Page 1

WWW.SANDRASTOKMANS.NL

INFO

Familie Documentaire Fotografie

SANDRA STOKMANS FOTOGRAFIE DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE DAY IN THE LIFE


Inhoud 01 Voorstellen 02 Wat is Documentaire fotografie

01

02

05 Wat is Day in the Life 20 Werkwijze 21 Pakketten

5

20

21

24 Producten

26 365 Daily Project 2017

24

26

Sandra Stokmans Fotografie 3603ER Maarssen +31-6-34770111 | info@sandrastokmans.nl www.sandrastokmans.nl 2018


ECHT IS PERFECT DIT BEN IK

SANDRA STOKMANS "Ik maak foto’s omdat ik graag verhalen vertel met beeld. En het gaat voor mij nog verder. Ik maak foto’s van mijn eigen gezin om ‘het’ niet te vergeten. Ik wil dat mijn kinderen zich hun jeugd herinneren. Hun vader. Hun grootouders. Hun ooms en tantes. Hun moeder. "

Ik ben Sandra en woon in een dorpje dicht bij Utrecht, samen met Michiel met wie ik twee heerlijke kinderen, Tom en Marie, heb. Ik specialiseer mij in reportage documentaire fotografie en portretfotografie voor zowel gezinnen als bedrijven, zoveel mogelijk fotograferend in een documentaire verhalend perspectief met natuurlijk licht. Ik zit wel eens aan tafel met mijn kinderen en dan denk ik: "van dit moment zullen nooit foto's gemaakt worden". Dat wij met z'n vieren aan tafel zitten te eten of spelletjes aan het spelen zijn. Gewoon zoals wij zijn en zoals wij altijd doen. Juist die herinneringen die je vormen en later zo dierbaar zijn. Ik hou ervan om gezinnen te portretteren, in welke samenstelling of fase van hun leven dan ook. In hun (natuurlijke) omgeving. De oprechtheid, spontaniteit, openheid en gekkigheid van kinderen vind ik leuk. De tederheid van moeder, het dollen van vader, zorgzaamheid van Oma, grapjes van Opa en het aandacht vragen van een huisdier (of andersom) vind ik mooi om te zien. "Ik wil graag tastbare visuele herinneringen geven zodat je die dagelijks dierbare momenten niet vergeet, maar onthoud, koestert, er trots op kunt zijn, en kunt bekijken en delen wanneer je maar wilt. Echt is beter dan perfect. Echt ís Perfect! SANDRA TO KM | 1 N OS M AD I CA N| S 2 4


WAT IS

DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE in tegenstelling tot lifestyle fotografie Kort gezegd verwijst documentaire fotografie naar de aanpak van het fotograferen van iets precies zoals het is zonder enige inmenging, aanwijzing of invloed van de fotograaf. Zelfs zo dat in bijvoorbeeld Day in the Life sessies een fotograaf geen gordijnen of lamellen open en dicht doet, de lampen aan en uit doet of objecten verschuift of uit het beeld haalt omdat dat wellicht een mooier, schoner beeld oplevert. Ook zal een foto in de bewerking niet veranderd worden in die zin dat er iets wordt weggepoetst. Je zult niet altijd aan een foto kunnen 'zien' of de foto gemaakt is gebruikmakend van de documentaire aanpak. Dat zullen alleen de fotograaf en de persoon(en) in kwestie weten. Bij documentaire familie fotografie gaat om het vastleggen van het moment zoals het zich ontvouwt, precies zoals je bent.

DE ECHTE MOMENTEN Het documenteren van de eerste dag dat je moeder of vader wordt. De doodgewone 'saaie' momenten (er gebeurt altijd wel iets grappigs of vertederends). Boodschappen doen. De tussen-in momenten. Van het vastleggen van het ochtendritueel met ontbijt, het aankleden, tot het avondritueel. Van je kinderen die opgroeien tot heerlijke jong volwassenen waar je trots op bent. Met alle emoties die daarmee gepaard gaan.

SANDRA STOKMANS

|

2


Jouw verhaal is prachtig. Momenten die je vandaag beleeft, zullen in de toekomst het mooiste cadeau zijn voor jou en voor je dierbaren.

