Page 1

Suomi, joka voittaa muutoksen pelon.


Mitä jätämme jälkeemme, on lastemme elämää.

Kolmevuotias meillä kotona esittää hyviä kysymyksiä, kuten olenko minä iso vai pieni tai sattuuko myyriä maan alla, kun kävelemme maan päällä. Onko eläimilläkin joskus jättiläismäinen kiukku, ja miksi odottaminen on niin vaikeaa?

ja ilmastonmuutokseen liittyvän kestävyyskriisin? Maailma on mahdollisuuksiltaan rikkaampi, mutta myös epävarmuus on lisääntynyt. Suomalaisten tulevaisuudenodotukset ovat muuttuneet ja monipuolistuneet. Parempi tai onnellinen elämä merkitsee eri ihmisille eri asioita. Onnellisuuteen liittyy, paitsi turvallisuus ja hyvinvointi, myös mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään - tehdä siitä oman näköinen.

Kolmevuotias on iässä, missä kaikki on mielenkiintoista ja oppimisen arvoista. Lapset ovat positiivisia ja uteliaita, heillä ei ole samalla lailla ennakkoluuloja kuin meillä aikuisilla toisinaan. Suomen itsenäisyyden historiassa ja jo ennen sitä ikäpolvet ovat rakentaneet uutta aina pyrkien siihen, että tulevilla sukupolvilla olisi enemmän mahdollisuuksia. Perintö on tarkoittanut eri aikoina eri asioita: itsenäistä isänmaata, taloa ja maata, hyvinvointivaltiota, hyvää arkea ja mökkilaituria, lisääntyvää vaurautta, kouluttautumismahdollisuuksia, tasa-arvoa ja yksilöllisempiä valintoja.

Politiikassa pitäisi malttaa antaa ihmisille tilaa. Kaikkea ei tarvitse säännellä tai ajatella puolesta. Meidän on rakennettava Suomea, joka voittaa muutoksen pelon, avautuu kansainvälisesti, kokeilee uutta, hyödyntää tieteen, teknologian ja ihmisten kekseliäisyyden läpimurtoja, koska se lisää hyvinvointia. Meidän tulee rakentaa tukevalla taloudellisella pohjalla oleva moderni hyvinvointiyhteiskunta, joka kannustaa eteenpäin, kannustaa työntekoon ja aktiivisuuteen, mutta ei jätä oman onnensa nojaan tai pudota byrokratialoukkuun elämän epävarmuushetkillä.

Kokoomus on aina elänyt ajassa ja ollut tätä yhteiskuntaa eteenpäin vievä voima, uudistaja. Työn tekemisen arvo. Realismin taju. Uskallus unelmoida ja yrittää. Maltti vaurastua. Kodin tärkeys. Kansainvälisyys. Vastuu heikommasta ja välittäminen toisista. Perinnön siirtäminen eteenpäin.

Meille mahdollisuuksien tasa-arvo on tärkeää - se, että jokainen lapsi saisi perhetaustastaan riippumatta mahdollisuuden oppia, kouluttautua, vaikuttaa oman elämänsä suuntaan ja valita itse oman polkunsa, löytää omat vahvuutensa. Me haluamme, että ihmisillä on aktiivinen rooli omassa elämässään ja mahdollisuus tavoitella omaa onneaan.

Elämme juuri nyt aikaa, jossa Suomen seuraavaa tarinaa kirjoitetaan. Millaisen jäljen jätämme omana perintönämme? Onko meistä tasapainottamaan talous vai ajattelemmeko, että on ihan ok, että lapsemme kuittaavat velkamme? Onko meistä ratkaisemaan erityisen vaikeita, kansallisvaltioiden rajat ylittäviä ongelmia, kuten luonnonvaroihin

2

3


Ensi kertaa maailman historiassa lähes koko globaali ikäluokka pääsee kouluun.

maailma menee parempaan suuntaan 4

semmin saataville. Enää tieto ei lepää pääkaupunkien kansalliskirjastojen kätköissä, vaan ihmisten taskuissa. Absoluuttinen köyhyys maailmassa vähenee hurjaa vauhtia. Yhä useampiin sairauksiin on lääkitys, ja mielen sairauksistakin uskalletaan puhua.

