Page 1

SAM’S #7 NIEUWSBRIEF

VOORJAAR 2010

IN DIT NUMMER: • Projectbezoek Kenia • Terugblik 2009 • Samenwerking WE • Nieuw op de website • Containers in Noordwijk


2

Voorwoord

Het gaat goed met Sam’s Kledingactie! Terugkijkend op 2009 waren we aanvankelijk bang dat de financiële crisis en de economische recessie grote problemen zouden opleveren. Het eerste kwartaal zag er ook niet best uit, maar daarna keerde het tij. Na een matige zomerperiode hebben we in de tweede helft van het jaar letterlijk goede zaken gedaan. Qua kilo’s behaalden we in 2009 nagenoeg hetzelfde resultaat als in 2008, we zamelden 3.122.985 kio in. Na aftrek van kosten bleef er netto € 396.000,- over. Dit bedrag komt ten goede aan de projecten van Cordaid Mensen in Nood.

Jaarverslag 2009 in het nieuw! Binnenkort is het jaarverslag van Sam’s Kledingactie over 2009 beschikbaar. Deze wordt in een nieuw jasje gestoken. Hierin wordt een uitgebreide toelichting over alle activiteiten en financiële cijfers van de stichting over 2009 gegeven. Het jaarverslag wordt alleen op aanvraag verzonden. Nieuw dit jaar is het Jaaroverzicht 2009 dat alle vrijwilligers automatisch ontvangen. Mocht je toch het volledige jaarverslag willen ontvangen, dan kun je dit doorgeven via info@samskledingactie.nl

SAM’S kledingmeter

 t/m 31 maart: 712.175 kg doelstelling 2010: 3,5 miljoen kg

Op projectgebied zijn we veel actiever geworden. Zo konden we in de zomer een extra bijdrage van € 150.000,- leveren ter bestrijding van een acute noodhulpsituatie in Kenia. Dit bedrag kwam bovenop de reguliere projectsteun van € 175.000,-. Daarnaast hebben we samen met WE Fashion een Cordaid project in Chennai (het vroegere Madras) in India gesteund, met een bedrag van € 29.000,-. We sluiten 2009 met een tevreden gevoel af, al moeten we wel op de kilo’s letten. Voor 2010 verwachten we in de tweede helft licht herstel van de economie en hopelijk, met jullie inzet nog meer kleding! Jan Jongedijk, Directeur

Geef je op voor onze digitale nieuwsbrief!! Sinds halverwege 2009 heeft Sam’s Kledingactie een digitale nieuwsbrief. Deze wordt 1x per twee maanden per e-mail verzonden naar honderden belangstellenden. In deze nieuwsbrief komen een aantal onderwerpen ter sprake die gaan over het reilen en zeilen binnen Sam’s Kledingactie. Wil je je hier ook op abonneren? Geef je dan op via www.samskledingactie.nl of geef het ons door via email of telefoon.


Projectbezoek Kenia In februari zijn drie vrijwilligers van Sam’s Kledingactie en collega Jan Trum afgereisd naar Kenia. Ze bezochten in Moyale en Marsabit een aantal projecten van Cordaid in het kader van het Droogte Cyclus Management programma. Nadruk lag op de verschillende methodes van water­opvang en opslag zodat de mensen tijdens de droogteperiode nog genoeg water voor zichzelf en hun vee hebben.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de groep in november 2009 naar Mandera, waar de opbrengsten van Sam’s Kledingactie naartoe gaan, zou afreizen. Wegens veiligheidsredenen en overstromingen moesten we de reis uitstellen naar 2010. Op 30 januari was het zover en vertrokken Ria Vos (depot Hilversum), Ineke van den Eijnden (depot Roosendaal), Dick Haze (actie Hengelo, Ov), Jan Trum (Sam’s Kledingactie) en Smaragda den Hond (Cordaid) naar Kenia. Op deze en de volgende pagina’s een verslag van de reis aan de hand van de dagboekverslagen en foto’s van de deelnemers.

Zaterdag 30 januari Dick: “Onder winterse omstandigheden vertrekken we vanaf Schiphol met een uur vertraging naar Nairobi. In de aankomsthal worden we opgewacht door twee medewerkers van Cordaid.” (foto: v.l.n.r. Dick Haze, Ria Vos, Jan Trum en Ineke van den Eijnden)

Zondag 31 januari Ria: “Ontmoeting met Safia Abdi, programme officer van Cordaid. Wat een wereldvrouw! Zij zal ons de hele week vergezellen. Ze vertelt over het programma dat ons te wachten staat. Samen met Safia brengen we een bezoek aan het Cordaid kantoor in Nairobi waar ze uitleg geeft over de projecten die Cordaid ­momenteel begeleid.”

