Page 1

STAGE

1e (en enige) editie excl u s i e f

Sanne Abrahamse

VERSLAG

drie unieke

eigen

p ersoonlij ke

Interview

Weekjournalen

Werk

Ontwikkeling

Ontmoet het brein achter Udinga Media

Een kijk in het leven van een stagiaire bij Udinga Media

Wat zijn de taken van een stagiaire bij Udinga Media?

Wat heb ik geleerd & wat wil ik nog leren?


MIJN STAGE LEERLING:

Sanne Abrahamse

OPLEIDING:

Mediaredactie niveau 4

COACH:

Pieter Jansen

BPV-BEGELEIDER:

Annelies de Bruijne

P R A K T I J K B E G E L E I D E R : Annigje Udinga

3 september 2018 - 8 februari 2019

STAGEPERIODE:

MET DANK AAN UDINGA MEDIA

Voor het op sleeptouw nemen van mij dit afgelopen halfjaar en voor het beantwoorden van een oneindig aantal nieuwsgierige vragen.

LANDSTEDE

INEEDIT

Voor de dag dat ik mee mocht lopen, het drukken van al mijn werk en de vele handige tips.

DE KLANTEN

Voor het verwelkomen van mij met open armen, het geduld, de adviezen en de blije reacties over het eindresultaat.

Voor het mogelijk maken van en het begeleiden van mij tijdens mijn stage.

DOCLOGIC Voor de leuke en fijne gesprekken en de spannende tafelvoetbalwedstrijden.

- 01 -


INHOUDSOPGAVE

03 Voorwoord 04 Het bedrijf 11

Startfase

17

Middenfase

23 Eindfase 29 Persoonlijke ontwikkeling 35 Bijlagen

- 02 -


VOORWOORD Mijn naam is Sanne Abrahamse. Het afgelopen halfjaar heb ik stage mogen lopen bij Udinga Media in Meppel. In dit verslag neem ik jullie mee van begin tot einde. Dit verslag is gebaseerd op mijn ervaringen en ontwikkelingen. In dit verslag komt in verschillende fases aan bod wat ik heb gedaan, hoe ik dit heb aangepakt, hoe ik mijn acties reflecteer en hoe mijn stagebegeleider mij bijstaat tijdens dit belangrijke leerproces. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik het afgelopen halfjaar degene mocht zijn die kennis mocht maken met het vak bij Udinga Media. Ik gebruik in dit verslag voor- en achternamen van werknemers en ik noem (bedrijfs)namen van klanten. Ik heb hier toestemming voor gekregen.

- 03 -


HET BEDRIJF Udinga Media: een veelzijdig reclamebureau in Meppel. GecreeĂŤrd op 1 juli 2005 en inmiddels dus al 13 jaar oud. Hoe is het bedrijf geworden tot het bedrijf dat het nu is? Wat zijn de drijfveren van Annigje Udinga? Is ze tevreden over hoe haar bedrijf nu is? In dit hoofdstuk leer je niet alleen Udinga Media kennen, maar ook het brein erachter.

- 04 -


WERKRUIMTE Net als elke andere ondernemer is Annigje Udinga klein begonnen, maar al snel werd de garage omgeruild tot een bedrijfspand, het pand dat al sinds 2007 vertrouwd voelt. Udinga Media heeft zich gevestigd op de eerste etage van het pand aan de Eekhorstweg in Meppel. Deze etage beschikt over een grote werkruimte, een koffieruimte en twee vergaderruimtes, beide in een verschillende grootte, wat perfect is voor elke gelegenheid.

WERKDAGEN De werkdagen zijn in principe van maandag tot en met donderdag van kwart voor negen tot kwart voor vijf en vrijdag tot ĂŠĂŠn uur. Het kan echter wel gebeuren dat we, in verband met onze afspraken, wat eerder moeten beginnen of wat later naar huis gaan. De telefoon opnemen, mailen, teksten schrijven en mooie dingen ontwerpen zijn onze dagelijkse bezigheden.

- 05 -


HET TEAM

ANNIGJE UDINGA

Oprichter / eigenaar

RALPH GROENINK

Online marketeer

FROUKJE MARSMAN

Vormgever

JASPER DUISTERWINKEL

Vormgever

- 06 -


HOE HET BEGON... Annigje Udinga is eigenaar van Udinga Media. Wat begon als een tekstbureau in de garage, is uitgegroeid tot een reclamebureau in een bedrijfspand. Annigje vertelt hoe het starten van haar eigen bedrijf ging en hoe het is om eigen baas te zijn. Hoe ben je op het idee gekomen om een eigen onderneming te beginnen? “Ik was in dienst bij Boom Uitgevers als redactiecoördinator. In mijn zwangerschapsverlof deed ik een groot project in Hardenberg. Ik mocht een eigen krant starten daar. Ik had er heel veel zin in en had er al veel energie in gestopt. Toen kreeg ik een telefoontje van mijn baas dat de stekker er uit was getrokken in verband met een recessie. ‘Wat nu?’ dacht ik, want dat zou betekenen dat ik weer hetzelfde zou moeten doen als wat ik deed, namelijk stukjes schrijven en heen en weer rijden tussen diverse kantoren. Ik betaalde mijzelf blauw aan de kinderopvang en werkte 36 uur per week. Ik was alleen maar aan het racen tussen crèche en werk en daar was ik flauw van. Nadat ik mijn man had gebeld en hem het verhaal had verteld, zei hij: ‘dan zeg je toch op?’. ‘Wat een goed idee,’ dacht ik. Ik heb mijn baas opgebeld, ‘ik kom er nu aan!’ zei ik. Ik ben er naar toe gereden en heb mijn baan opgezegd. Een week later gingen we op vakantie. Tijdens die vakantie heb ik alles geregeld om mijn eigen bedrijf te beginnen. Ik heb de garage laten verbouwen en een KvKnummer aangevraagd. Toen ben ik op 1 juli 2005 begonnen met een tekstbureau. Nadat ik twee jaar samen met mijn man, die

