Page 1

Sanser: Mennesker har 5 sanser. Disse er: 1. høresansen 2. synssansen 3. lugtesansen 4. følesansen 5. smagssansen I digte bruger man ofte sanserne til at beskrive hvad man føler, tænker, ser, lugter eller smager. Dette kunne være i et digt om forår. Her kunne man f.eks. skrive. Sanser er vigtige, fordi det er her vores viden går gennem. Igennem sansningen oplever vi mange af de ting, vi møder i livet. F.eks. har mange oplevelser, hvor de tydeligt kan huske en bestemt duft. Det kan f.eks. være i ens bedstemors hus, foråret eller fra engang man var på ferie. Det kan også være en bestemt ting; kaffe, McDonald’s burger eller chokolade, som får én til at tænke på en bestemt oplevelse.

Metafor En metafor er et symbol eller udtryk for noget som "ligger gemt" bag ordets egentlige betydning. Det kan f.eks. være dagen og lyset, som kan være et symbol for livet, og natten og mørket der kan være et symbol for døden. En metafor kan også forekomme i et ordsprog som: "Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus." Det betyder, at man ikke skal være efter andre og altid tro, at alting er andres fejl. Man skal også se på de ting, man selv gør. Et udtryk som set i bagspejlet...er også en metafor.

Vers og strofe Hver linje i et digt kaldes for et vers Hvert afsnit kaldes for en strofe

Rim og rytme Et digt kan have en bestemt form og rytme; dvs. det rimer f.eks. i linje 1. og 3. linje samt 2. og 4. linje. Her er et eksemel på et digt som rimer på linje 1 og 3 samt 2 og 4.


Jeg så en tiger der var sort. Den fløj forbi mit hoved og landed på en hundelort imens jeg stod og gloede. Et digt kan også rime i linje 1 og 2 samt linje 3 og 4. Her er et eksempel på et digt, som rimer i linje 1 og 2 samt 3 og 4: Blæsten spurgte solen om den ville slås og solen sa’: Jeg er den stærkeste af os. Så lavede de to et lille væddemål, mens regnen, der var med som dommer, sagde skål. Her er et eksempel på et digt som rimer i linje 1 og 4 samt 2 og 3: Camilla har en orm med rynker på. Hun gi´r den brune blade og is med chokolade og jord med pinde i, og gamle strå. Et digt behøver ikke at have en bestemt rytme, men kan være en "lille historie" som står med forholdsvis korte linjer (vers). Det behøver ikke at have en bestemt form; dvs. der kan godt være flere linjer (vers) i et afsnit (strofe) samt færre vers i en anden strofe. Man behøver heller ikke at bruge tegnsætning, komma, punktum og andre tegn, helt korrekt. Disse kan bruges til at understrege noget bestemt.

Her kan du læse forskellige digte: Den ny er rejst Den ny er rejst. Ingen ved hvorhen. Jo, Annes far har hørt han skiftede skole. Han havde ingen venner her. Vi er ikke kede af det. Vi er ikke tunge af skyld. Vi vil hellere høre på Nicks brok og snottes på halsen af Filip


end være ven med en snog.

Ingen kan lide den ny Han er pæn og punktlig og høflig og venlig og dygtig og sjov. Men ingen kan lide den ny. Han smiler og snakker og løber hurtigt og svarer lærerne igen. Men ingen kan lide den ny. Han er aldrig sur og aldrig vred og aldrig doven og aldrig ligeglad. Men ingen kan lide den ny. Thomas spiller klog, Store Nick råber op, Tykke Filip banker de små. Men ingen kan lide den ny.

Jeg kan ikke lide Charlotte Strandgaard Jeg kan ikke lide Når de skælder ud Jeg ved aldrig Hvad jeg skal gøre Skal jeg græde Skal jeg grine Skal jeg slå en kolbøtte Skal jeg svare igen Skal jeg løbe min vej Skal jeg stikke dem en lige højre? De er så store Deres stemmer er så langt væk Jeg kan ikke nå op til dem og de har altid ret og jeg vil gerne være en god kammerat eller en stor dreng eller en hjælpsom søn hvis de ville lade være at skælde ud


Og så er det Jeg kommet til det Jeg griner højt Jeg er ved at dø af grin Jeg hyler af grin Jeg krummer mig sammen af grin Jeg får mavepine af grin Og så er jeg fræk Og så forstår jeg ingenting Og så er jeg heler ikke til at have med at gøre Og ikke til at tale alvor med Og ikke til at omgås Og hverken en god kammerat Eller en stor dreng Eller en hjælpsom søn Og det hele bliver noget lort Og jeg er stadig væk ved at dø af grin Og det er ikke med vilje Det er slet ikke med vilje De er bare så store Og deres stemmer er så langt væk Og jeg ved aldrig Hvad jeg skal gøre Når de skælder ud

Suredigt Charlotte Strandgaard Lad mig være Jeg er så sur i dag Lad mig være Jeg slår alle i dag Lad mig være Jeg er så gal i dag I nat da græd min mor I nat da græd min far I nat da græd min bror Og det hele er dumt Og læreren er dum Og de andre er dumme Og bogen er dum


