Page 1

1


Kaksi - nolla ´Ramppi-lehti 1/12 Tämä hieno julkaisu ei olisi ollut mahdollinen ilman seuraavia kiitettäviä henkilöitä: TOIMITUSTIIMI Päätoimittaja Arttu Jaulimo Toimittajat Kaisa Annala Tarja Autio Johanna Heinonen Aino Hyyryläinen Iida Hyyryläinen Jukka Jaatinen Krista Kierikka Tommi Kippola Aleksi Kumpula Ami Kuula Kaisa Nissi Marjo Ollikainen Kaisa Ritola Jussi Sormunen Jenni Tuliniemi Valokuvat Jouni Karjala Janne Mällinen Sami Paldanius Tommi Puska Marianna Vilkman Taitto Karoliina Huhtaniemi Kansi ja grafiikka Sami Paldanius PAINATUS WG Print Oy Opistokatu 7, 65100 Vaasa www.wgprint.fi JULKAISIJA Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi ry Hietasaarenkatu 14 65100 Vaasa info@vaasanylioppilasteatteri.fi www.vaasanylioppilasteatteri.fi 5. vuosikerta

Kaksi vuotta, vajaat. Jos siis mietit, kauanko edellisestä Ramppi-lehdestä on jo ehtinyt aikaa vierähtää. Millainen mittelö vuosiin mahtuu? Alunperin Tommi Ellosen villinä heittona ilmoille lähtenyt ajatus kehittyi puolivuosittain ilmestyväksi jäsenjulkaisuksi armon vuonna 2007. Aikojen saatossa aviisia on ehtinyt toimittaa kattava katras Ramppia rakastavia jäseniä, ja julkaisu on aina ollut tekijöidensä näköinen. Se on tallettanut ajankohtaisia Ramppi-ilmiöitä ja riemastuttavaa tilannehuumoria ikuisiksi ajoiksi paperisiin sisälmyksiinsä. Hienon perinteen katkaisi vain vieläkin upeampi tapaus viime vuonna. Teatterin kaksikymmentävuotista taivalta juhlittiin näyttävästi ja kuuluvasti Arbets Vännerin viihtyisissä tiloissa vuoden lopulla. Aino Hyyryläisen ja Ami Kuulan visioimia kekkereitä tähdittivät loistavat esiintyjät, herkulliset ruokatarjoilut ja – mikä tärkeintä – värikäs joukko ramppilaisia vuosien varrelta. Vuosijuhlien parissa voi tunnelmoida tämänkin lehden sivuilla 12-13. Viime syksynä tuoreena ramppilaisena aloittaneena koko juhlavuosihuuma lennähti osittain ohi otsatukkani. Teatterin toiminnan laajuus ja merkittävyys havainnollistuivat varsinaisesti vasta väenpaljoutta vuosijuhlilla taivastellessa. Tässä todellakin on osana jotain muuta kuin vain pienen budjetin kellariteatteria nuhjuisine katsomoineen; aikuisuuden kynnykselle kerennyt Ramppi on yhteisö, jossa voi kokeilla rajojaan ja myös epäonnistua, kuten puheenjohtajammekin sivulla 6 tuumii. Kaksi kovaa arvoa: yhteisöllisyys ja välittäminen. Teemme yhdessä teatteria, koska haluamme. Välitämme itsestämme ja toisistamme, myös katsojista. Yksi – nolla. Etulyöntiasema on saavutettu. Viime vuosien ohjelmistorepertuaarista löytyy niin kehuttuja yleisömenestyksiä kuin myös kohuttuja yleisökadotuksia. Joitakin projekteja tehdään lähinnä omaksi iloksi, toiset taas pääsevät maailmanlaajuiseen levitykseen, kuten tanssiteos Hi!&Goodbyestä voidaan sivulla 16 lukea. Kaikkia tuotantoja yhdistää tunteiden herättäminen. Onnistuneessa produktiossa työryhmällä vallitsee hyvä fiilis niin lavalla kuin lavan takanakin, ja katsoja poistuu teatterista aina yhtä kokemusta rikkaampana.

SISÄLMYS 16

04 NOPEAT 06 PJ PUHISEE 07 JOHTOKUNTA JOKELTAA 08 SYTY, PALA, LUKEA ALA 10 RUNOSUONET 12 VUOSIJUHLAT 14 RYHMÄT 15 DISCO PIGS 16 HI!&GOODBYE 18 KESÄTEATTERI: PETER PAN 20 VIIVI & WAGNER 22 PUHEITA 23 TEKOJA

10

Rampin sikamaiseen kevääseenkin mahtui kaksi täysin erilaista esitystä, vaikka sikailuteema oli yhteinen. Sivulla 15 esiteltävä Disco Pigs nojasi minimalistiseen ja inhorealistiseen kerrontaan, joka jakoi katsojien mielipiteitä rankasti. Koko kansan suosikkia Viivi & Wagneria sen sijaan esitettiin jo ensi-illassa täydelle katsomolle. Menestykselle rakennettiin oivat puitteet alkaen jo lavastuksesta, jonka valmistumista voi tiirailla sivuilla 20-21. Kaksi erilaista esitystä. Kaksi yhteen nivoutunutta työryhmää. Molemmissa teatterin tekemisen halu on tyydytetty ja yleisön tunteisiin on vaikutettu. Kaksi – nolla. Voittokulku jatkukoon seuraavatkin kaksikymmentä vuotta. Arttu Jaulimo päätoimittaja

2

20 12 3


RAMPPI INVESTOI Top 3 kuumimmat uutuudet

Kymmenen kappaletta näyttämöverhoja, jotka ovat leimahduksia hillitsevää täyttä puuvillaa. Saa nähdä kuinka ne kestävät...

Ramppi sai helmikuun alussa mojovan 2087,25 euron lahjoituksen Nordea Pankin Vaasan konttorin valvojakunnalta. Yksityishenkilöistä koostuva valiokunta toimii pankissa johtajan ja muun henkilökunnan tukena sekä asiakkaiden edustajana pankkiin päin. ”Valvojat ovat luopuneet vuosittaisista kokouspalkkioistaan ja ovat halunneet ohjata säästyneitä varoja yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Tänä vuonna lahjoituksen saajaksi on valittu Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi”, valvojakunta kertoo tiedotteessaan. Johtokunta päätti varojen kohdentamisesta salin yleisilmeen parantamiseen, kuten uusiin verhoihin ja usvakoneeseen. Sekä tietysti aimo kasaan jeesusteippiä.

2

Huutokaupan tuotot kehitysmaiden tytöille

Katsomohanke etenee Vaasan kesäteatterikatsomohanke on edennyt työryhmätasolle. Kaupungin sivistystoimen johtaja Christina Knookala hyväksyi päätöksen työryhmän perustamisesta tanssilava ja kesäteatteri Paratiisisaareen –asiassa maaliskuun alussa.

Perinteisen pikkujouluhuutokaupan voittovarat suunnattiin Planin monivuotiseen Koska olen tyttö –kampanjaan, joka keskittyy kehitysmaiden tyttöjen ja naisten hyvinvointiin. Asiasta päätti pikkujouluista vastannut toimikunta.