ook zijn eigen bedrijf heeft, in de garage heb gezeten, en het hele huis bezaaid lag met werk gerelateerde spullen, heb ik een eigen pand gezocht. Er werd toen net een mooi pand gebouwd. Ik ging kijken, maar het was veel te groot voor mij alleen. Mijn man kwam toen met het idee om het pand te delen. Dat hebben we gedaan en we zitten hier nu al sinds 2007.” Had je vroeger al de ambitie om een eigen onderneming te beginnen? “Mijn man is eerst begonnen met zijn eigen bedrijf en het kost natuurlijk best wel veel tijd, geld en energie. Ik vond dat dus best spannend, maar met z’n tweeën is allebei een eigen bedrijf natuurlijk nog spannender. Je hebt geen pensioen en geen zekerheid. Als er een recessie komt of je wordt ziek, heb je een probleem. Er komt ook ontzettend veel bij kijken, je moet dus eigenlijk een duizendpoot zijn. Ik wilde daarom niet per se voor mijzelf beginnen, maar ik ben wel altijd heel ondernemend geweest.” Welke opleidingen en/of cursussen heb je vooraf gedaan? “Ik heb de opleiding Journalistiek gestudeerd op Windesheim. Toen ik voor mezelf begon heb ik een training Commerciële Effectiviteit gedaan. Als journalist word je namelijk niet opgeleid om commercieel te denken. Ik heb echt moeten leren om geld te vragen voor iets wat ik deed. Ik heb snel de neiging om te zeggen ‘ah joh, dat doe ik wel even voor je’, omdat ik mijn werk zo leuk vind. Maar daar kun je natuurlijk niet de kachel van laten branden. Hiernaast heb ik nog veel trainingen gedaan, zoals debatteren, presenteren en copywriting.”

- 07 -


Hoe lang ben je ongeveer bezig geweest met het opstarten van je onderneming? “Zeker twee weken. Ik heb een logootje geschetst, een telefoon gekocht en de computer hadden we al. We hebben de garage heel snel laten verbouwen en ik heb een website laten maken. Het kan heel snel, het is een kwestie van een afspraak maken bij de KvK en binnen een half uur heb jij je eigen bedrijf. Iedereen die ik kende, heb ik een mailtje gestuurd met daarin dat ik mijn eigen bedrijf begonnen ben en met de vraag of ze mij willen helpen met het regelen van klanten. Ik heb ook nog een feestje gegeven voor mijn oud collega’s waarbij ik iedereen liet weten dat ik voor mezelf ben begonnen. Ook heb ik een persberichtje geplaatst in de krant, advertenties geplaatst en de auto laten beletteren.” Tegen welke ‘problemen’ ben je aangelopen tijdens het voorbereiden en opstarten van je onderneming? “Toen ik nog in de garage zat, vond ik het erg

moeilijk om mijn privé en werk gescheiden te houden. Als ik aan het werk was, dacht ik bijvoorbeeld: ‘de wasmachine is zo klaar, die kan ik nog wel even uitpakken,’ of een vriendin kwam nog even langs, want ik was toch thuis aan het werk. En als ik met de kinderen was, dacht ik telkens: ‘ik moet die mail nog versturen, dat telefoontje nog doen…’ Ik heb het twee en een half jaar volgehouden, maar het voelde niet goed. Dus ik vond het erg fijn dat we in een bedrijfspand gingen. Als ik dan de deur van het bedrijf achter mij dicht deed, dacht ik: ‘en nu begint mijn privé.’ Het was voor mijn kinderen ook veel duidelijker. Als ik dan thuis ben, heb ik ook echt aandacht voor ze. Je bent ook veel serieuzer met je bedrijf bezig als je een eigen pand hebt. Ook voor de buitenwereld doe je een stapje omhoog. Je kunt niet eeuwig in je garage blijven zitten als ondernemer, want dan neem je jezelf niet serieus en je klanten nemen je niet serieus.”

- 08 -


Wat zijn de voor- en nadelen van het hebben van een eigen onderneming? “Het nadeel is echt het risico, dat aan het einde van het jaar de belasting weer om de hoek komt kijken, de zorgen, de boekhouding. Het voordeel is dat je eigen baas bent. Ik bepaal alles zelf en ben aan niemand verantwoording schuldig. Dat is ook weer je valkuil, want alles komt op jouw schouders terecht. Ik kan wel overleggen met mensen, maar uiteindelijk ligt de beslissing bij mij. Als het goed gaat, kan ik mijzelf een schouderklopje geven. Maar als het mis gaat, kan ik maar één iemand een schop onder zijn kont geven en dat ben ik zelf. Maar de voordelen wegen absoluut op tegen de nadelen. Vrijheid is heel belangrijk.” Waarmee onderscheid jij je van andere ondernemers? “Met onze enthousiasme, energie, snelheid en betrokkenheid. Ook zijn wij full-service. Wij doen alles. Een ondernemer hoeft zelf niet te gaan shoppen, wij kunnen alles voor hem of haar regelen. Waar we ons ook echt

in onderscheiden, is dat wij aandacht maken voor onze klanten. Dat is het belangrijkste.” Hoe regel jij je marketing? “We hebben een website, eigen nieuwsbrief, zijn actief op social media en ik doe veel aan netwerken. Ook ben ik lid van regio lokaal en van de businessclub. Daarnaast heb ik wel eens een artikel gehad in Trots op Meppel en we plaatsen af en toe persberichtjes in de krant.” Hoe kom je aan je klanten? “Netwerken is heel belangrijk. Maar ook ambassadeurs, dus (oude) klanten die mij aanbevelen bij anderen. Wij bestaan natuurlijk ook al dertien jaar en hebben dus al best een grote naamsbekendheid. Onbekend maakt onbemind. Mensen moeten je kennen. Er wordt ook vaak gezegd ‘we doen geen zaken met Udinga Media, we doen zaken met Annigje’. Ik ben het bedrijf.” Wat koop je als reclamebureau in, bij welke leverancier doe je dit en waarom daar? “Wij kopen drukwerk in, zoals flyers, folders en kaartjes bij INeedIt, omdat dat een hele

- 09 -


fijne partij is om mee te werken. Zij hebben namelijk dezelfde filosofie als wij: het moet snel en niet te duur. Ik vind de eigenaar ook heel aardig, dus dat schakelt ook heel makkelijk. Als wij een keer iets met spoed moeten, houdt hij er rekening mee. We kopen ook fotografie, filmpjes en relatiegeschenkjes in. En taarten met ons logo er op om mensen te bedanken!” Hoe ben je gekomen tot waar je nu bent? “Vooral doorzetten. De eerste jaren dacht ik ‘ik houd ermee op, wat een gedoe’. Je moet het ook echt zelf leuk blijven houden. De dingen doen die je leuk vindt en die bij je passen, dat is heel belangrijk. Ik heb vroeger een trainingsbureau gehad, maar het paste niet bij mij. Het kostte meer tijd en energie dan dat het opleverde. Omring jezelf met mensen die inspireren. Ik heb ook altijd stagiaires, om mij te laten voeden met nieuwe ideeën, trends en ontwikkelingen. Je moet dus niet afstompen, dat je een oude vrouw wordt die niet meer in de gaten heeft wat er van onderin de markt gebeurt.” Ben je tevreden over hoe je bedrijf nu is? “Nee, er moet echt een koerswijziging gaan plaatsvinden. Ik wil groeien in kwaliteit. Mijn

