Page 1

DENT, YU-SHENG Architecture & Design Portfolio, Apply to PennDesign, MLA program 01. RECYCLE PLASTIC X LABORATORY X INCINERATOR

P.02

02. RECYCLE FABRIC X INSTALLATION X 798 ART ZONE

P.08

03. PEOPLE X THEATER X CITY

P.14

04. WOOD X CHAPEL X FARMFIELD

P.26

05. CONCRETE X DORMITORY X CAMPUS

P.32

06. METAL X EXPOSITION X CITY

P.38

07. BAMBOO X BIKE TRAIL X COUNTRYSIDE

P.44


01 RECYCLE PLASTIC X LABORATORY X INCINERATOR, TAIPEI F2E/F124_Re Foodwaste Project Miniwiz : Collaborated with Donald Saga, Tina Chang, responsible for project leading design, execution and construction Exhibition: 2013 Taiwan Design Expo. X Taiwan Design & City Exhibition Event: Seed Project of 2016 World Design Capital, Taipei

Food-waste recycling requires a 3-months storage and fermentation process to transform into fertilizer. In Taipei, limited space and dense population makes food-waste recycling a big challenge. The F2E/F214 project demonstrates a new recycling concept by turning urban food-waste into reusable material and bio-energy. It shortens the process time and reduces the storage space, creating a more efficient way to use this recycle resource in Taiepei city.


MATERIALS

3 Months Fermentation (Tradional Fashion) Neihou Refuse Incinerator Plant

TECHNOLOGY

FOOD WASTE TO ENERGY Solid Residue Institute of Nuclear Energy Research

2 Weeks Fementation (Innovative Fashion)

BIO!

Smash Liquid

Condensed

Ferment

Distillation

ETHANOL

DESIGN

FUEL TO PLASTIC Ethylene

Polyethylene +PTA

EG

Polyethylene Terephthalate

BIO-PET F2E/F124 Re-Foodwaste Project 02/03


Recycle PC

Recycle PC

ECO-MORPH SHELF

RICEFOLD Recycle PP

Recycle PET

RE-WINE

POLLIBRICK

Recycle / Regenerate

The concept of the space design was to create an exhibition and Re-foodwaste experiment space builds completely by recycle materials. The visitors will experience how food-waste can turn into valuable resources, which fulfills the educational purpose to help Taipei citizens learn the importance of foodwaste recycling. Recycle could be clean and chic, too! The pristine color and modern interior renovation design tells the story how recycle helps us to make not only a better environment, but also a decent and quality life.


Metal Frame L shape hardware Cap Wire Mesh

PC Panel

Cap WALL SECTION 1 scale : 1/20

F2E/F124 Re-Foodwaste Project 04/05


FOOD-WASTE

2,682,389 people / Taipei

450 ton/month

4/5 FUEL

BIO!

FEEDBACK

ETHANOL

1/5

Food-waste to Energy 6,500 L. /month

210,000 L. /month

TRASH BAG

7,500 KG /month

330,000 PIC. /month

BOTTLE& POLLIBRICK

Fuel to Plastic

25,000 KG/month

30% CO2

970,000 PIC. /month

EG Bio! 30% PTA 70%

EMISSIONS

400 Taipei 101


Profit Calculation

$

Fossil Gasoline : $45ntd/L. Bio-Gasoline : $50ntd/L. (210,000 x 50) - [(210,000 - 6500) x 45] $1,342,500ntd

FUNDING

1,342,500 x 4/5 =

$1,074,000ntd (gross profit/month)

Eco-Tour Bus Line Efficiency Calculation 1. 40 km /90 minute /round 2. 90 min รท 15min = 6 88,200 KM /month (1L. = 2.1KM in city)

OK!

