Issuu on Google+

Samuel Walusimbi Portfolio


Samuel Walusimbi Portfolio


04

20

URBAN COMMUNITY DEVELOPMENT

MUSIC SCHOOL EXTENSION

Mission Hill, Boston

Berlin, Germany

68

64

EXHIBITIONS

PUBLICATIONS

34

44

ELEMENTARY SCHOOL

IMMIGRANT HOSTEL

Jamaica Pond, Boston

West End, Boston

CONTENTS


site plan

04


URBAN COMMUNITY DEVELOPMENT

Location: Mission Hill, Boston Professor : Manuel Delgado Class Level: 4th Year, 2012 Medium: Revit, SketchUp, AutoCad, Photoshop, InDesign

The project is a proposal for low income housing in the Mission Hill neighborhood of Boston. Aiming to question the role of housing in the city; a housing program alone can no longer energize a low income neighborhood and as such an aggregation of programs and services is proposed.

05

The project combines living with commercial work space on the street level and a public recreational space on the roof level.

Circulation is thus separated into two; one offers public access through the building and the second private access for the residents.

For such a public oriented project, circulation is very important as a mediating element between the public and the private realms.

The private circulation is the organizational core of the building along which the kitchen, bathroom, and laundry services are placed.


concept models / mixed media

06


Public Roof Garden

Resident Communal Spaces

Commercial

Resident Parking

07

exploded concept digram


2 bedroom unit

commercial

studio uint

above: left to right_ 1st floor 2nd floor 3rd floor across: 3rd floor_typical unit

08


porch

terrace laundry

media room

09

To protect and respect privacy, the 2nd, 3rd and 4th floors are accessed only by the residents. They include communal spaces; fitness, media, and reading.


above: longitudinal section

10


Public spaces include; parking, the 1st floor which is used for commercial purposes and the roof garden. The roof garden offers views to the city and allows opportunity for chance encounters.


13

above: west elevation opposite: east elevation


above: model_ western street view below: model_ roof garden view

14


15

model_eastern aerial view


street view


courtyard view

18


19

roof garden view


site plan

20


MUSIC SCHOOL EXTENSION

Location: Kleistpark, Berlin, Germany Professor: Mathias Lohmann Class Level: 4th Year, 2012 Medium: Autocad, Photoshop

The project is envisioned as a place of refuge away from the busy city life that celebrates the performance of music. The site conditions of the wall of buildings around the park are translated into the wall that wraps around the music school extension. Another site condition that is translated is that of the existing

21

schools angle which the wall is oriented as well as the main circulatory stair of the interior organization of the project. In relation to the performance of music, the movement toward the music hall is choreographed with various materials intended to prepare one for the music. Stone mulch

moves from the city towards the building and cedar wood cladding provides not only a natural smell but also performs as a weathering agent as the building ages overtime.


concept sketch / pen on paper, color pencil

22


23

The site conditions of the wall of buildings around the park are translated into the wall that wraps around the music school extension and the angle of the wall relates to the angle of the existing music school.


6

10

6

ground floor 8

7

9

11

basement

13

12

10


A

B

C

5

4

1

D

D

3

A

first floor

2

B

1. Stage 2. Music Hall 3. Lobby 4. Chair Storage Space 5. Backstage 6. Gallery

C

7. Front Desk 13. Corridor Connection 8. Entrance 9. Outdoor Deck 10. Classes 11. Mechanical Room 12. Bathrooms


gutter

ribbed metal sheeting

gypsum board

polished screed floor

suspended ceiling

cedar wood cladding

plywood veneer insulating tripple glazing timber flooring

I-beam support

stone mulch reinforced concrete slab

facade section detail


section A-A

section B-B

section C-C


1

2

3

1. 100mm insulation 2. Raised floor stilt 3. Truss

4

4. Dry wall gypsum 5. Polished precast concrete 6. LED lighting element

5

6

7. 3cm wood railing 8. Plywood veneer 9. Reinforced concrete slab


stair detail

8

9 7


section D-D


east elevation


north elevation

south elevation


site plan

34


ELEMENTARY SCHOOL

Location: Jamaica Pond, Boston Professor : Seth Hoffman Class Level: 3rd Year, 2011 Medium: AutoCad, Photoshop, SketchUp

The project is developed to bring natural elements of the landscape into the experience of learning. As such the interior organization of the school reflects the exterior natural elements of the hills, tree canopies and free flowing paths. By juxtapositioning the bar like form with the field of programs , a variety

35

of experiences is created within the school. Each class is organized around an interior garden which the children can observe as the natural elements within it change. The garden is also a mediating and transitional space that enlivens the schools corriodors. Classes K-1 to K-4 are ad-

ministered the inner garden to provide protection while the older children, K-5 to K-6 are given the classes next to the outer garden with views to the pond.


