Page 1

Tiedotuslehti 2013

Kaveri mukaan golfiin ”Kynnykset pois ja pelaamaan!”

NeliPeliPassi

taskuun

Juniorit lippulaivana UUSILLE

griineille


2

Swingin sisältö 4

12

18

Maisemat paranevat II Kilpailukalenteri 2013 II Sopiiko golf lapsille?

22

miltä näyttää

seuran tulevaisuus

8

Kaveri mukaan Toimitus: Pentti Salin, päätoimittaja ja Jukka Leino Kuvat: Juuso Salakka ja Kai Kilappa Taitto: Mainostoimisto Selekti, Sanna Heikkinen Painopaikka: Scanweb Oy, Kouvola

toimisto@koskigolf.fi p.0207429820 Eerolanväylä 126 45700 Kuusankoski www.koskigolf.fi


3

Päätoimittajalta

Senioreissa vai junioreissa seuramme tulevaisuus? Kädessäsi on pitkästä aikaa Swingi perinteisen lukulaitteen muodossa. Koski-Golf on viime vuosina viestinyt ahkerasti uutisia ja muita tärkeitä tiedotteita sähköisessä muodossa ja myös painetuin jäsenkirjein. Näin myös jatkossa: pävittäiset uutiset ja tiedotteet kannattaa käydä vilkaisemassa seuran nettisivuilta. Tähän Swingiin olemme koonneet laajemman taustapaketin seuramme ja golfyhteisömme tilanteesta sekä lähiajan kuvioista ja haasteista. Lehden toimitus toivoo, että tavoitamme näin kaikki jäsenemme. Seuramme Koski-Golf on vireä yhteisö. Viime vuonna juhlittiin seuran ja kentän 25-vuotista taivalta. Nyt keskitämme tarmomme alkavaan kauteen ja tulevaisuuteen. Koski-Golfissa on 1.600 jäsenmaksunsa maksavaa jäsentä. Heistä noin puolet pelaa aktiivisesti ja maksaa kausipelimaksunsa. Seuramme ei ole suinkaan täynnä, uusia jäseniä mahtuu edelleen ja kenttä pystyy hoitamaan suuremmatkin joukot. Eerolan väylille ja viheriöille tarvitaan lisää uusia kasvoja niin omista vähemmän aktiivisista jäsenistä kuin myös kokonaan tuoreita naamoja. Jokaisella jäsenellä on oikeastaan vastuu uusien pelaajien innostamisesta ja tutustuttamisesta golfiin. Meillä jokaisella on tuttuja ja ystäviä, joita voisi koukuttaa tähän hienoon lajiin joko suoraan pystymetsästä tai jonkin muun urheilumuodon parista. Näissä (himo)urheilijaystävissämme onkin merkittävä potentiaali uusiksi golfareiksi. Lopetetaan kerralla heidän ikuinen hokemansa: ”...niin kauan kuin pys-

tyn harrastamaan tätä lajiani, en suostu ja alistu lyömään paikallaan olevaa palloa...”- ja tuodaan heidät vaikka väki-

sin ensin rangelle ja ohjataan sitten greencard-kokeeseen. Golfyhteisömme jäsenkunnan rakenne on mielenkiintoinen: aktiivisimmat pelaajat ovat joko senioreita eli reilusti viisikymppisiä tai sitten kilpailuissa menestyviä junioreita. Heidän lisäkseen tulevat sitten ”tavalliset” aktiivipelaajat ja aloittelevat naperot ynnä lajin pariin uskaltautuvat aikuiset. Onko seuramme tulevaisuus sitten senioreissa vai junioreissa? Siihen yritämme etsiä vastausta mm. tämän lehden jutuissa. Joka tapauksessa meillä kaikilla on jälleen hieno ja odotuksia täynnä oleva kausi edessämme upealla kotikentällämme.

Golfkeskukseen tulo uusitun 3-griinin ja nelosen tiiauspaikan välistä nostattaa mielen ja odotukset hyvästä kierroksesta korkealle. Lajin luonteeseen kuitenkin kuuluu, että useimmiten jo kakkosväylällä miettii, että vielä neljä tuntiako tätä kuokkimista pitää kestää. Onneksi tuttu pelikaveri on muistuttanut jo ykkösväylän griinillä, että ”kohta saadaan virvokkeita...” Peli jatkuukin sitten mukavana seurusteluna KoskiKeitaalle ja pienen tauon jälkeen entistä kauniimmille ja haastaville väylille ja griineille. Tavataan Eerolassa ja nautitaan hienosta lajista ja mukavasta seurasta!

Pentti Salin


4

Seura ja yhtiö käsi kädessä

Golfin parhaaksi Koski-Golf ry on golfin erikoisseura, joka vastaa urheilutoiminnasta ja golfin harrastustoiminnasta. Golfkeskus Oy on kenttäyhtiö, joka vastaa golfkentän hoitamisesta, kehittämisestä ja investoinneista, ts. puitteiden luomisesta golfin harrastamiseksi. ”Pääsääntöisesti kaikki arvonlisäveron alainen toiminta on osakeyhtiön puolella. Kuusankosken Golfkeskus Oy toimii kuten mikä tahansa yritys liiketoimintaperiaatteella. Koski-Golf ry on yleishyödyllinen yhteisö, joka ei maksa arvonlisäveroa eikä tuloveroa mahdollisesta ylijäämästään”, toimitusjohtaja Jari Simola selvittää golfyhteisön roolijakoa. Työnjako näkyy organisaatiossa selkeästi. Kenttähenkilökunta on kokonaisuudessa Golfkeskuksen palkkalistoilla. Caddiemasterit ovat puolestaan seuran palkkalistoilla. Katja Tähti vastaa seuran toiminnasta ja Jari Simola osakeyhtiön toiminnasta. Katja vastaa myös osakeyhtiön hallinnosta. Juhlavuonna 2012 Golfkeskuksen kannalta kenttää ja palveluja kehitettiin enemmän kuin koskaan sitten kentän rakentamisen. Investointeja tehtiin n. 200.000 eurolla. Merkittävimmät investoinnit olivat KoskiKeitaan uusi terassi, uusien griinien 2 ja 3, väylien 1- 2 lyöntipaikkojen, bunkkerien rakentaminen ja pelisuunnan muuttaminen sekä uusi tapituskone. Investoinnit kyettiin rahoittamaan tulorahoituksella.

”Juhlavuosi oli onnistunut. Uusia jäseniä saatiin, joista toivottavasti tulee vielä aktiivigolfareita. Sekä osakeyhtiön että seuran välinen yhteistyö sujui erittäin hyvin”, Jari Simola tilittää.

Pelaajat rahoittavat investoinnit Sekä Koski-Golf ry että Kuusankosken Golfkeskus Oy ovat velattomia. Viime vuosi oli tuloksellisesti hyvä kummallekin yhteisölle. Golfkeskuksen aikaisempien vuosien hyvä kassatilanne käytettiin hyväksi viime vuonna. Nyt joudutaan investointipäätökset tekemään vuosittain taloudellisen tilanteen mukaan. ”Tärkeintä Golfkeskuksen kannalta on ehdottomasti kausipelimaksajien määrä. Se on tulon muodostuksessa oleellisinta. Meillähän ei ole pakollisia yhtiövastikkeita, vaan osakkeenomistajat maksavat kausipelimaksun, mikäli haluavat käyttää pelioikeuttaan. Olemme todella osakasystävällinen kenttä golfareiden kannalta”, Jari Simola muistuttaa.

”Uskon ja toivon, että koskigolfilaiset tulevat pitämään uusista griineistä 2 ja 3. Pelattavuus on selkeästi parempi.”

Jari Simola, toimitusjohtaja

Talouden kannalta jokainen vuosi rakentuu sen mukaan, kuinka paljon kausipelimaksuja saadaan kokoon. Strategiana on ollut viime vuosina tarjota kausipelimaksajille erityisetuja kuten tänä vuonna lähikenttäyhteistyöhön liittyviä merkittäviä pelipaketteja. Osakeyhtiön kannalta haasteellista on myös toteuttaa kentän kehittämissuunnitelmaa, jonka mukaan Eerolan kenttää kehitetään vuoteen 2020 mennessä. Pääpaino kehittämissuunnitelmassa on griinien uusiminen.


5

Sateisen syksyn jälkeen Viime vuonna kentän ja olosuhteiden kehittämiseen investoitiin roimasti. KoskiKeitaan uusi 80-paikkainen terassi oli onnistunut investointi klubitoiminnan edistämiseksi. Nyt toivotaan tietenkin kaunista kevättä ja aurinkoista kesää. Jari Simolan mukaan uusi klubitoimikunta todennäköisesti järjestää ravintoloitsijoiden kanssa muutaman uuden tapahtuman Eerolassa ja uudella terassilla.

Perästä kuuluu… ”Kentän osalta odotamme sitä, että saamme uudet viheriöt 2 ja 3 käyttöön heti kauden alkuvaiheessa. Griinin 3:n ympäristöön joudumme ostamaan vielä siirtonurmea, jotta griinin ympäristö saadaan pelattavaan kuntoon.” Päättyneen talven aikana lumen alla ei ollut routaa, joten lumet sulavat todennäköisesti nopeasti. Sateisen syksyn vuoksi osa syksyn hoitotoimenpiteistä jäi suorittamatta. Hoitotoimenpiteet tehdään heti lumien sulettua keväällä. ”Uskon ja toivon, että koskigolfilaiset tulevat pitämään uusista griineistä 2 ja 3. Pelattavuus on selkeästi parempi. Lisäksi griini 3 on näyttävä ja haasteellinen lähestyttävä korkeutensa vuoksi.” Investoinnit ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti. Kentän investoinnit on jouduttu toteuttamaan syksyllä, koska silloin ne häiritsivät vähiten pelaajia. Kahtena viime vuotena syksyt ovat olleet sateisia, mikä on osaltaan aiheuttanut jonkin verran aikataulumuutoksia. ”Viime syksynä oli rankkoja sateita ja lopputalvesta ei vielä pystytty


6

sanomaan, aiheuttivatko poikkeuksellisen kovat sateet vahinkoja uusille griineille”, Jari Simola pohtii.

Uudistukset jatkuvat Golfkeskus Oy:n hallitus on päättänyt, että griini 4 uusitaan. Jari Simolan mukaan on todennäköistä, että griini uusitaan syksyllä, jolloin se mahdollisimman vähän haittaisi pelaamista. Lisäksi on päätetty tilata suunnitelmat väylien 9 ja 10 uusimisesta golfarkkitehti Lassi Pekka Tilanderilta. Päätöstä näiden väylien uusimisaikataulusta ei ole vielä tehty. Merkittävä uudistus tulee olemaan Eerolan jätevesi- ja vesijohtoviemäröinnin uusiminen. Tämä investointi on pakollinen ja se perustuu haja-asutusalueiden jätevesien uuteen lainsäädäntöön. Ns. harmaita vesiä ei saa enää v. 2015 laskea jokeen Eerolassakaan. Tällä hetkellä tehdään maakartoituksia siitä, miten kunnalliseen jätevesi- ja viemäriverkostoon voidaan liittyä. On

mahdollista, että n. 1,4 km viemäröintiprojekti alkaa loppusyksystä. ”Pyrimme toteuttamaan putkistoinvestoinnit luonnollisesti niin, että ne mahdollisimman vähän haittaisivat pelaamista”, Jari Simola lupaa. Tulevan vuoden aikana kentällä ja kiinteistöillä tehdään muitakin korjaustöitä.

