Page 1

Mass er a f opsk rifte r på sund e læ kker ier

Du behøver ikke at kæmpe

Umahro Cadogan og Lone Rasmussen


Slip slikket © Umahro Cadogan, Lone Rasmussen og Pretty Ink/ROSINANTE&CO, København 2012 1. udgave, 1. oplag, 2012 Grafisk design og omslag: Sanna Sporrong Form Fotos: Line Thit Klein Redaktion: Hanne Rask Forlagsredaktion: Anne Matthiesen Sat med Bodoni Std, Sabon Lt Std, Reina Pro og trykt hos Ednas Print d.o.o., Ljubljana Printed in Slovenia ISBN: 978-87-638-2246-6 Enhver kopiering fra denne bog må kun ske efter reglerne i lov om ophavsret af 14. juni 1995 med senere ændringer.

Pretty Ink er et forlag i ROSINANTE&CO Købmagergade 62, 4. | Postboks 2252 | DK-1019 København K www.rosinante-co.dk


Du behøver ikke at kÌmpe

Umahro Cadogan og Lone Rasmussen


Lones historie

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Inden vi kommer for godt i gang, vil jeg starte med en indrømmelse: Mad interesserer mig ikke – slet ikke. I mit madunivers er der kun to smagsnuancer: Det jeg kan lide, og det jeg ikke kan lide. Mit forhold til mad har udelukkende bestået i at tælle kalorier og spise så kalorie- og fedtfattigt som overhovedet muligt – om dagen; men om aftenen og om natten trøstespiste jeg i slik, kager, chips og is i meget store mængder. Når det var rigtig slemt, overspiste jeg også om dagen – relativt sunde ting – ikke på grund af fysisk sult, men på grund følelsesmæssig sult.

Tankekrig og trøstespisning Jeg hører til den slags mennesker, der har rigtig mange følelser, og som mærker dem stærkt. Eksempelvis kan min mave snøre sig sammen af ked-af-det-hed, og når jeg er vred eller frustreret, føles det som om, at der tramper en masse soldater rundt og råber i min krop. Desuden har jeg meget let til tårer og påvirkes let af indtryk – og af hormoner! Gennem mange år brugte jeg mad for at få ro i følelserne og i tankerne; i nogle ører lyder det underligt, men mig hjalp det altså – omend det hverken var bevidst eller en god løsning. For nogle år siden holdt Umahro og jeg foredraget ’Slip Slikket’ i Århus, og da jeg havde fortalt om min historie, rakte en forundret tilhører hånden op og sagde: 4

Slip slikket - Lone

”Jamen, hvis man spiser så meget mad, så kan man jo slet ikke mærke sig selv.” Og jeg svarede bare: ”Nej, det er lige præcis pointen.” Har man det virkelig dårligt, så er det formålstjenligt ikke at kunne mærke sig selv. Følelser af vrede, frustration og kedaf-det-hed kunne jeg dæmpe – eller rettere overdøve – med mad, og hvis du nogensinde har prøvet at spise rigtig meget uden at være sulten, har du også erfaret, at store mængder mad gør en meget træt, og når man sover, tænker man ikke. Hvis du ikke har prøvet at have det sådan – eller hvis du bruger en anden metode til at lægge et tæppe over problemerne – lyder dette nok en smule sygt. Men hvis du har prøvet det over længere tid eller i en periode af dit liv, så ved du, hvad jeg mener.

Venskab og viljestyrke Jeg var midt i 20’erne, da jeg begyndte at overveje, om tilværelsen måske nok kunne være værd at leve alligevel. Trøstespisningen fandt jeg en vej ud af, da jeg som 20-årig begyndte til meditation, og i løbet af 7-8 år ophørte trøstespisningen, uden at jeg egentlig bemærkede det. I løbet af 20’erne skete der langsomt store forandringer inden i mig: Jeg var holdt op med at ønske mig, at jeg på magisk vis kunne få en personlighedstransplantation for at blive en af de der