above : concept sketch /pen on paper opposite : concept models / mixed media

36


A

ADMINISTRATIVE

RESTROOMS

LOBBY

CAFETERIA

KITCHEN

AUDITORIUM

ground floor

A


MEDIA ROOM LIBRARY

LIBRARY

first floor


Each class is organized around an interior garden which the children can observe as the natural elements within it change. The garden is also a mediating and transitional space that enlivens the schools corriodors.

section A-A


above : interior garden view opposite : exterior school view

42


west end, 1958

44

west end, 1960


IMMIGRANT HOSTEL : A THEATER OF MEMORY Location: West End, Boston Thesis Advisor : Marc Neveu Class Level: 5th Year, 2013 Medium: Graphite, Yellow trace paper

The last decade or witnessed a sharp interest in cities, technology and the environment. This interest was due to factors like high population growth which had new demands that cities had to meet. This rise of cities was of course only slowed down, perhaps momentarily, by the economic collapse of 2008, but as a result, architecture’s responsibility towards the urban environment increased. With such awareness, questions inevitably arose; How was architecture to plan for such population growth? What kind of cities would architecture make? Conversely, and perhaps less recognized was

45

the question of how architecture should record, remember and document the old cities that it was displacing? The latter question has far too often been ignored by architects and planners. In the planning of new cities, where do the inhabitants of the old cities live after new cities arise? What buildings should be removed and which ones should stay? Do the inhabitants of these old cities have a voice in the new city planning or do the planners know best? Between the fall of 1958 and 1960, the West End of Boston was razed during urban re-

newal. This action displaced 12,000 immigrants from their homes and left behind little to no physical trace of what was the West End. In light of such events, architectural planning was seen as a destructive force capable of erasing, uprooting and displacing cultural collective memories. But is there a mirror image to such unfortunate events? Can architecture re-construct what it has erased? Is it possible to construct new histories for places without memories?


CHARLES STREET JAIL 1971

46


47

excerpt from italo calvino’s ‘Invisible Cities’


49

IRISH WING: 1796


longitudinal section

50


51

REDACTED TIME-LINE The Irish Wing, originally known as the North Wing, was first of the four wings to be built in the Hostel’s inception. Built in 1796, the North Wing housed Irish immigrants who were the first wave of immigrants to arrive in the West End.


plan

52


53

HISTORICAL TIME-LINE Upon closure of the Hostel in 1851, the Wing was transformed into the Female Prisoners Wing. The female wing had 32 prison cells, each 8’ x 10’ and rose up to four stories.

cross section


section_memory room

54


plan_memory room

55

PROJECTED TIME-LINE The wing is to be reconstructed as the Irish Wing because of its Irish occupants. It is to rise four stories high and its 32 prison cells are to be transformed into 32 Memory rooms: all 8’ x 10’ in dimension. The wing is to exhibit Irish immigrant stories.


plan

56


57

memory wheel


section


59

MEMORY CUBE: 1818


section


61

OBSERVATION TOWER: 1822


“The destructive character... has a few needs, and the least of them is to know what will replace what has been destroyed... the place where the thing stood or the victim lived� -Walter Benjamin


64


PUBLICATIONS

Location: Wentworth Institute of Technology, Boston Publication : Wentworth Architecture Review [WAr]/ Vol.2 + Vol.3 Class Level: 3rd + 4th Year, 2011 - 2012 Position: Chief Editor

The Wentworth Architecture Review [WAr] journal is an independent student run publication for Wentworth Institute of Technology. Started in 2010, it was meant to showcase and promote architectural works, thoughts and proposals made by the architecture students.

65

Each volume focuses on a theme; volume two questioned the role of ‘image’ in architecture while volume three aimed to question what the notion of ‘build’ means to architecture. Since its inception it has been recognized by the institute as one of the leading

publications that the school has to offer. It received the

Best club at Wentworth Institute of technology award in the

spring of 2011.


66


67


68


EXHIBITIONS

Location: Boston Society of Architects, Boston Team : Wentworth Architecture Review [WAr] Class Level: 5th Year, 2013 Role: Curatorial Editor

To launch the third volume of the Wentworth Architecture Review [WAr] independent student run publication, an exhibition was arranged and organized at the Boston Society of Architects building. The theme for volume three was the notion of what it

69

means to ‘BUILD’. The exhibition thus exhibited the best student work that explored the idea of build. Many guests showed up including various architects and designers from the Boston area, faculty and alumni from Wentworth, parents and well wishers.

The Wentworth Architecture review team that helped organize the event included, James White, Lucy Brown, Joseph Muecci, Samantha Altieri, Samantha Partington, Ryan Kahen, Liem Than Steven Hein and myself.


70


71


72


73



Samuel Walusimbi Portfolio