Lähikenttäyhteistyötä Tuleva golfkausi tulee olemaan merkittävä läpimurtovuosi lähikenttäyhteistyössä. Tarjolla on aivan uusi tuote NeliPeliPassi, jonka avulla voidaan pelata puolet edullisemmin Iitissä, Lampilassa ja Bogey Golfissa. Tavoitteena on lisätä pelaamista lähialueen kentillä. Myös Kotkan kanssa on tehty sopimus pelipassista: 5 tai 10 greenfeen passi voidaan ostaa hintaan 150 euroa ja 250 euroa. Tämäkin etu on vain kausipelimaksajille. ”Toivon todella, että myös koskigolfilaiset kävisivät tutustumassa hienoihin lähialueen kenttiin.”

Jari Simolan mukaan, jos Käyrälammelle rakennetaan uusi golfkenttä, tulee se omalta osaltaan lisäämään golfin tunnettuutta ja lajin suosiota. ”Se varmasti kasvattaa golfareiden määrää. Kentän rakentaminen vain vaatisi uskottavaa rahoittajatahoa. Periaatteessa väestöpohja on riittävä uudelle 18-reikäiselle kentälle. Onhan Hämeenlinnan seudullakin peräti seitsemän eri kenttää, ja kaikki ovat löytäneet pelaajansa.” Tällä hetkellä Käyrälammen golfkentän kohdalla lienee kysymys enemmän kaavoituksellisista asioista kuin konkreettisista kentän rakentamissuunnitelmista.


7 Koski-Golfin johtokunta Vesa Halme

Koski-Golfin upealla kentällä on ammattitaitoinen ydinjoukko varmistamassa, että pelaaminen sujuu ja olosuhteet ovat kaikin puolin kunnossa. Pelaamaan tuleva kokee ensikosketuksen ystävälliseen caddiemaster-palveluun. Tiskin takana palvelee tälläkin kaudella reippaita tyttöjä, joita Katja Tähti ”äidillisesti” ohjailee. Golfkeskus työllistää ympärivuotisesti kolme ja kausiluonteisesti noin 15 henkilöä.

puheenjohtaja Puheenjohtaja johtaa puhetta johtokunnan kokouksissa ja valvoo johtokunnan työtä. Puheenjohtaja johtaa seuran taloushallintoa yhdessä toiminnanjohtajan kanssa ja edustaa seuraa Suomen Golfliiton ja muissa virallisissa tilaisuuksissa.

Mikko Huovinen varapuheenjohtaja, kilpailutoimikunta Varapuheenjohtaja hoitaa puheenjohtajan tehtäviä tämän ollessa estyneenä. Kilpailutoimikunta vastaa kilpailutoiminnasta, sen kehittämisestä, toteuttamisesta, kilpailujärjestelyistä, kilpailukalenterin laatimisesta ja kilpailuihin liittyvästä tiedottamisesta.

Kari Ikävalko

Kuva: Joni Tähti

kapteeni Kapteeni luo toiminnallaan ja esimerkillään seurahenkeä, yhteenkuuluvuutta ja viihtyvyyttä. Kapteenin vastuulla on valvoa golfin sääntöjen ja golfetiketin noudattamista.

Kirsti Teljamo

Katja Tähti

toiminnanjohtaja

Anna-Elina Pasi

head caddiemaster

ladykapteeni, naistoimikunta Ladykapteenin tehtävänä on kehittää ja ylläpitää seurahenkeä ja johtaa seuran naistoimikuntaa sekä pitää yhteyttä naapuriseurojen ladykapteeneihin. Naistoimikunta vastaa seuran naisjäsenten yhteishengen ja golfharrastuksen aktivoinnista.

Pekka Salovaara sääntö- ja tasoitustoimikunta Sääntö- ja tasoitustoimikunta vastaa tasoitusmääräysten noudattamisesta ja seurannasta sekä sääntö- ja tasoitusasioihin liittyvästä tiedottamisesta.

Annika Rauta caddiemaster

Emma Kajander caddiemaster

Henri Hakala junioritoimikunta Junioritoimikunta vastaa seuran junioreiden, nuorten ja edustuspelaajien valmennuksesta yhteistyössä seuran pro:n ja Suomen Golfliiton ao. toimielinten kanssa.

Suvi Saareks

Peter Gilbert

kenttämestari

Mikko Paronen vastaava kentänhoitaja

klubitoimikunta Klubitoimikunta ylläpitää seurahenkeä luomalla toimintaan viihtyvyyttä ja me-henkeä.

Pekka Urpalainen senioritoimikunta Senioritoimikunta johtaa seuran senioritoimintaa ja järjestää seniorikilpailuja ja muita tilaisuuksia ja pelimatkoja senioreille (esim. seuraottelut).

Seppo Kurki ja Jukka Leino

Timo Linden

mekaanikko, kentänhoitaja

Tapani Puhakka kentänhoitaja

jäsen- ja viestintätoimikunta Jäsen- ja viestintätoimikunnan tehtävänä on rakentaa KoskiGolfin imagoa ja herättää mielenkiintoa lajia kohtaan. Jäsen- ja viestintätoimikunta hoitaa jäsenhankintaa ja aktivoi uudet jäsenet pelaamaan.


8

”Kynnykset pois ja pelaamaan!” Koski-Golfin tavoitteena on madaltaa kynnystä lajin harrastamiselle ja olla yhteisö, johon liitytään, jossa pysytään ja pidetään jäsenet tyytyväisinä. Koski-Golf ry:n puheenjohtaja Vesa Halme toivoo, että seuraan saataisiin lisää uusia jäseniä ja nykyiset koskigolfilaiset innostuisivat entistä enemmän seurastaan ja aktivoituisivat kaikin puolin. ”Golfin aloittaminen ei pitäisi olla rahasta kiinni. Olemme räätälöineet kukkaroille sopivia paketteja, joihin kuuluu mm. tulevalla kaudella 22 greencard -kurssia huipputarjouksineen. Kortin suorittamisen jälkeen voi vaivattomasti siirtyä lajin harrastamiseen kentällämme. Swingmakersin pro shop räätälöi lisäksi edullisia mailapaketteja helpottamaan välinehankintoja.”

Kouvolalaisen golfseuran jäsenreksiterissä on tällä hetkellä noin 1.600 nimeä. Heistä lähes puolet pelaa säännöllisesti eli maksaa kausipelimaksun. ”Nykyisen jäsenmäärän kasvattaminen tai pitäminen ennallaan on toimintamme elinehto. Viime vuoden saldo jäi nollaan: saimme sata uutta jäsentä, mutta sata myös luopui jäsenrekisteristä. Suurin syy poisjäämiseen oli ikääntyminen.” Vesa Halmeen mukaan kausipelimaksajien joukko on pysyttävä vähintään 700:ssa. Silloin kentän talous pysyy sen verran vakaana, että peliolosuhteet voidaan pitää kunnossa ja pystytään toteuttamaan myös suunniteltuja investointeja. Kausipelimaksunsa suorittaneiden lisäksi tarvitaan tasainen joukko myös green fee -pelaajia. ”Pelaajakuntamme rakenne tasapainoittaa kuormitusta siten, että uusia pelaajia mahtuu hyvinkin kierroselle eikä mitään jäsenkattoa ole tarvinnut asettaa.”

Klubihenkisyyttä ja -hengitystä Sekä uusiin että ennen kaikkea vanhoihin jäseniin liittyy yhteisöllisyys, joka ilmenee ns. klubihenkenä, seuran sisäisenä monimuotoisena toimintana. ”Jos haluaa harrastukseen syvyttä, kannattaa pelaamisen lisäksi osallistua erilaisiin kilpailuihin, talkoisiin ja muuVesa Halme hun seuratoimintaan.

Koski-Golf ry:n puheenjohtaja

Meillä on kaikille jäsenillemme mielekästä tekemistä!” Vesa Halme luettelee monia asioita, jotka vahvistavat viihtymistä ja klubihenkeä: monipuolista kilpailutarjontaa kaikille – myös leikkimielisiä, teemapelailuiltoja ja -tapahtumia, KoskiKeidasravintolan uuden terassin ym. palvelujen hyödyntämistä...

Koski-Golf on seurana vahvistanut asemansa Suomen golfkartalla. Seura tunnetaan ennen kaikkea kauniista kentästään sekä menestyneistä kilpapelaajistaan. Seuratoimintaan kuuluvat luonnollisena osana myös erilaiset sisäiset ”ryhmittymät” eli tavalliset aktiivipelaajat, seniorit, ladyt, kilparyhmät, juniorit —­omine tavoitteineen ja aktiviteetteineen. ”Tämä on nähtävä vahvuutena. Seurajohdon on vain koordinoitava, että toiminta pysyy asetettujen raamien sisällä ja tukee kokonaisuutta ja seuran kehitystä. On myös huolehdittava, että mikään ryhmä ei tee liikaa irtiottoja.”

Talous kuntoon Golfyhtiön strategia ohjaa myös seuran toimintaa. Koski-Golfilla on mittava investointiohjelma, jota toteutetaan askel askeleelta taloustilanteen sallimissa puitteissa.


9 Siirtyminen väylältä toiselle kauniissa jokimaisemissa on ainutlaatuista.” Vesa Halme korostaa myös Eerolan golfkeskuksen sijaintia eteläisen ja kaakkoisen Suomen kartalla. Kuusankoskelle on hyvät yhteydet. ”Heinäkuun ruuhkaista sesonkia lukuun ottamatta kentällemme mahtuu aina pelamaan. Kenttämme rullaa hyvin ilman suurempia ruuhkia.” Koski-Golfin tyttöjuniorit ja naispelaajat ovat menestyneet monissa SM-tason kilpailuissa ja edustaneet myös maatamme eri joukkueissa. Seura on myös aktiivisesti mukana Suomen Golfliiton toiminnassa niin alueellisesti kuin valtakunnallisesti. ”Emme ole kuitenkaan täysin tyytyväisiä näkyvyyteemme. Haluamme lisää positiivista julkisuutta ja sitä kautta enemmän vierailevia greenfee-pelaajia”, Vesa Halme muistuttaa. Tunnettavuutta lisää ainakin elokuussa Eerolassa järjestettävät reikäpelin SM-kisat.

Vähemmän vetistä!?

Juhlakausi on takana ja nyt katseet ja voimavarat tähän päivään ja tulevaisuuteen.

Maltillisesti ja määrätietoisesti noudatetun suunnitelman hedelmät näkyvät parantuneina kenttä- ja klubitoimintaolosuhteina: uudistetut väylät ja griinit, klubitalon terassi, pienet, mutta näkyvät maisemointityöt... ”Golfyhtiö vastaa kentän kehityksestä ja investoinneista. Myös seuran taloudenpito perustuu harkittuun toimintaan. Olemme saanet taloutemme nyt tasapainoon kulurakenteen hallinnalla ja tiukemmalla ohjauksella. Emme edes tavoittele voittoa, vaan kulujen kattamista jäsenmaksuilla ja toiminta-avustuksilla. Töitä on kuitenkin tehtävä koko ajan herpaantumatta.”

Vesa Halme mainitsee yhdeksi taloutta tasapainottavaksi tekijäksi talviharjoittelupaikan siirtyminen Kymintehtaalta Kouvolan tennishallin yhteyteen ensi syksyllä.