Lone - Slip slikket

5


6

Slip slikket - Umahro


Umahros historie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

Jeg vil også starte med en indrømmelse: Jeg er en nørd med alt, hvad der drejer sig om mad, ernæring og gastronomi og om, hvordan kroppen fungerer. Allerede før jeg overhovedet havde fået tænder i munden, begyndte jeg at kræve det samme at spise som mine forældre. Jeg sad lille og flommefed i min babystol, og når jeg fik serveret babygrød, spyttede jeg det ud. Siden har jeg spist mig igennem et par kontinenter. Da jeg var 19 år, blev jeg alvorligt syg af kronisk tarmbetændelse og alle kendte følgesymptomer. Hvis du forestiller dig en blanding af Salmonella, Campylobacter, leddegigt, kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, psoriasis og hepatitis C, og så lige lægger en sklerose oveni, giver det nogenlunde en ide om, hvordan jeg havde det. På det tidspunkt havde jeg læst, hvad der svarer til en bachelor i biokemi, så jeg vidste temmelig meget om, hvordan kroppen fungerer. Men det var en abstrakt viden, som jeg aldrig havde forbundet med min egen krop. Jeg spiste ikke specielt usundt – jeg havde bare ikke tænkt særlig meget over, hvad maden egentlig gjorde ved min krop, og at den kan virke som decideret medicin.

Det blev jeg så tvunget til, fordi kroppen ikke ville makke ret. Jeg blev sendt hjem fra hospitalet efter halvandet år med besked om at komme tilbage, hvis jeg fik det værre. ”Okay,” tænkte jeg, ”værre, end jeg har det nu – det må så være, når jeg ankommer i en ambulance og forlader etablissementet i en kiste. Ellers tak.” Og så gik jeg i gang med at komme i dialog med min krop og prøve at gøre den mere samarbejdsvillig, og jeg endte med bogstaveligt talt at spise mig rask.

Mad som medicin Jeg har altid været glad for mad, og jeg ville aldrig kunne holde ud at leve af klidboller og rødbedebøffer. Så jeg blev nødt til at finde en måde at forene virkelig god og velsmagende mad med decideret sund mad på, altså mad forklædt som medicin og tilberedt, så det smager som himmerigsmundfulde. Det har jeg arbejdet med siden, og samtidig med at jeg har kureret mig selv, har jeg fået en masse erfaring med, hvad der virker for andre menne­ sker, og hvordan man kan arbejde med at ændre sine madvaner.

Umahro - Slip slikket

7


Umahro:

Hvem kysser du med?

Munden er med sine 8-10.000 nerveender et af de mest følsomme steder på kroppen – der er kun enkelte andre steder, der har flere nerver og er mere følsomme, og de kommer typisk i spil under ægteskabelige forpligtelser.

Der er nok ikke ret mange, der vil kysse hvem som helst. De fleste af os er ret kræsne med, hvem vi inviterer ind i ­eller i nærheden af vores mund – måske lige med undtagelse af en enkelt svipser en tidlig lørdag eller søndag morgen hen mod slutningen af Skanderborg-festival­en. Hvis man nu ikke skal kysse med hvem som helst, så er det næste spørgsmål: ”Skal man putte hvad som helst i munden af mad?” Her er det også en god ide

8

Slip slikket - Umahro

at være kræsen og ikke nøjes med sekundavarer. Når jeg kigger på mange af de billige godter, der bliver solgt, og bruger analogien til at kysse, hvad er det så for et persongalleri, jeg ser for mig sammenlignet med en pose blandet slik, en citronmåne eller en billig mælkechokolade? Er det Brad Pitt, George Clooney eller Clark Gable? Er det Angelina Jolie eller Marlene Dietrich? Hvis man ser på kvaliteten af det billige slik og tænker på det som personer, så er man nok snarere i gang med at kysse med en, som man virkelig ville fortryde at vågne op ved siden af lørdag morgen, når man sætter tænderne i en citronmåne. Der er selvfølgelig frit valg. Men det kunne være, man syntes, at man fortjente noget lidt – eller meget – bedre.


Lone:

Sammenhængen mellem slik og sex Inden jeg mødte Umahro, har der været nogle – ja, en del – oplevelser, som har givet mig indsigter og erkendelser, og som har givet mig evne til selvkærlighed og til at vælge hundelorten fra, selvom den er dækket med flødeskum. Hvis du allerede har læst min første bog, så må du lige tilgive mig et par gentagelser.

