Issuu on Google+

01 02 03 04 05 06

SAMUELJ.PRUITT


pg.15

pg.23

pg.29

pg.37

pg.47w

OVERLAP of idea ideas as betw as be b between etw twe ween y years ea e arss 2 an a and nd 3

02

03 04 05 06

year_02 year_01

01

pg.03


year 4 GREENVILLE studio...2 semester, 2 projects, downtown Greenvilllle, SC

BREAK K - shift in idea and design strategy between year 3 study abroad experience and year 4 studio.

ATMOSPH ATMOSPHERE HERE LIFESTYLE LIFEST S E CCOMMUNITY COMMUN CO OMMU UNITY

year_04 year_03


01 01 01

pg.03


CENTERTAIN_center for entertainment and living


01 SPRING’11

01 Prof.KISHIMOTO studio 352

In the “CeNETERTAIN” complex, the emphasis is on creating a vibrant center that will provide entertainment to city locals and visitors alike. The complex is situated on a prominent site along Academy Street. On this visual “gateway” site, the structures are arranged to emphasize the entry condition to the city. As visitors drive into Greenville, the buildings work together with a lighted paving system to draw and direct people into downtown.

From the city, the structure works in the opposite direction to draw people onto the site (with a gradated paving system that becomes more involved on approaching the first structure). Within the buildings that create “CeNTERTAIN” are a variety of uses including: vibrant retail space, a cinema, dining, a club overlooking the city, and residential units. With this compilation of guiding structure and entertaining function the intent is to provide a bustling urban center to expand on the diversity of recreation available downtown Greenville.


005

The composition of the site is informed by an arrow, representing the pull toward the activity of downtown.

This line is distorted by the interpreted intersection of Camperdown Way and the SwampRabbit trail on the site.

Stuctures housing the various functions of “Centertain” are built along the arrow.

A final paving system is added to continue the line of the arrow where the buildings end, maximizing the directional pull “Centertain” exerts in pulling people into downtown and inversely drawing city dwellers to the site.


007

4:

5:

3:

2:

1:


008

G A N R C 1: 1:

Ground Gr Floor

2:

Atrium Circulation

3: Centertain Night Club

4:

Residential Level

5:

Centertain Cinema 4


009

CeNTERTAIN_Center for Entertainment and Living On this busy street, the centertain complex will become a major attraction for city locals and visitors. To emphasize a sense of playfullness, the different zones are stacked one on the other. Much like a jungle-gym the structure is meant to encourage visitors to explore the different areas by way of intriguing curculatory spaces. These transitional areas create a feeling of discovery and arrival upon changing from one node to the next.

PRIVATE semi-private CIRCULATION

PUBLIC


010

Tower Circulation

Commercial/Retail

Cinema

Club and Lounge

Public Parking

Residential


011

3

2 1

1


012

2

3


02 02

02

pg.03


URBAN MOVEMENT_in a suburban town


FALL’09

02

Prof.VERDERBER Prof.VERDERBE RDER studio 3 stu 351

The intent in of the Clemson Bike Net Network is to inform the student body of Clemson University and the residents of Clemson of a more SUSTAINABLE LIFESTYLE. In this case, the first step is to introduce the widespread use of the bicycle as a means of transportation. As a part of fostering sustainable living in Clemson, a dual purpose structure will be built. The building is intended to house a “BIKE DEPOT” on the street level. The depot will be the hub of a new bike share program to be introduced to the campus. Above the depot are twelve apartment units, targeting young professionals with an active lifestyle. The greatest move made in promoting a sustainable lifestyle with the introduction of this facility is by promoting an URBAN lifestyle as well, in which the use of the bicycle is often an integral part. By creating stylish housing in the heart of downtown Clemson and encouraging an active lifestyle (including biking for transportation) the project will elevate the standard of living in downtown and decrease the amount of vehicular traffic on campus and in the town center.


017

The Clemson Bike Network is being brought to Clemson for a number of reasons. This smallerscale adaptation of the successful URBAN bike-share systems all over the world (like velib in Paris, bicing in Barcelona, or smartbike DC in the district of Columbia) will consist of carefully placed bike dispensers across the university campus. These will be part of a network based from the main hub, which houses bike servicing and rental subscription.

R 3 2 T M


018

There is a mezzanine level to accommodate spaces for patrons to securely store their personal bikes.

The bike depot holds 150 rental bikes on the ground level which can be accessed by subscribers using the automated card readers.