3. 18 hrs/day x 60 = 1080 min/day (1080 min รท 90 min) x 6busses x 40 km x 30days = 86,400 km/month

Taipei National Palace Museum

Food-Waste Recycle Plant

Taipei Fine Art Museum

Eco-Ark

Riverside Park

Taipei Main Train Station

S.Y.S Memorial Hall

C.K.S Memorial Hall

Eco-Fuel/ Eco-Tour

The recycle food-waste from Taipei citizens would contribute back to citizens themselves. The bio-fuel made from food-waste could be applied as gasoline for public busses. In addition, the government would gain extra economic profits by selling the bio-fuel. I suggested an Eco-Tour bus line connects the tourist sites of Taipei and founds by profit of selling the bio-fuel. It is free for Taipei citizens to use the bus line and enjoy the benefits of doing foodwaste recycling, and also free for travelers to enjoy the eco-friendly public transportation system in Taipei. This win-win strategy helps Taipei city to deal with the food-waste issue, gain profits, and makes Taipei become a model of sustainable and eco-friendly city of Asia.

F2E/F124 Re-Foodwaste Project 06/07


02 RECYCLE FABRIC X INSTALLATION X 798 ART ZONE, BEIJING The Feather_Nike Flyknit Collective Pavilion Miniwiz: Collaborated with Arthur Huang, Jarvis Liu, Ivan Perez-Rossello, and Manuel Col贸n-Amador, responsible for engineering design, execution, and construction Honor: IDEA 2013, Environments Category, Gold Award Media: Dezeen, Designboom, Inhabitat, Plastics News Event: 2012 Nike Festival of Sport in Shanghai, 2012 Beijing Design Week

The Feather installation displayed Nike newest shoes collection, Flyknit, a collaboration project between Nike and Miniwiz. Combining the environmental thinking and sporty function design, the shoes is weaved by only recycle PET yarns, achieved Sustainability, Lightness, Formfitting, and Performance four distinctive features. The Feather embodied the Flyknit spirit in architecture level, allows visitors to experience the extraordinary combination of fashion, architecture, and environmental design.


Kinetic Recycle Ceiling Mesh

Pulley A

Kinetic Structural Arm Kinetic Recycle Cable Pollibrick Wall

Pulley B

Movable Deck

Outer Deck

Spring

B

A

Bearing THE FEATHER Nike Flyknit Collective Pavillion 08/09


Performance / Dynamic

The Feather Pavilion features an inner movable deck, connected to a set of pulley and spring system, and the kinetic weaved ceiling mesh structure. When visitors come toward the shoes display on the deck, their footsteps will trigger the movement of the deck and lead to the dynamic performance of the ceiling mesh.

2

1

2

2

Step


1 Balance Two types of pulley system design create different movement toward the kinetic mesh structure. It mimics the motion of flght while representing the lightness and performance concepts that is attributed to the beauty of Flyknit.

PulleyB1

PulleyB2

3 3 1

3

Lift

THE FEATHER Nike Flyknit Collective Pavillion 10/11


Feather / Weaving

Each section of the kinetic mesh system is composed by three layers of triangle nets. The opposite movement of the arms would twist the nets and create dramatic visual effect of waving movement.

SHANGHAI ATHELET STADIUM 2012 NIKE FESTIVAL OF SPORT


1 1 1

2

2 2

3

3

3 BEIJING 798 ART ZONE 2012 BEIJING DESIGN WEEK

THE FEATHER Nike Flyknit Collective Pavillion 12/13


03 PEOPLE X THEATHER X CITY The Scenographic City_ Taipei Memorial and Performance Art Center

Academic : 2007 Fall - 2008 Spring Honor : Top 30 Nominated, Undergraduate Team Yong Talent Architecture Design Award 2008, Asia Award of Best Graduate Design, 2008, Dept, of Architecture, Chung Yuan Christian University

In this project, I was discussing the feeling of people toward modern city and the social problems which arises from urbanizarion. Ironically, the dense city space shortens the distance of people, but promotes isolation among individuals’ relation, and makes metropolitan has long been described as apathetic and remote. Inspired by this phenomenon, I embarked my research on the sensitive relation between city and its residents.


THE SCENOGRAPHIC CITY Taipei Memorial and Performance Art Center 14/15


North Gate

West Gate

10:00

1895, Origin of Taipei •Main Train Station •Military Base •Government District East Gate

Jr. South Gate

• Cram School Street South Gate

1945, Japanese Colony • • Main Train Station • National Taiwan University Hospital

West GateEntainment Area • Government District • Tree Line Road (Demolished Wall and West Gate)

• North Gate

• 228 Memorial Park

• Taipei 10:00 Train Station

West Gate District

12:00

15:00

12:00

17:00

• East Gate •Street Vendor

• JR. South Gate • South Gate

2007 Taipei / Promenade

From the perspective of city resident, I took an observatory journey to record the urban spaces with diagrams. These records discribe the scale and experience of city life today, and represent very real and fundamental models of how people feel and live in the modern city.

