Page 1

SAMSAM SAMSAM MSAM SAMSAM S

DBLAD

2014

EPEN

SAMSAM = SAMEN DELEN SAMEN LEREN S A M E N WERK EN

SAMSAM = SAMEN DELEN SAMEN LEREN S A M E N WERKEN

MAANDBLAD

.

NR 1 2014 BEROEPEN

BEROEPEN

voor jonge wereldburgers

Wat denk je dat ik later wil worden?

????

• MEISJES BIJ DE POLITIE

• DIER ENB ESC HER MER S IN COS TA RICA

MYLÈNE EN ROSANNE INTERVIEWEN KINDEREN IN UGANDA OVER HUN TOEKOMST. KIJK OP SAMSAM.NET


nu weer Als je in groep 8 zit, maak je waarschijnlijk volgende maand de Citotoets. Je hebt daarom vast al nagedacht over de middelbare school en misschien zelfs over de tijd daarna. Overal ter wereld denken en dromen kinderen over wat ze willen worden. Vaak weten ze precies wat ze moeten doen voor hun favoriete beroep: een opleiding, veel oefenen of de kunst afkijken van anderen. In deze Samsam vertellen kinderen uit allerlei landen over hun ‘dromen over later’.

ïti

ica

pa Ne

Marokko

Ha

Indi a

Ugan

da

da

Lan

Rwan

HÛH, EEN WERELDBURGER?

Jij bent ook een wereldburger! Want een wereldburger … • doet dingen die bijdragen aan een eerlijke, veilige en schone wereld voor iedereen. • snapt dat mensen op de wereld met elkaar te maken hebben. • vraagt zich af of wat hij/zij doet invloed heeft op het leven van andere mensen.

YEAH RIGHT! Bij Samsam krijg je een stickervel met alle kinderrechten. Plak in de lege hokjes bij de verhalen het kinderrecht dat bij het verhaal past. Vaak kun je meer kinderrechten kiezen. Check de oplossing op www. samsam.net Stickers op? Vraag je juf of meester! IEDER KIND HEEFT RECHT OP BESCHERMING TEGEN:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

KINDERARBEID

SCHOON MILIEU

Sri

C

aR ost

Jo

Cuba

l

rd

an

DE WERELD

SAMSAM = SAMEN

Samsam gaat over kinderen wereldwijd. Samsam laat zien hoe kinderen samen leven, delen, leren en verantwoordelijk zijn voor de wereld, dichtbij en ver weg. Wereldburgerschap heet dat.

ka

IEDER KIND HEEFT RECHT OP BESCHERMING TEGEN:

MISHANDELING

DE MAKERS Journalist Karin Wesselink speurde met de leerlingen van de weekendschool naar botten. Handschoenen aan en verder lezen op pagina 18-19!

2

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP BESCHERMING TEGEN:

GEWELD, OORLOG IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

SPEL

EIGEN MENING

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

EIGEN GODSDIENST

GEZONDHEID

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

ETEN & DRINKEN

ONDERWIJS


KIJK VOOR FILMPJES OVER BEROEPEN OP SAMSAM.NET

I

DIERENBESCHERMERS

Ik ben Khiara uit Costa Rica, een land in Centraal-Amerika met bergen, strand en tropisch regenwoud.

In ons regenwoud wonen zeldzame diersoorten. Sommigen worden bedreigd met uitsterven, zoals het grijskap-doodshoofdaapje. Er leven nog maar drieduizend van die kleine aapjes in het wild en dat is heel weinig.

WIN KAARTJES VOOR APENHEUL! SPEUR OP SAMSAM.NET NAAR DE DRIE APENVRAGEN. MAIL DE ANTWOORDEN NAAR SAMSAM@NCDO.NL VÓÓR 11 FEBRUARI! DRIE INZENDERS VAN DE GOEDE ANTWOORDEN MAKEN KANS OP KAARTJES VOOR APENHEUL.

