Page 1

sam samsam sa msam samsam s samen samen samen

voor jonge wereldburgers

bij de

k

m

w

erkboe

op

t

film sa

msam.ne

delen leren werken samsam = samen delen samen leren s a m e n werk en

Maandblad nr. 2 2013 Maan dblad nr. 2

2013

Congo

Kleding wat zeg je ermee?

w e r k b o e k va n :

Naam . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Groep . . . Schoo l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . adres schoo l . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........................................... Innoss’B uit Congo:

Dit is mijn stijl

Exclusief op samsam.net

Stuur dit werkboek op en win mijn nieuwste cd!

samsam

samsam = samen delen samen leren samsam = s a m e n werken samen delen samen leren

sams

Maandblad nr. 2 2013 Congo Maandblad nr. 2

2013


voorschrift

dit is geen gewone samsam maar een werkboek. bekijk eerst de film op samsam.net en maak daarna de opdrachten

rebus:

Welke beroemde mensen hebben vaak een eigen kledinglijn?

vul hier de oplossing in

N e d e r la

nd

Ik ben Innocent uit Congo. Mijn artiestennaam is Innoss’B.

D

cra emo

tisc

he R

bli epu

ek C

ong

o

Democratische republiek KINSHASA congo ang

Innoss’B uit Kinshasa zingt over kleding in ‘Dress Like Me’. Dit nummer maakte hij speciaal voor Samsam. Wil je het horen? Bekijk de film op samsam.net

van de redactie

100%

samsam

uga

ta

n

za

ola

zam

bia

nu weer

In de hoofdstad van Congo ziet iedereen er anders uit. De één draagt een traditionele tuniek op een skinny spijkerbroek. De ander een rokje met een naveltruitje en een volgende een jeans met gaten. Alles kan en mag in Kinshasa. Als het maar niet vies is of écht kapot. Deze Samsam gaat over kleding in het Afrikaanse land Congo. Wat trek je aan en wat laat je daarmee zien?

n da

Win de nieuwste cd van Innoss’B! Stuur dit werkboek met jouw antwoorden vóór 9 april naar Samsam, Postbus 94020 1090 GA Amsterdam

n

ia


voor beginners

Test wat je al weet over Congo. Zet een kruisje voor het goede antwoord.

spiek op samsam.net

1

Waar woont Innocent?

Kaapstad Kampala Kinshasa

4

Congolezen verdienen

2

3

taal in Congo?

hoofdstad van Congo?

Frans Engels Spaans

1 miljoen 8 miljoen 11 miljoen

5

minder dan 1 euro 5 euro 50 euro

6 Innoss’B treedt op in de kleuren van de Congolese vlag. Kijk naar de patronen op zijn schoenen, pet, broek, jas

Congo is … groter dan Nederland

per dag gemiddeld …

Wat is de officiële

Hoeveel mensen wonen in de

7

6 keer 30 keer 60 keer

Waar vind je in Congo de goedkoopste kleren?

Op de tweedehands kledingmarkt Bij de kleermaker In warenhuizen In de supermarkt

en shirt. kleur nu de vlag in.

100%

samsam


vier keer een make-over

De ĂŠĂŠn houdt van een bloemetjesmotief, de ander van zwart en voor een volgende moet een T-shirt oversized zijn. Ontwerp voor vier modellen een shirt en verzin een naam voor elke stijl.

of haar

?

stijl: stijl: ....................

.................... ....................

....................

stijl: stijl: .................... ....................

100%

samsam

.................... ....................


Stijl in Congo

Met kleren kun je laten zien wie je bent en wat je leuk vindt. Naar welke muziek je luistert, wat je later wilt worden en welke sport je doet: je kleding vertelt het allemaal. Vaak verraadt een outfit zelfs of je veel of weinig geld hebt. Overal ter wereld willen mensen met kleren een goede indruk maken. Ook in Congo, een land in Afrika, waar de meeste mensen niet zomaar alles kunnen kopen wat ze zouden willen.

Abigail (12) woont met haar moeder en oma in een klein huisje in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. Kleedgeld zit er voor haar niet in

wat zeg je ermee?

