Page 37

Det er sjældent, at man kan gøre danskere sure over lidt jordbærmousse og vaniljebunde. Dog kan det være tilfældet, hvis temaet er stødende nok. Sidste efterår kunne Danmarks Radio mærke varmen fra de mange utilfredse seere, da DR overtrådte danskernes grænse for sexisme i det familievenlige underholdningsprogram Den store bagedyst. Mange danskere valgte at give deres mening til kende på de sociale medier. Men hvorfor kommer danskerne helt op i det røde felt over et underholdningsprogram, som handler om kage?

D

iskussionen udsprang af et afsnit i tv-programmet Den store bagedyst, hvor deltageren, Gunnar Wies Reinhardt, blev sendt ud af konkurrencen, fordi han havde lavet en kage, der i dommernes smag ikke var mandig nok. Dette delte vandene hos danskerne, da nogle mente, at det var et forældet billede, dommerne havde af kønsrollerne, hvor andre mente, at det var Gunnar, som havde misforstået temaet. Man kan spørge sig selv, om danskernes sensitivitet er blevet for stor, og om grænsen for, hvad man kan diskutere og ytre sig om i det offentlige rum, er blevet sænket. Det fik også den tidligere landsformand for Liberal Alliances Ungdom og nuværende fast debattør for Politiken, Rasmus Brygger, til tasterne på Twitter med kommentaren: “Se med i næste uges #denstorebagedyst hvor der er Danmarkstema og den eneste ikke-hvide ryger ud #påforkantmedfordommene”.

BARNEDÅB ELLER POLTERABEND? Danskerne blev fascineret af dette underholdningsprogram, der var et af de mest sete tv-programmer på dansk TV i 2016. Over én million danskere sad onsdag aften klistret til skærmen, hvor temaet var ”mandehørm.” I udsendelsen understregede Gunnar, at han ikke var Paintball-typen, men at han i stedet var mere ”hyggetypen.” Derfor skulle kagen også være inspireret af hans egen polterabend: ”Kagen er også inspireret af min egen polterabend, hvor vi spiste tapas på havnen, så cliffdiving og var til sumobrydning og på rodeotur”, forklarede han til BT. Gunnars kage ramte ikke ind i dommernes hjerter. Kagen var så umandig, at det fik Mette Blomsterberg til at associere den mere med en barnedåb end en polterabend. Hun udtalte i programmet: ”Jeg

synes, det er en barnedåbskage. Smagsmæssigt er det også lidt det, jeg tænker. Selv babyer kan være med, for det er så mildt og forsigtigt.” PAS PÅ FORDOMMENE! Rasmus Brygger forklarer til SAMSON, at det var problematisk, at en public servicekanal foretog fordomsfulde forestillinger om kønsroller: ”Det signal som de kom med der, det var, at Gunnars form for homoseksualitet ikke var maskulint. Det, synes jeg, faktisk er ret problematisk, at DR er nødt til at sende sådan et signal, uanset om det var bevidst eller ej.” Yderligere argumenterer han for, at det er moralsk angribeligt, at Danmark Radio vælger at spille på fordommene, der er i samfundet. ”Det handler ikke om sexisme eller homofobi. Det handler om en bagedyst, og det er en konkurrence, hvor vi skal sige farvel til en deltager hver uge. Dommerne beslutter sig ud fra en faglig vurdering af det produkt, deltagerne har lavet - og på, om den opgave, der er beskrevet, er løst”, lød

Det, synes jeg, faktisk er ret problematisk, at DR er nødt til at sende sådan et signal, uanset om det var bevidst eller ej.

[ 37 ]

SAMSON Forår 2017 færdig.indd 37

15/03/2017 18.21

Samson 2017 #1  

Når medier flytter grænser

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you