Khiara redt een zeeschildpad op samsam.net

Het grootste gevaar zijn elektriciteitsdraden. Als de aapjes die gebruiken om van boom naar boom te springen, worden ze geëlektrocuteerd. Samen met mijn broers en zussen zorg ik dat er meer gewone draden komen waar ze veilig over heen kunnen klauteren. Dit werk wil ik later ook doen.

3


DE EINDTOETS In februari is het weer tijd voor nagels bijten. Groep 8 maakt dan de Citotoets! Maar maak je vooral niet te druk. De Citotoets is geen echt examen waarvoor je kunt zakken of slagen. In veel andere landen moeten kinderen aan het einde van de lagere school wel een examen doen.

Barendrecht, Nederland In de laatste klas van de basisschool moeten leerlingen in Nederland meestal een eindtoets doen: de Cito. Eigenlijk is de Citotoets in groep 8 een groot proefwerk. Je laat zien wat je allemaal geleerd hebt. Met de uitslag bepaal je samen met je leerkracht en ouders welke middelbare school het beste bij je past.

Opperste concentratie in groep 8 tijdens de Citotoets op basisschool De Zeppelin.

Nairobi, Kenia In Kenia doen kinderen eindexamen in de laatste klas van de basisschool. Alleen scholieren met de hoogste scores krijgen een plaats op een goede middelbare school. Elk jaar staat de top 10 van de beste leerlingen van het land in de krant. In Kenia oefenen kinderen met proefexamens voor het echte examen.


RESPECT EN EEN VAST SALARIS

“WIJ WILLEN BIJ DE POLITIE” Een pet op je hoofd, een stoer uniform en koelbloedig blijven als het spannend wordt. Anjalee (12) uit Sri Lanka en Houda (12) uit Marokko zien het wel zitten: een carrière bij de politie. Tot het zover is kijken ze de kunst af van politieagenten in televisieseries. Anjalee oefent alvast in speerwerpen en Houda traint serieus tijdens karateles.

In een filmpje op samsam.net zie je hoe Houda een ruzie sust.

LEES VERDER OP PAGINA 6 EN 7

Als bemiddelaar op het schoolplein oefent Houda voor later.


In de smalle gangetjes van de medina, het oudste deel van een Marokkaanse stad, klinkt gejoel. Het is pauze op de school van Houda (12) uit Fez. Honderden kinderen rennen over het plein. Ze duwen elkaar en trekken aan jassen en tassen. In die drukte kan een ruzie snel exploderen. Maar Houda houdt haar hoofd koel. Gekleed in het knalgele hesje van de ordedienst, is Houda vandaag intermediair. “Een erebaantje,” zegt ze glunderend. “Ik doe het al twee jaar.”

GEDULD BEWAREN

“Andere kinderen luisteren naar me omdat ik goed ben in bemiddelen. Als bemiddelaar moet je altijd kalm blijven en heel lang je geduld kunnen bewaren. Ik heb zelf nog nooit een klap uitgedeeld. Zo oefen ik voor later, als ik bij de politie werk. Mijn lievelingsneef is ook agent. Ik ben wel eens met hem meegegaan naar het bureau, waar ik mocht helpen met de administratie.” Dan gaat de bel. Houda bergt haar hesje weer op en rent naar het klaslokaal. “Ik moet hoge cijfers halen, anders word ik niet toegelaten op de politieschool.”

DISCRIMINATIE

Duizenden kilometers verderop, in een dorpje in het Zuid-Aziatische land Sri Lanka, woont Anjalee (12). Ook zij droomt over een baan bij de politie. “Mijn moeder plukt thee op de plantage en mijn vader werkt in de theefabriek. Zelf wil ik politie-inspecteur worden.” Anjalee en haar ouders zijn Tamils. Deze bevolkingsgroep werd lang geleden uit India gehaald om op de theevelden te werken. Plantagearbeiders worden met weinig respect behandeld. Hun werk is zwaar en ze krijgen slecht betaald. Anjalee droomt daarom van een beter leven: “Als ik straks een uniform draag, zullen anderen me respecteren. Dan voel ik me belangrijk.”