Positiivista näkyvyttä Koski-Golf on seurana vahvistanut asemansa Suomen golfkartalla. Seura tunnetaan ennen kaikkea kauniista kentästään sekä menestyneistä kilpapelaajistaan. ”Kenttäämme on kehuttu. Se on sopivan vaikea takatiiltä pelaaville ja helpohko punaisilta pelaaville. Väylät tarjoavat unelmia pitkille draiveille, mutta lähestymislyönnit griineille ovat haasteelliset.

Viime kausi jäi tavallaan kesken sateisen syksyn takia. Moni jäsen turhautui kenttään ja olosuhteisiin. Vesa Halme lohduttautuu toiveella, että poikkeuksellisen vetinen syksy ei enää toistuisi. ”Yritimme parhaamme. Jokainen kentämme tunteva tietää haasteemme ja puutteemme, joita pyritään parantamaan mahdollisuuksiemme mukaan. Kenttämme on rakennettu neljännesvuosisata sitten senaikaisin menetelmin, materiaalein ja tietotaidon. Satsaamme edelleen vedenpoistoon ja pahimpia ongelmakohtia hoidetaan pois jo alkavalla kaudella.” Lisää haasteita väylien vedenpoiston lisäksi tulee jätevesien johtamisesta kunnalliseen verkostoon. Se liittyy oleellisena osana kentän ympäristöjärjestelmään. Puheenjohtaja huomauttaa vielä, että jos kentän peliolosuhteet vaikeutuvat tilapäisesti, silloin kannattaa hyödyntää lähikenttien NeliPeliPassi-yhteistyötä.


10

Koski-Golfilla näköalapaikka Golfliitossa

Samat haasteet kaikilla kentillä

Myös Suomen Golfliitolla on samat haasteet kuin jäsenseuroilla: jäsenmäärän kasvun pysähtyminen ja laskuun kääntyneen junioripelaajien määrän kasvattaminen. Mm. näitä asioita on Suomen Golfliiton liittovaltuustossa pohtimassa ja ratkomassa Koski-Golfin Mikko Huovinen. Liittovaltuustossa on 45 edustajaa, joiden paikat on jaettu alueittain seurojen lukumäärän mukaan. Itä-Suomen 26 seuralla on yhdeksän paikkaa. Golfliiton ylin päättävä elin on liittokokous ja se kutsutaan koolle joka toinen vuosi. Liittovaltuusto käyttää päätäntävaltaa liittokokouksien välisinä aikoina. Se valitsee Golfliiton hallitukseen puheenjohtajan ja jäsenet. Itä-Suomen seurojen valitsemana edustajana hallituksessa on Harri Marjala Mikkelistä. Liittovaltuuston jäsenen toimikausi on kaksi vuotta. Itä-Suomen alueen seurojen kesken on sovittu, että edustaja toimii ensin varajäsenenä ja sitten kaksi kautta peräkkäin, koska kokouksia on kuitenkin vain kaksi kertaa vuodessa. Mikko Huovisella on valtuutettuna menossa ensimmäinen kausi. Liittovaltuustoa puhuttivat syksyllä eniten toimintasuunnitelma vuodelle 2013 ja Golflehti-uudistus. Nyt kevätkokouksessa esillä ovat talousasiat. Jäsenmäärä- ja junioriasioiden lisäksi liitolla on ajankohtaista kaudella 2013 kilpagolfpuolella mm. Challenge Tourin Kytäjän osakilpailun jarjestelyvastuu.

Panostusta junioritoimintaan Mikko Huovisen mukaan golfin harrastamisen aloittaminen on Suomessa paljon helpompaa nykyään kuin silloin, kun hän itse aloitteli. ”Golfkenttiä on reilusti ja pelaamaan pääsee heti greencardin hankittuaan. Myös pay and play kenttiä on tullut lisää, mm. Kouvolassa Bogey Golf. Ne ovat mielestäni lajia harkitsevalle oivallisia kokeilupaikkoja ja tuovat varmasti pelaajia lajin pariin.”

Golfin harrastajat ikääntyvät, lasten ja nuorten osuus seurojen jäsenistä on kääntynyt laskuun. Golfin harrastajat ikääntyvät, lasten ja nuorten osuus seurojen jäsenistä on kääntynyt laskuun. ”Koski-Golfissa se näkyy siten, että toiminnan painopistettä on viety juniori- ja nuorisotoiminnan suuntaan. Junioreille on saatu käyttöön parhaiten sopivia harjoitusvuoroja, kesällä rangella ja talvella Svingiwintillä.” Mikko Huovinen listaa, että myös kenttää on saatu mukavasti käyttää juniorikilpailuihin. Seura on panostanut rahallisestikin junnu- ja nuorisotoiminta mm. ostamalla Swingmakersiltä valmennusta ja tukenut junioreiden kilpailemista kilpailukulujen osittaisella korvaamisella. Myös kenttäyhtiö on huomioinut nuoret pitämällä junioreiden ja opiskelijoiden pelimaksut vähintäänkin kohtuullisena.

Enemmän mukaan seuratyöhön

Mikko Huovinen

Mikko Huovisen mukaan Suomen kenttätilanne on melko hyvä. Uusia jäseniä otetaan ja pelaamaan mahtuu lähes kaikille kentille.

”Joitakin kenttähankkeita on vireillä. Uusia kenttiä avataan ensi kesänä muutama: uutena kenttänä meitä lähellä avautuu kesällä Holiday Club Saimaan kenttä Lappeenrannassa.” Seurojen taloustilanteet vaihtelevat suurestikin, eikä jäsen- ja liittymismaksuilla kilpailu varmaankaan paranna tilannetta. ”Meillä Koski-Golfissa on nyt tilanne kohtuullisen hyvä. Toivotaan, että jäsenmäärä pysyy nykyisellä tasolla tai jopa kasvaa. Jäsenmaksuthan ovat seuralle lähes ainoa tulonlähde.” Mikko Huovisen mielestä uhkana seurojen taloudelle on se, että nykyään on todella vähän kiinnostusta tehdä seuratyötä talkoilla, esim. junioriryhmien vetäjänä tai kilpailujen järjestelyissä yms. tapahtumissa. ”Koski-Golfissa tilanne on vielä jokseenkin hyvällä mallilla. Toivonkin, että aktiivisesti seuratyössä mukana olevat jäsenemme edelleenkin jaksavat osaltaan jatkaa esimerkiksi junnuohjaajina ja talkoissa puurtamista. Ja toivottavasti uusia ’kasvoja’ tulee rohkeasti mukaan uudistamaan ja kehittämään seuratoimintaa, tai ainakin pyydettäessä tulevat osaltaan auttamaan tapahtumien järjestelyissä.”

Menestys tuo näkyvyyttä Koski-Golf on kenttänä melko hyvin tunnettu upeana joenrantakenttänä. ”Tulevan kesän SM-kisat lisäävät taas kenttämme tunnettavuutta. Tässä onkin hyvä muistuttaa, että tapahtumaan tarvitaan monen koskigolfilaisen panosta järjestelyjen hoitamiseksi mallikkaasti.” Mikko Huovisen mukaan Koski-Golfin tunnettavuutta ja näkyvyyttä voidaan parantaa hakemalla ja järjestämällä jatkossakin kansallisia kilpailuja sekä menemällä sinne missä tapahtuu, kilpailuihin ja kokouksiin. Näkyvyyttä tulee myös näin: Golfliiton toimialapäivillä. Koski-Golf palkittiin juniorikilpailujen järjestäjänä, parhaat Tsemppitourin järjestelyt 2012. ”Nopeimmin näkyvyyttä voidaan mielestäni parantaa satsaamalla edelleen kenttään ja harjoitusolosuhteisiin ja nuoriin kilpapelaajiimme. Vain menestys tuo näkyvyyttä. Eturivissä ollaan nyt Iidan ja Iida-Lotan ansiosta. Tyttögolfarimme ovat jo nousseet valtakunnan eliittiin.”


11

Pekka Urpalainen senioritoimikunnan puheenjohtaja

Senioreissa seuran voimavara

”Seniorit ovat seuran ja osakeyhtiönkin voimavara, jota kannattaa vaalia hyvässä yhteishengessä. Senioreille itselleen golf on myös yhdessäolon sosiaalinen tapahtuma. Sen arvo on mittaamaton niin henkisen kuin ruumiillisen kunnon kannalta ikäihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille.” Koski-Golfin senioritoimikunnan puheenjohtaja Pekka Urpalainen luettelee senioreiden roolia koko seuran toiminnassa: ”Kenttätalkootoiminta, kilpailujen toimitsijatehtävät ja mahdollisuus osallistua hallintoon seuran yleisellä tasolla. Myöskään ei pidä unohtaa sidosryhmäyhteyksien mahdollisuuksia tukea seuran tulevaisuutta junioritoiminnalle.” Koski-Golfissa on noin 700 senioriikäistä jäsentä, joista aktiiviseen kilpailutoimintaan osallistuu 120 senioria. Noin 300 pelaa kierroksia omalla ja lähikentillä. Oman seuran kilpailut ovat avoimia kaikille senioreille: 50 vuotta täyttäneille naisille ja 55 miehille. Alueen ja haastajatourin osallistumiselle vaaditaan Suomen Golfseniorit ry:n jäsenyys. Koski-Golfin senioreista muutama on yltänyt SM-mitaleille sekä henkilö- että joukkuetasolla.

Tutulta pohjalta pienin muutoksin Myös viime (juhla)kausi meni senioreilta ahkeran työn merkeissä. Seniorit

uurastivat kentän maisemallisen näkyvyyden parantamisessa. Ja tällä rintamalla riittää työtä vielä vuosiksi. ”Kilpailupuolella vakiintui seuraottelujen suosio. Uusia avauksia oli Kymijoki Pariscramblen käynnistäminen Iitin ja Kotkan kanssa ja perinteisen 7 seuran ottelun laajeneminen 10 seuran keskeiseksi. Myös alue- sekä haastajatourille osallistuminen lisääntyi. Menestystä ja näkyvyyttä haetaan näin senioreille valtakunnallisellakin tasolla”; Pekka Urpalainen toteaa. Uuteen kauteen valmistaudutaan entisesten kokemusten pohjalta ja haetaan hiukan kilpailutoimivuutta pienillä muutoksilla. ”Kilpailujen yhteislähdöillä pyritään hakemaan mahdollisuutta kilpailun jälkeiseen kokemusten vaihtoon klubilla seurahengen kohottamiseksi. Kilpailupuolella aktiivisille senioreille on tarjolla yli 30 kilpailutapahtumaa. Yhteisillä kilpailumatkoilla ja niihin liittyvillä oheistapahtumilla myös pyritään saamaan lajille uusia ystäviä ja harrastajia, Pekka Urpalainen suunnittelee.

Pekka Urpalaisen lisäki seinioritoimikuntaan kuuluvat Raino Kukkonen, Raimo Kuosmanen, Matti Nieminen, Pirjo Mankki ja Tuula Ranta-Pere. Kaudella 2013 järjestetään viisi kuukausikilpailua, joista lopputulokseen huomioidaan neljä parasta. Pelit pelataan tasoituksellisena lyöntipelinä ja lopputuloksen muodostaa kunkin osakilpailun yhteenlaskettu lyöntimäärä.


