Page 1

Ljubljana, 2016

SANJA DALJAVEC ARCHITECTURE PORTFOLIO


Linhartova 68 1000 Ljubljana Slovenia

SANJA DALJAVEC

daljavec@gmail.com +38651618310 14.3.1991

OSNOVNA ŠKOLA CESTICA ‧ CESTICA, CROATIA Primary school

EDUCATION

1997 - 2006

PRVA GIMNAZIJA VARAŽDIN ‧ VARAŽDIN, CROATIA High school

2006 - 2009

FACULTY OF ARCHITECTURE ‧ UNIVERSITY OF LJUBJANA, LJUBLJANA, SLOVENIA Single masters study programme Architecture

2010 - (2017)

ESCOLA TECNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE BARCELONA ‧ UPC, SPAIN Single masters study programme Architecture

2014 - 2015

LIGHTING GUERRILLA ‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Participation at international lighting festival with installation Khaleidoscope INOX LIGHTING‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Design workshop with inox material

1.2013 - 5.2013 10.2013 - 2.2014

BAR KIŠD‧ IZOLA, SLOVENIA Internal competition

1.2014

8 ACTUACIONS AL RAVAL‧ BARCELONA, SPAIN Architectural workshop

9.2014 - 10.2014

IN BETWEEN STONE AND AIR ‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Intensive Master student workshop , menthor : Francisco Mangado

4.-5.2016 2.2016

EVERYWHERE YOU GO, ALWAYS TAKE THE WOODWORK WITH YOU‧ LJUBLJANA, SI Student Workshop / interdisciplinary project work ; Splendour Of Timber ( Čar lesa ) festival

WORKSHOPS & COMPETITION

PUBLIC SPEAKING SEMINAR ‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Hosted by : Barbara Kranjc

13.4.2016

URBAN PARK ALONG THE SEMEDEL PROMENADE ‧ KOPER, SLOVENIA Gužič Trplan Arhitekti, 2nd place

8.-9.2016

GP PROJECT ING D.O.O ‧ PTUJ, SLOVENIA Internship at enginering and construction bureau DRIVING‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Art department, runner

9.2013 - 10.2013

OPEN HOUSE SLOVENIA ‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Public speaking and organisation of events, volunteer WORKING EXPERIENCE

AUTODESK AUTOCAD ARTLANTIS 5 ADOBE PHOTOSHOP CC ADOBE ILLUSTRATOR CC APACHE OPENOFFICE MICROSOFT OFFICE ADOBE INDESIGN RHINO 3D SKETCHUP

6.2013 - 9.2013

15.-17.4.2016

GUŽIČ TRPLAN ARHITEKTI ‧ LJUBLJANA, SLOVENIA Student internship, architecture competitons

Advanced

Basic

CROATIAN

Native

SLOVENE ENGLISH

Fluent

SPANISH GERMAN LATIN

Basic

9.2016

working in groups of 2 - 12 people public presentation classical piano driving licence ( category B ) architecture, interior design decoration graphic design movies,music urban lifestyle, travelling pilates, skiing, paddleboard


Contents

I II III

RAVAL TETRIS CIRCLE

IV V VI VII

CARVE / CREATE UMBRELLA JIGSAW CALEIDOSCOPE workshops

projects


RAVAL

2015

I

The architectural challenge is revitalisation of two building isles in Raval, surrounded by abandoned courtyards, consisting of two parking houses, a co-working area and residential buildings. The idea behind the revitalisation project is to unite public spaces by introducing a varied programme set on the grounds of analysis of activities in the proximity. New programme also introduces co-working areas, a market place, a climbing centre, residential buildings, a library and a student dorm. Two squares, typical architectural features of the dense web of Raval streets, appear inside the building isles, completing the new programme inside the isles.