Innoss’B is een beroemde Congolese zanger sinds hij met een talentenjacht op televisie 20.000 euro won. Hij verdient geld met muziek maken

100%

Wil je weten hoe de ontmoeting tussen Abigail (links) en zanger Innoss’B was? Bekijk de film op samsam.net

L e e s v e r d e r o p pag . 6 e n 7

samsam


Di t is h e t v e rv o lg va n pagi n a 7 Op maat

Sinds Innocent rijk en beroemd is, shopt hij in de duurste winkels. Net als andere rijke mensen in Kinshasa is hij gek op merkkleding. Hij droomt van het Franse merk Louis Vuitton: “Het heeft klasse en stijl. En het geeft je status omdat niet iedereen het kan betalen.” Wie iets minder te besteden heeft, gaat naar de kleermaker. Die maakt broeken, rokken en jurken precies op maat. Kies je voor een chique stof met Afrikaans motief, dan betaal je het meest. Abigail houdt niet van die traditionele prints. “Ik ben er te jong voor. Doe mij maar een strakke spijkerbroek.”

Tweedehands

Men zegt wel dat Congolezen hun laatste geld liever uitgeven aan kleding, dan aan een dak boven hun hoofd. Een armoedig uiterlijk is namelijk een schande. Daarom dragen arme mensen vaak extra nette en brandschone kleren. Geen wonder dat maar weinig Congolezen hardop willen zeggen dat ze tweedehands kleding kopen. Dat doen ze op de markt of in stalletjes langs de straten. De beste kleren hier komen uit Australië, Italië en Portugal. Soms zijn het échte koopjes, maar sinds de crisis is ook gedragen kleding duurder geworden. Mensen wachten langer met het weggooien van hun kleren, daarom is er minder te krijgen.

Respect

Kleding en respect hebben veel met elkaar te maken. Anderen respecteren je wanneer je een eigen stijl durft te hebben. Maar je kunt zelf ook respect tonen door kleding te dragen die past bij de gelegenheid.

“Een leuk rokje hoor, maar er ontbrak nog wel iets aan! Iets van mezelf.”

100%

samsam

Tijdens een kerkdienst of een begrafenis bijvoorbeeld. Abigail weet daar alles van. “Ik haal het niet in m’n hoofd om in m’n gewone kleren naar school te gaan. Daar hoort een schooluniform. Maar in de kerk draag ik m’n mooiste kleren. Uit respect voor God, maar ook voor mezelf en de andere mensen in de kerk.”

Saaie schoolklas

Tweedehands of nieuw, alles wat Abigail aantrekt moet schoon en heel zijn. “Laatst scheurde ik uit m’n schooluniform. Ik moest het eerst naaien voor ik naar school kon. En ik was mijn uniform elke dag. Met de hand in een emmer zeepsop.” Dat alle meisjes in haar klas er hetzelfde uit zien vindt ze niet erg. “Maar het is wel wat saai. Daarom laten sommigen hun rok expres een beetje laag hangen.”

Eigen kledinglijn

Terwijl Abigail zélf haar eigen stijl zoekt, krijgt Innocent hulp van een kledingontwerper uit Parijs. Samen met hem werkt hij aan zijn eigen kledinglijn. Innocent hoopt dat zijn fans dezelfde kleren gaan kopen als hij. Dat ze net zoals bewonderaars van Lady Gaga en Kanye West de stijl van hun idool kopiëren. Innocent is niet bang om op te vallen. “Maar sommige kleren zou ik nooit dragen. Rokken of de kleur roze, die zijn voor meisjes.”


Abigail laat haar rokje ‘pimpen’ bij de kleermaker. Niemand anders heeft zo’n rokje met een geborduurde marathonloopster

De tweedehands kleren op deze markt komen uit Europa en Australië In het weekend houden de ‘sapeurs’ wedstrijden. Wie de meeste verschillende merken draagt, wint

Heren met stijl

Sommige jonge mannen in Congo noemen zich ‘sapeurs’. Dat betekent zoiets als ‘heren met stijl’. Hun peperdure kleren hebben ze gezamenlijk gekocht. Iedereen draagt om de beurt iets uit de collectie. De ene week een pak van Gucci, de andere keer laarzen van Diesel.