Maandag 1 februari Ineke: “Vroeg het bed uit om een binnenlandse vlucht van Nairobi naar Moyale te nemen. 800 km, met vier tussenstops. Bij de 3e tussenstop in Mandera ontmoeten we Mohammed (op foto in het midden) die ons eigenlijk hier zou rondleiden. Hij vertelde dat het nog steeds gevaarlijk was. We overhandigen hem een klok namens Sam’s Kledingactie en vervolgen onze reis naar Moyale.”

3


4

Jan: “Bij aankomst in Moyale werden we opgehaald door Alex, chauffeur van Cordaid en een chauffeur van Cifa, de lokale partnerorganisatie van Cordaid. In het dorpje Gimbe (ca. 250 personen) bezoeken we het eerste project. Sinds gisteren stond de natuurlijke waterplaats die door mens en dier gebruikt wordt, helemaal droog.

In 2009 is hier een betonnen ondergrondse wateropvangput aan­gelegd voor de droge periode. Hier kan men ongeveer 150.000 liter regenwater mee opvangen. Via twee bezinkbakken komt dit water in de put terecht. De kosten voor de aanleg van deze put bedroegen ongeveer € 12.000,-. Nu hoeven de vrouwen niet meer 7 km heen en terug te lopen naar het dichtstbijzijnde stadje om water te gaan halen,” vervolgt Jan.

Ineke: “De put (8x5m) is afgesloten met een deksel met slot. De dorpsoudste heeft de sleutel. Voor het water moet betaald worden. Per keer mag voor 2 shilling (ca. 2 eurocent) drie jerrycans à 20 liter water worden meegenomen. Dit geld wordt in droge periodes gebruikt om watertrucks te kunnen laten rijden.”

Dinsdag 2 februari Dick: “Vandaag gaan we naar Marsabit. Over zand­ wegen gaan we naar een groot meer in Funan Nyata waar zowel de nomaden als de dieren zich aan het water kunnen laven. De linkerzijde van de waterzone is voor het vee om te drinken (alleen hiervoor wordt betaald), terwijl de rechterzijde bestemd is voor de mensen in de omgeving.


Van hieruit rijden we naar de Ethiopische grens waar we een middelbare meisjesschool in Sololo bezoeken. De directeur heet ons welkom en vertelt dat ook hier de behoefte aan water de prioriteit heeft.

De school heeft weliswaar beschikking over een aantal watertanks maar nog lang niet genoeg. We over­ handigen op symbolische wijze een donatie aan het schoolhoofd (afkomstig van de parochie uit Roosendaal en de deelnemers). Hiervan zal een nieuwe plastic watertank met een inhoud van 5.000 liter worden aangeschaft.”

Jan: “In Dukale, net over de grens in Ethiopië, werden we ontvangen met dans en muziek. In 2006 hebben ze hier twee waterplassen gegraven voor de opvang van regenwater. Omdat nu geen grote afstanden meer hoeven te worden gelopen om drinkwater te halen, is er nu meer tijd voor andere dingen zoals de ver­ bouwing van maïs. We deelden hier mee­gebrachte kinderkleding uit aan de bevolking.”

Ineke: “s-Middags reisden we naar Walda. Hier had men een grote, ijzeren tank met generator en pompen zodat het water met een leiding over een afstand van 6 km naar een nabijgelegen dorp kon worden ­gebracht. Naast drinkwater wordt dit ook voor irrigatie van landbouwgrond gebruikt.”

Dick: “Het laatste project dat we deze dag in ogenschouw nemen is een grote open vlakte in Walda, waar bomen en struiken worden gekapt om het gras voor de dieren beter te kunnen laten groeien. Op dit moment is al 200 hectare grond teruggewonnen. Het land wordt nu gebruikt om zwakke dieren en kalveren in de droge periode te helpen overleven.”

5


6

Woensdag 3 februari Ria: “Vanuit Marsabit rijden we door een zeer stoffig en vol met kuilen woestijnpad naar de zoutvlakten in de Chalbi Desert, deze laatste is 100 km lang en 25 km breed. In deze zoutvlakten zijn 8 watershelters aan­ gelegd. “

Jan vervolgt: “Dit zijn grondwaterbassins, het water zit nl. maar 1 meter diep. Dit water is voor de dieren, ze komen hier drinken als andere natuurlijke water­ plassen droog zijn gevallen. Aan de zijkant zijn deze shelters met een muur omringt zodat het regenwater niet in het bassin komt. Hier zou het water namelijk erg vies van worden.”