collega en ik moeten beter worden. We lezen veel boeken en kijken veel tutorials. Ook volgen we trainingen. We moeten een niveau hoger. Er was een periode dat we met z’n vieren waren. We zijn nu weer een beetje terug naar de basis. De nieuwe koers is dat we Ralph en mij als duo in de markt gaan zetten.” Hoe zie jij het bedrijf over vijf jaar? “Ik denk dat we over vijf jaar weer wat gegroeid zijn en dat Ralph de leiding heeft. Op de achtergrond ben ik nog wel aanwezig, maar ik zal er ook andere dingen bij doen. Ik hoop dat we grotere klanten mogen bedienen en nog mooiere producten mogen leveren.” Welke tips heb jij voor een beginnend ondernemer? “Bereid je voor. Zorg ervoor dat je iets verkoopt wat echt onderscheidend is. Kies één ding waar je goed in bent en ga dat doen. Maak dan een plan, breng je doelgroep in kaart en bestudeer je concurrenten. Wat doen zij goed en minder goed? Kijk ook naar de markt. Welke kansen en bedreigingen zijn er? Het is ook belangrijk dat je een netwerk hebt en dat je een gunfactor krijgt. Als mensen je niet mogen, gaan ze ook niks bij je kopen. Het is belangrijk dat je aardig en eerlijk bent en dat je een stapje harder loopt dan je concurrent.”

- 10 -


STARTFASE Een kijk in het leven van een stagiaire bij Udinga Media.

- 11 -


WEEKJOURNAAL & EIGEN WERK Maandag 10 september 2018 Vandaag begon de tweede week van mijn stage bij Udinga Media. Het eerste wat ik vanmorgen heb gedaan, is het posten van de weekopdracht van de eerste week. Daarna heb ik het stageboek doorgenomen en een overzicht gemaakt van de opdrachten die ik moet maken voor het stageverslag. Ondertussen heb ik nog gekeken naar de tone of voice van de nieuwsbrief van Jan Weide Makelaars en heb ik daarnaast nog een nieuwe header ontworpen voor hun

De rest van de middag ben ik bezig geweest met mijn blog. Ik heb een nieuw berichtje geplaatst, de lay-out en ´over mij´ pagina veranderd. Woensdag 12 september 2018 Maandag heb ik een interview met Annigje en mijn collega Ralph voorbereid. De vragen die ik had bedacht voor het interview, hebben mijn collega en ik vanmorgen gecontroleerd. Daarna moest ik drie teksten schrijven voor de nieuwsbrief van restaurant Kiewiet. Een inleiding, een stukje over de Restaurant Week en een stukje over de nieuwe menukaart. Toen was het alweer tijd om naar een klant te gaan! We zijn langs geweest bij een kapsalon, Valkema Haarmode, om te kijken wat we voor ze kunnen doen met betrekking tot social media.

Facebookpagina. In de eerste week van stage ben ik begonnen met het maken van een content kalender voor 2019. Dit is een kalender met internationale en nationale dagen waar het bedrijf leuk op in kan spelen. Hier moesten de schoolvakanties nog in, dus die heb ik toegevoegd. Voor een klant, Brindle, heb ik vervolgens een blogpost geschreven met tips om je hond kennis te laten maken met je baby. Deze blogpost en de content kalender hebben mijn collega en ik daarna samen doorgenomen en hij was erg tevreden. Ten slotte heb ik nog een interview voor het vak ondernemerschap voorbereid en een interview voorbereid met mijn collega Ralph.

’s Middags heb ik een nieuwsbrief gemaakt voor restaurant Kiewiet. Hiervoor heb ik de teksten gebruikt die ik heb geschreven. Daarna heb ik Ralph geïnterviewd en dit interview uitgewerkt. Donderdag 13 september 2018 ‘s Ochtends heb ik Annigje geïnterviewd voor het vak ondernemerschap. De rest van de dag heb ik deze uitgewerkt. Dat is nu af en nagekeken door Annigje. Ralph had ook nog wat opmerkingen over het interview dat ik had uitgeschreven en over de blogpost voor Brindle. Dat heb ik aangepast.

Dinsdag 11 september 2018 Ik begon vandaag met het schrijven van een blogpost voor Brindle. Daarna ben ik met Annigje mee geweest naar juwelier Van der Werf om te kijken wat we voor ze kunnen beteken met betrekking tot de website en social media. ’s Middags ben ik bezig geweest met het maken van een uitnodiging voor de Soroptimistclub in Meppel. Zij bestaan 10 jaar en geven daarom een feest. - 12 -


Vrijdag 14 september 2018 Ik ben vandaag begonnen met het schrijven van een nieuwe blogpost voor het bedrijf van Ralph. Daar ben ik al een eind mee, maar het gaat over of je je hond wel of niet moet verzekeren. Dat vind ik een lastig onderwerp, omdat ik er niet in thuis ben. Ik moet daarom veel research doen. Later op de ochtend ben ik nog mee geweest naar Arno Kortekaas. Zijn bedrijf, Kortekaas Interieurs, bestaat nu 25 jaar. Annigje heeft daarom een interview gedaan en gaat daar een persbericht over schrijven. Toen was de dag alweer voorbij! Op vrijdag werken we alleen ’s ochtends.

Dit A6 kaartje heb ik gemaakt voor winkelcentrum Twekkelerveld in Enschede. De winkeliers hebben dit kaartje op de toonbank bij de kassa gelegd om meer volgers te krijgen op de Facebookpagina.

Deze social media post heb ik gemaakt voor de winkeliers van winkelcentrum Twekkelerveld. De winkeliers hebben een eigen Facebookpagina, waarop zij deze post hebben geplaats om ervoor te zorgen dat de Facebookpagina van winkelcentrum Twekkelerveld meer volgers krijgt.

Voor Soroptimistenclub Meppel heb ik dit A6 kaartje gemaakt, om de bezoekers van het lustrumfeest te bedanken. Aan de rechterkant komt een pasfoto.

Voor vakantiepark de Wiltzangh heb ik deze social media post gemaakt, die ze naar iemand kunnen sturen als diegene jarig is.

- 13 -


Voor vakantiepark de Wiltzangh heb ik een poster gemaakt die in de bowling komt te hangen.

De VVD organiseerde een stadswandeling. Daar heb ik deze flyer voor gemaakt.

Voor de social media van Brindle heb ik een kerst- en dierendag actie gemaakt.