Næring, nydelse og hudsult Umahro spiser af to grunde: Næring og Nydelse. Jeg har spist af to ganske andre årsager: Trøst og Fyld. Og i de første 10 år af min seksuelle karriere (om man så må sige) havde de fleste af mine seksuelle oplevelser et element af en af disse. Ligesom jeg har spist slik og kager for at trøste mig eller udfylde tomheden – ikke for nydelsen og da slet ikke for næringen – har jeg haft for meget sex af de forkerte grunde. Altså ikke fordi jeg syntes, de mænd var dejlige, vildt lækre, eller fordi jeg ganske enkelt var erotisk lysten og trængte til et godt knald, men fordi jeg nu ligesom var landet der i sengen og tænkte: ”Når man har sagt A, så må man også sige B.” Nogle gange distancerede jeg mig selv fra selve den erotiske akt, fordi det, som jeg i virkeligheden trængte til, var at føle fysisk nærhed og forbundethed. Og det

er jo svært at opleve, når man har indre borgerkrig – uanset med hvem eller hvor man befinder sig. For nogle år siden introducerede sexologen Anne Mette Jarden mig for begrebet ’hudsult’, hvilket er meget beskrivende, for når man er for sulten, så tager man til takke med hvad som helst. Når man er desperat efter noget, så svækkes ens dømmekraft, og det skal du huske, når blodsukkeret er lavt. Så er det jo oplagt at lukke øjnene, smide al den viden, Umahro giver dig på de næste sider, ud af hovedet og omgående sætte tænderne i en tilfældig forbipasserende chokoladebar. Men husk på det, jeg lige har delt med dig, og elsk dig selv højt nok til at sætte himmel og jord i bevægelse, så du får det, din krop virkelig har brug for.

Jeg nægter simpelthen at lukke øjnene mere. Min krop og min selvrespekt har betalt for høj en pris.

Lone - Slip slikket

9


Umahro:

Maden taler til din krop Når man spiser, taler man til sin krop, og du kan vælge at tale til din krop på forskellige måder. Du kan sige: ”Hej skat, velkommen hjem! Kan du se, der ligger rosenblade helt ud i entreen, og de fører ud i badeværelset, og der har jeg forberedt et varmt bad med æteriske olier.” Eller en anden version: ”Hej skat, kan du se de blade, der ligger i entreen? Det er alle eksemplarer af Tipsbladet årgang 1960, og de fører ind i stuen. Her er remoten til tv’et og videoen, og jeg har optaget alt det Champions League-fodbold, der har været i weekenden, så du bare kan slå dig ned og se det. Jeg har sat en økologisk øl frem til dig, og der står også nogle rodfrugtchips, der er lavet med havsalt og olivenolie. Bon appetit!” Hvis kroppen bliver mødt på denne måde, bliver den meget medgørlig. Så når man spiser reel mad eller spiser noget af kvalitet – fx et stykke rigtig god chokolade – hvad er det så for en besked, man sender til kroppen? Man siger: ”Hej skat, jeg elsker dig,” og kroppen svarer: ”Hej, jeg elsker også dig, og nu skal jeg nok opføre mig ordentligt.”

Siger du: ”Fuck dig, narkoludder!”? Hvis man omvendt spiser en masse fødevarer, der er af mindre god kvalitet, så er det, som om man siger: ”Fuck dig, narkoludder” til sin krop. Og hvis kroppen

10

Slip slikket

bliver mødt med den besked flere gange i døgnet, bliver den på ingen måde samarbejdsvillig, og så kan den finde på at sige: ”Hvad skal vi egentlig stille op i dag? Er der nogen kolesterolpartikler i blodbanen? Hvad skal vi gøre med dem? Det kolesterol kunne omdannes til testosteron, østrogen eller progesteron, og hvis der havde været noget sollys, kunne vi have lavet det om til D-vitamin. Men fordi du vinker til mig med den der fuckfinger, så tror jeg, jeg vælger at lave noget åreforkalkning som tak for sidst. Og det dernede, der ligner en lille præcancercelle eller en klynge af kræftceller, hvad skal vi stille op med dem? Skal vi sende immunforsvaret derned og prøve at udradere dem, eller skal vi forsyne dem med en masse fine små blodkar, så der kommer masser af næring og ilt til dem og de rigtig kan vokse sig store og stærke?” Når vi så ser på vores mad og slik og det, vi putter ind i munden, så må vi spørge os selv: ”Hvad er det egentlig for en kvalitet? Hvor meget er der manipuleret med det? Hvor meget har vi smadret? Og så un­ drer det mig ikke, at der er alt for mange personer i det moderne industrialiserede samfund, der har en krop, der ikke helt fungerer, som de gerne vil have, eller som bliver decideret syge.


