Page 1

Design & Access Statement

Planning Application for Swimming Pool extension to Old Kent Barn St. Nicholas at wade Birchington CT7 0NH

Prepared for: Mr J Rogers JR/4023-6 March 2013

The Brick Barn, St. Nicholas Court St. Nicholas at Wade Kent CT7 0PT

T 01227-668-125 M 07568-145-412 [Work] Email: sam@nickfarnell.co.uk Website: www.nickfarnell.co.uk

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

01


Contents 1.

Access Statement.............................................................................. 3

2.

Design Statement.............................................................................. 3 2.1

Pre-application................................................................. 3

2.2 Use..................................................................................... 4 2.3 Amount............................................................................... 5 2.4 Layout of the Proposed....................................................... 5 2.5 Scale.................................................................................. 5 2.6 Landscaping....................................................................... 5 2.7 Appearance........................................................................ 5 3.

Heritage Assets ...................................................................................6

4.

Conclusion...........................................................................................7

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

02


ACCESS STATEMENT The Old Kent Barn is a grade II listed building, and is within the conservation area of the village of St. Nicholas at Wade. The Old Kent Barn was transformed into a residential dwelling in 2001 under planning permission F/TH/01/0172. The garden can be accessed from the street or barn on ground level. The village of St Nicholas is close to the Thanet way with direct links to Thanet and Canterbury. There is a local bus service that serves the village.

Old Kent Barn curtilage

DESIGN STATEMENT The application is for two detached; low level-pitched roof barns with glazed link in-between. To be used as an enclosure for a swimming pool and gym space all accessed via the ground level to the rear of old kent barn. 2.1

Pre-Application [PRE/PRE/12/0074]

The proposal was submitted for pre-application advice and a meeting on site was attended by Thandi Zulu of Thanet District Council planning department. The following comments were made: 2.1.1 Concern over the size and scale of the building and its relationship to the listed barn building. 2.1.2 Amount of glazing proposed to the elevations 2.1.3 Use of traditional vernacular details to match the existing barn while keeping it sufficiently distinct from the old

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

03


Subsequent to which 3 options were forwarded to the Conservation officer for review, to which the response was as follows: CONSERVATION COMMENT FEB.2013 "All options are an improvement on the former design. Degree of separation height scale and massing is greatly improved following discussion.Character is more vernacular supported by proposed materials a better response to the setting.The view of the historic walling is retained with the possible enhancement through sympathetic lighting. Options 2 and 3 are more preferable .....although the structural referencing to the Listed barn is welcomed in option 1 it is felt that the faรงade becomes somewhat visually cluttered competing with the designated heritage asset. All require careful conditioning. "

Consulting the client, it was decided to go ahead with Option oo3. Whilte taking the conservation officers comments into consideration the following factors have been implemented: 2.2.1 The building reduced in size from 170 sqm to 145sqm sited further away from the existing listed barn. The distance has been increased from 9m (29ft 6in) to 11.75m (36ft 9in); while the length of the overall structure has also been reduced from the earlier 19.78m to 17m 2.2.2 The extent of exposed glass has been greatly reduced by the use of sliding barn doors to match the exterior weatherboard clad to both the long elevation and front entrance (Please refer to 4001-Plans + Elevations) The only exception being the glass link between the proposed Gym and Swimming Pool and front/rear of the Gym (Full height Glazing), designed to minimise obstructing the view of the historic wall from the house. 2.2.3 The proposal has been designed so as to be in-keeping with, while not detracting from the grade II listed 'Old Kent Barn' thus: 1. Oak framed structure throughout pegged and jointed traditionally 2. Dark weatherboard clad to match existing outbuilding (drawings provided) 3. All external drainage goods to be detailed and specified to match the exisiting barn 4. The concealed glazed openings to be timber framed sliding units 5. Roof to be plain clay tiles to match the type used on existing barn In accordance with Thanet Local Plan 2006 H1/D1; South East Plan Policy BE1/BE6

2.2

Use

The proposal maintains the residential status of the existing dwelling and incorporates amenity space for a swimming pool and gym into the proposed ground floor barn area, sited within the large rear garden.

