Page 1

UHURN Zvono Kolovoz 2012.

E—magazin, 3.broj

U ovom broju: 4.a Franje Serta, Bednja

2

Moćna devetka, Josipdol

3

Akavci 3.A, Zagreb

4

Učionica u zagrljaju mora. Makarska

5

Moj O razred, Ogulin

6

Udruga Zvono

7

Posebne zanimljivosti:  Revija traje od 10.05.2012.— 20.08.2012.  Glasanje publike počinje 15.08.2012.  Glasanje stručnog žirija počinje 20.08. 2012.  Proglašenje pobjednika je početkom rujna 2012.

Što sve možemo vidjeti, naučiti i primijeniti „listajući“ razredne stranice prijavljene na Reviju web stranica?

nam vizualizaciju projekata,

Razredna stranica izleta, izvanučionične nastave i

Individualnost i maštovitost u primjeni web dizajna. Stranice obiluju maštovitim logotipima od kojih je velika većina autorski rad. Sam dizajn stranica odaje nam sklonosti autora ka umjetničkom izričaju te unaprijed možemo krenuti u potragu za galerijom likovnih radova učenika čije pregledanje predstavlja pravo zadovoljstvo za posjetitelja. Mnoštvo literarnih radova učenika privući će pozornost na stvaralačke mogućnosti učenika ali i na kvalitetu rada učitelja na motivaciji na stvaralaštvo. Različiti oblici prezentacijskih alata omogućit će

još mnogo čega.

Spoznat ćete koliko su pojedine web lokacije pogodne za izradu razredne web stranice počevši od samog izgleda preko mogućnosti upravljanja web lokacijom: odabirom vrste stranica, upravljanje bočnom trakom, glavnim i sporednim sadržajima (rad na tekstu, umetanje fotografija, video zapisa, prezentacija i sl.). Kako i u koje svrhe autori koriste Web 2.0 alate i postavljaju ih na stranicu. Koriste li se alatima zaštite autorskih prava i kako su riješili pitanje otvorenosti stranice i sigurnosti na internetu. Iz Pogleda kroz prozor, srpanj 2012. Autorice: V.Šestak, S.Vuk

Još uvijek nije kasno: Jednostavno je, prijavite se na stranici Revija razrednih web stranica https://sites.google.com/site/ revijawebstranica i napišite nekoliko rečenica o vašoj stranici.

Mi ćemo je posjetiti, slikati vašu naslovnicu i postaviti je na web stranicu. Omogućit ćemo drugima da čuju za vas, da vas posjete, da komentiraju i na kraju da glasaju za vas.


Stranica 2

http://4abednja.wordpress.com/

E—magazin, 3.broj

Stranice 4. a OŠ Franje Serta Bednja Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Na izradu razredne stranice potakao me sam NPP. Naime, prilikom planiranja i programiranja nastavnih sadržaja hrvatskoga jezika za 4. razred, vezano uz temu Računalo, došla sam na ideju izrade razredne stranice. Kako nisam imala baš nikakvog informatičkog znanja o izradi web stranica, najprije sam malo eksperimentirala i učeći metodama pokušaja i pogrešaka odabrala Wordpress za svoju razrednu stranicu. Cijeli taj proces je, naravno, zahtijevao vrijeme pa je izrada stranice trajala gotovo mjesec dana.

I za učenike i za roditelje... Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Što je bilo najteže izraditi?

“Svakako da ću i dalje nastaviti s izradom razrednih stranica jer se to pokazalo i više nego korisnim i potrebnim.”

Razredna stranica služi za izvannastavnu komunikaciju s učenicima i njihovim roditeljima, a i svim ostalim učenicima. Sadržaji su namijenjeni učenicima za vježbanje, utvrđivanje i dodatni rad kod kuće. Tu su i učenički radovi u kojima su oni imali prigodu pokazati svoja prva informatička znanja. Roditeljima su namijenjene stranice u kojima mogu pronaći pedagoško – psihološke članke vezane uz odgoj djece te one informativne (vremenik pisanih provjera, kalendar školske godine, obavijesti o roditeljskim sastancima). Najzanimljivija je fotogalerija. Tu su se našle fotografije s izvanučionične nastave te likovni radovi učenika. Roditeljima su pomoću fotografija mogli steći kompletniju sliku školskog i izvanškolskog rada svoje djece. Posebno se korisnom fotogalerija pokazala za vrijeme boravka u Školi u prirodi kad su roditelji putem fotografija koje sam dnevno objavljivala, mogli imati uvid što im djeca rade i kako provode vrijeme tijekom te, za većinu, prve odvojenosti od roditelja. Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Učenici su sudjelovali u izradi stranice na način da su istu nadopunjavali svojim uradcima. Veću učeničku angažiranost nismo mogli osigurati jer smo se mogli služiti samo jednim računalom u školi. Sudjelovanje učenika u kreiranju stranice je važno zbog toga što i na taj način oni stječu znanja i uče se odgovornosti, a prije svega daje im osjećaj uvažavanja i njihova mišljenja. Značajno je porasla i motiviranost učenika u raznim područjima.

