Page 1

UHURN Zvono Kolovoz 2012.

E—magazin, 4.broj

U ovom broju: Područna škola Topolovac

2

Rudeški 2.a boravak

3

Rajićki bistrići

4

Mostarski prvašići

5

Dodirni me pogledom

6

Udruga Zvono

7

Posebne zanimljivosti:  Revija traje od 10.05.2012.— 15.08.2012.  Glasanje publike počinje 15.08.2012.

Revija razrednih stranica škole, razreda i djece Pokrovitelj projekta Revija približavaju drugim učenicima i razrednih web stranica je roditeljima“ Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a stručni pokrovitelj je Agencija za odgoj i obrazovanje.

MZOS: “Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podupire sve inicijative koje promiču rad učitelja, nastavnika, omogućuju im stjecanje znanja i vještina te promiču razmjenu ideja i iskustava u učiteljskoj zajednici. Ministarstvo pogotovo podupire one inicijative koje se oslanjaju na primjenu novih tehnologija u nastavi i koje aktivnosti

AZOO: “Inicijativa članova Udruge (organiziranje Revije, predstavljanje stranica i nagrađivanje najboljih) pohvalna je i motivirajuća za učitelje koji na taj način razvijaju svoje profesionalne kompetencije stoga Agencija za odgoj i obrazovanje prihvaća stručno pokroviteljstvo Revije.“

Još uvijek nije kasno:

 Glasanje stručnog žirija počinje 20.08. 2012.

Jednostavno je, prijavite se na stranici Revija razrednih web stranica

 Proglašenje pobjednika je početkom rujna 2012.

https://sites.google.com/site/ revijawebstranica i napišite nekoliko rečenica o vašoj stranici.

Mi ćemo je posjetiti, slikati vašu naslovnicu i postaviti je na web stranicu. Omogućit ćemo drugima da čuju za vas, da vas posjete, da komentiraju i na kraju da glasaju za vas. Glasat će se putem društvenih mreža.


Stranica 2

https://sites.google.com/site/nas6razred/

E—magazin, 4.broj

Područna škola Topolovac Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Slučajno sam otkrila tečaj izrade web stranica koji su organizirale i provele učiteljice Dubravka Petković i Sandra Vuk, jako mi se svidjela cijela priča i tako sam napravila svoji stranicu. Bilo mi je potrebno nekih tjedan dana intenzivnijeg rada da odslušam i napravim sve zadatke. Za vrijeme rješavanja vježbi dobivala sam ideje koje sam pokušavala ostvariti i ubaciti na stranicu koja je još uvijek u izradi. Tečaj sam završila krajem školske godine tako da stranica sadrži više-manje samo rad mjeseca svibnja. Što je bilo najteže izraditi? Najteže mi je bilo snaći se na samoj stranici, gdje se što nalazi. Samo objavljivanje sadržaja nije nikakav problem. Najviše vremena oduzima priprema sadržaja, fotografija i filmova, a kad je to gotovo, ostalo je jednostavno.

E-informativka “Učenici vole kada im se radovi objave i izvan zidova učionice.” Učiteljica Antonija

Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Stranicu sam zamislila kao mjesto na kojemu ću objavljivati zanimljivosti iz škole, učeničke radove i uspjehe tijekom školske godine. Roditelji će biti informirani o događanjima u školi vezanim uz nastavu i školske aktivnosti svoje djece, izlete, obilježavanja značajnijih datuma/ dana, natjecanja i slično. Planirala sam i zabavni kutak u kojem će učenici pronaći mnoštvo edukativnih igara pomoću kojih će uvježbati neko gradivo ili ga ponoviti kod kuće. Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Odlučila sam prijaviti stranicu jer mi se ideja o smotri stranica čini jako dobrom i zanimljivom. Budući sam tek počela ploviti informatičkim vodama (jer mi to nije struka), nadam se da će mi to biti korisno iskustvo.