11


12

Slip slikket - Opskrifter


Is og desserter

Opskrifter - Slip slikket

13


Bananpops med kakao og lakrids

Syndigt lækre ispinde, du kan spise med helt ren samvittighed. Spørgsmålet er, om du har plads nok i din fryser. For når denne lækkerbisken først har gjort sit indtog i dit hjem, ja, så stopper efterspørgslen ikke lige med det samme.

Mængde: Til 8 slikmunde … eller til 4 personer, der skal have dobbelt portion.

Tilberedningstid: 5-10 minutter til at gøre bananerne klar, og mindst 12 timer i fryseren.

Holdbarhed: Op til 2 måneder i fryseren.

Anvendelse: Som dessert eller totalt lækker snack.

Køkkengear in action: Dit rivejern. Du skal bruge • friskpresset saft og fintrevet skræl af 2 økologiske appelsiner • 3-4 spsk rent kakaopulver • 1 spsk stødt lakridsrod • 1 tsk stødt kanel • 4 økologiske bananer, skrællede og skåret i halve • 8 små grillspyd af træ • kokosmel

.....................................................................................

Så nemt er det Rør appelsinsaft, -skræl, kakao, lakrids og kanel sammen i en skål. Massen skal være næsten lige så tyk som smeltet chokolade. Sæt bananerne på grillspyd. De skal spiddes på langs. Vend bananerne i ap-

Køkkentip Leg med smagen. Prøv at bruge carobpulver i stedet for kakaopulver. Også små mængder aromatiske krydderier – f.eks. lidt stødt kardemomme eller stødte nelliker – er varianter, der er værd at udsætte sine smagsløg for.

14

Slip slikket - Opskrifter

pelsin-kakao-lakridsblandingen. De skal være helt dækkede fra ”top til tå”. Drys dem med kokosmel. Kom bananerne med spyd og hele molevitten i fryseposer og læg dem i fryseren i mindst 12 timer, til de er helt dybfrosne.

Sundhedsfif Tænk bare, en is, der er god for dit hjerte og dit kredsløb! Bananerne er rige på kalium, der sænker blodtrykket, kakaoen indeholder polyfenoler, der også beskytter dine blodkar, og appelsinen indeholder C-vitamin. Lakrids indeholder plantestoffer, der virker lindrende på irriterede slimhinder ved for eksempel forkølelse eller mavekneb. Bon appetit og mums til dit helbred!


G IS O TER S ER DES

Opskrifter - Slip slikket

15


Grundopskrift på en sund softice

Hvis nu vi siger softice, sundt og 3 minutter, er du så med? Ja, det er sandt. Du kan få en sund softice på et par minutter. En softice så sund, at det ikke er spørgsmålet, om du godt må spise den i dag, men nærmere at du bør spise den (næsten) hver dag. Mængde: Nok til 4 portioner. Tilberedningstid: 3-5 minutter. Holdbarhed: Softicen skal spises med det samme, da den ikke kan fryses ned. Anvendelse: Som dessert, oven på yoghurt naturel, skyr eller græsk yoghurt til brunch.

Køkkengear in action: Din food-

Du skal bruge • 300 g frosne bær (jordbær, blåbær, hindbær, solbær, brombær) • 10-12 tørrede dadler uden sten • 1 banan • 1 dl kokosmælk eller friskpresset saft og fintrevet skræl af 1 økologisk citron eller appelsin • ¼ tsk vaniljepulver • ½ tsk stødt kanel

processor. En blender kan ikke klare det, da der ikke er nok væske i softicen til, at den kan få ordentligt fat. .....................................................................................

Så nemt er det Kom hele molevitten i en foodprocessor, og tænd. Lad foodprocessoren køre med massen i et par minutter, så bliver den til softice. Det kan godt larme og hakke lidt, men bare vent et minut eller to mere, så er den der.

