Page 1

Maksu-tv

18

Tekij채 Maija Strandberg

21

Asenne ratkaisee!

28

Rule Britannia!

45

Jari Isomets채

2011#4

13

KODINTEKNIIKKA-ALAN AMMATTILEHTI

GoTech!-vinkit

Pukinkonttiin Android vai iOS 5?

Keith Armstrong & Samsung 40 D6517

L채hetyksi채 eri maailmasta


4 13 26 32 36 46 4 8 13 18 21 26 28

Joulun hittilelut! Päämies OBH Nordica Häh? Maksu-tv Tekijä Maija Strandberg ASPA Asenteella! Julkkis & vempain Keith Armstrong GoTech! maailmalla Iso-Britannia

32 36 40 45 46 51

Green Tech 300 000 kiloa hukkaan! Polemiikki Tuotetta monessa muodossa Päämies Nikon Vierasmyyjä Jari Isometsä Täh? Tablet battle Uutiset

yyntiä,

13

lisäm , katteellista ta s a d h u p n .” ”Maksu-tv o varastoriskiä y ll ä is s i e n joho usTV ri Ratia, Pl htaja Jy

Toimitusjo

21

”Myynti on asiakk aan ohjaamista si nun haluamaasi suuntaan ilman vä kivaltaa.” Toimitusjo htaja ja myynt ikoulutta

ja Jethro Roste dt

> Julkaisija ETK Palvelu Oy I Päätoimittaja Arni Ekholm I Toimitus Otavamedia Oy, tuottaja Samppa Haapio, samppa.haapio@otavamedia.fi I Toimituskunta/KOTEKin viestintäryhmä: Jim Hakola/Samsung Electronics Nordic, Taina Luukkainen/UPO Kodinkoneet, Tony Orre/Nokia, Riitta Raatikainen/ETK, Arto Rasi/Musta Pörssi, Pasi Syyli/Veikon Kone, Teija Tamminen-Saremaa/Canon I Ulkoasu Linda Halenius I Kannen kuva Kari Hautala I Elektroniikan Tukkukauppiaat ry I Mannerheimintie 76 A I 00250 Helsinki I 09 431 560 I www.etkry.com

2011#4

KODINTEKNIIKKA-ALAN AMMATTILEHTI


PUHEENJOHTAJALTA Kuva Jorma Marstio

3

Äly löi läpi

F

inanssikriisistä on hädin tuskin toivuttu, kun jo uuden taantuman uhka on ilmassa. Usean kuukauden ajan ovat eri mediat päivittäin uutisoineet eurokriisistä. Pureutumatta tässä yhteydessä tarkemmin yksityiskohtiin, voitaneen kuitenkin todeta, että Euroopan poliitikkojen päättämättömyys on venyttänyt kriisin ratkaisua. Tätä kirjoitettaessa ovat ratkaisun hetket käsillä. Eurokriisistä huolimatta kodintekniikka-alan myynti on edelleen kasvanut. Yhdeksän ensimmäisen kuukauden kasvu oli 10,5 prosenttia. Kaikki tuotelinjat kasvoivat viihde-elektroniikkaa ja kuvausta lukuun ottamatta. Lcdtelkkareiden keskihinta putosi 674 eurosta 600 euroon. Älypuhelimet ovat viimeistään tänä vuonna lyöneet itsensä läpi markkinassa; myynnin kasvu oli 84 prosenttia. Vuoden alusta on myös tablet-tietokoneet tilastoitu omana ryhmänään, ja ne ovat käyneet hyvin kaupaksi. Tästä huolimatta myös kannettavien koneiden euromääräinen myyn-

ti on kasvanut paremman keskimyyntihinnan ansiosta. Isoissa kodinkoneissa merkittävimmät myynnin kasvut on tehty erillisuuneissa ja keittotasoissa. Järjestelmäkameroita on myös myyty selvästi enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, vaikkakin keskihinta on pudonnut 70 euroa. Vuoden tärkein sesonki on edessä ja kaikki odotamme taas hyviä joulumyyntejä. Euroopan ja Suomen taloustilanteen epävarmuudesta huolimatta haluavat suomalaiset kuluttajat toivottavasti edelleen panostaa jouluun. Tällä hetkellä käydään taas perinteistä arvausleikkiä, mikä on joulun hittituote. Niitä tulee olemaan useita ja pitää myös muistaa, että kaupankäynti ei joulukuun osalta pääty jouluaattoon. Välipäivät ovat äärimmäisen kiireistä aikaa kaupan lattialla. Hyvä niin! Toivotan kaikille GoTech!-lehden lukijoille kaupallista ja kiireistä loppuvuotta! Markku Saranpää toimitusjohtaja Veikon Kone Oy Kotekin puheenjohtaja 2011


4

JOULUN LELULOOTA

Samppa Haapio Kuvat Valmistajilta

Joulukuvat talteen, osa II Panasonicin vastaus joulun kamerakisaan on GF3. Se painaa vain 222 grammaa. 12,1 megapikselin Live MOS -kuvakenno tuottaa huippulaadukkaita kuvia ja kontrastiin perustuva automaattitarkennus toimii peräti 0,18 sekunnissa. Videokuvaa GF3 tallentaa 1920x1080 pikselin tarkkuudella AVCHD-muodossa ja iA Plus (intelligent Auto) sisältää runsaasti kuvaamista helpottavia tukitoimintoja. Kameran runko on valmistettu alumiinista, ja siitä saa mukavan kuvausotteen pienestä koosta huolimatta. Värivaihtoehtoja on kolme: musta, punainen ja ruskea.

Panasonic Lumix DMC-GF3

Ovh. n. 550 € (14–42 mm linssillä)

Joulukuvat talteen osa I PEN mini laittoi Olympuksen tunnetuimman kameramallin muotoilun uusiksi. Tarjolla on entistä hoikempi ja kevyempi metallirunko ja kuusi eri värivaihtoehtoa. Ominaisuuksia on silti enemmän kuin koskaan: huippunopea automaattitarkennus, kuvausta helpottava Live Guide ja full hd -videokuvaus.

Olympus PEN mini Ovh. 559 €

Monitoimikone valokuvaajalle

Energiapihi perus-tv

Epson Stylus Photo PX730WD on tulostin, skanneri ja kopiokone samassa. WiFi-monitoimitulostimella voi tulostaa kuvat laadukkaampina kuin mihin valokuvaamot pystyvät.

Aquos LE-430E on Sharpin energiapihiä lcd-tv-sarjaa. DivX HD:tä tukevaan usb-liitäntään voi kytkeä muistitikun tai ulkoisen kovalevyn videoiden ja kuvien katselemiseksi ja musiikin kuuntelemiseksi.

PX730WD on riittävän monipuolinen kodin muihinkin tulostus-, skannaus- ja kopiointitarpeisiin. Tulostaa voi myös suoraan kamerasta, usb-muistitikulta tai muistikorteilta.

SH-330E-sarjaan kuuluu kolme mallia; 26-, 32- ja 42-tuumaiset. Televisiossa on ccfl-tekniikkaan perustuva taustavalaistus. 26- ja 32-tuumaisissa malleissa on hd readypaneeli ja 42-tuumaisessa full hd. Stand by-tilassa virrankulutus on noin 0,2 wattia ja käynnissä 55–126 wattia.

EPSON PX730WD Ovh. 179 €

Sharp Aquos LE-430E Ovh. 579 €


Äänikurvi Philipsin langattomat Fidelio-kaiuttimet on varustettu Applen AirPlay® -ominaisuudella, ja ne toistavat musiikkia Macin, pc:n, iPhonen, iPadin tai iPod Touchin iTunessovelluksista. Fidelio SoundCurve DS8800W:n AirPlaytekniikan avulla voi myös soittaa musiikkia samanaikaisesti eri huoneissa sijaitsevista kaiuttimista.

Joulukuvat talteen, osa III

Samsungin uusi pikkutablet

Canon IXUS-sarjaa täydentää ohut IXUS 230 HS -kamera, jossa yhdistyvät optinen osaaminen ja erottuva muotoilu. Saatavilla 6 eri värillä.

Samsungin tablet-valikoima saa jatkoa uudesta lippulaivamallista, Galaxy Tab 7.7:sta. Se on 7,89 millimetriä ohut ja se painaa 335 grammaa.

Objektiivi ulottuu 28 mm:n laajakulmasta 224 mm:n telepäähän. 3,5 askeleen optinen kuvanvakain vähentää kameran tärähtelystä johtuvaa epätarkkuutta kuvattaessa valokuvia tai esimerkiksi full hd -videoita. Se tunnistaa kuvaustilanteen ja valitsee parhaiten sopivan vakautustavan. HS System -järjestelmä yhdistää 12,1 megapikselin CMOS-kennon ja tehokkaan DIGIC 4 -prosessorin. Smart Auto -valotusohjelma tunnistaa kuvausnäkymän ja valitsee parhaat asetukset.

Canon IXUS 230 HS Ovh. 272 €

Galaxy Tab 7.7 on ensimmäinen tablet, joka on varustettu Super AMOLED Plus -näytöllä. Uusi tekniikka tarjoaa terävän kuvan, entistä paremmat katselukulmat ja vähemmän heijastuksia auringon valossa. Laitteella on mahdollista soittaa, ja sitä voi käyttää vaikkapa television kaukosäätimenä. Kaupoissa vuoden lopussa.

Samsung Galaxy Tab 7.7 Ovh. 699 €

Laitteen mukana tulee näppärä kaukosäädin.

Philips Fidelio AS851 Ovh. 399 €

Mustan joulun mulle teit LG:n Optimus Black on designpuhelin maailman valovoimaisimmalla näytöllä. NOVAteknologian ansiosta Optimus Black -mallin amoled-näyttö näkyy erinomaisesti kirkkaassa auringonvalossa. Virtapihi puhelin painaa vain 109 g. Ohuimmillaan sen paksuus on vain 6 mm. Puhelin on saatavilla sekä mustana että valkoisena.

LG Optimus Black Ovh. 419 €

Go_Tech_

5


6

JOULUN LELULOOTA Samppa Haapio Kuvat Valmistajilta

Hellä ja hiljainen pyykkäri LG:n uutuuspesukone F1480QDS tarjoaa mainion pesutuloksen takeeksi 6 Motion -teknologiaa ja pesukoneen rummun kuusivaiheista, käsinpesua jäljittelevää liikerataa. Energiatehokas pesukone on lisäksi hyvin hiljainen. Laitteen äänenvoimakkuutta valmistaja vertaa puheensorinaan.

LG F1480QDS Ovh. 1199 €

Likaisen olohuoneen Robocop Hooverin Robocom 2 on imurirobotti, joka suunnistaa infrapunanavigoinnin avulla. Sensorit tunnistavat esteet ja portaat. Pehmeät kumisuojukset estävät huonekalujen naarmuuntumisen. Laitteesta voi valita 9:n eri ohjelman välillä ja vaikka lattian kiillotuksen. Käyttömukavuutta lisäävät kaukosäädin ja ohjelmointimahdollisuus sekä hiljainen käyntiääni (60 dBA).

Hoover Robocom2 Ovh. 569 €

Aistikasta aamiaista Siemensin linjakkaaseen Sensor for Senses -sarjaan kuuluu kahvinkeitin, leivänpaahdin ja vedenkeitin. Ruostumattomasta teräksestä ja lasista valmistettujen laitteiden sensoritekniikka takaa täydellisen aromin kahviin, tasaisen paahtotuloksen ja teeveden pitämisen valitussa lämmössä 30 minuutin ajan.

Siemens Sensor for Senses Ovh. 90,50–135,50 € per laite.


Samettisen pehmeää imurointia Mielen imuriuutuus on sametinpehmeä, mutta kovaa käyttöä kestävä S 6 Velvet. Vain 4,5 kg painavan imurin pinta on viimeistelty pehmeällä ja hienostuneella violetilla sametilla ja pienet yksityiskohdat, kuten suulake ja putket, on tehty tilaa säästäviksi ja ennen kaikkea kestäviksi. S 6 Velvetin paikka on olla osa kodin sisustusta, ei siivouskomerossa piilossa. Imurin 1 200 watin liitäntätehon moottori tuo puhtaan lopputuloksen sähköä tuhlaamatta. Äänieristys takaa hiljaisen imuroinnin. Lisämukavuutta tuovat tehon kaukosäätö kahvassa sekä monipuoliset lisäsuuttimet.

Miele S6 Velvet Ovh. 399 €

Nyt kannattaa maksaa ilmasta Samsungin Arno-pyykinpesukone tuottaa saman pesutuloksen kuin tavallinen 40 asteen pesuohjelma, mutta 70 prosenttia pienemmällä energiankulutuksella. Kone puhdistaa vaatteet kylmään veteen johdetulla ilmalla ja pesuaineella. Arno eli WF1124ZAC on Eco Bubble -pesukone, jonka pesukapasiteetti on huimat 12 kiloa. Arno täyttää EU:n uuden energialuokan A+++ vaatimukset.

Samsung Arno Ovh. 1199 €

Vain yksi nappi

Astiat puhtaiksi tyylillä

De´Longhin uudella espressokeittimellä täydellinen cappuccino, espresso tai latte macchiato valmistuu automaattisen cappuccino-toiminnon ansiosta helposti vain yhtä painiketta painamalla,

UPO:n uuden Design XL -malliston astianpesukoneet sulautuvat sisustukseen täyskorkean, yhtenäisen luukkunsa ansiosta. Koneissa korostuvat selkeälinjainen design ja hiotut käyttäjäystävälliset ratkaisut.

De´Longhin uutuuden italialainen muotoilu hivelee silmää: kone on valmistettu kokonaan tyylikkäästä ja kestävästä metallista. Laite tuottaa 15 barin paineen ja käyttöä helpottavat valaistut painikkeet, joiden avulla voi valita 1–2 kuppia mielijuomaansa. Laitteessa on irrotettava vesisäiliö (1 l) ja tippuvesiallas vesimäärän ilmaisimella.

De´Longhi EC 850.M Ovh. 399 €

Malliston lippulaiva on modernin teräksinen D 85 DS, joka pesee jopa 16 hengen astiat. Irrotettava ja muunneltava keskikori on suunniteltu avuksi matalille astioille kuten kupeille ja kulhoille, sekä kauhoille, veitsille ja vatkaimille. Mallista löytyy uutuutena 9Spray-tehosuihkutus sekä kolme PowerZone-suihkuvartta. Koneisiin on myös asennettu kuusi tehokasta, yksilöllisesti räätälöityä ohjelmaa.

