Page 1

UHURN Zvono

Srpanj 2012.

E—magazin, 2.broj

U ovom broju: Mravići—blog

2

Moj razred

3

Pričalice 3.b Crikvenica

4

Neretvanski gusari

5

Crtice iz male učionice

6

Udruga Zvono

7

Posebne zanimljivosti:  Revija traje od 10.05.2012.— 20.08.2012.  Glasanje publike počinje 15.08.2012.  Glasanje stručnog žirija počinje 20.08. 2012.  Proglašenje pobjednika je početkom rujna 2012.

Razredna stranica Prije izrade web stranice našeg razreda, suradnja učitelja i roditelja bila je, mogli bismo reći – tradicionalna. Informacije su se razmjenjivale pismeno ili usmeno, a roditelji su informacije o svom djetetu ponekad dobivali individualno a povremeno u manjim grupama ili zajedno za cijeli razred. Svi su roditelji 'informatički pismeni' pa su spremno prihvatili ideju o uvođenju informacijsko-komunikacijske tehnologije u našu međusobnu suradnju. Moja je namjera bila da primjenom informacijsko-komunikacijske tehnologije svi dosadašnji oblici suradnje opstanu (pismeno, usmeno, individualno, u velikim ili malim

grupama), ali i da se našoj međusobnoj suradnji doda nova kvaliteta. U odabiru informacijskokomunikacijske tehnologije (npr. mobitel, e-mailovi, web stranica i sl.) uzela sam u obzir već poznate prednosti i nedostatke njezine primjene. Prvo o čemu učitelji trebaju razmišljati ukoliko žele napraviti web stranicu svoga razreda, jest što žele da bude svrha te razredne stranice. Moj osnovni povod bio je kvalitetnija suradnja s roditeljima. Iz stručnog rada S.Vuk, predstavljenog na CUC 2011.

Još uvijek nije kasno: Jednostavno je, prijavite se na stranici Revija razrednih web stranica https://sites.google.com/site/ revijawebstranica i napišite nekoliko rečenica o vašoj stranici.

Mi ćemo je posjetiti, slikati vašu naslovnicu i postaviti je na web stranicu. Omogućit ćemo drugima da čuju za vas, da vas posjete, da komentiraju i na kraju da glasaju za vas.


Stranica 2

http://mravici.blog.hr/

E—magazin, 2.broj

Mravići blog vrijednih đaka Kako je sve započelo? Proces nastajanja razrednog bloga Mravići opisan je i predstavljen široj javnosti u izvještaju o akcijskom istraživanju pod naslovom "Razredni časopisi kao mogućnost poticanja stvaralaštva učenika" (pp 251-266) , kao jedan od članaka u zbornika radova međunarodne konferencije održane u Požegi od 28.-30.9. 2009. (/ Whitehead, J. / Bognar, B. / Perić Kraljik, M. / Munk, K. (ur.), Poticanje stvaralaštva u odgoju i obrazovanju: Knjiga radova – Priručnik za sadašnje i buduće učiteljice i učitelje Zagreb: Profil. Članak o procesu nastajanja bloga je također objavljen u međunarodnom internetskom časopisu Ejolts te se može pronaći na slijedećoj adresi http:// ejolts.net/files/journal/2/3/Gavran2(3).pdf Razredne stranice Moj razred objavljene su također na web stranici OŠ Julija Kempfa iz Požege http://osjkempfa-pozega.skole.hr/, te na internetskom portalu Lukin portal za djecu i obitelj na adresi http://www.pjesmicezadjecu.com/prijatelji/prijatelji-lukinogportala.html

Što su razredne stranice? Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu?Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? “Svrha web stranice Moj razred je da bude komunikacijska spona između roditelja, učenika i nastavnika.”

Budući da na internetu postoji mnoštvo servisa koji nude već gotove predloške za izradu web stranica te nije uopće potrebno poznavati rad u HTML-u, tehnički dio pokretanja web stranice nije bio nikakav problem i potrajao je tek nekoliko radnih dana. Naravno da sam koncepciju stranice već imao osmišljenu, kao i početne tekstualne, slikovne i video materijale već pripremljene. Pokretanje razrednog bloga bio je zahtjevniji proces jer su mogućnosti učenika prvog razreda s kojima sam krenuo u taj projekt dosta ograničene, tako da je taj proces bio postupan, a rad učenika na uređivanju bloga se razvijao onako kako su se razvijale i učeničke vještine i znanja uključujući i one koje se odnose na računalne vještine i znanja. Razredna stranica se može koristiti kao sredstvo komunikacije na više nivoa, ona može biti izvor podataka i informacija za sve zainteresirane, može poslužiti kao sredstvo poučavanja, može biti mjesto na kojemu zainteresirani, u prvom redu učenici mogu pronaći određene zabavne sadržaje i sl.