Työryhmän tavoitteena on suunnitella ja edistää katetun kesäteatterikatsomon ja tanssilavan rakentamista Vaasan Paratiisisaareen alustavasti aikaisintaan vuonna 2015. Rampilla on edustus työryhmässä.

Muun muassa suklaata ja sukkia säkissään sisältänyt sokkohuutokauppa tuotti yhteensä 54,40 euron tulot innokkailta ostajilta. Huutokauppa oli osa helmikuun 10. päivänä Leipiksellä juhlittuja miellyttäviä pikkujoulupirskeitä, joissa tänä vuonna oli parisenkymmentä ramppilaista.

Kaiuttimet (yht. 490e), Unisoundista

Kaksi aktiivikaiutinta lepää ylhäällä orrella lavan takaseinustalla. Mölytoosat debytoivat kevään avausnäytelmässä Disco Pigsissä, jonka päähenkilöiden mukaan aparaatit nimettiin Kisuksi ja Possuksi – kokeiltavaksi jää, kumpi on äänekkäämpi ja törkeämpi.

3

RAMPPI VERKOSSA

- näin Ramppi tiedottaa SÄHKÖPOSTILISTA ramppilaiset@vaasanylioppilasteatteri.fi

Ryhmä on sopiva väylä epävirallisemmalle sisäiselle tiedotukselle, kuten tapahtumakutsuille, kaljoittelupyynnöille ja muille spontaaneille mielenilmaisuille. Kaikki nykyiset ja entiset jäsenet ovat tervetulleita, suljettuun ryhmään pääsee pyyntöä kliksuttamalla.

Lista on pääasiallinen väylä viralliselle sisäiselle tiedotukselle. Se tavoittaa kaikki Rampin nykyiset jäsenet.

Videokamera (299e), Anttilasta

Te r ä v ä p i i r t o t a s o i n e n Canon-videokamera jalustan ja laukun kera. Masiina on jo päässyt toisitoimiin muun muassa Rampin YouTubemainoksen ja Disco Pigsin trailerin kuvauksissa, mutta yhteisissä juhlatilaisuuksissa käyttöä pyritään välttämään kaikkien mielenterveyden (ja julkaisukelvottoman materiaalin välttämisen) vuoksi.

FACEBOOK-RYHMÄ facebook.com/groups

Kuva: Janne Mällinen / Valonkaappajat NETTISIVUSTO www.vaasanylioppilasteatteri.fi

Tanssiteatteri Tanskaan Menestysproduktio Hi!&Goodbye on valittu edustamaan Ramppia ja koko Suomea NEATA-teatterifestivaaleille Tanskaan. Heinäelokuun vaihteessa järjestettävillä festivaaleilla esiintyy yhteensä 12 harrastajateatteria 11 eri Euroopan maasta. Emma-Leena Heikkisen ja Kaisa Paateron luoma tanssiteatterispektaakkeli teki hiljattain Vaasan pääkirjaston Draama-salissa uusintaesityksiä ja edustaa Ramppia myös Oulussa järjestettävillä SYTYfestivaaleilla 13.-15. huhtikuuta. Ramppi tutkii mahdollisuutta järjestää innokkaille jäsenille matkatukea NEATA-festivaaleille tanssiteatteria kannustamaan.

4

FACEBOOK-SIVU facebook.com/vaasanylioppilasteatteri

Sivusto on ensisijainen kanava ulkoiselle tiedotukselle. Uutisten ja muiden artikkeleiden luominen on mahdollista omilla tunnuksilla. Nettisivutyöryhmä valmistelee sivuston ehostamista uuteen uskoon lähiaikoina.

Julkinen Facebook-sivu sopii kaikelle ulkoiselle tiedotukselle siinä missä nettisivustokin. Lisäksi sivulle on helppo lisätä promokuvia ja virallisia tapahtumakutsuja esimerkiksi tuleviin produktioihin. Tykkäämistä suositellaan kaikille jäsenille.

YOUTUBE-KANAVA youtube.com/ytramppirampen Rampin YouTube-sivulle ladataan trailereita, mainoksia ja muita tempauksia Rampin toiminnasta. Seuraa toki kanavaa ja suosittele uusia kuvattavia videoita.

5

UUTISET

1

Verhot lavalle (yht. 850 euroa), Thomannilta

Nordea lahjoi 2080 eurolla


Aloitusvuotesi?

Jukka Jaatinen, puheenjohtaja

Tekemisesi?

Mottosi?

Arttu Jaulimo, talousvastaava

Aino Hyyryläinen, ulkoinen tiedotus

Ramppi, tuo tuhansien täyttymättömien toiveiden, unelmien ja ihastuksien täyttömaa. Toinen koti meistä niin monelle, joillekin tiiviissä näytelmäntekovaiheessa jopa tärkeämpi kuin se ”oikea”. Mitä se antaa? Mitä se ottaa? Miksi me kuulumme tähän yhteisöön? A: 2005 (oisin tullu jo 2004, mutta myöhästyin pääsäreistä päivällä) T: Muutan, huolehdin ja kärsin. M: Kippolaa on kiva kiusata!

Kun ilmoitin halukkuudestani puheenjohtajaksi viime syyskokouksessa, niin en tehnyt sitä niinkään sen vuoksi, että saisin taas olla esillä enemmän tai että kaipaisin vallankahvaan. Luulen, että monella meistä Ylioppilasteatteri Rampin puheenjohtajaksi ryhtyneillä ei niinkään ole ollut mielessään vallan kiiltävät kamarit, tai sen huumaava maku, sillä aika kollektiivisesti tätä on aina johdettu, vaan aito huoli tai hätä teatterin tilasta ja siitä nouseva vahva tunne siitä, että minä laitan asiat kuntoon.

Ami Kuula, varapuheenjohtaja ja kesäteatterivastaava Oikeastaan kaikista vaikeinta on myöntää, että ei oikeastaan osaisi olla ilman kontaktia teatteriinsa. Vaikka ilmapiiri on välillä sitä mitä se on ja selän takana puhuminen on yhä osa perinteikästä yhteisöämme, niin siitä huolimatta tai kenties juuri siitä syystä, hyväksynnän ilmapiiri on vahva. Monenlaiset ja monituiset persoonat ovat löytäneet henkisen tai taiteellisen kotinsa juuri meiltä. Ja siitä meidän on syytä olla ylpeitä!

Jag kan! Minä olen idealisti, huolimatta karhean miehisestä kyynikon ulkokuorestani. Minä haluaisin uskoa, että asiat voisi laittaa järjestykseen, että kiemurteleva ja monipäinen teatterihydra (Gordionin solmu, anyone?) olisi kesytettävissä. Neljännesvuoden jälkeen huomaan olevani hieman viisaampi, sekä hieman väsyneempi. Olen huomannut, että satapäisen ratsun kääntäminen on vaikeampaa kuin sen kuvittelin olevan. Eivätkä asiat olekaan niin huonosti, kuin miltä sivusta katsoen vaikutti. Tai ehkä sitä antaa enemmän anteeksi ja on armollisempi silloin kun itse joutuu olemaan vastuussa. Asiathan toimivat ja teatteria tehdään, vaikkei kaikki aina menisikään niin kuin minä näkisin parhaaksi.