Upo D 85 DS Ovh. 999 €

Go_Tech_

7


8

PÄÄMIES

Vesa Tompuri Kuva Kari Hautala

OBH Nordica luo markkinoita uutuuksille OBH Nordica on vajaan kymmenen vuoden ajan ideoinut ennakkoluulottomia tuotteita. Yhtiön lanseeraamista tuotteista monet ovat yltäneet myyntihiteiksi heti niiden tultua markkinoille.

O

BH Nordica syntyi vuonna 2003 sen jälkeen, kun ruotsalainen Joffe Marketing, jolla oli toimintaa myös Suomessa, ja tanskalainen OBH löivät hynttyyt yhteen. Pian uusi yhtiö perusti myyntikonttorin Suomeen, ja se saavutti suhteellisen nopeasti merkittävän aseman pienkonetoimittajana Suomessa. Yhtiö on tuonut markkinoille muun muassa popcornkoneen, veitsenteroittimen, shiatsu-hieromaistuimen, öljysumuttimen ja uusia tuotteita hiustenhoitoon. Samalla OBH Nordica on panostanut tuotteidensa

designiin ja niiden sisustuksellisiin näkökohtiin, mistä chilivärinen pienkonesarja on hyvä esimerkki. Tämä jatkuvasti täydentyvä tuotteisto sisältää useita vuoden jouluhitiksi valittuja tuotteita. Tänä vuonna Tom Kåhre ja liiketoimintajohtaja Ari Toivonen odottavat joulumyyntimenestystä muun muassa Shiatsu-istuimelle, jonka uusi malli on varustettu entistä monipuolisemmilla ominaisuuksilla. Muita kysyttyjä joululahjatuotteita heidän arvionsa mukaan olemaan lämpöhuovat ja erilaiset ruoanlaittoon liittyvät tuotteet.


? Toimitusjohtaja Tom Kåhre, OBH:n medianäkyvyys on suuri. Miten siihen on varaa? Miksi olette nähneet voimakkaan medianäkyvyyden juuri OBH:n tieksi? – Markkinointipanostuksillamme pyrimme luomaan lisäkauppaa asiakkaillemme ja kehittämään kodin pienkonemarkkinoita. Markkinoinnilla myös lisäämme kuluttajan tietoisuutta olemassa olevista ja uusista kuluttajan arkielämää helpottavista tuotteista. ? Onko tuotepalettia lokalisoitu Suomen markkinoille? Miksi? Millainen on suomalainen elektroniikan käyttäjänä? – Meillä on useita esimerkkejä siitä, että asiakkaamme tai suomalainen kuluttaja on ottanut meihin yhteyttä ja toivonut uutta tuotetta tai uusia ominaisuuksia olemassa olevaan tuotteeseen. Kevyen organisaatiomme ansiosta voimme nopeasti viedä tällaiset toivomukset tuotevalikoimaryhmiimme ja arvioida niiden kaupallisia mahdollisuuksia. Keskitymme pohjoismaisiin markkinoihin ja olemme siksi globaaleja kilpailijoitamme huomattavasti kiinnostuneempia meitä lähellä olevista kuluttajista.

? Millaisena näet suomalaisen kodinelektroniikkabisneksen? – Yleisesti toivoisin, että kaikki kodinkonekauppiaat Suomessa panostaisivat nykyistä paremmin heille kannattavien pienkoneiden valikoimiin, esillepanoon ja markkinointiin. Jopa kahdesta kodin pienkoneesta saadut kate-eurot saattavat ylittää sen, mitä yhdestä taulutelkkarista saa. Mikäli erikoiskauppa pelkästään rakentaa valikoimansa edullisimpien tuotteiden mukaan, on suuri riski, että katetta ei jää riittävästi. Uskallus satsata uuteen, kuten hyvin tuottavaan pienkonetuoteryhmään, laskee. ? Mikä on kodinelektroniikka-alan seuraava kova juttu? – Koko alan osalta en uskalla lähteä spekuloimaan. Kodin pienkoneiden suhteen on selvää, että kiinnostus ruoanlaittoon kasvaa edelleen. Siihen vaikuttavat television kokkiohjelmat, ekologinen lähiruoka-ajattelu, terveysnäkökulmat ja myös taloudelliset seikat. Samalla rahalla kuin mitä nelihenkinen perhe käyttäisi ravintolailtaan, saa jo upeita ’keittiöapulaisia’: erilaisia pienkoneita sekä keitto- ja paistoastioita kotiinsa. Uskon tämän suuntauksen näkyvän yhä voimakkaammin jo tämän vuoden joulukaupassa. ? Millainen kodinelektroniikan käyttäjä olet itse? – Olen mielestäni keskivertokuluttaja. Viime vuosina olen kiinnostunut yhä enemmän ruoanlaitosta. Juuri valmistuneen keittiöremontin jälkeen olen päässyt tekemään erilaisia ruoanlaittokokeiluja myös käytännössä.

Go_Tech_

9


10

PÄÄMIES

Vesa Tompuri Kuva Kari Hautala

Elektroniikan suurkuluttaja ? Liiketoimintajohtaja Ari Toivonen, miten pidät hallinnassa noin suurta tuotevalikoimaa? Millaisen viestin haluat tänä syksynä välittää liikkeisiin ja ketjuihin? – Tuotevalikoiman hallinta vaatii päivittäistä seuraamista. Myyntivastaavien työskentely tiiminä hankinnoista vastaavien ja avainasiakaspäälliköiden kanssa on välttämätöntä, jotta tuotteiden saatavuus on taattu ja kampanjat sujuvat kuten pitää. ? Mitä muuta työtä voisit kuvitella te-

keväsi? Voisitko myydä jotain muuta? – Olen koko ikäni työskennellyt myynnin parissa – en voisi kuvitellakaan muuta. Päivittäistavarapuolella olen myynyt muun muassa Mars-suklaapatukoita, Uncle Ben’s ja Heinz-tuotteita, tupakkatuotteita sekä Sisua ja Mynthonia. Kodintekniikkaurani aloitin Sonylla, jossa työskentelin lähes kymmenen vuotta. Viimeiset kolme vuotta olen tehnyt hommia täällä OBH Nordicalla.

? Millainen kodinelektroniikan käyttäjä olet itse? Mikä on tällä hetkellä oma suosikkilaite? – Olen suurkuluttaja, joten kotoa löytyy tekniikkaa joka lähtöön: satelliitin kautta kaikki tv-kanavat, hd-televisio kotiteattereineen ja tietenkin blu-ray-soitin. Keittiö on varustettu kaikilla tarvittavilla laitteilla. Tämänhetkinen oma suosikki on jäätelökone, jolla valmistuu jätski 12 minuutissa. ? Mikä on ensimmäinen muistosi kodinelektroniikasta? – Seitsemänvuotiaana saatu Grundigin kasettinauhuri, jolla mikrofonia apuna käyttäen nauhoitin musiikkia radiosta. ? Mitä maksukanavia sinulta löytyy? – Satelliittilautanen ja Canal+ Total.


KENTTÄ KYSYY

Q:

”Asiakkaille on tuotteen valmistusmaa yhä tärkeämpi tekijä. Mitä eri näkökohtia valmistusmaakysymykseen sisältyy liiketoimintaa kehittäessänne?”

Marja-Leena Tumelius Expert ASA Oy:

A: ”Kyselyjä valmistusmaasta tulee kuluttajilta meillekin. Usein nämä kyselyt linkittyvät etiikkaan ja ihmisoikeuksiin. Olen seurannut tätä kehitystä lähes kymmenen vuotta, ja ilokseni voin sanoa, että varsinkin Kiinassa myös hallitus ja kunnat ovat aktivoituneet säätämään lakeja, sääntöjä ja ohjelmia ympäristön sekä ihmisoikeuksien ja muiden eettisten periaatteiden huomioon ottamiseksi tuotannossa.” Tom Kåhre OBH Nordican toimitusjohtaja

Q: ”Onko yrityksellänne täsmällinen materiaalien kierrätysohjelma ja millainen se on?” Marja-Leena Tumelius Expert ASA Oy:

A:

”Jokaisen alalla toimivan yrityksen tulee WEEE-direktiivin mukaisesti huolehtia sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksestä. Itse liityimme alamme yhteisön Sertyn jäseneksi vuosia ennen kuin mainitut lainsäädännölliset velvoitteet astuivat voimaan. Sertyn yhtenä tehtävänä on huolehtia sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä. Kuluttajalla on aina oikeus palauttaa vanha laitteensa veloituksetta siihen myymälään, mistä ostaa uuden tuotteen, tai erikseen osoitettuun kierrätyspisteeseen.”

Tom Kåhre OBH Nordican toimitusjohtaja

Go_Tech_

11


Siemens iQWash. Älykäs tapa pestä pyykkiä.

Unohda arki. Kokosimme kaikki parhaimmat innovaatiomme uusimpiin pyykinpesukoneisiimme ja kuivausrumpuihimme. Sen tuloksena syntyi laaja tuotevalikoima, joka kantaa nimeä Siemens iQWash. Pyykinpesukoneet ja kuivausrummut, jotka tekevät elämästä niin paljon helpompaa. Älykkäitä oivalluksia, jotka pesevät ja kuivaavat hellävaraisemmin ja annostelevat pesuaineen ja veden millilitran tarkkuudella. Älykkäitä ratkaisuja, jotka takaavat sen, että pyykkistäsi tulee puhdasta ja raikasta kallista energiaa tuhlaamatta. Siemens iQWash on huomisen älykäs tapa pestä pyykkiä. www.siemens-home.fi

Tuo tulevaisuuden kotiisi.


HĂ„H?

Ari Rytsy Kuvitus Kirsi Tapani

Maksutelevision iskun paikka Suomalaiset ovat olleet kitsaita maksamaan televisionkatselusta. Maksutelevisiofirmat uskovat kukkaronnyĂśrien kuitenkin aukeavan.

13


T

V-Viihteen toimitusjohtaja Vesa Mars kumoaa heti kättelyssä puheet alan vaatimattomasta menestyksestä. Vaikka Suomessa tilataan maksu-tv-kanavia muita Pohjoismaita vähemmän, on kyseisten palveluiden penetraatio Finnpanelin viimeisimmässä tutkimuksessa kohonnut 29 prosenttiin. Vielä viisi vuotta sitten maksu-tv:n osuus oli vain kuusi prosenttia. – Palveluiden yleistyminen ottaa oman aikansa. On totta, että viimeiset kaksi vuotta maksu-tv on polkenut paikallaan. Markkinoilla on tapahtunut vähän. Maikkarin satsaus jääkiekon MM-kisojen suhteen tulee varmasti ravistelemaan pakkaa. Urheilusta on muodostunut yksi maksu-tv:n vetureista. Tapahtuma toisensa jälkeen on valunut parin viime vuoden aikana katselukortin taakse. Maksullisuus on nostattanut urheilun

Vesa Mars, TV-Viihteen toimitusjohtaja

Paketteja on pidettävä spiikeissä mukana televisioista puhuttaessa. Myyjät voivat kertoa kuluttajille, mitä maksu-tv:n katsomiseksi pitää ja voi hankkia.

Jyri Ratia, PlusTV:n toimitusjohtaja

Uskon, että kaikkien operaattorien suunnittelupöydillä on hankkeita, joiden tavoitteena on viedä broadcasting-toimintaa verkkoon.

14_Go_Tech

ystävien parissa suuria tunteita. Mars muistuttaa, että maksu-tv pystyy tarjoamaan esimerkiksi teräväpiirtokuvaa ja eri kuvakulmia perinteisiä toimijoita monipuolisemmin. Kehityspanostukset vaativat kuitenkin rahaa, jonka kasaaminen ei tapahdu yhdessä yössä. Toisin sanoen maksu-tv:n käytön lisääntymisen pitäisi ajan saatossa näkyä myös kanavien sisällössä. – Sisällön kehittymisen ja teräväpiirtolähetysten ohella alan trendiksi ovat nousemassa interaktiiviset palvelut. Ne ovat leviämässä myös antenniverkon talouksiin laajakaistan kautta, listaa Mars. Ruotsissa olympialaiset maksu-tv:lle Maksu-tv:n maltillista kehitysvauhtia voidaan perustella sillä, että esimerkiksi Ruotsiin verrattuna suomalaisten ilmaiskanavien tarjonta on suhteellisen hyvää. Yksi syy siihen on ministeriötasolla määritetty lista yhteiskunnallisesti merkittävistä tapahtumista, joiden tulee olla vapaasti nähtävissä. Länsinaapurissa suunta on ollut toinen. Siellä esimerkiksi olympialaisten televisiointioikeudet siirtyivät yleisradioyhtiö SVT:ltä mediayhtiö Modern Times Group MTG:lle. Suomessa kyseiset kisat näyttää tällä hetkellä YLE. Rajoituksista huolimatta MTV MEDIA:n maksu-tv-liiketoiminnoista vastaava jakelujohtaja Juha Mustonen näkee maksutv:n tulevaisuuden nousujohteisena. – Televisiotarjonnan määrä ja laatu on kasvanut siinä määrin, että YLE ja mainosrahoitteiset kanavat eivät yksin kykene huolehtimaan sen välittämisestä. Tarjonnan kasvaessa maksutv pystyy tuomaan katsojille lisää vaihtoehtoja. – Maksu-tv on valmis ottamaan harppauksen eteenpäin muutaman hiljaisen vuoden jälkeen. Viime kuukaudet ovatkin tuoneet mukanaan hyvää kasvua. Sitä on ollut vauhdittamassa esimerkiksi uusi, hiihtolajeihin keskittyvä MTV3 MAX Hanki -kokonaisuus, vahvistaa PlusTV:n toimitusjohtaja Jyri Ratia. Penkkiurheilijan paratiisi Ensi keväänä pelattavat jääkiekon MM-kisat televisioidaan yhteistyössä maksu-tv:n ja ilmaiskanavan kanssa. MTV MEDIA:n tavoitteena on hemmotella kaikkein kovimpia kiekkofaneja lähettämällä jokainen pelattava ottelu suorana ja teräväpiirtokuvalla. Sen lisäksi luvassa on aamusta keskiyöhön ohjelmaa tarjoava kisakanava. Ministeriön määrittämät Suomen ottelut ja mitalipelit lähetetään ilmaisilla