- 14 -


STARR-REFLECTIES WERKSITUATIE Situatie Voor school moet ik een stageverslag maken. Ik ben nog niet zo goed bekend met InDesign vergeleken met de mediavormgevingstagiaires die Udinga Media altijd gehad heeft. Taak Op een dag moest ik er natuurlijk aan geloven: het begin van mijn stageverslag. Ik had het nu lang genoeg uitgesteld. Actie Ik begon aan mijn stageverslag, zonder dat ik inspiratie had opgedaan. Mijn collega liet mij op een gegeven moment een voorbeeld van een stageverslag zien van ‘de beste stagiair die ze ooit hebben gehad’. Met elke bladzijde die ik omsloeg, zakte de moed mij verder in de schoenen.

Resultaat Ik ben uiteindelijk het gesprek met mijn collega aan gegaan. Ik had inmiddels 2 opzetten van een stageverslag, maar was ontzettend ontevreden en wist niet wat ik wilde. Hij zei: “waarom kijk je niet even op Pinterest naar magazines? En maak het vooral niet te moeilijk voor jezelf.” Ik maakte dus een account aan op Pinterest en voedde mijzelf met fantastische ideeën. Reflectie Het gaat nu een stuk beter. Ik heb geleerd om niet zomaar te beginnen aan iets, maar eerst inspiratie op te doen. Dit maakt dat ik minder vaak vastloop.

BEROEPSHOUDING Situatie Er opent een nieuw restaurant in Almere: Taco Y Mas. De ondernemers schakelen ons in om hen te helpen met hun merkidentiteit, sociale media en website.

Resultaat We hebben een goed gesprek gehad en kunnen de ondernemers verder helpen. Annigje heeft mij papier en een pen gegeven, zodat ik mee kon schrijven.

Taak Op een middag zijn Annigje en ik naar Almere gereden om met deze ondernemers in gesprek te gaan. We zouden gaan praten over wat ze precies willen en wat wij daarin kunnen betekenen.

Reflectie Ik ben niet trots op mijzelf dat ik zo onvoorbereid was. Vanaf dat moment heb ik altijd een notitieboekje en pen bij me. Ook vond ik het niet netjes van mijzelf dat ik met mijn hand onder mijn hoofd ging zitten. Dat straalt geen professionaliteit uit. Ik let nu beter op de houding die ik heb tegenover een klant.

Actie Ik was onvoorbereid: ik had geen notitieboekje en een pen bij me. Ook zat ik op een gegeven moment met mijn hand onder mijn hoofd, omdat ik moe was van alle indrukken.

- 15 -


VOORTGANGSGESPREK Aan het begin van de week hebben we een afspraak gemaakt voor het voortgangsgesprek. Op vrijdag zochten we een kleine, afgesloten ruimte op waar we even konden praten over hoe het gaat. Annigje stelde als eerste de vraag hoe het ging. “Ik vind het erg goed gaan,” zei ik. Annigje was het hierbij met mij eens. Ze vroeg wat ik dan precies goed vind gaan. Ik vertelde dat ik al een hoop heb geleerd, met name over de programma’s InDesign en Photoshop. Ook vertelde ik dat ik het erg fijn vind dat Ralph tegenover mij zit en dat ik hem veel kan vragen. Hierna begon Annigje aan verbeterpunten. Ze merkt op dat ik projecten te snel afrond. Ze wil graag dat ik hier meer tijd voor neem. “Liever goed, dan snel,” zei ze. Ook moet ik geen verkleinwoordjes gebruiken. Nadat ik mijn weekjournaal had geschreven, liet ik het lezen aan Annigje ter goedkeuring. “Geen persberichtje, maar een persbericht,” zei ze. “Zo nemen mensen je veel sneller serieus.” Een ander verbeterpuntje is dat ik meer mijn enthousiasme moet laten zien. “Soms ziet het er uit alsof je het helemaal niet leuk vind,” vertelde Annigje. Hier moet ik inderdaad aan werken. Tijdens een bezoek aan een klant, werd ik langzamerhand vermoeider. Langzamerhand kwam dus ook dat handje onder mijn hoofd. Daar moet ik wat meer op letten. “Spring er met al je enthousiasme in en maak veel fouten, daar leer je van.”

“Mail ook alles wat je maakt,” zei Annigje nog. “Dan kan ik je feedback geven. Dit doe je al heel goed, maar je mag best nog wat meer mailen.” We hebben een lijst met leerdoelen gemaakt. Ik ga proberen te regelen om een dag mee te lopen met Ruben Hamberg, een fotograaf. Ook ga ik een dagje meelopen bij een drukkerij: INeedIt. “Leer ook meer vakjargon en verdiep je in copywriting, dan kun je leren om nog mooier te schrijven,” tipte Annigje. We hebben afgesproken dat ik mij in ga schrijven voor verschillende nieuwsbrieven, om de vaktaal beter te leren kennen. Als laatste wil ik mij nog meer specialiseren in InDesign en Photoshop. We hebben daarbij afgesproken dat ik voor elke Facebookpagina die Udinga Media beheert, een nieuwe header ga maken. Ook gaat Annigje mij in de toekomst meer opdrachten toe sturen, zodat ik veel kan oefenen met InDesign en Photoshop.

- 16 -


MIDDENFASE Een kijk in het leven van een stagiaire bij Udinga Media.

- 17 -


WEEKJOURNAAL & EIGEN WERK Maandag 3 december 2018 Na één week vakantie te hebben gehad en daarna een week buikgriep te hebben getrotseerd, was het maandag weer tijd om naar stage te gaan. Ik begon de dag met het wegwerken van mijn mails, waar ik natuurlijk in om kwam. Tijdens het opschonen van mijn mail heb ik een to-do-lijstje gemaakt voor de komende week.

opruimen. Deze ruimte lag vol met snoepzakken en dozen. Doclogic vult namelijk elk jaar boxen met drop en snoepgoed, om zo hun klanten elk jaar een ‘dropbox’ te geven. Na het opruimen van deze ruimte, waren we wel weer toe aan een stukje taart dat nog over was van gisteren ;). Voor het feestje van Emily heb ik ook nog een poster gemaakt, in dezelfde stijl als de uitnodiging.

Het eerste puntje op mijn to-do-lijstje was het maken van kerstkaarten voor op de social media van Udinga Media, Doclogic, vakantiepark de Wiltzangh, winkelcentrum Twekkelerveld, makelaarsbedrijf Jan Weide en winkelcentrum Koedijkslanden. Dit vond ik erg leuk om te doen!

Voor vakantiepark de Wiltzangh moest ik daarna een A6 kaartje maken.