Siksi, juuri siksi, olisi tärkeää, että jokainen meistä saisi kanssaihmisensä tuntemaan olonsa turvalliseksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi. Niin, rakastetuksi. Toivon, että jokainen meistä voisi olla nostamassa vierellä kulkijaa, kehumassa silloin kun siihen on aihetta, kulkemalla vierellä silloin kun kehumiseen ei ole aihetta. Meillä on oikeus epäonnistua! Tuotannoilla on oikeus epäonnistua taiteellisesti, taloudellisesti ja tuotannollisesti, mutta ei yhteisöllisesti. Sillä loppujen lopuksi, kun ovet Egosalista suljetaan viimeisen kerran ja tili on nollilla, niin silloin meillä on jäljellä vain toisemme ja halu tehdä teatteria, puitteista viis. Muistetaan se. Rakastaen, johtajanne

6

A: 2011 T: Maksan laskuja, juon kahvia ja haaveilen utopiasta. M: Miksi jokin pääsi sisällä olisi epätodellista? Tommi Kippola, tekniikka-, tilaja tuotantovastaava

A: 1990 (ajalta ennen Rampin perustamista) T: Ideoin, vastustan ideoita ja toteutan ideoita. M: Oikeat ihmiset löytävät oikeat ihmiset vaikka vääristä paikoista. Jussi Sormunen, sihteeri ja sisäinen tiedotus

A: 1997 T: Kirjaan, korjaan ja tartun kaljaan. M: Tyytyväisyys on elämän onni.

A: 2008 T: Valvon, ylläpidän ja järjestelen. M: Ainoastaan sinä määräät, miltä huomisesi näyttää. Aleksi Kumpula, keikka- ja sidosryhmävastaava

A: 2011 T: Teen kriittisiä päätöksiä, laajennan huumorintajua ja juon kahvia. M: Viinin kanssa kaikki näyttää paremmalta.

7

A: 2010 T: Tiedotan, tarkkailen ja toteutan. M: ”Tuhat kertaa tuhat vuotta/ mitään ei voi tehdä suotta.” –Lauri Viita Kaisa Annala, projektivastaava

A: 2011 T: Syön kokoustarjoiluja, teen kaikkea epämääräistä ja luen pirusti sähköposteja. M: En omista, mutta inhoan tyhmiä ihmisiä liikenteessä. Marjo Ollikainen, koulutusvastaava

A: 2005 T: Syön karkkia ja sipsiä, touhuilen sitä sun tätä ja valaistun aina välillä. M: Ruoka naisen tiellä pitää.

JOHTOKUNTA 2012

PUHEENJOHTAJA

PUHEENJOHTAJAN PALLILTA

Rampin vuoden 2012 johtokunta esiteltynä kolmella täsmäiskulla:


SYTY-DATAA Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry

PUHEENJOHTAJAN MIETTEITÄ

perustettu: nykymuodossaan 1998 puheenjohtaja: Kaisa Nissi

kotisivut: www.syty.fi jäsenteatterit:

Mikä SYTY? Ramppi on osa Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:tä, johon kuuluu yhteensä neljätoista suomalaista ylioppilasteatteria tai ylioppilasteatterihenkistä teatteria. Liitto toimii teatterien valtakunnallisena kattojärjestönä ja yhteisenä keskustelukanavana. Se on perustettu vuonna 1998 jatkamaan vuonna 1968 perustetun Suomen Ylioppilasteatteriliitto SYTL:n toimintaa. SYTY on myös Suomen Harrastajateatteriliitto ry:n jäsenjärjestö. Ylioppilasteatteriliiton puheenjohtajana on toiminut kahtena viimeisimpänä vuon-

na jyväskyläläinen Kaisa Nissi, joka on tuttu myös Jyväskylän ylioppilasteatterista ja SYTYn hallituksesta. Rahastonhoitajan virkaa kuluvalla kaudella pitää tamperelaissyntyinen Pekka Holopainen. Lisäksi SYTYn hallituksessa on jokaisesta jäsenteatterista yksi edustaja varajäsenineen. Rampilla tätä edustuspestiä hoitaa Ami Kuula kera varajäsentensä Marjo Ollikaisen ja Elisa Kannaston.

Ilves-teatteri (Helsinki) Joensuun ylioppilasteatteri Kellariteatteri (Helsinki) Kuopion ylioppilasteatteri Lapin ylioppilasteatteri Lappeenrannan ylioppilasteatteri ActI Oulun ylioppilasteatteri Silmänkääntäjä (Tampere) Studentteatern i Åbo Tampereen ylioppilasteatteri Turun ylioppilasteatteri Vaasan ylioppilasteatteri Ramppi Ylioppilasteatteri (Helsinki)

Mitä se tekee?

lisäksi Porin ylioppilasteatteri hakee jäsenyyttä

SYTY tarjoaa jäsenilleen erilaisia koulutustapahtumia, joista seuraavana on lavastusaiheinen viikonloppu Vaasassa 21.-22. huhtikuuta. Koulutuksen vetäjänä on

kattojärjestö: Suomen Harrastajateatteriliitto SHTL ry alan asiantuntija Liisa Ikonen, jonka kädenjälkeä on saatu ihastella lukuisissa Vaasan kaupunginteatterin produktioissa niin lavastuksen kuin puvustuksenkin saralla.

Kuva: Marianna Vilkman Tämänvuotisten SYTY-festivaalien yhtenä tapahtumapaikkana toimii Valvesali 138-paikkaisine katsomoineen, jonka penkeiltä myös Rampin Hi!&Goodbye -esitystä voi ihastella.

8

Suurin ja näkyvin liiton järjestämä tapahtuma on vuosittainen ylioppilasteatterifestivaali, joka tänä vuonna järjestetään Oulussa 13.-15. huhtikuuta. Festivaaleilla on tavallisesti edustettuna jokainen jäsenteatteri omalla esityksellään. Ramppia edustamassa tämänvuotisissa karkeloissa on huippusuosittu Hi!&Goodbye -tanssiteatteriesitys. Tarkempaa festivaali-infoa suoraan SYTYkonkarimme Kuulan kädestä löytyy tämän lehden liitteenä toimitettavasta festarioppaasta.