019

The apartment units in the upper 3 floors of the structure are designed to achieve the goals of promoting sustainability. The units are standard in size all with the dimensions 15’x25’. The walls of the units are constructed using prefabricated panels in which the sections come in flat shipping containers and are then assembled on site. The interiors of the apartments are designed on a five foot grid. This allows for numerous choices in customization of the units by utilizing modular interior components. This method of construction, as with all prefabricated techniques, is a smart building option. The bulk of the construction work is completed o site minimizing building time. Prefabricated construction is a sustainable construction method that is a perfect fit in the building of the Clemson apartments for reducing on-site construction time and construction waste.

Roof terrace for residents.

Typical apartments.

Apartments above the bike hub on the terrace level


020


03 03

03

pg.03

CONNECT_bridging the lee hall courtyard


FALL’08

03

Prof.DavidLEE Prof.DavidL avidL studio dio 1 151

In CONNECT, the initiative was to design a structure to span the gap of the Lee Hall courtyard and encourage conversation between the second and fourth year studios. The project introduced a number of concerns including; building within context, the concept of parasitic structure, and also the idea of a pause or moment. The structure creates a linear path between the studios but provides four intimate display niches to showcase university work. In the center, the two larger cantilevered spaces provide a pause along the path for students and faculty to CONNECT and INTERACT. Word diagrams using dierent colors, brush strokes, and compositions began the investigation of bridging separate locations.

CANTILEVER

FLY

PROTRUDE


025

Aesthetically, CONNECT combines existing elements of Lee Hall in the form of the moments and the iteration of the materials. The display niches are made to harness natural light to illuminate the instillations. The glass side walls and roof juxtaposed with the solid back display wall are ideal for shedding light on the work without causing any backlighting. The remainder of the glass bridge is given another treatment. As a bridge over a courtyard the structure is surrounded by lush foliage. Thus, in designing CONNECT an emphasis was placed on preserving this natural beauty and connecting individuals within the bridge and the garden without. To provide a treatment to the glass walls, a sun screen system was designed based on a color half-tone image of a canopy of trees. In this way the light within the bridge is diused and dappled as is light under the branches of a large tree.

3

1) Display niche 2) Gathering node 3) Sun screens

1

2


026

One of the two central gathering nodes placed to encourage INTERACTION between studios.

One of the four NATURALLY LIT display niches along the bridge. Illustration of the importance of natural light as the primary factor ACTIVATING the space.


04 4 04

04

pg.03


TRANSIT_in the electric city


SPRING 09 SPRING’09

04 04

Prof.LAURENCE Prof.LAURENC rof.LAUREN studio 25 251

Anderson, Anderson nderson SC has a history histor in which hich public p bli transportation plays a major role. The nickname of the town the “ELECTRIC CITY” dates back to the time when the electric street car was the means of TRANSIT for turn of the century Andersonians. There also was a time when a passenger railway existed that ran through Anderson, which to date only sees the transportation of commercial goods. In this design statement, the intent was to bring back the passenger railway as a part of the program for enhancing Anderson and bringing her into the 21st century.


031

While the front and back facades are meant to blend in with the context of downtown Anderson, the trackside elevation is a vast departure from the design aesthetic of the town. This side is the curtain wall that spans the length of the building and gives the view of the trains. The wall is three stories tall beginning on the ground level of the tracks (which emerge from under Main Street) and rising to the second level above the pedestrian sidewalk on Main Street. In the interior the curtain wall is treated so that nothing touches it. In this way a visitor to the station can enjoy an unobstructed view of the trains from any of the three levels of the structure.


032

Glazed elevation facing the tracks, emphasizing the importance of the CONNECTION of the station guests representing the town of Anderson, and the tracks representing a physical connection to the rest of the country.


033

The design respects the urban wall by mimicking the material palette and overall mass/geometry of the neighboring structures. The front and back elevations are composed of three feet thick brick clad walls cut by floor to ceiling windows (illustrating the two levels of the interior above street level).

2

ND LEVEL

1

ST LEVEL

T

RACK LEVEL


05 5 05

05

pg.03


ATMOSPH ATMOSPHERE HERE LIFESTYLE LIFEST S E CCOMMUNITY COMMUN CO OMMUN NITY REgeneration_in historic Genoa Italy


SPRING’10

05 05

Prof.BernhardSILL Prof.BernhardS ardS studio dio 3 351

TEAM: Lindsay Yarborough Nathan Newsom

Genoa is an ancient port city and is the seventh largest town in Italy. In this design brief the initiative was to design a structure to be built in the heart of the medieval district at the head of Piazza Campetto in the neighborhood of cathedrale san matteo. The site was once home to one of the numerous medieval structures of the quarter but was destroyed during the Second World War. With this project, the emphasis was on regenerating the site by bringing in a mixed use structure that will provide a home for the existing commercial functions on site and by breathing life to the dark end of the Piazza.