Vandaag kregen we ook een nieuwe collega erbij! Het bedrijf waar Udinga Media de werkruimte mee deelt, Doclogic, heeft er sinds vandaag een nieuwe werknemer bij. Om dit te vieren hebben we met z’n allen lekker gesmuld van een stukje appeltaart en de nieuwe collega natuurlijk ook even uitgedaagd voor een potje tafelvoetbal ;).

Ten slotte hebben mijn collega Ralph en ik nog een kerst profielfoto gemaakt voor winkelcentrum Twekkelerveld.

Dinsdag 4 december 2018 Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat een ontwerp na de eerste keer al gelijk goed is. Daarom begon ik de dag met het aanpassen van de kerstkaarten. Annigje’s dochter, Emily, wordt zaterdag 10 jaar. Samen met haar vriendinnen gaat ze dit vieren in het bedrijfspand. Hiervoor moesten wij de trainingsruimte, waar de meisjes gaan slapen,

- 18 -


Woensdag 5 december 2018 Gisteren heb ik de dag afgesloten met het maken van een Facebook profielfoto voor winkelcentrum Twekkelerveld. Hiervoor moest ik ook een header maken, daar ben ik vandaag mee begonnen.

Donderdag 6 december 2018 Vandaag begon ik de dag met een stagegesprek met mijn praktijkbegeleider en BPV-begeleider. Vervolgens heb ik Annigje geholpen met het versieren van de ontvangstruimte voor de verjaardag van haar dochter. Na de lunch ben ik verder gegaan met de finishing touch voor de contentkalender van 2019. Deze is inmiddels bijna klaar.

´s Middags ben ik bezig geweest met het ontwerpen van een logo voor het bedrijf van mijn vader.

Vrijdag 7 december 2018 Een dagje Facebook advertising! De Academie voor Psychologica organiseren gratis informatieavonden in verschillende steden. Mijn opdracht is om voor deze verschillende steden een advertentie in Facebook te plaatsen.

Voor winkelcentrum Twekkelerveld heb ik een hoop leuke dingen mogen maken. De foto’s hierboven heb ik gemaakt voor de social media.

- 19 -


Voor vakantiepark De Wiltzangh heb ik dit A6 kaartje mogen maken. Dit kaartje is in december 2018 uitgedeeld aan de gasten die op vakantiepark De Wiltzangh waren tijdens oud en nieuw.

Alcipel, een voetbalclub uit Meppel, zoekt trainers voor de vrouwenteams. Daar heb ik deze flyer voor gemaakt.

Bouwbedrijf van Dijk laat elk jaar een kerstkaart maken bij Udinga Media. Dit jaar mocht ik hem maken.

Voor een kerst sing-in van de Nederlands Gereformeerde Kerk en de Baptistengemeente uit Steenwijk heb ik een poster gemaakt.

- 20 -


STARR-REFLECTIES WERKSITUATIE Situatie Op een dag belde er een mevrouw van de Drentse Theaterkrant. Ze vertelde heel enthousiast dat ze nog ĂŠĂŠn halve pagina over had in de krant, pal naast Schouwburg Ogterop, en dat Udinga Media uitgekozen is om die pagina op te vullen. Taak De telefoon opnemen, hoofd erbij houden en goede, relevante vragen stellen.

Resultaat Ik heb uiteindelijk de mevrouw nog een keer moeten bellen, om te vragen wat het kost, om daarna met mijn stagebedrijf te overleggen en de mevrouw weer te bellen. Reflectie Ik heb het niet handig aangepakt. Ik had niet gelijk zo enthousiast moeten zijn, maar eerst om meer informatie moeten vragen. Dat had een hoop tijd gescheeld.

Actie Ik was zo enthousiast dat ik vergat te vragen wat het eigenlijk kost.

BEROEPSHOUDING Situatie Een fikse buikgriep nam mij op een zaterdagavond zomaar in beslag. Ik was er al bang voor, omdat mijn huisgenoot de griep ook had gehad. Hij was meer dan een week ziek en kon niet naar zijn werk. Ik appte mijn stagebegeleider daarom op zondag dat ik mij voor maandag en dinsdag ziek meldde. Taak Ziek melden voor BPV. Actie Ik meldde mij ziek via WhatsApp.

ze het vreemd dat ik mij al voor twee dagen ziek meldde. Het was voor mij erg logisch, omdat ik wist dat de griep minstens een week zou duren, maar het wekte bij mijn stagebegeleider wantrouwen op. Reflectie Ik ben het met mijn stagebegeleider eens dat ik het niet handig heb aangepakt. Ik heb nog nooit een fulltime baan gehad en bij mijn bijbaantjes was het vaak ook prima als ik mij via WhatsApp ziek meldde. We hebben afgesproken dat als ik ziek ben, ik dat telefonisch meld en elke dag iets van mij laat horen.

Resultaat Mijn stagebegeleider vond het niet fijn dat ik mij ziek meldde via WhatsApp. Ook vond

- 21 -


VOORTGANGSGESPREK Het was alweer tijd voor het tweede voortgangsgesprek. Ook mijn stagebegeleider van school, Annelies, was hierbij. We bespraken hoe het tot nu toe gaat en wat er beter kan. Mijn stagebegeleiders vroegen eerst hoe ik vind dat het gaat. Ik antwoordde dat ik het wel goed vind gaan, maar dat ik nog erg onzeker ben. Annigje gaf gelukkig gelijk aan dat dit nergens voor nodig is. “Het is een gouden combinatie als je kunt vormgeven en daarnaast ook nog eens goed kunt schrijven,” vertelde ze. “Ik snap niet dat je vaak een bevestiging nodig hebt dat het wel goed gaat, want als het niet goed zou gaan, zouden we dat wel zeggen.” Het was voor mij erg fijn om dit te horen. Nu Annigje dit gezegd heeft, voel ik mij minder onzeker. We hebben het er ook over gehad dat ik mij af en toe ziek meldde om een dagje bij te komen. “Bijkomen doe je in het weekend en in de avonden,” vertelde Annigje. Helaas speelt er op dit moment erg veel in mijn leven, waardoor ik veel moe ben. Annigje merkt dat ook in de kwaliteit van mijn werk. “Je hebt dagen dat je ontzettend mooie dingen inlevert, maar ook dagen dat je kwaliteit jammer genoeg wat minder is.” Naar aanleiding van dit gesprek hebben we besloten dat ik tot drie uur ‘s middags zal gaan werken in plaats van tot kwart voor vijf. Ik zal dan dus dagen van zes uur maken, in plaats van acht. Ik vond dit in het begin nog erg moeilijk, omdat ik net als

alle andere leerlingen graag dagen van acht uur wil maken, maar ik merk wel dat dit beter voor mij is. “Kom ik dan nog wel aan mijn uren?” was de vraag die in mij opkwam. Dit is gelukkig geen probleem. In totaal moet ik over de hele opleiding minimaal negenhonderd uur stage lopen. Omdat ik in leerjaar drie ook nog een halfjaar stage moet lopen, zal ik hier makkelijk aan komen. Het was een erg fijn gesprek. We hebben duidelijke afspraken gemaakt over hoe we nu verder gaan en een aantal dingen uitgesproken. We kwamen er opgelucht uit en begonnen weer met een schone lei.

