Page 76

continued from page 46

tastes range from contemporary graffiti artists to classic Italian architecture to the Victorianflavored low-tech futurism of steampunk. No wonder, then, that this massively remodeled home has a style all its own. In its current incarnation, the Eaves residence works way inside the stylistic excesses of kitschy Southwestern clichés. Abigail, who says the vision for the design came from Craig, not her, thinks he and architect Michael Krupnick of Krupnick Studio did a wonderful job. “It’s not Southwest overkill. Craig had a vision of the house he wanted, and it evolved as we remodeled.” Boy, did it evolve. But hold on—we’ll get to that.

not pickled in the past

When Craig bought the place, which was built in 1989, he knew something had to be done with its arches, exposed adobe interior walls and bond beams, and excess of kiva fireplaces. Interested in updating the look of the house without sacrificing its of-the-place authenticity, Craig brought in his old friend Michael Krupnick, an architect known for blending modernism with New Mexico vernacular, whose office is literally steps away on Cor-

74

S U C A S A W i n t e r 2011

rales Road. (See “True to form” in Su Casa’s Autumn 2008 issue.) Michael cut his teeth restoring historic adobe churches around New Mexico with the New Mexico Community Foundation. Though he has designed large restaurants and downtown high-rise buildings as far away as Florida, Michael displays an intuitive feel for a style of Zen adobe that suits younger homeowners looking for new ways to express and appreciate adobe charm. Often sitting side by side, with Craig describing what he wanted and Michael sketching it out by hand, the two developed a design makeover that would be neither slavishly traditional nor tackily trendy. “I didn’t want it to be pickled in the past,” Michael says, and he refused to “add details just because they’re cool.” Seeking to “clarify the design intent,” he focused on the family’s lifestyle—he calls it “choreographing the space”—before considering aesthetics. “As we design around people, the home becomes beautiful in its own way.”

scope creep

What began as an addition plus some work on the kitchen broadened once the demolition and reconstruction by Adams Builders

was under way. First Adams Builders knocked down the existing carport on the east side, ripped out a driveway, tore out the east-side patio, and demolished a wall to make room for the new multipurpose flex room, interior dog kennel, storage rooms, pump room, and carport. Mick Harper, owner of Blue Sky Woodworks in Corrales, had worked up a design for kitchen cabinetry, but after looking over the project he suggested it wouldn’t be that much more to go ahead and do a whole new kitchen, Craig recalls. And clearly each of the two bathrooms and powder room would benefit from the same kind of sleek Danish modern woodwork, particularly the small master bath, which adjoined a neither useful nor attractive sunroom. “The project kept expanding and the scope unfolding until we ended up gutting everything,” Craig says. “We wanted to make the house cohesive.” Michael ended up drawing comprehensive plans for a full-gut remodel, adding 2,300 square feet (for a total of 4,800 heated and unheated square feet) and dramatically redefining the vocabulary of design. The living room, dining area, and kitchen share one large space. In the living room, they removed a corner kiva fireplace and a broad bank of south windows, then built a dramatic new fireplace flanked by smaller windows of more historically apt proportions. These changes gave the room a focal point and accommodated a wall-mounted media center. The kitchen was redrawn from scratch for a more useful flow, with the island placed toward the dining area, which would be furnished with the WPA carved table and chairs from J. W. Eaves’ ranch. When you look north from the living room, the dining table, island, and kitchen counter on the far wall create a rhythmic repetition of horizontal planes that draws the eye deeper into the room. Wide glass doors opposite the tall wall of new cabinetry added free-flowing access to the portal and backyard. The deep, wide portal connects through more glass doors to the kitchen, flex room, and kennel on three sides, respectively. When all the doors are opened to that flex room, the flow is nearly uninterrupted. New roof, new windows, new interior and exterior plaster, and new skylights round out the package. Michael also designed a lovely pool, with Hermanson Construction contributing to the design and building it several steps across the newly defined backyard, near the house

Su Casa Winter 2011  

Su Casa Winter 2011

Su Casa Winter 2011  

Su Casa Winter 2011