll.

Cuina nova A partir d’aquest curs, el servei de menjador del nostre centre disposa de cuina pròpia , des d’on s’elabora el dinar per als alumnes, mestres i monitores. Aquesta millora ha condicionat de manera positiva l’organització i qualitat del servei. Ara si que ens llepem els dits.!!!

2


El nostre hort Durant aquest curs amb la col·laboració de totes les famílies de P-4 hem pogut construir unes jardineres a l’escola per poder fer un hort. Tenim tant d’espai amb les noves jardineres que els alumnes de la “classe dels pardals”, hem pogut observar el naixement de més de 60 enciams i unes quantes pastanagues i pèsols. Ara estem ansiosos per poder veure com surten els tomàquets i poder fer una amanida molt completa.

3


Aquest curs hem celebrat els 25è. Jocs Florals de Sant Jordi. Pel matí cada cicle va preparar tallers relacionats amb la diada i per la tarda , tots reunits al pati de l’escola, vàrem gaudir dels poemes i treballs guardonats. Aquesta és la relació de premis:

1r. Primer Premi: El jardí Finalista : Les floretes

Pseudònim: Bart Autor: David Carrillo Pseudònim: Olea Autor: Olga Ruíz

2n Primer Premi: El nom de la meva Pseudònim: Mister Ratoncito Autor: Laura García classe:moreres Finalista : El nom de la classe: les moreres! Pseudònim: Ratatà Autor:Iván Castillo 3r Primer Premi: La Festa Major Finalista: La Festa Major

4t Primer Premi: La Festa Major Finalista: Festa Major

5è Primer Premi: La lectura Finalista : La biblioteca màgica

6è Primer Premi: Santiago Ramón y Cajal Finalista : Poema Santiago Ramón y Cajal

Pseudònim: Lleopard Autor: Ada Rillo Pseudònim: Alexis Villa Autor: Àlex Lizano

Pseudònim: Pepito Ángeles Autor: Lucia Hernández Pseudònim: Pingu Ringu Autor: Mireia López

Pseudònim: Stasky Paluusabulla i Lópes Autor: Joan Marqués Pseudònim: Aura Autor: Abril Orantes

Pseudònim: Sinnombre Autor: Andrea Isanta Pseudònim: Elisabet Autor: Ester Roch 4


Premiats dels Jocs Florals de Sant Jordi

Com cada any, al mes de juny es celebra la cloenda de l’activitat del projecte de Teatre. Aquestes són les obres que cada classe ha preparat per la gran cloenda : Ed. Infantil “ Sóc el més fort” 1r. curs “La llegenda de St. Jordi” 2n. “Les aventures del gos perdut” 3r. “Un dia al Museu de Picasso” 4t. “Esquetxos sobre l’amistat” 5è. “Conte boig” 6è. “Robatori a l’orfenat” Per últim volem agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i sobretot la feina dels pares i mares de la Comissió de teatre, que ens han ajudat alhora de fer tota l’escenografia de les obres.

Un curs més l’escola ha participat en les següents activitats esportives: Pla de l’esport Handbol al carrer Piscina al Cicle Mitjà Biatló a 4t. Jornades d’Atletisme Acte de Promoció de l’Handbol, amb el FC Barcelona

5


El passat 17 de febrer l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, el Sr. ORIOL JUNQUERAS, va fer un parèntesi en la seva atrafegada agenda, per fer-nos una visita i copsar, de primera mà, les inquietuds, projectes i millores, fetes a l’escola. Va venir acompanyat de la regidora, la Sra. Mercè Andreu i la Sra. Marcel·lina Bosch, tècnica d’educació. A la recepció hi van assistir, juntament amb la directora i la cap d’estudis, la conserge, mares representants del consell escolar i de l’AMPA.

el millor moment econòmic, l’alcalde es va comprometre a fer un esforç, i contribuir a fer efectives totes les demandes, com fer arribar l’aigua calenta a les aules de laboratori i plàstica, ampliar la zona antilliscant, enllumenat del gimnàs, instal·lació de parquet a les aules d’educació infantil... Tots els assistents, vàrem quedar molt satisfets del seu pas per l’escola, el seu tracte proper, i de la seva voluntat de conèixer més de prop les escoles del municipi. L’equip directiu

Junts vàrem fer un recorregut per totes les instal·lacions, entrant a les classes, per saludar mestres i alumnes, escoltant amb molt d’interès les seves preguntes.