•Traditional Market


•Red Tower (bar area)

•North Gate

• School

15:00

•Illegal Construction

•Green

•Street / Elevation

•Ruin

17:00

• Office of the President

THE SCENOGRAPHIC CITY Taipei Memorial and Performance Art Center 16/17


1 1

2 2

3

4 3

5 5

4

Solace of Slience

1. Movie Background

5. Fulfillment

5

5

3 2-2

2-1 3

4

4

2. Steal Away 1. Solace 2. Burden

1

3.Modeling

1 1

Trace in Dark

5

4. Relief

2

2.Movie Scene & Diagram Analysis

2

3. Water

4 1

SUBLIMATION

2 2

3

4

5

6

3 7

8

4 9

10

11

6 3

2 1

8 7

SS

O CR

1 11

3 10

9

4

Film / Behavior / Space

By observing the people in the movie, I analysis and translate these emotional behaviors of people into architectural movements. Tsai Ming-Liang, the director of the movies, who is famous for depicting human’s emotion in Taipei city. These scenes were stories happened in Taipei, described the bizarre behavior and awkward emotion of Taipei residents, how they express and react against the modern city life.


1 1

Ceremony of Death

2

3

4

5

CONVERT 5 1

3

2

4

1 1 1

The Eye Contact

2

3

4

1 1

2

3

4

PARALLEL

1

2

3

4

Meander Alone Street

CUT 1

2 3

4

1

Seeker Monk

E

DODG

1

THE SCENOGRAPHIC CITY Taipei Memorial and Performance Art Center 18/19


Illegal Construction

COVERT / RENOVATE

PARALLEL / JUXTAPOSE

Height Buildings

CROSS / CONNECT

Ancient Buildings SUBLIMATION / OPEN

Pedestrian Precinct

CUT / REMOVE

DODGE / INSERT

Pedestrian Density Site / West Gate District

Collage / Cityscape

Scenes of City / Quality Match

Scenes of People / Manipulation

By applying the diagrams from the city space and people as materials, I used collage tactic to design new layers of spaces on the current city frame. People can experience the new city image with old memories and emotions of their life, and gain sympathy from this design. The fast urbanization deprives the memories of people toward the city, invoking a cycle in which people lose their emotional reliance. The organic design grows between old and new construction, preserving layers of memories within this new design. It is a way to think about urban renewing, to consider and respect the spiritual life of people who dwell within the city.


6.6m

SKYWALK MOVIE THEATER

6.6m

ELEVATION STORES

URBAN ART GALLERY

29.7m

16.5m

URBAN STAGE

0m WEST GATE SQUARE (metro exit)

UNDERGROUND STREET -400m GRAFFITI STUDIO

0m GAP PATIO

Strategy / Rebuild the Old West Gate Image into Modern Urban Memorial

Introduce Original Functions on the Site

Department Store

Businese

Metro Station Bar Theather

Cloth Store

Restaurant Movie Theather

THE SCENOGRAPHIC CITY Taipei Memorial and Performance Art Center 20/21


-4m 1. Underground Street +0m 2. West Gate Square, Metro Exit 3. Gap Patio

+16.5m 4. Suspended Urban Stage 5. Graffiti Studio 6. Rooftop Cafe 7. Elevation Stores 8. City Archieve 9. Movie Theather 10. Lavatory

+29.7m 11. View Deck 12. Urban Art Gallery 13. Experimental Performance Park 14. Rooftop Garden


8

9

6

12 2 7 13

14

10 1

11

4 5

3

Drama Scene / Reality

“All the world's a stage, and all the men and women merely players.” This design reflects one of the William Shakespeare’s famous line. The organic space arrangement integrates the drama stage, the performance park, and the movie theater within the modern cityscape, and blurs the boundary between performance art and reality. This design applied the scenes of city and scenes of people, created a scenographic memorial and performance art center to memorize the city culture of our generation today. THE SCENOGRAPHIC CITY Taipei Memorial and Performance Art Center 22/23