… en haar benen.

Houda (r) geeft haar sparring partner een flinke jodan mawashi geri.

SCHIETLESSEN

Anjalee hoopt op een studiebeurs voor de politieschool. “Als je slaagt voor het toelatingsexamen, moet je een conditietest doen. Dan kijken ze naar je uithoudingsvermogen. Je krijgt ook schietlessen, maar daarvoor moet je achttien zijn. Als Tamil maak ik grote kans om aangenomen te worden, omdat de politie meer Tamils in dienst wil nemen.” Vooral vrouwen uit de Tamilgemeenschap worden tegenwoordig opgeleid tot inspecteur. Dat is een rang onder de hoofdinspecteur. Met dit voorkeursbeleid probeert de regering de achtergestelde positie van Tamils te verbeteren.

SLANGEN

Om haar droom uit te laten komen, moet Anjalee haar ouders en de uitgestrekte theevelden straks wel achterlaten. “Dat vind ik niet erg, want het is in stad spannender dan hier in de bergen. Hier gebeurt niet veel. Behalve die keer dat er een helikopter over de theeplantages vloog. Mijn ouders vinden het ook een goed idee dat ik bij de politie ga, want ik kan goed leren en ik ben nergens bang voor, ook niet voor criminelen. Alleen de slangen die ik onderweg naar school tegenkom, vind ik eng. School is twee uur lopen, heen en terug. Daarom blijf ik wel eens


thuis. Dan help ik met de was of ik kijk naar mijn favoriete televisieserie over een stoere politieagente die de boeven iedere keer weer te slim af is. Ik wil net zo worden als zij.”

Houda traint haar rechterarm.

VAST SALARIS

Houda is ondertussen thuis. Ze maakt muntthee voor haar moeder en broer. Haar vader kent ze niet. Die woont ergens in Spanje. Haar moeder is veel onderweg voor haar werk omdat ze in stoffen handelt. “Wat mijn moeder verdient, verschilt. Soms is het meer, soms minder. Bij de politie krijg je elke maand een vast bedrag. Het probleem is alleen dat agenten niet veel verdienen. Daarom is er veel corruptie. Om dat op te lossen zouden agenten een beter salaris moeten krijgen.”

VROUWEN OP STRAAT

Naast het vaste salaris, ziet Houda nog een voordeel aan het politievak. “Meisjes zijn hier weinig buiten. Ik ga in m’n eentje naar school en ik doe boodschappen,

“Op televisie zie je agenten ook zo door hun knieën gaan.”

maar verder ben ik niet veel op straat. Terwijl daar juist van alles gebeurt. Als agent ben je veel buiten en dat wil ik graag. Ik wil later trouwen met een politieagent. Omdat hij begrijpt wat voor werk ik doe, zal hij niet jaloers zijn. Als ik dan een keer later thuis kom, snapt hij dat.”

HUISELIJK GEWELD

Houda houdt de theepot hoog en schenkt de mierzoete thee met een lange straal in de glazen. De televisie staat al aan. Een actiefilm met racende auto’s en schietende agenten. “Ik zie mezelf niet elke dag met een pistool zwaaien hoor,” zegt Houda. “Alleen als het écht nodig is. Het liefst wil ik hier in de medina werken. De politie komt hier weinig, ik denk omdat de straatjes te smal zijn voor hun auto’s. En op een motor of fiets voelen ze zich misschien niet veilig. Maar juist hier zijn agenten nodig, vooral bij huiselijk geweld. Elke keer als ik hoor over kinderen of vrouwen die geslagen worden, dan wil ik iets dóen!”

STERK WORDEN

Anjalee hoeft straks in ieder geval niet te wennen aan een uniform. Op school is een uniform ook verplicht.

• Voor Anjalee en Houda betekent een baan bij de politie: een vast salaris, respect en vrijheid.

