Page 1

The Brand book


Varför en Brand book? Ett varumärke är mer än bara en logotyp. Den definerar vilka vi är, vad vi står för och hur vi skiljer oss från mängden. För att växa på marknaden och för att folk ska känna igen, förstå och tro på vårt varumärke är det viktigt att vi alltid kommunicerar samma värden och

att vi i all kommunikation även alltid är visuellt konsekventa. Denna brand book visar vad Blue Elephant står för och hur vi ska förmedla det. Boken kommer att hjälpa oss bygga, växa och vårda Blue Elephants varumärke.

1


Blue Elephant - The Brand book © Blue Elephant och Sandra Karlehag 2012 Denna bok är skyddad av lagen om uppovsrätt. Kopiering av bokens innehåll är förbjudet utan medgivande av författarna. Text och Design: Sandra Karlehag


Innehållsförteckning Om företeget Företagshistoria Om Blue Elephant Märkning Affärsidé Vision Mission Kärnvärden

Grafisk Profil Logotyp Teckensnitt Element Bildmanér Exempel på material

4 5 6 7 8 8 8 10 12 14 17 18 19 20

3


.. Om foretaget 4


Företagshistoria Blue Elephant bildades 2007 av paret Mia och Klas Jonasson. Tanken bakom Blue Elephant föddes på en resa till Indien 2006. Mia och Klas reste runt med deras son Axel, och någongång under resan växte en idé till att starta ett företag. Mia är sedan tidigare textildesigner och en av anledningarna till att de var just i Indien var för att hon skulle besöka plantage och textilhantverkare. Vid Axels födelse 2005

Målning i Indien

började Mia att designa och tillverka barnkläder av tyger hon har designat. Hennes kläder började bli populära önskemål från vänner och under resan i Indien fattades beslutet att börja sälja kläderna. Idag produceras kläderna i Indien och kollektioner säljs till ett antal återförsäljare samt på deras hemsida www.blueelephant.se. I år ska deras första butik slå upp portarna i Stockholm på populära Södermalm.

Klas och Mia

Tygfabrik i Indien


Om Blue Elephant För oss är det alltid barnen och miljön som kommer först. Kläderna tillverkas av 100% kontrollerad ekologisk bomull och är infärgade med giftfria färger samt producerade under rättvisa förhållanden för arbetarna på plantagen och fabrikerna. Vi tänker på allt från transport till förpackning och energiförbrukning för att göra ett så litet avtryck i miljön som möjligt.

6

Vi vill vara det sjävklara valet för föräldrar som vill ha de bästa kläderna, både för sina barn och för miljjön. Tanken bakom våra kläder är att det ska vara gjorda i bästa tänkbara kvalitet så att kläderna håller flera år och på det sättet kan ärvas av nästkommande syskon eller vänner. För att underlätta detta är de flesta av våra produkter unisex.


Märkningar

Dessa är några av de miljö-, arbets och levnadsvillkorsmärkningar vi idag har på vissa av våra produkter. Vi strävar alltid efter att uppnå alla krav för flera standarder inom Sverige, Europa och världen.


Affärsidé Vi tillverkar och säljer ekologiska kläder av mycket god kvalitet för de äventyrslystna barnen i Sverige.

Vision Att vara det självklara valet hos kunder vid köp av ekologiska, kvalitativa och funktionella barnkläder 2015.

Mission Vi vill bidra till att fler föräldrar gör allt vad de kan för att förbättra framtiden för sina barn.

8


Mรถnster: Luft


Kärnvärden

10

Omtanke

Kvalitet

Omtanke mot miljön, barnen och arbetarna på fabrikerna i Indien är något vi arbetar mycket med. Vi söker ständigt efter nya och bättre sätt att förbättra situationerna. Om någon kommer till oss för hjälp vänder vi inte ryggen till.

Att det ska finnas kvalitet i det vi gör är en av grundstenarna i Blue Elephant. Det är en viktig del i hållbar utveckling och hos oss ska det synas i allt från produkterna till personalens kunskaper.

Lekfullt

Personligt

Barns liv ska vara fullt lek och äventyr. Detta ska även passa in på oss. Sättet vi tänker på för att komma på nya idéer, inredning i våra butiker och våra produkter. En öppen och lekfull stämmning gynnar kreativiteten.

Vi erbjuder alltid en hjälpsam personlig service mot våra kunder och andra intressenter. Vi tror på att den personliga touchen i all kontakt stärker vårt varumärke och gör allt för att ge den bästa upplevelsen till våra kunder.


Mรถnster: Vatten


Grafisk Profil 12


Vad är en grafisk profil? En företagsidentitet är i hög grad beroende av sin visuella presentation. En konsekvent tillämpning av element och regler bäddar för ett starkare intryck som är lättare att komma ihåg. Ett företag som tar hand om sin profil

uppfattas som mer trovärdigt och kompetent. Denna grafiska profil/manual är i första hand ett redskap, som en kokbok, som hjälper Blue Elephant att hantera de grafiska element som ingår på ett förutbestämt och korrekt sätt.

13


Logotyp Logotypen består av en illustrerad elefant och ordmärket Blue Elephant skrivet i teckensnittet Ostrich Sans Medium. Logotypen ska alltid i första hand anvädnas i sin helhet, speciellt i kontorsmaterial, i annonser och i märkning på produkter. Logotypen ska alltid ha en säkerhetsmarginal runt sig som är lika bred som T:et i Elephant. Denna säkerhetsmarginal ska alltid vara vit, liksom bakgrunden till logotypen. Minsta storleken som logotypen får vara är 3 cm bred (mellan B:et och T:et).