Revija razrednih stranica Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Internetske stranice sam prijavio na Reviju razrednih stranica želeći da do šire javnosti dođe što više informacija o aktivnostima koje se provode u mom razredu.


https://sites.google.com/site/mraviciprobno/

E—magazin, 2.broj

Stranica 3

Blog i razredna stranica Blog i razredna stranica jednog razreda, puno posla, zar ne? Nekoliko je razloga zbog kojih sam pokrenuo internetsku stranicu razreda, kao i učenički časopis, odnosno blog na internetu. Jedan od razloga je taj što sam svakako želio iskoristiti neke od mogućnosti koje nam današnja digitalna tehnologija pruža, a važne su za odgojno-obrazovni proces. Isto tako želio sam poboljšati komunikaciju na nekoliko različitih nivoa: između učitelja i roditelja, učitelja i učenika, učenika i učenika itd. Budući da sam i sam roditelj koji je imao djecu u školi uočio sam da su informacije koje roditelji dobivaju od svoje djece o aktivnostima koje se u školi odvijaju dosta površne i oskudne. Iako je život jednog prosječnog razreda u školi vrlo bogat različitim aktivnostima, informacije koje o procesima u razredu dolaze do šire zajednice su još rjeđe, oskudnije i tek povremene, pa čak i slučajne. Stoga je moja namjera bila da razredne stranice koje uređujem i učenički blog kojeg vode učenici budu zrcalo razrednog života u koje mogu zaviriti ne samo neposredno zainteresirani nego i svi drugi.

Učitelj kao voditelj, nositelj projekta i edukator... Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Posebnu pažnju posvećivao sam aktualnosti sadržaja nastojeći redovito ažurirati stranice tako da posjetitelji mogu imati aktualne informacije. Razredni blog učenici su također uređivali nastojeći pratiti zbivanja u razredu pazeći na aktualnost događaja objavljujući u prosjeku 2-3 posta tjedno. Kod učenika koji uređuju svoj blog bilo mi je jako važno da sva ona znanja i vještine koje učenici stječu u obrazovnom procesu koriste uređujući blog. Također, bilo mi je jako važno kod mojih učenika razvijati i kulturu ponašanja na internetu. Isto tako pazio sam na jednostavnost kretanja kroz sadržaje na stranici, čitljivost teksta, adekvatnu razlučivost fotografija, ujednačenost fonta te stilsku jednostavnost.

Suradnja roditelja, učenika i učitelja. Jako je važno da učenici samostalno uređuju svoje stranice jer se na taj način utječe na razvoj cijelog niza pozitivnih osobina učenika kao što su samostalnost, upornost, samoinicijativa, odgovornost, samopouzdanje. Isto tako uređivanje razrednih stranica je izuzetno dobro za razvoj kreativnosti učenika. U izradi moje web stranice roditelji nisu imali ulogu, ali kod uređivanja razrednog bloga bili su uključeni i pojedini roditelji u nekim aktivnostima. Tako je na primjer jedna majka koja je novinar po zanimanju održala učenicima predavanja u kojem je predstavila novinarsko zvanje, uputila učenike u neke osnovne novinarske forme te kako ih uklopiti u uređivanje bloga. Roditelji su bili uključeni i na način da su bili pozvani da daju svoje komentare na objavljene postove, tako da su učenici imali neposrednu povratnu informaciju na svoj objavljeni sadržaj.

“Kod učenika koji uređuju svoj blog bilo mi je jako važno da sva ona znanja i vještine koje učenici stječu u obrazovnom procesu koriste uređujući blog. Također, bilo mi je jako važno kod mojih učenika razvijati i kulturu ponašanja na internetu.”