Y

mitä liitolta tai toiminnalta halutaan.

läasteella olin juuri aloittanut teatteriharrastuksen ja katselin Jyväskylässä performanssia tekeviä ylioppilasteatterilaisia silmät suurina ja ihaillen. ”Mitä nuo tekevät, ovatpa ne hulluja ja rohkeita ja taitavia! Ja ennen kaikkea onpa niillä keskenään kivaa.” Siitä se lähti. Muutama vuosi eteenpäin ja paluuta ei ollut. Yt vei mukanaan, hajotti jotain entistä, sen jälkeen toi niin paljon, että ankea aikuisuus oli loppuelämäksi tiessään. Minulle ylioppilasteatterilaisuus tiivistyy pieniin hetkiin, kun tietää ystävien ja samankaltaistensa merkityksen. Kulutettuja vuosia likaisessa toimistossa kolikoita laskien tai epämääräisissä asennoissa tyhjällä lavalla, kun muut tuijottavat ja kysyvät että mitä se oikein meinaa. Nöyryytyksiä yleisön edessä ja taivaallista onnea siitä, että tällaista eivät muut kyllä tee. Identiteetti, joka kilpistyy yhteisiin hetkiin aamuyön tunteina onnistuneen ensi-illan jälkeen. Ja muista juhlista poiketen aamulla muistetaan keitä ollaan ja tunnetaan vielä se yhteinen hulluus. Ja seuraavana talvena se rakennetaan jo lavalle. Kun yhteiskunta vaatii valmistumaan ja maailmanpolitiikan kuviot sotkevat

Ylioppilasteatterien kirjo on valtava, ihmisten moninaisuus sitäkin suurempaa. Mutta se jokin yhteinen tiedetään: me voidaan ja me tehdään se. Haastakaa ja me onnistutaan! Parhaimmillaan kaikki tämä näkyy valtakunnallisena yhteisöllisyytenä jälleen Oulussa.

kuva: Tommi Puska, Jyväskylän ylioppilaslehti työmarkkinat, teatteri tuo vastapainon. Joku sanoisi, että me voidaan tehdä, koska meillä ei ole tulosvastuuta. Minä sanoisin: me voimme tehdä, koska meillä on halu ja ajatukset! Sytyn puheenjohtajana koen ylpeyttä ja rauhaa, sillä ylioppilasteattereissa on nöyristelemätön voima. Vaikka Syty koettaa liittona auttaa jäseniään parhaansa mukaan, tekemisen lähtökohdat ovat aina teattereissa itsessään. Ja hyvä niin. Tärkeää on, että kaikesta puhutaan; taiteesta ja maailmasta, mutta myös siitä,

9

Minä olen ylioppilasteatterilainen. Olen ylpeä sanoessani sen, vaikka oikeasti en ole enää ylioppilas vaan työssäkäyvä maisteri ja teatteriharrastuksenikin on viime aikoina hiipunut arkisten kiireiden, keittiön ja sohvan tai paperitöiden väliin. Itselleni ylioppilasteatterilaisuus on vuosien kuluessa ollut henkireikä, jonka kautta maailmaa edelleen tarkastelen. Yhteiskunnallisesti ylioppilasteatterien muutos 60-luvun syntyajoista 2010-luvulle on ollut suurta, mutta niin sen tulee ollakin. Kaikki kulttuuri elää omassa ajassaan, mutta ylioppilasteatterit muutaman vuoden edellä. Tuli, joka aikoinaan syttyi, ei hevillä sammu. Siitä kiitos jäsenistölle, jonka vimma, rohkeus ja viisaus pitävät yllä loistavaa liittoa. Kaisa Nissi puheenjohtaja (SYTY)

SYTY

SYTY

rahastonhoitaja: Pekka Holopainen


Runoillaan

Tabula rasa sehän sinäkin olet elokuun loppuun. Koko värikirjolla harmaanmustaa mössöä .

TÄHTI T U N U M M SA hiipuu, lo a v a k n jo nut tähti, tä, näky tulevasta – ntiset virheet u m m a s t le O mennees , etkö muista kuin e le, o t -Pauliina Puronaho is u m in a a v in v ä n n o in s k u e u ll käykö minuunut sanaan, jonka tnoiitn mielenkiinnoton nyt loistaa olet hukk o myöntää olevasi det, etkä sinä pelän etkä tahdammuvat kaikki täh sammuivat, elo kerran s vasta kun valokiilat siinnyit, oli puhelinluetttlista vastauksia pelkäsit ein julkaisu, jossa e ppisi, kuten sinä oli kun tärk joita et koskaan o uttiin, sanottiin: Maast ojuoks lista nimiäan algoritmiksi kuts än baariin O o n u k Perse ännissä kiussa sitä turh aineesta, me mennä i, kun sinä tähti olet ruvella in käk paskat m ki loistaa puolestas i Turpea valomerk t nurkkaan. Janoa t huulet sammunu yryläinen Maast n kosketu -Aino Hy ojuoks sta ija Nännis juokse sä tarra si päätyivät Väärä n, en näe Sinun sukkapuikriikno kilpailu mitään kolisten viemä si kävi sytykkeeksi Maast ja Jussi-puhee saunaan. ojuoks k u u n e ij e l is e a sunnunt tunnenn askeltesa, poskil i kaiun n p ä m o lä e i l s t e s t k e n o n ainees lasi hien, kuuman Sinun o a ta it j lo a a n l a a o ih s is voi aina halutes Maastsasi kovanuuman ojuoks pien alusta. n ija e in lä ry yy H -Aino Maast lehtev o, metsä multaa ä, murea hengit , kaarnaa ä -Jukkan raitista i Kaksipa kaunista illansuussa Jaatin lmaa en luulivat näkevänsä taivaan, käki kukkui kaukana unisessa puussa kun kaunihit astuivat laivaan, jonka purjeet salaisista suudelmista kutoi uhmakas lukki aivan. Tyynen henkien täyttämän järven syliin päättyvi matka sen laivan. -Aino Hyyryläinen

10

Rampissakin KARI N A S N een, s ARJE e e n o tv-hu e e l e käv e dvd:n: ni lainattu” – hake n kortille a nu ” miuoneeseens h ssä ppu. käde ranmaksuldavd vuok n vuosi – , ettei se Sude n suojaan koteloyisi. rypistlo kiinni. än: kote a hädissä ” soitta Ä LAPPU? ”MISSnä tiedän. n ja mi ryläine yy

-Iida H

Jossain seisoo mökki nurkaton, tuvaton. Toisen ihmisen suru on toiselle hulvaton. Jossain keväiseen aika an on pelto tulvaton. Linnun lailla lentää laulu luvaton. Lammen pinnasta heija stuukin näky kuvaton. -Aino Hyyryläinen

KESÄINEN HE TKI 18.6.2009

Mansikan tuok sanoja joita en suinen kynttilä, ym aivan heti märrä ehkä huomenn vasta a, ehkä ensi kesänä ehkä en milloin Sanat ovat iha kaan. hengittä nia, koska ne on joku muu, minunyt n kaltaiseni ku lisää itenkin lisää lis puutarhakeinu ää sanoja Puusauna ja tessa. juhannuskoivu rva , Maailma laitur in nokassa niin kaunis että itk e t t Rakastan sano ää. kuin rakastan ja melkein yhtä paljon hiljaisuu tta.

runo pieni latt dramaatt ialle pudonnut ajatus säkeeny iset sanoja k litykset (mieluiteuten kaiho kaip kertoja, i s li ymmärrä n huutomerkilläuu ja ah! o i n ä ll ä m s minun elä etten sot nhän varmasti ) o J ; tästä sin keennu kun mu mitä tarkoitan se sanoisi: menee, astelee toria ä Tuolla hänn miten välistä -Aino Hyy selvästikin ki ut sanovat » rjoitit ryläinen ei tiedäkäsätää häntä elämä vii ltä! « näin lähe yläinen -Aino Hyyr

11

RUNOSUONET

RUNOSUONET

Koonnut Aino Hyyryläinen


Siell채 kaikilla oli niin mukavaa Rampin 20-vuotisjuhlia vietettiin Arbetets V채nnerin tiloissa Vaasassa 12.11.2011. Toimitus poimi juhlien hovikuvaaja Sami Paldaniuksen kuvasadosta parhaimmiston.

