Page 1

SAM KRUSEE PORTFOLIO


13231 Briar Hollow Dr. Austin, Tx 78729 samkrusee@yahoo.com (512) 914-9223

education Mississippi State University. may 2014 graduated with a Bachelor of Architecture Study Abroad. summer 2011 6 week didactic sketching course in Italy

experience The Cotton District. summers of 2012, 2013 As an intern for two summers at a design-build-lease company, I gained hands-on experience as an on-site designer and construction worker. Building single and multi-unit apartment buildings as part of a long term infill development project, I worked under Dan Camp, one of the earliest pioneers of New Urbanism. I was involved in every phase of the construction process, from the foundation to the punch list. Assistant Manager and Lifeguard. springwoods pool, austin, tx. summers of 2006-2010

skills computer. autocad, revit, sketchup, photoshop, indesign hand drawing. drafting, sketching construction. post foundations, casting concrete, framing, brick, stucco, trim work, roofing, painting


TABLE OF CONTENTS CULINARY ARTS SCHOOL TOOL REPOSITORY CHICAGO TOWER COASTAL RESEARCH FACILITY BUILDING FORM LIGHT REFLECTOR HOWLIN’ WOLF BLUES MUSEUM FARISH STREET RIVERWALK ITALY: DIDACTIC SKETCHING


The culture of Memphis is one of adapt and reuse which in large part has given the city the rustic and layered character it is famous for. The Culinary Arts School is made to speak both to the language of the immediate surrounding context of traditional brick architecture and the modern performance of steel and glass, resulting in a building of both history and prospect.

As a reaction to the context of the site, the culinary school is an ordered, traditional brick building with paned windows and entablatures. But at the northeast corner an inverted glass cylinder, playing off of the form of the building to the south, is inserted into the brickwork. This exposes different interior spaces in the building, revealing to the city all of the activity of the teaching kitchens, classrooms, and the rooftop restaurant. The cylinder emphasizes the street corner and designates the main entrance.

studio vIlI-b | spring 2012

CULINARY ARTS SCHOOL

MEMPHIS, TN


The rooms that face the courtyard are pushed back, creating a freestanding brick facade with an arcade on the ground floor. Some steel bands of the cylinder continue around the building, replacing the entablatures at certain levels, and wrap around the building to the glass stairwell on the opposite corner of the building.


1. bake shop 2. faculty area 3. staff room 4. career services 5. administrations office 6. director’s suite 7. demonstration lab 8. teaching kitchen 9. pastry kitchen 10. wine room 11. classroom 12. lecture hall 13. student lounge 14. library 15. restaurant 16. restaurant kitchen 17. storage


The building’s w-section framing structural system is expressed on the exterior by placing steel columns on the outside of the non-structural brick exterior walls. The brick interacts with the steel columns when the cornice of each floor does not wrap around the steel, but instead flows through and over the steel. When the cornice does this the steel appears to be less of a later steel addition to a brick building and visually becomes more of an integral part of the design, blurring notions of past and present and creating a more harmonious relationship between the steel and the brick. The exterior columns are connected to girders that puncture the brick walls. The drop ceilings angle upward at the exterior walls not only to allow for taller windows that allow for more natural light to enter the building, but it also reveals something about the building’s tectonics.


The framework for his project was inspired by the classic novel ‘Gulliver’s Travels’, where three inch tall people found an ordinary can opener and, not knowing it’s use, built a “Tool Temple” to house it. Using the can opener as inspiration to create a language for the temple, the twist in the tool was translated into the bends in the walls. Canvas was stretched over a wood frame to create softer shifts in light gradients.

studio I-b | spring 2010

TOOL REPOSITORY


Longitudinal Section 1

Longitudinal Section 2

Elevation


Transverse Section 1 Plan

Transverse Section 2


This project is a twenty story tall tower located just off of Michigan Ave in downtown Chicago. It contains retail space, apartment units, and incorporates the riverwalk. A generous glass oval stairwell that looks out over the river acts as a communal space for residents to interact.

studio vIlI-a | fall 2011

CHICAGO TOWER

CHICAGO, IL


West Elevation

South Elevation

East Section


Ground Plan

Retail Plan

Apartment Lobby Plan

Apartment Plan


This project was a coastal research facility and included dwelling units. Massive Live Oak trees define Hwy 90 along the coast. The three buildings are carefully sited amongst the live oaks to maintain the character of the street and the close relationship with nature while preserving and protecting the live oaks. The louvers that make up the building’s skin range in varying densities to mimic the trees as well as adapt to privacy and daylighting requirements for each space.

studio IV-a | fall 2012

COASTAL RESEARCH FACILITY

BILOXI, MS


South Elevation

Cross Section


Wall Section

Site Plan


Ground Plan

1st Floor Plan

2nd Floor Plan

2nd Floor Plan-B


This project was primarily a study of urban building form within a dilapidated old industrial district of downtown, but was later expanded to include a mixed-use program. The urban intentions for this infill project was to help define the physical definition of the street and maintain a more restrained facade that works towards the betterment of the street instead of it’s own glory. Off the street, however, is a side courtyard where the geometry and materials become more playful.

studio v-a | fall 2013

BUILDING FORM

JACKSON, MS


West Elevation

North Elevation


Section


Floor 1

Floor 2

Floor 3

Floor 4


studio v-a | fall 2013

LIGHT REFLECTOR

Built entirely from sheet metal and using a 500 watt light source, the idea with this light reflector was to have an object that appears simple and conceals how it manipulates the light. The viewer is surprised by the complex light emerging from the simple form.


This was an adaptive reuse and addition project for a blues museum in West Point, MS. A one hundred year old building, much of the original front facade was restored and the new rhythm of an arcade was introduced to open it up to the streets of downtown. The project aimed to follow the principles of New Urbanism so far as to promote pedestrian friendliness, activity on the sidewalks, the physical definition of the street, etc.

studio IV-b | spring 2013

HOWLIN’ WOLF BLUES MUSEUM

WEST POINT, MS


building use diagram

SITE ANALYSIS

PROCESS

parking lot occupancy diagram


phase 1

phase 2

phase 3

phase 4

CITY GROWTH PLAN


Floor 1

Floor 1

Floor 2

Floor 2

BLUES MUSEUM

Gallery Floor 2

BLUES RESTAURANT/BAR


SECTIONS & ELEVATIONS


FINAL MODEL


For this project I proposed converting Town Creek into a riverwalk for the city of Jackson. The portion of the river that would initially be slated for conversion is just north of the heart of downtown and immediately west of a historic portion of Farish St. that is under development to become Jackson’s entertainment center. This project focused on a retail, restaurant, and residential building that would connect Farish St with the riverwalk and set a precedent for further development along the riverwalk to honor the historical context of Farish St. while allowing the area to be architecturally progressive as it forms around this new vision.

studio V-b | spring 2014

FARISH STREET RIVERWALK

JACKSON, MS


Existing Farish St District & Downtown

Riverwalk Development Plan


Site Plan Window Wall Section Detail


4th Floor

2nd/3rd Floor

Ground Floor

Curtain Wall Section Detail


South Elevation

Southwest Elevation

Section 1

Section 2


study abroad | summer 2011

ITALY: DIDACTIC SKETCHING


Portfolio  

Mississippi State University student portfolio

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you