Design studio 5 Location :Del Raval el Paral•lel, Barcelona,Spain Associate : Eva Logonder Menthor : P.J.Ravetllat


residential building student dorm

1_introduction of a varied programme unites the public areas

climbing centre commercial building

Ronda de Sant Pau

2_ existing co-working area

3_park

Rambla del Raval

4_ blind facades up to the second storey

market place

5_ openings at the facades bordering the passages


A

A B

2

3

5

B

6

B

3

5 2

3

3

1

6

7

7 4

2

5

3rd&4th floor

4

5

A

2

section AA

section BB

units connecting window – blind

openings in the facades

division of volumes

1

1

6

A

1_hallway 2_living area 3_kitchen 4_utility 5_bathroom 6_bedroom 7_en suite bedroom

B 6

by lifting the volumes, the closed courtyard transforms into an open public area 2

units connecting two blind facades

residential building entry is located at the central volume, which is at the ground level 3

1st&2nd floor


C

High building walls are used to provide support for climbing walls inside the sports facility, located at the corner part of the courtyard. Its shape and semi-transparent shell ease the potentially claustrophobic sensation one may feel inside a closed courtyard.

gallery floor

C

section CC

C

3

c

C

2

a_residential b_co-working area c_climbing centre a

D b

1

D

D

1st floor

D 1

5

10

N

With the current city trend of the co-working areas in mind, the existing co-working area is preserved, additionally extended and upgraded by adding another storey. The upper volume connects the lower volumes on the opposite sides of residential buildings, allowing access from various parts of the neigh-

section DD


The ground floor of the student dorm is a public area, housing a cafĂŠ and a library and it borders Rambla del Raval. The upper floors of the building are occupied by symmetric 8-person apartments. The common rooms and the entrance area are located on the mezzanine between two storeys.

The building with residential apartments, the market and part of the co-working area is a renovated parking house, which was originally a residential building itself. Apartments are located in volumes inserted in narrow openings constructed onto a steel framework. The market lies beneath the surface and is used by residents of the new apartments. The co-working area links the renovated building with the residential building on the other side of the building isle.

h

d_student dorms e_library f_cafĂŠ g_residential h_office i_co-working area j_market

d

g

e f

residential building

residential platform

i

market area passage

car entrance

entrance for visitors

g

g

j

4

1

5

10

N


The apartments are planned by the same principle as terraced houses. Apartments are inserted into individual construction openings and rooms are distributed vertically by stories according to users' needs. The overall result are eight apartments (houses) for six users. Access is by ramp preserved from the previous parking house. It leads towards a private platform on the first floor of the renovated building, where entrance into individual units is located.

10

Stargazer

11

Photographer

7

9 8

6

4 3

Family

5 3

2

1

1_entrance 2_garage 3_bedroom 4_toilet 5_bathroom 6_living area 7_kitchen 8_storage 9_working room 10_roof garden 11_terrace

Bohemian

4

Artist

House for a Chef

Family


TETRIS

2015

II

Located in Rambla del Raval, the location consists of a residential building in the forefront and a playground at the back. The task is to plan 10 000m² of residential surfaces: 50 x 40m² apartments and 50 x 70m² and x 120m² apartments with accompanying workshops/studios. The guiding goal was to provide as much light as possible for the apartments, despite the narrowness of the streets and height of the buildings. The building has mixed usage: a public ground floor, semi-public first floor and private upper floors. A new public area, linked to Rambla del Raval with a mounting passage, is created inside the complex.

Design studio 5 Location : Del Raval el Paral•lel, Barcelona,Spain Associate : Eva Logonder Menthor : P.J.Ravetllat


MIXED-USE 1_building used a link between two public areas

2_residential, commercial and cultural use

3_to provide as much light as possible, apartments open out to two facades

4_placemet of apartments into a complementary jigsaw is reminiscent of Tetris

Apartments are planned so as to open towards two, three or as many as four facades. Certain apartment units are designed in two-storeys and put together as a Tetris-like jigsaw.