La seva estada a l’escola va ser molt profitosa, i des de la direcció, es van fer algunes propostes de millora pel centre. Tot i no estar en

6


La DIABETIS és una malaltia que afecta a les cèlul·les del pàncreas que produeixen insulina. La insulina és indispensable perquè el nostre cos pugui assimilar la glucosa (sucre que contenen alguns aliments) . Les persones que no produeixen la seva pròpia insulina se l’han d’injectar per poder viure més saludablement. Les persones amb diabetis han de controlar la glucosa en sang vàries vegades al dia amb un mesurador.

Què és una HIPOGLUCÈMIA ? La hipoglucèmia és una baixada del sucre en la sang (menor a 70 mg/dl). Els símptomes són: pal·lidesa, irritabilitat, tremolors, molta gana, suor freda, son o palpitacions. Davant d’una hipoglucémia el tractament es farà amb hidrats de carboni de ràpida absorció, com pot ser beure aigua amb sucre o suc. Immediatament després s’han de menjar hidrats de carboni d’absorció lenta com galetes o pa. Què és una HIPERGLUCÈMIA ? La hiperglucèmia és un augment de la glucosa en sang.

Els símptomes més freqüents són: molta sed, moltes ganes d’orinar, cansament o mal de cap. La hiperglucèmia es tracta amb suplements d’insulina.

L’alimentació que es proposa a la persona amb diabetis ha de ser com més equilibrada millor, suficient i adaptada per tal de cobrir les necessitats pròpies de cada edat i situació i sobretot, molt variada i agradable. S’han d’evitar els aliments amb una gran quantitat de sucre com sucs, caramels, dolços,.. És molt important respectar els horaris dels àpats. L’exercici físic pot fer baixar la glucosa en sang. Els diabètics poden fer el mateix exercici que la resta de persones però convé menjar un aliment extra que contingui hidrats de carboni. Es calcula que a Catalunya actualment hi ha uns 500 infants menors de 13 anys amb diabetis tipus 1.

7


• Estimats pares i mares de l’Escola Sant Antoni. Com cada any ens volem adreçar a tots vosaltres, en primer lloc, per felicitar-vos, ja que esteu portant una tasca molt important sense formació, com és la de ser “MARES i PARES”. Aprofitem l’oportunitat que ens dóna l’escola, a través de la revista, perquè conegueu una mica més les activitats que es fan a l’AMPA. Us fem saber que malgrat les grans retallades que estem patint a les escoles, sobretot per part del govern i gràcies a molt esforç, hem pogut fer vàries coses mirant sempre pel benefici dels nostres fills/es. Hem col·laborat amb l’escola en: la compra de material esportiu, la instal·lació de la megafonia, noves pissarres digitals... i el nostre gran repte “tenir cuina pròpia”. L’AMPA és el vincle d’unió entre pares/mares, professorat i alumnes. Com ja sabeu l’AMPA realitza moltes tasques a l’escola com: • • • • •

Venda de xandalls i bates escolars. Venda de fotos. Preparació de festes escolars (castanyada, Nadal, .....). Activitats extraescolars. Venda de llibres el dia de Sant Jordi i els llibres escolars. Portar el projecte de reutilització de llibres de text.

Col·laboració amb l’escola a les diferents comissions, com la de teatre, folrar llibres de text i de la biblioteca,...

Agrairíem als pares i mares que s’animessin a formar part d’aquestes comissions, ja que aquesta feina és per els nostres fills/es. Gràcies a un petit col·lectiu de gent molt implicada, estem aconseguint realitzar totes aquestes tasques. Així doncs, no t’ho pensis més, amb il·lusió o ganes és poden fer moltes coses. No és necessari passar les vint-i-quatre hores a l’escola, sinó d’estar al cent per cent l’estona que puguis. No es tracta de quantitat sinó de qualitat. Si voleu més informació us recordem que durant tot el curs podeu adreçar-vos a l’AMPA. Us recordem també que l’AMPA està obert a tothom i per qualsevol dubte, pregunta o problema, estem a la vostra disposició. (ampaceipsantantonisv@hotmail.co m).