Na de thee en de film pakt Houda haar karatepak. Het is tijd voor karatetraining. Ze wil niet alleen fysiek, maar ook mentaal weerbaar worden. “Ik ga drie keer in de week. Ik wil mezelf leren verdedigen en sterker worden. En dat leer je van vechtsporten. Hopelijk heb ik er wat aan tijdens de toelatingstest voor de politieschool.” IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:


ZO WERKT HET

MEISJES MAKEN HET VERSCHIL Vooral in Aziatische en Afrikaanse landen gaan veel meisjes uit arme gezinnen niet naar de middelbare school. Ze moeten thuis helpen of trouwen zodat hun ouders een mond minder te voeden hebben. Deze meisjes sturen hun eigen kinderen later vaak ook niet naar school.

Hier zie je hoe juist meisjes deze vicieuze cirkel kunnen doorbreken: … verdient meer als ze later gaat werken.

Een meisje dat naar school is geweest …

Haar salaris besteedt ze voor een groot deel aan haar gezin.

Haar kinderen zijn daarom gezonder en ze gaan vaker en langer naar school. Met een diploma kunnen ook zij een inkomen verdienen.

Streep door: waar of niet waar

MEISJES DIE HUN SCHOOL AFMAKEN:

• kunnen minder goed voor zichzelf opkomen. waar / niet waar • krijgen later minder, maar gezondere kinderen. waar / niet waar • worden minder snel uitgehuwelijkt. waar / niet waar • zijn als volwassenen ongezonder. waar / niet waar antwoorden op samsam.net


VOORSPEL HET GOEDE ANTWOORD

HANDLEZER Als iemand weet wat hij later zal worden, is het Ganga uit Nepal. Elke zaterdag zit hij bij de hindoetempels in Kathmandu. Hier voorspelt hij bezoekers van de tempel de toekomst. “Wees voorzichtig tot uw 52ste, de kans op een ongeluk tot die tijd is groot. Bent u eenmaal zo oud, dan wordt u zeker 90.� Met een ernstig gezicht onderzoekt Ganga (12) de hand van een man. Tegen betaling leest hij de toekomst in de handen van tempelbezoekers. In Nepal en India is de toekomst voorspellen een serieus beroep. Ganga gaat ervoor naar een speciale school.

Trek lijnen tussen de vraag en het goede antwoord.

Welke oude taal leert

Gr ie ks

1.

Als je het goed doet zie je de belangrijkste lijnen die handlezers in je handpalm bekijken: 1. de hartlijn, 2. de hoofdlijn en 3. de levenslijn.

oo rt oe ko m stv oo rsp ell ers ? Waar om le ert hij d ie taal?

de Geschiedenis, aardrijkskun

le ze n

ne n

tek ige l i e de economie e eh kun n oud wis , e m O ogi l o tr As

Om buiten lands e to eri ste n

3.

W el ke va kk en

t

krijg hij nog meer?

IEDER KIND HEEFT RECHT OP BESCHERMING TEGEN:

nnen verstaan ku

Check de lijnen en de antwoorden op samsam.net

un ek t n ste

e

, nen teke , k e i Muz

id he g i rd aa dv n a h

ans Spa

nst die ds go

2.

Sanskriet

v ol ho sc de op ga Gan

its Du


KWEENIE KWEETWEL

IK WORD HETZELFDE Mijn vader is bakker. Het is zwaar werk, want zakken graan wegen veel en hij moet altijd vroeg op. Mijn moeder is overblijfjuf , maar in de vakantie zit ze thuis. Ik wil juist altijd bezig zijn.

Mijn vader zegt soms dat ik met mijn broer zijn bedrijf moet overnemen. Hij installeert beveiligingscamera’s. Maar hij komt altijd laat en moe thuis. Als baas moet je alle problemen oplossen.

Ik wil op de couveuse-afdeling baby’s verzorgen. Het is bijzonder werk: eerst kunnen ze niet eens zelf ademhalen en toch groeien ze uit tot volwassen mensen.

CHAIMA (13) Ik wil geheim agent worden. Het lijkt me spannend werk. In de klas ben ik de sterkste en op het schoolplein bemiddel ik bij ruzies.