Sundhedsfif Gå langt uden om de billigste af de frosne hindbær. Det er dem, som folk har fået maveinfektioner af.

16

Slip slikket - Opskrifter

Køkkentip Prøv at tilsætte endnu flere aromatiske krydderier såsom kardemomme, lakridsrodspulver, engelsk lakridspulver eller stødte nelliker. Bananen kan erstattes med ½-1 mango. Dadlerne kan erstattes med tørrede abrikoser.


IS OG DESS ERTE

R

Opskrifter - Slip slikket

17


IS OG DESS ERTE

R

Køkkentip Du kan lege med hakkede nødder og mandler. Kom fx 20-25 g finthakkede mandler eller hasselnødder i dejen, evt. nænsomt ristede. Xylitolen kan erstattes med erythritol. Byg- eller hvedegræspulveret kan erstattes med frysetørret granatæblepulver, så får du en lyserød lagkage. Hindbærrene kan erstattes med andre frosne bær, fx jordbær eller blåbær. 18

Slip slikket - Opskrifter

Sundhedsfif Da der er brugt xylitol i stedet for sukker, slipper du for et blodsukkerchok.


Grøn islagkage uden tilsat sukker

En grøn islagkage uden tilsat sukker? Yes. Og den smager forbandet godt! Så du kan godt få grøntsager i desserten.

Mængde: 1 lagkage. Tilberedningstid: 40-45 minutter. Holdbarhed: Lagkagebundene holder sig et par dage, men de er klart blødest og mest saftige, når de er nybagte. Softicen skal spise øjeblikkeligt. Anvendelse: Når der er dømt islagkage! Køkkengear in action: ­En god silikoneform til kagebundene og en foodprocessor til softicen.

Du skal bruge • 60 g kokosolie + lidt ekstra til at smøre formen • 135 g xylitol • 4 æg • 120 g quinoamel + lidt ekstra til formen • 30 g byggræs- eller hvedegræspulver • en meget lille knivspids havsalt • 300 g frosne hindbær • 10 tørrede dadler uden sten • 1 banan, skrællet • 1 dl kokosmælk • et lille drys vaniljepulver

.....................................................................................

Så nemt er det Smelt kokosolien, og afkøl den til fingertemperatur (men den må ikke begynde at størkne).   Pisk xylitol og æg sammen til en luftig masse. Det tager ca. 5 minutter med en elpisker med fuld fart på.   Smør en tærteform på ca. 25 cm i diameter med lidt kokosolie, og drys en smule mel i, så hele bunden er ”støvet”, og lagkagebunden ikke hænger fast, når den er bagt.   Bland quinoamelet med byg- eller hvedegræspulver og havsalt. Vend forsigtigt blandingen i ægge-xylitolmassen ad tre omgange. Vend så kokosolien i dejen, og hæld dejen i tærteformen.    Bag lagkagebunden i 30-40 minutter i en 175 grader varm ovn. Lagkagebunden er færdig, når overfladen er brun og så fast, at overfladen springer tilbage,

hvis du trykker let på den med en finger. Hvis din finger efterlader et permanent aftryk, er lagkagebunden ikke bagt færdig endnu.   Lad lagkagebunden stå 5 minutter i tærteformen og samle sig, inden den forsigtigt vendes ud og afkøles i et par timer. Skær lagkagebunden i 2 skiver, så du har en top og en bund. Kom hindbær, dadler, banan, kokosmælk og vanilje i en foodprocessor, og tænd.    Lad foodprocessoren køre med massen i et par minutter, så det bliver til soft­ ice. Lad dig ikke forskrække af, at det larmer og hakker lidt.   Kom to tredjedele af softicen på den nederste lagkagebund, og læg toppen på. Top med resten af softicen.

Opskrifter - Slip slikket

19


IS OG DESS ERTE

R

20

Slip slikket - Opskrifter


Jordbær-peanutbutter-softice med ærtecreme

En virkelig bombastisk softice. Peanutbutteret gør den endnu mere cremet, og anelsen af salt er et pikant indslag.

Mængde: Nok til at mætte 3-4 dessertsultne personer.