- 22 -


EINDFASE Een kijk in het leven van een stagiaire bij Udinga Media.

- 23 -


WEEKJOURNAAL & EIGEN WERK Maandag 21 januari 2019 Vandaag begon ik met het maken van een flyer voor het proefdag van Horesca Meppel.

helpen in het Nationaal Park Dwingelderveld en daarnaast met korting van de prachtige natuur kunnen genieten. De rest van de dag ben ik bezig geweest met mijn stageverslag. Ik heb namelijk aanstaande donderdag een voortgangsgesprek met mijn stagebegeleider en wil haar dan al een zo goed als af stageverslag laten zien.

Vervolgens heb ik nog twee flyers gemaakt voor Horesca Meppel. Ze organiseren namelijk ook uitjes. We noemen dit Horesca Meppel On Tour.

Dinsdag 22 januari 2019 De verwachtte sneeuw maakte dat ik vandaag alleen de ochtend heb gewerkt. Mijn stagebegeleider wilde graag dat ik veilig en zonder gedoe thuis zou komen. Om één uur ben ik weggegaan, zodat ik vlak voor de sneeuwbui thuis was. De ochtend heb ik mij vermaakt met het maken van nieuwe headers en profielfoto’s voor de Facebookpagina van twee winkelcentra: Hengelose Esch en Twekkelerveld.

Voor de website van vakantiepark De Wiltzangh heb ik teksten geschreven over de omgeving van De Wiltzangh. Deze teksten heb ik vandaag in de website gezet, met bijpassende foto’s. De Facebookpagina van De Wiltzangh had ook nog twee Facebookposts nodig. Eén over een sauna actie en één over het Natuurwerk Weekend. Dit is een weekend waarin mensen vrijwillig een handje komen

Woensdag 23 januari 2019 Nog één dag tot het voortgangsgesprek! vandaag nam ik de tijd om nog even verder te gaan met mijn stageverslag. Donderdag 24 januari 2019 Vandaag begon ik met het veranderen van een aantal website pagina’s van Outdoor Point. Bij Outdoor Point is het mogelijk om allerlei outdoor

- 24 -


activiteiten te doen. Een aantal van deze activiteiten moesten van de website af, er kwamen er weer een paar bij en bij sommige activiteiten moesten de arrangementen anders. Omdat mijn collega Ralph vrijdag een gesprek heeft met iemand van Outdoor Point, heb ik vanmorgen hard gewerkt, zodat het af zou zijn. Ik ben hier tot aan de lunch mee bezig geweest. Na de lunch had ik mijn voortgangsgesprek. Hoe dit is gegaan, lees je op pagina achtentwintig van mijn stageverslag. Enige tijd zijn Ralph en ik bezig met een website voor een beginnend ondernemer, Jort, die in ruil voor de website een bedrijfsvideo voor ons maakt. Na het voortgangsgesprek hebben Ralph en ik de laatste hand aan deze website gelegd. Om half drie kwam Jort langs. Hij liet ons het filmpje zien en wij hem de website. Het is

een ontzettend mooi filmpje geworden, die ook zeker op de website van Jort zal komen te staan. Gelukkig vond Jort zijn website ook erg mooi! Van allebei de kanten waren er nog wat wensen. Hier zullen we de komende weken, voordat mijn stage afgelopen is, nog aan werken. Scan de onderstaande QRcode om de website van Jort te bekijken. Vrijdag 25 januari 2019 De laatste dag van het laatste weekverslag! Ik begon mijn dag met het uitschrijven van dit weekverslag en het voortgangsgesprek. De rest van de dag ben ik bezig geweest met de opmaak van mijn stageverslag.

Deze header voor Facebook heb ik gemaakt voor winkelcentrum Twekkelerveld voor tijdens valentijnsdag.

Ook winkelcentrum Koedijkslanden had een nieuwe header nodig.

- 25 -


Voor VVD Drenthe heb ik verschillende cadeaucheques gemaakt. Hieronder staan een paar voorbeelden.

Voor Vakantiepark De Wiltzangh heb ik twee social media posts gemaakt over openstaande vacatures.

- 26 -


STARR-REFLECTIES WERKSITUATIE Situatie Voor VVD Drenthe moest ik een stuk of dertig cadeaucheques maken. Fanatiek begon ik aan de opdracht, maar ik stak er veel te veel tijd en energie in. Mijn stagebegeleider wilde het namelijk zo snel mogelijk af hebben. Ik begon er op een dinsdag aan en ze had het zaterdag nodig. In die tijd moest het ook nog naar de drukker. Taak Het zo snel mogelijk maken van circa dertig cadeaucheques. Actie Ik vond het een erg leuke opdracht en stook er daarom veel tijd en energie in. Echter had mijn stagebegeleider de cheques al snel nodig. Ze zei daarom dat ik er niet zoveel tijd en energie in moet stoppen, maar gewoon

moet knippen en plakken. “Als ik maar wat heb,” zei ze. Resultaat Uiteindelijk heb ik de dertig cheques op tijd afgekregen en ben ik op een aantal cheques, ondanks het tijdgebrek, erg trots. Reflectie Ik vond het moeilijk om mijn perfectionisme los te laten. Ik wilde de allermooiste cheques van de hele wereld maken, maar daar had ik de tijd niet voor. Achteraf was dit ook niet nodig geweest, want mijn stagebegeleider was tevreden en gaf aan dat ze erg veel complimenten kreeg op de cheques. Ik heb geleerd om in een korte tijd hele mooie dingen te maken. Normaal zou ik hiervoor veel meer tijd nemen, vanwege mijn perfectionisme.

BEROEPSHOUDING Situatie Mijn stagebegeleider had een afspraak met één van haar klanten, EOC. Ze vroeg mijn collega Ralph of hij nog leuke nieuwe ideeën had. Ik ving het gesprek op en zocht de website van EOC op om te kijken of er bij mij ook nog leuke ideeën binnenschoten. Taak Nieuwe ideeën bedenken voor EOC. Actie Ik zocht de website van EOC op. “Misschien een nieuwe lay-out voor de website?” opperde ik. “Je kunt wel zien dat het niet door jullie is gemaakt,” zei ik erachteraan.

