Page 1

‘IN GLAMOUR IS ALLES NET IETS MOOIER ’ MA R T I E N ME L L E M A

I S FAS H I O N D I R EC T O R B I J

GL A M O U R. BI J N A

ELK GEFO TOGRAFEER D KLE D I NGST UK I N H E T BLAD IS DOOR HAAR H A N D E N GEGAA N .

‘Als fashion director ben ik verantwoordelijk voor het algemene modebeeld in Glamour. Niet alleen bij modereportages en shoppings, ook als er iemand geïnterviewd wordt bepaal ik wat hij of zij draagt. Alle mode in het blad is een mix van duur en goedkoop, van Prada tot Zara. De reportages zijn vooral bedoeld voor inspiratie, de shoppings moeten meer praktisch zijn. Zo ook bij deze modereportage met G-Star. In totaal laten we zeven voorbeeldcombinaties zien in verschillende prijsklassen. Voor in het blad heeft de hoofdredacteur het jurkje aan en in de reportage zie je hoe een model het draagt op de catwalk. Daarna laten we vijf andere manieren zien. Eigenlijk kun je met dit onderwerp honderd kanten op, maar bij deze outfit staat toegankelijkheid voorop. De focus ligt op het product, het jurkje van G-Star.


Ik kijk vooral naar de balans in het blad. Op een toegankelijke modeserie volgt een extravagante, op een catwalkfoto op locatie volgt een studioproductie. Ritme is heel belangrijk. Bij de catwalkfoto was de styling helemaal in handen van G-Star. De andere foto moet dan een directe vertaling naar de doelgroep van Glamour zijn, zonder de invloed van het jeansmerk. Dan ga je op zoek naar een model dat past bij de uitstraling van het blad: lang haar, mooie make-up. Ze staat heel dichtbij. Jezou haar vriendin wel willen zijn. Bij Glamour draait het om dromen, alles is net iets mooier.

Ongeveer een week ben ik bezig met de voorbereidingen. Als ik de styling compleet heb, laat ik het fotograferen, wat ongeveer een dag in beslag neemt. Tijdens de shoot let ik erop of alles goed zit. Bij deze foto moest het labeltje van G-Star duidelijk zichtbaar zijn. Ook moet je kunnen zien dat het jurkje mouwloos is. Misschien zijn er wel vijftig foto’s geschoten, waaruit deze uiteindelijk is gekozen. Vervolgens doe ik een kop- en introsuggestie, waar de eindredactie nog overheen gaat. Als ik het er echt niet mee eens ben, ga ik wel de discussie aan. Tekst is natuurlijk een vak apart, maar het moet wel kloppen met wat je ziet.

We hebben een goede relatie met het merk G-star. Het jurkje is dan ook in samenspraak met ons ontworpen. Dat het een Nederlands bedrijf is, maakt het wel wat gemakkelijker. Zo hebben we ook - exclusief voor Glamour - het patroon van dit jurkje gekregen. Dat moet eenvoudig zelf te maken zijn maar hoeft niet per se goedkoop te zijn. Alleen de aanschaf van de stof is al duurder dan een jurkje van Hennes & Mauritz. Met acties als deze zorgt Glamour voor direct contact met haar lezeressen.

Net als journalisten moeten stylisten altijd hun voelsprieten uitsteken. Alleen niet voor nieuws maar vooral voor beeld. Daar komt gevoel bij kijken. Jevindt iets mooi of iets lelijk. Het wekt in ieder geval een bepaalde emotie op. Voor inspiratie ga ik de straat op. Ik fiets heel veel. Als ik iemand tegenkom dan scan ik die persoon meteen. Ik kijk graag naar mensen. Maar ik laat me ook inspireren door tijdschriften te lezen, muziek te luisteren of exposities te bezoeken.’

In Glamour is alles net iets mooier  

Interview met fashion director Martien Mellema (Glamour)