Učiteljice i učenici zajedno Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Sudjelovanje mojih učenika zasad je bilo samo na razini dogovaranja. Od sljedeće školske godine namjeravam ih aktivnije uključiti u rad na stranici. Moji učenici jako puno vremena provode pred računalima, zanima ih rad na računalu, upotreba web 2.0.alata i pretraživanje interneta. Sve što sami naprave jako vole vidjeti i na internetu jer time njihov rad dobiva jednu drugu dimenziju. Na informatici također puno rade s kolegicom i rado svoje znanje pokazuju u montažama filmova, web alatima i dr.


https://sites.google.com/site/rudeski2a/

E—magazin, 4.broj

Stranica 3

Predstavite stranicu Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu? Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Iziskivalo je to puno vremena jer sam glede toga bila potpuni početnik. Ali, sve što sam radila shvaćala sam kao igru i igrajući se učila i stvarala stranicu. Svakako će dobro doći i roditeljima za razgovor s djecom o vremenu provedenom u školi, za dobivanje informacija vezanih uz školske aktivnosti. Mogu je koristiti i svi ostali učenici jer na njoj se nalazi niz edukativnih igrica. Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Na stranici su ugrađene igrice koje učenicima omogućavaju ponavljanje obrađenog gradiva. Kako radim u produženom boravku nastojim pronaći neke sadržaje koji bi obitelj okupili u večernjim satima ili tijekom vikenda, dati roditeljima ideju za zajedničko druženje. Uvijek imam na umu da su boravkaši djeca koje roditelji vide tek na kraju dana, da su to djeca koja provode i deset sati izvan doma.

Revija razrednih stranica Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Mogu reći da sam ponosna na nju, koliko sam uspjela sve urediti i s estetske i sadržajne strane i uvijek mi je zadovoljstvo ponovno pročitati ili pogledati radove svojih učenika. Ponosna sam na njih. Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Sigurno. To je sjajan način povezivanja učitelja,učenika i roditelja. I ne samo njih - zamislite kad vaš učenik ode baki, djedu, teti, prijatelju i u mogućnosti im je ne samo pričati o svom radu u školi već to i pokazati otvaranjem naše stranice. Uz to, mnoge stvari koje napravim s učenicima mogu sačuvati za dulje vrijeme. Bit će sjajno kad će ti učenici u osmom razredu ponovno prelistati ove stranice i prisjetiti se svog drugog razreda i svoje učiteljice.

Zajedništvo učiteljice i učenika Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Zajednički su projekti uvijek dobrodošli za djecu — kreativcima da se istaknu, nesigurnima da ojačaju samopouzdanje, tihima da dođu do izražaja. Osim toga, slaganje materijala na stranicu podsjeća na slaganje fotografija u album, ili popunjavanje spomenara-učenici se emocionalno angažiraju, jača njihova povezanost.

”Razredne stranice su sjajan način povezivanja učitelja, učenika i roditelja.” Učiteljica Marina R.


Stranica 4.

https://sites.google.com/site/rajickibistrici/

E—magazin, 4. broj

Stranica bogata materijalima Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Ove školske godine dobila sam novu generaciju učenika i, vođena dobrim iskustvom, ponovo sam odlučila napraviti novu razrednu stranicu za svoje prvašiće. Najveći poticaj bio mi je činjenica da je razredna stranica poveznica između učenika, učitelja, roditelja i šire društvene zajednice. Učenici vole boraviti pred računalom, a to treba iskoristiti i u obrazovne svrhe. Naša razredna stranica koristi učenicima za vježbanje i ponavljanje gradiva. Roditeljima je to velika pomoć jer ne moraju sami izmišljati i pisati učenicima zadatke za vježbanje. Dosta mojih kolega koristi se nastavnim materijalima koje sam postavila na razrednu stranicu i kažu mi da je često posjećuju jer uvijek na njoj nađu nešto što im posluži u nastavnom radu. Puno učenika iz drugih škola rado posjećuje našu razrednu stranicu jer se na njoj nalazi puno interaktivnih kvizova u hot potatoesu, koje oni vole rješavati. “Vodim

računa o zaštiti djece na internetu i o tome ima dosta savjeta roditeljima.” Učiteljica Mira Č.