MTV3-kanavalla ja kisojen ajaksi avattavalla MTV3 MM-kiekko Extra -kanavalla. Kisahuumaa nostetaan asteittain jo syksystä lähtien. Tavoitteena on päästää katsoja osallistumaan maajoukkueen taipaleeseen ja tarjota uudenlaisia kisaelämyksiä. Kokonaisuus on hyvä esimerkki maksu-tv:n tulevaisuuden mahdollisuuksista. – Pyrimme rakentamaan omat urheilupalvelumme sillä tavalla, että ne nostattavat kisafiilistä sekä vahvistavat katsojien lajitietämystä. Esimerkiksi formuloiden kohdalla kerromme paljon kisakauden ulkopuolella tapahtuvasta kehityksestä. Sen avulla luodaan spekulaatiota varsinaisia kilpailuja silmällä pitäen, Mustonen kertoo. Urheilun ohella maksu-tv:n kantavana voimana toimivat laatuelokuvat ja -sarjat, joiden ympärille rakennetut kampanjat ovat lisänneet kuluttajien kiinnostusta. Elokuvien kohdalla uudeksi jakeluväyläksi on nousemassa internet, jota hyödyntäviä nettivuokraamoja on jo ilmaantunut markkinoille. – Uskon, että kaikkien operaattorien suunnittelupöydillä on hankkeita, joiden tavoitteena on viedä broadcasting-toimintaa verkkoon, arvioi Ratia. Tietoa tuotteista ketjuihin Kodinelektroniikkamyyjien myyntitaito ja tekninen asiantuntemus ovat maksu-tv:n kannalta merkittäviä avaintekijöitä. Esimerkiksi Ruotsissa noin puolet myydyistä maksu-tv-palveluista kaupataan kodinelektroniikan vähittäismyyntiliikkeiden kautta. – Meillä myynti sujuu erittäin hyvin webissä ja telemyynnissä. Tuotetarjonnalle löytyy siis kysyntää. Valitettavasti nimenomaan kodinelektroniikkaketjujen myynti laahaa. Sitä voidaan parantaa koulutuksella, kannusteilla ja vahvalla kampanjatuella, joka on sovittu yhdessä ketjujohtojen kanssa, arvioi Ratia. Hän korostaa, että maksu-tv on puhdasta, katteellista lisämyyntiä, johon ei sisälly varastoriskiä. Myynti kodinelektroniikkaketjuissa edellyttää kuitenkin vahvoja kampanjoita sekä aktiivimyyntiä. MTV MEDIA on kantanut kortensa kekoon muun muassa kymmenen paikkakuntaa kattavalla maksu-tv-kiertueella. Sen yhteydessä maikkarin myynti-, markkinointija sisältöväki järjesti eri jakeluteiden ja vähittäiskaupan edustajille mahdollisuuden perehtyä yrityksen maksukanavapakettien sisältöihin ja brändeihin.

Go_Tech_

15


Juha Mustonen, MTV MEDIA:n maksu-tvliiketoiminnoista vastaava jakelujohtaja

Televisiotarjonnan määrä ja laatu on kasvanut siinä määrin, että YLE ja mainosrahoitteiset kanavat eivät yksin kykene huolehtimaan sen välittämisestä.

– Työkalujen vieminen myynnin eturintamaan onnistui hyvin, joten toimintaa on tarkoitus jatkaa. Tarjonnan kasvaessa on entistä haastavampaa viestiä tarjolla olevista tuotteista. Tämä on siihen yksi tapa, sanoo Mustonen. Ratia jakaa näkemyksen myynnin haasteellisuudesta. – Kauppa ei tule itsestään kuin poikkeustapauksissa. Erot myyntipisteiden välillä kuitenkin kertovat, että myyntiä on helppo tehdä, jos siihen panostetaan. Tuoteosaamisen on oltava kunnossa. Paketteja on pidettävä spiikeissä mukana televisioista puhuttaessa. – Tekniikka kehittyy ja vaihtoehtoisia laitekokonaisuuksia on monia. Keskivertokuluttaja on usein aika pihalla siitä, mistä niitä saa ja miten ne toimivat. Myyjät voivat kertoa kuluttajille, mitä maksu-tv:n katsomiseksi pitää ja voi hankkia, täydentää Mars.

16_Go_Tech

Vapaissa kanavissa lievää yksipuolistumista Liikenne- ja viestintäministeriö seuraa säännöllisesti televisiotarjonnan kehitystä maanpäällisessä digiverkossa vapaasti vastaanotettavien kanavien osalta. Syyskuussa julkaistun selvityksen mukaan valtakunnallisen tvtarjonnan suurimmat yksittäiset ohjelmaluokat vuonna 2010 olivat asia- ja viihdeohjelmat. Asiaohjelmien osuus oli 34 prosenttia. Viihde ja ulkomainen fiktio lohkaisivat kumpikin viidenneksen koko tarjonnasta. Ohjelmistojen monipuolisuusprofiilit ovat pysyneet suhteellisen samankaltaisina vuodesta 2008 lähtien, mutta lievää yksipuolistumista on havaittavissa. – Digitalisoitumisen myötä edellytykset maksullisten kanavien tarjonnalle ovat parantuneet. Pyrimme myös jatkossa luomaan sellaista toimintaympäristöä, joka mahdollistaa monipuolisen televisiotarjonnan, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön viestintämarkkinoista vastaava johtaja Olli-Pekka Rantala.


TUOHESTA vetoa, että hinta on paras! Tunnetko jo TUOHI MasterCard -korttiin sisältyvän Hintaturvavakuutuksen? Sen ansiosta saat vakuutusehtojen täyttyessä TUOHELLA ostetut tuotteet markkinoiden edullisimpaan hintaan. Tutustu Hintaturvavakuutukseen osoitteessa www.tuohi.fi/hintaturvavideo Katsomalla videoklipin 31.12.2011 mennessä olet mukana arvonnassa – ja voit voittaa 500 euroa riihikuivaa rahaa!

TUOHI.FI


18

TEKIJÄ

Samppa Haapio Kuva Rami Marjamäki

Maija Strandberg, ALSO Finlandin toimitusjohtaja

Karkkibisneksestä IT-tukkuriksi

18_Go_Tech


ALSO Finland ALSO-konserni on Euroopan 3. suurin

informaatio- ja mobiiliteknologian ja kuluttajaelektroniikan tukkukauppa ja logistiikkayritys. Pohjoismaiden markkinajohtaja. Toimii kahdessatoista maassa.

Ketjussa ei voi olla yhtään pelaaja, joka ei tuota lisäarvoa koko ketjulle ihan sieltä valmistajalta loppukuluttajalle saakka.

J

oulukauppa on jo täydessä vauhdissa. Onko mitään enää tehtävissä, vai joko sitä voi ryhtyä kinkunpaistoon, ALSO Finlandin toimitusjohtaja Maija Strandberg? – Olemme varmoja, että töitä tulee riittämään aivan joulukuun viime päiviin saakka. Asiakkaittemme ennakkotilaukset ovat toki lähteneet jo aikoja sitten, mutta kaupan suunnittelujänne on tänä jouluna todella lyhyt – aivan kuten vuonna 2009, jolloin viimeksi oli epävarmuutta ilmassa. Kun ajat tiukkenevat, suunnitteluhorisontti lyhenee. – Koko ala kärsii katerakenteen tiukkenemisesta. Meidänkin asiakkaamme ovat yhä tarkempia pääomakustannusten suhteen, joten tukkurin rooli tulee yhä enemmän kuvaan mukaan. Kauppiaat eivät halua makuuttaa tuotteitaan varastoissaan, vaan he tilavat juuri sen määrän, minkä uskovat menevän kaupaksi.

Karkkibisneksestä it-alalle

Maija Strandbergin työhistoria alkoi Turusta, missä hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi. Ensimmäinen työpaikka löytyi sikäläiseltä Leafilta, joka on tuttu esimerkiksi Jenkki- ja Tupla-tuotemerkeistä. – Olen pohjimmiltani kirjanpitäjä, joka on opetellut myymään, hän naurahtaa. ”Karkkibisneksestä” Strandberg siirtyi Metsoon Timberjackiin metsä-

ja maanrakennusbisnekseen, missä hän viihtyi seuraavat 12 vuotta. Tähän rupeamaan mahtuu muiden muassa kolmivuotinen Amerikankomennus. – Kun ALSO osti GNT:n osake-enemmistön, minulta tiedusteltiin kiinnostusta alanvaihtoon. Jouduin puntaroimaan, olenko raskaskonenainen lopun ikäni, vai lähdenkö ihan uuteen bisnekseen. Lähdin, enkä ole sitä katunut. Strandberg on myös konsernin johtoryhmän jäsen. Vaikka Strandbergin cv onkin jo vaikuttava, ei hän ole vielä valmis lepäämään laakereillaan. – Olen vasta 42-vuotias, ja vahvasti työurien pidentämisen kannalla. Eli nopeasti laskettuna toinen rupeama olisi vielä edessä. En ole mielestäni urahakuinen, olen vain päätynyt mielenkiintoisiin tehtäviin. Maija Strandberg on entinen maajoukkuetason koripalloilija. – Pelatessani eri sarjatasoilla minut tunnettiin enemmän tahto- kuin taitopelaajana, mutta osasin lukea peliä hyvin. Minun mielestäni joukkoja johdetaan edestä ja esimerkillä. Yksi erä – ja se on siinä

Maija Strandberg on työskennellyt vuodesta 2007 ALSO Finlandissa ja sen edeltäjässä GNT:ssä. Vuodesta 2008 hän on ollut firman toimitusjohtaja. Vajaassa viidessä vuodessa hän on ehtinyt nähdä alan muuttuvan. – Tuotteiden elinsykli lyhenee vuosi vuodelta. Usein käy niin, että tuotetta tulee maahan vain yksi erä. Toista kertaa samaa ei maahan tule. Toimitusketju valmistajalta loppukuluttajalle on tehostunut.

Konsernin liikevaihto oli vuonna 2010 (EUR) 6,8 miljardia ja työntekijöitä yli 3000. Tuotteista menee noin puolet kuluttaja-

puolelle, puolet ammattilaiskäyttöön.

Päämiehiä yli 100. Tunnettiin aikaisemmin GNT:nä, jonka ALSO

osti vuonna 2006.

– Ketjussa ei voi olla yhtään pelaaja, joka ei tuota lisäarvoa koko ketjulle ihan sieltä valmistajalta loppukuluttajalle saakka. Kolmanneksi hän nostaa palvelunäkökulman merkityksen korostumisen. – Meidän ydinliiketoimintaamme on kaikki, mikä ei ole asiakkaan ydinliiketoimintaa. Toki olemme tehokas laatikonliikuttaja, mutta siihen ympärillä on jo paljon palveluita, joita kehitetään edelleen. Tulevaisuuden palveluista Strandberg mainitsee esimerkin kuluttajarajapinnasta: – Kodinelektroniikkakauppa olisi showroom, missä asiakas voi koekatsella vaikkapa televisioita. Ostopäätöksen jälkeen televisio tuodaan tukusta asiakkaan kotiin, missä se asennetaan käyttövalmiiksi. Samalla kertaa vanha televisio viedään kierrätettäväksi. Suuruuden ekonomia

ALSO-kauppojen myötä GNT muuttui vuonna 2010 tamperelaistukkurista isoksi, eurooppalaiseksi peluriksi. – Perinteinen tukkukauppa on prosessikauppaa, joka perustuu tehokkaaseen logistiikkaan. Tarvitaan tietty kriittinen massa. Kukaan ei halua maksaa ylimääräistä siitä, että ketjussa on tukkuri mukana, Starndberg pohtii. ALSO Finlandin Suomen toimintoja johdetaan edelleen Tampereelta. Vaikka sijainnilla on historialliset syynsä, ei esimerkiksi pääkaupunkiseudulle ole nähty syytä muuttaa. – Tampereen sijainti on logistisesti aivan loistava, ja työvoiman saatavuuden kannalta paikka on loistava. Täällä on paljon oppilaitoksia, joista valmistuu työntekijöitä eri tehtäviin, ja henkilöstön pysyvyys on hyvä.

– Pohjoismaiset kuluttajat ovat niin sanottuja early adopters, eli täällä otetaan ennakkoluulottomasti käyttöön uusia teknologioita. Monet päämiehistä kertovatkin testaavansa Pohjoismaissa erilaisia ratkaisuja.

Go_Tech_

19


MaxiKlasse™-Uuni

AINUTLAATUINEN TEKNIIKKA

TAKAA, ETTÄ RUOKA KYPSYY TÄYDELLISESTI JA TASAISESTI.

H Hienostunut ThermicAir-järjestelmä ja luokkansa suurin paistoala tuottavat lu täydellisiä ja tasaisesti kypsennettyjä tä ruokia. Kuuma ilma kiertää uunissa aina tasaisesti – jopa nurkissa – ja takaa rapeita ja herkullisia tuloksia aivan jokaisella kerralla. Koe Neue Kollektion osoitteessa www.aeg.fi


ASPA

Petteri Pohjonen Kuvat Linda Halenius, Jethro Rostedt ja Arto Wiikari

ASENNE

RATKAISEE Toinen myyjä takoo huipputuloksia viikosta ja kuukaudesta toiseen. Toinen myyjä miettii, että ”mikä on kun ei taidot riitä.” – Tulokset ovat asenteesta kiinni, uskovat myyntikouluttaja Jethro Rostedt ja Nokian kenttätiimin kouluttaja Mika Turunen.

21


Ei ota katsekontaktia, on tuppisuu. MUTRUNAAMA.

* Kodinelektroniikkaliikkeiden asiakkaiden mietteitä huonosta myyjästä.

HOSUU ja HÄTÄILEE Huomio muualla, kännykässä, työtovereissa.

E

lämme hektisessä maailmassa, missä kaiken pitää olla heti valmista. Meillä on kiire töissä ja kotona. Meillä on kiire jopa liikenteessä, jossa muutaman minuutin odotus liikennevaloissa kiristää hermomme katkeamispisteeseen. Kiire on nykyään arkipäivää myös työelämässä, ja siitä syystä palvelu on alkanut kärsimään monessa liikkeessä. – Palvelu kärsii, kun elämme kvartaalin armoilla. Myyjän työ on nykyään liian lyhytnäköistä. Koko ajan vaan tuijotetaan tulosta ja yritetään saada kvartaalitavoitteet täyteen. Tällä tavalla ei luoda pysyviä asiakassuhteita. Koko myynti pitäisi nähdä pitkäjänteisenä prosessina, jossa asiakkuusuhteeseen panostetaan, Mika Turunen lataa. Innostu Kun myyjä on pysähtynyt palvelemaan asiakasta ja on aidosti keskittynyt hänen tarpeisiin, myös myyjän persoona pääsee paremmin esiin. Huippumyyjällä persoona ja asenne on kaiken a ja o. – Miten sinä tätä elämää koet, miten sinä kohtelet itseäsi ja muita? Miten sinä jaksat innostua asioista? Kun asiakas tulee liikkeeseen, niin hän haluaa, että häntä palvellaan. Ollaan aidosti läsnä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tullaan naamalle huutamaan, että osta, osta, 595, 595. Tällainen niin sanottu luu-

22_Go_Tech

Ei ole perehtynyt laitteeseen, jota myy.

kuttaminen eli pakkomyyminen on aikansa elänyttä hommaa. Suomalaiselle on tärkeää, että hän saa sitä, mitä hän kuvittelee saavansa. Suomalainen kuluttaja ei ole tyhmä, joten sitä ei kannata kohdella idioottina. Tämä tahtoo joskus unohtua suomalaisilta myyjiltä, Jethro Rostedt muistuttaa. – Silloin kun ollaan innostuneita jostain asiasta, niin se innostus tarttuu. Myyjän tehtävä on luoda hyvää fiilistä ostotilanteeseen. Sillä tavalla syntyy kauppoja. Aluksi kartoitetaan asiakkaan tarpeet, vasta sitten aletaan myydä. Älä oleta, vaan selvitä kyselemällä, ja uskalla tarjota teknisten termien sijaan ratkaisuja, Turunen kertoo. – Videotykkien lyödessä aikoinaan läpi opiskelin tekniikan läpiko-


yy. Väheks tele. Ei kuun Arvioi asiakasta vaatetuksen tai ulkoisen olemuksen perusteella.