Resultaat Mijn stagebegeleider en mijn collega spraken mij toen aan op mijn uitgesproken mening. Ik moet er meer op letten dat ik misschien wat minder mijn mening geef, of het wat tactischer breng. Reflectie Ik begrijp de opmerking van mijn stagebegeleider en mijn collega. Het was wel bedoeld als een grapje, maar ik ben inderdaad wel iemand die snel mijn mening geeft en dat gebeurt niet altijd op een tactische manier. Het is daarom goed dat ze me er scherp op houden.

- 27 -


VOORTGANGSGESPREK De tijd voor het laatste voortgangsgesprek was aangebroken. Hoe vonden Annigje en ik hoe het afgelopen halfjaar is gegaan en waar kan ik nog aan werken?

Hoewel ik nog twee weken te gaan heb, hebben we besloten om, omdat dit het laatste voortgangsgesprek is, van dit gesprek een beoordelingsgesprek te maken. Ik was een klein beetje nerveus, maar dit wist Annigje al snel weg te halen. “Ondanks een roerige tijd, heb je het ontzettend knap gedaan,” begon ze. “Ik ben blij dat we hebben besloten dat je kortere dagen loopt. De productie is daardoor omhoog gegaan en je kreeg meer energie.” “Je hebt je gefocust op heel veel verschillende dingen. Je hebt flyers, posters, social media posts, vacatures, bordjes, kaartjes, cheques, uitnodigingen, visitekaartjes, een contentkalender en nog veel meer gemaakt. Je hebt website content gemaakt en toegevoegd, je hebt samen met Ralph de website voor Jort gemaakt, je bent fotografie assistent geweest, je hebt een dag meegelopen bij onze drukker en je kunt prima uit de voeten met de telefoon. Je bent steeds creatiever geworden en je hebt ervoor gezorgd dat je aan het einde van dit halfjaar allround inzetbaar bent. Je bent plezierig en collegiaal in de omgang en je werktempo is steeds hoger geworden. Daarnaast werk je erg netjes en gestructureerd, wat niet alleen fijn is voor jezelf, maar ook voor ons. Je bent

representatief, leergierig en je hebt je kennis van de programma’s enorm vergroot. Je bent al een echte contentmanager geworden.” Mijn mond was inmiddels open gaan staan van verbazing en mijn armen zaten vol met kippenvel. Ik wist dat Annigje tevreden was, maar ik wist niet dat ze zó tevreden was. Ik heb namelijk een moeilijke start gehad. Mijn nieuwsgierigheid naar wat Annigje vindt dat ik nog kan leren, werd steeds groter. “Leer wat meer vakjargon door bijvoorbeeld veel te lezen, inspiratie op te doen en je kennis te vergroten. Zorg ook dat je je privéleven op orde hebt en dat je de juiste vervolgstudie kiest. Daarnaast wil ik je meegeven dat je je energie best wat meer mag tonen. Mijn laatste tip is: leef. Geniet wat meer van het leven en zorg niet dat je al een oude vrouw wordt. Na dit gezegd te hebben, hebben we allebei een beoordelingsformulier ingevuld. Deze formulieren zijn te vinden op bladzijde zevenendertig en achtendertig.

- 28 -


PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Wat heb ik geleerd & wat wil ik nog leren?

- 29 -


LEERDOELEN Vorig jaar heb ik een blogpost geschreven over wat ik graag zou willen leren op stage. Ik heb mijzelf drie doelen gesteld. Heb ik mijn leerdoelen behaald nu mijn stage aan zijn einde is gekomen?

ADOBE PROGRAMMA’S BETER BEHEERSEN ZELFVERZEKERDER WORDEN MIJN KWALITEITEN EN INTERESSES ONTDEKKEN Zoals je kunt zien, staan er vinkjes voor mijn leerdoelen. Dit is niet voor niets, want ik heb al mijn leerdoelen behaald! Het afgelopen halfjaar heb ik mijn kennis ontzettend kunnen vergroten op het gebeid van Photoshop, InDesign en Illustrator. Hiermee weet ik mij nu te redden. Ook ben ik een stuk zelfverzekerder geworden. Dit komt door de bevestiging van klanten en van mijn stagebedrijf dat ik goed ben in wat ik doe. Dit sluit ook aan bij mijn laatste leerdoel, namelijk mijn kwaliteiten ontdekken. Het is mij duidelijk geworden dat mijn kwaliteiten wel in dit vakgebied liggen. Ten slotte was mijn doel om mijn interesses te ontdekken. Wanneer je ergens goed in bent en het gaat je makkelijk af, vind je het vaak leuker dan wanneer het je veel moeite kost. Daarom had ik in het begin van mijn stage geen goed gevoel over mijn studiekeuze. Maar naarmate de tijd verstreek, begon ik er steeds handiger in te worden en het ook steeds leuker te vinden. Ik dacht eerst dat deze opleiding toch niet iets voor mij was, maar het afglopen halfjaar heeft bewezen dat ik hier thuis hoor.

- 30 -


BLOGPOST DROOMSTAGE Vorig jaar heb ik een blogpost geschreven over mijn droomstage. Ik schreef hier over een stage in het westen van het land bij een groot bedrijf, zoals Omdenken, NHL of een magazine. Hoewel ik hierover droomde, ben ik blij dat ik het niet heb gedaan. Ik vond het namelijk erg fijn dat ik bij een klein bedrijf stage heb gelopen. Ik had twee aanspreekpunten en wist dankzij het kleine kantoor mijn bureau en het toilet altijd te vinden. Zo kon ik mij meer richten op het kennismaken van het vak, in plaats van op alle prikkels om mij heen. Lees mijn blogpost over mijn ‘droomstage’ hieronder.

- 31 -


QUESTIONS & ANSWERS

HEB IK IETS GELEERD OVER HET WERK DAT IK L ATER WIL GA AN DOEN? Ik heb zeker een beter beeld gekregen van het werkveld en ook van mijn kwaliteiten. Ik weet nog niet precies wat ik later wil gaan doen, maar ik ben er na deze stage wel van overtuigd dat dit wel iets is wat bij mij past.

WAT ZOU IK BIJ EEN VOLGENDE STAGE ANDERS DOEN OF JUIST HETZELFDE? Ik heb nergens spijt van, want alles wat ik ‘verkeerd’ deed, werd een leermoment. Daarom zou ik bij mijn volgende stage niets anders doen dan gewoonweg weer mijn best, zoals ik deze stage ook heb gedaan.

