Issuu on Google+

Samantha Thimsen portfolio


-


Ro un ice c a s t l e l i b r a r y

P r o f es s o r : T h o m a s B i t n a r F a l l 2 0 1 3 The Roudnice Castle project was done in a group with Drew Dippel and Andrew Shields. We approached the issue of placing the library inside the castle by being aware of its presence. The site of the library sits in the courtyard on a castle complex, which needed to be preserved in its entirety. We chose a modest approach by putting half of our program underground. By investigating the future of the library, we deprovide tradition and collaborative ways of learning. This LEED platinum project integrates natural ventilation and solar panels along with other sustainable features. During this project was an integral part of the overall design process, as well as working on the LEED section rendering and the overall presentation graphics.


section East | West

east elevation


-2

-1

0


Sustainable Site Features

- Biking Campus - Maximizing Open Space - Stormwater Control and Harvest - Green Roofs (Heat Island Reduction)

Water Efficiency Features

- Adaptive Agriculture - Monitored Water Consumption - Stormwater Control and Harvest - On-Site Water Treatment

Energy & Atmosphere Features - On-Site Energy Production - Efficient Building Envelope - Solar Orientation - Use of Renewable Energy

Materials & Resources Features - Low Impact Materials - Existing Material Reuse - Use of Regional Materials - Recyclable Waste Management

Indoor Environmental Features - Proper Daylighting & Views - Green Building Operations - Use of Low Emitting Materials - Lighting & Thermal Comfort

Innovative Design Features

- Use of LEED Accredited Professional - Innovative Strategies (Book Bot) - Integrated Design

Location & Linkage Features

- Access to Train Station - Access to Alternative Transportation - Access to Buss Routes

1

2

3

4


MODULAR C A M P U S Professor:Dana G u l l i n g S p r i n g 2 0 1 3

This project was done in a group with Amanda Tan and Jackson Wall. Our modular campus plan strived for simplicity and clarity in a design that needed to be repeated and ed functional aspects (HVAC system) into our facade design and worked to create a prefabricated brick panelized system to give a mobile campus a sense of permanence. Using a combination of prefabricated and modular techniques, we were able to create a courtyard scheme. Pushing for interaction throughout the design of the module and the layout. In this project I focused on the section and elevation aspect, as well as the exterior rendering of the courtyard.


PARAPET

FASCIA BOARD

DOUBLE-PANED GLASS MULLION LIGHT GAUGE STEEL STUD

EXTERIOR SHEATHING VAPOR BARRIER

FINISHED FLOOR

COPPER FLASHING

3” CONCRETE FLOOR SLAB

MASONRY PANEL

5/8” CORRUGATED STEEL DECKING

STEEL TENSIONING ROD STEEL CLIP ANGLE STEEL JOIST 16” OC STEEL WELD PLATE 1’-2” STEEL CHANNEL

BUILDING DETAIL

MODULE

BAY ELEVATION

ROOF

WALL SECTION

STRUCTURE

VENTILATION


N E S T C h i c k e n C o o p Professor:Dana G u l l i n g S p r i n g 2 0 1 3

Looking a smaller more tangible scale, Kelsey Liu and I worked on a chicken coop. We dove the details of prefabricated design, creating a chicken coop that is capable of being build with only a power drill by an amateur builder. Our project used an interlocking system extruded out of geodecking for durability. The “nest” allows for a variety of set ups depending on your chicken’s needs. The coop strove for a simple solution to a prefabricated system. I worked on the interlocking system design and the aesthetics of the project.

-


A

B

B

plan 2”:1’

A

A:A 1”:1’

B:B


Raleigh City M u s e u m

PEACE STREET

Professor:Epi P a z i e n z a F a l l 2 0 1 2

H

RT

O LOBBY

IN

ILM

W N

TO ET

RE

ST

layout. The spaces each have their own identity but work together to form a comprehensive environment much like people’s interactions. The outdoor theatre strives to allow for the residents of Raleigh to ento the museum. The linear arrangement on the site connects the downtown city of Raleigh to the new Seaboard Station.

POLK STREET

NORTH BLOUNT STREET

N

The Raleigh city museum project was primarily focused on the concept of interaction as a human origin. The architecture is two simple forms that work together to create a dynamic space. The spaces consist of the programmatic space, which is where the utility spaces reside, and the gallery


8

7 4

3

9

7

12

13

7

5

5

6

11

7

6

10 2

7

1

14

1 LOBBY 2 GIFTSHOP 3 CINEMA 4 CAFE 5 MECHANICAL 6 GENERAL STORAGE 7 RESTROOM 8 GALLERY 9 ARCHIVES 10 HOUSEKEEPING 11 PUBLIC OFFICES 12 CONFERENCE 13 DIRECTORS OFFICE 14 ASSISTANT DIRECTORS OFFICE 15 OUTDOOR PATIO

FIRST FLOOR

7

SECOND FLOOR

8

15

THIRD FLOOR


STRUCTURAL PLAN FIRST AND SECOND FLOORS

STRUCTURAL PLAN THIRD FLOOR

PARTI

STRUCTUREG

CIRCULATION

EOMETRY

HIERARCHY


astronomer’s

H o u s e

Professor:epi P a z i e n z a F a l l 2 0 1 2 The Ed project focused on design a small, single occupancy home for Ed, an astronomer who needed a refuge in the forest. I choose a simple design that emphasized views and tried to make the viewing of the sky a sacred activity. I used the rock as the guide for my scheme as it represents to me eternity much space. The home provides a vast amount of views and a sanctuary for Ed The home reaches out to touch its companion, just as Ed reaches out to touch the sky.


House for a gardner Professor:Maria P a p i e z S p r i n g 2 0 1 1 The home provides a vast amount of views and a sanctuary for Ed Looking into the idea of control, I utilized plants that we control everyday, and designed a house that would suit each type of plant based on their needs. I choose I simple plan that focused around a ginkgo tree. I carried the idea of constriction throughout the architectural design. Integrated a greenhouse for the users needs.

bonsai

ginkgo herbs

succulent

sapplings


a room for s i t t i n g

Professor:Maria P a p i e z S p r i n g 2 0 1 1 Through analyzing the space that a woman takes up while taking the movements to sit down, I constructed a room for this activity. A simple frame cube is used to hold and control a serious of metal wires that twist for from a nest and seat. By taking an abstract stance on this project, I created a space that was just as dynamic as the analysis itself.


P R A G U e D R AW I N G j i m a n d e r s o W a t e r c o l o i r e n b u j a r k o v D r a w i n F a l l 2 0 1

n r a a g 3

During a semester abroad at the Prague Institute, I partook in a class that focused both on watercolor and drawing. Over the course of a semester of exploration, we experimented with different mediums and represented our surroundings.



Samantha Thimsen portfolio