SANDRA STOKMANS

|

3


VERSCHIL TUSSEN DOCUMENTAIRE EN LIFESTYLE

Bij lifestyle fotografie worden de momenten door de fotograaf gedirigeerd om precies dat spontane, openhartige moment vast te leggen. Gestileerd en (enigszins) geposeerd. Bij documentaire fotografie gaat het erom vast te leggen op beeld wat er gebeurt, zoals het gebeurt. Het is zoals het is. Ongeposeerd.

SANDRA STOKMANS

|

4


WAT IS

DAY IN THE LIFE Een Day in the Life is een vorm van familie fotografie alleen dan niet geposeerd. Documentaire fotografie van een gewone dag uit je leven.

DOCUMENTEREN VAN HET DAGELIJKSE. Het leven gaat toch om de dagelijkse momenten?

omdat alles continu verandert in een gezin.

De kleine meest echte dagelijkse momenten. De wonderlijkste momenten.

Dat is de reden waarom het documenteren van het alledaagse door middel van foto's mij happy maakt. Omdat ik iets doe wat er toe doet, nu, en later.

Ze gebeuren er tussen in, de tussen-in-momenten. Deze momenten zijn meest authentiek. De meest authentieke van je gezin. De momenten waar je kinderen het meest van leren, die ze het meest bijblijven. De momenten die hen vormt. Die hen de basis geeft waarop ze de rest van hun leven op vertrouwen. Juist die dagelijkse momenten die niet opvallen en je zo als vanzelfsprekend neemt. Die je wellicht vergeet

Wat als we nou uitsluitend foto's zouden nemen om ons echte leven te herinneren. Niet alleen om te delen op social media. Maar gewoon onze dagelijkse realiteit. Die dan een beetje rommelig is. Niet zo volmaakt. Gewoon ECHT, zoals het is. Foto's voor onszelf. Om op te hangen, neer te zetten of door heen te bladeren en om die manier alles te blijven herinneren later in het leven.

Deze vorm van fotografie heeft als enige vereiste dat je precies doet wat je altijd doet. Gewoon jezelf zijn. Het echte leven. In al zijn rust hectiek, gekke en liefdevolle momenten. SANDRA STOKMANS

|

5


LAAT ZE NIET AAN JE VOORBIJ GAAN!

DE KLEINE MEEST ÉCHTE DAGELIJKSE MOMENTEN. DE WONDERLIJKSTE MOMENTEN. ZE GEBEUREN ER TUSSEN IN, DE TUSSEN-IN-MOMENTEN. MOMENTEN DIE HET MEEST VORMEND ZIJN. SANDRA STOKMANS

|

6


Een Day in the Life kan een dag uit het leven vriendschapssessie (uitje met je beste vriend(in)) zijn, een dag uit het weekend, een mama- of papadag, een dag uit je zwangerschapsverlof, een dag met je ouders, een tienerkind met vrienden, een normale werkdag, een laatste werkdag, een dag met een dierbare wiens afscheid van het leven nadert...

Blijdschap om dat lang verwachte zwemdiploma, tong uit de mond vanwege de concentratie die nodig is om een taak te volbrengen, de inspanning op het gezicht tijdens een sportles of muziekles, het heerlijke kleine lijf(je) op je schoot of tegen je aan, de boosheid omdat iets niet gelijk lukt, de gefrustreerdheid om dat neefje die voor je voeten loopt. Verliefde stellen of gezinnen zonder kinderen en de manier waarop die hun leven inrichten en leven. Samen. Met elkaar. Met huisdieren wellicht. Een Opa en een Oma die voor hun kleinkinderen zorgen.

DIT ZIJN DE HERINNERINGEN DIE JE MEENEEMT, DIE JE KOESTERT EN WAAR JE LATER OP TERUGKIJKT.

Je ouders die hun gouden jubileum vieren. Een dierbare wiens situatie zo gaat veranderen dat je graag vastgelegd wilt hebben hoe het nu is. Of het vastleggen van het leven met een dierbare wiens afscheid van het leven nadert.

EEN FAMILIEREPORTAGE KAN NATUURLIJK OOK MET OPA EN OMA, WANT HOE BIJZONDER IS HET OM LATER EEN BEELDVERSLAG ALS HERINNERING TE HEBBEN MET JE KLEINKINDEREN OF VAN JE KINDEREN MET JE OUDERS. SANDRA STOKMANS

|

7


Echt is leuker dan Perfect. Echt is Perfect!