Rajićki bistrići Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Budući da ove školske godine imam prvi razred učenici nisu neposredno učestvovali u izradi stranice, ali u trećem i četvrtom razredu to imamo u planu. Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Važno je da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica jer su razredne stranice, prije svega, namijenjene baš njima. Osim toga, na taj način razvijaju informatičku pismenost, bez koje je nezamisliva njihova budućnost. Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Ove školske godine na stranicu sam stavljala sadržaje koji su učenicima zanimljivi i korisni, njihove likovne i literarne radove i slično. Iduće školske godine planiramo se više posvetiti WEB 2.0 alatima i nadam se da će učenici uživati u njihovoj izradi i postavljanju na našu razrednu stranicu .

Želim znati više 1 Na našoj razrednoj stranici predstavljen je naš projekt: IGROM DO ZNANJA i postavljen link za tečaj u CARNet Moodlu ŽELIM ZNATI VIŠE 1. U zabavnom učenju pridružila se i jedna djevojčica koja trenutačno živi u Gani, Lora Imbriovčan, koja je uz ŽELIM ZNATI VIŠE 1 u potpunosti svladala gradivo prvoga razreda po hrvatskom nastavnom planu i programu.


http://itapandza.weebly.com/

E—magazin, 4.broj

Stranica 5

Što vas je potaknulo Mostarski da izradite razrednu stranicu? Koliko vam je prvašići trebalo da izradite razrednu stranicu ? Uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja velika je novina kako za učitelje tako i za roditelje. Mnogo je zabluda u radu s djecom u prvom razredu devetogodišnjeg obrazovanja. Izradom web stranice razreda htjela sam roditeljima približiti djelić atmosfere u razredu. Upoznavanjem s našim svakodnevnim aktivnostima roditelji imaju teme za razgovor sa svojom djecom, upoznaju njihove prijatelje iz razreda i svi se polako pretvaramo u jednu veliku obitelj. Ideju za web stranicu imala sam još od izrade diplomskog rada kojem je tema bila „Web 2.0 i njegova primjena u nastavi“ a konačni poticaj bilo je članstvo u Facebook grupi Alati 2.0 u nastavi. Za izradu web stranice trebalo mi je jedna večer, dakle 2-3 sata. Najteže je bilo odabrati alat za izradu web stranice, a nakon odabira sve je poslije bilo prilično jednostavno. Naravno, rubrike sam dodavala naknadno kako sam primjećivala da je potrebno.

Svrha i cilj razredne stranice Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Kako su moji učenici tek završili prvi razred i u prosjeku imaju 7 godina, naša stranica je prvenstveno korisna roditeljima. Kad djeca budu starija postupno će se uključivati u izradu stranice i dodavanje sadržaja. Svrha stranice nije samo učenje i edukacija, nego bi tu trebalo biti i zabavnih sadržaja, interaktivne suradnje, odnosno online druženja s ciljem da se djecu usmjerava u istraživački rad na zabavan i zanimljiv način. Naša razredna stranica još je uvijek privatnog karaktera. Predstavljena je roditeljima i mojim kolegama u školi. Kako se još smatramo početnicima ovo nam je prvi izlazak u javnost. Smatram da se putem web stranice jača veza između škole i obitelji. Mnogi roditelji zbog radnih obveza ne stignu često otići na informacije u školu. Ako kasno dođu s posla djeca su već umorna i mnoga od njih zaborave što se taj dan događalo u školi. Putem web stranice dijete se podsjeti, a roditelj upozna sa školskim aktivnostima i eto teme za razgovore.