Gràcies pel vostre interès i no dubteu en venir a l’AMPA pel que us faci falta. Tot sigui pel bé de tots.

L’AMPA

8


Som la classe dels cargols , voleu que us cantem la nostra cançó? Des del primer dia d’escola que ja la vàrem aprendre.

Pel Carnestoltes ens disfressar de cargols.

vàrem

Tenim un cargol com a mascota a la classe i cada nen/a protagonista se l’emporta a casa el cap de setmana. Hem aprofitat per aprendre a dibuixar l’espiral de la closca del cargol tot cantant la cançó, primer amb plastilina fent xurros, amb el dit a la sorra, amb guixos al pati, amb pintura, per fer-ho, finalment, amb els colors al paper. Heu vist la rotllana de cargols amb el sol del nostre vidre del corralet ?

A P3 la família del nen/a protagonista ens ve a visitar. En una de les visites, amb uns pares, vam fer un cargol amb plastilina, amb un tros cargolat del rotlle de paper de wàter i amb dos escuradents per fer les banyes. Va quedar molt divertit !

Un nen de la classe ens va portar molts cargols, petits i grans. Entre tots i totes els estem cuidant i cada dia descobrim més coses sobre aquests animalets petits. Hi ha diversos contes que hem treballat on surten cargols com “La castanyera” i “El cargol i l’herba de poliol”. Varem fer una infusió i ens la vam beure.

La Classe de P-3

9


Els pardalets cada dia visiten el nostre pati i tenim la gran sort de poder observar-los mentre estem treballant a classe, mirant-los per darrera del vidre i en silenci. Gràcies a aquesta proximitat hem pogut fer un munt d’activitats. Seguint la metodologia dels projectes de treball on els alumnes fan de científics i mitjançant l’observació, experimentació i la cerca d’informació, són capaços d’aprendre per ells mateixos i buscar respostes a les seves preguntes. La primera activitat que es va plantejar, va ser pensar en totes les coses que ja sabíem dels pardals. Cada alumne va dir una cosa i després ho va escriure en un paper, amb l’ajuda de la mestra. Quan tothom tenia escrita la seva frase, les van enganxar totes a la paret i després de llegir-les en veu alta van observar que no tothom estava d’acord amb totes les afirmacions i que era necessari comprovar si totes les frases “tenien raó o no”.

Cada vegada que comprovaven una informació, repassaven les frases i al seu costat posaven “SI” en el cas que l’afirmació fos certa i “NO” si estava equivocada.

Aquí teniu un exemple de cada: Es van fixar amb el que mengen els pardals. Tots deien pa, i amb la informació que va portar una companya, van veure que menjaven moltes més coses i van fer un cartell on posava tot el que podien menjar. Amb aquesta informació van veure que la seva informació era certa però incomplerta. Treballant va sorgir l’oportunitat de saber si els agradava més menjar a terra o als arbres. Van fer un estudi de camp elaborant unes menjadores per penjar als arbres i tirant menjar a terra. Després de fixar-nos uns quants dies vam poder observar que prefereixen menjar a terra.

10


A més d’aquestes activitats, en varem realitzar moltes altres, en la mateixa línia, pensant sobre tot en què els propis nens i nenes accedien al coneixement i eren capaços d’organitzar-lo.

(fent les menjadores)

Ha estat un projecte que ha agradat molt i han aprés moltes coses dels pardals.

La classe de P - 4 Algun alumne va afirmar que els pardals vivien als arbres, però no tothom n’estava segur.Així que, en petit grup, van buscar als llibres de la biblioteca i van descobrir que els pardals viuen al niu, però no als arbres. Els agrada més viure als forats dels edificis. Ja que parlàvem dels nius, vam veure que els construïen amb pals i cadascú va fer un niu amb fang i herbes.