SANDRA STOKMANS

|

8


SANDRA STOKMANS

|

9


VASTLEGGEN VAN HET MOMENT Werner wilde zijn vrouw een geven: een reportage met haar ouders. Haar vader is alzheimer patiënt en wij zijn teruggegaan naar de plek waar hij en zijn vrouw 50 jaar geleden trouwfoto’s gemaakt hebben. Met hen maakte ik een Documentaire fotoreportage.

Werner

bijzonder verjaardagscadeau

"Tijdens de reportage kwamen vele herinneringen boven bij mijn schoonouders, deze zijn op een prachtige wijze vastgelegd."

MEENEMEN NAAR MOMENT Ik neem je mee naar juist die dagelijkse momenten die niet

Bernadette

opvallen, die zo snel vergeten zijn door de hectiek van alledag. Voor kleine kinderen zullen dat momenten zijn die ze zich nooit zullen herinneren. Denk aan 3 generaties. Door de foto’s weten ze dat het gebeurd is en krijgen de verhalen van hun ouders een gezicht, krijgen ze kleur. Het bijzondere in het gewone. Dat wat je vormt. Daar maak ik de Day in the Life reportages voor.

"Ik ben er stil van." SANDRA STOKMANS

|

10


GA NAAR HET FILMPJE SANDRA STOKMANS

|

11


GA NAAR HET FILMPJE SANDRA STOKMANS

|

12


HERBELEVEN MOMENT Met mijn foto’s kun je die momenten herbeleven. Zo kun je steeds weer het moment oproepen. En de beleving met ook moge zijn, opnieuw ervaren.

Jin

de emotie, welke emotie dat dan

"Het gevoel was direct weer daar bij het zien van het resultaat. Voor mij zal dit een levenslang cadeautje zijn om door de jaren heen weer uit de kast te pakken. Dank je wel!!""

UITVERGROTEN VAN KLEIN NAAR GROOT Het begint vaak met het

Daphne

grotere verhaal. Dan gaat het om de kleine momenten. Dit is eigenlijk wat mij als fotografe het meest typeert. Ik heb oog voor die bijzondere details. En door die details uit te vergroten leg ik de emoties, gevoelens of sfeer vast van het moment.

"Ik wist helemaal niet dat hij dĂĄt aan het doen was!" SANDRA STOKMANS

|

13


GA NAAR HET FILMPJE

SANDRA STOKMANS

|

14


GA NAAR HET FILMPJE

SANDRA STOKMANS

|

15


Marjolijn

"En ik sta er zelf eindelijk ook eens op!"

TROTS VOELEN & DELEN VAN MOMENT De maximale beloning is dan dat bij het zien van die beelden, je de trots voelt en geraakt bent. Z o a l s D a p h n e , l a a t s t z e i “ ik ben zoooo

trots op mijn gezin! ” . En dat je die trots dan ook kunt delen, hoe en wanneer je dit wilt! E n S h a r o n “ Wat een liefde stralen die

foto's uit. Ik ben er zo blij mee! Ik heb het filmpje al 5x bekeken, wil het wel met iedereen delen. ” SANDRA STOKMANS

|

16


GA NAAR HET FILMPJE SANDRA STOKMANS

|

17


"Jouw beelden gaan voorbij het visuele, waar beelden ook verhalen laten zien, fantasie prikkelen of uitnodigen tot interesse en nieuwsgierigheid."

SANDRA STOKMANS

|

18


SANDRA STOKMANS

|

19


WERKWIJZE

BINNEN EEN UUR MINDER BEWUST VAN CAMERA Ik volg je gedurende de dag terwijl je je dagelijkse activiteiten ondernemen. Als ik binnenkom zal ik even de tijd nemen om kennis te maken met jullie. Kinderen hebben deze tijd nodig om vertrouwen te krijgen. Ik begeef mij op de achtergrond, alleen zal ook contact blijven maken. Als ik dat niet doe, wordt het namelijk zo'n 'ding'. Het is belangrijk dat je voelt dat ik onderdeel ben van het geheel en mij toegang geeft tot je bezigheden. Ik ben niet te aanwezig. Je gelooft het misschien niet maar het is echt waar: binnen een uur ben je minder bewust van de camera.

