Page 14

OVERBLIK LASTBILTEKNIK Af John Larsen

NÅR BREMSERNE SVIGTER Er der noget man selv kan gøre for at optimere bremserne? DTL Magasinet har spurgt en ekspert

SKO ARKIVFOTO: BE

På baggrund af den senere tids debat og pressetummel om de tunge køretøjers bremseevne eller mangel på samme har DTL Magasinet sat tekniker og bremseekspert Michael Jensen til at svare på spørgsmålet: Er der noget, man som vognmand kan gøre for at få mere effektive bremser? Og uden at kostbare dele på køretøjet skal udskiftes? Michael Jensen er teknisk chef hos Besko A/S, en del af BPW-koncernen der har netop aksler som kerneproduktet. Han har tidligere været ansat som tekniker ved både Europart og Wabco, så han har i mange år arbejdet med netop bremser og bremseoptimering.

Teknisk chef Michael Jensen, Besko A/S: »En dag om ugen bør man deaktivére motorbremse og andre bremsesystemer og i stedet bruge hjulbremsen for at få temperatur og slid på bremsebelægning og skiver/tromler. Det er med til at holde glaserede belægninger væk på påhængskøretøjet.

14

DTL magasinet

Branchen oplever, at rigtigt mange påhængskøretøjer optræder i bremsestatistikkerne med fejl. Og mange oplever også, at bremsebelægninger med mere bliver glaseret uden dog at være slidt særlig langt ned og derfor skal udskiftes, så bremserne igen bliver helt effektive. Tre hovedområder Er der noget, man kan gøre ved det uden, at man som ejer skal til at montere andre bremsedele på køretøjets aksler? Michaels Jensens svar: ”Grundlæggende er der tre hovedområder, som har stor indflydelse på påhængskøretøjets bremsepræstation. 1. Kørselsmønster: Ingen tvivl om at økonomikørsel er godt for både miljø og driftsøkonomien, men en dag om ugen kan det være en stor fordel for påhængskøretøjets bremser, at man deaktiverer motorbremse og andre tilsvarende bremsesystemer for at bruge hjulbremsen - og derved at få temperatur og slid på bremsebelægning samt på skiver/tromler. Det kan medvirke til at holde den glaserede belægning væk. 2. Vedligehold: At dette udføres jævnfør akselfabrikantens forskrifter og intervaller. Et påhængskøretøj kan ofte hente op mod 10 procent bremseeffekt blot ved, at alle mekaniske dele er justeret, smurt og fri for slid. 3. Godkendelseserklæringen: Bag et hvert påhængskøretøj ligger en godkendelse af køretøjet, og en af hjørnestenene for denne godkendelse er selve bremseberegningen. Bremseberegningen giver udtryk for, hvordan trykluftventilerne skal indstilles på det enkelte køretøj, alt efter dimensionerne på hjulbremsen, størrelsen på membrancylinderne, tyngdepunktshøjde, akselafstand, totalvægt, mm.

Vognmanden kan gøre flere ting for at undgå situationer som denne.

At sikre disse data fra bremseberegningen er indlagt i EBS styreenheden eller på et ABS system, og at både foriling og ALB data er korrekt justeret i forhold til bremseberegningen og den danske godkendelse.” Indkøb af nyt materiel Spørgsmål: Er der noget man bør fokusere på, når man køber nyt materiel fx en ny trailer eller en ny påhængsvogn? Michael Jensens svar: ”Ja, der er flere ting at tage hensyn til, når man tænker på optimering af bremsesystemet på påhængskøretøjer. Et godt udgangspunkt er at vælge nogle aksler af et anerkendt fabrikat, hvor producenten af køretøjet og efterfølgende brugeren af køretøjet har mulighed for at søge bistand, hvis der skulle opstå udfordringer med føromtalte. Bremse optimering Eksempelvis har man hos BPW gennem mange år samlet informationer fra de forskellige markeder – også det danske, hvor vores hotline har bidraget til de nuværende anbefalinger inden for bremseoptimeringer. Hos BPW har man med disse informationer udarbejdet en vejledning til brug for producenter og ingeniører, som laver bremseberegninger.

JANUAR 2018

DTL Magasinet 1/2018  

DTL Magasinet 1/2018

DTL Magasinet 1/2018  

DTL Magasinet 1/2018

Advertisement