ATMO ATMOSPH LIFEST S COMMUNI COMM CO


OSPH ERE T TYL ITY MUN


039

Genoa is a vertical city. Architecturally, the identity of the site was characterized by very tall medieval structures and narrow streets. An important part of the design of the REgeneration structure was accomodating this extreme verticality creating a composition that could fit in to the narrow context.

URBAN CONTEXT

As a site in the MEDIEVAL district of Genoa a major component of the project is to understand the urban condition of the city.

LOCAL MATERIA


AL PALLETTE

040

illustrating the repetition of local materials, such as: marble, stucco forte, earth tone paints and shutters.


041

ELEVATOR

ROOFTOP TERRACE STAIRS

APARTMENTS APARTMENTS APARTMENTS APARTMENTS

COMMERCIAL

During the daytime hours, the medieval district is full of life and energy but as evening approaches this section of the town loses interest to the more vibrant shopping and dining districts. The focus therefore is not to enhance pedestrian access to the site but to create a reason to maintain the Piazza’s flow of visitors into the evening. Thus, the proposed structure includes: a bar and restaurant, separate retail spaces (with optional internal access to the restaurant and lounge) and 25 apartments above.


042


043

This project proposes a new type of living for the Genoese people. There is an emphasis on the shared space in the building with the intent of enhancing community. All of the resident floors have a shared lounge with clear views to the surrounding piazzas and an internal atrium connecting the levels and the activity of the commercial floor. Inside the units, the living space is especially based on the inhabitation of the large parti wall of the exterior elevation. From the Piazza Campetto elevation, passersby see the glass façade of the vertical circulation shaft (which will be lit from inside and activated by the movement of residents and guests) and on the left the strong parti wall. The parti wall is clad in white marble as a contextual reference to the neighborhoods medieval horizontally striped black and white stone walls. From the interior, however, the wall departs from its traditional use. The wall is historically used to act as a barrier between different people and activities, but in this structure the wall no longer functions as such. The wall inside the units is manipulated so that its implied thickness from the exterior becomes inhabitable space. This energizes the meeting of interior and exterior spaces bringing a connection between the life of the streets of Genoa and the repose of the internal spaces of one’s home.


06 06

06

pg.03


VERTICAL GREEN_a new icon in Greenville, SC


FALL’10

06 06

Prof.YujiKISTHIMOTO studio 351

In Greenville SC the city is divided into 5 zones or “corners” which represent the 5 major access points of downtown. On one of these gateway sites, VERTICAL GREEN will act as a welcome to Greenville and will become an icon for the city.

The structure is made up of three towers and an adjoining atrium. The two glass towers are home to residential units, office and commercial space. The atrium is attached to the largest of the two glass towers and provides all of the public circulation for the commercial levels of the structure nearest the ground.


048


049

looking from the site to neighboring monumnents

views_ concept_

initial perspective sketch, capturing the aesthetic of the proposed structure.


050

typiical commercial level, apartment level, and apartment unit.

plans_ section perspective through a typical apartment. Illustrates potential views from the upper levels of the structure.


051

green_

section through the vertical garden structure.


052

commercial

_Diagram of the commercial atrium, illustrating the activity and bustle of this 11 story space activated by human activity.


053

The site plan is comprised of mostly planned forestation, harkening to the cities renown as a city of green space. As the FOREST approaches the structured end of the site, reaching the base of the third tower, it rushes upward opposing the notion that a park is only on the horizontal plane. The VERTICAL GREEN spans the height of the building offering an interior vertical garden as a calming amenity to tower residents and visitors. In all, the structure and the site combine to form a public amenity for city dwellers and an iconic structure that challenges the city skyline and invigorates growth and expansion.

1) Commercial atrium 2) Vertical green tower 3) Public lawn 4) Planned forest 5) Interest points

1

2

3

4


5


055


056


1) : a constituent part : ingredient <an important component of the program> <stereo components> These are the components of my education. These are the â&#x20AC;&#x153;constituent partsâ&#x20AC;? that comprise the framework of my undergraduate experience. Within these selected works can be found the projects, concepts, and design interventions that have informed my perspective as a student and have laid the groundwork for professional practice. Architects have the opportunity to shape the world; they are honored with the task of designing the built environment. In doing so, they must easily adapt many variable factors and produce ethical designs that speak to an awareness of common good and longevity. These components represent my inaugural steps in this direction.


Undergraduate Portfolio