Thomas "ik merkte dat binnen twintig minuten ik eraan gewend was dat je er was. Ik merkte het trouwens ook aan de rest van het gezin."

Daphne "Wij twijfelde een beetje over het punt dat er iemand een hĂŠle dag "een soort" van om je heen hangt. Echter wat was het gaaf. Als gezin hebben wij de hele dag van begin tot eind kunnen doen wat we ĂĄltijd doen. Sandra was er, echter daar merk je niets van. Met als resultaat dat de foto's precies weergeven wie we zijn, wat we doen met alle emoties en gevoelens die daarbij langs komen. Blij, boos, verdrietig maar ook energiek, grappig, rust, liefde, sportief en nog veel meer.

SANDRA STOKMANS

|

20


VOORBEREIDING … Zoals het is

1

Door de manier waarop ik met je werk wordt mijn aanwezigheid minder tastbaar. Binnen een uur zal je minder bewust zijn van de camera. Ik neem deel in de gesprekken, vraag eens wat, en word zo een onderdeel van je dag.

Huis

2

Ik zal in het huis niets verschuiven of veranderen. Daarom is het wel te adviseren om het huis (een beetje) op te ruimen. Dit zodat de aandacht naar je verhaal gaat en niet naar een rommelige achtergrond. Maar wellicht is dit het verhaal en dan is het prima, het gaat tenslotte om het vastleggen van de emoties en gevoelens.

Licht

3

Ik werk met het licht dat er is. Ik zal zelf geen lichten aan of uit zetten. Als je dat wel doet dan is dat natuurlijk prima. Ik zal ook geen flitser gebruiken.

Gedrag

4

5

6

Maak je vooral niet druk om het gedrag van je kinderen. Laat ze lekker hun gang gaan zoals ze altijd doen. Ik ben er om juist die dagelijkse momenten, ook al zijn ze soms niet zo gezellig, te documenteren.

Activiteiten Het is wel aan te raden met oudere kinderen om één of twee activiteiten te hebben waar het hele gezin aan mee kan doen of bij betrokken is.

... Fotograferen / Filmen is wachten, kijken, anticiperen op iets wat gaat gebeuren. Dat is documentaire familie fotografie, dat is fotojournalistiek.

SANDRA STOKMANS

|

21


Er kan gespreid betaald worden. Je hoeft dus niet het bedrag in één keer neer te leggen.

PAKKETTEN Jaar uit je leven

Dag uit je leven

½ Dag uit je leven

Moment uit je leven

Jaarabonnement

16 uur

8 uur

4 uur

2 uur

Korting van € 300 op een fotoalbum, of andere fotoproduct

Korting van € 200 op een fotoalbum, of andere fotoproduct

Korting van € 100 op een fotoalbum, of andere fotoproduct

Korting van € 50 op een fotoalbum, of andere fotoproduct

Alle gebruikte foto's in fotoalbum krijg je ook digitaal (printformaat 20x30cm)

Alle gebruikte foto's in fotoalbum krijg je ook digitaal (printformaat 20x30cm)

Alle gebruikte foto's in fotoalbum krijg je ook digitaal (printformaat 13x18cm).

Alle gebruikte foto's in fotoalbum krijg je ook digitaal (printformaat 13x18cm).

Slideshow

Slideshow

Slideshow

Slideshow

€ 2495,00

€ 1200,00

€ 650,00

€ 400,00

Super leuk!! Sluit een Year in the Life abonnement af! Heb je wellicht meerdere momenten waarop je het dagelijkse leven gefotografeerd wilt hebben alleen het lukt of gebeurt niet allemaal op één dag, zoals bezoek Opa en Oma, sportles of muziekles, een verjaardag of een moment met je ouders of met je beste vriend(in), of je kind met zijn/haar vriendjes/innetjes

Voorwaarden Jaar gaat in bij de eerste sessie. Minimaal 2 uur per keer. 6 tot 8 momenten in het jaar. 16 uur fotograferen in totaal (ca 40 uur werktijd voor mij). Minimaal 1x een 1/2 day in the life, om echt je dagelijkse dag vast te leggen. € 300 cadeaubon om aan producten, zoals een fotoalbum, te besteden