12

Viestintä

kehittyy

Käy tykkäämässä Koski-Golfin Facebook-sivuista. Päivitämme sivuja useamman kerran viikossa, joten uutta materiaalia löytyy usein.

golfseurassakin

Viestintä on nopeimmin muuttuvia elämänalueita. Hirmuvauhtia kehittyvä tekniikka ohjaa käsityksiämme normeista ja kilpailu ihmisten huomiosta saa sisältöjen tuottajat tekemään draamaa arkisista asioista. Pysyykö golfseuran viestintä mukana kehityksessä? ”Ei pysy, jos emme reagoi muutoksiin ympärillämme. Jos teemme tänä vuonna ihan samat asiat kuin viime vuonna, niin viestimme tavoittaa huonommin ne, joita haluamme puhutella. Viestinnän kokonaismäärän kasvaessa on myös meidän parannettava saadaksemme ainakin samankokoisen huomion kuin aikaisemmin. Tavoite pitää kuitenkin olla korkeammalla. Näin tiivistää Jukka Leino, jonka vastuulla Koski-Golfin johtokunnassa on viestintä. Hän muistuttuuaa, että viestintä on tärkein toiminnan osa-alue, ja meitä viestinnän toteuttajia seurassamme on 1.600. ”Toivon, että me kaikki löydämme positiivisia asioita toiminnastamme ja jaksamme kertoa niistä myös muille. Henkilökohtainen viesti on kuitenkin kaikkein tehokkain väline.” Golfseuran viestintä on asenteisiin vaikuttamista sekä tiedon välittämistä ja vastaanottamista. Asenteet ovat syvällä

ihmisten sisimmässä ja niitä on erittäin vaikeaa muuttaa. Muutokset tapahtuvat niin hitaasti, että niitä on vaikea edes havaita. ”Asenteisiin vaikuttamisessa on tietynlainen muna vai kana -asetelma. Asennemuutokseen tarvitaan tietoa, mutta tieto kulkee ihmisten tajuntaan vain, jos mieli on avoin. Viestinnän tekijöillä on oltava selkeä suunta, jota kohti edetään. Oikoteitä ei ole vain pitkäjännitteisellä työllä päästään tuloksiin.”

Swingillä keskeinen rooli Jokainen on oikeassa. Koski-Golfissa on 1.600 jäsentä ja jokainen heistä tietää parhaiten itse, mikä on hänelle sopivin viestintäväline ja miten viesti pitää muotoilla, että se menee perille. Jäsenten lisäksi haluamme viestiä myös kaikille muille lähiseudun asukkaille, jolloin saamme 100.000 haastetta lisää. Ja muualla Suomessa asuvista golfareista vielä 150.000.

”Parhaaseen tulokseen pääsemme käyttämällä kaikkia mahdollisia viestintäkanavia. Kaverin toiselle kertoma suosittelu on tarkkaa täsmäviestintää ja meille tärkeää. Samoin netin kautta tavoitettava maailma, jossa vastaanottaja voi olla missä tahansa ja kuka tahansa. Ja kaikki muut välineet tältä väliltä. Printtiä unohtamatta. Kaikkea ei kuitenkaan saa mitä haluaa. Talous asettaa raamit joiden puitteissa yritämme löytää toiminnan kannalta järkevät ratkaisut”, Jukka Leino toteaa. Tämä Swingi on yksi väline viestinnän kokonaisuudessa. Jäsenistössämme on iso joukko ihmisiä, jotka pitävät paperille painettua viestiä parhaimpana. Jos jäsenistön keskuudessa järjestettäisiin viestintävälineiden paremmuudesta kysely, niin printtiviestintä nousisi yllättävän korkealle. ”Olen itsekin printin ystävä, vaikka ymmärrän sähköisten välinen vahvuuden. Toivon, että pystymme jatkossakin pitämään painetun viestin mukana


13

Jukka Leino on Mainostoimisto Selektin toimitusjohtaja ja Koski-Golfin johtokunnan jäsen.

Kuva: Karo Holmberg

paletissamme sen korkeista kustannuksista huolimatta.”

Nettisivut tärkein väline Nettisivut ovat tällä hetkellä Koski-Golfin ylivoimaisesti tärkein viestintäväline. Sivuilla vierailee vuoden aikana yli 40.000 kävijää. Kaikki pelaamiseen ja golfyhteisöön liittyvä tieto löytyy sivuilta, jotka ovat uudessa asussa kauden alkaessa. Uudistuksessa on erityisesti ajateltu pelaajan tarpeita. Peliaikojen varausjärjestelmä on nostettu entistä helpommin käytettäväksi. Golfbox on viime kesänä tulleen uudistuksen jälkeen niin hieno palvelu, että jokaisen kannattaa tutustua siihen. Tarvittaessa apuun voi kysyä kaveria tai sopia opastuksesta caddiemasterin kanssa. Golboxin kautta on helppo pitää omat yhteystiedot ajan tasalla. Matkapuhelimen numero on hyvä ilmoittaa, sillä tekstiviesti on kätevä tapa lähtöaikojen vahvistamisessa. Koski-Golf avasi viime kesänä Facebook-sivut, joilla on tällä hetkellä lähes 200 kaveria. Määrä voisi tietysti olla suurempikin, mutta tämä on hyvä alku. Jukka Leinon mukaan tavoitteena on kehittää jäsenistön ja pelaajien aktiivinen

Nettisivuudistuksessa tärkein tavoite oli pelaajien palvelujen parantaminen. Golfpäivään liittyvät asiat pitää löytyä kattavasti ja ilman tuskia.

yhteisö, jossa voimme jakaa kokemuksiamme pelikierroksilta ja miksei muistakin golfiin liittyvistä asioista. Sivuille tulee jatkossakin tiedottajien tekemiä juttua tapahtumista, matkoista, kilpailuista junnutoiminnasta jne. ”Olkaa tekin rohkeita ja julkaiskaa omia päivityksiä. Vasta se saa sivut oikealla tavalla eloon. Nyt sivuilta löytyy hienoa materiaalia viime kesältä, käykääpä katsomassa.” Yhteisösivuille ei tarvita kirjautumista. Osoite on www.facebook.com/KoskiGolf.

Osoitteet ajan tasalle Uutiskirjeet ja tekstiviestit ovat hyvä lisä viestinnän kokonaisuuteen. Edullisuus ja nopeus ovat näiden välineiden ehdottomia valtteja. Sähköpostissa tulevat viestit sisältävät usein myös linkkejä, joista vastanottajan on helppo klikkailla lisää tietoa ja vastata viesteihin. Sähköpostin käytön tehostaminen luo haastetta osoiterekisterin ylläpitoon. Seuran sähköpostirekisterissä on tällä hetkellä n. 10 prosenttia vanhentuneita osoitteita, jotka kaipaavat päivitystä. Kaikki jäsenet eivät ole ilmoittaneet osoitteitaan eivätkä sen vuoksi saa seuran lähettämää postia.

”Olkaa tekin rohkeita ja julkaiskaa omia päivityksiä. Vasta se saa sivut oikealla tavalla eloon.”


14

Osakkeen

arvo vakaa

Kuusankosken Golfkeskus Oy:n C-sarjan osakkeita on myyty ja ostettu n. 5-8 kpl/vuosi. Osakkeen hinta on pysynyt vakaana. C-osakkeen hinta vaihtelee 5.000- 6.000 euroa. Osakkeenomistajien selkeimpänä etuna on ollut edullisempi kausipelimaksu. Tänä vuonna osakkeenomistajan kausipelimaksu on 400 euroa ja ei-osakkeenomistajan 700 euroa. ”Nyt keväällä meidän listoillamme on myynnissä viisi C-sarjan osaketta. Kenttäyhtiön kannalta on tärkeää, että kenttää ja

Väyliltä ja karheikosta

golfin harrastamisen olosuhteita kehitetään jatkuvasti ja suunnitelmallisesti. Näin on tehtykin viime vuosina. Paikallaan emme ole olleet. Kentän jatkuva kehittäminen on paras tae kilpailukyvylle ja osakkeen arvon säilymiselle ja jopa sen nousulle.” Jari Simola toivoo golfyhteisön jäsenten ja osakkeenomistajien ymmärtävän, että kenttää ja olosuhteita halutaan kehittää pelaajien eduksi vuosiksi eteenpäin. ”Kun kenttää kehitetään ja korjataan, se takaa pitemmällä tähtäimellä pelattavuudeltaan paremman kentän ja riittävän pelaajamäärän, jonka avulla myös pelaamisen hinnat voidaan pitää kilpailukykyisinä. Toivon, että pelikaudesta 2013 tulee merkittävästi pidempi kuin viime vuonna. Ja toivotan koskigolfilaisille yllätyksellisen hyvää pelikautta.”

Onko tasoituksesi

kunnossa? Golf on paljon nautittavampaa, jos jokainen huolehtii tasoituksestaan, ja että tasoituksesi vastaa omaa pelitaitoasi. Tasoitus ei ole statussymboli.

Tervetuloa pelaamaan! Tiiaikojen varauksiin ei ole tullut muutoksia. Golfboxilla jatketaan entiseen malliin. Testausvaiheessa oleva Golfboxin mobiiliapplikaatio on uusi tapa käyttää Golfboxia. Tämä julkaistaan pian iPhoneen ja iPadiin sekä Androidille (mm. Samsungin uudet älypuhelimet). Oma versionsa Windows-puhelimille julkaistaan myöhemmin. Applikaatio tulee ilmaiseen jakoon kunkin alustan omaan kauppaan kevään aikana. Kentän kulumisen vuoksi ja kentänhoitotöiden (esim. ilmastukset) kannalta viime syksyllä kokeiltiin 10-teen lähtöjä. ”Suurin osa palauttesta oli positiivista, ja kentänhoidon kannalta saatiin hyvää kokemusta. Tarpeen ja tilanteiden mukaan käytäntöä jatketaan erikseen sovittavina aikoina”, Katja Tähti toteaa.

Tasoitustoimikunta on jälleen tarkastanut kaikkien pelaajien tarkkatasoitukset. Lista on luettevissa seuran internetsivuilla. Jotta tasoituksesi tarkastetaan, sinun tulee palauttaa vähintään neljä tasoituskierrostulosta. Silloin sinulla on aktiivinen tasoitus ja oikeus ilmoittautua kilpailuihin, joissa vaaditaan EGA-tasoitusta. Jos palautat kolme tai vähemmän tasoituskierrostuloksia, sinulla on ei-aktiivinen tasoitus. Se perustuu liian pieneen määrään tietoa, jotta tasoitustarkastus voitaisiin tehdä. Tällöin et voi ilmoittautua EGA-tasoitusta vaativiin kilpailuihin, mutta voit silti pelata sosiaalista golfia. Nyt voit syöttää tasoituskierroksesi suoraan Golfboxiin. Kirjaudu Golfboxiin omilla tunnuksillasi. Syötä tulokset valikon kohdasta Tulokset – syötä tulos. Tasoituskierros tulee lähettää ensin Golfboxissa merkkarin hyväksyttäväksi. Lähetyksen jälkeen merkkarille tulee näkyviin kohtaan Tulokset – hyväksyttäväksi, josta merkkari voi käydä hyväksymässä tuloksen. Tämän jälkeen tulos tulee Golfboxin kautta hyväksyttäväksi pääkäyttäjälle eli caddiemastereille.


15

Boris Chernov

Ensi syksyllä golfarit pääsevät uuteen talviharjoittelupaikkaan lähelle Kouvolan keskustaa.