1

Rambla del Raval street facade


RESIDENTIAL WORKSHOPS CAFE OFFICE

LIBRARY

STORAGE RESTAURANT

GARAGE

cross section 1_storage 2_residential 3_library 4_restaurant and café 5_office

5

2

4

2

2

1

4

1

3

1

5

2

2

4

1

5

10

N


58

²

3m

13

5

7

58 m²

6

28 m² 8

3 1

4

2 6

1_entrance 2_toilette 3_kitchen & dinning 4_living area 5_ensuite bedroom 6_bedroom 7_working area 8_bathroom 9_balcony

uper floor

5

4

3

1 2

105 m² 4 9

lower floor

duplex connections betwen the floors

1st floor

2nd floor


70

70

5 3

2

34 m²

2 36 m²

1_entrance 2_toilette 3_kitchen & dinning 4_living area 5_ensuite bedroom 6_bedroom 7_working area 8_bathroom 9_balcony

7 4

upper floor

8

6

36 m²

3

6

34 m² 1

4

lower floor

3rd & 5th floor

4th & 6th floor


CIRCLE

2014

III

The village of Golo Brdo is located on the bank of river Idrijca, which runs along the border between Slovenia and Italy. Despite the beneficial location on the state border, the village dwellers have mostly moved to larger towns. The majority of the remaining few work in farming, the traditional economic activity of the area. Architectural-urban planning issues of the project are: a seasonal river which can potentially overflow the banks after high water levels, farm fields on the opposite river bank and a petrol station representing a non-aesthetic visual feature in the landscape. Circle-shaped bridge symbolically completes the total of village revitalisation architectural-urban planning features, which include a terraced river quay allowing access to the river at the time of low-waters, a new camping area, a barely noticeable self-service petrol station and a central building housing a cafĂŠ, restaurant, and additional rest rooms for the camping site.

Design studio 4 Location: Golo Brdo, Slovenia Menthor : Alenka Fikfak


cycling lanes junction

river quay

cycling lanes

river fields

zapuĹĄÄ?ena stavba

planning area

cultural heritage petrol station public square

cycling lane walking path

bridge parking space camping area restaurant/info point self-service petrol station terraced river quay

restaurant/info point


2

2

9

9

first floor

1 8

3

1

4

5

2

6

7

ground floor

9

1_bar 2_restaurant 3_kitchen 4_storage 5_wardrobe for employees 6_utility 7_rest-room for restaurant visitors 8_rest-room for camping area 9_terrace

The campsite restaurant, cafĂŠ and toilettes and showers are located in a renovated building which used to be the village school and was last used as a storage house for one of the nearby houses. The building consists of the original stone-frame building, in which service areas are tucked away at the back, while the spaces for hosting visitors are in the front part of the building. Additional two-storey steel construction on the south side of the house is to be used as a restaurant. The restaurant is to serve dishes made from locally produced ingredients by local providers and village farms, in order to contribute to preservation of local culinary tradition and support the development of local small businesses.


1

bar

2

restaurant


CARVE / CREATE

IV

2016

Macael marble stone quarry is located in the mountains of Almeria, south Spain. The quarry is no longer in use and the adjusted topography is a reminder of the times past. The project is analysis of features of adopted spaces, of relationship between the interior and the exterior spaces, between excavation and superposition, weight and lightness, mimicry and differentness. The terraced area was a premises for creation of an artist residence. The central area in the courtyard is used as exhibition area. Surrounded and limited by residential units, the central part is placed among marble blocks which are to be converted into living areas for residing artists. The courtyard's particularity is revealed in two floor pattern ornaments, portraying the courtyard condition before and after the intervention. Access to the building is by a carved-in path, linking the upper terrace with the courtyard.

S 0

5

10

Student workshop Location : Macael quarry, Almeria, Spain Associate : Maja Omerzel Menthors : Francisco Mangado, Tadej GlaĹžar

1


ITEPLAN

10 0

B

B

A

A

B

B

A

A

+ 13.50

+ 6.00

+ 2.85 + 13.50 ± 0.00

section AA + 6.00

+ 2.85

± 0.00

5 + 6.00

+ 2.85

± 0.00

4

7 + 6.00

7

+ 2.85

± 0.00

section BB

4

- 15.00

7 - 15.00

6

A

2

1

4

7

7

B

4

2

7

4

1

3

1_exhibition area 2_reception 3_audiovisual room 4_workshop 5_storage 6_communal area 7_apartment