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

04


2.3

Amount

The two proposed buildings are single storey-pitched roof barns with a connecting glazed link in between. The gross floor area, in it's entirety is 145sqm. The existing curtilage of the dwelling including the gardens is approximately 0.53 of an acre. The proposed barns have been designed to be a low pitched roof structure with a maximum ridge height of 3.55m and an eve height of 2.1m 2.4

Layout of the Proposed

The proposal incorporates a 12x4.75m swimming pool with associated plant room, shower/changing area, a small W/C and a storage cupboard along with a seperate 27sqm Gym connected via glazed link. The proposed massing will be to the North Eastern corner of the rear garden, where it is masked by the existing and retained timber fence to Streete Farm, and is completely concealed from view by Ambry Court, due to the retained brick garden wall and extensive planting. 2.5

Scale

The massing of the proposed ancillary building is kept to a minimum in terms of overall layout of the existing dwelling. The height at the eaves of the simple pitched roof is 2.1m, ensuring that the proposed is built to a similar height to that of the exisitng barn, and ensuring that the eaves are at a similar height to the exisiting timber boudary fence. The height of the ridge is kept to 3.55m minimising the visual obstruction to the neighbours. 2.6

Landscaping

The dwelling and gardens to the front of the property are landscaped to a high standard and are shown each year as part of the 'Open Gardens' event held in St Nicholas at Wade. The rear gardens whilst landscaped do not contain any trees or large shrubs that would be affected by the development. This area will be landscaped to incorporate the new proposal. As part of the design philosophy the rear brick wall forming the rear boundary to Ambry Court will be kept and enhanced by the new building. This is achieved by setting back the proposed construction away from this historic wall, using glazing to the front and rear of the Gym and connecting link so as not to obstruct the view of the wall from the house. Further the intention is to uplight the wall with low wattage lamps that would be visible through the above elevational treatment to the proposed building. All existing trees of adjacent properties will be retained. 2.7

Appearance

The new building is intended to match the existing outbuilding, while using the traditional roof coverings at a similar pitch and eaves height to match the existing barn dwelling. The eaves level will be maintained in the new build. The main elevations will be formed by the regular rhythm of the weatherboarding. Exposed brickwork will be used to the boundary with Streete Farm, behind the existing timber boundary fence. The Gym will be angled 5째 from the Swimming pool in order to achieve a better visual link to the the large rear doors of Old Kent Barn. With no over hanging eve's the design is still modern and slick while preserving the vernacular nature of the structure through the use of traditional materials and techniques as mentioned above.

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

05


HERITAGE ASSETS The building resides within th St. Nicholas at wade Conservation area and is a Grade II listed building. The proposed building replaces a historical Atcost barn building that was demolished in 2006/2007 that dominated the rear garden of the dwelling.

The barn as shown above was a double pitched roof, concrete framed storage facility with an eaves height of 5.7m. The original Atcost barn building filled most of what is now the rear garden as can be viewed on the photograph on the following page.

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

06


Streete Farm

Ambry Court curtilage

Atcost Barn (now demolished)

Old Kent barn

Streete Hoiuse

OLD KENT BARN arial photograpgh 2006

We conclude that the proposed rear barn will be in-keeping with the existing barn and the vicinity of the immediate buildings of St. Nicholas at Wade. The design intent of low eaves and low ridge together with the use of traditional materials to match thte existing barn will enhance the area and give a clear and honest elevational treatment.

Nick Farnell BArch DipArch ACArch RIBA

07


Land Registry in association with the

Flood Risk Indicator Title number and property description K822066 Old Kent Barn, Court Road, St Nicholas At Wade, Birchington, CT7 0NH

Flood risk The land registered under the above title number does not fall within a floodplain and is more than 500 metres from the nearest floodplain. The land is in an area which fell outside the extent of a floodplain, at the time of the Environment Agency's assessment of the likelihood of flooding. Generally this means that the chance of flooding each year from rivers or the sea is 0.1 percent (1 in 1000) or less. This result was produced on 28 May 2012 based on Environment Agency flood risk data that was current as of 4 October 2011 and Land Registry data that was current as of 27 May 2012. The Flood Risk Indicator is based on the most up to date Environment Agency flood data available at the date and time of your search.

4023_Design + Access Statement  

Planning permission document

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you