Page 18

[ TEMA FORTSAT ]

Personligt har jeg da også selv lidt svært ved at gennemskue feminismen for bare bryster og rystende numser, når jeg stalker dem på deres Instagram-profiler. i forbindelse med internettet. På den ene side har vi den hér visuelle kropsliggørelse af feminismen. Her omfavner kvinden sin seksualitet og udtrykker et ønske om at tage kontrollen over sin krop tilbage. Det handler om at vise, at man som kvinde også har et sex-drive, og måske skyldes det kontroversielle perspektiv, at der stadig er forbundet en vis skam med, at en kvinde omfavner sin seksualitet offentligt.

På den anden side har vi en produktliggørelse af feminismen i form af ikoner, der går ud og siger: ”Ja, vi er feminister”. Her tænker jeg selvfølgelig på Beyoncé. Hendes Instagram-profil har et særligt underspillet feministisk budskab, der spænder fra at tage et politisk standpunkt i det amerikanske præsidentvalg, til at tilføje et ekstra lag til racedebatten ved at klæde sig ud som en sort Barbie-dukke. FEMINISMEN ER BLEVET TIL POPKULTUR Jeg står tilbage med spørgsmålet om, om man både kan shake booty på Instagram og udtrykke et ønske om politisk, økonomisk og social lighed på samme tid? Mit umiddelbare svar må være ja. Det er nemlig vigtigt at huske på, at feminismen ikke kræver én bestemt opførsel. Meningen med det hele er netop, at vi alle sammen skal have mulighed for at udtrykke os som dem, vi har lyst til eller be-

hov for at være. Gennem Instagram brydes der helt sikkert nogle grænser i forhold til den stereotype opfattelse af en traditionel rødstrømpe feminist med hængebryster fra slut 60’erne. Med en ikonisk frontkvinde som Beyoncé, har hun og andre Instagramfeminister inviteret feminismen ind i en popkultur, hvor det er blevet cool, sexet og nærmest mainstream at være feminist. Selvom verden ikke ændres bare sådan, er det alligevel ret fantastisk, hvordan et medie som Instagram kan være med til at nuancere og åbne op for nye fortolkninger af feminismebegrebet. Om man mener, at Instagram-feminisme mangler dybde eller ej, sætter disse profiler under alle omstændigheder fokus på feminismen, hvor mennesker i et digitalt forum kan eksperimentere med grænser for, hvad frigørelse er for den enkelte. Når det så er sagt, er der selvfølgelig også grænser for, hvor meget nøgenhed du kan dele, og redde det hjem med #feminism.

[ 18 ]

SAMSON Forår 2017 færdig.indd 18

15/03/2017 18.20

Samson 2017 #1  

Når medier flytter grænser

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you