12

13


Rampin ryhmät improvisaation ja rakkauden lähettiläinä RYHMÄT

Rampissa toimii kaksi itsenäistä ryhmää, improvisaatioryhmä Intopiukeet ja runoseura Luuletus. Molemmat syntyivät jäsenistön omasta palosta asiaan, rakkaudesta improvisaatioon ja runohulluudesta.

I

ntopiukeiden taival alkoi Ramppi-maanantaiden improvisaatioilloista, jossa yleensä tapasivat samat naamat. Ennen ryhmän perustamista jokaisella oli jo pitkä taival lyhyen, sketsimuotoisen improvisaation parissa. Esiinnyimme esimerkiksi 50-vuotisjuhlissa, joissa oli unohdettu kutsua juhlakalun rouva paikalle. Nosta siinä sitten tunnelmaa! Halusimme oppia enemmän ja päästä syvemmälle, ryhtyä tekemään pitkää, kokoillan improvisaatiota. Rampin seinään kiinnitetty ryhmän improsopimus on kirjattu tammikuussa 2008. Silloin saimme perusopit pitkään improvisaatioon jyväskyläläisen Wälly Välimaan johdolla. Ensimmäinen kausi Ensi-iltoja esitettiin samana keväänä. Näytel-

L

uuletus syntyi ramppilaisten runoharrastajien halusta esittää runoja. Ensiesiintyminen oli viime syksynä Teatterilaivalla, jossa kuultiin ja koettiin rakkausrunoesitys laivan sisääntuloaulassa, vaikka varustamo ensin ideaa vastustikin. Esitys avasi risteilyn, joten laivamatkustajat kulkivat esityksen läpi. Risteilyn loputtua Luuletuksen rakkaudenlähettiläät myös hyvästelivät matkustajat runosikermällään. Luuletus ei pelkästään lausu; se miksaa runot esitykseksi, joka hellii kaikkia aisteja.

GALLUP

TUOTANNOT

Teksti: Jussi Sormunen

Ramppi kysyi - he vastasivat Minkälaista teatteria toivoisit Vaasan ylioppilasteatteri Rampin tekevän jatkossa?

mät syntyivät kaavalla viisi näyttelijää + muusikko + valomestari – käsikirjoitus = draamaa, komediaa, tragediaa (huvittavaa, sykähdyttävää, koskettavaa tai jotain aivan muuta)². Sekoitetaan yleisön apuun. Intopiukeiden Oppi-isänä on ollut Stella Polariksesta tuttu Teijo Eloranta. Pitämissään koulutuksissa ryhmä on tiivistynyt yhteen, unohtanut ironisen irvailun ja oppinut kuuntelemaan toisiaan. Tavallinen on hauskaa.

Susanna Hellman Toivoisin Rampilta komediaa, jossa saisi nauraa kunnolla. Olen aikaisemmin nähnyt Rampilla esitettävän komediaa, josta pidin. Huumoria tarvitaan arjen harmauteen.

Nyt esityskausia on takana kolme. Viime vuoden kausi huipentui Turun ylioppilasteatterifestivaaleille, jossa edustimme Ramppia. Intopiukeet on myös pitänyt improvisaatiokoulutuksia, viimeksi omalle porukalle mökkiviikonlopussa.

Vaikku City, sommoro!

Disco Pigs Julia Kangasmäki

Rakkausrunojen jälkeen Luuletus on tehnyt joulurunosikermän, joka kiersi Vaasan vanhainkoteja ja palvelutaloja. Tutut joulurunot itkettivät vanhuksia, mutta myös lausujia. Kiitollisempaa yleisöä saa hakea. Esitys kelpasi myös Vaasan kaupunginteatterin isolle näyttämölle osana Joulu-showta. Siellä kurkkua kuivasi ja käsi tärisi kynttilää sytyttäessä. Kolmas tikku valon toi.

Kuva: Aino Hyyryläinen

Olisi mielenkiintoista nähdä Rampin esittävän uutta näkökulmaa johonkin näytelmäkirjallisuuden klassikkoon, tai nähdä, miten pitkälle teatteria voi tehdä pelkällä public domain -materiaalilla.

ensi-ilta: 2.3.2012 alkuperäisteksti: Enda Walsh suomennos: Aleksi Milonoff ohjaaja: Aino Hyyryläinen tuottaja: Aleksi Kumpula

Hanna Alanen Uskon Rampilla olevan paljon potentiaalia tehdä hyvää komediaa, joten sitä olisi hauska nähdä tulevaisuudessa. Pia Vuoti Käyn melko harvoin teatterissa, joten on vaikea sanoa. Näytelmä, joka perustuu tositapahtumiin, voisi innostaa lähtemään teatteriin.

lavalla: Arttu Jaulimo (Possu) ja Martta Mäki-Petäjä (Kisu) tekniikka: Tommi Kippola mimiikka: Petteri Siponen

D

iscopalatsi on löydetty, kirosanat on kulutettu merkityksettömiksi, Possu ja Kisu ovat eronneet toisistaan kymmeniä kertoja. On aika sanoa hyvästi Vaikku Citylle ja Disco Pigsille. Olo on kaikkea muuta kuin haikea. Olen innostunut, inspiroitunut! Ohjaajana olen oppinut tuhat uutta taitoa, tärkeimpänä niistä ehkä jollekin päivänselvän opetuksen: näyttelijä uskaltaa tehdä vaikeitakin asioita, kun ohjaaja uskaltaa pyytää. Työryhmän ei tarvitse tyytyä täydellisyyttä vähempään – on vain löydettävä oikeat sanat. Joskus, tai tietyissä tapauksissa erittäin

Koonnut: Iida Hyyryläinen

14

15

usein, nuo sanat saattavat olla mitä merkillisimpiä. Tiesin, että työskentelen oikeiden ihmisten kanssa, kun annoin neuvon ”älkää olko vihaisia muumeja” ja minua ymmärrettiin. Tuotoissa Disco Pigsin onnistumista ei ehkä kannata mitata. Yleisö oli kellariteatterimaisen vähäistä, mutta sitäkin innokkaampaa suuntaan tai toiseen. Onnistuimme, vaikka muutama katsoja menetettiin jo väliajalla – onnistuimme koska niin kävi. Olemme herättäneet tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiakin. Eikö se ole teatterin tarkoitus? Aino Hyyryläinen, ohjaaja


Yritys laajentaa markkinointikeinoja Tuotantojen markkinointi on mitä kiitollisinta puuhaa, toivotan tervetulleeksi kaikki asiasta jotain tietämättömät kokeilemaan. Niitähän ei ole monta. Sinä ainut osaamaton, jatka ihmeessä lukemista. Pureudun asiaan oman ja jopa tuoreen esimerkin siivittämänä.

