Page 1

UHURN Zvono

Srpanj 2012.

E—magazin, 1.broj

Što? Kako? Zašto? U ovom broju: OŠ Dragutina Domjanića 4.e

2

Međunarodni projekt

3

Prvašići iz CERIĆA

4

Sunčana učionica

5

1.A i 1.B iz Garešnice

6

Tečajevi Udruge Zvono 7

Članovi Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono potaknuti sve većim brojem razrednih stranica koje nalazimo na Internetu odlučili su organizirati reviju, predstavljanje stranica i na kraju nagraditi one najbolje.

približili svoj rad cijeloj zajednici.

Što?

školu, zajednicu…

Zašto?

Jer živimo u 21.stoljeću, jer je tehnologija toliko napredovala da želimo pokazati da je hrvatski učitelj onaj koji Tko? svakodnevno uči, Svi oni učitelji koji nisu odoljeli samoobrazuje se i napreduje, izazovu korištenja novih IKT jer želimo da i drugi vide što saznanja i napravili su svoju razrednu mi to radimo, stranicu. jer smo ponosni na naš razred, Razredne stranice pojedinog razreda, područne škole, produženog boravka sve ono što su učitelji osmislili i

Posebne zanimljivosti:  Revija traje od 10.05.2012.— 20.08.2012.  Glasanje publike počinje 15.08.2012.  Glasanje stručnog žirija počinje 20.08. 2012.  Proglašenje pobjednika je početkom rujna 2012.

Još uvijek nije kasno: Jednostavno je, prijavite se na stranici Revija razrednih web stranica https://sites.google.com/site/ revijawebstranica i napišite nekoliko rečenica o vašoj stranici. Mi ćemo je posjetiti, slikati vašu

naslovnicu i postaviti je na web stranicu. Omogućit ćemo drugima da čuju za vas, da vas posjete, da komentiraju i na kraju da glasaju za vas.


Stranica 2

https://sites.google.com/site/4egajnice/

Upoznajmo 4.e

iz OŠ Dragutina

E—magazin, 1.broj

Domjanića

Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost?Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Naša stranica nalazi se na adresi https://sites.google.com/site/4egajnice/. Posebnog predstavljanja stranice nije bilo. Stranicu sam koristila za posredan rad s učenicima i roditeljima. Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Prije dvije godine započela sam s izradom razrednih stranica na poticaj učiteljice Sandre Vuk. Uz njenu svesrdnu pomoć prva stranica doživjela je velik uspjeh među roditeljima i učenicima pa smo (učenici, roditelji i ja) odlučili da ćemo napraviti stranicu i za treći razred. Ta je stranica požnjela još veći uspjeh i pokazala se kao odličan pratitelj svih aktivnosti koje provodimo u razrednom odjelu. Logičan slijed bila je ova stranica koju sam prijavila na natječaj.

Upoznajmo učit eljicu Karmen Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu?Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Stranica je stvarana tijekom cijele školske godine 2011/2012. “Stranica se može prikazati kao svojevrsni album života i rada jednog razrednog kolektiva tijekom jedne školske godine.”

Stranica se može prikazati kao svojevrsni album života i rada jednog razrednog kolektiva tijekom jedne školske godine. Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Što je bilo najteže izraditi? Posebno sam vodila računa da stranica bude pregledna, da se lako dođe do sadržaja stranice i da učenici imaju mogućnost interakcije sa sadržajem. Vodila sam računa i da alati koje sam koristila budu zanimljivi učenicima te da ih potiču da i sami istražuju. Što se tiče teškoća najveća mi je kako stranicu učiniti zabavnom, a sve ostalo nije teško jer imamo stranicu koju uređuju S. Vuk i D. Petković pa tamo za sve poteškoće uvijek pronađem rješenje.

I na kraju Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Stranicu sam prijavila iz znatiželje da vidim kako naša stranica izgleda u svijetu sličnih web stranica. Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Bude li se roditeljima prvoga razreda svidjela ta ideja svakako hoću, ako ne dobijem dozvolu onda ću izraditi stranicu koja će se baviti mojim zvanjem.


https://sites.google.com/site/projekthrvatskopoljski/

E—magazin, 1.broj

Stranica 3

jekta o r p g o n d o r međuna u ic n a r t s o oznajm

Up

Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Potaknula me želja da i moja škola ima svoju stranicu vezanu uz projekt međunarodne suradnje, ali i želja da naučim izrađivati stranicu kako bih to mogla primijeniti kasnije i za svoj razred Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Oko tjedan dana jer sam žurila da nastane osnova, a poslije sam dorađivala 8. Što je bilo najteže izraditi? Ništa nije bilo teško uz pomoć Bube i Sanny – hvala na pomoći.