Og mine nye sko de gnaver Mine fine nye sko gør ondt Jeg kan ikke løbe i dem Og hvis jeg tuder over det Så griner de voksne Så siger de voksne: Det er da ikke noget Lille ven Jeg hader ordet lille ven Mine fine nye sko gør ondt Og jeg er ved at græde indeni Men hvis jeg græder udenpå Så er de der igen Med deres lille ven Lad mig være

Modedille Charlotte Blay Mode er en væmmelig dille Det er smadder svært At følge med Fordi dillen Hele tiden skifter Alligevel Tør jeg ikke andet End at prøve på At følge med Kommer jeg I lige netop det tøj Som jeg har lyst til Så griner de Og peger fingre Og det er svært at bære Bukserne jeg plagede om Så længe Skulle være stramme Så jeg går og gisper Efter vejret Men det værste er


At den sidste nye dille Allerede er på vej Hjælp Jeg må have mig Et par kasse-bukser Nej pose-bukser Nej satin-bukser Nej militær-bukser Nej gulerods-bukser Nej…

Tid Charlotte Blay Giv mig din tid Bare en lille bitte bid Selv om der er masser du skal have nået Så hør på hvordan min dag den er gået Og kik på den skramme som jeg har fået Lyt nu til mig Lad være med at sige nej Giv mig din tid Bare en lille bitte bid Jeg ved du er træt og kun vil have fred men jeg ville ønske du gad gå med en tur til mit hemmelige gemmested gå tur med mig lad være at sige nej Giv mig din tid Bare en lille bitte bid Læg nu avisen så er du god Forklar mig en smule om det der stod For mig er det hele noget værre rod Tal nu til mig Lad være at sige nej Giv mig din tid Bare en lille bitte bid Hvad er der sjovt ved at se tv Kom her lad os synge og danse og le Så leger vi du er den gode fe Leg nu med mig Lad være at sige nej


Giv mig din tid Bare en lille bitte bid Du går til møder forfærdelig tit Så lad dem dog vente og bliv her lidt Min bamse den er blevet temmelig slidt Hold fast om mig Lad være at sige nej

Kærlighedsdigte Af Viggo Struckenberg Nu brister i alle de Kløfter, som fured og sprængte mit Sind, Alverdens fagreste Blomster For Sommerens sagte Vind. Thi to som elsker hinanden, Kan volde hinanden mer’ ondt End alle de argeste Fjernder, Som hævner sig Jorden rundt; Og to som elsker hinanden, Kan læge de ondeste Saar blot ved at se paa hinanden og glatte hinandens Haar.

Af Axel Juel Glæden, Sorgen og Lykken Dejligst af alle Glæder er Glæden for slet ingenting, Ikke for noget, Du kan eller vil, Glæden for intet og Glæden for alt, Glæden: fordi Du er til. Dyrest af alle sorger er Sorgen for slet ingenting, Ikke for noget, Du véd eller tror, Sorgen: bare fordi Du er til Og gaag paa den taagede Jord.


Lykken for den, Du elsker, Den dybeste Lykke, hun gav, Er ikke sansernes bristende Spil, Nej, det er Lykken, naar Du er alene: Bare fordi hun er til.

Af Halfdan Rasmussen Noget om Livsforløb Man fødes. Man skriger. Man dier. Man vandrer. Og nogle bliver piger. Og andre bliver hanner. Man famler med sproget. Bekendtskab bliver stiftet. Så bliver man Forelsket Forlovet Forgiftet!

Fra De evige tre Der er to Mænd i Verden, der bestandig krydser min Vej, den ene er ham jeg elsker, den anden elsker mig.

Af Thorstein Thomsen KATTEBANDEN Kattebanden Bo og Bent, Dario og mig er omkring 90 procent supercool og sej. Bo er stribet, hvis og rød. Han er kæmpestor og er ikke særlig sød overfor sin mor. Bent er blevet brændt engang. Han har ingen pels. Han er skaldet, tynd og lang. Det må være træls.


Dario er smart og smuk på en havesti hvisker kattepiger "suk" når han går forbi. Jeg er ikke stærk og smart. Jeg har halsbånd på. Derfor er det dobbelrart, rart for mig at gå midt imellem Bent og Bo rundt på stierne, alt imens at Dario Kysser pigerne.

BUSSEMAND Der var engang jeg troede, at digte skulle være fine. Så fine at der ikke var plads til Nick og Filip. Der var engang jeg troede, at ord, man skrev i bøger, skulle være pæne. De ord, man gik og sagde til hverdag, kunne ikke stå i bøger, for eksempel ordet: bussemand. Nu synes jeg både bussemand og Nick og Filip er helt okay.

Gid jeg var en lille kat

Fru Lommesen fik købt en ny og kostbar lille kat. Hun købte hvide hansker til den plus en bowlerhat. Hun gav den slips og jakke på og den drak indisk the, og snart ku’ katten spise pænt med gaffel, kniv og ske. Hun lærte den at tale til den kunne fire sprog. Den gik på universitetet og blev meget klog.


Den lille kat blev digter og skrev digte dag og nat og et af digtene hed: Gid jeg var en lille kat.

Citat fra kattenes bibel Når kattene kommer i himlen, så får de to vinger og glorie på. De spiller på harpe og synger en salme og flyver omkring i det blå, mens hundene sidder I Helvedes dyb med en kikkert og kigger derpå.

Forskellige digte  

fjkdlrgtfkrd

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you