IBRAHIM (12)


ALS MIJN VADER/MOEDER

Ik wel! Mijn vader is taxichauffeur en ik kan niet wachten tot ik in zijn Chrysler 300c mag rijden.

Het is leuk op de taxi, want je weet nooit wie er instapt. Misschien word je wel vrienden.

JESSE (10)

WIL JE MEEPRATEN OVER DEZE STELLING? DOE HET OP SAMSAM.NET


Astronaut Naam: Aniket (10) Land: India

“Ik zag op Discovery Channel een film over het heelal. Sindsdien droom ik maar van één ding: naar de maan gaan! Zou ik India vanuit de ruimte kunnen zien?”


WAT WIL JIJ WORDEN?

DROMEN OVER LATER

lees verder


ct ite ch Ar Naam: Sony (12) Land: Haïti

“Dit was onze kathedraal. Tijdens de zware aardbeving van 2010 stortten de grote gebouwen in de stad in. Sinds die tijd wil ik architect worden zodat Port-au-Prince weer net zulke mooie gebouwen krijgt als vroeger.”

Lera res Naam: Dewi (12) Land: India

14

“Ik wil later voor de klas staan. Ik denk dat ik goed orde kan houden.”


Marathonloper Naam: Wilberforse (11) Land: Uganda

“Ik wil de snelste marathonloper van de wereld worden. Ik loop elke dag twaalf rondjes rond het veld bij school, dat is 4.800 meter! Ik droom vaak dat ik thuiskom met een grote beker. Iedereen klapt en is trots op me.�

15


Ziekenhuisdirecteur Naam: Korah (10) Land: Haïti

Piloot

Naam: Adham (11) Land: Jordanië “In Syrië wilde ik al piloot worden. Maar toen we voor de oorlog vluchtten, moesten we alles achterlaten. Nu kan ik niet naar een goede school en zonder diploma zal ik nooit piloot worden.”

“Na de zware aardbeving in 2010 zag ik op overal op straat gewonde mensen. Sindsdien wil ik helpen om mensen beter te maken.”


Filmster Naam: Sabina (9) Land: India

“Ik loop altijd in de oude kleren van mijn nichtjes. Ik droom van mooie kleding waarin ik straal als een filmster.”

Chef-kok Naam: Mufid (14) Land: Jordanië

“Ik wil chef-kok worden in een vijfsterrenrestaurant in Europa. Ik hou van koken en mijn eigen gerechten verzinnen.”

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP BESCHERMING TEGEN:


“Beschermende kleding zorgt dat er geen DNA van de onderzoeker op de stoffelijke resten belandt,” legt forensisch patholoog Pieter uit.

OP ZONDAG NAAR SCHOOL

IMC Weekendschool duurt drie jaar. In die tijd maken kinderen tussen 10 en 14 jaar elke zondag kennis met verschillende beroepen. Meestal krijgen de leerlingen les in een buurtcentrum, maar soms gaan ze op stap. Het bezoek aan het Nederlands Forensisch Instituut hoort bij het vak recht. Het NFI is namelijk onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Als forensisch antropoloog weet je alles over botten.

Weten van wie deze botten zijn? Bekijk het filmpje op samsam.net

Annass en Sara puzzelen met beenderen. Waar hoort dit bot?

• Bij het NFI onderzoeken ze sporen van een misdrijf. • Op IMC Weekendschool maken kinderen kennis met beroepen. • Leerlingen helpen misdrijven en mysterieuze zaken oplossen.


KENNISMAKEN MET BEROEPEN

Een zondagmiddag tussen de botten Botten determineren en ingewanden van slachtoffers van een misdrijf bestuderen. Medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut hebben een sterke maag. De leerlingen van de weekendschool in Den Haag ook. Voorzichtig legt Annass (11) de mensenschedel terug op tafel. Zijn neef Sohaïb (11) pakt een onderkaak. De tanden zitten er nog in. Arts-forensisch antropoloog Reza vertelt: “Deze eeuwenoude beenderen kreeg ik van de politie. Ze waren in een kist ergens op een zolder gevonden. Ik probeer in een zaak zo nauwkeurig mogelijk in te schatten wat het geslacht, de leeftijd, lengte, etnische afkomst en medische achtergrond van de persoon was. Zo kan de politie verder met het onderzoek.”

