Issuu on Google+

Hannah Friedman


hannah.friedman@colorado.edu +1 (248) 935-2965


Table of Contents

A

C arlsberg Train Station Living Wall H ostel and Cultural Center D anish Center for Corporate Social Responsibility U rban Demonstration Farm S pa and Wellness Center R evit Re-Creations S ketches


Carlsberg Train Station

International Practicum

Living Wall & Stormwater Management

This design at Carlsberg Byen was created by Hannah Friedman, Kristen Bevis, Jake Rocamora, Mike Griffin, Ryan Taylor, and instructor Leila Tolderlund, working in collaboration with Carlsberg properties, Masu Planning, & Vilhelm Lauritzen Architects.

Stations vĂŚggen during the day


Principles:

--Carlsberg is an icon of Copenhagen and Denmark. --The Brewery was situated in this location because of access to water for production. --The projected use of the site reflects Copenhagen’s value system where public space is an amenity. --The train station is a major gateway in and out of the site.

Goals: --Iconic: Uphold the historical presence that the Carlsberg site possesses. --Educational: -Illustrate a process of storm water movement. -Create a dynamic living system, versatile to a range of conditions. -Create a space where community artists can display work an a creative yet thematic manner. --Modular: The design is flexible and may be replicated for future vertical surfaces at Carlsberg Byen. --Prevent Vandalism: Minimal impedance of the train station structure, & flexible for other locations on the site.

Area of Interest


Site Analysis

The plaxa is programmed for heavy use to accommodate 20,000 visitors a day. Heavy traffic by both foot and bike will be moving through the site, as well as traffic from arriving trains.

This transition and edge zone between the train tracks and staionspladsen is a highly visible verticle surface with great potential for activation and integration of educational, artistic and technical stromwater management techniques.


Location of Modular Living Wall System: Vegetation and Copper

Space Below Overhangs: Location of Art, Ads, Moss, and Wall Materials

Art/Ads:

Incorporating art fits Carl Jacobsen’s ideal that artwork should be part of everyday life, and could make the train stop at Carlsberg a destination to experience art. Studies also show that artwork in public places can significantly reduce graffiti, saving thousands per year in cleanup expenses. Art and ad space can be incorporated in many ways: LCD screens that alternate between digital art and ads, static displays of 2D or 3D artwork by local artists.

Vegetation:

Moss is the best choice under the terraces because it is easy and inexpensive to install and maintain, and it thrives in damp, low-light conditions. It can also be applied in artistic ways and changed frequently, if desired.


Modular Living Wall System Copper:

Stemming from the history of Carlsberg and the craft of making beer, the use of copper invokes a sense of industrialism and functionality within the train station. Copper plating, tubing, mesh, and reculces pipes in artistic patters will be used to hold stormwater during rain events.

Vegetation: Stormwater management is a key subject for the Carlsberg site and licing systems not only to provide a source of filtration and storage but can be manipulated and formed to create and aestetically pleasing facade. The backside of the kiosk above the plaza level will have less volume of rainfall during events. This area of the wall system will convey the materiality showing through. The mesh will seasonally be covered with vegetaion.

Stations vĂŚggen during a rain event


The wall has a maximum depth of 20 cm and will store water during heavy rainfalls. The size of each module is 21 cm W x 45 cm L x 10 cm D, and locks to a continuous system. The modules are mounted on the wall with concrete anchor bolts and aluminum mounting brackets. They also are supported by reused copper pipes for distribution and flow reduction of rainwater. To accommodate the stormwater runoff for the entire plaza, approximately 12 square meters of wall systems will be required, which will acoommodate about 100 liters/square meter.


Hostel & Cultural Center

Site: Manuel Antonio, Costa Rica Instructor: Ping Xu

Studio 3


CHALLENGE WEAVE

Dorms Bar Amphitheater

FRIENDSHIP

Dance Floor/ Social Gathering

DIVERSITY

Hammocks

ADVENTURE

Reception

First Level

This project began very abstractly with a series of parti models and a strong focus on creativity. Through the partis, five words were developed as a guide for the rest of the project—words that were most important to keep in mind when designing a hostel but also related to how the building would be structured. As shown below, I narrowed the pitch guide to two parti models, which I combined into one model to guide the final design.

Parti Diagram Process

+

=


‘Challenge’ refers primarily to the structure and how difficult it was to build and develop while respecting the sloped landscape. ‘Weave’ refers to the structure as well and how the curves and pointed volumes weaved through each other. ‘Friendship’ refers to the nature of the hostel: For travel and people met along the way. The way the two curves of the building interlock also look as though two people are holding hands. ‘Diversity’ and ‘Adventure’ relate to the experience that young travelers have on their journeys as well as the general essence of the building.