NAAR DE YEAR IN THE LIFE FILM Betalingsregeling mogelijk: er kan gespreid betaald worden voorafgaand aan de Day/Year in the Life sessie. Je hoeft dus niet het bedrag in één keer neer te leggen. Bij elk pakket geldt dat zodra de aanbetaling gedaan is, de Day in the Life gereserveerd is. SANDRA STOKMANS

|

22


AANVULLENDE INFORMATIE Bij meerdere gezinnen komt er een extra 200-300 euro bij afhankelijk van hoeveel extra gezinnen het zijn. Er worden namelijk bijna 2x zoveel foto's gemaakt bij zo'n gelegenheid dus het werk is dan navenant zoveel. De kosten van een fotosessie houden het volgende in: opnamekosten op locatie, selectie&bewerking, mijn kennis en kunde, mijn creativiteit en eigen (bewerkings)stijl, én reistijd. En niet te vergeten het investeren in materiaal, zoals natuurlijk mijn fotoapparatuur maar ook softwareprogramma's en hardware zoals een NAS-server voor het bewaren van alle gemaakte foto's. Alle prijzen zijn inclusief BTW en bewerking. Bewerking is 50%-65% van de totale tijd. Eén uur fotograferen houdt in naast het fotograferen ook één uur selecteren én bewerken. Alle kleurgarantie valt weg als het niet bij een professionele vaklab geprint wordt. Wanneer de reistijd meer dan 1,5 uur enkele reis bedraagt zal reistijd gerekend worden á €55 per uur. Daar zitten dan de reiskosten bij in.

PRINT LICENTIE EN COPYRIGHT Digitale prints zijn voorzien van een Creative Commons licentie waarmee je kunt afdrukken en de foto's kunt delen. Copyright blijft bij mij. Ik zal waarschijnlijk een aantal foto's voor publicitaire doeleinden gebruiken, voor verkrijgen nieuw werk, tenzij anders tijdens het boeken van de sessie is overeengekomen.

SANDRA STOKMANS

|

23


PRODUCTEN DE PRACHTIGE BEELDEN ZIEN ER GEWELDIG UIT IN DIT PROFESSIONEEL HANDGEBONDEN ALBUM OF HANGEND OP DE MUUR!

GA NAAR HET FILMPJE

DE PRACHTIGE BEELDEN VERTELLEN JOUW VERHAAL. Mijn hoop voor deze beelden is dat je er jaar na jaar van kunt genieten, ze laat zien bij familie bijeenkomsten, wanneer je kind gaat trouwen of wanneer je je eenvoudig nostalgisch voelt naar de jeugd van je kinderen. Ik hoop dat je dit verhaal kunt doorgeven als een stukje van je familiegeschiedenis, generatie na generatie om te worden gedeeld lang nadat we weg zijn.

EEN ALBUM IS DE MOOISTE MANIER OM JE LEVENSVERHAAL DOOR TE GEVEN AAN DE KOMENDE GENERATIES! © Sandra Stokmans Fotografie - Vraag naar de producten prijslijst. De prijzen kunnen op elk moment gewijzigd worden.

SANDRA STOKMANS

|

24


Ik maak foto’s omdat ik graag verhalen vertel met beeld. Een visueel beeld voor jou. Een visuele herinnering voor diegenen die het zich misschien niet meer kunnen herinneren. Een blijvende herinnering van dierbare -dagelijkse- momenten.

JOUW VERHAAL IS PRACHTIG, LATEN WIJ DIE GAAN VERTELLEN SANDRA STOKMANS

|

25


GA NAAR DE REST VAN MIJN 365 DAILY PROJECT OP FLICKR SANDRA STOKMANS

|

26


vastleggen van het leven zoals het is

SANDRA STOKMANS

|

27

Sandra Stokmans Fotografie: Familie Documentaire Fotografie Informatie Magazine  

Welkom bij Sandra Stokmans Fotografie. Dit is het informatie magazine over familie documentaire fotografie. Het vastleggen van het leven zoa...

Sandra Stokmans Fotografie: Familie Documentaire Fotografie Informatie Magazine  

Welkom bij Sandra Stokmans Fotografie. Dit is het informatie magazine over familie documentaire fotografie. Het vastleggen van het leven zoa...

Advertisement