Uusi talvi-

harjoittelupaikka tennishallille Sarkolaan Swingivintin toiminta Kymin tehtaalla päättyy. Kouvolan Tennishalli Oy lähestyi KoskiGolfia suunnittelemansa talviharjoitteluyhteistyön merkeissä. ”Yhteistyöehdotus oli molempien osapuolten kannalta järkevä ja kustannustehokas, joten yhteistyö päätettiin aloittaa. Harjoittelupaikan sijainti Kouvolan keskustan lähellä on erinomainen”, Katja Tähti toteaa. Talviharjoittelutoimintaa operoi jatkossa kokonaan Kouvolan Tennishalli Oy eli seuralta jää esim. talviharjoittelun vuokrakustannukset pois. Kouvolan Tennishalliyhtiön toimitusjohtaja Boris Chernov pomputtelee vielä tennispalloa tulevalla golfin talviharjoittelupaikalla. ”Ensi syksyyn mennessä tähän rakennetaan lyöntipaikat ja puttausgriini. Samaan aikaan harjoittelualueelle sopii 7-8 henkeä, joista osa voi hioa swingiään samalla kun toiset puttaavat. Ajanvaraukseen teemme samanlaisen netissä toimivan järjestelmän kuin tenniskentillä.” Puolentoistatunnin kertavuoro maksaa 9 euroa ja kausikortti 90 euroa (1.10.-15.5.).

Perhekortin (samassa taloudessa asuvat kaksi aikuista ja perheen alle 18-vuotsiaat lapset) hinta on 180 euroa. Koski-Golfin 2013 vuosiavaimen lunastaneet saavat pelata maksutta joulukuun 2013 loppuun saakka, jonka jälkeen näille pelaajille kausimaksu 1.1.-15.5.2014 on 55 euroa. Uudessa talviharjoittelupaikassa on lämmitetty tila ”kuplahallissa”, jossa on puolikymmentä lyöntialustaa sekä chippi-puttiareena. ”Swingivintin materiaali, esimerkiksi puttausalue, siirretään talkoovoimin tennishallille. Tennishalli vastaa uusista hankinnoista ja uuden harjoittelupaikan rakentamisesta. Koski-Golf konsultoi ja avustaa Tennishallia harjoittelupaikan rakentamisessa.” Katja Tähti korostaa, että talviharjoittelupaikka mahdollistaa seuralle mm. ympärivuotisen junioritoiminnan, jota varten varataan kiinteät vuorot hallilta. Tennishallin kahvio on auki erikseen sovittavina aikoina.

Syksyllä 2013 otetaan uusi talviharjoittelupaikka käyttöön Kouvolan tennishallilla Sarkolassa. Talviharjoittelupaikka on avoinna vuosittain 1.10.-15.5. klo 8-22.


16

Kilpailukalenteri TOUKOKUU

ELOKUU

23.5. 25.5.

1.8. 4.8. 6.8. 10.8. 12.8. 18.8. 20.8. - 22.8. 23.8. - 25.8.

Senior kk-kisa I Avajaiskisa

KESÄKUU 2.6. 4.6. 4.6. 6.6. 8.6. 9.6. 16.6. 20.6.

Unikulma Open Junior Aluetour Naisten peli-ilta Senior kk-kisa II KSO Golf Naisten sunnuntai Kaslink Senior Open Juhannuskisa

HEINÄKUU 2.7. 4.7. 6.7. 8.7. 12.7. - 14.7. 18.7. 23.7. 26.7. 28.7. 29.7.

Naisten peli-ilta Senior kk-kisa III Kymi Open Audi Quattro Cup Sanoma Lehtimedia Golf Tour Tsemppitour Senior seuraottelu KosG - VG Palloilijoiden Cup Naisten Haku Kaakkois-Suomen Junnutour

Senior kk-kisa IV Harvest Golf Tour Naisten peli-ilta Mullan Alla -junnugolf Mason Golf AY Golf SM reikäpeli Seuran mestaruus

SYYSKUU 1.9. 3.9. 5.9. 7.9. 10.9. 14.9. 28.9.

Eerola Masters Naisten peli-ilta Senior kk-kisa V Pentti Nokelainen memorial Senior seuraottelu KosG - IGS Kouvot Open Kauden päätöskisa

LOKAKUU 5.10. 12.10.

Kinkkukisa I Kinkkukisa II

Muutokset mahdollisia! Tarkemmat kisatiedot (sarjat ym) ja päivitykset löytyvät nettisivuilta Golfbox -kalenterista.


17

Hannu Rauhansalo, Koski-Golfin talkoovastaava

Koko Golfkeskuksen historian ajan Eerolassa on tehty paljon talkootöitä. Istutuksia, kentän kunnossapitoa, raivausta, maalausta ja monenlaista paikkojen kohentamista. ”Väkeä on aina saatu mukaan ja työt tehtyä”, talkootoiminnan puuhamies Hannu Rauhansalo kertoo. Isojen alueiden pitäminen kunnossa vaatii paljon käsiä ja jalkoja. Varsinaiset kentän hoitotyöt hoituvat ammattilaisten voimin, mutta talkooväellekin riittää tekemistä. Hannu Rauhansalon mukaan talkootyöllä pystytään säästämään myös kustannuksia. Toinen tärkeä asia on mielekkään tekemisen tarjoaminen ihmisille, joilla on

intoa ja mahdollisuuksia kartuttaa omalla panoksellaan yhteistä hyvää. ”Talkooporukassa on mukana nuoria, naisia, työelämässä mukana olevia sekä tietysti senioreita, joilla on mahdollisuus käyttää enemmän aikaa. Aktiivisimpien talkoolaisten joukko ei ole kovin suuri ja orastava huoli onkin olemassa

talkooinnostuksen jatkuvuudesta. Toivottavasti saamme uusiakin kasvoja mukaan, vaikka vain kerran kokeilemaan. Paikanpäällä sen vasta huomaa miten talkoissa on mukavaa ja isolla porukalla työ sujuu ripeästi”, Hannu muistuttaa.


18

Junioritiimi ja valmentajat toivottavat lämpimästi kaikki lajista kiinnostuneet lapset mukaan kokeilemaan ehkä maailman mahtavinta lajia.

Naperoryhmässä touhuten golfiin

Golfharrastuksen aloittamiseen ei ole alaikärajaa. Pienimmät viipeltäjät Koski-Golfin naperoiden harjoituksissa ovat olleet kolmen vuoden ikäisiä. Harrastuksen voi aloittaa kevyesti hyvinkin nuoresta, jolloin pienimmät voivat osallistua esimerkiksi vanhempien sisarusten kanssa touhuamiseen harjoituksissa. Naperoryhmä palvelee erinomaisesti tätä lajiin tutustumista lasten ehdoilla. Ensimmäiset askeleet lajin parissa voi ottaa myös golfkoulussa, joka kestää kolme päivää ja järjestetään kesäkuun alkupuolella. Naperoille järjestetään harjoituksia ympäri vuoden. Ryhmien harjoituksista vastaavat seuran pro Tommi Henttu ja koulutuksen saaneet ohjaajat Elina Halme ja Mariel Häkkinen junioritiimistä. Harjoitusryhmät on jaettu pelaajien iän ja tason mukaan. Talvella harjoitusryhmiä on neljä, kesällä ryhmiä pyritään lisäämään tarpeen mukaan harrastajamäärien kasvaessa. Liikkuvilla lapsilla on yleensä myös jokin muu harrastus. Miten golf niveltyy näihin muihin aktivitteetteihin ja miten eri harrastukset tukevat toisiaan? Koski-Golfin johtokunnan jäsen ja klubitoimikunnan puheenjohtaja Suvi Saareks huomauttaa, että seuran junioreille

suositellaan lämpimästi myös muiden lajien harrastamista. ”Myös golfliitto korostaa linjauksissaan nuorten harrastajien fyysisten ominaisuuksien, kuten nopeus, liikkuvuus, koordinaatio ja ketteryys tärkeyttä. Näiden ominaisuuksin saavuttamiseksi on tärkeää harrastaa monipuolisesti erilaisia liikuntamuotoja. Golfharrastuksen niveltäminen muihin lajeihin onnistuu aikuisikään saakka. Harrastuksen pariin on tervetullut aina, vaikka taukoa olisi tullut esimerkiksi muiden lajiharjoitusten vuoksi enemmänkin.” Seura järjestää golfharjoitusten ohella junioreilleen myös muuta liikuntaa. Nämä harjoitukset painottuvat talvikaudelle.

Myös kilpakentille Suvin mukaan yksi lajin hienouksista on sen joustavuus pelaajan taitotason ja

motivaation mukaan. Jokainen juniori voi valita oman polkunsa lajin parissa. Tähtäimessä saa olla mukavan harrastuksen hankkiminen, jossa viihdytään kavereiden kanssa tai mielessä voi siintää ammattilaiskentät. Kaikkea sitä ja siltä väliltä pyritään kannustamaan ja tulemaan seuran puolesta. ”Juniori voi aloittaa kilpailemisen niin halutessaan noin yhdeksän vuoden iässä. Tarjolla on esimerkiksi golfliiton järjestämiä Tsemppitoureja, jossa järjestetään ensimmäisiä kilpailujaan käyville pienimmille puolen kierroksen ohjattuja pistebogeykisoja. Lisäksi lähialueen seurat ovat järjestäneet lapsille suunnattuja kilpailuja, kuten kesän 2012 Kaakkois-Suomen Junnutour.”


19

Turvallisesti kentille Omia varusteita ei tarvitse heti hankkia. Ensimäiset harjoitukset pärjää hienosti vaikka seuran mailoilla, joita löytyy hyvä valikoima junioreille. ”Kun omien varusteiden hankkiminen tulee ajankohtaiseksi, voi sopivia käydä kysymässä proshopista, jossa on saatavilla lasten puolikkaita settejä. Käytettyjä välineitä kannattaa kysellä vaikka harjoituksissa ohjaajilta, joilla yleensä on kohtalaisen hyvä tietämys kenellä sopivia mailoja voisi olla tarjolla”, Suvi neuvoo. Ensimmäiset kenttäkosketukset on aina hyvä ottaa aikuisten seurassa. Yhteistyössä ohjaajien ja pron kanssa vanhemmat voivat sopia lapsensa viemisestä kentälle kokeilemaan ”oikeaa” peliä. ”Tärkeintä on huolehtia lapsen ja muiden kentällä pelaavien turvallisuudesta, sekä tietenkin pelin sujuvuudesta. Helpointa on viedä ensikertalaiset kokeilemaan muutaman väylän pelaamista kun kentällä on hiljaisempaa.” Lisäksi lähialueen lyhyemmän kentät, kuten Bogey Golf on ollut pienempien suosiossa. Tilaa ja peliseuraa on kentällä löytynyt seuran junioreille oikein mukavasti, kaikki halukkaat mahtuvat varmasti mukaan.

ja huomioon ottaminen tulevat lajin mukana tutuiksi junioreille. ”Kaikki pelaajat otetaan mielellään mukaan taitotasosta tai iästä riippumatta. Jokainen voi valita itselleen sopivan tavan harrastaa, tarkoittaa se sitten rangella asumista tai silloin tällöin harjoituksiin osallistumista. Tämän lajin parissa voi sanoa käsi sydämellä, että kaikki saavat pelata. Vilttiketjuun ei joudu, vaikka muutamat harjoitukset olisivatkin jääneet väliin.” Lisäksi harrastaminen on hyvin edullista. Summia sen kummemmin luettelematta, voidaan sanoa golfharrastuksen maksavan vain murto-osan verrattuna muihin palloilulajeihin. Suvi vetää myös klubitoimikuntaa, jonka ensi kesän suunnitelmiin kuuluu yhteisten tapahtumien järjestäminen yhdessä muiden toimikuntien kanssa. ”Oma toivomukseni olisi myös saada järjestettyä kisoja presidentticupin hengessä. Tämä hallikauden päätöstapahtuma, johon perinteisesti ovat osallistuneet junnut, seniorit ja ladyt on ollut hyvä keino tutustua seuran muihin pelaajiin.” Kausipelimaksajille on tiedossa monia mielenkiintoisia tapahtumia mm. kentänvaihtopäivineen ja -matkoineen.

