Page 1

‘Bieden maar!’ Voor jong en oud.

‘Bieden maar!’ Voor jong en oud. Ontworpen en uitgevoerd door Wim Keller, Sanne Schellingerhout en Chantal van Geest


Plan van Eisen Doelgroep Tijds duur Personen Moeilijkheid Prijs Thema Prijs indicatie

Gezinnen Snel spel 2 tot 5 Makkelijk spel Laag segment Interieur â‚Ź 25,-


IdeeĂŤn Ons idee is om een variatie te maken op het spel koehandel. Dit spel is een echt gezelschapsspel, die je ook met meerdere mensen kunt spelen. In onze vrariant gaan de spelers bieden op bekende meubelen. De winner heeft dus aan het einde van het spel zijn eige interieur bij elkaar geboden. Het moet een makkelijkspel worden, maar dat wel leuk is voor jong en oud. Door dat we gebruikmaken van beroemde meubelstukken is het spel ook leuk voor volwassenen. Voor kinderen is het een sport om gewoon zo veel meubelen bij elkaar te krijgen en zijn niet bezig met de ontwerpers.


Sfeerbeeld


Het idee! Wij zijn uiteindelijk niet veel meer afgeweken van ons orspronkelijke idee. Het spel wordt gespeeld met 3-5 personen, en er kan geboden worden op verschillende stoelen.

De handleiding. Het begin, om het spel te beginnen schud u eerst de kaarten met de stoelen er op, en legt ze dicht neer. Vervolgens schuld u de geldkaarten en krijg iedereen 2x0, 4x300, 2x500 en 1x1000. De andere geldkaarten worden opzij gelegd. De veiling, de active speler kruipt in de huid van de veilingmeester en draait de bovenste stoelenkaart om. Zijn medespelers mogen om de beurd een bod uit brengen, waarbij het nieuwste bod het vorige bod moet overtreffen. Als niemand meer hoger wil bieden stopt de veilingmeester de veiling met de woorden, “eenmaal, andermaal, verkocht!� Hij kan nu kiezen: - of hij overhandigt de stoel aan de hoogste bieder en ontvangt van hem het geboden bedrag, of hij ontvangt het dier en overhandigt het geboden bedrag aan de hoogste bieder.


Is de gedraaide kaart een Orange Slise Chaire , dan wordt het spel onderbroken om elke speler extra geld te overhandigen. De eerste keer ontvangt iedereen een geldkaart met de waarde van 300 euro, de tweede keer 500 euro, de dere keer 600 euro en de vierde keer 800 euro. De geldkaarten kunnen nooit gewisseld worden. De handel, indien twee spelers de zelfde kaarten bezitten, kan de speler die aan de beurt is die speler een Handel aanbieden. Hebben beide spelers 2 kaarten van de zlefde stoel, dan geldt de handel voor het paar. De uitdager brengt een bod uit door ĂŠĂŠn of meer geldkaarten gesloten op tafel te leggen. Zijn medespeler kan kiezen: of hij accepteert het bod ongezien, de uitdager ontvangt de stoel(len), of hij brengt ook gesloten een tegenbod uit. Beide spelers bekijken het bod van de tegenstander. De hoogste bieder ontvangt de stoel(len),maar beide spelers ontvangen het bod van hun tegenstander. Bij een gelijkspel moet de uitdager nogmaals een bod uitbrengen. Zijn medespeler kan weer kiezen. Als de laaste kaart is geveild, is de handel verplicht tot alle dierkwartetten compleet zijn. Het eind, als het spel is afgelopen worden de punten geteld. Wanneer een speler een kwartet heeft ontvangt hij 30 punten extra. Dit is per kwartet.


‘Bieden maar!’ Voor jong en oud.

‘Bieden maar!’ Voor jong en oud.


De samenwerking. De werkgroep bestaat uit drie personen namelijk, Sanne, Wim en Chantal. Vrij snel nadat we de opdracht hebben gekregen begonnen we met brainstormen naar ideeen. Er zijn ideeen naar voren gekomen variërend van een Monopoly-style, tot een levend-Twister-idee. Uiteindelijk vonden wij onze keuze in een wat minder commercieel spel. Ons idee is afkomstig van het spel Koehandel, waarbij er dieren worden verhandeld. We zijn begonnen met het maken van ontwerpen voor de doos, de spelkaarten en een handleiding. We hebben ervoor gekozen om het spel een ‘sketchy look’ te geven. De kleuren rood, bruin en zwart staan centraal en komen dan ook terug in de doos en spelkaarten. De opdracht is verdeeld als volgt; Sanne heeft de handleiding en het concept in elkaar gezet, de spelkaarten zijn gemaakt door Chantal en Wim heeft de doos gemaakt.


Er is tussen de opdrachten door veel gesproken met elkaar over de uitstraling van de geleverde producten. Ondanks dat het overleg niet altijd even soepel is verlopen, zijn we tot een prima eindproduct gekomen. Helaas was het door een behoorlijk gebrek aan lesuren niet mogelijk om een daadwerkelijke uitvoering van het spel te maken. Dit vinden wij erg jammer. We hadden dan ook verwacht dat de uitvoering n贸g leuker zou worden dan de boekpresentatie zoals deze zal worden ingeleverd. Onze vaardigheden in InDesign, Illustrator en Photoshop zijn door dit project zeker verbeterd. Mede hierdoor vinden wij deze opdracht geslaagd! Als u vragen heeft is het uiteraard mogelijk om contact op te nemen via de bij school bekende e-mailadressen. Bedankt. Wim, Chantal en Sanne uit 4WA4O

Bieden maar wim, sanne en chantal, 4wa4o  
Bieden maar wim, sanne en chantal, 4wa4o  

Zelf bedacht spel voor 't keuzevak 'digitale vormgeving'. Gebruikte programma's zijn Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop.

Advertisement