Level 1

Level 2

Roof


A

Danish Center For Corporate Social Responsibility (CSR)

Site: Carlsber Brewery in Copenhagen, Denmark Instructor: Kelly Nelson

Studio 5


This is an adaptive re-use project where I re-designed an existing building on the Carlsberg Brewery site. The mission was to use ideas of CSR that we personally found most important and create an environment where Carlsberg employees and visitors may work and learn more about CSR practices. CONCEPT: Food Sustainability The amount of money, water, and energy spent producing mass quantities of food through factory farming and unsustainable practices, then shipping it across the world, is just as damaging to our planet as other sustainability issues, yet is rarely thought about. Similarly, negative effects are not immediate, but long-term. This building will center around a communal kitchen and organic cafe specializing in New Nordic Cusine, where everyone who comes to visit will have an interactive learning experience.


The diagram to the right indicates the general progression of design from the original building structure. First, I created two protrusions to emphasize the importance of the central section, which also cuts open the roof for natural light. Next, the walls on the second floor extrusions were eliminated to created two outdoor terraces. Finally, a large sections was added to the back of the building to compensate for the loss of floor area and add more interest to the back facade.

Building Structure Progression


This rendered view of the building’s interior displays how the trees will surround the CSR’s central idea. The outside of the building will be surrounded by trees, seasonal crops, and spaces for relaxation and connecting with nature. The idea of bringing the outside inside is used in the building by planting trees and vegetation to grow in the two sections surrounding the central kitchen/café area. This creates a boundary/focal point on the main idea of the building. There is a full green roof, as well as sustainable materials like cork and bamboo used on the renovations.


W.C.

W.C. W.C.

W.C.

CAFE / EXHIBITION SPACE CAFE / EXHIBITION SPACE

W.C.

W.C. W.C.

W.C.

FIRST LEVEL: ADMINISTRATION FIRST LEVEL: ADMINISTRATION

The rendering to the left is a view looking out from the kitchen space. There are many different views of the greenery from the above green roof and the trees surrounding the kitchen. This is the space where visitors and employees will experience the interactive cooking experienc. The importance of locally grown food will be emphazised and many of the foods used for cooking will come straight from the on-site garden. Visitors will also be spoken to about composting and recycling, both of which are practiced on the site. Throughout the entire building, but especially in this space, there are many different exhibitions on sustainability. The lecture hall and event center are placed on the outer edges of the second level so that people in these spaces are able to look out upon all of the different practices utilized in this building while they are learning about them.


Urban Demonstration Farm

Studio 1

Site: Boulder Creek in Boulder, Colorado Instructor: Steven Perce

The farm design concept was to create a sustainable living environment by the creek that runs through downtown Boulder, Colorado. Before design layout or building program development, it was crucial to understand actual farm operations. The project began with extensive research on the specifics of both cattle paddock rotation and crop rotations and placement. Once research was complete, I created a composition that best suited practical requirements, my preferences, and surrounding site conditions. Farm programs were designed following a ‘stitched’ concept, which represented the two core buildings as separate, but proximate and easily accessible. The second floor of one building extends into a bridge crossing over the pedestrian path, and is the roof of the other building. The two buildings are a research library with offices and restrooms, and a tool and machinery shed with an office. The building programs and fenestration placement explore the an ‘urban experience’ concept; evident through the incorporation of level changes and the varied light and shadow applications.


Building Placement on Site


This farm was designed to attract a variety of people for social and educational experiences. Many individual elements of the farm also follow a diverse theme. The main boulevard connecting major circulation access points crosses as many farm plots as possible to create a new experience on each side of the path. Every section of the farm composition is dedicated to specific crops by specific season, following the NPK (Nitrogen/ Phosphorus/Potassium) cycle on a 6-season rotation plan. This enables the utilization of a multitude of crop varieties and different placement each season. In addition, three orchards and several flower and herb plots are introduced throughout the site for further diversity.

Level 1

Section


The plan intended that seventy–five percent of the farm production would be sold in the local farmers market to help cover operating costs, while the balance (25%) would be donated to local homeless shelters, allowing all aspects of society to be involved, and helping to stimulate a strong community. The farm also has significant environmental benefits in reducing the city’s ecological footprint as well as improving the social health and life of citizens.