(fent el niu)

(fent el niu)

11


Els alumnes de P5 hem après moltes coses del nom de la nostra classe, ja que durant el primer trimestre vam fer el projecte de “LES FORMIGUES”. A l’escola vam fer diferents activitats per conèixer millor aquests animalons i gràcies a la col·laboració dels pares i les mares vam aprofundir en les seves característiques . Una de les primeres activitats que vam realitzar, va ser aprendre a escriure el seu nom. Per ferho, vam treballar de manera cooperativa en grups de 4-5 alumnes. Cadascún tenia un cartronet i havien d’anar escrivint les lletres corresponents per arribar a confeccionar el nom complet. Aprofitant que al pati de l’escola hi ha moltes formigues, vam aprofitar per fer d’exploradors i les vam observar amb les lupes i les capses d’augment. Després de fixar-nos molt bé en les seves parts, a l’aula, les vam modelar amb plastilina. Va ser una activitat difícil, però amb paciència i esforç ens en vam sortir. La informació que vam portar de casa , i que havien treballat

prèviament amb els pares, la vam compartir amb els companys i així vam aprendre moltes curiositats de les formigues que no sabíem. Per carnestoltes, ens vam disfressar de formigues. Com que en aquell moment ja havíem après moltes coses d’aquests petits animals, cadascú va decidir quina formiga volia ser – reina, soldat o obrera- i a partir d’aquí es van confeccionar les disfresses, cadascuna amb els seus

complements.

També vam explicar contes de les formigues com “La formiga Margarida “ i vam aprendre algunes cançons com “La formiga pica a un elefant”. En definitiva, els nens i les nenes de P5 ens hem tornat uns experts i expertes en formigues!!!

La Classe de P-5

12


Vam aprendre moltes coses dels gira-sols, per exemple que tenen pipes i que de les pipes es treu l’oli.

A partir de la tria del nom de la classe, vam fer un projecte per saber més coses dels Gira-sols. Vam portar molta informació i vam anar a la biblioteca a agafar llibres. També vam fer una exposició amb tota la informació recollida. També que els gira-sols giren amb el sol i per això tenen aquest nom. Tenen una tija gruixuda i pètals de color groc. La classe de 1r.

13


Som la classe de les moreres. Aquest nom va ser escollit pels mestres de la nostra escola. Pensem que va ser perquè al pati en tenim algunes i les veiem per la finestra de la nostra classe.

Hem estudiat les diferents parts de la morera i l’hem dibuixada en totes les estacions de l’any. Les moreres fan molt bona olor i ombra als passeigs.

La morera és un arbre que tenim a prop i podem estudiar i observar al llarg de l’any. A partir del nom de la classe, vam fer un projecte. Vam buscar informació i vam treballar-la a classe. Vam aprendre molt sobre les moreres. Les moreres són éssers vius. Són arbres grans i gruixuts amb branques llargues i primes. Les seves fulles dentades i ovalades cauen a la tardor, són de fulla caduca i se la mengen els cucs de seda. El fruit de les moreres són les mores, que poden ser verdes, blanques i vermelles. Hi ha diferents tipus de moreres: la blanca, la negra, la ploranera i la de paper.

La morera a l’estiu.

Per Sant Jordi hem fet poemes sobre el nom de la classe. Hem parlat de poemes, de rodolins, buscant paraules que rimessin. Hem recordat coses que havíem après sobre les moreres i les hem pogut observar fins que els poemes han quedat acabats.

14


La morera a la primavera. La morera a la tardor.

“Un dia molt contenta a classe vaig anar i un nom vam triar.”

“ Una morera a la tardor i una altra a la foscor.”

“Un dia calorós les moreres ploraven molt.”

La morera a l’hivern.

La classe de 2n. curs

15


Som els alumnes de tercer. Quan vam començar el curs ens vam trobar unes fotos de diables. Tots ens vam posar molt contents, ja que l'any passat havíem anat a veure “Els àngels diabòlics de Sant Vicenç” i de seguida vam pensar que aquest seria el nom de la nostra classe. Tots estem molt entusiasmats i ens va agradar ser “diables”.