Vaasalaisella taajuusmuuntajateknologialla säästettiin vuorokausi maailman koko sähkönkulutuksesta toissa vuonna. Suomessa on maailman parhaat opettajat ja erinomaiset oppimistulokset. Koululaiset koodaavat syksystä alkaen. Muoniossa on maailman puhtain ilma, monista järvistämme voi juoda. Jo viidesosa korkeakouluopiskelijoista aikoo yrittäjiksi. Suomen metsistä syntyy vaatteita ja lääkkeitä. Nuoret ovat ympäristövastuullisempia kuin vanhempansa. Kapellimestarimme viedään käsistä maailman huippuorkestereihin, vihaiset linnut valloittavat elokuvateattereita.

Maailma menee parempaan suuntaan. Kokoomuksen tulee olla puolue, joka suhtautuu maailman muutokseen uteliaasti eikä pelkää nykyaikaa. Säilyttää arvokasta perinteisestä ja uudistaa maatamme vahvasti on ehkä vaikein yhdistämisen tehtävä tässä ajassa. Niin paljon muuttuu niin nopeasti. Vastuullisissa tehtävissä olevien, kaikissa puolueissa, on kyettävä vahvistamaan ihmisten uskoa tulevaisuuteen, vaikka epävarmuus maailmassa lisääntyy.

Ensi kertaa maailman historiassa lähes koko globaali ikäluokka pääsee kouluun. Osaamis- ja koulutustaso nousee kohisten. Teknologia helpottaa arkea, ratkaisee ympäristöhaasteita, mullistaa tiedonvälitystä, on tuonut tiedon tasa-arvoi-

5


Olemme rakentaneet pian sata vuotta tulevaisuutta uskoen arvoihimme, jotka meitä yhdistävät.

ITSENÄISESTI AJATTELEVIEN JOUKKUE Aivan niin kuin Suomen, myös Kokoomuksen on uudistuttava ja katsottava eteenpäin. Kokoomuksen periaateohjelma uudistetaan juhlapuoluekokouksessa kahden vuoden kuluttua. Sen valmistelu tulee ”joukkoistaa” niin, että jokainen saa osallistua. Lisää tulevaisuusklubeja, verkko-osallistumisen muotoja, verkostoja. Kokoomuksen kentän ja jäsenistön asiantuntemusta ja osaamista tulee hyödyntää paljon nykyistä enemmän niin ohjelmatyössä kuin päivänpolitiikassa. Piireissä ja paikallisyhdistyksissä voisimme oppia paljon toisiltamme. Kerron seuraavalla sivulla esimerkin pienestä ihmeestä, joka oli mahdollinen tekemällä asiat hiukan paremmin ja rutkasti suuremmin kuin ennen.

Kokoomus on itsenäisesti ajattelevien ihmisten joukkue. Alusta alkaen Kokoomus nimensä mukaisesti on pohjautunut kokoavaan ja yhdistävään aatteeseen etuajattelun sijaan. Puolueessa ovat olleet aina läsnä sekä vapautta että sosiaalista vastuuta korostavat näkökulmat samoin kuin perinteitä arvostavat ja yhteiskuntaa uudistavat näkökulmat. Olemme rakentaneet pian sata vuotta tulevaisuutta uskoen arvoihimme, jotka meitä yhdistävät. Sivistys, vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen. Näitä arvoja ei aika harmaannuta. Uuden Kokoomuksen on tehtävä omana aikanaan parhaansa tuon aatteellisen perinnön, eri näkökulmien yhdistämisen puolesta.

6

7


Jos Forssa voi muuttua kokoomuslaiseksi yli sadan vuoden demarivallan jälkeen, kaikki on mahdollista.

MONISTETAAN FORSSAN IHME kasvoin, yhdessä. Nostimme päätä ja profiilia, aloimme ottaa kantaa. Keräsimme uusia ehdokkaita, saimme niitä muistakin leireistä. Yllätimme itsemme ja ylikin.

Viime kuntavaalien tulosilta. Tv-uutiset sen kertoivat: Forssa vaihtoi väriä. Nostimme kotikaupungissani Forssassa viime kuntavaaleissa Kokoomuksen kannatusta 10 prosenttiyksiköllä. Nousimme neljänneltä sijalta Forssan suurimmaksi ja rikoimme sosiaalidemokraattien yli sadan vuoden valtaputken kaupungissa, jossa sosialidemokratia sai alkunsa. Eihän tämän pitänyt olla mahdollista.

