Page 1

Ryerson Student Learning Center

image

Angela Cameron

a Kaleidoscope

Ryerson is a Kaleidoscope of global student communities and international learning.

Ava Moshaver Sanchali Roy Chowdhuri


The Kaleidoscope


Site Context Jarvis

Factors: -Formal movement into Ryerson campus -Approach from Younge St -Pedestrian nature of Gould St -Bridging the Urban scape with the internal scape -Advantage of connecting to new bldg on adjacent site for TTC connection -Location of O’Keefe st as service road

Church St

Dundas St East

Gould St

Kerr Hall Green

Devonian Square

Kerr Hall West

Victoria St Library Dundas Square

O’ Keefe St

SLC

aton Eaton Center Dundas St West

Edward St

Younge St

Elm St

Gerrard St

Kerr Hall East


Ryerson Campus. Student Learning Center as Gateway to campus

Masterplan Approach

Jarvis

Factors: -Formal movement into Ryerson campus -Approach from Younge St -Pedestrian nature of Gould St -Bridging the Urban scape with the internal scape -Advantage of connecting to new bldg on adjacent site for TTC connection -Location of O’Keefe st as service road

Church St Kerr Hall East

Kerr Hall West

Dundas St East

Gould St

Kerr Hall Green

Devonian Square Victoria St

Library Dundas S Square

O’ Keefe St

SLC

Eaton Eaton C Center Dundas St West

Edward St

Younge St

Elm St

Gerrard St

Ryerson Campus Axial approach to Campus


Masterplan Approach

Ryerson Campus. Student Learning Center as Gateway to campus Factors: -Formal movement into Ryerson campus -Approach from Younge St -Pedestrian nature of Gould St -Bridging the Urban scape with the internal scape -Advantage of connecting to new bldg on adjacent site for TTC connection -Location of O’Keefe st as service road


Plan

Ground


Masterplan Approach

Ryerson Campus. Student Learning Center as Gateway to campus

Factors: -Formal movement into Ryerson campus -Approach from Younge St -Pedestrian nature of Gould St -Bridging the Urban scape with the internal scape -Advantage of connecting to new bldg on adjacent site for TTC connection -Location of O’Keefe st as service road


Plan

A texture of Planes, levels,visual connectios

First


Plan

A texture of Planes, levels,visual connectios

Second


Programme reflects onto building mass • Ryerson is a Kaleidoscope of global students and international learning • Teaching methods follow a transparent an interactive policy • Building Skin treated as a Projection of Volumes and reflection of internal functions

Collaborative Spaces as a Kaleidoscopic Mesh

The Element of the Ramp Provides Scope for uninterrupted Collaborative Activities

The Language of the Collaborative Kaleidoscope in the Internal Space extends out on to the External Facade


Programme reflects onto building mass Afloat In the Process of design,the floating effects of different elements have been investigated. These elements are not touching the ground , they are suspended.

The Language of the Collaborative Kaleidoscope in the Internal Space extends out on to the External Facade


Projection of Spaces captured along Younge St


Plan

Section 1

Third

Atrium volume representation


Plan

Section 2

Volume representation Fourth/ Fifth typical


Plan

Programme distribution

Sixth Legend


Collaborative Spaces along ramp


Plan

Seventh

Eight


Exterior Projections: Some of these projections create enclosed meeting rooms and some are small lounges. There is a visual connection between people who are walking along the ramp with the city from those locations that the projection are not closed.


Light : Color

as manipulated 3 dimensional entity


Plan

Ninth

Tenth


Section

Section 3

Section 3 atrium distribution

Section 4

Section 4 atrium distribution


The Kaleidoscope atrium with the collaborative spaces


Section

Atrium clerestorey/ air vent

Collaborative atrium

Service Core


Elevations

Elevation from Younge St

Elevation from Gould St


Design Elements:

Operable louvers in the projected boxes can be controled by users to control glare


Design Elements


Design Elements: Defying Gravity -The details are governed by the urge to challenge gravity. -Elements meet the ground but do not rise from the ground.


Symbolic gesture of entrance to the Ryerson Precinct


Symbolic gesture of entrance to the Ryerson Precinct


Design Elements

Waterscape Detail

Chord Section

Glass enclosure Detail Waterscape Detail Glass enclosure Detail


Along Gould St


From Younge St


Entrance Lobby


Defining volume with levels and visual connections


Book Circulation/journals/reserve level


Interior Space concept for digital media with lounge outside


From Younge St


Student Learning Center  

Ryerson Project for Student Learning Center. The design approach was to merge the kaleidoscope of Ryerson's multicultural atmosphere.

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you