Stranica kao poveznica Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Ovo je stranica projekta koji traje dvije godine, a može ostati kao trajan pokazatelj jedne međunarodne suradnje. Znam da je redovito prate u Veleposlanstvu Poljske, kao i roditelji i mještani Huma na Sutli i neki djelatnici u županijskom odsjeku za prosvjetu , kao i djelatnici odsjeka Comenius pri Agenciji za mobilnost, a naravno i naši partneri iz Poljske. Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Preglednost podataka, fotografija i tijeka projekta

Revija Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Ujedno i zato da ljudima približim jedan međunarodni projekt i mogućnosti koje pruža takva suradnja Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Može se pronaći poveznica na naslovnici moje škole, ali i putem Googla. Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Nadam se da ću imati priliku i izraditi stranicu ne razreda već moje područne školice – čekamo povratnu informaciju od roditelja žele li i takvu suradnju.

“Ovo je stranica projekta koji traje dvije godine, a može ostati kao trajan pokazatelj jedne međunarodne suradnje.”


Stranica 4

https://sites.google.com/site/ceric1r/home

Upoznajmo prv

E—magazin, 1.broj

ašiće CERIĆ

Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Moja razredna stranica namijenjena je učenicima 1. r. OŠ. Mogu se pronaći razne obavijesti vezane za našu nastavu, korisni materijali i linkovi za roditelje kao i vježbe i igre namijenjene djeci za rad i vježbu kod kuće. Ova razredna stranica nastajala je nekoliko tjedana – koliko je trajao tečaj, ali je tijekom cijele školske godine (a i sada dok su ljetni praznici) nadopunjavana raznim materijalima. Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Razrednu stranicu koristim kao posredan oblik rada. Sadržaji koje postavljam na stranicu trebaju biti korisni, aktualni i nadopunjavati rad na nastavi. Želim da roditelji imaju uvid u naš rad u školi (kroz fotografije učenika i njihovih uradaka), da razne informacije stižu brzo do učenika i roditelja i da učenici kroz razne materijale, kvizove i igrice ponavljaju i vježbaju gradivo, zabave se i korisno provedu dio vremena pred računalom.

Oni su drugačiji ra zred “Sadržaji koje postavljam na stranicu trebaju biti korisni, aktualni i nadopunjavati rad na nastavi.”

Što je bilo najteže izraditi? Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Ne mogu se sjetiti da mi je nešto bilo teško izraditi. Uglavnom su tu poneki programi koji ponekad „ne slušaju“. Treba naglasiti da izrada i ažuriranje razrednih stranica zahtijeva puuuuno sati svakodnevnog rada. Ove godine učenici su bili vrlo malo uključeni u samu izradu stranica. Uglavnom sam kroz razgovor s njima ja dopunjavala stranice s materijalima koje su ponekad predložili. Razlog je taj što u školi imamo samo jedno računalo što je nedovoljno da više uključim učenike u izradu. Učenici kod kuće uglavnom imaju računala i Internet, ali su premali da bi sami mogli nešto napraviti. Očekujem da će se to do 4. r. promijeniti.

I na kraju

Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Prijavila sam se na Reviju zato da nas bude što više, da se sazna za korisne tečajeve koje organizira Udruga Zvono, da pokažemo da nas oni ne mogu toliko malo platiti koliko mi truda, volje, rada i entuzijazma možemo pružiti našim učenicima i njihovim roditeljima. Razrednu stranicu predstavila sam na TeachMeet susretu u Zagrebu i na Županijskom stručnom vijeću u Vinkovcima kao primjer dobre prakse.


https://sites.google.com/site/suncanaucionica2011/

E—magazin, 1.broj

Stranica 5

nica

na učio a č n u S u ic stran Upoznajmo

Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Već duže vrijeme željela sam se okušati u izradi web stranice. To mi se oduvijek činilo prekomplicirano te dostupno onima s velikim informatičkim znanjem. Nakon što je Udruga hrvatskih učitelja Zvono organizirala prvi tečaj, prijavila sam se. Poticaj je, znači bio, primjena naučenog sa tečaja, ispitivanje vlastitih mogućnosti, te radoznalost kamo će me sve to odvesti. Razredna stranica, po mome mišljenju, treba nastajati postupno čitavu školsku godinu. I potreban je svakodnevan rad na njoj ako želimo da bude ažurna. No, za sam „kostur“ stranice, realizaciju ideje, prikupljanje suglasnosti roditelja i djece potrebno mi je bilo nešto više od 4 tjedna.

Suradnja s učenicima Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Važno je učenike osposobiti u služenju računalom kao suvremenim pomagalom kojim mogu doći do informacija ali i ponuditi informaciju drugima. Samo edukacijom računalo prestaje biti gutač vremena, a postaje vrijedan izvor znanja i prozor u svijet. Preglednost podataka, fotografija i tijeka projekta. Željela sam da na stranici bude puno fotografija i učeničkih radova te da pretraživanje bude zabava i užitak a ne „obveza“ ili nešto što se mora pregledati i pročitati.

