Page 1

Skapa en “förstörande” rörelse effekt på foton i photoshop


STEG

STEG

1

Det första man måste göra är att leta fram en bild som man skulle vilja ha effekten på, gärna någon bild som anspelar på någon slags rörelse. Jag valde att ta en bild på en kille som hoppar. Det första man ska göra är att frilägga personen ifrån bakgrunden. Jag gjorde det med att använda mig utav polyonlasso och magnetlasso

3

Nu ska vi koncentrera oss på bakgrunden. Skapa ett nytt lager som man döper till “bakgrund” och fyll med en grå färg, efter detta ska man skapa yttligare två lager som man sedan använder övertoningsverktyget (grandient tool) på. Det ena lagret ska ha en svart till transparant övertoning i 25 % som ska gå från det övre högra hörnet till det nedre vänstra hörnet.

Det andra lagret ska ha en vit till transparant övertoning i 25 % som får från det nedre vänstra hörnet till övre högra hörnet.

Detta ger ett resultat som gör att bakgrunden inte känns så platt och tråkig.

2

Det är viktigt att fotot får lite mer kontraster för att effekten ska bli så bra som möjligt, det görs bäst genom att använda kurvor (curves) och sedan nyans/mättnad (hue/saturation) för att tunna ur färgerna ur bilden lite. Värderna på dessa är förstås olika från bild till bild, såhär får så man helt enkelt testa sig fram och se vad som blir bäst.

STEG

STEG

När man har gjort klart friläggningen, skapa då ett nytt a4 dokument (Ctrl+N) dra sedan in den frilagda bilden till det nya dokummentet och placera bilden så som man vill ha det.

4

För att få den “förstörande” effekten på bilden så använder jag mig utav penslar som skapar färg-fläck effekter, dessa finns att ladda hem hos bland annat Brusheezy.com. När man väl har hittat sina penslar som man tycker passar till sin bild är det dags att göra någonting utav dem. Starta genom med att testa dig fram med penslarna, men kom ihåg att gör ett varsitt lager för varje pensel du gör (detta ger dig möjlighet till att rotera och minska dem hur du vill utan att alla penseldrag du gjort påverkas). Ett tips för att inte röra till det så mycket är att använda sig av mappar som grupperar penslarna. Jag valde att göra 4 olika mappar; armar, höger ben, vänster ben och en för tröjan. Hur man gör, det är upp till en själv. Men huvudsaken är att man lätt hittar bland de olika lagrena.


6

När man känner sig nöjd med penseldragen är det dags att ge fläckarna lite liv genom att hålla in Ctrl och klicka på ett utav lagerna där man har målat med penseln. Detta gör då att den målade penseln blir markerad som gör att man kan gå över till fotot och klicka Ctrl + c (kopiera) och sedan Ctrl + v (klistra in) för att sedan få den markerade fläcken till en bit ifrån foto.

Jag började med att bygga upp färgfläckarna vid tröjan genom att först och främst minska opaciteten på fotot till 50% sedan lagt varje penseldrag på ett eget lager. Hur mycket “färgfläckar” man vill ha är upp till en själv.

STEG

STEG STEG

5

Nu är det dags att göra den förstörande effekten på det hela.

7

Efter att ha byggt upp “färgfläckarna” är det dags för att göra så att den ursprunliga bilden under försvinner detta gör man enklast genom att använda sudd och en vanlig standard pensel. Nu ser man också hur penseldragen har gjort sin “förstörande” effekt på bilden.

Nu när du förstår tekniken, gör samma sak med resterande kroppsdelar. Det är lite pilligt att få till allt, men bara man har lite tålamod så går det! Lycka till!

Tutorial  
Tutorial  

Tutorial om hur man kan få en "förstörande" effekt i photoshop

Advertisement