Stranica 4

https://sites.google.com/site/pricalice/home

E—magazin, 2.broj

Pričalice 3. b Crikvenica Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Uvijek sam željela naučiti kako izraditi neku web stranicu. Kada sam saznala na forumu razredne nastave da počinje tečaj izrade web stranice, oduševila sam se što ću napokon nešto o tome naučiti. Naša razredna stranica se isključivo može koristiti kao komunikacija između mojih učenika, njihovih roditelja i mene kao njihove učiteljice. Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Posebnu pozornost pri izradi i postavljanju sadržaja na stranicu obratila sam na postavljanje fotografija likovnih uradaka. Željela sam staviti što više fotografija kako bi roditelji mogli vidjeti njihove likovne uratke kojima su uređivati našu učionicu.

Razred + učiteljica = razredna stranica Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? “Naša

razredna stranica se isključivo može koristiti kao komunikacija između mojih učenika, njihovih roditelja i mene kao njihove učiteljice.”

Moji učenici stalno sudjeluju u izradi stranice. Često se javljaju da su napisali neku priču i da bi voljeli da ju stavim na stranicu. Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Vrlo je važno da učenici sudjeluju u izradi razredne stranice jer je to dobra komunikacija učenik-učitelj-roditelj. Smatram da je dobro da učenici kod kuće pričaju s roditeljima što smo sve raditi tijekom dana ili tjedna i da im to pokažu na stranici. Učenici se vesele kad vide neki svoj likovni ili pisani uradak na web stranici.

Prijava na Reviju Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Odlučila sam prijaviti razrednu stranicu kako bih široj javnosti mogla pokazati trud mojih učenika bez kojih ova web stranica ne bi uspjela. Dakako da je ovo tek početak, uhodavanje. Revija razrednih stranica je dobar način učenja i pronalaženje novih ideja za izradu nove razredne stranice. Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Nastavit ću i dalje izrađivati razredne stranice. Tome se jako veselim.


Stranica 5

https://sites.google.com/site/neretvanskigusari/home

E—magazin, 2.broj

Upoznajmo Neretvanske gusare Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu? Na izradu Razredne web stranice potaknula me želja da roditeljima i učenicima omogućim što bolji uvid u svakodnevni rad razrednog odjela te da širu javnost upoznam s razrednim odjelom, školom i našim gradom. Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Za izradu stranice bilo mi je potrebno mjesec dana koliko je trajao tečaj. Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu? Što je bilo najteže izraditi? Posebnu pozornost pri izradi i postavljanju materijala na stranicu posvetila sam jednakosti učenika, tj. jednakom broju zastupljenosti radova svih učenika kako se ne bi neki učenik osjećao manje vrijednim.

Pošto sam imala izvrsnu mentoricu sve mi je bilo lako postaviti na stranicu i ovim putem joj od srca zahvaljujem.

I učenici sudjeluju Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako?

”Vrlo je važno da učenici sudjeluju u kreiranju web stranice jer potrebno je osposobiti učenike za medije.”

Moji učenici sudjeluju u izradi stranice na način da mi pomognu fotografirati likovne radove, izaberu najuspješnije fotografije s terenske nastave, rade kao novinari, izrađuju postere pomoću raznih alata i sl. Zašto je važno da učenici sudjeluju u stvaranju razrednih stranica? Vrlo je važno da učenici sudjeluju u kreiranju web stranice jer potrebno je osposobiti učenike za medije u smislu upoznavanja s izražajnim sredstvima, sudjelovanje u medijskim aktivnostima i stvaralaštvu, razvijanje komunikacije, socijalizacije te razumijevanje i vrednovanje medijskog stvaralaštva i medijskih aktivnosti.

Revija Zašto ste odlučili prijaviti vaš rad na Reviju razrednih stranica? Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Stranicu sam odlučila prijaviti na Reviju stranica kako bi zajedno s ostalim kolegicama s kojima sam bila na tečaju podijelila radost i zadovoljstvo što smo uspjele završiti tečaj i prezentirati ono što smo naučile. Na roditeljskom sastanku stranicu sam predstavila roditeljima, a namjeravam je prezentirati kolegicama i kolegama na idućem Aktivu RN kako bih ih potakla na izradu iste.


