Page 1

La desigualtat de sexe en distintes èpoques Avui tenim ací dues entrevistes, entre les quals voreu contrastos, sobretot per la diferència d’edat i caràcter, ja que anem a entrevistar a una persona major com un iaio, Juan, i a una estudiant d’universitat que te 20 anys,Maria, la cosina d’Andrea. Anem a parlar de les desigualtats de gènere a partir de l’any 1951. Juan ens parlarà de la seua època de joventut, de com es tractava a les dones, i l’estudiant ens parlarà del dia a dia d’ara, de les desigualtats que encara sofreixen les dones. Entrevistadora: Ens pots explicar les desigualtats de sexe en general de la teua època? J: A aquella època hi havien moltes desigualtats, ja que la dona acabava d’entrar a ser part del món laboral, per exemple, les dones havien de treballar mentre que els homes estaven a la guerra, i encara així es posaven a treballar quan havien acabat de criar als fills o eren majors d’edat; i si no en tenien, es posaven a treballar quan acabaven els seus estudis. M: Doncs jo pense que hem avançat cap a davant des del segle vint, ja que en aquella època estaven mal vistes moltes coses a les dones. Per altra part encara falten per pol·lir uns assumptes com, per exemple, la nòmina de les dones que sempre, o quasi sempre, sol ser més baixa a la dels homes. Encara hi ha molts aspectes per perfeccionar en quant al tema de les desigualtats de sexe. Entrevistadora: Ens podries explicar les prohibicions o les obligacions que tenen les dones de la teua època? J: Doncs, en aquella època, a les dones estava mal vist, per exemple, que portaren pantalons, o que manaren sobre els homes, havien de fer quasi tot els que el digueren els homes. M: Durant el dia a dia de les dones pense que no tenen ninguna obligació a Espanya com les que tenien abans: com anar sempre amb vestit o falda, o cobrar molt menys que els homes, etc. A dies d’ara pense que si, algunes desigualtats hi ha i prohibicions també però es incomparable a l’època del franquisme i la postguerra.

Entrevistadora: Com vius o visqueres les desigualtats a Espanya? J: Dons jo, al ser un home, podria dir que no vaig viure ninguna desigualtat a aquella època, encara que vaig vore com moltes dones les vivien dia si dia també.


M: Doncs jo no visc ninguna desigualtat, clar que sempre els homes trauran els seu punt masclista i diran alguna cosa com “ tu hauries d’estar netejant en casa” o coses així però són poques les vegades que he escoltat comentaris d’aquesta classe. Entrevistadora: Com és o era l’estereotip de dona? J: L’estereotip de dona era d’una dona dolça, intel·ligent, ama de casa, netejadora, cuida fills i que sempre es preocupava per mantindre la casa en perfectes condicions per tindre al marit content. M: A dies d’ara l’estereotip de dona és pot veure des del punt dels homes, que és el de dona fluixa que deuria de fer-ho tot i guardar temps per a ells, i també el punt de vista de les dones que es veuen com a dones lluitadores, fortes, intel·ligents i que ho poden traure tot endavant. Clar està que alguns homes, i estic orgullosa de dir que més que abans, també tenen un punt de vista feminista de dona lluitadora.

Com a conclusió, podem apreciar la desigualtat de gènere que hi havia en aquella època. Al llarg del temps hem anat evolucionant però encara queden coses per millorar.

Entrevista d'ètica  

diferència de gènere

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you