Page 1

PORTFOLIO

Sanjay Kumar Tudu

Selected works 2019

ISSUU


CONTENTS - Resume

1

- Residence

3

- Sustainable Highrise

17

- Aquatic Centre

33

- GSen Trophy

50

- ANDC Trophy

58

- Exhibition

61


Sanjay

Kumar

Tudu

ar.sanjay.tudu@gmail.com +91 9693 253 974 Flat C9, Plot 13-15, Sector 8B, CBD Belapur, Navi Mumbai ISSUU PORTFOLIO LINK

Indian, born on 6th October 1995

“Click or Scan”

Seeking a challenging position in a well established and leading organization. “ I am a 24 year old architect, graduate from National Institute of Technology, Tiruchirappalli. In the years I have gathered several experiences with award winning studio, individual and institution itself. I am highly motivated and have performed with excellence in fast paced work environments. I will continue to work, learn and immerse myself in the field, to create best of my abilities. Aside from my interest in architecture I like to spend time outdoors with nature doing photography, travel and sports , currently i am looking for a position to utilize and enhance my skills. ”

Education

Professional Experience

National Institute of Technology, Tiruchirappalli TN, India |2014-2019| 5 years

X Architects Dubai, U.A.E |June 2017 - November 2017| 5 months

B. Arch Department of Architecture

Architect Trainee - Aided in heritage and site analysis for an Institute.

Thesis work ( Jan - May 2019 )

- Prepared reports, presentation and designed mixed use buildings for multiple government projects.

Parijnan Pre University College, Mangalore KA, India |2012-2014| 2 years

- Provided and developed Architecture visualizations.

Physics, Chemistry, Mathematics, Computer Science

- Managing time and 3D printing effectively. - Various schematic designs completed and inspected at fast paced work environment.

Dayanand Anglo Vedic Public School, Chaibasa JH, India |2002-2012| 10 years

Additional Experience

Skills

Landscape Designer

BIM and 3D Modeling

-Volunteered and coordinated with Landscape Architect Prof. Ranjendra Babu for designing the landscape of TNP department at National Institute of Technology, Tiruchirappalli.

- Autodesk : Revit Architecture, Auto CAD, Flow Design - Sketch Up Pro, Rhinoceros 3D

Digital Image and Rendering

Architect Team Leader/ Visualizer

- Adobe Creative Cloud : Photoshop, Illustrator, InDesign, Lightroom

- Managed and organized resilient design of mixed use building at annual competition for Pragyan®

Head of Photography

- Lumion Pro and V-Ray

Physical Modeling

- Twice winner of intra institute photography and movie competition, 2015.

Official event photographer - Worked as team to deliver high quality photographs for multiple official events of Institute.

- 3D printing using Cura, EPS Foam cutting.

Other - Microsoft Office Suite, Pencil Sketching. - Movie and Photography - Able to deal with multiple projects whilst maintaining

Competitions 2016 Annual NASA Design Competition ( ANDC ) Trophy, India

attention to detail.

Languages - English (fluent)

2016-17 59 G-Sen Trophy NASA, India th

1

- Hindi (fluent)


2


RESIDENCE T RICHY, INDIA


01

RESIDENCE

The project was to design a luxurious house for a family of six. The site is located at Srirangam, TN India.

Approach was to capture modern architectural design through straight lines and minimal massive forms.

The building is designed to exploit the dominant wind direction from east to west, providing passive cooling. The plan was streamlined by central corridor acting as a datum for connecting and venting spaces through the building.

The design includes cladding along the living spaces to provide thermal insulation and weather protection, glass facade towards south with shading devices provide elegant view whilst maintaining the shade during high noon.

False Ceiling

Master Bedroom

Balcony

Recreational

Living

Access 5


B

A

A’

B’

Ground Floor Plan

B

A

A’

B’

First Floor Plan 6


Living space Parking/public space Private space Entertainment space

Central corridor as datum for spaces.

Master space

Amenities

Space elevated to gather views.

Shared amenities to all spaces.

Amenities

Private spaces split along amenities.

Amenities for master bedroom.

Streamlined access to all spaces.