BELANGRIJK WERK

De twee neven zijn deze zondagochtend weer vroeg opgestaan om naar IMC Weekendschool te gaan. Vandaag hadden ze extra veel zin. “We kijken vaak series als CSI en Bones, maar ook programma’s op National Geographic over het menselijk lichaam en misdaden. Het is belangrijk werk wat ze hier doen. Stel: iemand is vermist en ergens wordt een lijk gevonden. Dan moet je toch weten of dat de vermiste persoon is?”

STRENGE BEWAKING

Het Nederlands Forensisch Instituut staat op een industrieterrein. Eenmaal binnen verliezen beveiligers de kinderen geen seconde uit het oog. Overal hangen camera’s, want het onderzoek dat hier plaatsvindt is geheim. Sara (11) vindt het spannend. Ze wil eigenlijk juf worden, maar misschien brengt dit bezoek haar wel op andere ideeën. “Ik praat met mijn moeder vaak over wat ik later wil worden. Zij werkte in Egypte als dokter, maar haar diploma is hier in Nederland niet geldig. Ze mist haar baan. Daarom weet ik hoe belangrijk je werk is.”

OP DE SNIJTAFEL

Als de botten bekeken zijn, gaat het groepje van Annass, Sohaïb en Sara naar Pieter, de forensisch patholoog. “Het ruikt hier naar bloed,” roept Annass. Op tafel liggen operatiejassen, haarnetjes en handschoenen. “Trekken jullie die spullen maar aan, dan laat ik zien wat er onder het papier op de snijtafel ligt,” zegt Pieter. Als iedereen zich ingepakt heeft, trekt Pieter het papier weg. “Dit zijn organen.” Sara doet van schrik een stapje terug. “Van een schaap. Ik heb ze speciaal voor jullie bij een slager gekocht, ” stelt Pieter haar gerust.

BETERE TOEKOMST

Anderhalf uur later zit de hele groep weer in de tram terug. Sohaïb vertelt: “Mijn moeder was zeventien toen ze uit Marokko naar Nederland kwam. Zij werkt nu als telefoniste, maar ze zegt altijd dat ze wil dat ik het beter krijg.” Ook Annass praat met zijn moeder veel over zijn toekomst. “Ze heeft er vertrouwen in dat ik iets kan bereiken.”

GROTE TWIJFELS

Annass en Sohaïb vonden het bezoek aan het NFI heel interessant, maar of ze er later willen werken? “Het werk lijkt ons leuk, maar we willen ook heel graag piloot worden.” Vorig jaar gingen ze met de weekendschool naar de Martinair Flight Academy. Ze mochten toen in een vluchtsimulator. “Als piloot reis je gratis naar allerlei plekken. Maar de opleiding kost veel geld. En mensen helpen is toch ook wel heel fijn. Nou ja: eerst maar goed scoren bij de Citotoets!”

Annass wil piloot óf patholoog-anatoom worden. “Eerst de Citotoets.”

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

19


DIERENBESCHERMERS IN COSTA RICA

Expeditie

SCHILDPAD REDDEN VANDAAG GAAT HET VIJFTAL OP MISSIE VOOR DE ZEESCHILDPAD. De tweelingen Daviana en Danielle (14), Khiara en David (12) en hun broer Julian ( 9) uit Costa Rica willen later alle vijf Mensen Tijd Ze raken dierenbeschermer eten voor verstrikt in ze op. worden. Nou ja actie! visnetten. later? Ze zijn het eigenlijk al!

P E R BOOT GAAN ZE N AAR E E N S C H I L DP ADDE N S T RAN D.

Is die bioloog daar weer?

Ja, ze laat ons zien waar schildpadden eieren leggen.