Ineke: “Daarna verder door de woestijn naar Afkaba Rock Catch, weer een andere vorm van watervoorziening. Het bergwater komt van de rotsen terecht in een ravijn waar een dam is aangelegd zodat er een groot bassin ontstaat. Het water wordt gezuiverd door twee roosters. Via twee pijpleidingen, één voor mens en één voor dier, komt het water verderop beschikbaar.“

Donderdag 4 februari Ria: “Weer vroeg op en op weg naar vliegbaan North Horr voor onze terugreis. Dit was midden in de ­woestijn, gewoon in het zand. We hebben hier 1,5 uur staan wachten in de brandende zon (43 gr. Celsius). Met een aantal tussenlandingen, eentje vanwege een lekke band, komen we weer aan op vliegveld Wilson in Nairobi.”

Vrijdag 5 februari & zaterdag 6 februari Dick: “Na een bezoek aan het National Nairobi Park en de Sheldrick Farm, waar weesolifantjes worden opgevangen, gaan we ’s avonds op tijd het bed in voor de terugreis naar Nederland. Op Schiphol wacht ons een warm welkom van onze dierbaren. Namens Sam’s Kledingactie zijn Jan Jongedijk en Alice Custers aanwezig. Aan een fantastische en leerzame reis is een eind gekomen. We hadden het allemaal voor geen goud willen missen.”


nieuw op Sam’s website Ook Sam’s Kledingactie gaat met de tijd mee en schenkt aandacht aan nieuwe online technieken. Op www.samskledingactie.nl prijkt sinds kort Sam’s blog. Op dit blog, een soort dagboekje, plaatsen medewerkers van Sam’s Kledingactie regelmatig korte nieuwsberichtjes over wat ze bezighoudt. Naast dit blog is Sam ook lid geworden van de sociale netwerken Hyves, Facebook en Twitter. Ook hier zullen de

nieuwtjes op te zien zijn. Kijk dus eens op de website en meld je aan voor deze netwerken! Niet helemaal nieuw op onze website, maar wel de moeite waard om nogmaals te noemen, is het intranet voor onze vrij­ willigers. Op het intranet staan documenten die je kunt gebruiken om de inzamelactie te promoten (bijvoorbeeld een persbericht, ons logo of persfoto). Ook staan er

omschrijvingen van de gesteunde projecten en een PDF-bestand van onze algemene folder. Alle vrijwilligers hebben vorig jaar een brief thuisgestuurd gekregen met daarin hun gebruikersnaam en wachtwoord. Mocht je deze kwijt zijn of nooit hebben ontvangen, dan kun je deze via info@samskledingactie.nl opnieuw aanvragen.

Enquête tijdens najaarsactie Tijdens de najaarsacties van 2009 heeft Sam’s Kleding­ actie met behulp van een aantal vrijwilligers een kleine enquête gehouden onder de kledinggevers. We wilden graag van ze weten hoe ze nou van onze brengacties op de hoogte zijn gekomen. In totaal namen 559 kleding­ gevers in 14 verschillende plaatsen de moeite om hieraan deel te nemen. Ze konden meerdere antwoorden geven. Een paar hoofdlijnen. • daar waar de brengacties bij kerken plaatsvindt, is de aankondiging in 3/5 van de gevallen in het kerkblad gelezen; • 1 op de 5 respondenten kent de actie via mond-totmondreclame; • in Rijen hebben vrijwilligers huis-aan-huis geflyerd en 2 op de 3 geïnterviewden wist op deze manier van de kledingactie af;

• in Dordrecht, Hengelo (Ov) en Delft hadden relatief veel respondenten de posters (en flyers) met aankondigingen gezien; • in Castricum, Oudenbosch, Beneden Leeuwen, Boskoop, Bodegraven en Kerkdriel zorgde de oproep in de lokale huis-aan-huiskrant voor veel aanloop; • in totaal zijn er ook 39 emailadressen van kledinggevers verzameld die voortaan op de hoogte willen worden gehouden van de activiteiten van Sam’s Kledingactie! Deze resultaten bevestigen voor ons nogmaals dat we moeten blijven investeren in de publiciteit voor onze acties. Wij danken alle vrijwilligers uit Castricum, Heesch, Dordrecht, Oudenbosch, Hengelo (Ov), Beneden Leeuwen, Boskoop, Glanerbrug, Bodegraven, Baarn, Delft, Kerkdriel, Rijen en Hoofddorp, voor hun medewerking!