Central corridor is extruded for ventilation.

Recessed walls for shading.

Final form

The final form evolves from a core double height central corridor, which creates an illusion of extra added space. The double height not only works for ventilation and lighting but also creates a sense of openness while moving among the smaller spaces around the house. Form Evolution 7

The site is surround by a boundary, with main entrance from south. Two major access points are from front and back.


The selection of materials is warm, which give touch to feel of a house. The building consists of several volumes, surrounded by generously-sized outdoor areas. Extensive glazing allows unobstructed views from each room.

The datum of the house is double height corridor which connects all the spaces around the house. The front of the house is living room which opens to a mini pool. There are two bedroom in the east, sharing a mini pool.

Pergolas at parking area create an open roof design, protecting the vehicles from direct sunlight but also allowing air circulation.

8


The design also focuses on heat dissipation and ventilation in order to improve indoor thermals with low energy consumption. Passive cooling through ventilation corridor which airflow to all the spaces.

central directs

Shading devices includes vertical and horizontal shades along living room and bedrooms. There are two overhangs in front of master-bedroom and entertainment room. Aluminium cladding ensures extra thermal insulation along living spaces especially west facing walls. It also adds an aesthetic value to the house.

Section AA’ 9

Shading Devices


Cladding

Ventilation

10


The back of the house has play area which was a requirement as there are young kids in the house. The entertainment room shares space with utility room and a maid room.

The stairway connects to private master bedroom at first floor, which also opens to a balcony. Extra glazing insures surplus lighting indoors

The room opens to an ample spaced outdoor area through sliding doors, which aims to connect outdoor indoor experience.

Wood materials and warm colours provide a rustic feel of comfort in the house.

Section BB’ 11


12


Night view

13


Backyard

14


15

Central Stairway

Living Room

Double height central corridor.

Master Bedroom


16


SUSTAINABLE HIGHRISE CHENNAI, INDIA


02

SUSTAINABLE HIGHRISE

The brief was to design a sustainable high density housing with luxurious standards, near suburbs of Chennai, TN India. The building is oriented along the main road in N-S direction, following the site which forces the volume to expose large area towards west. The design solution was to provide a corridor on the west, providing radiation shield to inner walls. The facade is covered with louvers in an elegant pattern, preventing solar

radiation peeking in. The building’s slabs extend each unit’s livable area to include expansive balconies. Units provide optimal natural ventilation through balconies facing sea breeze from east . Overhanging slabs reach out to provide adequate shade from the harsh sun. Through these simple but impactful responses, heat gain on the facade is minimized and cooling loads are reduced.

Radiation Shield

Crown

Typical Floor layout

Amenities

19


2BHK - Typical Floor Plan

3BHK - Typical Floor Plan

20


A

B

Apartment Cluster - Ground Floor Plan

A

B

Apartment Cluster - Typical Floor Plan 21


A’

B’

A’

B’

22


The building stands out from surroundings due to its unique facade as a wave, which creates an interesting visual appeal. The color choice is cool in the front and warm behind. This dual characteristic is displayed in the facade mimicking dual nature of light. 23

Each floor has six 2BHK and four 3BHK units. The total height of the building is 36m with twelve floors.


2BHK 3BHK Vertical circulation

Concept

Section AA’

The design layout revolves around the circulation element.


The plan follows the concept of wave.

The design evolves around the elements extruding up.

26


The radiation shield faces west and consists of louvers angled at 38°, which blocks most of the sun. The glazing facade as a wave allows light to seep in for illumination between multiple floors. The corridor acts as a buffer space for further reducing the temperature difference.

Crown on the roof

Section BB’


Radiation Shield

Wave Facade as a shell

28


Access for Block A Access for Block B

Access for Block C Vertical Circulation Elements

Proportion of site helped in designing the building into blocks with three access points both from front and back,which connects to vertical circulation elements. (shown in blue and green). There are various recreational areas around the building, including a large swimming pool, basketball court,football court and three lawn tennis courts. The louvers allow to flush air between corridors removing the heat.