Prijava na Reviju dobiva regionalni karakter Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Mišljenja sam da svoj rad uvijek treba dijeliti s drugima. Prijavom na Reviju razrednih stranica nadam se da ću promovirati naš rad, potaknuti nekoga da uradi nešto slično i dobiti kakav savjet od iskusnijih kolega kako da unaprijedim svoj rad.

”Smatram da se putem web stranice jača veza između škole i obitelji.” Učiteljica Ita P.


Stranica 6.

https://sites.google.com/site/

E—magazin, 4. broj

Dodirni me pogledom Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Stranica je napravljena u Google Sites-u i može se pronaći putem tražilice upisivanjem naziva 'Dodirni me pogledom'. Također postoje i poveznice na mom Facebook profilu kao i na stranici cool-school.net gdje je objavljeno 50 mojih radova vezanih za odgoj i obrazovanje. Prema Google Analitycs-u web stranica Dodirni me pogledom imala je 8. svibnja ove godine rekordnih 688 posjeta u jednom danu. Inače, brojčanik na dnu stranice koji pokazuje broj otvaranja podstranica sam postavio kako bi se djeca, koja imaju računala kod kuće, mogla veseliti broju posjeta jer za njih je to jako važno. U razrednom odjelu je svega 18 učenika, od čega 4 učenika romske nacionalnosti koji nemaju niti struju kod kuće, a kamoli računala. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati učenici koji imaju računalo s pristupom internetu što znači da je velik broj posjeta našoj stranici došao 'sa strane'.

Cilj i svrha razredne stranice

“Na roditelje to također djeluje pozitivno tako da imam odličnu suradnju s njima te ih ovom prilikom pohvaljujem jer se aktivno odazivaju i rado uključuju u razredne projekte.”

Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Putem razredne stranice nastojim motivirati učenike na bolje učenje i ponašanje. Svaki mjesec izabiremo 'učenika mjeseca' koji onda dobiva simboličnu nagradu i svoje mjesto za slikovni profil na stranici. Na roditelje to također djeluje pozitivno tako da imam odličnu suradnju s njima te ih ovom prilikom pohvaljujem jer se aktivno odazivaju i rado uključuju u razredne projekte. Pazio sam da zastupljenost učenika bude približno jednaka tako da sam svima pružio mogućnost da se istakne i dobije svoje mjesto na stranici. Oni koji su slabiji u matematici su možda dobri sportaši, oni drugi su bolji u glazbenom, a oni treći se kreativno likovno izražavaju.

Priča se nastavlja... Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Vjerujem da hoću jer mi je to nekako 'u krvi'. Kad dođem kući odmah prebacim fotke s digitalca na računalo da vidim ima li materijala za stranicu tako da mogu reći da je razredna stranica redovito i pravovremeno osvježavana. Smatram da razredne stranice nisu uopće vrednovane i da se trud, zalaganje i nastojanja razrednika - administratora da na ovaj način motivira učenike i obogati nastavni proces ne cijeni nimalo. Velika je vjerojatnost da za naše razredne stranice uopće ne znaju oni koji bi to trebali znati, a ubuduće i preporučati te na kraju krajeva vrednovati.


UHURN Zvono Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono Školski prilaz 1, 10000 Zagreb mob: 098/1358-674 e-mail: udruga-zvono@net.hr

Urednica E magazina: Sandra Vuk Novinarke: Marica Jurec i Višnjica Šestak Kolegij: Dubravka Petković, Đurđica Krtanjek i Mirna Grbec.

Posjetite naše stranice: www.udruga-zvono.hr U ovim vrućim danima naše uredništvo je dobilo novog člana: Mirnu Grbec, koja nam poklanja

Online tečajevi Udruge Zvono

jednu pjesmu:

Sve o tečajevi saznajte na stranicama Udruge Zvono.

4 broj E magazina  

E magazin Revije razrednih stranica

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you