Page 13

#F ckCancer

– Daniel Svensson i kamp for åbenhed og dialog Den veltrænede krop, det hjemmelavede mesterværk i køkkenet og det nye designertøj. Tendensen går mod, at unge benytter sociale medier, såsom Instagram, som et imageopbyggende redskab, der i sidste ende fordrer en særlig higen efter det perfekte og billedskønne udtryk. Håndboldspilleren Daniel Svensson bryder dog med disse idealiserede normer. Igennem sit kræftforløb har han på de sociale medier delt billeder og fortællinger fra både de gode og dårlige dage. Han har bidraget til et særligt medieret fællesskab, der har haft stor betydning for både ham og hans følgere.

G

lædesrusen er efterhånden begyndt at aftage, da jeg snakker med Daniel Svensson en tirsdag eftermiddag. To dage forinden har han sammen med holdkammeraterne fra Skjern været med til at spille endnu en pokaltitel hjem til det vestjyske. Dét må siges, at være en ren solstrålehistorie, der ikke ligefrem lå i kortene med Daniels dobbelte sygdomsforløb in mente. RAMT AF KRÆFT I marts 2013 ramte chokket for første gang Daniel Svensson. En veltrænet og sund mand, der i mere end ti år havde spillet håndbold på højeste niveau, blev ramt af lymfekræft. Beskeden fra lægerne var en spand kold vand lige i smasken. Som mange andre havde han svært ved at acceptere lægernes udmelding – han fortæller, at han i starten slet ikke turde sige ordet kræft. Dette ændrede sig dog, da Jyllands-Posten, i kølvandet på lægernes nedslående besked, kontaktede ham, fordi de ønskede en artikelserie omhandlende Daniels kræftforløb. Forespørgslen takkede han ja til, hvilket, ifølge Daniel, blev en øjenåbner for nødvendigheden af åbenhed og dialog. Sidenhen overvandt Daniel, for en periode, kampen mod kræften, hvorefter han fik comeback på håndboldbanen. Men i 2016

vendte kræften tilbage. Her besluttede Daniel sig for, at han ville dokumentere hele sin kamp mod kræften via de sociale medier. Hans formål var at vise, at ”man godt kan have det udemærket, selvom det går én lidt skidt i en periode”, som han siger. SELVTERAPI OG NEDBRYDNING AF TABUER Daniel Svensson forklarer, at grundlaget for hans private og følsomme opdateringer primært skal findes på baggrund af en todeling. På den ene side vidste han fra sit første kræftforløb, at jo mere man fortæller, jo mere bidrager det til en form for selvterapi. Dét at sætte ord og billeder på konkrete oplevelser og følelser er, ifølge Daniel, en vigtig del af en accepterings- og bearbejdningsproces. ”Jo mere jeg gav af mig selv, jo mere fik jeg egentligt tilbage fra folk”, fortæller han. På den anden side er en del af Daniels hensigt også at illustrere, at det er okay at snakke åbent om sit sygdomsforløb samt de tanker og følelser, der medfølger. Han pointerer, at han vil være mere end henrykt, hvis hans opdateringer kan hjælpe bare én person til at tage denne indstilling til sig og dermed være mere tryg i egen sygdom. For som han udtaler om sine bevæggrunde: ”For mig handler det om at få andre folk til at være med og forstå og nedbryde tabuer omkring tingene”.

[ 13 ]

SAMSON Forår 2017 færdig.indd 13

15/03/2017 18.20

Samson 2017 #1  

Når medier flytter grænser

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you