També hem descobert que va ser al segle XVIII quan es van començar a fer les festes Majors dels pobles. Totes les colles de Diables porten un animal fantàstic. A Sant Vicenç hi ha un drac molt antic, que ara no surt a les rues. Es va descobrir un ós de mamut als voltants del poble i van fer un mamut com animal fantàstic. La colla de Sant Vicenç es diu: “Àngels Diabòlics”. Com que totes les colles de diables s'acompanyen de timbals, en vam fer amb pots de llauna. Amb el ritme dels timbals ens vam inventar una cançó:

Un cop triat el nom, vam pensar en les coses que sabíem dels diables. A continuació ens vam posar a buscar informació per veure si era veritat el que pensàvem i en vàrem trobat molta. Un cop trobada la informació, la vam portar a la classe i vam parlar sobre el que havíem trobat. Hem descobert moltes coses dels diables, com que van aparèixer al segle XII, per les noces de Berenguer amb la Peronella d'Aragó, que van fer un teatre amb foc.

CANÇÓ Ser diable és el millor, ser diable és el millor, ser diable és el millor, ser diable de tercer. A l'escola treballem, a la classe treballem, a la classe de tercer. Forques i barrets farem, i alegres cantarem. Som la classe de tercer!

16


Normalment porten forques i nosaltres en vam fer de seda i cartolines a l’aula. Per Carnaval ens vam disfressar de diables amb una capa, les forques i els timbals. Quan va ser la festa de Sant Jordi vam inventar-nos poemes. Estem molt contents i contentes de ser la classe dels diables! És el millor nom del món!

La classe de 3r.

17


EL FET CASTELLER: Integració social: Acull a persones de qualsevol sexe, edat i condició física, tant pel que fa al pes, complexió i alçada. Treballa: l’esforç, companyerisme, superació, valentia, convivència , treball en equip… ELS CASTELLS: Són construccions humanes formades per diferents pisos de persones. Un castell té tres parts : la pinya, el tronc i el pom de dalt.

Aquest any els nens i nenes de 4t. hem estat la classe dels “Falcons i castellers”. Hem après moltes coses , la seva tècnica, el noms dels pisos i pilars, el nom d’ algunes colles, els instruments, la vestimenta, el color de les camises de cada colla, etc. I el que més ens ha agradat ha estat el taller pràctic que vam fer amb la colla castellera “Els Matossers de Molins de Rei”. De tot el que hem après us farem un petit resum del més important.

LA PINYA: està formada per moltes persones i és la base del castell. A més de fer de suport per als pisos superiors, també serveix de matalàs de seguretat en cas que caigui algú.

ELS FALCONS: són una mostra folklòrica ben viva a casa nostra. EL TRONC: és la part que va des dels baixos fins a l’avantpenúltim pis. Segons el castell, pot tenir més o menys pisos.

18


POM DE DALT: el formen tres pisos: els dosos, l´aixecador i, finalment, l’enxaneta. El pom està construït per nens i nenes.

Quan l’enxaneta aixeca el braç indica que el castell està carregat. Aquest gest de l’enxaneta s’anomena “fer l’aleta”.

Fent pilars al gimnàs

La classe de 4t.

19


Quan al setembre van començar les classes, vam veure que les aules de l’escola tenien assignades un nom. Els espais de cada cicle estaven dedicats a una temàtica concreta: animals, natura, festes...i a cicle superior es va decidir que fossin noms de personatges famosos. Així doncs la classe de 5è. porta el nom de Montserrat Roig.

A principi de curs varem buscar informació, i després vam fer un mural explicatiu a l’entrada de la classe. Vam descobrir que la nostra protagonista va ser una escriptora i periodista famosa, que va tenir la desgràcia de morir força jove. Malgrat això, durant la seva vida va obtenir diversos premis i guardons. Va lluitar també per a millorar les condicions socials dels joves i les dones. Aquí teniu un resum de la seva biografia. MONTSERRAT ROIG, va néixer a Barcelona l’any 1946. Estudia Filosofia i Lletres. Escriu novel·les i

contes, que va alternant amb reportatges i articles periodístics, també presenta i dirigeix diversos programes de televisió, com a entrevistadora, sobretot d’escriptors.

El 1970 guanya el premi Víctor Català amb el recull de narracions “Molta roba i poc sabó... i tan neta que la volen”. El 1977 obté un important èxit amb el llibre documental sobre “Els catalans als camps nazis”, que aporta dades inèdites sobre l'Holocaust. Fa també de columnista de la premsa diària en diferents mitjans i es vincula públicament a la lluita per la condició de la dona. Des de ben jove va participar en els moviments de protesta d’estudiants que es feien a les darreries del franquisme a Barcelona. Va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i, professora a la Universitat de Bristol (1973-74) i a Glasgow, a la Universitat d'Strathclyde (1983). En la seva darrera obra, “Digues que m'estimes, encara que sigui mentida”, el personatge és la mateixa autora, ja malalta, que escriu una mena de memòries literàries.