Kaikki mukaan! Suvi Saareks muistuttaa sekä aikuisille aloittelijoille että juniori- ja naperogolfareille, että golf on hieno harrastus, jossa opitaan urheilullisuuden lisäksi paljon hyviä käytöstapoja. Toisten kunnioittaminen

Suvi Saareks


20

Heikentävätkö silmälasit peliäsi ? Monitehoisten yleislasien käyttäjät kohtaavat golfkentällä yllättäviä ongelmia. Puttauslinjat vääristyvät ja svingissä pallo ei olekaan siinä, kuin miltä se näytti. Oikeanlaiset linssit poistavat tämän haitan ja voit tavoitella pelissäsi taas entistä parempia tuloksia. Jyrki Hyttinen Silmäoptiikka Oy

Golfkentällä käytettävissä laseissa tulee olla hyvä kaukonäköalue, ettei pallo häviä pitkissäkään avauksissa. Etäisyyksien hahmottaminen on myös välttämätöntä, jotta pystymme arvioimaan pallon putoamispaikat. Välialueen näkökenttä vaikuttaa eniten lähipeliin. Hyvissä golflaseissa on leveä välialue, jolla puttilinjat avautuvat ilman edestakaista pään kääntelyä. Tuloskortin täyttäminen tai etäisyysmittarin seuraaminen edellyttää myös lähialueen näkemistä. Siihen riittää kuitenkin pieni lukuosa, jonka voi upottaa huomaamattomasti aivan lasien alareunaan.

Kuusankoski

Kuusaantori Kauppakatu1 45700 Kuusankoski Puh. 044 7225 765

Hamina

Kaivokatu 10 49400 Hamina Puh. 044 7225 764

Golfmaisemassa on paljon vihreää väriä, jonka vuoksi maaston muotojen yksityiskohdat jäävät helposti havaitsematta. Kontrastia voi parantaa keltaisella tai ruskealla sävytyksellä, joka suodattaa pois häikäisevän sinisen aallonpituuden. Linssien pinnoite suojaa naarmuuntumiselta, estää heijastuksia ja hylkii likaa sekä vettä. Lisäominaisuuksia on mahdollista valita aivan samoin kuin muihinkin laseihin. Linssit on mahdollista sovittaa vaikka asiakkaan kehyksiin, jos hyvin istuvat sangat ovat jo olemassa.

Karhula

Eteläinen-Karjalantie 5 48601 Karhula Puh. 044 7225 765

Inkeroinen

Päätie 12 46900 Inkeroinen Puh. 044 7225 768

Kouvola

Prismakeskus 45130 Kouvola Puh. 044 7225 761


21

Nyt on hyvä aika aloittaa Golfharrastus Aloituspaketti 300 € (normaalisti n. 560 €) • Green Card –kurssi (12 h) • Liittymismaksu KoskiGolfiin • Vuoden 2013 jäsenmaksu KoskiGolfiin • 2 päivägreenfeetä Bogey Golfiin • 2 kpl 18 reiän (tai 4 kpl 9 reiän) greenfeetä KoskiGolfiin

Golfharrastus alkaa Green Card -suorituksella, eli golfin alkeiskurssilla. Sen tavoitteena on varmistaa että pelaajalla on riittävät tiedolliset ja taidolliset valmiudet golfkentällä pelaamiseen. Golfkurssit alkavat arkisin klo 17:30 ja viikonloppuisin klo 10:30.

”Aloita Golf kolmessa päivässä” Koski-Golfin kentällä järjestettävät kurssit:

Bogey Golfin (Kouvola) kentällä järjestettävät kurssit:

Kurssipäivät:

Kurssipäivät:

6.5. - 8.5. 13.5. - 15.5. 27.5. - 29.5. 3.6. - 5.6. 17.6. - 19.6. 24.6. - 26.6. 1.7. - 3.7. 15.7. - 17.7. 22.7. - 24.7. 29.7. - 31.7. 5.8. - 7.8.

9.5. - 11.5.* 17.5. - 19.5.* 10.6. - 12.6. 24.5. - 26.5.* 7.6. - 9.6.* 14.6. - 16.6.* 28.6. - 30.6.* 8.7. - 10.7. 12.7. - 14.7.* 26.7. - 28.7.* 2.8. - 4.8.* 16.8. - 18.8.*

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Swingmakers, Head Pro Tommi Henttu 040 701 6662 tommi@swingmakers.fi

*Kurssi jaetusti Bogey Golf sekä KoskiGolfin kentällä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Swingmakers, Golf Pro Jani Haarus 040 777 4794 jani@swingmakers.fi


22

Ota kaveri

mukaan golfiin! Golfin pariin tarvitaan myös uusia kasvoja. Tämä onnistuu esimerkiksi ottamalla golfista kiinnostuneita kavereita mukaan pelikierrokselle vaikkapa ”caddieksi” tai vain lenkkeilemään ja saamaan pieni golfin purema. Harjoituskentällä voi sitten kokeilla erilaisia mailoja, lyöntitekniikka ja puttausta. Kierroksen jälkeen tavataan KoskiKeitaassa tuttuja, jotka myös kannustavat golfin pariin. Lisäksi lähialueella on hyviä aloituskenttiä kuten Bogey Golf ja Lampila Golf. Vuodelle 2013 on tarjolla 300 euron ”aloituspaketti”, joka sisältää greencardkurssin, jäsenmaksun ja jäsenyyden, kaksi kierrosta Koski-Golfissa ja Bogey Golfissa. Mitä sitten vastataan pelaamista harkitseville ja lajista kiinnostuneille kavereille, että ”golf on kallis laji hinnakkaine varusteineen, tiukkine etiketteineen ja aikaa vievine kierroksineen? ”Vaikka 700 euron kausipelimaksu voi tuntua kalliilta, kausipelaajalla on rajaton pelioikeus kauden aikana. Junioreiden pelimaksu on vain puolet normaalihinnasta.

Kannattaa myös muistaa tämän vuoden uutuus eli NeliPeliPassi, jolla voi pelata edullisesti neljällä eri kentällä. Myös kotkalaisen Kymen Golfin kanssa on rahanarvoista yhteistyötä Pelipassin myötä.” Näin muistuttaa Koski-Golfin johtokunnan jäsen Seppo Kurki, jonka mukaan uuden pelaajan ei tarvitse suinkaan heti ostaa golfvälineitä. Niitä voi vuokrata tai hankkia käytettynä. Tosin edullisia paketteja on jatkuvasti tarjolla esimerkiksi Swingmakersissa ja eri urheiluliikkeissä. ”Pelikierros kestää noin neljä tuntia, jona aikana saa nauttia tutkitusti terveellisestä liikunnasta, raittiista ilmasta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. Mitä muuta odotat hyvältä päivältä!?” Lisäksi on mahdollista pelata vain puoli kierrosta eli yhdeksän reikää, jolloin peliaika puolittuu.


23

Uusi tuote kausipelaajille

NELIPELIPASSI Koski-Golfin kausipelaaja saa ostaa caddiemasterin toimistolta NeliPeliPassin, jolla saa pelata yhden kierroksen Iiti Golfissa, Lampila Golfissa ja Bogey Golfissa. NeliPeliPassin hinta kausipelimaksajille on 46 euroa. Se on henkilökohtainen eikä se käy kilpailumaksuksi. Greenfee-pelaaja voi ostaa NeliPeliPassin hintaan 90 euroa sisältären pelikierroksen Koski-Golfissa ja mainituilla naapurikentillä. ”NeliPeliPassilla tiivistetään PohjoisKymenlaakson golfkenttien välistä yhteistyötä. Se on pelaajille todella edullinen ja erinomainen vaihtoehto tutustua lähikenttiin.” Koski-Golfin toiminnanjohtaja Katja Tähti muistuttaa lisäksi, että lähikentät ovat tehneet aikaisemminkin yhteistyötä

mm. kilpailutapahtumilla. NeliPeliPassin myötä yhteistyö vain tiivistyy ja saatavien kokemusten pohjalta päästään rakentamaan yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

Kauden etuja on myös 10 euron alennus golfauton vuokrasta.

Kausipelimaksajan muita etuja on esitelty maaliskuusssa lähetetyssä tiedotteessa. Näitä ovat mm. greenfee-alennuksia

nimetyiltä sopimuskentiltä, edullinen pelipassi kotkalaisen Kymen Golfin kanssa, klubitoimikunnan kentänvaihtomatka ja kentänvaihtopäiviä. Kentän ensimmäisenä avaamisviikkona väylät ovat avoinna vain kausipelimaksun maksaneille pelaajille eli tänä aikana greenfee-pelaaminen ei ole mahdollista. Suositun juhannuskisan iltalähdön osalliostumisoikeus on vain kausipelimaksun maksaneille. Kauden etuja on myös 10 euron alennus golfauton vuokrasta.


24

KOSKI-GOLFIN toiminnallisia linjauksia

2013-2018

Koski-Golf ry:n ja Kuusankosken Golfkeskus Oy:n strategiaa on päivitetty alkuvuoden aikana. Strategiatyöryhmään ovat kuuluneet seuran puheenjohtaja Vesa Halme, osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Petteri Metiäinen, ladykapteeni Kirsti Teljamo, toiminnanjohtaja Katja Tähti, seuran varapuheenjohtaja Mikko Huovinen sekä osakeyhtiön hallituksen jäsen Arto Kuitikka. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut Golfkeskus Oy:n toimitusjohtaja Jari Simola. ”Lähtökohtana on ollut se, että golfyhteisössämme tarvitaan johtava ajatus pitkäjänteisestä tavasta saavuttaa asetetut päämäärät. Golfyhteisön strategian tulee antaa yhteisölle, sen

hallinnolle ja toimivalle johdolle näkemys siitä, mihin yhteisön toiminnassa pyritään. Tavoitteena on ollut luoda toiminnalliset linjat vuosille 2013-2018. Strategiaa on tarkoitus päivittää vuosittain, Jari Simola toteaa. Seuraavassa on yhteenveto strategiatyön keskeisistä asioista. Työryhmä on myös laatinut erikseen toimenpiteet siitä, miten strategiaa toteutetaan, ketkä ovat vastuutahot strategian toteuttamiseen, millä mittareilla strategian toteutumista mitataan sekä millä aikataululla strategiaa toteutetaan.

KoskiGolf yhteisö •

KoskiGolfin toiminta-ajatus

KoskiGolf yhteisön muodostavat

KoskiGolf tarjoaa mahdollisuuden

kenttäyhtiö Kuusankosken Golfkes-

harrastaa golfia hyväkuntoisella ken-

kus Oy ja golfseura Koski-Golf ry.

tällä kaikenikäisille ja -tasoisille pe-

Yhteisön

laajille järkevin kustannuksin.

jäsenistön

muodosta-

vat Koski-Golf ry:n jäsenet ja

Kuusankosken Golfkeskus Oy:n

Jäsenten ja osakkeenomistajien mielipiteet ohjaavat yhdessä toimintaa.

osakkeenomistajat. •

Koski-Golf ry:n päätösvaltaa käyttää

KoskiGolfilaisuus

jäsenistön valitsema johtokunta. •

Kuusankosken Golfkeskus Oy:n päätösvaltaa käyttää osakkeenomistajien

golfin pelaamiseen liittyvää etikettiä

yhtiökokouksessa valitsema hallitus.

ja arvomaailmaa kunnioittavaa. •

Yhteisön nimi ja brändi •

Golfyhteisö tunnetaan parhaiten nimellä KoskiGolf

Muut pelaajat huomioon ottavaa sekä

Avointa, omaa kenttää sen ympäristöä arvostavaa toimintaa.