• Innoss’B heeft een eigen kledingontwerper • Abigail draagt alleen schone kleren die heel zijn

100%

samsam


Wat e r v o o r a l l e s

grote wasjes

Schone kleren Abigail doet elke dag de was. Haar schooluniform moet kraakhelder zijn. En als ze toch bezig is, gaan de bloesjes van haar moeder en oma ook in het sop. Zet deze foto’s in de juiste volgorde, schrijf de letters in de vakjes en dan weet je waar Abigail het waswater laat.

LE

I

TO T

Zet de letters in de juiste volgorde:

Waterslurpers Voor het maken van veel dingen wordt meer water gebruikt dan je denkt. Kijk maar. boterham

HAMBURGER

spijkerbroek t-shirt

10.000 liter

2400 liter

40 liter

2700 liter

REKEN UIT hoeveel water nodig was om jouw kleren te maken!

100%

samsam

Ik heb

T-shirts x

Ik heb

spijkerbroeken x

liter water per shirt =

liter water.

liter water per broek =

totaal aantal liters =

liter water.


pa k j e p e n

eerste couplet Speciaal voor Samsam maakte Innoss’B het liedje ‘Dress Like Me’. Het eerste couplet is hier vertaald in het Nederlands. Maar: er zijn een paar woorden weggevallen. Kom jij erachter welke?

Kleed je zoals ..

De volledige tekst hoor je in de film op samsam.net

(........ stijl)

Ik, Innoss’B, kom uit . . . . . Ik houd van . . . . . . en . . . . . . . In mijn land kunnen . . . . . . spreken Als je dat nog niet wist, dan weet je het nu Je krijgt meer . . . . . . . Als je . . . . . kleren draagt Echt, als je er . . . . uitziet Is dat niet . . . . , alles draait om . . . . . Net als Innoss’B Haal al het ritmegevoel in je lijf naar boven, haal diep adem en schrijf een couplet van vier regels over jouw kledingstijl. Gebruik in elk geval het woord stijl en kies minstens één kledingstuk (zoals rok, broek pet of jas).

Win de nieuwste cd van Innoss’B! Stuur dit werkboek met jouw antwoorden vóór 9 april naar Samsam, Postbus 94020 1090 GA Amsterdam

100%

samsam


Bekijk de film en…

Je kunt deze vragen alléén beantwoorden als je goed hebt gekeken naar de film op de website van samsam. Sper je ogen wijd open en onthoud wat je ziet!

1

Wat doet Innocent op z’n Blackberry?

Lees eerst de vragen. Zo weet je waar je extra op moet letten.

3

Dit is bij Abigail thuis. Waar bewaart ze haar kleren?

5 100%

samsam

2

4

Abigail koopt een nieuw rokje. Doet ze dit vaak?

Innocent legt uit wanneer je een eigen stijl hebt. Wat zegt hij precies?

Waar gaat Innocent in deze auto naartoe?

Win de nieuwste cd van Innoss’B! Stuur dit werkboek met jouw antwoorden vóór 9 april naar Samsam, Postbus 94020 1090 GA Amsterdam


Echte of bedachte scheuren?

Gescheurde spijkerbroeken zijn ook in Kinshasa in de mode. In drie spijkerbroeken zitten scheuren die nĂ­et in de fabriek zijn gemaakt. Welke? Zet een kruisje in het vakje bij die drie broeken.

roetsjj 2

1

3

4

5 Welke broek zou jij willen dragen? Waarom?

6 Welke zou je nooit aantrekken? Waarom?

100%

samsam


kweenie kweetwel

Als iemand geen merken draagt die in zijn, dan heeft z’n moeder vast de kleren uitgekozen.

Ik draag een shirtje van Vans. Zo ziet iedereen dat ik skate en sportief ben. Ik hoef niet bij een groep te horen, maar iedereen mag weten waar ik van houd.

.............

Het is overdreven om op gewone dagen iets bloots en met glitters en glamour te dragen. Ik doe dat alleen bij het kerstdiner op school, als het hoort.

100%

samsam

oscar (12)

Siham (13)


....

.............