Revija Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Dugo sam razmišljala prijaviti se ili ne, a onda sam odlučila načiniti i taj korak jer mislim da „odmjeravanje snaga“ jeste poticaj da sljedeće godine naša Sunčana učionica bude još bolja i sadržajnija. I nešto za kraj… Hvala što ste se trudili upoznati naša uvjerenja. Želim ohrabriti i ostale kolege u korištenju računala u svakodnevnom radu, ne trebaju se bojati otuđenja; naprotiv mene je zbližilo i s kolegama diljem Hrvatske i s učenima te otvorilo mnoge prozore i vrata u svijet. Svratite i pogledajte naš prvijenac Sunčana učionica!

“Samo edukacijom računalo prestaje biti gutač vremena, a postaje vrijedan izvor znanja i prozor u svijet.”


Stranica 6

https://sites.google.com/site/1ai1brazredosgaresnica/

E—magazin, 1.broj

1.A i 1.B iz Gare šnice Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Na izradu razredne web stranice potakla me želja za još boljom suradnjom s roditeljima , učenicima kao i s ostalim učiteljima jer imamo kutak i za njih . To je zajednička stranica učenika 1.a i 1.b i nas dvije učiteljice koje imamo izvrsnu suradnju i sve radimo zajedno kao da se radi o jednom razrednom odjelu. Za izradu onog prvotnog okvira web stranice s nešto malo materijala trebalo mi je jedno poslijepodne ali stranica se tijekom školske godine stalno dopunjava novim materijalima: listićima, prezentacijama, kvizovima , fotografijama koji prate redovni rad i nastavno gradivo škole.

Suradnja sa zajed nicom Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima?Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Roditelji su tako bolje upoznati s našim radom u školi, a tu mogu dobiti i sve potrebne informacije. Učenicima je to svojevrsna pomoć u radu jer imaju dodatnih materijala za rad: listiće za rješavanje, kvizova , igrica i prezentacija za učenje. “To je zajednička stranica učenika 1.a i 1.b i nas dvije učiteljice koje imamo izvrsnu suradnju i sve radimo zajedno kao da se radi o jednom razrednom odjelu. “

Učitelji mogu ovdje pronaći prezentacije mojih predavanja sa županijskih skupova. Učenici materijale sa stranice koriste češće kod kuće ali povremeno i u školi . Imate li suradnju s roditeljima? Roditelji također ne sudjeluju direktno u samoj izradi naše stranice osim što uvažavamo njihove prijedloge što bi oni tamo htjeli vidjeti i koji su im sadržaji najinteresantniji. Prema njihovim riječima sviđa im se što listići za vježbanje tijekom školske godine neprestano prate nastavno gradivo pa onda roditelji ne moraju uvijek svojoj djeci sami smišljati zadatke za vježbanje.

I na kraju Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Naša razredna stranica predstavljena je na županijskom aktivu učitelja RN kada sam imala predavanje o tome kako izraditi razrednu web stranicu. Također smo našu razrednu stranicu predstavile i roditeljima na zajedničkom roditeljskom sastanku 1. a i 1.b razreda. Hoćete li nastaviti i u drugom razredu? Već sada je u planu nova stranica za drugašiće.


UHURN Zvono Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono Školski prilaz 1, 10000 Zagreb mob: 098/1358-674 e-mail: udruga-zvono@net.hr

Posjetite naše stranice: www.udruga-zvono.hr

z izvodi u e s ji o k nja) jem odučava p i ja n e, a s cil ij e g č u lo to o s n e (preuze ske teh ja (proc ij n c . a a ja v ik n o n z a u v a br razo i kom proces o hoda o b acijske je is m je r e t n o f e e t in č li E-u i kva blika nekog o procesa u a b g a o r t o e rebu) p u kvalitet a u Z ag t ja iš n il e č đ u e e r unap nja Sv e e-uče ij g e t a r t iz S Već ovaj prvi broj pokazao je veliki interes učitelja da sudjeluju, da nam približe svoje priče, da nam otvore vrata svog razreda… Uključite se i vi.

Online tečajevi Udruge Zvono Pri udruzi učitelja Zvono pokrenut je projekt Informatički online tečajevi za učitelje razredne nastave kao oblik neformalnog učenja. Oformljena je radna skupina Informatički tečajevi čiji članovi sudjeluju u izradi i vođenju online tečajeve u LMS sustavu Moodle. Do sada su otvorena tri tečaja: Izrada nastavnih materijala, Upotreba MS PowerPointa i Izrada razredne web stranice.

Sustav Moodle odabrali smo zbog pristupačnosti učiteljima koji svi imaju pravo na AAI@Edu identitet, sigurnosti koju pruža Moodle sustav i educiranosti autora tečajeva u radu u Moodle-u. Prijavite se, od rujna imamo i 4.tečaj…. dubravka50@gmail.com

Revija razrednih stranica  

web festival of class web pages

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you