Containers in Noordwijk De gemeente Noordwijk heeft Sam’s Kledingactie een vergunning verleend voor het inzamelen van textiel. De samenwerking heeft een looptijd van vijf jaar. De kleding zal via bovengrondse kledingcontainers worden ingezameld. Daarnaast heeft Sam’s Kledingactie een kledingdepot bij de familie Van de Berg in Noordwijk waar de inwoners al jaren kleding konden brengen en dit ook kunnen blijven doen. De gemeente Noordwijk heeft voor Sam’s Kledingactie gekozen omdat zij naast betrouwbaarheid en visie tot meedenken met de gemeente, ook met de verkregen inkomsten uit de textielinzameling projecten in de Derde Wereld steunt.

7


E 29.000,- voor India dankzij WE In 2009 schonk WE Fashion 14.000 kilo kleding aan Sam’s Kledingactie. De verkoop van deze kleding leverde e 29.000,- op. Dit gaat naar een project in India voor de opvang en zorg voor straatkinderen in India

Sam’s Nieuwsbrief is een uitgave van Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood Tekst en redactie Sam’s Kledingactie voor Mensen in Nood

Met de opbrengst van al haar inzamelingsacties steunt Sam’s Kledingactie diverse hulpprojecten van Cordaid Mensen in Nood. WE Fashion kiest ervoor om de opbrengst van haar kleding ten goede te laten komen aan een project dat Cordaid in India heeft opgezet voor straatkinderen. De keuze voor India is bewust gemaakt. De kleding die WE Fashion verkoopt, wordt namelijk gedeeltelijk in dit land geproduceerd. WE Fashion hecht er veel waarde aan dat werknemers in de ateliers onder goede arbeidsomstandigheden

kunnen werken, goed worden betaald en dat er geen kinderarbeid plaatsvindt. En daar blijft het niet bij. WE Fashion wil graag meer doen voor de inwoners van India, waar een groot deel van de bevolking in armoede leeft. Het project richt zich op opvang van straatkinderen en indien mogelijk - terugkeer naar hun families. Per kind wordt de zorg en hulpverlening afgestemd, zodat in de basisvoorzieningen als onderwijs, onderdak, gezondheid en onderwijs is voorzien. Ook is er aandacht voor sport en ontspanning. Doordat de kinderen een vak leren krijgen ze zicht op een betere toekomst en daar levert WE Fashion graag een bijdrage aan. De succesvolle samenwerking wordt in 2010 doorgezet en de eerste e 8.000,- zijn alweer binnen!

Foto’s Sam’s Kledingactie, Cordaid Mensen in Nood Opmaak en productie Drukkerij BibloVanGerwen, ’s-Hertogenbosch Papiersoort Chloorvrij gebleekt Milieukeurmerk ‘Nordic Swan Label’ adres Sam’s kledingactie DE STEENBOK 11B 5215 MG ‘S-HERTOGENBOSCH T 073.687.10.60 F 073.687.10.66 INFO@SAMSKLEDINGACTIE.NL WWW.SAMSKLEDINGACTIE.NL Sam’s Kledingactie zamelt in voor Cordaid Mensen in Nood. Cordaid Mensen in Nood zet zich wereldwijd in voor noodhulp-, ­wederopbouw- en preventieprojecten. Cordaid ­vertegenwoordigt alle aspecten van ontwikkelings­samenwerking en de opbouw van gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Nieuw: Sam’s klankbordgroep Op woensdag 3 maart vond op het kantoor van Sam’s Kledingactie in Den Bosch de eerste bijeenkomst van onze klankbordgroep plaats. De klankbordgroep, bestaande uit circa 15 vrijwilligers, is opgezet om een aantal onderwerpen te bespreken die spelen binnen Sam’s Kleding­ actie. Vooralsnog komt zij twee keer per jaar bij elkaar. De bedoeling is om wat dieper op sommige zaken in te gaan waar je tijdens andere gesprekken niet aan toe komt of die nooit ter sprake komen. Rol van de groep is adviserend en toetsend. Daarnaast verhoogt deze samenwerking ook de wederzijdse betrokkenheid.

De vrijwilligers bespraken samen met Guido Koelemij en Alice Custers, medewerkers Sam’s Kledingactie, over het vergunningenbeleid van de gemeentes en de communicatie rondom en keuze van de projecten van Cordaid Mensen in Nood. De algemene conclusie was dat deze eerste klankbordbijeenkomst voor zowel Sam’s Kledingactie als de vrijwilligers een leerzame ervaring was. Er werd veel wederzijdse informatie uitgewisseld en er zijn leer- en actiepunten opgesteld. Van beide kanten is er genoeg animo om in het najaar een nieuwe bijeenkomst te organiseren.

/642586SamsNieuwsbrief1290519891  

http://www.samskledingactie.nl/Uploaded_files/Zelf/642586SamsNieuwsbrief1290519891.pdf

Advertisement