25

Jäsenten ja osakkeenomistajien mielipiteet ohjaavat yhdessä toimintaa.

KoskiGolfin visio KoskiGolf yhteisö on: •

jäsenistönsä arvostama

taloudellisesti terveellä pohjalla

toimintaansa jatkuvasti kehittävä

hyvää golfetikettiä ja muita golfin pelaamiseen liittyviä arvoja vaaliva

valtakunnallisesti tunnettu aktiivisesta nuorisotoiminnasta

Menestystekijät •

Hyväkuntoinen pelattavuudeltaan kiinnostava kenttä, joka on maisemallisesti hieno ja turvallinen.

Riittävän suuri aktiivisesti pelaava jäsenistö.

Kustannustehokas toiminta.

Ammattitaitoinen henkilökunta ja aktiivinen osaava luottamushenkilöstö.

Tavoitteet •

Jäsenmäärän hallittu kasvattaminen.

Aktiivipelaajien määrällinen lisäys.

Jäsenistöä aktivoiva kilpailutarjonta.

Kentän kehityssuunnitelman toteuttaminen vaiheittain.

Liittyminen vesi- ja viemäriverkostoon.

Säilyttää pelaamisen kilpailukykyiset hinnat.


26

YRITYKSET

mukaan Yritykset ovat näkyvästikin mukana golfyhteisön toiminnassa mm. väyläsponsoreina. Kenttäyhtiö Kuusankosken Golfkeskus Oy vastaa yritys-yhteistyöstä tällä hetkellä yli 60 yrityksen kanssa. ”Yrityksille ja niiden henkilöstöille tarjotaan golfin tutustumispäiviä ja -iltoja. Näitä tapahtumia on ollutkin useita viime vuosina. Golfia pidetään hyvänä ja rentouttavana liikuntamuotona, jota voi sisällyttää esimerkiksi työpaikkojen työkykyä ylläpitävään (Tyky) toimintaan”, Seppo Kurki toteaa. Yrityksille voidaan räätälöidä myös omia greencard-kursseja. Lisäksi yritykset järjestävät yhteistyökumppaneilleen pelipäiviä.

Myös koululaisryhmiä on ollut Koski-Golfin kursseilla. ”Koski-Golf on ollut näkyvästi mukana Kouvolan kaupungin järjestämissä liikuntatapahtumissa Manskilla ja Hansakeskuksessa. Kansallisella Golfviikolla 3.-9.6. on mahdollista tutustusa golfiin eri tilaisuuksissa.”

Seppo Kurki

Golf sopii kaikenikäsille.


Esittelyssä nyt:

Uusi, vahvempi joukkueemme! Kouvolan, Kuusankosken, Myllykosken, Kotkan, Karhulan ja Haminan toimipisteemme palvelevat nyt yhteisen nimen alla. Kymenlaakson OP-Kiinteistökeskus hoitaa koko maakunnan asunto- ja kiinteistökaupat. Sinulle se tarkoittaa entistä parempaa palvelua ja joustavampaa asioiden hoitoa, vahvaa asiantuntemusta alueen asioista ja oloista sekä enemmän sopivia kohteita. Me kutsumme sitä kotikenttäeduksi.

Hyödynnä kotikenttäedut! • Saat vahvan paikallisen markkinatuntemuksen ja osaamisen • Joustavaa palvelua eri alueiden välillä, hyvän verkoston ja yhteistyön antamat edut. • Hoidamme kaikki asuntokauppaan liittyvät asiat vahvalla kokemuksella • OP-Pohjola -ryhmän edut, myös rahoituspaketti ja vakuutukset. Käytä OP-bonukset asuntokauppaan!

Lisäetuna nyt: • Muuttoauto päiväksi tai entisen asunnon lähtösiivous veloituksetta asiakkaillemme! * *) Muuttoauto käyttöön yhdeksi vuorokaudeksi. Ei sisällä polttoainekuluja, omavastuuosuutta. Loppusiivous max. 3 tuntia. Edut voimassa 30.6.2013 asti.

Pyydä maksuton hinta-arvio myytävästä kohteestasi!

Tervetuloa käymään! Ovet ovat nyt avoinna. Olet tervetullut piipahtamaan ja tutustumaan kotikenttäetuihin. Toimipisteissämme on pysyvä esittely koko ajan!

Kymenlaakson OP-Kiinteistökeskus Oy/LKV HAMINA Puistokatu 6 KOUVOLA Kouvolankatu 16

KARHULA Karjalantie 10-12 KUUSANKOSKI Valtakatu 40

KOTKA Kirkkokatu 14 MYLLYKOSKI Viianlantie 2


As Rinnekatu 1, 45100 Kouvola Rinnetähti on valmistunut. Jäljellä 2 huoneistoratkaisua, joissa mm. HTH-keittiöt. Hintaesimerkkejä m 2 MH VH A18 2 h+avok.+s 57,5 193.482 74.580,27 A19 3 h+k+s 74,0 245.948 92.926,64 A12 3 h+k+s 74,0 238.310 85.288,64

Huoneistokohtainen ilmanvaihto ja jäähdytys.

Viihtyisää asumista aivan Kouvolan keskustassa.

Rakentaja

As Valkealan kirkonkylässä Kustaantähti on myynnissä!

Kustaantähdessä on 9 erilaista huoneistoratkaisua, joissa kaikissa toteutuu asumisen helppous ja viihtyvyys. Valkealan kirkonkylän palvelut löytyvät läheltä. Kustaantähden suunniteltu valmistusmisajankohta on kesä (2.096,77 € 2013.

Suuntaa antava 3D-mallinnus

paikkasi? ä! A15 A18 A20 A21 A22 A6

2 h+kk+s 2 h+k+s 2 h+kk 3 h+k+s 3 h+k+s 2 h+k+s

m2 54,0 56,0 48,0 68,0 78,0 55,0

MH 171.600 171.300 147.350 210.300 243.700 147.400

VH 76.830 73.020 63.110 90.960 106.810 50.875

Huoneistokohtainen ilmanvaihto ja jäähdytys.

* Puhelut 010-numeroihin maksavat kaikkialta Suomesta soitettaessa lankapuhelimesta 0,0835 €/puhelu + 0,07 €/min. ja matkapuhelimesta 0,0835 €/puhelu + 0,17 €/min.

Valitse kotisi Kustaantähdestä pääset vaikuttamaan huoneistosi sisustukseen.

Rakentaja

Kymenlaakson OP-Kiinteistökeskus Oy/LKV Kouvolankatu 16, 45100 Kouvola Valtakatu 40, 45700 Kuusankoski puh. 010 257 7450*


29

.

JUNIORIT

kilpagolfin lippulaivana

Iida Nikka

Koski-Golfin menestyneimmät kilpapelaajat ovat tällä hetkellä vielä juniori-ikäisiä. Myös senioripelaajien joukossa on monia menestyviä pelaajia. Yleisissä eli avoimissa naisten ja miesten sarjoissa Koski-Golfia ovat viime vuosina edustaneet Iida Nikka, Miika Meier, Iida-Lotta Juura sekä Mariel Häkkinen. Näillä pelaajilla on myös mahdollisuus osallistua Suomen aikuisten korkeimman kilpailukiertueen Finnish Tourin osakilpailuihin tulevalla kaudella 2013. He saavuttivat osallistumisoikeiden viime syksynä karsintojen kautta. Alkukesän 2013 peleistä riippuu, kuinka moneen kilpailuun osallistumisoikeus riittää. Näin ollen yleisissä sarjoissa KoskiGolfin kilpapelaajat ovat tulevallakin kaudella junioreita. Iida Nikka on tähän mennessä menestynyt parhaiten seuran kilpapelaajista. Iida kuuluu ainoana pelaajana Suomen golfliiton maajoukkueisiin, ja pääsee näin ollen edustamaan Suomea ja Koski-Golfia myös ulkomailla. Iida onkin pelannut menestyksellisesti mm. tyttöjen joukkue EM-kisoissa useaan otteeseen, sekä useissa yksilökilpailuissa ympäri maailmaa. Toukokuun alussa 2012 Iida voitti arvostetun Fairhaven Trophyn. Iida on myös voittanut alle 16v SM-lyöntipelin 2011.

Kauden 2012 saavutuksia Iida Nikka: Fairhaven Trophy 1. sija, alle 18v joukkue-EM 12. sija, alle 18v SM 5. sija lyöntipeli. Iida-Lotta Juura: Alle 21v reikäpelin SM 1. sija, alle 21v SM lyöntipeli 4. sija. Miika Meier: Alle 18v SM 6. sija, aikuisten SM 27. sija.

Satsausta junioreihin

Koski-Golfin kilpapelaajia valmentavalla Tommi Hentulla on tällä hetkellä aikaisempia vuosia laajempi kattaus lupaavia junioripelaajia. ”Nuoret pelaajat Miro Pakarinen, Elias Pasi, Kristian Hakala ja Tiia Inkilä voivat kovalla panostuksella, päättäväisyydellä ja omistautumisella nousta maamme kärkeen ikäluokassaan. He kaikki ovat nyt jo päättäneet panostaa golfiin ykköslajina ja se näkyy heti tuloksissa.” Tommi Hentun mukaan kilpagolfin jatkuvuus Koski-Golfissa nojaakin vakaasti junioripelaajien varaan myös jatkossa. ”Siksi onkin tärkeää järjestää junioreille parhaat mahdolliset olosuhteet harjoitella ja kehittyä, jotta he voivat realistiseti ja taloudellisesti pyrkiä asettamiinsa tavoitteisiin.”

Systemaattista harjoittelua

Juniorit ovat valmistautuneet tulevaan kilpailukauteen sekä omatoimisesti että yhteisohjelmin. Talviharjoittelussa lajiharjoitusten ja fysiikan osuudet kokonaisharjoittelusta muuttuvat kesään nähden. Kilpapelaajamme ovat harjoitelleet talvella noin 20 tuntia viikossa. ”Talvella fysiikkaharjoittelun osuus painottuu. Sen osuus hyvässä talviharjoitusohjelmassa onkin noin puolet kaikista harjoituksista. Toinen puoli on sitten sitä tuttua lajiharjoittelua: puttaamista, chippaamista, lyömistä. Talvi on hyvää aikaa myös tekniikan hiomiselle, jos hiomisen tarvetta on.” Tommi Hentun mukaan kesällä swingiin on vaikeampi tehdä pysyviä muutoksia, sillä kilpailuja on melkein viikottain ja lyönnin täytyy toimia kokoajan. ”Kesällä tehtävät hiomiset ovatkin enemmän laastareita, pikakorjauksia helposti korjattavissa oleviin perusasioihin.”


30 Kipailukauden 2013 tavoitteet laaditaan pelaajakohtaisesti. ”Seurana tavoitteenamme on saada edustus junioreiden joukkue SM-kilpailuun, joka järjestetään elokun alussa Hämeenlinnassa. Tottakai toivomme SM voittoputken jatkuvan jossain sarjassa.”