Tyrkyttää

tuotetta, josta asiakas ei ole kiinnostunut.

Yrittää päteä luettelemalla teknisiä termejä, joita kukaan ei ymmärrä.

Olet hyvä myyjä, kun myyt tuotteita. Olet loistava myyjä, kun teet lisämyyntiä. Mika Turunen, Nokian kenttätiimin kouluttaja

taisin kunnes ymmärsin, että myynnin kannalta toimivampaa oli luoda asiakkaalle elämys. Tarkoin valittu kohtaus elokuvasta, jossa kuva ja ääni toimivat hienosti yhteen loivat Vau!-efektin. Loppumyynti sujuikin kertoessa, kuinka kivaa on viettää aikaa kotona elämyksistä nauttien, popcornkulho sylissä. Fiilis tarttui ja kaupat tuli. Ostaminen on ennen kaikkea tunnetta! Ei oppi ojaan kaada Vaikka myyjällä olisi asenne ja persoona kohdallaan, niin ainoastaan sen avulla on vaikea saada kauppoja aikaan. Mahdotonta se ei tietenkään ole, mutta huomattavasti vaikeampaa kuin myyjällä, jolla on

vahva tuotetietous myytävästä laitteesta. Suomalaiselle kuluttajalle tarvitsee usein perustella, miksi joku laite on parempi kuin toinen. – Lähdin nuorena pers`aukisena poikana myymään lehtiä puhelimitse. Viiden kuukauden jälkeen aloin miettimään, miksi ihmeessä minä olen niin pirun hyvä. En minä ollut yhtään sen sosiaalisempi, hauskempi tai ahkerampi kuin muut myyjät. Löysin vastauksen puoli vuotta sen jälkeen, kun lopetin lehtimyyntihommat. Luin koko ajan niitä lehtiä, mitä minä myin. Luin Me Naisia, Annaa, Avotakkaa. Luin niitä niin paljon, että aloin epäillä omaa seksuaalista identiteettiäni. Tuotetietous oli niin vahva, että ei ollut mitään väliä, mitä asiakas kysyi. Onnistuin viemään ostotilanteen minun haluamille teille ja sitähän se myynti on. Se on asiakkaan ohjaamista sinun haluamaasi suuntaan ilman väkivaltaa, Rostedt kertoo.

Go_Tech_

23


Myyjän pitää päivittää osaamistaan jatkuvasti ja oltava tuntosarvet pystyssä uusimman teknologian suhteen. Jethro Rostedt, myyntikouluttaja

Kun tuotetietous on vahva, osataan tarjota asiakkaalle myös uusia vaihtoehtoja. – Mieti, mitä asiakas tarvitsee? Haluaako hän jotain, millä ilmentää omaa persoonaansa vai haluaako hän viestiä, mitä hän haluaisi olla? Voidaan vaikka tarjota uutuustuotetta hyllystä, jos se vastaa asiakkaan tarpeita. Vaikka hän ei heti uutuustuotetta ostaisi, niin olemme luoneet näin pohjan tulevaisuuden kaupoille. Pikavoittoja tällä alalla ei ole, vaan kaiken takana on kova työ. Lisämyyntiä syntyy, kun tunnetaan asiakas. Olet hyvä myyjä, kun myyt tuotteita. Olet loistava myyjä, kun teet lisämyyntiä, Mika Turunen sanoo. Tekninen kehitys on nykyään niin huimaa, että myyjän pitää päivittää osaamistaan jatkuvasti ja oltava

tuntosarvet pystyssä uusimman teknologian suhteen. Kaikista vempaimista ei tarvitse tietää kaikkea, mutta perusasiat pitää olla hallussa. – Ei sillä vanhalla, kauan aikaa sitten hankitulla tiedolla enää pärjää. Välillä ollaan liian mukavuudenhaluisia ja luotetaan siihen omaan kokemukseen. Tämä on erityisesti kokeneiden myyjien ongelma, Jethro Rostedt muistuttaa. Syntynyt myymään Voivatko kaikki tulla hyviksi myyjiksi? Eivät voi, ainakaan haastateltavien mielestä. Myyjän pitää olla ulospäin suuntautunut, esiintymiskykyinen, sosiaalinen ja innostunut.

– Myyjällä pitää sosiaalisten taitojen lisäksi olla tietty herkkyys; ihmislukutaito. Pitää huomata asiakkaan hienovaraiset vihjeet ostotilanteessa ja käyttäytyä sen mukaan, Turunen sanoo. – Ihmisen voi kouluttaa niin, että hän tietää kaiken myytävästä tuotteesta, mutta se ei tee hänestä myyjää. Myynti tarvitsee lisää sympaattisuutta, itsensä peliin laittamista ja kaikkensa antamista. Rakkautta siihen myyntityöhön, Rostedt jatkaa. Vaikka olisi syntynyt myymään ja asenne sekä tuotetieto olisivat kunnossa, niin silti voi tulla ongelmia, jos perusasiat elämässä ovat huonolla mallilla. – Kun olen kiertänyt turut ja torit Suomen maassa, niin olen huomannut, että joidenkin myyjien asenne on todella huonossa kunnossa. Kun henkisen puolen asiat alkavat kasaantumaan, niin asenteet alkavat lipsumaan myös töissä. Muistakaa, että teillä on perhe kotona. Taustatuki ja elämän perusarvot pitää olla kondiksessa, Jethro Rostedt muistuttaa.

* Kodinelektroniikkaliikkeiden asiakkaiden mietteitä hyvästä myyjästä.

Osaa kertoa selkeästi tuotteesta.

Asiantunteva. Ei tuputa. KESKITTYY ASIAKKAASEEN. Kuuntelee . asiakkaan tarpeita

ON S. KOHTELIA

On oma itse nsä. Ei esitä mitään.


Go_Tech_

25


26

JULKKIS & VEMPAIN

Samppa Haapio Kuvat Kari Hautala Rauta Samsung

TV-valmentaja Nykyään enemmän futiskommentaattorina tunnettu Keith Armstrong on myös yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä pelaajia ja valmentajia maassamme: kummankin uran yhteenlaskettu Suomen mestaruuksien määrä on kahdeksan.

K

isastudiodebyyttinsä Keith Armstrong teki vuonna 1998, Ranskan MM-kisoissa. – Olin tuolloin Valkeakosken Hakan valmentajana. Studio kuvattiin lähellä Tampereella, ja kaverini suositteli minua Jukka Röngälle, joka oli tehnyt sopimuksen kisojen tuotannosta. Vaikka kielitaitoani epäiltiin, onnistuin kuulemma hyvin, Armstrong kertoo. Seuraavan kymmenen vuoden aikana Armstrong esiintyi kaikissa EM- ja MMkisoissa, kunnes siirtyi Canal+-kanavalle. Siellä hänet on nähty säännöllisesti Veikkaus-, Valio-, ja Mestareiden liigalähetyksien studiossa. Vaikka kielitaito riittikin, uuden teknologian kanssa oli käynnistysvaikeuksia. – Olin ensimmäisen kerran tekemisissä AKI Paint -analysointikynän kanssa. En itse nähnyt mitä monitoriin piirsin, joten luulin, ettei kynä toimi. Menossa oli suora lähetys, ja ymmärsin vasta jälkeenpäin, että


Olen hirveän hyvä ostamaan uusia laitteita, mutta todella huono käyttäjä. tekemäni vauvan töherrykset näki muutama sata tuhatta katselijaa. Valmentaja, pelaaja, huoltaja, teippaaja…

Keith Armstrong tuli Suomeen vuonna 1979. Hän tuli alun perin lainaksi OPSiin suosikkiseurastaan Newcastlesta. Lainasopimuksesta tulikin suunniteltua pysyvämpi, ja kaikkiaan hän edusti sittemmin pelaajana yhdeksää suomalaisseuraa. Suomen kansalaisuuden Armstrong sai 1990-luvun alussa. – Erityisesti mieleen on jäänyt syksyn 1980 Euroopan cupin ottelut Liverpoolia vastaan. Kotiottelu Raatin stadionilla päättyi 1–1, ja paikalle oli saapunut 14 000 katsojaa ympäri Eurooppaa. Toinen osaottelu Anfield Roadilla oli sekin ikimuistoinen, sillä tein ainoan maalimme. Tosin hävisimme ottelun lopulta 10–1! Armstrongin valmentajaura alkoi vuonna 1993 RoPSissa. – Vaikka olenkin valmentanut useita mestaruuksia, olen ollut nostamassa monia alasarjajoukkueita ylemmäs. Siellä tosiaan joutui tekemään töitä, kun olin paitsi valmentaja, tarvittaessa myös pelaaja, huoltaja ja vaikka teippaaja. – Tätä nykyä valmennan Ilveksen juniorijoukkuetta, missä oma poikanikin pelaa. Keith Armstrong vetää myös futiskouluja yhteistyössä Vierumäen Urheiluopiston kanssa. Hänellä on oma konsulttifirma, ja hän käy luennoimassa tiimityöskentelystä ja luovuudesta.

– Ennen viime kesän MM-kisoja halusin vaihtaa vanhan 37-tuumaisen kuvaputkitelevision Samsungin 46-tuumaiseen. Malli oli kuitenkin loppuunmyyty, joten lopulta kannoin kotiin 55-tuumaisen television. Täytyy sanoa, että televisiossa on huikea kuva, urheilulähetykset ovat nyt aivan eri maailmasta. Armstrong myöntää, ettei ole tilannut vielä hd-kanavia. – Olen hirveän hyvä ostamaan uusia laitteita, mutta todella huono käyttäjä. Vaikka töiden puolesta käytössäni on aivan uusimmat laitteet, en tiedä tekniikasta oikein mitään. Kännykästäkin olen saanut irti noin 10 prosenttia sen ominaisuuksista. – Sen sijaan television 3d-ominaisuudesta tykkään. Toistaiseksi muu perhe ei ole vielä innostunut, mutta ehkäpä talven pimeät illat saavat tutustumaan paremmin television ominaisuuksiin.

Uusi maailma

Valmentajat ovat käyttäneet televisiota hyödykseen valmennuksessa jo pidemmän aikaa. Dvd-levyiltä on pyöritelty omia ja vastustajan otteita. Myös kotona Keith Armstrong on viime aikoina panostanut televisioon.

Keith Armstrong: Syntynyt vuonna 1959 Corbridgessä, Isossa-Britanniassa. Suomeen vuonna 1979 lainaksi Newcastlesta. Edustanut pelaajana 9 suomalaisseuraa, valmentajana neljää sarjajoukkuetta. Pelaajana: Suomen mestaruus: 1979, 1980, 1984 Valmentajana: Suomen mestaruus: 1998, 1999, 2000, 2002, 2003 Suomen Cup: 1997, 2003, 2006.

Samsung 40 D6517 • T2-virittimel-

lä varustettu 6000-sarjan led-televisio. Full hd 1080p, 3d ja Smart TV. Sosiaalinen media on yhtä lähellä kuin lähin kaukosäädin: televisiosta löytyvät niin Skype, Facebook, Twitter ja nettiselain.

Go_Tech_

27


GoTech! maailmalla -juttusarja vie meidät ihmettelemään maailman kiinnostavimpia kodintekniikan markkina-alueita.

[

K]

MAAILMALLA: U

Kodinelektroniikkaketjut lähtevät leikkilinjalle Brittien pitkään jatkunut rakkaus viimeisimpiin teknologiauutuuksiin on viimeisen vuoden aikana joutunut koville taantuman purressa. Rahapussin nyörejä on jouduttu kiristämään, mutta eipä brittikään voi vastustaa uuden älypuhelimen kurvikkaita muotoja tai kiiltävän mustaa jääkaappia.

C

omet-ketjun Croydonin kodinelektroniikkamyymälän ovessa lukee ’Come and Play’. Keskisuuren liikkeen tuotteet ovat esillä käyttöryhmittäin ja asiakkailla on lupa kokeilla mitä vain, räpsiä kuvia, napsauttaa tehosekottimet päälle tai vaihtaa television uutiskanava jalkapalloon. Tämä on kodinelektroniikkamyymälöiden uusi myyntikonsepti, joka vetää asiakkaita liikkeisiin. Jättimäiset, keskelle ei mitään rakennetut peltihallit ovat pitkään olleet tyypillisiä kodinelektroniikan myyntipaikkoja, ja niitä rakennetaan toki edelleenkin. Esimerkiksi syyskuussa Dixons Retailiin kuuluvat Currys ja PC World avasivat yhteisen hypermarketin Etelä-Lontooseen. Vajaan 3 300 neliön suuruisessa myymälässä on näytteillä lähes 7 000 tuotetta, joita asiakkaat voivat kokeilla vapaasti. Tarjolla on kodinkoneiden lisäksi valtavan suuri valikoima televisioita, digitaalisia kameroita, kannettavia ja tablet-tietokoneita ja kymmeniä mp3- ja -4-soittimia.

28_Go_Tech

Myymäläpäällikkö Jeff Scantlebury ei salaa innostustaan. – Olemme alueen suurin kodinelektroniikkamyymälä. Asiakkaita odottaa elämyksellinen, interaktiivinen maailma. Monen paikallisen asiakkaan lempipaikkanaan pitämä John Lewis on jo vuosia ollut tunnettu siitä, että sieltä löytää mitä etsii, ja että siellä työntekijät ovat asioista perillä. He osaavat neuvoa asiakkaita olematta liian tunkeilevia myynnin toivossa. Arvostus saattaa nyt ponnahtaa vieläkin korkeammalle: Syyskuussa avattiin uusi liike ItäLontoon Stratfordiin, aivan valmistumassa olevan olympiakylän kupeessa olevaan Westfield-kauppakeskukseen. Kodinelektroniikkaosaston suunnittelusta vastasi Dalziel & Pow. Perinteiset, täyteen ladotut hyllyt on korvattu uudessa liikkeessä hillityillä, valkoisilla pöytätasoilla, joista tuotteet erottuvat hyvin. Osastolla asiakkaat voivat testata kaikkia tuotteita mielensä mukaan. Jokaisella

kameralla voi ottaa kuvia, kaikki mediasoittimet pelaavat, kuulokkeita voi testata ja kaikissa tietokoneissa on laajakaistayhteys. Kuluttajat odottelevat uusia teknologioita Tutkimusyritys Verdict Researchin mukaan kodineletroniikka-alan myynti jää kuluvan vuoden osalta 21,5 miljardiin puntaan.