Stranica 6

https://sites.google.com/site/crticeizmaleucionice/

E—magazin, 2.broj

Crtice iz male učionice Što vas je potaknulo da izradite razrednu stranicu?Koliko vam je trebalo da izradite razrednu stranicu ? Svoju web stranicu sam zamislila kao e-informativku putem koje roditelji zajedno s djecom pregledavaju što se zanimljivo dešavalo u razredu : od likovnih i literarnih radova, zabilježenih projekata, terenskih nastava ili predstava, različitih obavijesti do zadataka i igrica koje služe učenicima za uvježbavanje gradiva. Nisam im htjela ponuditi svakodnevne obavijesti poput domaćih zadaća, jer sam željela kod učenika razviti samostalnost i vlastitu odgovornost prema radu. Tako sam ostavila mogućnost roditeljima i njihovoj djeci da komuniciraju na izravniji i osobniji način putem zajedničkih druženja i igre izvan škole. Gdje i kako se vaša razredna stranica može primijeniti, koristiti? Jedan od roditelja je dao ideju da napravimo grupu svog prvog razreda na Facebook-u . Ta mi se ideja nije svidjela iz mnogo razloga pa sam obećala da ću razmisliti o načinu komunikacije i predstavljanja rada naših učenika. Razrednu stranicu koristim kao posredan oblik rada.

Izrada jedne razredne stranice

“Svoju web stranicu sam zamislila kao einformativku putem koje roditelji zajedno s djecom pregledavaju što se zanimljivo dešavalo u razredu”

Na što ste posebno pazili u izradi i postavljanju sadržaja na stranicu?Što je bilo najteže izraditi? Učestvuju li vaši učenici u izradi stranica i kako? Pri izradi stranice sam poseban naglasak stavila na design stranice i njenu preglednost sa što manje teksta, a više vizualnog materijala. Najteže mi je bilo osmisliti vizualni identitet stranice, a nakon ideje, izrada je tekla jednostavno. Moji prvašići su još premali da bi sami izrađivali i sudjelovali u izradi stranice. Oni mi samo prišapnu što bi sve željeli vidjeti na stranici.

Zaštita učenika na Internetu Gdje se sve vaša razredna stranica može pronaći, jeste li je do sada predstavili u javnost? Stranica nije javna već se njoj pristupa preko veze, odnosno adrese i nema je u google tražilici. Time dodatno zaštićujem privatnost svojih učenika. Učenici mogu pregledavati stranicu i preko službene stranice naše škole http://osasenoe-zg.skole.hr/razredi/2011_1a gdje se logiraju svojom lozinkom koju su dobili od administratora škole. Jesu li u izradi sudjelovali i roditelji - koja je njihova uloga?Hoćete li nastaviti i dalje izrađivati razredne stranice? Jedan roditelj je snimio našu Božićnu priredbu i podijelio je na našoj stranici. Vjerujem da će se ubuduće više roditelja uključivati u izradu naših novih stranica. U pripremi je izrada Drugih crtica iz male učionice.


UHURN Zvono Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono Školski prilaz 1, 10000 Zagreb mob: 098/1358-674 e-mail: udruga-zvono@net.hr

Urednica E magazina: Sandra Vuk Novinarke: Marica Jurec i Višnjica Šestak Kolegij: Dubravka Petković i Đurđica Krtanjek

Posjetite naše stranice: www.udruga-zvono.hr Već prvi broj pokazao je veliki interes učitelja da sudjeluju, da nam približe svoje priče, da nam otvore vrata svog razreda… Uključite se i vi. Očekujemo vas. Danas ste upoznali nove izvrsne stranice ima ih još. Novi broj za 7 dana.

Online tečajevi Udruge Zvono Pri udruzi učitelja Zvono pokrenut je projekt Informatički online tečajevi za učitelje razredne nastave kao oblik neformalnog učenja.

Sustav Moodle odabrali smo zbog pristupačnosti učiteljima koji svi imaju pravo na AAI@Edu identitet, sigurnosti koju pruža Moodle sustav i educiranosti autora tečajeva u radu u

Oformljena je radna skupina Informatički tečajevi čiji članovi Moodle-u. sudjeluju u Prijavite se, od rujna imamo i izradi i vođenju online tečajeve u 4.tečaj…. LMS sustavu Moodle. Do sada su otvorena tri tečaja: Izrada nastavnih materijala, Upotreba MS PowerPointa i Izrada razredne web stranice.

Sve o tečajevi saznajte na stranicama Udruge Zvono.

E magazin, 2.broj  

Revija razrednih stranica 2.broj

E magazin, 2.broj  

Revija razrednih stranica 2.broj

Advertisement