TUOTANNOT

Tässä vaiheessa prosessia esitys ns. lämpätään ja niinpä aluksi koko joukko vaasalaisia pääsee kokemaan esityksen. Tuottaja kysyy itseltänsä muistaako kukaan enää, ja vastauksia ovat: kyllä kai, ehkä ei. Päiväkirjamerkinnöistä löytyy tietoa, jonka mukaan osa viime syksyn potentiaaliyleisöstä ei ehtinyt eikä edes mahtunut esityksiin. Olisittehan tahtoneet? ”Ai jaa joo.” Kuva: Jouni Karjala

Toinen positiivinen ja kutsuva viesti luulisi olevan tämä edustus-

Loistelamppu syttyy. Nyt se jo palaa. Tämän tuotteen myyminen on helppoa, kuin voikiloon lämpimän veitsen upottaisi. Voidellaan yleisö, järjestetään avoimet harjoitukset, sillä ne koukuttaa. Vaasa on keskisuuri kaupunki. Täällä on kaksi ammattiteatteria ja muutama epäsäännöllisesti teatteritaiteen tuotantoja aikaansaava ryhmä. On myös Ylioppilasteatteri Ramppi, jolla on jatkumo ihmisten mielessä, ollut jo 20 vuotta. Meillä on ystävämme, mutta nyt pitäisi tavoittaa ne muutkin. Uskaltaisiko sekoittaa pakkaa ja viestiä kohti Red Armya (huutosakki eli fans), joka tunnustaa väriä jääkiekolle? Ei uskalla, pelottaa! Siispä järjestetään kaikelle yleisölle ne avoimet harjoitukset. Niin tehtiin. Tapahtumasta jaettiin ajoissa tietoa levittämällä julisteita sekä muistuteltiin lehtien ja netin toimintapalstoilla. Ja olihan vielä se maine, joka kiitää

Siellä, missä bussi ajaa ohi tai ottaa kyytiin

Koreografiat saivat muotonsa Emma-Leena Heikkisen, Kaisa Paateron, Jussi Sormusen ja Leena Heinosen käsissä. Toki koko työryhmä heitteli ideoita matkan varrella. Teoksen idea oli hautunut Elen ja Kikin ajatuksissa jo pidempään. Varsinainen ideointi aloitettiin keväällä 2011 ja harjoittelu syksyllä. Mukaan intoutui enemmän ja vähemmän tanssineita sekä ihan aloittelijoitakin. Yhteensä lavalla

heiluu 7 tanssijaa. Syksyllä treenattiin ensin harvemmin ja lopuksi erittäin tiiviisti. Marraskuussa taisi muutamalla olla jo jalat hieman ruvellakin. Uraa uurtavasti pressitilaisuus järjestettiin Vaasan rautatieasemalla flash mobina junan saapuessa. Tanssijat kulkivat ensin normaalisti muiden matkustajien mukana, mutta alkoivat yhtäkkiä tanssia opeteltua koreografiaa ilman musiikkia. Tanssin loputtua kukin poistui eri suuntiin. Flash mob on nähtävillä Rampin Youtube -kanavalla YTRamppiRampen. Mahtava kokemus Hi!&Goodbyestä syntyi hieman jopa vahingossa enemmän kuin alussa ajateltiin. Teosta leimaavat tiivis läsnäolo, hauskuus, vauhti

16

Kohti Oulua ja Tanskaa Työryhmän tavoitteena oli tuoda teoksella ihmisille iloa ja valoa syksyn pimeyteen. Tässä palautteen mukaan myös onnistuttiin, koska katsojat läh-

Tuottajan ja taiteilijoiden asia on uskoa, että yleisö nauttii aina näkemästään (voi kuinka makeaa?). Tarkoitan tietysti, että oppii kokemastaan ja elää entistä väkevämpänä. Tarja Autio, tuottaja

ensi-ilta: 19.11.2011

ja kauneus. Bussipysäkillä kohdataan ja siellä erotaan. Toisinaan sinne jopa nukahdetaan tai saadaan kuvia menneestä. Bussi saattaa ottaa kyytiin tai jättää kyydistä. Puolessa tunnissa ehtii tapahtua paljon. Mikko Vainionpään miksaama ja säveltämä musiikki sekä tyhjä tila ja beige puvustus tuovat tanssille ja kohtauksille selkeät, mutta rajattomat raamit. Tanssin ja teatterin yhdistäminen luo jotain uutta ja erilaista. Sanoja ei tarvita, kun ilmeet ja liikkeet puhuvat.

Tässä tuore vastaus: Avoimiin harjoituksiin 31.3. saapui 9 aikuista ja 5 lasta (kuuluivat joillekin heistä, ehkä useammalle). Tein kirjallisen markkinoinnillisen pikakyselyn aikuisille ja he vastasivat seuraavasti: Ekan kerran tekemisissä Vaasan ylioppilasteatterin kanssa 3/9. Avoimet harjoitukset lisäävät tuotteen kiinnostavuutta 9/9. Tanssi esittävänä taiteenlajina vierasta 3/9. Mistä sain tietää että avoimet harjoitukset pidetään täällä tänään? Ei lehdistä, eikä julisteista niinkään - vaan ystäviltä! Tulen katsomaan varsinaista esitystä 4/9.

Hi!&Goodbye

Teksti: Jenni Tuliniemi

Rampin historian ensimmäinen tanssiteatteriteos, Hi!&Goodbye sai ensi-iltansa marraskuussa 2011. Jokainen viidestä näytöksestä vedettiin täysille katsomoille ja palaute oli huikaisevaa.

naamakirjassa, oletan. Emme esiinny tällä kertaa omalla lavalla vaan Vaasan pääkirjaston Draamasalissa. Löytääkö kukaan sinne? Uskon ja toivon.

käsikirjoitus ja ohjaus: Emma-Leena Heikkinen ja Kaisa Paatero tuottaja: Tarja Autio koreografia: Emma-Leena Heikkinen, Kaisa Paatero, Jussi Sormunen ja Leena Heinonen Kuva: Janne Mällinen tivät esityksistä poikkeuksetta hymyssä suin. Toivottavasti se tuo hymyn huulille myös keväällä ja kesällä, sillä teos esitetään vielä 2 kertaa Vaasassa ja se edustaa Oulun ylioppilasteatteri-festivaaleilla sekä kesällä Tanskassa! Oulussa tanssimme innolla lauantaina 14.4. Valvesalissa. Hiukan jännittää, sillä tila on huomattavasti suurempi

kuin Rampin oma Ego-sali. Katsojiakin mahtuu melkein kolme kertaa enemmän. Mutta tämä lienee hyvää harjoitusta Tanskan matkalle, kun lähdemme edustamaan Suomea NEATAFestivaaleille Sonderborgiin elokuun alussa. Matkarahojen keräys on siis kovassa vauhdissa, mutta tunnelma korkealla. Ihanaa, että saa treenata kesälläkin mahtavalla porukalla!