Revija razrednih stranica

Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Smatram da je potrebno popularizirati ovakav način komunikacije s učenicima i roditeljima te da će ova Revija potaknuti kolegice i kolege na izradu razrednih stranica. Podržavam sve aktivnosti koje Udruga Zvono poduzima. Potrebno je pokazati široj javnost što mi učitelji razredne nastave radimo na području IKT-a, pa tako i ja.


https://sites.google.com/site/mocnadevetka/

E—magazin, 3.broj

Stranica 3

“Moja devetka obožava svoju stranicu!” Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Cilj mi je bio da stranica bude pregledna , zanimljiva onima koji ju gledaju, korisna i da ne prijeđe granice dobrog ukusa. Često promijenim logo, boje i temu ili nešto dodam na početnu stranicu samo zato da si gledatelj postavi pitanje: “Što je to danas učiteljica napravila? Idemo pogledati!!!” Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Stranica je puna edukativnog , informativnog i zabavnog sadržaja s obzirom da intenzivno na njoj radimo tek od drugog polugodišta. S druge strane, ona i roditeljima pruža korisne informacije i uvid u ono što njihova djeca rade u školi kroz različite aktivnosti. Stranica također služi za ponavljanje i uvježbavanje određenog dijela gradiva na zanimljiv način.

Veseli prvaši Područne škole Tounj Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Ne na način da oni nešto stave na stranicu, ali imaju dosta prijedloga koji znaju biti odlični. Mojim fotoaparatom barataju bez poteškoća i spremno fotografiraju likovne radove, razredne panoe, situacije u razredu i sl. Učenike treba osposobiti za rad s računalom pogotovo one koji ga nemaju kod kuće. Treba im pokazati što je to Internet i kako kvalitetno na njemu provesti neko vrijeme. Isto tako, na ovaj se način nenametljivo pojačava povezanost između svih učenika u razredu. Jesu li u izradi sudjelovali i roditelji - koja je njihova uloga? Roditelj koji inače radi na računalu pokazao je volju i osvježio našu stranicu. Međutim, ne poznaju svi roditelji rad na računalu, a neki ga još i

Tečaj je “kriv”! Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Prije upisa na tečaj duže vrijeme sam pratila razredne stranice dostupne na Zbirci koje su mi izgledale kao izvrsna interakcija učitelja, učenika i roditelja na zanimljiv i moderan način. Nakon završetka tečaja, sve je počelo. Moja devetka obožava svoju stranicu, a i kod roditelja bilježimo pozitivne reakcije. Naime, važno je reći, da neki učenici i roditelji nisu u mogućnosti kod kuće pregledati stranicu jer nemaju Internet, no zato to pokušavamo nadoknaditi u školi na sveopće veselje cijelog razreda. Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Tečaj sam odradila u nekakva tri tjedna, jer sam i ja bila prvašić u cijeloj priči, a toliko je trajala i izrada stranice. Mogu reći da mi nije bilo lako mada je tečaj izvrsno zamišljen pa ga može završiti i onaj koji ima manje predznanja.

“Kad to radimo s ljubavlju i vidimo osmijeh na licima naših đaka, trud se isplati!”


Stranica 4

https://sites.google.com/site/kozaribokakavci/

E—magazin, 3.broj

AKAVCI - 3. A Koristite li razrednu stranicu kao posredan ili neposredan oblik rada s vašim učenicima? Na što ste posebno obratili pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Stranicu sam koristila za posredan rad s učenicima i roditeljima. Velika želja mi je da u učionici dobijemo internet priključak, kako bi moji mali akavci samostalno mogli unositi podatke na stranicu. Pazim da sadržaji koje stavljam na stranicu budu edukativni i zanimljivi, da pregledavanjem stranice roditelji dobiju uvid u način rada učenika i mene, te da nas sve to potiče na daljnji rad, istraživanje i uživanje u našim projektima, nastavi i izletima. Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Zbog nedostatka internet priključka u učionici učenici ne sudjeluju izravno u izradi stranice, ali zato svojim trudom i radom u provedbi raznih projekata i izradi raznih radova svesrdno učestvuju u njenoj izradi. Mislim da bi time poradila i na njihovom računalnom obrazovanju, te da bi bili još više motivirani za izradu sadržaja koji se prezentiraju na stranici kada bi ih mogli samostalno postaviti na stranicu i odabrati i koristiti web alate za njihovo “Velika želja mi je da u učionici dobijemo internet priključak, kako bi moji mali akavci samostalno mogli unositi podatke na stranicu.”