14


Otillåtna ändringar

Elephanten får ej vändas på i logotpen. Den ska alltid titta mot vänster.

Det är ej tillåtet att byta färg på texten i logotypen.

Det är ej tillåtet att förändra proportionerna på vare sig elepfanten eller namnet.

Det är ej tillåtet att byta färg på bakgrunden i logotypen. Den får inte heller ligga på någon bild.

Det är ej tillåtet att byta färg på elefanten i logotypen.

15


Mรถnster: Berg


Färger Primärfärger Primärfärgerna är de färger som ska användas i logotyp och element som bomben. De är första valet om någon färg behövs. R0 / G153 / B204 C75 / M5 / Y100 / K0

R13 / G85 / B119 C95 / M64 / Y34 / K15

R204 / G51 / B51 C14 / M94 / Y88 / K4

Komplementfärger

Komplementfärgerna är de färger som kan användas som komplement när fler färger än primärfärgerna behövs. Kom dock ihåg att logotypen altid ska ha vit bakgrund.

R0 / G161 / B75 C85 / M10 / Y100 / K0

R242 / G101 / B34 C0 / M75 / Y100 / K0

R255 / G242 / B0 C0 / M0 / Y100 / K0

17


Teckensnitt Teckensnitt: DIN Regular

Teckensnitt: Handy Bold

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö 1234567890 .,:;?!@%&”/()

ABCDEFGHIJKLMNOPQRST UVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö 1234567890 .,:;?!@%&”/()

DIN är Blue Elephants huvudteckensnitt. Om möjligt ska detta användas till all text och rubriker i allt material (internt som externt). Brödtext sätts i 10pt med radavstånd 14pt, passande rubrikstorlek till det är 14pt.

Om det finns behov av ett annat teckensnitt än DIN för exempelvis rubriker (web, print eller presentation) så ska Handy användas. Dock ej till längre meningar på grund av sämre läsbarhet.

Teckensnitt: Garamond Regular ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö 1234567890 .,:;?!@%&”/() Garamond används till långa brödtexter för att underlätta läsbarheten. Ett exempel på tillfälle är kontrakt där det kan vara flera sidor text.

18


Element Elefanten Förutom i logotypen kan elefanten användas som eget element. Med den kan det skapas mönster som använda i material (såsom det på insidan omslaget), den kan även användas till bland annat tröjmärken (där det inte finns plats för hela logotypen) eller presentpapper. Elefanten får ha olika bakgrundsfärger beroende situation och behöver alltså inte behålla den vita bakgrunden. I första hand ska den röda färgen användas om möjligt. Elefanten får vändas på horisontellt.

Bomben Används för att synliggöra en kampanj eller event. Får ej “ta över” materialet utan ska vara max max en femtedel av högden och/eller bredden på materialet. Bomben är alltid röd.

Rea

2 för 200kr 139kr styck. Gäller alla färgkombinationer.

Rubriken ska ha lutningen 5°, upp höger. Detaljtexten 0° och i DIN.

19


Tonalitet och språk Innehållet, vad vi väljer att kommunicera, styrs av våra huvudbudskap och det specifika informationstillfället. Men det handlar även om hur vi kommunicerar det. Det är viktigt att vi använder en tonalitet som är samstämmig oavsett kanal. En tonalitet som förstärker

20

vårt löfte. De nyckelbegrepp som beskriver vår tonalitet är tydligt och enkelt, vänligt, engagerande och personligt. Detta ska genomsyra allt vi kommunicerar till kunder, leverantörer, återförsäljare och eventuella partners.


Bildmanér Det är viktigt att kunder känner igen och kan koppla ihop oss i allt vi gör. Därför finns det ett speciellt bildmanér som vi ska använda oss av i annonser, kataloger, på hemsidan och på andra passande ställen för bilder. Alla bilder vi använder oss av ska vara ljusa, klara och moderna. Om det är en produktbild ska produkten visas mot vit bakgrund väl belyst och skarp. Är det personer med i bilden ska dessa vara barn och de ska vara glada, gärna lekande och i utomhusmiljö. De får gärna användas kort skärpedjup för att skapa dynamik och fokus.

21


Exempel på material

Klädlabel med pris på baksidan.

Stockholm Södermalm Östgötagatan 21 08-440 71 34

Stockholm Vasastan Odengatan 119 08-440 71 36

Malmö Kungsgatan 73 040-76 22 22

Besök oss gärna på www.blueelephant.se

Butiksvisitkort.

22

Storle k 116


Låda i återvunnen kartong för hemleverans vid köp från hemsidan.

Papperpåse i återvunnet papper.

Presentpapper i butik.

23


Ny butik! Östgötagatan

21

Den 1 juni inviger vi vår första butik på Södermalm i Stockholm. Du är välkommen! Vi bjuder på lite småtugg och underhållning, både för de små och stora. Läs med på wwwblueelephant.com

Annonsexempel

24


25


Kontakt Om ni har några frågor eller funderingar så är ni välkomna att kontakta oss. Mia Jonasson mia@bluelephant.se 0735678912 Klas Jonasson klas@blueelephant.se 0734569865


www.blueelephant.se

Brand book - Blue Elephant  

School project, branding

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you