17

lavastus ja puvustus: Eveliina Haimakainen ja Anna Husa tekniikka: Tommi Kippola musiikin miksaus ja sävellys: Mikko Vainionpää lavalla: Emma-Leena Heikkinen, Aino Hyyryläinen, Juho Kosola, Marjo Ollikainen, Kaisa Paatero, Jussi Sormunen ja Jenni Tuliniemi

TUOTANNOT

Tuotanto Hi!&Goodbye tuli valituksi valtakunnallisiin ja kansainvälisiin edustustehtäviin, joten vastuu markkinoinnistakin on painava. Tuote sinänsä ei ole uusi ja sitä paitsi sillä on maine! Uusiotuotteen kierrätyksen luulisi olevan helppoa, niin.

kelpoisuus. Kuuleeko kukaan?


Rampin kesäteatteri 2012:

I

nternet och vår välsignade informationskälla Wikipedia, beskriver marknadsföring på följande sätt: ”Omfattar alla de aktiviteter ett företag utför på marknaden.” ”Marknadsföring handlar också om att definiera och ta fram erbjudanden som svarar mot behoven, möter utmaningarna och skapar kundvärde.” Detta är i korthet det vad marknadsföring är och samtidigt min uppgift som markandsföringsansvarig i sommarteatern 2012. Men eftersom chefredaktören ville ha en längre version, så får jag lov att tänka med egen hjärna då jag skriver om mitt arbete, istället för att anlita Wikipedia. Vad säger ni om vi skulle börja med att analysera citaten, som jag tidigare hämtade från Wikipedia? Det är ju logiskt att alla de aktiviteter vi, eller jag utför på marknaden klassas som marknadsföring. Jag ringer och säljer reklampaket och biljetter till sommarens föreställningar. Okej, ni läsare är kanske ännu inte övertygade om att detta är marknadsföring. Så vi går till nästa citat.

Teksti: Kaisa Ritola Grafiikat: Sami Paldanius

T

ämän kesän Rampin kesäteatteriesitys Peter Pan tulee näyttämään värikkäältä, vauhdikkaalta, energiseltä ja sympaattiselta. Koko perheen näytelmässä viihtyvät toivottavasti perheen pienimmät, kuten myös varttuneemmat katsojat. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita löytyy ja useat laulut saattelevat katsojan matkalle Mikä-mikämaahan. Rampin versio Peter Panista pyritään tuomaan mahdollisimman lähelle tätä päivää. Ovathan näytelmän teemat,

kuten yksinäisyys, rakkauden ja hyväksytyksitulemisen kaipuu ja elämän suurten valintojen tekeminen, hyvinkin ajattomia. Työryhmä koostuu hyvin eri-ikäisistä näyttelijöistä ja tanssijoista aikuisista lapsiin. Tämä tuo ohjaajalle lähinnä aikataulullisia haasteita, pienimpien nukkumaanmenoaika kun on huomattavasti aiemmin kuin aikuisten, joille taas harjoittelu ilta-aikaan käy parhaiten. Ikäeroista huolimatta työryhmän jäsenillä on hyvin samankal-

18

tainen huumorintaju ja ryhmässä vallitsee energinen ja positiivinen vire. Ohjaaja onkin erittäin onnellinen saadessaan työskennellä näin taitavan, motivoituneen ja positiivisen asenteen omaavan joukon kanssa. Näytelmäharjoituksissa ideoidaan yhdessä ryhmän kanssa ja kannustetaan toisia. Myös tiivis yhteistyö koreografi Meri Seppäsen kanssa tuo ohjaajantyöhön uusia ulottuvuuksia ja lisäenergiaa!

Ohjaaja Kaisa Ritola valmistui teatteri-ilmaisun ohjaajaksi KeskiPohjanmaan ammattikorkeakoulun Esittävän taiteen koulutusohjelmasta vuonna 2009. Opintojensa jälkeisen lukuvuoden Ritola työskenteli ohjaajana Pohjois-Norjassa lasten- ja nuortenteatteri Fyret:ssä, Sandnessjøenissä sekä kuntokeskus Fysioformissa tanssinopettajana. Keväällä 2010 Vaasaan palattuaan hän aloitti kaupungin Taiteen perusopetuksessa teatteritaiteen opettajana sekä Tanssikoulu Kipinässä ilmaisutaidon- ja tanssinopettajana. Tällä hetkellä Ritola opettaa kaikkia taiteen perusopetuksen suomenkielisiä oppilasryhmiä, Suvilahden koulun taidemixin oppilaita, teatteritaiteen esiopetusta Kappelinmäen ja Isolahden päiväkodeissa sekä lapsiryhmiä Kipinässä, niin ja ohjaa tietenkin kesäteatteriproduktio Peter Pania!

Att definiera och ta fram behoven är något jag också gör. Vi har ingen annan sommarteater här i Vasa, så det är ju självklart att jag erbjuder något som ”svarar mot behoven”. Jag möter även utmaningar i mitt arbete då jag skall förklara kundvärdet, eller ”värdet av den nytta en kund kan få ut av en specifik vara eller tjänst”. Tack Wikipedia för den förklaringen! Så jag hoppas att ni, kära läsare, har förstått att det jag arbetar med är marknadsföring. Dessutom så har jag nästan lyckats skriva en så lång text som chefredaktören ville. Nu saknas bara en rörande avslutning. Och som avslutning vill jag säga att jag är väldigt glad över att få vara med i den arbetsgrupp som står för årets sommarteater. Jag är säker på att vi kommer att ha roligt och att vårt samarbete kommer att framskrida utan problem. För ni vet, ”There’s No Business Like Show Business” Tommi ”Ylijumala, Kippis, Skål” Kippola Skribenten lider av storhetsvansinne och stöder Svenska Folkpartiet.

19

TUOTANNOT

TUOTANNOT

Ohjaaja

Marknadsföring?


TUOTANNOT

Teksti ja valokuvat: Krista Kierikka

Kaikki lähtee Ami Kuulan näkemyksestä ohjaajana.

Yksi, kaksi…

Tastula ja Metsäranta tutkivat liisterin koostumusta.

ja kolme palloa.

Tarja Autio ja Minna Tofferi repivät sanomalehtiä. Monica Metsäranta löysi lehdestä Disco Pigsin arvostelun.

Ego-salissa on täysi tohina päällä, katosta lattiaan asti.

Helvetin testailua. Kyllä se Perkele näkyy!

Tiina Perälä ylettyy tuohon, tuohon ja tuohon. Kiva katsella kun naiset jumppaavat. Anne Tastula päällystää ovea. Taustalla muita uljaita lavasterakentajia: Olli Lintamo ja Tommi Kippola 20

Työryhmä ihailee valmistuvaa lavastusta. Viivin ja Wagnerin keittiöstä kajastaa aitoa luonnonvaloa. 21

TUOTANNOT

Touhukas t a l ko o v i i ko n loppu ViiviN ja Wagnerin kodissa 24.-25.3.2012


SAN

Viime vuoden syyskokouksessa päätimme tehdä vuodesta 2012 jäsenistön vuoden. Muistathan jäsen, että toimistolla on nykyään ilmainen kahvitarjoilu kaikille? Lisäksi saatavilla on mehua, limsaa ja muuta pientä purtavaa. Suunnitelmissa on myös vakituisen päivystyksen tai ns. avoimien ovien toimiston järjestäminen syksyllä, uusien tultua. Lisäksi päätimme