Forssan ihme on toistettavissa missä tahansa Suomea. Kokoomus on Suomen suurin kuntapuolue, kun teemme positiivisen kampanjan, opimme toistemme kokemuksista, levitämme parhaat ideat ja innostamme uusia ihmisiä mukaan. Puoluejohdon tulee olla kentän käytettävissä ja auttaa kenttää ehdokkaiden hankkimisessa. Viis kaikista gallupeista tai todennäköisyyksistä. Jos Forssa voi muuttua kokoomuslaiseksi yli sadan vuoden demarivallan jälkeen, kaikki on mahdollista.

Asetimme tavoitteeksi nousta Forssan toiseksi suurimmaksi. Sillekin vähän naureskeltiin, siinähän uhoavat. Menimme torille. Teltta pystyyn, monta kertaa. Teimme positiivisen kampanjan, hymyilevin

8

9


Olen Sanni Grahn-Laasonen, Kokoomuksen varapuheenjohtaja, opetus- ja kulttuuriministeri. myönteisin tulevaisuuspuolue. Kävelin sisään puoluetoimistoon täyttämään liittymiskaavakkeen ja ajattelin, että tämä on juhlallinen hetki.

Perheeseeni kuuluvat aviomies Arttu ja kolmevuotias Sylvia. Olen kolmilapsisen perheen esikoinen. Jos on olemassa ”tavallinen suomalainen perhe”, kasvoin sellaisessa. Isäni on tehnyt koko työuransa saman työnantajan palveluksessa ja jää pian eläkkeelle hoitamaan ”vaarin hommia”. Äitini menetti monien forssalaisten lailla työnsä 90-luvun lamavuosina. Työ on ihmisen elämässä niin paljon muutakin kuin toimeentuloa. Sauli Niinistö sanoi ”kaikki työ on arvokasta”, ja niin se toden totta on.

Olen suorassa polvessa sukuni ensimmäinen maisteri (VTM). Työelämässä olen ollut yhtäjaksoisesti 19-vuotiaasta. Eduskuntaan nousin vaaleissa 2011. Toimin edellisessä hallituksessa ympäristöministerinä ja nyt opetus- ja kulttuuriministerinä unelmatehtävässäni. Vapaa-aikaani vietän mieluiten perheen kanssa touhuillen ja liikkuen. Innostun vanhoista tavaroista ja haaveilen omasta ikuisuusprojektista, vanhasta puutalosta. Politiikka on nykyisin koko perheen intohimo.

Lamavuosina kasvaneena haluan talouden olevan tasapainossa. Nykyinen velaksi eläminen ei ole oikein. Meidän on pystyttävä nostamaan tämä maa, yksi vaikea päätös kerrallaan, jotta ihmisillä olisi töitä ja tulevaisuudenuskoa.

Kuka olen, mistä tulen

Olen kiertänyt PahviSaulin kainalossa maata, ollut mukana kampanjoissa niin tiimiläisenä, kampanjapäällikkönä kuin ehdokkaana, pystyttänyt telttaa ja kahvikojua, tehnyt ohjelmatyötä, puolustanut ikäviäkin päätöksiä, visioinut uutta, herättänyt keskustelun milloin sääntelyn purkamisesta, milloin työelämän tasa-arvosta. Kokoomus on minulle tärkeä hyvällä ja huonolla säällä, ja haluan tehdä puolueen eteen töitä. Siksi olen ehdolla jatkokaudelle Kokoomuksen varapuheenjohtajaksi.

Kokoomuslaisuus ei tarttunut minuun äidinmaidossa, vaan lukiolaispolitiikan vuosina. Meillä kotona kyllä arvostettiin aina yhteiskunnallisia asioita ja luettiin paljon sanomalehtiä. Liityin Kokoomukseen hävittyjen eduskuntavaalien jälkeen joulun alla 2003. Valitsin Kokoomuksen, koska Kokoomus on koulutus-

10

11


EHDOLLA TOISELLE KAUDELLE KOKOOMUKSEN VARAPUHEENJOHTAJAKSI.

#SANNIVPJ

Suomi, joka voittaa muutoksen pelon.  
Suomi, joka voittaa muutoksen pelon.  
Advertisement