Access back

Access front 29


30


Analysis is done for the dominant wind direction from north to south, which has an average velocity of greater than 19km/h year round. The volume is aerodynamic and cuts wind efficiently with little high pressure area in the north facade.

Wind Flow

Flow Design Analysis

Velocity (m/s)

Pressure (Pa)

Status

: Transient

8.853

2.372

Analysis

: 3D

7.667

0.793

Wind Speed : 5.500 m/s

6.260

-0.78

Length

:19953.674 m

4.426

-2.36

Width

:3548.612 m

0

-3.94

Height

:523.566 m

Voxel Size

:29.087 m


West Facade

East Facade

Thermal Analysis 32


AQUATIC COMPLEX T RICHY, INDIA


03

AQUATIC COMPLEX

The design was to create an aquatic complex in outskirts of Trichy, TN India. The complex necessitated facilities for swimming and diving competition.

The facades at the entrance are entirely transparent, providing a continuous visual connection between the interior pools and outdoor spaces.

The architectural concept is inspired by biomimesis of turtle shell. The shell structure creates an undulating roof from the ground. Tubular steel framing system runs along the volume and incorporates smaller space frames for the wide-span structure.

The building consists of two levels. The reception, changing rooms and swimming pool hall are located on the building’s main level and the seating is occupied by the level above. The building is designed to accommodate 4196 spectators.

Skylight

Skin

Framework

Base

35


B

A

Ground Floor Plan

A’

B’ 36


B

A

First Floor Plan

A’

B’


Biomimesis of turtle shell

Estimation of the form

Refining the form with symmetry and sleekness

Evolved form

Concept 38


Public Zone Athlete Zone

Zoning

The plan is symmetric and are divided into public and athlete zones. The interior design is clean and simple in its’ way, open and inviting. The arena consists of five major tubular steel frames running around the perimeter. The seating is supported by two pipes. The glazing on the roof with diamond pattern allows an interesting dappled sunlight inside, while protecting from rain.

Skyl

Section BB’


Structure Framing

light

40


Outdoor Circulation Indoor Circulation

Basic Circulation

The circulation is direct with lacking meandering paths, which is effective for places with large public masses. Athletes can directly enter training area or competition pool. The colours are simple with white walls and grey stairs. Wavy wood facade at interiors not only stimulates an outdoor environment, but also displays the disputed water surface.

Section AA’


Aluminium Panel

Glass Panel

Water wave interior facade

42


Facade

The undulating roof mimics the form, texture and function effectively fulfilling the parameters of biomimicry..

43


The open truss structure roof features ten steel columns that surround the stadium’s perimeter. Each of which connected via a network of space frames for maximum support. The pattern provides an elegant view, with pockets of skylight glass in between.

Indoor

45


The site has dominant wind direction from east-north-east to west-southwest with over 20 km/h through out the year. Flow design analysis shows slight increase (2m/s) in wind speed around the curvature well within human comforts. The analysis shows structure is aerodynamic with futile changes in wind flow.


Velocity (m/s)

Pressure (Pa)

Status

: Transient

7.583

14.701

Analysis

: 3D

6.567

2.8760

Wind Speed : 5.500 m/s

5.362

-8.949

Length

:984.223 m

3.791

-20.77

Width

:359.522 m

0

-32.598

Height

:163.187 m

Voxel Size

:2.550 m

Flow Design Analysis 48


04

G- SEN TROPHY

This competition involves documentation, analysis and redesign with an integrated approach to the design process. It aims to understand and appreciate the existing built form of a building and redesign on that basis satisfying given theme.


50


53


54


55


56


05

ANDC TROPHY

The Annual NASA Design Competition(ANDC) is NASA’s own design competition, which touches upon issues ranging from current trends to theoretical approach of architectural design. Annual NASA Design Competition is the qualifying trophy for the Annual NASA Convention of the respective year.


58


59


60


Top left :Moon through Skypoint Reflector Telescope, Right : Redmoon at 300mm, Bottom : Villa Savoye

61


3D printed model using Ultimaker

62


63


thank you

“Work? It’s just serious play.”

Profile for Sanjay Kumar Tudu

Architectural Portfolio | Sanjay Kumar Tudu  

Advertisement