20


Va morir l’any 1991, però el seu record encara és viu en carrers, monuments o biblioteques d’algun dels pobles i ciutats del nostre país.

Concretament al nostre municipi hi té dedicat un carrer, així com la Biblioteca Pública de San Feliu de Llobregat i un Institut de Sant Andreu de la Barca que també hi duen el seu nom.

Tot això, serveix d’homenatge a aquesta escriptora que, malgrat haver mort jove, ens va deixar un munt de llibres i articles.

Plaça Montserrat Roig a Santa Coloma de Gramanet

La classe de 5è

Biblioteca “Montserrat Roig” . Sant Feliu de Llobregat

21


Aquest és el nom d’un premi Nobel de medicina i també el de la nostra classe. Primer us farem un breu resum de la seva biografia. Va néixer el 1852 a la ciutat de Petilla de Aragón, a la província de Navarra. Fill de Justo Ramón Casasús i Antonia Cajal, tota la seva infantesa i adolescència es veié marcada pels continus canvis de residència dels seus pares per diverses poblacions aragoneses. Va estudiar medicina a la Universitat de Saragossa, on tota la seva família es va traslladar el 1870. Cajal es va centrar poc en els seus estudis universitaris. El 1874 va ser destinat a Cuba, on es contagià de paludisme i disenteria.

Autoretrat de Ramón y Cajal al seu laboratori de València

Es casà amb Silveria Fañanás García, amb la qual va tenir set fills. El 1887 es va traslladar a Barcelona per a ocupar la càtedra d'histologia creada a la Facultat de Medicina. El 1892 va ocupar la càtedra d'Histologia, Histoquímica Normal ,i Anatomia Patològica de la Universitat Central de Madrid.

L’any 1902 el govern va crear un modern Laboratori d'Investigacions Biològiques en el qual va treballar fins el 1922, moment en el qual passà a realitzar la seva recerca científica a l'Institut Cajal. L'any 1906 fou guardonat, juntament amb l'italià Camillo Golgi amb el Premi Nobel de Medicina i Fisiologia pels seus estudis sobre el sistema nerviós”. Va morir el 17 d'octubre de 1934 a la seva residència de Madrid. I ara us explicarem què hem fet durant aquest curs 2011-2012 per homenatjar aquest científic. Primer vam buscar informació sobre el personatge, i aquí tenim una mostra de les seves dites: “Lo peor no es cometer un error, sino tratar de justificar-lo, en vez de aprovecharlo como aviso de nuestra ignorancia.” “Se conocen infinitas clases de necios, la más deplorable es la de los parlanchines empeñados en demostrar que tienen talento.” “Las ideas no duran mucho. Hay que hacer algo con ellas.” “Los débiles sucumben, no por ser débiles sino por ignorar que lo son.” “Se tienen muchas ideas y pocos amigos o muchos amigos y pocas ideas.” També vam estar veient una sèrie sobre la seva vida, ens vam disfressar de científics per Carnaval i per últim vam fer uns poemes.

La Classe de 6è.

22


Autors: Sergio, Bryan , Aida , Paula, Marta, Joan, Lydia, Joel , David, Abril i Helena Ressegueix el nombres

Pinta el dibuix

23


Posa les lletres que falten a cada personatge

W_ l _

S_ _ _ h

M_ _ h _ l

S______

J_ _ _ _ _ n

P_ _ _ _ _ _ _ C _ _ z

Busca el nom de CINC pa誰sos

M A D A G A S C A R M I

N O R U E G A B E Q T N

I N D I A N S Y Y A D H

Z P C J A I B I L U J S

F I N L A N D I A I E W

24


Els nois i les noies de 6è. s’acomiaden de tots nosaltres. Adéu i ......Molta sort !!

Col·labora l’ Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts

Reviscola 7  
Reviscola 7  

Revista escolar número 7

Advertisement