East Facing Section

Second Floor: Research Library

Basement: Machinery and Tool Shed

Land Use Total Land:

Creek

5.40 acres

Creek: 1.44 acres Cow Paddocks & Rotation: .73 acres Crops (NPK): 3.25 acres

Nitrogen Phosphorus Potassium


Revit Re-Creations

Summer 2011

Outcrop House: Peter Stutchbury Instructor: Scott Lawrence

The Rainbow Chair Designed by: Patrick Norguet Wooden Table Stand Designer Unknown


This class project was intended solely to facilitate the development of skills to design using the Revit program. The project began with general research on some favorite residential buildings designed by notable architects. The building chosen for the project required readily available drawings and floor plans to use to re-create the building through Revit. The project also involved researching designer furniture and selecting a few pieces to re-create for placement within the home by creating Revit families.


Spa & Wellness Center

Studio 2

Site: Downtown Boulder, Colorado Instructor: Rob Pyatt

Many of the choices made throughout the development of this building were to reflect the various properties of water. In terms of space geometries, the curved aspects represent water’s flowing nature. As a space for leisure and relaxation, the soft curved spaces -- as opposed to hard edges – create a liquid-like path, and are more calming to walk through. Different heights in the roof structure and space enclosures within the building represent water’s “weightless” tendencies and fluctuation in commonly used water tables and/or water levels. Materials: stone, frosted glass, and clear glass— the distinct weight and transparency represent water’s three phases of matter: solid, liquid and gas.


South-Facing Section

North-Facing Section


One of the most difficult aspects of this project was working with the extremely narrow nature of the site. The side of the building that faced a parking lot and the active downtown commercial area was used as the back of the spa, with thicker and more opaque materials to reduce noise and limit unattractive views. The opposing side faces the creek, where enclosures were made almost entirely of glass to maintain openness to nature and provide therapeutic views.

Roof

Hot Tub

Lobby Locker Rooms Infinity Pool

Second Level

The spa reception was placed on the second floor of the building with a faรงade of frosted glass to spark interest from the street and draw people into the building. This floor also contained multiple water/social elements: The hot tub, the negative edge pool, and the changing rooms.

W.C.

W.C.

Exercise Pool

Salon

Hot Steam

Endless Pool

Cool Steam

Massage Rooms

First Level


A large glass central staircase is the main circulation path within the building connecting the two floors. The lower level contains steam rooms, massage therapy, and exercise pools. The massage rooms and pools on this level are situated on the creek facing side of the building so that visitors may enjoy relaxing natural views as well as the sight and sound of water trickling down the glass from the negative edge pool on the floor above.


Senior Living Community

Studio 4

Site: Diagonal in Barcelona, Spain Instructor: Suzanne Strum

For this project we were given the option of creating a multi-family living facility for either students or the elderly. I took the opportunity to create a senior living facility because I have extensive experience with care for the elderly and disabled, and have thought about effective ways through architecture to enhance their lives and everyday experiences. The large site (60 m by 120 m) was divided into three equally sized segments each dedicated to different programs: Community, Circulation, and Living.


Vegetation Water PAVEMENT Pavement VEGETATION WATER

20 m

20 m 20 m 20 m

20 m 20 m

COMMUNITY

Community Circulation

CIRCULATION

Living

LIVING


The community segment is positioned on the West side of the site near the major metro train and bus stops, where there is more commotion and overall traffic. The senior living segment is on the opposing quieter end. The central section is devoted to the circulation. There is a 2-meter decline from the West end of the site to the East. The ground from the Torre Agbar building is at the same level as the green roof of the Community Center, enabling people to walk straight onto the site to enjoy the park, cross over the bridges to the apartment building, or go down into the community building through vertical circulation paths accessible on top of the center. Many senior citizens have constraints with which they have to deal, whether it be disabilities, sensitivity to the climate, etc., that do not allow them to leave their homes very often. Through my experience, I also have noticed their interest and preference to be around nature whenever possible.

GREEN ENCLOSED SHARED APARTMENT OUTDOOR SHARED GROUND LEVEL GREEN


With these factors in mind, I created a building in which each and every living unit was allowed open views and natural spaces very close by. The apartment section is elevated above the public programs so that the apartments begin at the third story. On each level, there are multiple plots of vegetation and trees being grown that both shield external climate conditions from the interior walkway or embrace the Barcelona sunshine. Every level has the same variation in designated leisure spaces, allowing each tenant to pick and choose where they would like to spend their time if unable to leave their homes and explore.

Typical Apartment Floor Layout


Sketches

Mediums: Pencil, Pen, Watercolor



Undergraduate Architecture Portfolio