Asiakkailla on lupa kokeilla mitä vain, räpsiä kuvia, napsauttaa tehosekottimet päälle tai vaihtaa television uutiskanava jalkapalloon.


GOTECH! MAAILMALLA

Raili Sepp채nen Kuvat Liikkeet, Shutterstock, ja tasha_sj / Shutterstock.com

29


[

Brittiläisten kodinelektroniikkaketjujen markkinaosuudet (%) 2011 Currys* PC World* Dixons/Currys Digital* verkkokauppa Argos Comet Tesco John Lewis

10,1 5,5 1,8 1,6 11,2 8,8 5,4 4,9

Game Group Best Buy Apple Amazon Maplin Richer Sounds Jessops**

*) kuuuvat DSG-konserniin (yhteenlaskettu markkinaosuus 19 %). **) myy vain kameroita, niiden lisätarvikkeita ja tulostimia. lähde: Verdict Research

4,3 3,1 1,9 1,4 1,1 1,1 0,7

K]

MAAILMALLA: U

Tämä on 2,9 prosenttia viime vuotta alhaisempi, ja se olisi vieläkin alhaisempi, ellei tablet-tietokoneiden reipas myynti olisi nostanut lukuja. Verdictin analyytikon Matt Pinerin mukaan heikko talouskasvu ei yksistään ole syynä myynnin alamäkeen. – Vuoteen 2007 saakka kodinelektroniikkaala kukoisti uusien teknologioiden kuten taulutelevisioiden, digitaalisten kameroiden ja kannettavien tietokoneiden ansiosta. Myös tietokonepelien suosio nousi entisestään Xboxin ja Nintendo Wiin vanavedessä. Parina viime vuonna ei teknologisesti uutta ja mullistavaa kuitenkaan ole juuri näkynyt. Tällä on ollut merkittävä vaikutus myynnin tyssäykseen. Piner uskoo, että ne ketjut, joilla on kattava asiakaspalvelu ja tuotevalikoima sekä selvä strateginen visio, tulevat menestymään jatkossakin – siitäkin huolimatta, ettei kaupalle eikä lopulta kuluttajillekaan ole tarjolla mitään täysin uutta. – 3d-teknologia yksistään ei pysty pelastamaan alaa kuluvan vuoden aikana. Mutta se auttaa pelikonsolien, kameroiden, kannettavien tietokoneiden ja älypuhelimien myyntiä sitä mukaa, kun teknologiaa sovelletaan laajemmalti Älypuhelimien myynti onkin noussut rivakasti. Viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä niiden osuus kaikista matkapuhelimista oli vasta noin 28 prosenttia, mutta tämän vuoden vastaavana aikana se lähes tuplaantui 48:ään. Markkinoilla on suuri valikoima high end -älypuhelimia, joista Techmark-tutkimusyrityksen mukaan suosituimmat ovat iPhone (58 %),

Asiakkaat tekevät löytöjä verkossa, mutta käyttävät yritysten nettisivuja hintavertailuun ja tuotteiden teknisten tietojen saamiseen. 30_Go_Tech


Näitä myydään nyt · · · · · · · · HTC:n Android-pohjaiset mallit (14,6 %) ja Blackberry (3,5 %). Blackberryn osuus on puolittunut tammikuuhun verrattuna, Android-pohjaiset puhelimet puolestaan ovat nostaneet markkinaosuuttaan. Amazonin uusin Kindle e-kirjalukija tuli rytinällä markkinoille lokakuussa. Se on paikallisten työmatkalaisten viimeisin lempilelu (ellei heillä ole iPhonea): Se ei vie tilaa kassissa eikä häiritse kanssamatkustajia. Verkkokauppa kasvussa Alan myynnistä noin kolmannes menee jo nettikaupan kautta. Asiakkaat tekevät löytöjä verkossa, mutta käyttävät yritysten nettisivuja hintavertailuun ja tuotteiden teknisten tietojen saamiseen. Joskus he tulevat sen jälkeen katukauppaan ostamaan tuotteen, mutta joskus ostotapahtuma on juuri päinvastainen: katukaupassa katsastettu tuote hankitaankin verkosta. Myös tuotteiden varaus verkon kautta on suosittua. Jos verkkokauppa onkin koettu uhaksi perinteisille myymälöille, ainakaan Britanniassa ketjut eivät kamppaile verkkoa vastaan. Verkko ja perinteiset kaupat täydentävät ja tarvitsevat toisiaan. Comet-ketju muun muassa on lanseerannut erityisen nettikoulutuksen kaikille sen 10 000

työntekijälle. Se on myös muotoillut uusiksi provisiokäytännön niin, että sen myymäläpäälliköt saavat provisionsa, myytiin tuote sitten katukaupan tai verkon kautta. Monitoimitelevisiot käyvät kaupaksi Tämän vuoden menestystarina on niin sanottu älytelevisio, jossa on internet-valmius ja linkit Facebookiin, You Tubeen ja Skypeen. Kaukosäätimeksi käy myös kännykkä tai tablet-tietokone. John Lewis -tavaratalon kodinelektroniikkaostajan John Kempnerin mukaan asiakkaat ovat lähteneet hakemaan uudenlaista medioiden käyttökonseptia. – Jo 60 prosenttia myymistämme yli 32 tuuman televisioista on internettelevisioita, ja uskon osuuden nousevan lähelle 80 prosenttia vielä ennen joulua. Kuluttajat haluavat luoda omat ohjelmatarjontansa ja katsoa mieliohjelmiaan silloin kuin heille sopii, Kempner sanoo. 3d-televisiot sen sijaan eivät vielä ole brittikuluttajiakaan sykähdyttäneet. Katseluun tarvittavat lasit ovat kalliita, eikä niitä ole edes voinut käyttää kuin yhden valmistajan – tai joissakin tapauksissa vain yhden mallin – televisioissa. Nyt Samsung,

iPhone 4S HTC Sensation XE Kindle 4 langattomat tulostimet tablet-tietokoneet led-taustavalaistut televisiot energiapihit tuotteet kaikki Apple-merkkiset tuotteet

Sony ja Panasonic ovat kuitenkin koordinoineet teknologiansa niin, että lasit käyvät jatkossa kaikkiin näiden valmistajien televisioihin. Brittimarkkinoille on tulossa vielä tämän vuoden lopulla Toshiban hiljattain julkistama 55-tuumainen 3d-televisio, jonka katseluun ei laseja tarvita. Joka kodin joululahjaksi siitä ei tosin vielä ole: hintalappu on 8 000 punnan luokkaa. Tuotetieto avain menestykseen Brittiasiakas hakee halpaa hintaa, mutta odottaa samalla hyvää palvelua. Myyjien tuotetieto usein ratkaisee, tuleeko asiakas uudelleen kauppaan. Tiedoissa on vielä runsaasti kohentamisen varaa. Keväällä Britannian kuluttajaasioita ajavan Which?-lehden tutkijat kävivät useita kertoja kaikissa johtavissa kodinelektroniikkaliikkeissä kysymässä neuvoja, ostovinkkejä ja selvittämässä tuotteiden teknisiä ominaisuuksia. Kyselystä kävi ilmi, että noin kolmannes myyjistä ei ollut riittävästi perillä asioista. He sekoittivat muun muassa teräväpiirtotelevisiot ja teräväpiirtovalmiudet omaavat televisiot keskenään ja koettivat myydä kalliita dvd-tallentimia halvempien vaihtoehtojen sijaan. Paras tuotetieto oli Richer Soundsin ja John Lewisin myyjillä. Onko sattuma, että nämä samat ketjut ovat selvinneet parhaiten myös taantumasta?

Go_Tech_

31


32

GREEN TECH

Samppa Haapio Kuva Ari Heinonen, Seppo Saarentola ja Shutterstock

300 000 tonnia 32_Go_Tech


Niin paljon suomalaiset heittävät pois ruokaa vuodessa. Oikeaoppisella kylmäsäilytyksellä on mahdollista pienentää tätä syömäkelpoista jätevuorta.

S

uomalainen heittää keskimäärin ruokaa pois peräti 60 kiloa vuodessa. Tämä tarkoittaa sitä, että jopa viidennes koteihin kannetusta ruuasta menee jätteeksi käymättä läpi ihmisen ruuansulatusta. Kokonaishävikki on siten 300 000 tonnia vuodessa, ja hukatut euromäärät lasketaan miljoonissa. Osta minkä tarvitset Moni muistaa vielä vanhat ohjeistukset, joiden mukaan piti ostaa mahdollisimman isoja ruokasäkkejä, koska ruuan pakkauksien valmistus ja jätehuolto kuormittivat ympäristöä. Mitä pienempi purkki, sen suurempi synti, ja tämä käsitys on edelleen juurtunut syvään kuluttajien takaraivoon. Väärin. Tänään kaatopaikalta puhaltavat uudet tuulet: uusien tutkimusten mukaan pakkausten osuus on häviävän pieni verrattuna itse ruuan aiheuttamaan ympäristökuormitukseen. Esimerkiksi naudanlihakilon valmistukseen kuluu luonnonvaroja 45,9 kiloa ja juustokiloon 43,2 kiloa. Kilot kertyvät muiden muassa lannoitteista, sähköstä, peltotöistä, kuljetuksesta ja säilytyksestä. Eli jos Gouda-juustokimpale ehtii pilaantua säilytysvirheiden takia tai isännän gruusialainen lihapata ei maistukaan perheelle ja se päätyy roskakoriin, nämä ruokatuotantoon kulutetut luonnonvarat menevät täysin hukkaan. Kaiken lisäksi kaatopaikalle kipattu ruoka tuottaa metaanipäästöjä. Kaikesta ihmisten aiheuttamasta ympäristökuormituksesta jopa reilu kolmannes syntyy ruoantuotannosta, valmistuksesta, ravintolapalveluista ja kauppamatkoista. Vesistöjen tilaan ruoantuotannolla on vieläkin suurempi merkitys: ruoka vastaa puolta kaikista kulutuksemme rehevöittävistä päästöistä.

– Ruokahävikki vaikuttaa ilmastonmuutokseen ja vesistöjen rehevöitymiseen, koska ruoka, joka on kasvatettu, kuljetettu ja säilytetty ei päädykään syötäväksi, vaan pahimmassa tapauksessa kaatopaikalle. Koko ruokaketjun päästöt ovat aiheutuneet turhaan. Lisäksi kaatopaikoilta vapautuu muun muassa metaania, joka myös vaikuttaa ilmastoon, kertoo tutkijaKirsi Silvennoinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:stä. Säilytä ruoka oikein Mitä kuluttaja sitten voi tehdä? Yksinkertaista: ostaa juuri sen verran ruokaa, mitä tarvitsee. Kaikilla ei tietenkään ole mahdollista tai haluakaan käydä päivittäin lähikaupassa, joten erityisen merkittäväksi nousee säilytyksen – ja varsinkin kylmäsäilytyksen – tärkeys: ruuan pitää säilyä syömäkelpoisena mahdollisimman pitkään. – Ruoantähteet kannattaa laittaa mahdollisimman pian jääkaappiin tai pakastimeen ja huolehtia, että ne tulevat myös käytetyiksi. Ja ennen kuin lähtee ruokakauppaan, kannattaa katsoa jääkaappiin. Voihan olla, että siellä jo olevista ruoista saakin päivän ruoat, Silvennoinen vinkkaa. Elintarvikkeiden säilyttäminen oikeissa lämpötiloissa hidastaa tai estää mikrobien lisääntymistä. Lämpötila-alue +8...+60 °C on vaaravyöhyke, jolla mikrobit lisääntyvät nopeimmin. Eli helposti pilaantuvien elintarvikkeiden säilyttämistä on syytä välttää tällä alueella. Ruuan kylmäsäilytys aloitetaan asianmukaisella jäähdytyksellä. Edelleen toimiva vinkki on upottaa tuote kylmään veteen ennen jääkaappiin tai pakastimeen siirtämistä. Uusissa kylmälaiteissa on erilaisia jäähdytysohjelmia,

jolla ruuan saa tehokkaasti viilennettyä jääkaappikylmyyteen, ja ruoka on mahdollisimman vähän aikaa vaaravyöhykkeellä. Esimerkiksi Mielen SuperCool-pikajäähdytystoiminto jäähdyttää jääkaappialueen, ja palauttaa lämpötilan takaisin asetettuun kuuden tunnin jälkeen. Perinteisesti lämpötila on vaihdellut jääkaapin eri osissa. Kylmintä on ollut alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastuslokeroa.

Kuinka kauan säilyy? Pakastimessa (-18 °C) vihannekset 18 kk marjat 8 kk leipä 3 kk jauheliha 3–4 kk valmiit ruoat 3–4 kk Jääkaapissa (+2...+6 °C): maito 7 vrk liha 3–5 vrk jauheliha 1 vrk kala 1 vrk leikkeleet 5–7 vrk valmiit ruoat 3–4 vrk kastikkeet, puurot 1–2 vrk Lähde: Marttaliitto

Go_Tech_

33


Kannattaa katsoa jääkaappiin ennen kuin lähtee ruokakauppaan; voihan olla, että siellä jo olevista ruoista saakin päivän ruoat!

Uusissa jääkaapeissa kiertoilmaominaisuus pistää viileän ilman liikkeelle tasaten lämpötilaeroja. Jääkaappi ja pakastin tulee pitää puhtaana niin sisältä kuin ulkoa. Hyllyjen perukoille unohtuneet purkit ja tölkit syövät turhaan jäähdytystehoa. Erilaiset no-frost-ohjelmat pitävät pakastimet ja jääkaapit vapaina tehoa syövästä kuurasta. Uusissa jääkaapeissa alkaa olla vakiona erilaiset jääkaapin alaosaan sijoitetut 0-tilat, joiden lämpötila on

lähellä nollaa tai jopa hieman sen alapuolella. Esimerkiksi Siemensin coolBoxin lämpötilaa voi säätää -2 °C – + 3 °C välillä. 0-tilassa liha ja kala säilyvät moninkertaisen ajan normaaliin jääkaappilämpötilaan verrattuna. Kylmälaitteisiin kehitetään koko ajan uusia ominaisuuksia. Esimerkiksi LG:n Vita Light -vihanneslaatikon valaistuksen ansiosta vihreiden kasvisten fotosynteesi pysyy käynnissä ja ne säilyttävät tuoreutensa ja vitamiininsa pidempään.

