Page 30

Inspire

Exakt tre månader tidigare beslutade jag mig för att exjobba i ett utvecklingsland tillsammans med en KTH-kollega. I ärlighetens namn hade jag tänk mig något i stil med ”vintour i Sydafrika” innan jag tog första handledarmötet. Vår handledare övertalade oss utan vidare att tre månader i södra Rwanda var lämpligare, och inom två månader hade vi visum, biljetter, vaccinationer, samt förstudie iordning och satt på ett plan mot Afrika! Rwanda är en inlandsstat som till ytan är ungefär lika stort som Småland, fast med tio miljoner invånare. Trots trängseln är det ett slående vackert land. 30 Rwanda består till stor del av regnskogsbeväxta kullar, mellan 200m-1000m höga, vilket medför otroliga landskapsutsikter och bra möjligheter till äventyr av olika slag. Landets ledare har insett att ekoturism har potential att bli landets viktigaste exportvara, och jobbar hårt med att bevara naturen. Det är det enda landet i världen där plastpåsar är förbjudna, och tre rejäla naturreservat är hem till allt från utrotningshotade “Processen att hjälpa dessa gorillor till glada studenter få tillgång till och kunskap flodhästar.

inom toppmodern IT-infrastruktur är definitivt den mest belönande upplevelsen jag tagit del av under min studietid på KTH”

Det är väldigt lätt att resa runt i landet med kollektivtrafik. Budgetalternativet är att åka Matatu, alltså minibuss. Dessa har inga tidtabeller, eller hållplatser för den delen. Man väntar längs vägen tills en minibuss med en ledig plats kör förbi, hoppar på, och ropar man när man vill gå av. Det går

bra att ta med packning om man betalar dubbelt, och detta utnyttjas till fullo. Jag fick åka med allt från höns till båtmotorer bredvid mig. Den största risken med att åka Matatu är att du (eller speciellt killen bakom dig) blir åksjuk, då vägarna inte precis är raka. För längre sträckor kan man också ta post-bussen som är bekvämare, fast stannar och levererar paket till alla byar på vägen. Landets största företag är Bralirwa, som ansvarar för att brygga öl till Rwanda och Kongo. Min personliga favoritprodukt var ”Turbo King”, som smakar ungefär som julöl i Sverige. Lokalbefolkningen brygger också bananöl, vilket är ganska gott! Afrikas svar på potatis heter Cassava och blev del av vår baskost under besöket. Ordentlig tillagning är viktig, då den råa växten innehåller höga halter cyanid. För köttälskare är det grillspett av get som gäller. Att försöka driva ett professionellt projekt i Afrika är inte lätt, men som tur är har Rwanda gjort enorma framsteg med att rensa bort korruption och onödig byråkrati. Tack vare hjälp från lite lokala kontakter hade vi i princip inga problem att samarbeta med landets myndigheter och företag. Rent praktisk är den största kulturskillnaden respekten för tid och deadlines. Saker blir ”klara när dom är klara”, och det går i oftast inte att skynda på saker. Troligtvis grundar sig denna inställning till att så mycket oväntade saker kan hända (strömavbrott, monsunregn i några dagar, apor som skäl ditt USB-minne). Mot slutet på vår resa var vi knappt bättre än lokalbefolkningen på att följa upp på tider och deadlines!

Project Destination  
Project Destination  
Advertisement