4 5

PLAN GROUNDFLOOR 0 1

1_enclosed courtyard is central exhibition area 1

2_carved blocks of marble, placed into the building

3_carved in surroundings as work areas and blocks of marble carved into apartments 2

5

10

4_changes in floor tiling, the line between the old and the new


UMBRELLA

2016

V

The living area flows among the wooden cubes, which contain concealed wash room, kitchen and a small utility. The area above the cubes is used for sleeping, meditation, reading, etc. The roof is supported by a pillar located in the centre of the residential area and an additional construction at the edges of the unit. Pre-produced elements allow quick assembly of units, which can be used as individual facilities or a settlement. Materials include spruce wood, glass, steel and concrete for foundations.

Student workshop Ljubljana, Slovenia Associates : Dejan Bolarič, Ivan Kadunc, Petra Tihole, Kaja Žganjar Menthors: Mina Hiršman, Uroš Rustja, Roman Kunilč, Luka Pajek, Mitja Košir, Jože Lopatič Franc Pohvleven, Miran Šernek


.

+ 6,80

roof cladding from spruce wood 2cm main battens 2x3cm breather membrane EPDM 0,5cm OSB board 2cm air cavity horizontal battens 4cm rafter 22cm thermal insulation wood wool 6cm plastic film wooden siding 1cm

+ 3,30

A view through the house, service areas concealed inside the cubes,

+ 2,70

+ 0,40

Roof - spruce wood C30

+ 0,00

Rafters 22/14 - spruce wood C30

0,24

The supporting pillar consists of five elements -glued laminated timber GL36c

1,30

utility 3m²

Secondary frame construction- glued laminated timber GL36c

4,46

clapboard siding 1cm horizontal strapping1cm vertical strapping,air cavity 3cm vapor barrier membrane insulation ,TI wooden-fabric panels 4cm interior wooden siding 1cm

6,44

3,30

kitchen 3m²

Walkable surface -spruce wood C30

living area 15m²

1,30

1,50

bathroom 3m²

0,24

3,70

2,50

1,30

3,60

0,24 1,00

6,44

Due to large glass surfaces, movable shading devices have been mounted on individual units to prevent overheating.

Possible connections between units


JIGSAW

VI

2014

Stainless steel lights are not a new invention, but their design is nevertheless a particular challenge: we have learnt a lot about the difference between industrial and architectural design. Indoor stainless steel lights have been designed in cubic shapes of different sizes. Magnets are used to attach smaller units to the central unit, which is mounted on the wall or fixed to the floor. Users may combine, i.e. design the light according to their wishes.

1_different shapes and sizes

3_intricate design and relief feature

2_connection to the magnet

4_adjustable light setting

Workshop with inox material Ljubljana, Slovenia Associates : Nika Koraca, Lea Obreza, TjaĹĄa Rus Menthors : Peter GabrijelÄ?iÄ?, Alenka Fikfak Collaborates :MSM, Id:doma, Grom Arch d.o.o.


CALEIDOSCOPE

VII

2013

How inquisitive do we get when we see a ray of light shining from the unknown? Is what we see true or just an illusion? Can human mind be easily confused? Installation made of three kaleidoscopes of prisms and colour filters, mounted to a grid in a garden window. Turning mechanism moves the prisms and the filters, projecting a variety of images and creating a different view of the garden.

caleidoscope colour filter (foil) prism reflector window grid sufrace with opennings for caleidoscopes

caleidoscope chain electric engine

Electric engine powers the caleidoscopes via the chain they are connected with.

Lighting installation Lighting Guerilla festival 2013 Location : Garden next to Križevniška church, Ljubljana, Slovenia Associates : Taja Dežman, Eva Eržen, Agnieszka Radziszewska Menthor : Tomaž Novljan


Thank you.

Sanja Daljavec Linhartova 68 1000 Ljubljana Slovenia daljavec@gmail.com +38651618310

Sanja Daljavec Architecture Portfolio  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you