Tuoretuotteita haaskataan eniten MTT:n Foodspill-projekti selvitti viime syksynä suomalaisten kotitalouksien ruokahävikin määrää ja laatua. Tutkija Kirsi Silvennoisen mukaan osallistujien hävikkimäärät vaihtelivat todella paljon. – Joku saattoi heittää ruokaa roskiin jopa 160 kiloa vuodessa, kun toiselle ruokahävikkiä ei syntynyt juuri lainkaan. Poisheiton suurimpia syitä olivat ruuan pilaantuminen (29 prosenttia) ja päiväyksen vanhentuminen (19 prosenttia). Eniten pois heitettiin vihanneksia (19 prosenttia kokonaishävikistä), kotiruokaa

34_Go_Tech

(18 prosenttia), maitotuotteita (17 prosenttia), leipää ja muita viljatuotteita (13 prosenttia) sekä hedelmiä ja marjoja (13 prosenttia). Lihaa, kalaa ja kananmunia heitettiin pois 7 prosenttia. – Suomalaistalouksissa ruokaa heitetään pois yhteensä 120–160 miljoonaa kiloa. Tämä on ainakin kaksi kertaa enemmän kuin kauppojen pois heittämä ruokamäärä.

Suomalaistaloudet

heittävät ainakin kaksi kertaa enemmän ruokaa pois kuin kaupat.


Go_Tech_

35


Muodon vuoksi Muotoilu saa tuotteen näyttämään haluttavalta ja tuntumaan hyvältä. Myös asiakkaalle tarjottavia kokemuksia, palveluita ja ansaintalogiikkaa voi muotoilla.

36_Go_Tech


POLEMIIKKI

Tapani Mylly Kuvat valmistajilta ja Shutterstock

T

uotteiden muotoilun yksi tärkeä tehtävä on luoda eroja silloin, kun tuotteiden välillä ei niitä muuten juuri ole. Eri laitteet kännyköistä kahvinkeittimiin ovat hyötyneet tarkan muotoilun eduista jo pidemmän aikaa, mutta nykyään myös tietokoneiden, tulostimien ja digiboksien ulkonäköön kiinnitetään huomiota. – Esimerkiksi uudet autot ovat kaikki perustaltaan luotettavia. Niinpä eroja tehdään mielikuvin, korimuotoilulla, materiaalivalinnoilla sekä lisävarusteilla, sanoo Lahden muotoiluinstituutin teollisen muotoilun vastuuopettaja Sami Hyyryläinen. Hyyryläisen mukaan muotoilun merkityksen kasvu on tuonut tuotteisiin myös huonoa muotoilua. – Joissain tapauksissa muotoilusta on tullut tuotteesta irrallinen, itsetarkoituksellinen koriste. Myös kodinelektroniikkaan liittyvä kertakäyttökulttuuri luo huonoa muotoilua, sillä hyvä muotoilu on aina kestävää. Laite ei hajoa käytössä ja sen muotoilu on ajatonta. Muotoilu on yksi tuotteen elinkaaren tärkeä osatekijä. Kestävä tuote ei siis vanhene ulkonäöltään, eikä sitä tarvitse vaihtaa uuteen kahden vuoden päästä. Taisteleeko hyvä muotoilu siis perinteistä, volyymeihin perustuvaa bisnesajattelua vastaan? – Kyllä muotoilun pitääkin haastaa tätä määrällisen tuotannon mallia. Bisnestä voisi tosin miettiä luovasti. Muotoilijat haluaisivat tuotteisiin aina hyvää ergonomiaa, parempaa käytettävyyttä ja ekologisuutta, mutta nämä ominaisuudet nousevat todella tärkeiksi vain, jos tuotekehityksen muutkin osapuolet näkevät ne tärkeiksi, sanoo Hyyryläinen.

tarjottavia kokemuksia tai palvelun ansaintalogiikkaa. Eli sitä, miten tehdään rahaa. Palvelujen muotoilua sekä muotoilun ja myynnin suhdetta tutkinut Lahden ammattikorkeakoulun projektipäällikön Sami Makkulan mukaan asiakkaan suhde myyjään ja asiakkaan suhde samaa tuotetta tai palvelua käyttäviin nousee tulevaisuudessa yhä tärkeämmäksi. – Kuluttajat haluavat olla kanssakulkijoita vaikkapa nyt kodinkonekauppiaan kanssa. Ihmiset haluavat yhä vähemmän suoraa myyntiä. Ei haluta omistaa, vaan käyttää. Etsitään kokemuksia. Nämä orastavat megatrendit pitäisi pystyä hyödyntämään, sillä niissä piilee suuria mahdollisuuksia, kertoo. – Tiettyjen automerkkien ympärille nousseet yhteisöt ovat hyvä esimerkki. Samaan tapaan voisi syntyä

Myyntiä vai palvelua? Muotoilulla on myös laajempia ulottuvuuksia. Muotoilla voi käyttöliittymiä, asiakkaalle

Ei haluta omistaa, vaan käyttää. Etsitään kokemuksia. Nämä orastavat megatrendit pitäisi pystyä hyödyntämään, sillä niissä piilee suuria mahdollisuuksia.

vaikkapa pyykkäävien isien yhteisö, missä vaihdetaan kokemuksia ja tietoa erilaisista pesukoneista. Jos keskustelussa todettaisiin, että Whirlpoolin pesukone on hyvä, se olisi parasta mahdollista markkinointia. Kodinkoneliikkeiden tehtäväksi tulisi luoda tiloja, joissa tällaista keskustelua voitaisiin käydä, toteaa Makkula. Tällaisessa kaupankäynnissä myös myyjän rooli olisi toisenlainen, sillä työn kärkeen nousisivat asiakkaan neuvominen ja kouluttaminen. – Myyjän ammattitaito ja puhdas viihdearvo olisivat tällöin tärkeitä asioita, jatkaa Makkula. Bisnes, teknologia ja muotoilu Tulemmeko jossain vaiheessa siihen, että itse ostotapahtuma on vain asiakkaan haluaman kokemuksen sivutuote? Asiakas tulisi kodinkone-

37


Miten tuote valitaan? Palvelujen muotoilu voi siis uudistaa kaupankäynnin logiikkaa, mutta muotoilulla on toki perinteisempi rooli: sillä on joskus iso merkitys siihen, minkä tuotteen asiakas valitsee. Valintaprosessiin voi vaikuttaa esimerkiksi se, miltä laite tuntuu kädessä. – Valintaprosessi on samalla erittäin monimutkainen ja erittäin yksinkertainen. Se saattaa liittyä laitteen kolmiulotteiseen tilaan, käsituntumaan. Tai siihen, että laite on sopivasti erilainen. Muotoilunhan pitää kyllä uudistua, mutta

38_Go_Tech

Kuva: Coca-Cola® Suomi

liikkeeseen pohjimmiltaan hakemaan tiettyä tunnelmaa, kokemusta ja palvelua. Erilaisten palvelujen kautta hänelle samalla tarjottaisiin laitteita ostettavaksi. Voisiko kodinkoneliike perustaa esimerkiksi tunnelmallisen kahvilan, jossa asiakas kahvikupposen ja leivoksen syödessään saisi tietoa keittimestä, jolla kahvi on valmistettu? – Kyllä, juuri näin. Yhdysvalloissa eräs vakuutusfirma totesi vakuutusten myymisen nuorille olevan lähes mahdotonta. Niinpä he muuttivat myyntitilansa kahvilaksi, jossa tarjottiin samalla vakuutuksia, kertoo Makkula. Kuten markkinamiehet tietävät, tunnistettavuus on tärkeää myynnin luomisessa. Tarjotut palvelut täytyisikin muotoilla niin, että asiakas tunnistaa ne helposti. – Myyntiympäristöjen ja palvelujen luominen vaatii hyvää muotoilua. Palveluthan aina myös näyttäytyvät tietynlaisena, ja tässä tarvitaan muotoilua, sanoo Makkula. Hyvinä esimerkkeinä taitavasti suunnitelluista, tunnistettavista palveluista Makkula mainitsee Eniron hakupalvelun ja Elisa Viihdepaketin. – Asiakashan tietää Eniroon soittaessaan tarkkaan, kenen palvelusta on kyse. ”Kuinka voin auttaa?” -kysymys on kaikille tuttu ja turvallinen. Elisa Viihteen konsepti taas on erinomainen. Kotisohvalta, pienellä vaivalla ja kohtuullisilla kuluilla saa palvelua. Kun konsepti on keksitty, jäljelle on jäänyt vielä palvelun muotoilun toteuttaminen. Palvelumuotoilussa yhdistyvät bisnes, teknologia ja muotoilu.

Ensimmäinen

muotoilija

Ranskalainen, Yhdysvalloissa uransa tehnyttä Raymond Loewyä (1893–1986) pidetään yhtenä teollisen muotoilun uranuurtajista. Loewyn ura oli huikea, sillä hän on suunnitellut muun muassa öljy-yhtiö Shellin logon, Greyhound-linjaauton, Coca-Cola-pulloja ja tölkkejä sekä Lucky Strike -tupakka-askin. Kodinkoneissa Loewy aloitti 1930-luvulla Coldspot-jääkaapillaan keittiökalusteiden trendin, joka näkyy yhä muotoilussa. Kun ajattelee perinteistä jenkkikaappia, mieleen tulee juuri Loewyn suunnittelema Coldspot.

liian suuret muutokset vaikuttavat ihmisistä epämiellyttäviltä, kertoo Makkula. Makkulan mukaan kodinkoneiden muotoilussa ollaan menty jo jonkin aikaa maskuliinisempaan suuntaan. Tutkimusten mukaan mies kun haluaa yhä useammin olla tekemässä ostopäätöstä. – Hyvä esimerkki on Dysonin pölynimurit. Niitä mainostetaan ainutlaatuisen, hienon imuteknologian avulla, ja imurit näyttävät avaruusraketeilta. Tekniikan tuominen

Muotoilulla luodaan uusia markkinoita ja käyttäjäryhmiä. Laitteen muotoilu kertoo kuluttajalle siitä, kenelle se on suunnattu.


näkyville ja laitteen läpinäkyvyys kertovat siitä, että tässä nyt on todellinen värkki, jossa on paljon liikkuvia osia, sanailee Makkula. Näin muotoilulla luodaan uusia markkinoita ja käyttäjäryhmiä. Laitteen muotoilu kertookin kuluttajalle siitä, kenelle se on suunnattu. Tämä näkyy esimerkiksi keittiön laitteiden muotoilussa. – Keittiön laitteissahan muotoiluun on perinteisesti panostettu, mutta toisaalta löytyy ammattilaisten laitesarjoja, jotka näyttävät aivan toisenlaisilta, toteaa Hyyryläinen. Kodinkoneiden ja niiden palvelujen muotoilussa Hyyryläinen toivoo näkevänsä yhteiskunnassa muutenkin olevia trendejä. – Toivoisin, että pohdittaisiin sitä, mikä on meille tarpeeksi ja mitä kodeissa oikeasti tarvitaan? Downshiftaaminen ja hidastaminenhan ovat trendejä ainakin niiden parissa, joilla niihin on varaa. Entä miten tulevat sukupolvet haluavat käyttää teknologiaa? Pitäisikö kodin elektroniikka integroida esimerkiksi huonekaluihin? Älykkäitä jääkaapinoviahan on povattu jo pitkän aikaa, mutta eipä niitä ole ainakaan vielä näkynyt. Televisio on tainnut viimein voittaa kilpailun kodin verkkopäätteen roolista, pohtii Hyyryläinen.

1

Palkittua muotoilua Oheiset tuotteet ovat voittaneet arvostetun saksalaisen red dot -designpalkinnon best of the best 2011 -maininnan. Red dot product design -palkintoa jaetaan 19 kategoriassa. Kansainvälistä, ensi kerran vuonna 1955 jattua palkintoa jakaa Design Zentrum Nordrhein Westfalen, joka vastaanotti tänä vuonna 14 000 ehdokasta kaikkiaan 70 maasta.

2 3 4

Red dot award product design 2011: best of the best -palkittuja: 1 Bosch MUM5 yleiskone Design: Hyve AG (Gerd Schwarz, Michael Schmidt), Saksa. 2 Microsoft Arc Touch Mouse Design:One & Co, USA. 3 MacBook Air 13” Design: Apple Industrial Design Team, USA. 4 HTC EVO 4G Design: One & Co, USA.

Go_Tech_

39


40

PÄÄMIES

Tapani Mylly Kuva Marjo Tynkkynen

Järkkärit ovat kamerakaupan sydän Järjestelmäkameroiden osuus suomalaismarkkinoista on noussut vuosi vuodelta.

V

uonna 1917 perustettu Nikon on kuvantamis- ja objektiiviteknologian pitkän linjan kulkija. Yrityksen käännekohtiin kuuluvat Nikkor-tuotenimen käyttöönotto vuonna 1932, ja ensimmäisen oman pienkameran valmistuminen nimellä Nikon 1 vuonna 1948. Nykyään japanilaisyhtiö valmistaa optisia instrumentteja linsseistä kameroihin, kiikareihin ja erilaisiin mittausvälineisiin sekä kuluttajille että teollisuuteen. Nikonilla työskentelee maailmanlaajuisesti hiukan yli 24 000 työntekijää, ja yhtiön vuosimyynti maaliskuun lopussa 2011 oli noin 1,1 miljardia dollaria. Suomeen Nikon perusti toimiston vuonna 2005. Täällä yhtiö myy vain kuluttajatuotteita: järjestelmä- ja pokkarikameroita, optiikkaa, kiikareita sekä kiikaritähtäimiä. Työntekijöitä Suomen Nikonilla on yhdeksän.

? Nikonin myyntijohtaja Lauri Nieminen, oletko sama henkilö, joka aikaisemmin oli tuttu Panasonicilta? Miten päädyit Nikonille, entä miten kamera-ala eroaa viihdeelektroniikkabisneksestä? –– Olin tosiaan aikaisemmin Panasonicin myyntijohtaja. Nikon haki uutta myyntijohtajaa ja headhunter otti minuun yhteyttä. Pääsin valitsemaan kahdesta vielä paremman. Nykyisessä tehtävässäni aloitin tämän vuoden huhtikuussa. Kaupankäynnin lainalaisuudet ovat molemmilla aloilla samanlaiset, mutta me myymme enemmän muistoja, tv-bisnes taas elää voimakkaasti hetkessä. Tämä näkyy käytännön työssä ja markkinoinnissa. Kamera-ala on myös monivivahteisempaa, sillä kuluttajien lisäksi meillä on ammattikäyttäjien asiakaskunta. Se on oma, todella mielenkiintoinen maailmansa.