Lavatory

Underground Street

Metro Exit

Metro Exit

Suspended Urban Stage

Movie Theater

Graffiti Studio


Urban Art Gallery

Rooftop Cafe

City Archieve Elevation Stores

Rooftop Cafe

THE SCENOGRAPHIC CITY Taipei Memorial and Performance Art Center 24/25


04 WOOD X CHAPEL X FARMFIELD The Vista_Wooden Chapel Academic / 2005 Fall

Nature is the most sacred temple. In this project, I lower the feature of architecture, and consider it as a role of medium, to connect the woods and a beautiful farm field view hidden in the residential area.


THE VISTA Wooden Chapel 26/27


Forest / Natural Scene

Inspired by the beautifully hidden natural scene, I conceived the concept as “the device of sight�, to design and arrange layers of experiences of seeing the view. The sequence starts from natural woods, to the architecture medium, then seeing the picturesque farm field. Using wooden timber structure and wooden panel to form a narrow entrance and wide opening view deck, which creates contrast and impression impact from experiencing the process. By designing a stair to connect the basement altar to the ground, the circulation of the chapel becomes lively and connects to the environment surround.

Light Patio

Dark Aisle

Doorway in the Forest


Pictureaque View Deck

Serene Altar

THE VISTA Wooden Chapel 28/29


Branch / Structure The wooden structure was inspired by the organic form of tree branches, and designed into triangle wooden folded plate. It creates dynamic walking experience for visitors on the deck, also as structural ceiling of the basement altar.

THE VISTA Wooden Chapel 30/31


05 CONCRETE X DORMITORY X CAMPUS Natural Medium_ Student Activity Center and Dormitory Academic : 2005 Fall

Gym Play Ground

Site

Community

Located in the middle of an athletic field, a student community, and a peaceful woods, the site was comprised with several spacial properities. I conceived the Tai-chi image as my site planning strategy to reorganize the public and private relation of the site, and creates interaction between activities of students, nature, and living environment.


Amenties (ground floor, H:-50) Restaurant (first floor, H:+200) (ground floor, H: -100)

Courtyard (first floor, H:+100) Classroom (ground floor, H: -200) Classroom (first floor, H:+100)

Dormitory (five floors building,H:1800)

Art Gallery (ground floor, H:-50)

NATURAL MEDIUM Student Activity Center 32/33


Ca

mp

Dormitory

us Deck Am

en

Re

sta

tie

s

ura

Dormitory

nt

Co

urt

ya

rd Co

urt

ya

rd

Classroom

Classroom

Campus

Art Gellery

Lo

bb

y

Entrance


4

3

2

1

Public Space / Vegetation

I took the Chinese ink and wash painting as concept to create layers of spaces between the nature and landscape-like living environment. The activity center was designed with approachable fashion; the nature of long and extending sapces are easy accesses for people to get in this design from public area. In other hand, the lower base of the dormitory building created barrier to keep privacy for students live in the dormitory, and lowered the visual impact from creating a high building on this campus. Most importantly, this design offered bountiful natural vegetation and public spaces, and created a congenial living and learning environment for students dwell inside.

Campus

NATURAL MEDIUM Student Activity Center 34/35


Nature / Architecture

This design has achieved the intimate relation between nature and architecture. The landscape-like concrete slabs of this design are designed with green roof system, which was intended to recover the green ecology on the site where turned into architecture. In addition, the collaboration between concrete, wood and stone brought a genial texture for this design, and integrated the cold architectural spaces with warm and lively natural elements.


NATURAL MEDIUM Student Activity Center 36/37


06 METAL X EXPOSITION X CITY Urban Organism_ Conceptual Technology Pavilion Academic : 2006 Spring

Inspired by the prevailing bio-concept design in late 20 century, I had the biomimetic experiments on this project. With the function of conceptual technology exposition, through flexible nature of steel structure, this design has explored the possibility of space and form of future, also further reflected the progressive urban context and modern technology.