WA AR BEN IK ERG TROTS OP? Qua content ben ik het meest trots op posts die ik voor de social media van winkelcentrum Twekkelerveld in Enschede heb gemaakt. Dit vond ik ook heel erg leuk om te doen! Qua beroepshouding ben ik het meest trots op hoe erg ik gegroeid ben dit afgelopen halfjaar.

- 32 -


ZOU IK BIJ DIT BEDRIJF WILLEN WERKEN? Ja, absoluut. Waarom? Omdat het een hartstikke leuk bedrijf is en je hier zoveel mogelijkheden krijgt om te leren. Tijdens mijn stage heb ik content mogen maken voor een makelaardij, een vakantiepark, de VVD, de Academie voor Psychologica, een bouwbedrijf, een webshop voor hondenvoeding & -verzorging en ga zo maar door. Het is dus heel divers en zo leer je content te maken voor veel verschillende bedrijven en doelgroepen. Niet alleen je klanten zijn divers, maar ook je werkzaamheden. Zo ben je op het ene moment een kerstpost aan het maken voor op social media en het andere moment ben je bezig met het maken van advertenties in Google en/of Facebook, of ben je ineens een website aan het vullen. Je leert dus met allerlei verschillende programma’s en websites te werken. And last but not least: het is er altijd ontzettend gezellig. Naast het harde werken, heb je ook momenten dat we even luchtig kunnen tafelvoetballen of gezamenlijk wat kunnen drinken. Kortom, als ik hier zou kunnen/mogen werken, zou ik die kans met beide handen aanpakken.

WA AR ZOU JE JE VOLGENDE BPV WILLEN DOEN? Het lijkt me leuk om mijn volgende BPV bij een magazine te doen, maar welk magazine en waar, ben ik nog niet helemaal over uit.

- 33-


H O E WA S H E T O M F U L LT I M E TE WERKEN MET COLLEGA’ S? Het fulltime werken geeft enerzijds regelmaat, duidelijkheid en rust. Anderzijds vind ik het soms erg vermoeiend, kom ik vaak niet meer toe aan de dingen die ik thuis moet doen en heb ik soms het gevoel dat ik weinig tijd voor mijzelf heb. Maar ik krijg er ook weer een boel voor terug: ik leer veel, krijg veel kansen en vind het ook erg leuk. De positieve kanten wegen op tegen de negatieve. Om samen met collega’s te werken, vond ik erg leuk, maar dat komt ook omdat ik het afgelopen halfjaar gewoon ook hele gezellige collega’s had. We kunnen het allemaal goed met elkaar vinden. Mijn collega’s vinden mij gelukkig ook erg prettig in de omgang en erg collegiaal.

WAT HOOP JE DE KOMENDE MAANDEN OP SCHOOL TE GAAN LEREN? Ik zou graag meer willen weten over de nieuwe privacywet (AVG) en wat wij, als toekomstige contentspecialisten of journalisten, hiermee te maken hebben. Daarnaast zal ik meer willen leren over fotografie en marketing. Hoe schrijf je bijvoorbeeld goede webteksten? Ik zou mij daar graag in willen specialiseren.

- 34 -


BIJLAGEN In dit hoofdstuk vind je mijn beoordelingen, een overzicht van mijn weekopdrachten, mijn urenstaat en mijn stagecontract.

- 35 -


OPDRACHT ONDERNEMERSCHAP Voor het keuzevak ondernemerschap hebben wij natuurlijk ook een opdracht gekregen. Deze opdracht was als volgt: “Je hebt op school nagedacht over de inkoop en verkoop voor je onderneming. In deze opdracht interviewen jullie de ondernemer van jullie stagebedrijf. Tijdens het interview probeer je te achterhalen hoe de ondernemer zaken aanpakt, hoe hij of zij is gegroeid van beginnende ondernemer naar ervaren ondernemer en welke adviezen hij of zij voor jullie heeft. Jullie horen hoe het runnen

van een onderneming in de praktijk werkt en kunnen leren van zijn of haar ervaringen. Na het interview verwerken jullie het interview in een verslag. Bedenk minimaal tien vragen waar jij antwoord op wil hebben. Werk het interview achteraf uit in een verslag, neem hierin ook jouw voorbereiding mee! Schrijf een conclusie waarin je de uitkomsten van het interview verwerkt en deze vertaald naar jouw onderneming. (Hoe ga jij dingen aanpakken aan de hand van de tips van de ondernemer).”

MIJN CONCLUSIE Het interview met Annigje is te lezen op bladzijde zeven. Mijn conclusie is dat als ik een eigen onderneming wil, ik mij zo snel mogelijk moet inschrijven bij de KvK en moet beginnen. Hoe eerder, hoe beter. Zoals Annigje ook al zei, is het wel belangrijk om eerst een plan te hebben waarin je je USP’s beschrijft en je concurrenten in kaart brengt. Dit plan heb ik gelukkig vorig jaar tijdens de lessen al geschreven.

Ook heeft Annigje mij op het idee gebracht om een cursus copywriting te gaan volgen. Omdat ik mensen zal gaan helpen met teksen schrijven voor bijvoorbeeld een website, is het wel belangrijk om een wervende en overtuigende tekst te kunnen schrijven. Ik vind het belangrijk dat je het onderste uit de kan haalt voor je klanten. Zoals Annigje al zei: “het is belangrijk dat je een stapje harder loopt dan je concurrent.”

- 36 -


WEEKOPDRACHTEN Natuurlijk kan het voor de docenten emotioneel best zwaar zijn om jonge mediaredacteuren al voor een halfjaar los te moeten laten. Hier bedacht zij de beste oplossing voor: weekopdrachten. Voor elke stageweek was er een weekopdracht die wij moesten publiceren op onze blog. Ik vond de weekopdrachten best leuk om te doen en kreeg hier van familie en vrienden ook erg leuke reacties op. Scan de QR-code voor een overzicht van al mijn weekopdrachten!

- 37 -


URENSTA AT

- 38 -


EIGEN BEOORDELING

- 39 -


BEOORDELING STAGEBEGELEIDER

- 40 -


STAGECONTRACT

- 41 -


STAGECONTRACT

- 42 -


WHATEVER YOU ARE BE A GOOD ONE

Profile for Sanne Abrahamse

Stageverslag Sanne Udinga Media  

Mijn stageverslag over mijn stage bij Udinga Media! Veel lees plezier :)

Stageverslag Sanne Udinga Media  

Mijn stageverslag over mijn stage bij Udinga Media! Veel lees plezier :)

Advertisement