Tilberedningstid: 10-12 minutter. Holdbarhed: Den eneste hage er, at softicen ikke kan fryses. Så når du har lavet en portion, er du nødt til at spise det hele. Anvendelse: Som dessert, som del af en bombastisk brunch (rørt ud i eller som en kugle oven på skyr, græsk yoghurt e.l.), som et efter-trænings-restitutions-måltid.

Du skal bruge • 300 g frosne jordbær • 1 banan • 12-15 udstenede dadler • 2 spsk peanutbutter • fintrevet skræl og friskpresset saft af 1 økologisk citron • 1-2 spsk koldpresset hørfrø- eller rapsolie • ¼ tsk stødt kanel • en knivspids vaniljepulver • et meget lille drys sort peber

Køkkengear in action: Din foodprocessor. .....................................................................................

Så nemt er det Kom alle ingredienserne i en foodproces- Kom softicen i skåle, og server med ærtesor, og kør dem i et par minutter, til de har basilikumcreme (side 161). samlet sig til en fin, fløjlsblød softice. Det kan godt larme og se lidt heftigt ud, men bare giv din foodprocessor tid, så klarer Køkkentip den ærterne. Du skal bruge en foodprocessor og

Sundhedsfif Proteinerne fra peanutbutteret giver en øget mæthedsfornemmelse, selvom det er en dessert.

ikke en blender. En blender kan ikke trække læsset, når der ikke er mere væde i. Jordbær kan erstattes med frosne hindbær, blåbær eller solbær. Citronsaft og -skræl kan erstattes med appelsinsaft og -skræl.

Opskrifter - Slip slikket

21


Melonpops på pind

Sodavandsis får baghjul. Kolde, svalende og søde. Smelter på tungen. Nå ja, melonpops er også smukke at se på. Hvad mere kan man ønske sig? Mængde: Nok til 4-5 issultne personer. Tilberedningstid: 5-10 minutter til at gøre melonen klar, og mindst 12 timer i fryseren.

Holdbarhed: Op til 2 måneder i fryseren.

Anvendelse: Som dessert eller totalt lækker snack.

Du skal bruge • 1 lille honning- eller netmelon • små grillspyd i træ

.....................................................................................

Så nemt er det Skræl melonen, og skær den i tykke skiver. Stik et grillspyd på langs gennem hvert melonstykke. Kom melonspyddene i en frysepose, og læg dem i fryseren mindst 12 timer, til de er helt dybfrosne.

Sundhedsfif Denne dessert kan du nærmest gå amok i uden at være bekymret for dit blodsukker. Der er så lidt sukker i melonen, at du bliver nødt til at spise en hel fryserfuld, før det bliver kriminelt.

22

Slip slikket - Opskrifter

Køkkentip Du kan selvfølgelig også bruge vandmelon, men så skal den lige udstenes. Og du kan drysse melonstykkerne med aromatiske krydderier, inden du fryser dem, fx kardemomme, stødt nellike og kanel, eller lakridspulver.


IS OG DESS ERTE

R

Opskrifter - Slip slikket

23


Slip slikket er en guide til at vælge sunde godter, der giver din krop styrke og energi. Umahro Cadogan giver dig råd og vejledning til at gøre det allerbedste for din krop, når det gælder søde sager. Lone Rasmussen fortæller ærligt sin tanke­vækkende historie om, hvordan hun i årevis kæmpede med overspisning af slik og kager – indtil hun fandt en løsning, der virkede. Den giver hun videre i bogen.

Slip slikket er fyldt med opskrifter på små, nærende bomber af velsmag og nydelse. Til dessert eller til når som helst, du trænger til noget lækkert:

• Umahros delights (konfektkugler)

• Uhyggeligt velsmagende mandel-

• Bananpops med kakao og lakrids

daddel-appelsin-kage

• Supersund softice

- og uimodståeligt meget mere.

Umahro Cadogan, er næringsekspert, medstifter af Sundhedsrevolutionen. Har tidligere udgivet bl.a. Køkkenrevolution på høje hæle og Køkken­ revolution for hele familien. Lone Rasmussen, foredragsholder. Har tidligere udgivet Fra pæn pige til powerprinsesse.

CICERO FORUM HØST & SØN PRETTY INK ROSINANTE SAMLEREN

Foto: © Line Thit Klein

Slip slikket  

Bookdesign by Sanna Sporrong Form Pretty Ink 2012, Denmark

Advertisement