Revija Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Prijavila sam našu razrednu stranicu kako bi svi zainteresirani mogli pogledati što i kako rade veseli i znatiželjni učenici 3.a razreda, te kako bi i ja pregledavanjem ostalih prijavljenih stranica dobila nove ideje za izradu naše nove ovogodišnje stranice. Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Stranica koristi učenicima kao podsjetnik, ukoliko zaborave što imaju za zadaću, na njoj mogu naći i razne zabavne sadržaje koje koriste za vježbanje i igranje. Roditelji mogu vidjeti učeničke radove, pročitati informacije vezane za održavanje terenske nastave i nakon provedene TN mogu pogledati video uratke o provedbi iste,pročitati razne korisne obavijesti i savjete.

Kako je sve počelo? Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Prije dvije godine vidjela sam razredne stranice kolegica Sandre Vuk i Dubravke Petković koje su me oduševile ponuđenim sadržajima i motivirale na izradu naše razredne stranice. Uz njihovu svesrdnu pomoć to mi je i uspjelo. Što je bilo najteže izraditi? Uz stručno vodstvo Sandre i Dubravke nisam imala nikakvih većih poteškoća pri izradi stranice. Kada ''zapne'' tu je uvijek joker ''samo zovi''.


Stranica 5

https://sites.google.com/site/ucionicauzagrljajumora/

E—magazin, 3.broj

Učionica u zagrljaju mora Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Potaknula me ljubav prema informatici i web dizajnu, kao i želja napraviti nešto lijepo i korisno za učenike, roditelje i školu. Želja mi je bila predstaviti i našu učionicu s prekrasnim vrtom i pogledom na more. Ovo je bio jedan od načina zahvale roditeljima za sve što su učinili za mene. Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Posebnu pažnju sam posvetila dizajnu stranice. Jako mi je bilo važno kombinirati boje zaglavlja, bočne trake i same stranice. Vodila sam računa o izborniku,odabiru fotografija i preglednosti stranica i podstranica. Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Mislim da ste me VI potaknuli svojim komentarom na završnom ocjenjivanju stranice, kao i želja pogledati stranice, naučiti još više i zabaviti se.

“Veoma je važna edukacija rada na računalu i upoznavanje učenika sa svim mogućnostima i informacijama koje se mogu naći na internetu .”

Suradnja roditelja, učenika i škole

Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako?Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica?Jesu li u izradi sudjelovali i roditelji - koja je njihova uloga? Moji učenici su sudjelovali u izradi stranice svojim likovnim i literarnim radovima. Nisu imali dovoljno vremena za veće sudjelovanje. Mislim da je jako važno da učenici sudjeluju u stvaranju razredne stranice, jer se tako više uključuju u nastavni proces. Veoma je važna edukacija rada na računalu i upoznavanje učenika sa svim mogućnostima i informacijama koje se mogu naći na internetu, vodeći računa o privatnosti i zaštiti osobnih podataka. U izradi stranice na žalost nisu sudjelovali roditelji, iako je njihova uloga veoma važna. Suradnja roditelja i učitelja je preduvjet djetetova uspjeha. Roditelji mogu pomoći na način da ponude svoja znanja, umijeća, vrijeme i sredstva.

A dalje? Što je bilo najteže izraditi? Nisam imala poteškoća prilikom izrade. Video-upute su bile veoma jasne - hvala mentoricama!!! Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Razredne stranice ću i dalje nastaviti izrađivati, ali problem je što još uvijek nisam u stalnom radnom odnosu i ne znam hoću li ostati dalje raditi.


Stranica 6

https://sites.google.com/site/mojorazred/

E—magazin, 3.broj

Kako je sve počelo? Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Koliko vam je trebalo da

izradite razrednu stranicu ? S velikim zadovoljstvom nastojim sudjelovati u svakoj akciji UHURN-e Zvono. Osim što imam nemjerljivu korist u profesionalnom i osobnom životu, smatram to i svojim skromnim doprinosom izuzetno korisnim aktivnostima koje volonterski provodi ovaj vrijedni tim učiteljica RN. Veseli me činjenica da sve više kolega/ica u svom potpisu na internetu (Forumu RN, Facebooku …) ima poveznicu na web stranicu svog razreda. Velik je to korak za našu struku i ponosna sam što i sama sada mogu predstaviti razrednu stranicu koju sam prvenstveno zamislila kao pomoć u nastavi. Stranicu sam ozbiljnije počela raditi za vrijeme zimskih praznika, a aktivno smo ju počeli koristiti od veljače 2012. godine

Što je razredna stranica, čemu služi?