URBAN ORGANISM Conceptual Technology Pavilion 38/39


1.LOBBY&INFORMATION 2.CONCEPTUAL MEDIA/ COMMUNICATION DEVICE EXHIBITION 3.COURTYARD 4.CONCEPTUAL VEHICLE EXHIBITION

5.DESIGN SHOP 6.SHOW STAGE 7.INTERNET CAFE 8.STAFF OFFICE 9.LAVATORY


3F

8 3 5 7 6 9

2F

4

1F

3 1

2

URBAN ORGANISM Conceptual Technology Pavilion 40/41


60 30

30 PC PANEL

19

STEEL FRME

Organic / Form / Function

PERFORATE PC PANEL

The biomimicry experiment of this design has achieved from exterior form design, to interior spaces arrangement and detail development. The semi-opening space and ventilation dome design improves natural ventilation and makes this building breath like living being, also the rich natural light reduces the need of artificial illumination and electricity consumption. This exposition not only displayed the advanced bio-conceptual technology, but also delivered the organic life style of the future.


VENTILATION DOME

Conceptual Technology Pavilion 42/43 18/19 URBAN ORGANISMEVOLUTION Conceptual Technology Pavilion


07 BAMBOO X BIKE TRAIL X COUNTRYSIDE The Rural Mist Trail_ Bike Trail and Natural Sauna Academic : 2006 Fall

Bicycle trail Main road Town

Yilan County Government

River Yilan is a beautiful rural county of Taiwan. People visit here while holiday for a relaxing country vacation, and riding bicycle is the most popular way for both visitors and local residents. This design started as a renovation project of a 2 km long abandoned bicycle trail under the high rail structure. By planning the landscape with local vegetation, the design has returned the natural quality of the site, and created layers of riding experiences on this monotone and straight bike trail.

1. High Vegetation / Block the Intervine from the Road

2. Medium Vegetation / Extend the View of Farmfield

3. Low Vegetation / Seasonal Landscape Planning


Road Farm Site High rail 2KM

B

View

THE RURAL MIST TRAIL Bicycle Trail and Natural Sauna

44/45


m

n

n

tio ega

V

aso e S /

l Rai w Vie rail T m e Bik Far

yth h R /

Dec

d Roa

Nov Dec

Dec

Jan

Jan

Biden

Bamboo

Sep

Saccharum Spontaneum

Cosmos h a lus per d e t ex crea riding g n i e Jun lann h th ion p to enric t a t ege re. ern nal v e patt ld natu o s a p i w Se ndsca with la e c n -ie Fall

ing

Spr

r

me

Sum

ew , he n yclists lore t , c m h x e t e p h y d rh down t te and ent n a a idth reci onm slow he w ail will to app al envir t g e tr tur stin hem Adju iggle bik llows t f the na a w h yo whic e beaut trail. s th hi on t


to eum l n a t a n c spo acti rum , the t iding a h view he r sacc nd ountry urned t able, a o njoy he c gy mbo as t g ba open t nning h more e al ecolo n i z i Util ock and ion pla ecome natur bl tat eb the vege pereinc eemed ex red e. and the sit f o

ter

Win

THE RURAL MIST TRAIL Bicycle Trail and Natural Sauna

46/47


Bamboo Dome The hollow bamboo dome on top captures light in the bamboo bucket, and allows the steam mild releasing from the hollow structure. The releasing stream would become mist in the air, and will add a layer of the poetic and mysterious atmosphere for this wild natural trail.

Winter

Fall Metal Frame Summer Bamboo Panel The gaps between bamboos will apply with concrete and mud mixture , which will reinforce the structure and prevent stream leaking from the panel aside.

Spring

Bamboo / Sauna

The Bamboo made sauna bucket will give cyclists another surprise while riding on the trail. Using the bamboo and saccharum spontaneum as barrier, these buckets allow visitors have privacy while using the sauna installations. They can take a temporary rest by using the sauna service, and enjoy the natural and wild lifestyle in the countryside of Yilan.

Tamped Mud Base


T

MIS

STEAM

THE RURAL MIST TRAIL Bicycle Trail and Natural Sauna

48/49


Dent, Yu-Sheng, PennDesign, MLA 2014  
Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you