PUHEET

tehdä kaikista näytöksistämme ilmaisia jäsenistölle, joten ei muuta kuin innolla katsomaan! Paineeton ramppimaanantai lanseerataan 23.4.2012, jolloin ensin pidetään kevätkokous, ja sen jälkeen nautitaan virvokkeita ja tutustutaan johonkin Rampin vanhaan tuotantoon videotykin voimin. Tule mukaan, siitä voi tulla jopa hauskaa! Sen jälkeiselle ajalle on tulossa pienoisnäytelmä, jossa harvemmin lavalla olleet pääsevät näyttämään kykynsä. Tulevan syksyn asioista puhuimme myös. Suunnitelmissa on luoda kabaree-ryhmä, samaan tapaan kuin Intopiukeet. Ryhmään saisi kuulua vanhoja sekä uusia tulevan syksyn kabareeta suunnitellessa ja tehtäessä ja se toimisi ympärivuotisesti, mahdollisesti valmistaen kabareetyylisen ja kaksikielisen esityksen myös keväälle 2013. Lisäksi syksyllä nähdään minun ohjaamani Maahanmuuttomusikaali,

Ur nybörjarperspektiv Olika typer av text fascinerar mig. Då jag fick i uppgift att regissera en pjäs på Rampen för ett drygt år sedan gick jag igenom en hel del texter. Jag funderade på att regissera utgående från en bok, från en film och också utgående från ett helt vanligt manus. Men hittade inget som passade. Inget som tilltalade och inget som hade stämpeln ”Johannas första regiuppdrag”. Under en lång tid hade jag gått och funderat på en story, en story som växte hela tiden för varje kväll jag var ute på kvällspromenad. Men det tog sin tid innan jag fattade att sätta ner den storyn till papper. Dessutom växte sig uppdraget till dubbelt så stort mitt i allt, då det var min egen text jag skulle jobba med. Idag har jag insett att min strategi för att skriva något eget är att ha hela historien så gott som utfunderad i förväg. Det tog flera månader av

TUA

Taiteillut: Kaisa Annala

joten syksystä on tulossa musiikkipainotteinen! Seuraava harppaus on myös tiedossa; aiomme palkata ammattiohjaajan ohjaamaan syksyn kolmatta näytelmää. Tämä siksi, että haluamme palvella jäsenistöä myös mahdollisuudella olla ammattilaisen ohjauksessa ja kehittyä.

TEOT

Monet Rampin pitkäaikaisista jäsenistä ovat varmasti huomanneet ramppimaanantaiden puuttumisen. Johtokunta kokousti tulevasta keskustellen ja päätimme lanseerata uudenlaisen, paineettoman ramppimaanantain. Millainen paineeton ramppimaanantai sitten olisi? Yhdessäoloa ilman tiukkaa päämäärää. Edelleenkin tarjottaisiin mahdollisuus ohjattuun tekemiseen salin puolella, mutta samalla tarjotaan mahdollisuus rentoon oleskeluun toimiston puolella kahvista, keksistä ja kumppanuudesta nauttien.

TOUHUPUUHAILUSIVU

OT

Rampin uusi ilme

Tällaista tulevaisuudessa, lisää on tulossa. Siksi kaipaamme ideoita myös teiltä jäseniltämme sekä palautetta johtokunnan toiminnasta. Keväällä on tarkoitus lähettää kysely niin vanhoille, jo poistuneille jäsenille, kuin nykyisillekin jäsenille ja kysellä siinä teidän kokemuksianne Rampissa toimimisesta. Kiitos kun olet jäsen, jokaista meitä tarvitaan yhteisen teatterin koossapitävänä voimana. Jukka Jaatinen, puheenjohtaja

A

HELT ANNAT PÅ SVENSK

kvällspromenader då jag gick för Det finns mycket positivt då du mig själv och spann vidare på mitt jobbar med en egen text. Du har manus. en klar vision av hur du vill att det ska se ut och hur händelseförDå klockan började ticka och tid- loppet är. Du känner din text utan spressen var ett faktum satte jag och innan och är väl insatt. mig ner och började skriva. Mindre än två veckor tog det att få ner Men det finns också nackdelar, bemanuset då det till stor del var ut- roende på hur du ter dig som refunderat i huvudet. gissör. I min första text bestämde Nu finns det en hel del jag hade vi oss för att slopa en scen och det velat förbättra och som kunde ha tog mig en natts sömn att acceptegjorts på ett annat sätt, men i det ra det beslutet. Samtidigt insåg jag stora hela funkade det rätt bra och att det funkade mycket bättre utan det kändes otroligt konstigt att den. Det är jätteviktigt att lyssna se sin egen text komma till liv på på hela arbetsgruppen men det scenen. gör också att du blir extra känslig då det är din egen text man beMan lär sig också en hel del i pro- handlar och diskuterar kring. cessen. Bland annat vet jag nu, inför nästa manus, att jag måste ge Sammanfattningsvis känner jag att det tid. Jag ska inte förhasta mig jag verkligen har hittat min grej, och tänker mig åtminstone ett par det jag verkligen gillar som hobrediga pauser mellan genomläs- by. Det är inte att fysiskt finnas på ningar. Jag har också lärt mig att scenen, utan att tanken bakom det tro på mitt skrivna ord. Jag fick som görs på scenen hör till mig. mycket positiv feedback från det Prova på det du också! senaste projektet och det motiverar till fortsatt arbete inom samma Johanna Heinonen genre.

22

Auta uupunut ramppilainen festareilta kotiin.

23


KEVÄTTARJOUKSIA Käyntikortit: 4-väri (cmyk), 300g valk.kartonki 200kpl, 40,00€ + alv 23% (*sis.toimituskulut) seur. 100kpl (samaan aikaan tilattuna) = +10,00€ + alv A5 esite: 4-siv., 4-väri (cmyk), 200g silk 200kpl, 130,00€ + alv 23% (*sis.toimituskulut) seur. 100kpl (samaan aikaan tilattuna) = +26,00€ + alv A4 esite: 4-siv., 4-väri (cmyk), 200g silk 200kpl, 175,00€ + alv 23% (*sis.toimituskulut) seur. 100kpl (samaan aikaan tilattuna) = +52,00€ + alv

VÅRERBJUDANDEN Visitkort: 4-färg (cmyk), 300g vit kartong 200 st, 40,00€ + moms 23% (*inkl. leverans) följande. 100 st (samtidigt beställda) = +10,00€ + moms A5 broschyr: 4-sid., 4-färg (cmyk), 200g silk 200 st, 130,00€ + moms 23% (*inkl. leverans) följande. 100 st (samtidigt beställda) = +26,00€ + moms A4 broschyr: 4-sid., 4-färg (cmyk), 200g silk 200 st, 175,00€ + moms 23% (*inkl. leverans) följande. 100 st (samtidigt beställda) = +52,00€ + moms voimassa 31.5.2012 asti / ikraft t.o.m. 31.5.2012 *toimitus yhteen osoitteeseen Suomessa *leverans till en adress i Finland

& (06) 315 2348 | info@wgprint.fi | www.wgprint.fi WG Print flyer.pdf

24

8/2/2010

Ramppi-lehti 1/12  

Ramppiin sitoutunut jäsenjulkaisu

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you