? Millainen kamerakaupan tilanne on Suomessa? – Kilpailutilanne on täällä hiukan erilainen kuin maailmalla. Canon on ollut pitkään markkinajohtaja, ja siihen kantaan meidän on sitten tarkoitus iskeä. Verrattuna muihin Pohjoismaihin, Suomessa tehtiin viime vuonna isompi kasvutulos. Tämä johtunee siitä, että Suomessa markkinat ovat järjestelmäkameravetoiset. ? Millainen suomalainen on kameroiden käyttäjänä? – Aktiivinen, laatu- ja ominaisuustietoinen. Suomalainen ei jämähdä paikalleen, vaan haluaa päivittää kameralaitteistoaan. Suomalainen haluaa hyvälaatuisia kuvia hyvällä kameralla. Toisaalta suomalainen on ostajana tarjoushakuinen. ? Mitä haluaisit kehittää suomalaisessa kamerabisneksessä? Entä mikä on hoidettu hyvin? – Kodinelektroniikkakaupoissa pitäisi olla enemmän rohkeutta kamerakaupan tekemiseen. Lisälaitteiden tarjonta on liian kapeaa. Kun ihminen innostuu järjestelmäkamerasta, hän innostuu samalla objektiiveista. Jos kodinelektroniikkakaupalla ei ole tarjota oheistuotteita, kuluttaja menee erikoiskauppaan, joka korjaa hedelmät. Suomessa on 85– 90 000 järjestelmäkameraa ja niihin haetaan lisälaitteita. Marketit ja erikoiskaupat ovat hoitaneet kamerakaupan hyvin. Marketit kasvattavat koko ajan markkinaosuuttaan, ja erikoiskaupat ovat onnistuneet säilyttämään asemansa. ? Millainen kodinelektroniikan käyttäjä olet itse? – Olen aktiivinen käyttäjä, vaikka en heti otakaan kaikkia uutuuksia käyttöön. Kun tarve ostokselle tulee, valitsen kuitenkin uusimman tuotteen, jossa on hyvät ominaisuudet. ? Onko sinulla maksukanavia? – Kyllä on. Kanavapaketissani on lähinnä urheilua ja lapsille lastenkanavia. Ihan päivittäin niitä ei tule katseltua, mutta aktiivisesti joka viikko kuitenkin.


Go_Tech_

41


42

PÄÄMIES

Tapani Mylly Kuva Marjo Tynkkynen

SYVÄLLE JUURTUNUT ? Nikonin avainasiakaspäällikkö Marko Ikonen, miten pysyt itse kärryillä tuoteuutuuksista? – Talon sisällä jaetaan paljon tietoa, meille pidetään koulutuksia ja intrastamme löytyy myös paljon tietoa uutuuksista. Myös nettiä seuraan, sieltä saan loppukäyttäjän kannalta katsoen tietoa tuotteistamme. Esimerkiksi bloggaajat kirjoittavat tuotteistamme säännöllisesti. ? Mitä haluaisit kertoa Nikonista jälleenmyyjillenne? – Myyjien kannattaisi rohkeasti tarjota ostajille oheislaitteita ja kertoa siitä, mitä hyötyä niistä on. Järjestelmäkameran ostavista moni ostaa jonkin oheislaitteen vuoden sisällä kameran ostosta. Myyjä voisi kertoa ostajalle myös ilmaisesta koulutuksestamme, johon pääsevät kaikki järjestelmäkameramme ostaneet. ? Mitä muuta työtä voisit kuvitella tekeväsi? Voisitko myydä jotain muuta? – Kodinelektroniikka-ala on aika syvälle juurtunut minuun, samoin myyminen. En voisi nähdä itseäni alan ulkopuolella tai tekemässä jotain muuta kuin myyntityötä. ? Kuvaatko itse? Millainen kuvaaja olet? Millaisen kuvan haluaisit ottaa? – Tulin Nikonille kolme vuotta sitten, enkä oikeastaan kuvannut sitä ennen. Nyt kuljen kamera mukana melkein joka paikassa, ja kuvaan aktiivisesti. Kuvaan paljon esimerkiksi koiriani ja luontoa koirien kanssa lenkkeillessäni. Unelmaotos voisi olla samasta paikasta otettu kuva eri vuodenaikoina.

42_Go_Tech


KENTTÄ KYSYY

Q: ”Miksi Nikon lähti keksimään pyörää uudelleen peilittömällä Nikon 1 -uutuudellaan? Entä mille asiakassegmentille uutuus on suunnattu? Miksi uutuudessa on kilpailijoita pienempi kuvakenno?” ? Millainen kodinelektroniikan käyttäjä olet? Mikä on tällä hetkellä suosikkilaitteesi? – Olen aika raskaan linjan käyttäjä. Meillä on tv:t ja tallentimet, käytän musiikkilaitteita reissussa ja kotona. Teen soittolistoja kekkereihin, jolloin karaoke raikaa naapurien iloksi. iPad taitaa olla tällä hetkellä lempilaitteeni, sen parissa tulee istuttua illat sovelluksia asentaen. ? Mikä on ensimmäinen muistosi kodinelektroniikka-alalta? – Se, kun sain äidiltä nauhurin lainaksi ja kuuntelin sillä Hurriganesia ja Jukka Kuoppamäkeä. Sen jälkeen seuraava muisto onkin vhs-soittimesta, johon juuttui kasetti sisään. Purin laitteen osiin, poistin nauhan, ja kokosin soittimen uudestaan. Se jopa toimi sen jälkeen, kasetti tosin oli käyttökelvoton.

Mika Huuhkala myyntineuvottelija, Expert, Rauma

A:

”Nikon 1 eroaa tällä hetkellä tarjolla olevista malleista toimintanopeudellaan, kuvaustoiminnoiltaan ja helppokäyttöisyydellään. Kymmenen miljoonan kuvapikselin tarkkuus on riittävä, tällöin saadaan kohinaton kuva suurellakin herkkyydellä. Liian iso pikselimäärä rasittaa prosessoritehoa, mikä taas hidastaa tarkennusnopeutta ja muita kameran toimintoja. Tavoittelemme Nikon 1:llä sekä kokeneita että aloittelevia kuvaajia.”

Lauri Nieminen Nikon Suomen myyntijohtaja

? Onko sinulla maksukanavia? – Kyllä, satelliitin kautta Canal Digital, MTV+ ja TV-Viihde-kortti. Niiltä tulee katsottua urheilua ja satunnaisesti elokuvia. ? Millaista kodinelektroniikkalaitetta toivoisit voivasi käyttää 20 vuoden kuluttua? – Sellaista, johon kaukosäätimen kokoon olisi mahdutettu kaikki nyt olemassa olevat laitteet. Sillä voisi surffata netissä, maksaa maksuja ja laitteeseen voisi ladata erilaisia sovelluksia. Kuvantamisen puolella olisi hienoa, jos järkkärin ja 600 mm objektiivin saisi pienemmässä koossa.

Go_Tech_

43


Hei alan ammattilaiset! Philipsillä on nyt täysi vauhti päällä. Keskitymme televisiomarkkinoille aiempaa voimakkaammin, ja uusi organisaatiomme on täysin omistautunut televisioille. Uskomattoman leveä Cinema 21:9 tuo tullessaan upeita elokuvaelämyksiä. Tulossa on runsaasti muitakin uutuuksia.

Olemme tulleet jäädäksemme. Nyt kaikille perheenjäsenille löytyy mieluinen Philips-televisio. Huippulaatu, uusi tekniikka ja muotoilu puhuttelevat. Philips-television myyminen ja valitseminen ei ole koskaan ollut helpompaa. Philips-televisio on varma valinta.

Philips-televisio saa olosi tuntumaan kotoisalta.


Kuva Tommi Tuomi

[ VIERASMYYJÄ

]

Jari Isometsä

Jari Isometsä aloitti vastikään Meri-Teijo Golf Oy:n toimitusjohtajana. Aikaisemmin hän on työskennellyt muiden muassa FC Hongan jalkapallojoukkueen myyntipäällikkönä.

Tätä minä tarvitsen! Onnistuneen myyntityön perusta on tuote, joka on kunnossa ja jonka myyjä tuntee. Tuotteella on oltava myös tietty hinta. Ja tuotteesta on tarjottava selkeä esitys. Kun nämä asiat ovat kasassa, on mahdollista päästä kauppaan. Tyhjin käsin ei voi myydä, myyntitapahtumaan pitää olla valmistautunut. ”Emmätiä”-vastauksia pitäisi pyrkiä kaikin tavoin välttämään, tosin ei sitä pelätäkään saa: jos niin joskus käy, ei se mikään synti ole. Golf on lajina kasvattanut suosiotaan viime vuosina, mutta golfosakkeiden myynti ei toimi massamarkkinoiden säännöillä. Hinta ei ole määräävä tekijä, laatu sen sijaan on. Osakkeita myydään mielikuvien kautta, golfelämystä ei voi esitellä kuten vaikkapa jääkaappia: tämä on tällainen, tämä toimii näin. Toki useimmat asiakkaani eivät ole ensimmäistä kertaa ostamassa golfosaketta, mutta heidänkään kohdallaan mielikuvien merkitystä ei voi vähätellä. Jälkihoidon merkitys on suuri: kun sen tekee hyvin, on erinomaiset mahdollisuudet luoda pitkäaikainen asiakassuhde. Kun menen ostamaan kodinkoneita, minuun tekee vaikutuksen se, että myyjä osaa asiansa. En kai-

Menestyksekäs kaupanteko perustuu ihmisen turhamaisuuteen.”

paa nippelitietoa, vaan vastauksia jokapäiväisiin tarpeisiini. Kun myyjällä on tarpeeksi suuri asiantuntemus tuotteesta, hän osaa soveltaa tietojaan käytäntöön, ja löytää asiakkaalle oikean tuotteen. Hyvä myyjä ei myy tuotetta, vaan saa asiakkaan tajuamaan: ”Tätä minä tarvitsen!” Joskus kodinelektroniikkatuotteiden hintojen nopea tippuminen harmittaa. Kun ostan normaalihintaisen tuotteen, voin olla aika varma, että puolen vuoden päästä hinta on puolittunut. Kuluttajat ovat oppineet, ettei uutuuden perään kannata rynnätä, vaan on parempi odottaa, että tuote halpenee. Ja kyllähän kaupat ovat tähän itsekin osaltaan syypäitä. Toki minulle kuluttajana sopii oikein hyvin, että parin kuukauden päästä sen led-tv:n saa puoleen hintaan, mutta ajattelen tässä nyt kauppiaan parasta! Kodinelektroniikkaliikkeiden myyjät ovat tänä päivänä osaavia, mutta heitä on liikkeessä usein liian vähän. Kaupanteko ajoittuu viikonloppuihin, eli kun minulla olisi aikaa kierrellä liikkeissä, kaikilla muillakin on. Juuri silloin myyjiä ei riitä. Ja nykypäivänä tuotteet ovat niin teknisiä, että on oikeastaan pakko olla myyjä opastamassa. Siinäpä haastetta alalle: miten saa kaupankäynnin tasaisemmaksi pitkin viikkoa! Monta kauppaa jää syntymättä, jos asiakas joutuu lähtemään liikkeestä siksi, ettei ole saanut palvelua. Tietysti jos joku laite on mennyt rikki, tilanne on toinen: korvaava tuote pitää saada heti. Mutta ei kauppa sillä pelkästään elä. Menestyksekäs kaupanteko perustuu ihmisen turhamaisuuteen. Siihen, että halutaan vain parempi väline, vaikka vanha toimisi ihan hyvin.

Go_Tech_

45


TABLET BATTLE Tablettien käyttöjärjestelmäkisassa on toistaiseksi kaksi osanottajaa, Android 3 & iOS 5. Kumman joukoissa seisot?

46_Go_Tech


HÄH?

Pekka Tolonen Kuvat Linda Halenius, Shutterstock ja valmistajat

K

uluttajalle tabletti on helppo ostos. Sormella kevyesti hipaisten toimiva taulutietokone ei vaadi käyttöopasta toimiakseen. Kauppiaalle tabletti on helppo tuote myydä. Tabletti toimii suoraan paketista ja sisältää selaimen, sähköpostin ja sosiaalisen median. Se näyttää videot, elokuvat ja toistaa musiikin. Sillä voi myös pelata pelejä. – Valtaosa tableteista ostetaan kotiin omaan käyttöön, koko perheen viihdelaitteeksi tai työvälineeksi yrityskäyttöön. Kauppiaan täytyy tuntea asiakkaan tarpeet ja mihin eri tabletit pystyvät, opastaa Samsungin myyntipäällikkö Mika Engblom. Kysytyin joululahja – Älypuhelimen ohella tabletit ovat varmasti halutuin joululahja tänä vuonna. On hyvä, että markkinoille tulee muitakin

Tärkeimmät valintakriteerit ovat helppokäyttöisyys ja muotoilu. On tärkeätä, että tuotteet ovat demottavissa ja kokeiltavissa.

pelaajia mukaan, luonnehtii joulumarkkinoita Applen maajohtaja Klaus Kotka. – Tärkeimmät valintakriteerit kuluttajan tehdessä ostopäätöksiä ovat varmaankin helppokäyttöisyys ja muotoilu. On tärkeätä, että tuotteita pidetään hyvin esillä ja ne ovat helposti demottavissa ja kokeiltavissa. Applen iPad on tablettimarkkinoiden ykkönen. Mutta Android-tabletit ottavat vauhdilla etumatkaa umpeen. Tänä syksynä Sony haastaa iPadin näyttävällä viistomuotoilulla. Tabletti tarpeen mukaan Yksi koko ei sovi kaikille, uskoo Samsungin Mika Engblom. – Kotikäyttöön hankitaan yleensä Galaxy Tabin 10,1 tuuman malli, joka tarjoaa suuren näytön perus- ja viihdekäyttöön nojatuolissa, sängyssä tai sohvalla. Kymppituuman näyttö sopii hyvin koulu- ja opiskelukäyttöön, joita varten tabletti myös usein hankitaan. – Samsungin välikoon 8,9 tuuman tabletti soveltuu kokonsa puolesta sekä kotikäyttöön että yrityskäyttäjälle, joista on tullut uusi, kasvava asiakasryhmä. Se on helppo pitää mukana ja sen näyttö on riittävän suuri myös viihdekäytössä vaikkapa junamatkoilla. Liikkuvan työn tekijää kiinnostaa erityisesti Samsungin taskuun sujahtava Galaxy Tab 7.7, jossa on nimensä mukaisesti 7,7-tuumainen näyttö ja puhelin. Entä tv-yhteensopivuus? Tänä syksynä tablettimarkkinoille rynnistäneen Sonyn tuotepäällikkö Reijo Viholainen nostaa esiin tärkeän kysymyksen:

47


miten tabletti toimii yhteen televisioiden kanssa? Saako videoita katseltua televisiolla? Entä televisiota tabletilla? – Sonyn Tablet S sopii hyvin Sonyn Bravia-television käyttäjille, sillä se siirtää kuvan ja äänen langattomasti tabletista televisioon. Tablettiin voi myös ohjata television kuvan ja tabletti toimii kaukosäätimenä. Sillä voi lisäksi syöttää tekstiä television nettipalveluihin, Viholainen sanoo. Myös Samsungin Galaxy Tabit tarjoavat samat toiminnat omiin tv-malleihinsa. IPadiin kaukosäädin ladataan erillisenä ohjelmana. Langaton videokatselu vaatii lisälaitteen. Musiikki- ja softatarjonta tasapuolistuu Applen iPad luottaa 18 miljoonan kappaleen iTunes-musiikkikauppaan ja yli 500 000 ohjelman App Store -ohjelmakauppaan, jotka ovat maailman suurimmat. Samsung ja Sony tarjoavat taas Android Market -ohjelmakaupan, josta on saatavilla jo noin 250 000 ohjelmaa. – Android Marketista on ladattavissa lähes kaikki samat ohjelmat kuin iPadille. Musiikin määrässä Android tarjoaa vähintäänkin yhtä kattavan tarjonnan kuin iTunes, sillä musiikkia on saatavissa monien palvelujen kautta, painottaa Samsungin Mika Engblom. Androidin musiikkitarjonnasta pitävät huolen Samsungin ja Sonyn omat Music Hub ja Music Unlimited -palvelut. Ohella on saatavissa Kiwi ja Spotify – joista jälkimmäinen löytyy iPadillekin lisäohjelmana.

toimituksen

vinkki

Klähmät irti ruudusta!