Aan mijn kleding zie je dat ik stoer ben. Ik draag bijna altijd broeken.

Ik dacht dat een chique gekleed meisje wel dure merkkleding zou dragen. Maar ik zat er helemaal naast.

.............

Lucy (10)

100%

S c h r i j f e e n v e r r a ss e n d e t e k s t i n d e l e g e b a l l o n n e tj e s .

samsam


vier keer verkleden

In Kinshasa is het heel normaal om je verschillende keren per dag om te kleden. Naar school trek je iets anders aan dan thuis. En de kleren die je draagt naar de kerk, passen niet bij een feestje. Welke uitspraak van Abigail hoort bij welke outfit?

D

M

E

1

O

Tip: bekijk de film!

2

“Thuis draag ik dit het liefst.” “Helemaal klaar om Innoss’B te ontmoeten.”

3 4

“Het is zondag en ik ga naar de kerk.” “Straks heb ik gymles.”

Vul hier de juiste volgorde van de letters in: 100%

samsam

Weten wat er nog meer in de kledingtas van Abigail zit? Kijk op samsam.net

1

2

3

4


wegstreeeppuzzel

De woorden in de lijst zijn verstopt in het letterveld: horizontaal, verticaal en diagonaal, van links naar rechts of van rechts naar links. Sommige letters worden in meer woorden gebruikt. Alle woorden gevonden? Mooi, dan vormen de overgebleven letters, in de leesrichting, de oplossing. Baan

Rok

Chique

Schoon

Congo

Shirt

Cool

Stoer

Duur

Strijken

Glitter

Trendy

Gothic

Tweedehands

Kleren

Urban

Ordi

Was

Outfit

Wasmachine

Retro

Zeep

Win de nieuwste cd van Innoss’B! Stuur dit werkboek met jouw antwoorden vóór 9 april naar Samsam, Postbus 94020 1090 GA Amsterdam

samsam

o p l o ssi n g

De antwoorden en oplossingen vind je vanaf 10 april op samsam.net

adres samsam postbus 94020, 1090GA, Amsterdam Tel. +31 (0)20 568 84 40 Fax +31 (0)20 568 87 87 E-mail samsam@ncdo website www.samsam.net

colofon

De antwoorden van Cursus Congo voor beginners (pag. 2) vind je nu al in de fotobijschriften op samsam.net

R e d a c t i e Mirjam Bonting (hoofdredacteur), Hans Serrarens (eindredacteur), Karin Wesselink (redacteur), Marinde Hurenkamp (redacteur), Jenny Mustamu (secretariaat) T h e m a ' k l e d i n g , wat z e g j e e r m e e ? ' Wineke Onstwedder (fotografie), Jongens van de Wit (productie film Congo) V e r d e r w e r k t e n m e e Studio De Leijer, Carry Brugman, Willem Ritstier, Dick Heins o n t w e r p & i l l u s t r at i e s Studio Boot, 's-Hertogenbosch

samsam is een gratis uitgave van:

L i t h o g r a f i e & D r u k Veronica Litho & Roto Smeets a d r e s s e n b e h e e r Pondres a b o n n e m e n t e n n e d e r l a n d gratis voor scholen en kinderen van 9 tot 13 jaar a b o n n e m e n t i n d e k l a s o f t h u i s Ga naar www.samsam.net en klik op ‘over samsam’ N i e u w s b e g r i p Scholen met een abonnement krijgen bij elk nummer Nieuwsbegrip-opdrachten van CED-groep L e s o p d r a c h t e n Op www.samsam.net staan lesopdrachten onder 'voor docenten'

100%

samsam


m samsam sams am samsam sam samen delen samen leren s a m e n werken

nr. 2

Congo Maan dblad

samsam = samen delen samen leren s a m e n werk en

samsam

sam = en delen en leren samsam = e n werken samen delen samen leren

2013

.5 2012

nr

hallo wereld

Maandblad

.1 2013

nr

samsam

wereldwijd Maandblad nr. 2

2013

Congo: kleding, wat zeg je er mee? (2013/2)  

In de hoofdstad van Congo ziet iedereen er anders uit. De één draagt een traditionele tuniek op een skinny spijkerbroek. De ander een rokje...