“Dakle, postoje naznake da bi web stranica https://sites.google.com/

u budućnosti mogla prerasti u jedan zajednički „razvojni projekt“ 2.O razreda, roditelja i učiteljice.” site/mojorazred/

Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Stranicu sam prvenstveno zamislila kao mjesto gdje će moji učenici moći pronaći interaktivne materijale koje smo koristili na nastavi te ih ponovno pregledati, učiti uz njih i sl. (REDOVITA NASTAVA na bočnom izborniku), te kao bazu raznih poveznica na odabrane stranice na kojima mogu proširivati svoja saznanja, sposobnosti i vještine. To je i mjesto gdje će biti postavljene smjernice za izradu samostalnih radova i sl. (npr. lektira). Zato je stranica na početku bila vrlo jednostavna, a sadržajno i „tehnički“ se proširivala u skladu s napretkom sposobnosti mojih učenika da ju koriste. Ovaj način rada polučio je izuzetne rezultate jer je posjećenost stranice od strane učenika i roditelja bila izuzetno dobra tako da su i učenici sami tražili svoj kutak u kojem će moći postaviti sadržaje koji im se sviđaju. Tako je nastala Svaštara i Računalna radionica . Velika posjećenost stranice, a naročito Info kutka od strane roditelja otvorila mi je mogućnost da to iskoristim otvaranjem Kutka za roditelje gdje bi im korisne informacije bile uvijek pri ruci i preko kojeg bismo mogli produbiti našu suradnju. Dakle, postoje naznake da bi web stranica https://sites.google.com/site/mojorazred/ u budućnosti mogla prerasti u jedan zajednički „razvojni projekt“ 2.O razreda, roditelja i učiteljice.

Nastavljamo i dalje. Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Obzirom da su mi i ovako jednostavno postavljene razredne web stranice neizmjerno obogatile nastavni proces i proširile mogućnosti učenja mojim učenicima vjerujem da će moj daljnji angažman rezultirati još višom kvalitetom nastave. Zato ću sa zadovoljstvom nastaviti s radom na izrađivanju stranica. Zahvaljujući video uputama koje nudi Web 2.0 u RN nadamo se da ćemo sljedeće godine svladati još neke alate kojima planiramo proraditi odabrane nastavne sadržaje 3. razreda te ih prezentirati na našoj razrednoj web stranici


UHURN Zvono Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono Školski prilaz 1, 10000 Zagreb mob: 098/1358-674 e-mail: udruga-zvono@net.hr

Urednica E magazina: Sandra Vuk Novinarke: Marica Jurec i Višnjica Šestak Kolegij: Dubravka Petković i Đurđica Krtanjek

Posjetite naše stranice: www.udruga-zvono.hr Najteže je probiti led. Krenuti u novu avanturu koju još drugi nisu isprobali. U ovom trenutku imamo 31 prijavljenu stranicu i polako iz lokalnih okvira prelazimo na regionalni dio (dvije stranice su izvan naše domovine). Pokazujemo otvorenog srca kako učitelji vole svoj posao, kako su sami spremni da ponesu titulu učitelja 21. stoljeća, kako imaju motiva, želje i kako lako usvajaju nove načine komunikacije… Mi smo tu da to prepoznamo i nagradimo. Mi smo tu da na tom putu pomognemo. S.Vuk

Online tečajevi Udruge Zvono Pri udruzi učitelja Zvono pokrenut je projekt Informatički online tečajevi za učitelje razredne nastave kao oblik neformalnog učenja.

Sustav Moodle odabrali smo zbog pristupačnosti učiteljima koji svi imaju pravo na AAI@Edu identitet, sigurnosti koju pruža Moodle sustav i educiranosti autora tečajeva u radu u

Oformljena je radna skupina Informatički tečajevi čiji članovi Moodle-u. sudjeluju u Prijavite se, od rujna imamo i izradi i vođenju online tečajeve u 4.tečaj…. LMS sustavu Moodle. Do sada su otvorena tri tečaja: Izrada nastavnih materijala, Upotreba MS PowerPointa i Izrada razredne web stranice.

Sve o tečajevi saznajte na stranicama Udruge Zvono.

3.broj E magazina  

Revija razrednih stranica 2012.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you