Vlnr: Daviana, Danielle, Khiara, David, Julian HET IS AL DONKER, MAAR DAVID WIL AAN HET WERK.

Tassen weg en aan de slag!

GEEN MAKKIE: 150 KILO SCHILDPAD TERUG NAAR ZEE DUWEN.

DE BIOLOOG LAAT EEN VERDWAALDE SCHILDPAD ZIEN.

Ze weet niet meer waar de zee is.

MAAR TEGEN ZONSOPGANG ...

Schildpadden raken ‘s nachts verdwaald door fel licht.

Pfff, wat is ze zwaar!

EVEN TIJD OM TE SLAPEN.

Hè,hè, ik dacht dat ik er nooit zou komen.

Er is ook een filmpje van deze spannende expeditie. Kijk op samsam.net

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

Zzzzzzz

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:

IEDER KIND HEEFT RECHT OP:


EN DAARNA WEER VROEG OP.

EÉN SCHILDPAD IS NOG BEZIG MET EIEREN LEGGEN.

Zij vindt straks wel de weg terug.

Hebben alle dierenbeschermers wallen onder hun ogen?

TIJD VOOR DIEPZEE-ONDERZOEK.

KHIARA ZWEMT BOVEN HET KORAAL.

Ik zie een schildpad!

Adem inhouden en duiken!

OP NAAR DE VOLGENDE MISSIE: LESGEVEN OP EEN SCHOOL.

DOOR ZWARE REGENVAL IS DE WEG GEBLOKKEERD.

Gewoon flink gas geven!

Waar blijft Daviana nou?

IN DE KLAS VERTELT DAVIANA OVER DE ZEESCHILDPAD.

DE LEERLINGEN LUISTEREN ADEMLOOS.

Wat zweven ze mooi.

Maar dan gaan ze dood!

Ze eten plastic zakken, omdat ze denken dat het kwallen zijn.

DAARNA WIL IEDEREEN EEN SCHILDPAD TEKENEN.

Samen kunnen we de zeeschildpad redden.

De voorpoten zijn flippers.

Ja, daarmee ‘vliegen’ ze door het water.


WEGSTREEEPPUZZEL Zoek deze woorden in het letterveld. De letters die overblijven vormen het antwoord.

RECHTER

BARMAN

ARCHITECT

JUF

ASTRONAUT

AANNEMER

KOK

UITGEVER

RADIOLOOG

ACTEUR

POSTBODE

SECRETARESSE

SCHRIJVER

SCHILDER

WEBDESIGNER

MUZIKANT

ADVOCAAT

JOURNALIST

MODEL

TIMMERMAN

FOTOGRAAF

Het meest voorkomende beroep op de wereld is:

Welke beroepen zie je? Als het je lukt om bij elke letter van het alfabet een beroep te vinden, is je score 26. Sommige beroepen kun je ook met een ander woord aanduiden. Er zijn daardoor meer dan 26 woorden te vinden. Elk extra woord levert een punt op!

J K L M N O P Q R

S T U V W X Y Z

DE OPLOSSINGEN STAAN OP SAMSAM.NET

ZOEKPLAAT

A B C D E F G H I


DOE DE TEST

BEN JIJ EEN

BURGER?

DE ANTWOORDEN VIND JE IN DE VERHALEN IN DEZE SAMSAM KIJK OP SAMSAM.NET VOOR DE ANTWOORDEN

1

2

MEISJES DIE NAAR SCHOOL ZIJN GEGAAN …

A. verdienen meer als ze later werken.

B. Het werk is zwaar en je moet heel vroeg op.

C. kunnen beter voor zichzelf opkomen.

C. Haar broer neemt de bakkerij al over.

D. zijn gezonder.

D. Bakkers werken binnen, zij is liever buiten..

BIJ VOORKEURSBELEID GEEF

JE IEMAND …

4

WAAROM WILLEN ANJALEE EN HOUDA POLITIEAGENT WORDEN?