Tytöt ja pojat Kaikki Koski-Golfin tällä hetkellä menestyvät pelaajaat ovat siis junioreita. He ovat valinneet panostamisen golfiin tosissaan. ”Jotta päästään tasolle, jolla voidaan realistisesti kilpailla Suomen huipulla, tarvitaan tätä panostusta ja sitoutumista. Myös taloudellisten resurssien on oltava kunnossa, sillä kilpaileminen ja harjoittelu vaativat rahallista panostusta”, Tommi Henttu muistuttaa.

Seura on viime vuosina panostanut junioriharjoitusryhmien uudelleen järjestelyyn ja uudenlaisten tapahtumien ja tempausten järjestämiseen. Junioritoimintaa onkin pyritty monipuolistamaan ja laajentamaan. Näiden toimien tuloksena uusia junioripelaajia onkin löytynyt lajin pariin. Tällä hetkellä Koski-Golfin maine ja menestys on suurelta osin tyttöjen ja naisten varassa. Tommi Henttu muistuttaa edelleen, että golf on yksilölaji ja jokaisen pelaajan menestys on ennenkaikkea itsestä kiinni. ”Valmentaja voi avata oven, mutta pelaajan on itse astuttava sisään. Kukaan muu ei tule lyömään yhtäkään lyöntiä pelaajan puolesta. Se miksi seurassamme on muutama menestyvä tyttöpelaaja on ennenkaikkea tyttöjen oman panostuksen tulosta.”

Iida-Lotta Juura voitti viime kesänä SM-kultaa tyttöjen 21-vuotiaiden sarjassa.

Tyttöjen ja poikien harjoittelussa voi kuitenkin nähdä eroja: pojat pitävät erilaisten kisojen ja kilpailutilannetta muistuttavien harjoitteiden yhdistelmästä. Toki myös tekniikkaharjoitteita on tehtävä ja huolettava perusasioita. ”Yleisesti poikien mentaliteetti on kuitenkin rennompi. Tytöillä omatunto alkaa helposti kolkuttaa väliin jääneen harjoituksen takia. Harjoitteleminen näyttää päällisin puolin vakavamielisemmälle. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä jokainen meistä toimii omalla tavallaan. Tärkeintä on löytää itselle toimivimmat harjoittelutavat ja rutiinit. Se ei saa tuntua puurtamiselta, sillä harjoittelun tulisi aina olla hauskaa.

Kesän aikana tavoitteena on tietysti kehittyä golfaajana ja ennenkaikkea pelaajana. Tavoitteenani on myös säilyttää talven aikana tehdyt muutokset lyönnissäni”, Iida-Lotta toteaa.

Puurtamista ja pelailua

Iida-Lotta Juura Varmuutta lisää talviharjoittelulla Kilpagolfarit aloittivat tulevaan kauteen valmistatumisen jo heti syksyllä edellisen kauden loputtua. Iida-Lotta piti kesäkauden jälkeen kolme mailatonta viikkoa ”Tauon jälkeen aloimme Tommin kanssa pureutua lyöntini epäkohtiin. Muutin syksyllä Helsinkiin, joten talven ajan olen harjoitellut Season golfin kuplahallissa Espoossa. Don’t get me wrong, sillä kyllä on tullut Swingivintinkin mattoja kulutettua... Auton nokka on siis suunnannut Kouvolaan useammin kuin useasti.” Talven aikana Ida-Lotan lyöntejä on muokattu toistettavammaksi. Lähipeliharjoittelu on koostunut lähinnä etäisyydenhallinta-harjoitteista ja erilaisista kohdetreeneistä. Lyönnin tulisi kestää ke-

sän pitkä kilpailujakso mahdollisimman muuttumattomana, mihin onkin muutoksilla pyritty. Kevään aikana on myös suunnattava vihreämmille nurmille hakemaan tuntumaa. Kaksi etelän matkaa siis odottavat ennen kauden alkua Suomessa. ”Tänä kesänä aion ensimmäistä kertaa ottaa pääkiertueekseni Finnish Tourin. Tavoitteena on näin ollen menestyä tällä kiertueella. Kilpailukalenteriini on FT:n osakilpailuiden lisäksi merkitty muutamia Suomessa järjestettäviä kansainvälisiä kilpailuja kuten Finnish Amateur championship, joka järjestetään Helsingin Golfklubilla Talissa elokuussa, sekä LETAS (Ladies European Tour Acces Series) osakilpailu HLR Open Hill Sidessa.

Iida-Lotta haluaa muistuttaa, että golf on ennenkakikkea yksilölaji. Siksi on vaikea tehdä yleistyksiä, miksi Koski-Golfista on noussut enemmän tyttöjä kuin poikia. Seuraan on vain sattunut vuosien varrella muutamia menestykseen pyrkiviä ja sitoutuneita tyttöjä, jotka ovat halunneet saavuttaa jotain golfin saralla. ”Yleisesti kilpagolfin parissa on vähemmän tyttöjä kuin poikia. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että tyttöjen olisi helpompi pärjätä tai että tyttöjen saavutukset olisivat jotenkin vähemmän merkittäviä kuin poikien.” Iida-Lotta itse voi kuitenkin samaistua tähän kuvaukseen tyttöjen harjoittelusta. Tunnollisena harjoittelijana ei auta jättää treenikertoja väliin, sillä kyllä se omatunto alkaa siitä muistuttaa. ”Olen itse saanut useasti kommenttia juurikin tästä ’puurtamisesta’ ja harjoittelun monipuolistamisesta. Olen kai luonteeltani vähän erakko, kun tykkään harjoitella mieluummin yksin vaikka kuulokkeet korvissa. Joskus tälläinen treenaaminen alkaa kuitenkin puuduttaa ja on päästävä ottamaan leikkimielisiä lähipelikisoja... Poikien treenaaminen tosiaan on sosiaalisempaa ainakin omien kokemusteni perusteella.”


Miika hyvässä seurassa... Miika on harjoitellut marraskuusta lähtien 10-12 kertaa viikossa ja tunteja on kertynyt 16-20. Harjoittelu on koostunut viidestä lajiharjoituksesta, joista kaksi Tommin ohjaamaa, viidestä kuntosaliharjoituksesta ja 1-2 kestävyysharjoituksesta. Miika on nyt keväällä kuukauden Espanjassa valmistautumassa eli harjoittelemassa ja pelaamassa tulevaa kesää varten. Kauden 2013 tavoitteita ovat: Haastajakiertueen kautta osallistumisoikeus Finnish Tour kilpailuihin, Finnish Tour osakilpailuissa cutin selvittäminen ja sijoittuminen top 30, Aikuisten lyöntipeli SM-kilpailujen top 20 sekä P21 lyöntipeli SM-kilpailujen top 5. Miikan milestä on erittäin poikkeuksellista, että Koski-Golfissa on enemmän tavoitteellisesti harjoittelevia tyttöjä kuin poikia. Tällä hetkellähän seurassa pelaa neljä tyttöä ja Miika Suomen ykköstoureja (Ft ja Fjt). ”Tässä suhteessa on siis todennäköisempää, että tytöt menestyvät paremmin. Täytyy myös todeta, että seurassamme

menestyneet tytöt ovat olleet lahjakkaita urheilijoita, hyviä kilpailijoita ja ahkeria harjoittelijoita.” Muutosta on jo nähtävissä nuoremmissa junioreissa ja poikia on tulossa lisää. Aika näyttää ketkä jaksavat harjoitella motivoituneesti ja tavoitteellisesti, minkä menestyminen tänä päivänä vaatii.

...ja kovassa Miika muistuttaa, että kuten muissakin lajeissa, naisten sarjoissa on vähemmän osanottajia kuin miesten sarjoissa. Esimerkiksi vuoden 2013 yleisissä SM-lyöntipelissä naisten sarjaan osallistuu 30 pelaajaa, kun miehissä on 90 kilpailijaa. Kun vielä viimeiselle päivälle karsitaan noin puolet pois niin jäljelle jää 15 naista ja 50miestä. ”Tämä tarkoittaa sitä, että miesten sarjassa tulostaso on tasaisempaa ja parikin lyöntiä voi muuttaa sijoitusta reilusti suuntaan tai toiseen.” Tulostaso on yleisesti heikompi naisten kuin miesten sarjoissa. Tämä johtuu osaksi siitä, että naisten harrastajamäärät ovat pienempiä kuin miesten.

Myös Iida on harjoitellut koko talvikauden ahkerasti, fysiikkapuolta painottaen. Toki hallissakin on käyty paljon hiomassa swingin teknisiä asioita kuntoon ja harjoittelemassa lähipeliä. Pääpaino on kuitenkin ollut lihasvoiman saamisessa ja tätä kautta räjähtävän voiman lisäämisessä. ”Lyöntiin on saatava lisää potkua ja vauhtia mailanpäähän, jotta pallot lentävät pitkälle ja lyönti on vakaa ja toistettava.” Iida on käynyt keväällä myös ulkomailla harjoittelemassa. Kahden viikon erittäin tiivis harjoittelumatka koostui

Miika Meier Iida Nikka allekirjoittaa osin valmentajansa Tommin sanoja tyttöjen ja poikien harjoittelun eroista: ”Ehkä tytöillä kolkuttaa helpommin omatunto, jos treenit jäävät väliin. Tytöt ovat tunnollisempia harjoittelijoita. Poikien harjoittelussa pidän kuitenkin kikkailusta ja kisailusta, mikä tytöitä usein puuttuu. Se kehittää ja on hauskaa!”

Iida Nikka Lisää lihasvoimaa

Miikan mielestä Tommi on löytäny oikeat asiat, jotka eroavat tyttöjen ja poikien harjoittelussa. ”Jokaisen täytyy löytää itselleen parhaiten sopivat harjoittelutavat.”

viikon leiristä valmentajansa Tommin ja monien muiden Koski-Golfin junioreiden ja heidän vanhempiensa kanssa Espanjan Alicantessa. Tämän jälkeen oli vielä viikon leiri maajoukkueen kanssa Espanjan Arcossissa. Kevääseen kuuluu vielä Barcelonan leiri taas maajoukkueiden kanssa. Kausi alkaa lähestyä ja Iida pelaa ensimmäiset kisat huhti-toukokuussa, näillä näkymin Ruotsissa. ”Tavoitteeni tulevalle kaudelle on tietysti kehittyä taas askelin viime kaudesta ja tulla paremmaksi pelaajaksi henkisesti ja fyysisesti. Haluan tiputtaa kierroskeskiarvoni lähemmäs par:ia (viime kaudella n. 75,5) ja tietysti menestyä Finnish

Tourilla, joka on pääkiertueeni Suomessa ja kansainvälisissä kisoissa.” Iida on asettanut kauden yhdeksi päätavoitteeksi kuitenkin tyttöjen joukkue EM-kilpailut, jotka pelataan Ruotsissa. Tämä on hänelle viimeinen vuosi tyttöjen maajoukkueessa. Iida haluaa, että siitä tulee ikimuistoinen. Tytöillä on todella potentiaalinen joukkue, joka tavoittelee mitalia. ”Suomessa pelataan myös heinäkuussa naisten henkilökohtaiset EM-kilpailut, joihin on mahdollisuus päästä pelaamaan, mikäli alkukauden kilpailut menevät hyvin... se olisi hienoa!”


Swingi 2013  

KoskiGolfin tiedotuslehti 2013

Advertisement