•VALITSIPA ASIAKAS minkä tahansa kosketusnäytön, mukaan kannattaa kaupata puhdistusliina ja ruudulle sovelias puhdistusaine.

48_Go_Tech

Kuluttaja voi kysellä kaupassa erikoisempiakin kysymyksiä. Voiko tabletin kytkeä langattomiin kaiuttimiin? Voiko siihen liittää ulkopuolisen näppäimistön? Sisältöjen määriä vertailtaessa kannattaa huomioida, että osa ohjelmista on heikkotasoisia kummassakin kaupassa – ja päätyy kertakokeilun jälkeen roskakoriin. Suurin osa musiikista ostetaan myös top100artisteilta, jotka löytyvät kaikista palveluista. Elokuvia, lehtiä, kirjoja ja pelejä Peleissä iPad johtaa – vai johtaako? Pelejä on tarjolla paljon Androidillekin. Sonyn vahvuutena ovat tabletissa toimivat Playstation 1 -pelit, joita on tulossa halpoina nettilatauksina. Loppuvuodesta Sony lanseeraa hd-tasoisten elokuvien latauspalvelun. Samsung tuo myös omat sisältö- ja viihdepalvelut tabletteihin. IPadilla hd-katselu tapahtuu iTunesilla


tai FilmOn TV -ohjelmalla. Tarjolla on vapaita ja maksullisia kanavia, muun muassa Canal+. IPadille on myös sovitettu suomenkielisiä lehtiä ja kirjoja, joita on myynnissä uudessa iBooks-kirjakaupassa. Saako niille oheislaitteita? Kuluttaja voi kysellä kaupassa erikoisempiakin kysymyksiä. Voiko tabletin kytkeä langattomiin kaiuttimiin? Voiko siihen liittää ulkopuolisen näppäimistön? Saako sille kaiutin/herätyskello -telakan? – Lisävarusteena Sonyn tablettiin voi hankkia telakointiaseman. Se toimii herätyskellona ja kuvakehyksenä ja samalla tabletin akku latautuu, Viholainen kertoo. – Samsungilta on saatavissa telakka, jonka kautta saa ulostulon äänelle ja hdmi:lle. Valikoimassa on myös kiinteä näppäimistö, usb/ muistikorttiadapteri, hdmi-adapteri ja pöytäteline. Tulossa on myös langaton bluetooth-näppäimistö, selvittää Engblom. IPad voittaa oheislaitetarjonnan. Ääni siirtyy bluetoothin ja wifin avulla Android-tabletistakin kaiuttimiin, mutta monipuoliset langattomat näppikset, kaiutintelakat ja muut oheislaitteet ovat Applen valtteja.

Makuja on monia Valtaosa tableteista myydään koteihin sohva- ja sänkykäyttöön, jolloin etsitään vaivattomuutta. Yrityskäyttäjä taas painottaa joustavaa tietokoneen ja tabletin yhteispeliä. Joustava Android Androidin etu on täysi Flash-yhteensopivuus ja tuki lähes kaikille musiikki- ja videoformaateille. Web-sivujen esitysgrafiikka näkyy ilman katseluohjelmien latauksia. Flashin ansiosta Ylen Areena, ruutu.fi, Nelosen nettitv ja Urho näkyvät sillä suoraan. Tietojen siirto tapahtuu Androidissa helposti. Tabletti liitetään usbkaapelilla tai wifillä tietokoneeseen, jossa se näkyy työpöydällä ulkopuolisena kiintolevynä. Tiedostot siirretään yksinkertaisesti pudottamalla ne tabletille.

Helppo iPad Applen iPad on vaivaton kotikäyttäjälle. Mukana on hyvin monipuoliset ohjelmat ja laite toimii suoraan paketista. IPad ei silti tue Flashia, joka voi hankaloittaa joustavaa viihdekäyttöä. Monet nettipalvelut pitääkin ladata erikseen iPadille sovitettuina katseluohjelmina. Tiedostojen siirto tehdään iTunes-ohjelman avulla, eikä niitä voi nopeasti pudottaa iPadille. Se voi mutkistaa siirtoa ja edellyttää tietokoneen synkkauksen säätöjä.

IOS 5 vastaan Android 3 Android 3 on harpponut huimasti eteenpäin ja tunnistaa nyt sormikosketukset yhtä tarkasti kuin iPadissa käytetty iOS 5. IOS 5 on yksinkertaisempi peruskäyttäjälle, mutta Android on monipuolisempi ja tabletti voidaan sillä personoida paremmin. Etuna se antaa käyttöön viisi kotilehteä, joille voi vapaasti sijoitella viestit, ohjelmat, kuvat ja linkit. Applen IOS 5:n kilpailuvaltti on jopa viiden sormen eleet tunnistava kosketusnäyttö. Tämä helpottaa nopeita siirtymisiä sovellusten välillä sormilla vetäisten - mutta kotilehtiä sillä korvata. IOS:n etuna sen iCloud-pilvitallennus pitää tiedostot mukana iPhonessa, iPadissa ja läppärissä.

Go_Tech_

49


Puhtain. hellä. Ja Paras Pesutulos! LG:n uusimmat pyykinpesukoneet ovat teknisiä ihmeitä, jotka ovat lähes yhtä kehittyneitä kuin omat kätesi. 6 Motion Direct Drive –pesutekniikka on nimittäin saanut vaikutteensa kuudesta käsinpesun perusliikkeestä. Erilaiset tekstiilit saavat oikeanlaisen käsittelyn, sillä pesurummun liikkeitä ohjataan normaalia pesukonetta tarkemmin. Onhan selvää, että lakanoiden hellävarainen pesu tarvitsee erilaista käsittelyä kuin esimerkiksi pikkumusta ja kuntoiluvaatteet. Malli LG F1480QDS on testatusti muutakin kuin hellävarainen. Kuluttaja -lehden (nro 4/2011) testin mukaan myös sen pesutulokset ovat parhaat mahdolliset.  Lue lisää osoitteessa lg.com. Tämän puhtaampaa ja hellävaraisempaa ei tule.   OnKO SE pyyKinpESuKOnE vai jOTain parEMpaa? 

www.lg.com

LG F1480QDS

”paras pesutulos.” ”Testivoittaja” LG:n Direct Drive-moottori kiinnittyy suoraan rumpuun eikä kuluvia osia kuten vetohihnaa tai hiiliharjoja enää tarvita. Tuloksena on vankka, kestävä ja lähes tärinätön pyykinpesukone, joka on hiljainen.

50_Go_Tech

Luotamme tuotteisiimme ja annamme siksi Direct Drive -moottoreille 10 vuoden takuun.

EnErGiaLuOKKa:


Uutiset Samppa Haapio Kuvat Finnexpo

DigiExpo 2011:

Tanssipelejä ja kameroita

K

odinelektroniikkasyksyn merkittävimpiä kotimaisia tapahtumia, DigiExpo Helsingin messukeskuksessa 3.–5.11. keräsi jälleen ennätysyleisön. Yhdessä BoardExpon, SkiExpon ja Lätkä&SäbäExpon kanssa järjestetty suurtapahtuma keräsi pyhäinpäivän viikonloppuna 68 000 kävijää. Peliosasto vaikutti pinta-alaltaan suuremmalta kuin aikaisemmin, mutta pelikirjo oli kaventunut isoimpiin hitteihin. Viikonlopun vetonauloja olivat Xboxin Kinectiin ja PlayStation Moveen perustuvat liikeohjainpelit, ja varsinkin tanssia sai sydämensä kyllyydestä. Esimerkiksi pc-pelejä oli hyvin vähän, eikä konsoleiden harvinaisempia pelejä juuri näkynyt. Uutuusrautaa oli pelipuolella vähän, suurimman huomion keräsi Sony, joka esitteli uutta PlayStation Vita -käsikonsolia. Kamerapuolella oli tarjontaa runsaanlaisesti Rajalan johdolla, ja useat asiantuntijaesitykset keräsivät täysiä katsomoita. Kodinelektroniikkaa oli tarjolla varsin vähän, tuotteita pääsi näpräilemään vain

Messuilla palkittiin toista kertaa Vuoden suomalainen pelikehittäjä. Palkinnon voitti musiikintekijä Ari Pulkkinen, joka on tehnyt soundtrackin muiden muassa Angry Birds -peliin.

Expertin tai hifiliikkeiden osastoilla. Laitevalmistajilla ei messuosastoja näkynyt. Ekholm: Jouluna myydään 100 000 tablettia

Messut startattiin perinteiseen malliin lehdistötilaisuudella, missä Elektroniikan Tukkukauppiaiden puheenjohtaja Arni Ekholm sai esitellä mukavia myyntilukuja. Kodintekniikan kokonaismyynti kasvoi tammi-syyskuussa 10,5 prosenttia vuoden takaiseen jaksoon verrattuna. Älypuhelinten myynti on kasvanut vuoden takaiseen jaksoon verrattuna huikeat 84,1 prosenttia. Lisäksi joulun hittilahjaksi puhelimen ohella povattuja tablet-tietokoneita oli myyty alkuvuonna 55 000 kappaletta. – Jouluna tablettietokoneita voi hyvinkin mennä jopa 100 000 kappaletta, Ekholm povasi. Suomalaiset ovat kaikin tavoin siirtymässä mobiilimpaan aikaan: läppäreitäin oli myyty alkuvuonna lähes 300 000 kappaletta. Kotekin tuoreet tilastot ja tiedote löytyvät Kotekin uusilta internetsivuilta: www.kotek.fi

Canon voitti laatupalkinnon

C

anon Oy voitti vastikään Excellence Finland -laatukilpailun finaalin. Canon on ainoa yritys, jolle myönnettiin myös kansainvälinen Recognised for Excellence 5 Star -tunnustus. Arviointiryhmä piti Canonin vahvuuksina innostusta ja yrityskulttuuria, johtamista, henkilöstöjohtamista ja asiakaspalvelua. Canonin vahvuuksiin

luettiin myös useat sertifioinnit. Yrityksen toiminta on sertifioitu ympäristön (ISO 14001), laadun (ISO 9001) ja tietoturvan (ISO 27001) osalta. Myös Canon Oy:n täyden palvelun jälleenmyyjillä on ISO 14001 -sertifiointi. – Tämä on osoitus sitoutumisesta systemaattiseen toiminnan kehittämiseen, palkinnon perusteluissa todetaan.

Palkinnon luovutti Tasavallan presidentti Tarja Halonen Canon Oy:n toimitusjohtajalle Harry Nyströmille ja kehitysjohtaja Jaakko Muilulle Excellence Finland 2011 -gaalassa Maailman laatupäivänä 10.11.2011.

Go_Tech_

51


TALLENTAMISEN TERÄVIN HUIPPU

HD NÄKYY JO – JA TARJONTA KASVAA JATKUVASTI! Topfieldin uudet 2400-sarjan HD-vastaanottimet eivät jätä mitään epäselväksi. Laitteet ovat nopeatoimisia ja helppokäyttöisiä. Sarjan malleista CRC-2400 sovel-

TRC -2400 CRC-2400

tuu kaapelitalouksiin ja TRC-2400 antennitalouksiin. Hyödynnä nyt uusi Yle HD-kanava ja maksuoperaattorien runsas HD-tarjonta viimeistä piirtoa myöten.

STANDARDI- (MPEG-2) JA TERÄVÄPIIRTOLÄHETYSTEN (MPEG-4) VASTAANOTTO 500 GB KIINTOLEVY – TALLENNA JOPA 4 KANAVAA SAMANAIKAISESTI!

500 GB KOVALEVY – JOPA 260 TUNTIA TALLENNUSAIKAA • ULKOISEN KIINTOLEVYN TUKI • EPG ELEKTRONINEN OHJELMAOPAS AUTOMAATTINEN OHJELMISTOPÄIVITYS • HDMI-LIITÄNTÄ (576I/576P/720P/1080I, HDCP) • LIITÄNNÄT: 2 x SCART, S/PDIF, USB, ETHERNET, RC A/V • MP3- & DIVX -TUKI • YOUTUBE, FLICKR, SHOUTCAST, SÄÄPALVELU

WWW.TOPFIELD-FINLAND.COM

2400-sarjan tarjoamat viihdeominaisuudet saattavat vaihdella ohjelmistoversiosta riippuen.

FinTop Oy, Plaza Rondo, Äyritie 8 E, 01510 Vantaa, FINLAND Tel: +358 207 622 520, Fax: + 358 207 622 521, Email: myynti@fintop.fi

GoTech! 4/2011  

Lehti kodintekniikka-alan ammattilaisille.

Advertisement