A. Omdat anderen dan respect voor ze hebben.

A. een bekeuring.

B. Vanwege het vaste salaris.

B. voorrang.

C. Omdat het ze het uniform stoer vinden.

C. korting.

D. Omdat hun vader ook agent is.

D. een verklaring.

E. Omdat ze niet snel bang zijn.

5 EÉN VAN DEZE DROOMBEROEPEN STAAT NIET IN SAMSAM. WELKE?

A. Filmster

6

IMC WEEKENDSCHOOL IS EEN SCHOOL …

A. voor kinderen die door de week niet naar school gaan. B. waar je kunt uitrusten, het is immers weekend.

B. Piloot

C. waar je kennis maakt met verschillende beroepen.

C. Astronaut

D. die niet bestaat. Je gaat toch niet in het weekend naar school?

D. Voetballer

DE DIERENBESCHERMERS UIT

COSTA RICA KRIJGEN LES VAN …

7

WAAROM WIL ZIJ DAT NIET WORDEN?

A. Ze houdt niet van brood.

B. trouwen op jongere leeftijd.

3

CHAIMA’S VADER IS BAKKER.

A. een geoloog B. een psycholoog C. een bioloog

8

WAT DOE JIJ ALS VOORBEREIDING OP JE DROOMBEROEP?

A. Niets, ik weet nog niet wat ik wil worden. B. Trainen en oefenen op een club. C. Als vrijwilliger werken. D. Filmpjes kijken en veel lezen.

D. een astroloog

9

WAT PAST HET MEESTE BIJ JOU?

A. Toen ik jong was wist ik al wat ik wilde worden. B. Later? Ik zie wel. Dat is nog zo ver weg. C. Ik wil later iets doen waarmee ik veel geld verdien.

colofon

D. Ik ga later iets doen dat bij me past.

ADRES SAMSAM postbus 94020 1090 GA, Amsterdam Tel. +31 (0)20 568 84 40 Fax +31 (0)20 568 87 87 E-mail samsam@ncdo.nl WEBSITE www.samsam.net

3

MINUTEN TEST

R E D A C T I E Mirjam Bonting (hoofdredacteur), Marinde Hurenkamp, Hans Serrarens, Karin Wesselink, Jenny Mustamu (secretariaat) THEMA ‘WAT WIL JIJ WORDEN?’ (tekst) Hille Takken, Marnix de Bruyne, Michelle Veldkamp (fotografie) Chris de Bode, Felix Kalkman, Saikat Mojumder, Hille Takken, Wineke Onstwedder, Michelle Veltkamp, Arie Kievit/HH, Gamma Presse Image/HH, Otto van den Toren/ Avro’s Junior Songfestival, (met dank aan) Save the Children. V E R D E R W E R K T E N M E E Studio De Leijer, Carry Brugman, Willem Ritstier, Dick Heins ONTWERP & ILLUSTRATIES Studio Boot, 's-Hertogenbosch L I T H O G R A F I E & D R U K Dinq media & Roto Smeets A D R E S S E N B E H E E R Pondres A B O N N E M E N T E N N E D E R L A N D gratis voor scholen en kinderen van 9 tot 13 jaar A B O N N E M E N T I N D E K L A S O F T H U I S Ga naar samsam.net en klik op ‘over samsam’ N I E U W S B E G R I P Scholen met een abonnement krijgen bij elk nummer Nieuwsbegrip-opdrachten van CED-groep L E S O P D R A C H T E N Op www.samsam.net staan lesopdrachten onder 'voor docenten' SAMSAM IS EEN GRATIS UITGAVE VAN:


AMSAM SAMSAM AM SAMSAM SAM SAMSAM = SAMEN DELEN SAMEN LEREN S A M E N WERKEN

SAMSAM = SAMEN DELEN SAMEN LEREN S A M E N WERK EN

MAAND

.

NR 1 2 BEROE

MAANDBLAD

.5 2012

NR

HALLO WERELD

Wereldwijd: wat wil je worden? (2014/1)  

Overal ter wereld denken en dromen kinderen over wat ze willen worden. Vaak weten ze ook precies wat ze moeten doen voor hun favoriete beroe...