Page 1

Digitaal Werkboek

Immersive Space

Sanne van Neerbos


1

Drie spaces Drie afbeeldingen van duidelijk doelbewust vormgegeven (dus geen 'gewone' landschapfoto's) omgevingen in de ruimste zin van het woord die de toeschouwer in een bepaalde stemming brengen of een bepaalde stemming uitstralen. Elke afbeelding heeft een beschrijving met: de immersive eigenschappen en een poging de vormgeving te beschrijven en het gevolg van die vormgeving.

Deze afbeelding is een scrène uit een kort filmpje. Het is een Spaans filmpje dat ik heb gevonden op Vimeo. Het filmpje is één en al imersiveness. De verschillende lagen creëeren diepte en doo de rustige kleuren is er een fijne samenhorigheid. Het filmpje heeft een mooi 3D-effect waardoor het lijkt dat je er echt ingezogen wordt. Het filmpje heeft een vrolijke, maar wat kinderlijke sfeer. http://vimeo.com/9833289


De imersiveness in de foto/afbeelding wordt veroorzaakt door de grote ruimte. De zwevende wereld rechtsonderin lijkt naar voren te komen. De planeten/manen en sterren in de verte versterkt het gevoel dat je in de afbeelding gezogen wordt. De verlichte delen op de achtergrond zorgen ervoor dat je echt het gevoel hebt dat je in de ruimte zweeft. http://galleryheart.com/wp-content/uploads/2012/09/Digital-Art-Widescreen-Wallpapers-23.jpg

Deze afbeelding is een shot uit de 3D fantasyfilm Alice in Wonderland. Door de combinatie van kleurige bloemen, helder licht maar een grauw landschap. In de afbeelding is sprake van laag over laag over laag. Dit creĂŤert diepte in de afbeelding. en imersiveness. De afbeelding heeft iets vrolijks en sierlijks, maar straalt ook zeker iets misterieus uit. https://picasaweb.google.com/lh/photo/4su2yQ3y0SRfFipW4C0WytMTjNZETYmyPJy0liipFm0


2

Objecten in de ruimte Er is een ruimte te zien met daarin een aantal (minstens 3) objecten, die aannemelijk in de ruimte zijn geplaatst. Aannemelijk betekent dat de objecten niet gewoon op het plaatje zijn geplakt, maar er echt in zijn gezet (of gehangen, etc.). De keuze van de objecten, de eventuele bewerking (incl. schaduw) en de plaatsing zijn zichtbaar bewust gedaan om een duidelijk sfeereffect te bereiken. Het beoogde effect is in een korte beschrijving toegevoegd.

Ik begon met een verlaten weg. Op de voorgrond heb ik een teddybeer en speelgoedrobot gezet en schaduw toegevoegd. Daarachter zweeft de geest van het meisje richting haar verdrietige en in zichzelf gevangen vader. Het meisje heb ik expres geen schaduw gegeven omdat zij een geest moet voorstellen en ‘zweeft’. De vader staat een stuk verderop op de weg, met schaduw. Daaromheen heb ik een denkbeeldige muur geplaatst, omdat de vader gevangen zit in zichzelf. Om een dramatisch en eenzaam effect te creëren heb ik er voor gekozen om de hele afbeelding geheel in grijstinten te maken.

3


3

Ideevorming Er is een vragenlijst ingevuld over ruimtes. Alle vragen zijn serieus beantwoord. Uit drie ideeën voor immersive spaces is het beste idee gekozen. Hiervan is een mindmap gemaakt met meer dan 2 ‘levels’. Er is een alfabet van associaties met het gekozen onderwerp.

A = Angstaanjagend B = Bloed C = Cape D = Dracula, doodshoofden, deurklopper, doodskist E =Eng F = Frankenstein, fabel G = Griezelig, grote deuren, gordijnen, geesten H = Horror, Halloween I = Interieur, illusies J=? K = Kasteel, kerker, kaarslicht L = Lastig gevallen worden M = Maanlicht, mist N = Nacht O= Oud, orgel, onweer P = Pilaren Q=? R = Ramen, S = Spinnen(webben), spoken, stof T = Twilight, tanden U = Uitweg V= Vleermuizen, vampier, vervallen W = Weerwolven, X=? Y=? Z = Zaklamp


Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De woonkamer van ons oude huis Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Ons aquarium met meer dan 50 goudvissen; de oude lelijke groen/blauw/grijs/paarse bank; het konijnenhok met mijn oude konijn erin Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Het terrein van het festival Defqon 1 in Biddinghuizen Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? De kruipruimte in het huis van een vriendinnetje van vroeger Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Vanwege leuke en goede dingen om me heen: leuke mensen, mooie dingen, goede muziek Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Vanwege vervelende dingen om me heen die mij zenuwachtig, boos of verdrietig maken. Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Dat weet ik niet. Ik kan niet precies beschrijven waarom dat zo is. Het kan ook elke keer verschillen. Het ligt er maar net aan hoe ik mij op dat moment voel. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstellig van maken? De ruimte; de woestijn Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? De hemel; de hel Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film, beschrijf die De zolderkamer van Samara uit The Ring. De kamer staat vol met oude meubels die de kamer er creepy uit laten zien. Daarnaast is het stoffig en slecht belicht, wat dit effect versterkt.

Kun je je nog een ruimte herinneren van een feelgood-movie, beschrijf die Het strand van de film Lords of Dogtown. De film gaat over een groep surfers/skaters die mooie feesten geven op het strand. Zon, strand, muziek en alcohol is een goede combinatie waar ik mezelf goed door voel. Wat is de meest nare ruimte waar je ooit bent geweest? In het vliegtuig. Ik zit voor mijn gevoel opgesloten in een doos op meer dan een kilometer hoogte te wachten tot het neer gaat storten. Noem drie ruimtes waar je je op je gemak voelt In bed, onder de douche, op een mooi feestje Noem drie ruimtes waar je je niet op je gemak voelt In het ziekenhuis, bij de huisarts, in een drukke bus/ trein Hoe zou jij je voelen in een compleet witte ruimte? Ongemakkelijk. Wit is niet mijn kleur. Wit is zo besmettelijk, ik zou bang zijn om het te bevuilen. Wat is het meest belangrijke voor jou in een ruimte waar je je op je gemak voelt? Het moet donker zijn, maar niet te donker. Ik moet niet alleen zijn, ik hou van mensen om me heen. Daarnaast moet het niet stil zijn; muziek of de tv op de achtergrond is een must.


Portfolio 9 feb  
Portfolio 9 feb  

Portfolio Immersive Space opdracht 1 2 3